|
| Đorđe Balašević - car | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Đorđe Balašević - car 28.02.09 21:52 | |
| First topic message reminder :
Bezdan
Nema me više u tvojim molitvama, više me putem ne prate. A noć mi preti, ponoć i pusta tama, kad me se samo dohvate.
Više me ne voliš, kad se vraćam nisi budna, ne goriš, gasne naša zvezda čudna, lažna srebrna stvar.
Daleko putujem, vetar nudi neke rime, kupujem, pristaju uz tvoje ime, dva-tri stiha na dar.
Ne slušam više šta šapućes dok snivaš, plaši me koga pominješ. I sve si dalja, a sve mi bliža bivaš, kao da opet počinje...
Ali me ne voliš, to se uvek drugom desi, govoriš, ali više ne znam gde si, da li neko to zna?
Šta sam uradio? Kakva tužna humoreska! Gradio ispod gradova od peska dubok bezdan bez dna. |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Zgubidan Totalno relaxiran
Broj postova : 1942 Godine : 47 Lokacija : Zagreb Datum registracije : 13.04.2011
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 7:55 | |
| Bluz mutne vode
Svasta se rodi u mutnoj vodi, lukava mrena i tupavi smudj Karas i bandar, lopov i dzandar i ribe sto zive na racun tudj Malene one vecih se klone, ne pazis ti, vec te nema za tren Al' gde god beze stignu u mreze, neko se rodi da postane plen
Ja pevam svoj bluz bez namere bitne I najvece ribe za mene su sitne Ja sa strane samo posmatram taj svet A budem i ja i smuvan i varan Pa svakom se desi da ispadne saran To je bar rutinska stvar
Ko zivot vodi u mutnoj vodi mora sve trikove dobro da zna U mutnoj vodi, sto mnogim godi, posebno onim sa vrha i dna Svi znaju svrhu, stuka na vrhu, tu su da kvare i naprave lom A dole na dnu sudbinu jadnu mnogima resava nekakav som
Ja pevam svoj bluz bez namere bitne I najvece ribe za mene su sitne Ja sa strane samo posmatram taj svet Ja pevam svoj bluz u srcu dubine I drzim se pretezno zlatne sredine To je bar rutinska stvar, rutinska stvar
Na sta se svodi zivot u vodi, kada grabljivci imaju vlast Grgec je glupan, ali je krupan, pa male ribice guta u slast U dane gadne, kad voda padne, plasljive ribe ne vrede ni gros Nastupe krize, drukcije grize i samo najbolji plivaju jos
Ja pevam svoj bluz bez namere bitne I najvece ribe za mene su sitne Ja sa strane samo posmatram taj svet Ja pevam svoj bluz u vrtlogu gluvom I pitam se sta rade ribe na suvom To je bar rutinska stvar | |
| | | Zgubidan Totalno relaxiran
Broj postova : 1942 Godine : 47 Lokacija : Zagreb Datum registracije : 13.04.2011
| Boza zvani Pub
Ovo je prica koju vrlo rado pricam To je prica o Bozi zvanom Pub Jedni ga hvale, drugi zale, treci kazu: E, moj brale, taj je bio kvaran kao supalj zub Odavde pa sve do Peste i do Srema na jug Jos prica bajke o njemu mutni kockarski krug I kazu: Taj u zivotu nije igr'o na dug I svi se slazu kako danas nema takvih kao Boza Pub
Negde je imao imanje, to se znalo vise manje Mada o tom nije prico ni za lek Treb'o je biti veterinar, al' je ter'o neki inat Pa je ziveo od kocke ceo vek O, taj je pratio karte k'o da vidi kroz njih I uvek 'ladan k'o spricer, uvek opasno tih I samo kad tera maler on bi rekao stih I svi jos pamte reci kojim' maler tera Boza zvani Pub
Dzaba vam novci moji sinovci, dzaba vam bilo dobre volje I pogledi cvrsti i lepljivi prsti, ja ipak varam malo bolje E, pa da... A karta je kurva, izvin'te me sto psujem Jer ja samo pricam onako kako cujem I ako su lagali mene i ja lazem vas
Tu pricu zna svako od vraga do popa Jer mnogi su mangupi ostali tropa I kockar se krije i cuci u svakom od nas I ceka pravi cas
Jednom se kart'o s nekim ruskim emigrantom To je bio lihvar bogat kao knez Igr'o je i upravnik poste, zvani Ljupce od miloste I neki svercer kog' je jurio sav srez U, to je partija bila, jos se prica o njoj Kibiceri u transu, 'ladan probija znoj Na stolu kamara para, da ne spominjem broj I povuk'o je damu na osamnaest mrtav 'ladan Boza Pub
A znate l' za ono kad je s izvesnim baronom Igr'o cet'ri dana, to je bio rat Isle ga stalno karte jake pa je odneo fijaker Crnog konja, tabakeru, stap i sat Baron je pricao posle da je spil bio star Da je previse pio, da ga poneo zar Pa svi sto gube se ljute, to je poznata stvar A svako gubi bar ponekad, ali nikad Boza zvani Pub
Dzaba vam novci moji sinovci, dzaba vam bilo dobre volje I pogledi cvrsti i lepljivi prsti, ja ipak varam malo bolje E, pa da... A karta je kurva, izvinte me sto psujem Jer ja samo pricam onako kako cujem I ako su lagali mene i ja lazem vas
Tu pricu zna svako od vraga do popa Jer mnogi su mangupi ostali tropa I kockar se krije i cuci u svakom od nas I ceka pravi cas
Sa svalerske strane nije spado u tarzane Al' daleko o tog da je bio zec Im'o je neki tu i tamo al' svi vrlo dobro znamo Da kod zena igra neki peti kec Ljubav je igra u kojoj cesto ne pali blef Srce se otvara teze nego najbolji sef Im'o je on svoje dame karo, pik, herc i tref I bio im je veran sve do sudnjeg dana Boza zvani Pub
E, gospodo draga, on je nestao bez traga I to celoj prici daje cudan ton Neki se dzambasi kleli da su kod Sombora sreli Jednog tipa sto je bio isti on Mozda ga je odvela karta cak u Prag ili Bec Vec dugo niko o njemu nije cuo ni rec Da l' se jos drzi na svetu il' je predao mec Pa s andjelima navrh neba igra rauf, preferans i ajnc
Dzaba vam novci moji sinovci, dzaba vam bilo dobre volje I pogledi cvrsti i lepljivi prsti, ja ipak varam malo bolje E, pa da... A karta je kurva, izvinte me sto psujem Jer ja samo pricam onako kako cujem I ako su lagali mene i ja lazem vas
Tu pricu zna svako od vraga do popa Jer mnogi su mangupi ostali tropa I kockar se krije i cuci u svakom od nas | |
| Boze, boze
Bože, Bože... Di baš ja, od svih sretnih cigana da se rodim baš kad zadremaš, da me ne blagosloviš, nikad ni ne osloviš, dok za nekim, makar kakvim vašar raspremaš.
24 dinara dužan sam kod mlinara kod kovača ne smem svraćati juri me dućandžija, švićka za mnom kamdžija jedva imam svirce plaćati.
Za mnom cika, za mnom potraga, a preda mnom put za dovraga bar da mi je fićok rakije tu bi moglo da se sakrije. Pa kad sviraci nagare zadnji gros cu propiti, ali nedam magare s belegom na levoj kopiti Niko mene ne zna slušati ko moj verni drugar ušati, zamnom ići i sanjariti, a ne kvariti....
Bože, Bože... Di baš ja od svih spretnih cigana naspram zvezda da se zagubim, dok sam konje pojio vrag je drum prespojio on je hteo da se u nju belu zaljubim... Ej...
Samo ako išta znam, onda znam da budem sam, tu sam isti na mog ujaka, lula i kabanica, britva i brojanica, a prijatelja ko u kurjaka...
Za mnom cika, za mnom potraga, a preda mnom put za dovraga bar da mi je fićok rakije tu bi moglo da se sakrije. Pa kad svirci nagare, zadnji groš ću propiti, ali ne dam magare s belegom na levoj kopiti. Di je da je neka je samo nek daleka je, da je duže trajalo ne bi valjalo.
Bože, Bože... Di baš ja od svih grešnih cigana, da padnem na sitnim gresima. Ne daš mi je videti i to od ruke ide ti, mora da je besposleno na nebesima...
Stiću sutra do mraka do komšijskog oblaka, pod njim ću se opet roditi, nisi ti na nebu sam bogova je povazdan, s nekim ću se već nagoditi.
Za mnom cika, za mnom potraga, a preda mnom put za dovraga bar da mi je fićok rakije tu bi moglo da se sakrije. A kad svirci nagare, zadnji groš ću propiti, ali ne dam magare s belegom na levoj kopiti. Kog sad ljubi sanjiva kad se dan razdanjiva kom sad zamke postavlja kog li noćas ostavlja... | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 7:56 | |
| Brakolomac
Da se o mom zivotu pravi film, il' barem strip (il' barem strip). Da se o mom zivotu pravi strip, znam da bi bio sasvim negativan tip.
Za neke stvari imam strasan nos, opasan nos (opasan nos). Za neke stvari imam jeziv smek, za vase tuzno srce imam pravi lek.
I dobro znam Vas omiljeni stih, uopste, zivot bolje poznajem od svih, da, vama treba neko tako fin i tih...
'Al' ste Vi neki vrag!!!'
Al' kada padne mrak ugrozicu Vam brak!
U Vasem oku gori neki plam, opasan plam (opasan plam). U Vasem oku blista neka strast, o, tudje voce, ti si ona prava slast.
Ja vidim sve sto ne vidi Vas muz, Vas dragi muz (moj drago muz?), ofarban pramen ili neki novi ruz, ja vidim sve sto ne vidi Vas muz.
I zivot moj bez Vas bi bio jad, nikad me niko nije shvatio do sad i neko moze reci da sam pravi gad...
'Ma, bas ste pravi vrag!'
Ali kad padne mrak, ugrozicu vam brak.
Da se o mom zivotu pravi film, il' barem strip (il' barem strip). Da se o mom zivotu pravi strip, znam da bi bio sasvim negativan tip.
Vas suprug dragi hrce na sav glas, o, bas je prost. (Mislite to?!) Vas suprug hrce u taj sitni cas, kad tako ceznem da sam pored Vas!
I zivot moj bez Vas bi bio jad, nikad me niko nije shvatio do sad i neko moze reci da sam pravi gad...
'Ma, bas ste zlatni!'
Ali kad padne mrak, ugrozicu vam brak! | |
| Branislava
U prvi suton jesen je napala na kej Park se šepurio u žutom k'o stari ušminkani gej Na uglu Glavne i Dunavske u moj je prostor kročila Titrava, poput sveće slavske... Senka sa njenim očima
A bila je cvetak... No, to je jučerašnja vest Svi smo mi Gospodari Sveta tu negde s dvadeset i šest Naš grad je bio njen lični atelje Veliki film se snimao Bila je jedna od tri želje koje sam ikad imao
Za druge je smišljala slatke kolekcije... Više ukrase... u bojama nežnim i toplim Za sebe žaketiće od nekih grubih štofova Nisu vredele lekcije... Navukla se... na pilule i Dženis Džoplin I prve paketiće od onih Propalih Grofova A priču je moju slušala skeptično Za nju je, naravno, to bilo totalno falš i patetično Male banalne strasi... Ljubav, ljubomora, čežnja i bol i tom slično Užas... Patetično
U prvi suton odjednom je zahladilo Davno sam nučuo da je "na žutom"... (Šta da kažem...) Nije me iznenadilo Do gala revije smo, eto, napokon stigli... Dame i gospodo, ofucana kolekcija za strašila Na koncu priča vodi igli... E, lutko... Super si model sašila
Ja sam pred život istupio naježen... I razdrljen K'o pred streljački vod u zoru I strah me... Nepromenjen... Dok metak putuje Al' sa sudbom se natežem... Onako zagrljen K'o dve pijane lude na šoru Znam, kaljavo ordenje na mom kaputu je...
Pričaj mi malo o patetici Tvoji su sveci za mene tek ubogi mali heretici? Pričaj mi malo o tome... Ili nemoj? | |
| Budimpestanski sneg
Dal se bar ponekad seti? Plasim se da ne.. Prosto.. Ko u opereti, sklopilo se sve: Violinist, tuzni pajac, lepa zena i tokajac... A kulise.. Zavejani grad. Vodila me kud je htela.. Dobar sam ja gost.. Veresmarti, Citadela, I lancani most.. Zavejani Trg Heroja, gde pozeleh da je moja, I da uvek bude kao tad
Zvonio je cimbal neku tuznu staru stvar, Molila me da joj pisem jednom bar.. Zateklo je jutro snezno, same zvezde dve, Ljubila me nezno, k'o nijedna pre. Pogledom sam posle dugo pratio njen trag, Zavejanom ulicom Szentharomsag,.. Plasila me slutnja neka, Znao sam od pre, Sve izgleda izdaleka drukcije..
Srce malo jace bije kad se setim nje, A Listove rapsodije bude stare sne.. Eh,da mi je znati gde je? Dal se seti kada veje? Il u inat drugog ljubi tad? | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 7:57 | |
| Caletova pesma
Ne pitaj me nikad vise zasto neven ne mirise Ne secam se, to je prica duga Ne pitaj me tu pred svima sta to na dnu case ima Ne pitaj me nikad zasto cugam
Bolje da sesir nemam, pod njime djavo drema Sneva i izvoljeva, djavo mi je kriv
Budi me u zlo doba, za njega red ne vazi On mora sve da proba, to djavo vino trazi Ne pijem sto uzivam ni sto mi lepo stoji Pijem da njega napojim
Ne pitaj me ne znam kaz'ti 'di ce koja zvezda pasti 'Di ce pasti dugme s mog kaputa Ne pitaj me sto na kraju svi kerovi za mnom laju Ne pitaj me nikad zasto lutam
Budi me u zlo doba, za njega red ne vazi On mora sve da proba, to djavo mesto trazi Ne lutam sto uzivam nit' miris druma volim Lutam da njega umorim
Ne pitaj me da l' je zima dok po rosi s ciganima Brilijante za kravatu biram Ne pitaj me zasto ptice ne slecu na svake zice Ne pitaj me nikad zasto sviram
Budi me u zlo doba, za njega red ne vazi On mora sve da proba, to djavo pesmu trazi Ne sviram sto uzivam nije to pesma prava Sviram da njega uspavam | |
| Cekajuci Montenegro Express
Nebo opet nesto smera, (miting zvezda iznad Milocera) Dok cekamo Montenegro Express... Poneki prolenji frajer,pokvarenjak i voajer Napadno proviruje kroz cempres...
Cuti, jedina, zavuci se pod moje rame, sludice me bregovi i voda... Cuti, sve se zna, i sve su price ispricane, ne znam sta bi moglo da se doda.
Zrnce soli na tvom licu, detalj za tu razglednicu, Priznaces mi jednom s kog si sveta. Stranci tegle karavane, dalek im je put do grane, Skrckali su sledovanje leta...
Cuti....
Daleke vatre na obali po pesku vitlaju boje Razne smo krajeve probali, al ovde, stvarno, dobro je.
Umorna si, mila, nek' si, to je nesto sto ti stoji seksi, Dremni malo, ko kaze da ne smes? Dva oblacka, k'o dve grudve, blesave se iznad Budve, Dok cekamo Montenegro Express...
Cuti.... | |
| Celovecernji the kid
Pros'o sam divlji zapad sirom pod nebeskim sesirom A to bas nije neki raj Kaktusi, kojoti, oluje, pa nema vode i struje O, kakav zabit kraj
Al' ja sam gonio svog vranca, mada sam dobar ortak s njim Mor'o sam naci toga stranca da najzad rascistim sa tim Zasto je slavan i kol'ko je brz, na kraju krajeva Celovecernji The Kid
Od Santa Fea do Santo Franciska i dalje dokle god dopire vid cuje se muzika, larma i vriska gdegod je celovecernji pir Cure visoke a prerija niska, na cudnim mestima ostavlja trag Od Santa Fea do Santo Franciska sa njim jase vrag Od Santa Fea do Santo Franciska sa njim jase vrag
Popud tvrdoglavog Komanca svud sirom bozjeg ranca Jah'o sam za njim Sa koje strane pistolj drzi, ma nije valjda brzi O, ne mirim se s tim
Pros'o sam pravu kataklizmu, sret'o sam grizlije i sljam Usla mi zvecarka u cizmu, od tad vise cizme ne skidam Al' samo za njim, gde si da si, dobro pazi Celovecernji The Kid
Od Santa Fea do Santo Franciska i dalje dokle god dopire vid cuje se muzika, larma i vriska gdegod je celovecernji pir Cure visoke a prerija niska, na cudnim mestima ostavlja trag Od Santa Fea do Santo Franciska sa njim jase vrag Od Santa Fea do Santo Franciska sa njim jase vrag
I konacno sam ga stigao na nekoj hacijendi Izgledao je vise kao napuderisani istocnjacki dendi (pio je neki sumnjiv brendi) Reko' mu: Vadi ga, da vidim kol'ko si dobar On rece: Opa, malo se cudim ovom gestu, Ja nikad ne vadim na javnom mestu Mora biti da si me zamenio s nekim Sinko, rece on, ti resavas sve u prvoj rundi I ispucas sarzer za par sekundi Kod mene je drugo: Moj metak putuje duuuugo..
Od Santa Fea do Santo Franciska i dalje dokle god dopire vid cuje se muzika, larma i vriska gdegod je celovecernji pir Cure visoke a prerija niska, na cudnim mestima ostavlja trag Od Santa Fea do Santo Franciska sa njim jase vrag Od Santa Fea do Santo Franciska sa njim jase vrag | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 7:58 | |
| Citron pesma
Joj, da je meni da za čarobnjaka izučim, cilinder nabavim i zabavim se so tom magijom. Iz rukava bele zecove da izručim, a tebe mlatnem štapićom, onako, k'o oklagijom.
E kada nećeš mirnim putom dobićeš čarobnim prutom, da se sludiš i već jednom zaljubiš.
Kad neće mali andjeli srediće mali djavoli da mene Lenka na posletku zavoli. Sve ono pati i sanja, prolazi kroz razna stanja, e, pa ljubav mora i da zaboli!
Joj, da je meni da se šnajderaju naučim, mašinu poteram i doteram moj sako somotan. Pa te sačekam za ćoškom i opaučim, pa te smotam, jedan, dva, pod taj sako komotan.
E, kada nećeš mirnim putom, okončaćeš pod kaputom. Kada nećeš gradski i demokratski!
Kad neće mali andjeli srediće mali djavoli da mene Lenka na posletku zavoli. Sve ono pati i sanja, prolazi kroz razna stanja, e, pa ljubav mora i da zaboli!
Joj, da je meni ona žuta farba drečava, kada je oblačno i mračno a ja mal'ko nabaren. Pa da prodjem tvojom tarabom k'o mećava i metnem grafit erotski, za to sam, kažu, nadaren.
E kada nećeš mirnim putom, primoran sam citron žutom da ti svoje emocije otkrijem.
Jao što tebi mjauče ta gitara, jao! | |
| Covek za koga se udala Buba Erdeljan
U Bačkoj Palanci bila je igranka, ma lažem, ordinarna pijanka. Svu noć smo brljali. Kako smo starili sve smo surovije tezgarili. Posle se kajali, sve šatro čudili, dokle smo stigli i kraj kojih smo se krokodila budili...
Nešto pre fajronta prišla mi tipčina sa onim hitlerskim brčićima, pečatnim prstenom, kravatom labavom, da časti oduševljen zabavom. A ja baš nisam fan napadnih pedera što večno jure konobarice i mirišu na berbera... Ma, hajde...
Bio sam umoran, rekoh tom paunu: "Majstore, ja sam u knockdown-u. Grebem po žicama, tamburam danima, ubi me dim po restoranima. Sad vidiš promaju pod ovim šatorom". On reče: "Čekaj malo, ti si bio dobar s mojom matorom ?!"... A, tako...
Da, onda sam ga poznao tek. Pa nije čudo, proš'o je vek. Za tog se dripca udala Buba Erdeljan.
[ta ti je trebalo to, mali mišu moj, da podješ za takvu barabu? [to nisi pazila, što si princa preobrazila u ovu žabu?
Vol'o bi da znam: bila si kći tatina, ja vucibatina, blesavko sa senom u kosi. Uzmi il' ostavi, ko je mog'o da pretpostavi? Djavo ga nosi...
Tip reče: "Ovde sam s dve fine ženice, uuu, dve opake raspuštenice!" Namignu mangupski: "Svi malo šaramo!" Namignuh i ja, kao, "Naravno". Seo sam tako s njim i onim guskama, a on je samo brbljao, o, dal' je poljubi tim usnama?... Ma ne...
Konobar, što zastajkuješ, dal' i ti možda štrajkuješ? Daj dečko odmah flašu svirni pa smo mirni!
Proš'o sam sever i jug, širom pa u krug, i čega sam ostao željan? Pa ne baš mnogo tog, bršljana s jednog zida visokog i Bube Erdeljan.
E, vol'o bih da znam: šta ti je trebalo to, moja lepojko, o bila si dukata vredna. [to si pustila da te ovaj tu izgustira? Budalo jedna!
Ej, moji lanski snegovi... Marim ja... a1'
[ta ti je trebalo to, mali mišu moj, da podješ za takvu barabu? [to nisi pazila, što si princa preobrazila u ovu žabu?
Da mi je da znam: proš'o sam sever i jug, širom pa u krug, i čega sam ostao željan? Pa ne baš mnogo tog, bršljana s jednog zida visokog i Bube Erdeljan...
E, da... | |
| Crni labud
cim dosla je i prosla meni pade na um: Hej, to je moj par I prvi put je vidim ali poznajem nju, sasvim lucidna stvar Gde je to zivela, gde se to skrivala, sto je nisam video pre Koga je ljubila, koga je snivala, nekakve folere Mrzim ih sve!
Porucuje kampari, mirno povlaci dim, lupka casom o sank Okrenula se karta, sad sam nacisto s tim, ona sad drzi bank Sva elegantna, tanka i misticna, da l' pri hodu i dotice pod Sve mi to lici na Pjotra Ilica, pricu o jezeru O dobru i zlu
Hajde, povedi me, crni labude Ja sam slutio da ces doci Daj poljubi me i pogubi me Sad sam spreman, sad mogu poci
Upucujem joj pogled kao dodir na tren, hej, al' tren je jako dug Znam, prob'o sam sve i sad sam konacno njen, ona zatvara krug Ona je drukcija, s njom nema smekanja i mnogo bolje nosi moj stil To nije putnica za listu cekanja, cim se spakuje Startuje vec
Hajde, povedi me, crni labude Ja sam slutio da ces doci Daj poljubi me i pogubi me Sad sam spreman, sad mogu poci
Trosio sam zivot kao secerni stap, hej, sladak i lep I sarao i varao i stvarao bol, vuk'o vraga za rep Ti nosis racun za sve te zablude, na tvome vratu vidim svoj krst Ja sam te cekao moj crni labude, jos od ko zna kad, podjimo sad
Hajde, povedi me, crni labude Ja sam slutio da ces doci Daj poljubi me i pogubi me Sad sam spreman, sad mogu poci Sa tobom
Daj dotuci me crni labude I ne stedi me ove noci Hajde vodi me, oslobodi me Svi to moramo jednom proci Pa neka
Hajde, povedi me.. | |
| D moll
Odlutas ponekad i sanjam sam, priznajem ne ide, ali pokusavam I uvek dodje D-moll Spusti se ko lopov po zicama, ruke mi napuni tvojim sitnicama I tesko prodje sve to
Jedan D-moll me dobije, kako odes ti u sobi je Glupi D-moll uvek sazna kad je to Uhvati me cvrsto i ne popusta, lud je za tisinom, to ne propusta Vodi me u svoj plavicasti dol
Jedan D-moll me razvali, neki bi to prosto tugom nazvali, Nije to, sta je tuga za D-moll
Ponekad te nema i sasvim sam izmisljam nacin da malo smuvam dan Ali je lukav D-moll Pusti da se svetla svud priguse, saceka poslednje zvezde namiguse Vuce mi rukav, idemo
Plasi me on, gde si ti, hiljadu se stvari moglo desiti Glupi D-moll, za kim tuguje svu noc Uzme me u svoju tamnu kociju, nebo primi boju tvojih ociju Znam taj put, to je precica za bol
Jedan D-moll me razvali, neki bi to prosto tugom nazvali, Nije to, sta je tuga za D-moll
Ostala je knjiga sa par neprocitanih strana I neke stvarcice od herendi porcelana I jedan pulover U kom si bila Ostala je ploca Best Of Ry Cooder I fina mala plava kutijica za puder I ja sam te ostao zeljan dok me bude Moje milo | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 7:59 | |
| Da ti je BMW
Ciganka mi gledala u dlan, Al' ne vide tebe, Slavice, Ništa mi na dlanu ne vide, Eh! Što ne skidoh rukavice!
Dušu si mi moju ranila, Mog si oka bila zenica, al' čim je onaj doter'o BMW, polegla si kao pšenica!
O, da ti je bemve, i ostalo sve, za mnom ti si kasala, ali čim si stasala za drugog si glasala...
Da ti je bemve, moja Slavice, Sa mnom si se družila, dok te ljubav služila. Drugog si zaokružila!
Ma da ti je bemve! | |
| Dajte mi vino
Zivot nije uvek Bog zna sta Al' za svaki slucaj uvek uzmem sta mi da Frtalj leba, metar neba i pun sesir sna Al' Đavo gleda da njemu bude fino Pa kadkad sav taj dzumbus potopi u vino
Dajte mi vina, vino nek se toci Dok traju dani, a narocito noci Jer tu je tuga, ta moja verna druga A kad je tuga ondak treba da se cuga
Dajte mi vina, ja nemam drugih zelja Ni blizeg roda ni boljih prijatelja Jer tu je tuga, ta moja crna kuga A kad je tuga ondak mora da se cuga
S jeseni kad bagrem opadne Potera me maler, sta god pocnem propadne Jos mi se u inat tuđa zenska dopadne Tu staru boljku ja lecim starim lekom Dabome, vinom, ta necu valjda mlekom
Dajte mi vina, vino nek se toci Dok traju dani, a narocito noci Jer tu je tuga, ta moja verna druga A kad je tuga ondak treba da se cuga
Dajte mi vina, ja nemam drugih zelja Ni blizeg roda ni boljih prijatelja Jer tu je tuga, ta moja crna kuga A kad je tuga ondak mora da se cuga
(- Uh! Sta ste mi uvalili? Ovaj bokal pusta! - De bre? - Pa, ne znam, al nema! Zovi kelnera! De je kelner? - Kelner! Otis'o je. - Oso! - Otiso! Ma, jedan kelner ni ovamo ni onamo! )
Kad je tuga, tuga, tu Kad je cuga, cuga, cu Kad je tuga ondak mora da se cuga
Kad je tuga, tuga, tu Kad je cuga, cuga, cu Kad je tuga ondak mora da se cuga | |
| Dan posle ponedeljka
Pogledom je dala punomoc da joj utucem dosadu bio sam negde vizavi planete sam u dubokom ofsajdu o slatkom vinu mladosti zacas smo pricu sklopili ispade da smo prosuli daleko vise neg' sto smo popili
Vrtela je isti stari film samo u svojoj reziji ih, gde si bila prethodnih aprila, dok sam jos bio sveziji udavila me indijom klepetala k'o nanula no sve je bilo legalno, dok nije zora na prozor banula
Jos jedan utorak, ne, to ne mogu da podnesem taj dan je baksuzan, zar nije dosta sto je jesen utorke mrzim i tacka Jos jedan utorak koji se ljulja kao ljiljan rekla je formalno, kako cu s tobom kad si pijan i ne bas sveze obrijan
Birala je tanku haljinu kakve se nose nedeljom spricnula trezor na svoj kombinezon al' nije puno vredelo kisa je rondala svu noc i dodje konac laganju i nigde sejk ni plejboj nikog sem mene na raspolaganju
Jos jedan utorak koji me zatice na delu barut na jastuku i otisci na stranom telu gorki su utorki al' uvek Jos jedan utorak, sto ja ne bezim, zar sam vezan rekoh joj, normalno, kako bih s tobom kad sam trezan trezan sam tako bezvezan | |
| Devedesete
Mi smo bar imali stare gitare Poneki bedz na reverima Glupo bi zvucalo >Je-Je!< uz sve ove dileje s revolverima Al zastavu sezdesetih vezle su gramofonske igle I put od zute cigle prostro se pred nas
Mi smo bar imali razne Che Guevare O-o, i vece prevare To mladost spiri u dahu kao secer u prahu sa bundevare Protesti sedamdesetih vise su bili odraz mode Jer bokal pun slobode tocen je za nas
Mi smo bar imali putovanja Perone, suze, cmakanja Crveni pasos bez mane sto prolazi grane bez puno njakanja Dnevnici osamdesetih svrljani su na jarke razglednice Svet je lice sminkao zbog nas
Mi smo bar imali one snove koji se tesko ostvare A snovi najcesce vrede tek kad s tobom osede Kad s tobom ostare Nije bas sve na kantaru Citavo cudo kupi lova Ali snova nema piratiranih
Onda su dosle devedesete, tuzne i nesretne Opake Gospod je barut primirisao pa ladno zbrisao za oblake E, kad vec puknu ustave nema nam spasa dok se reke ne zaustave No, i taj dan ce svanuti
Onda su dosle devedesete, tuzne i nesretne Fobicne U udzbenike i u citanke usle su bitange Obicne Kasno je da se panici Dali smo sansu da se ludilo ozvanici A sad smo prosto zgranuti?
Mi smo bar imali neke veze s planetom i sa ljudima Znalo se ko togu nosi a ko cvetic u kosi O, blago ludima Danas se laz odvazila A zadnja bagra kroji moral Pa je OK koral dignut oko nas
Ma, jebite se, Devedesete, vas mogu jedino psovati Za vama niko nece zaliti niti vam stihove kovati Jednu ste mladost sludele, budite sretne ako vam i strofu udele Pred crkvom pravih vrednosti
Ma, jebite se, Devedesete, i vasa prica je gotova I dabogda se nikad ne sete svih ovih protuva i skotova Kad zakon metlom zamane Ili ih pusti da se medusobno tamane Sto ima svojih prednosti | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 8:00 | |
| Devojka sa cardas nogama
Nosila je jelek svileni kao u pesmi narodnoj I krstic, znak na lancicu da nekog ceka, navodno O, to su bili svatovi, sve kiceni i zlaceni A mi smo bolje svirali neg' sto smo bili placeni Al' dobro sad
Nosio sam sal od kasmira i prsluk protkan tajnama Bas od takvih su je cuvale tetke sa 'ladnim trajnama K'o srna me je gledala, zalosnom pesmom sludjena cije si pile pirgavo, sto nisi meni sudjena E, da
Hej, pusti kose pune polena Ajde, bas u inat babarogama Opla, digni suknju iznad kolena Znam da krijes cardas u tim lepim nogama
Rekoh joj, bezi, mani se, i trazi bolje partije Premala je moja tambura da te od kise sakrije Rekoh joj: Ja sam samo tu da vreme brze proleti Ja nosim cizme skitaljke, mene je tesko voleti Badava
Hej, pusti kose pune polena Ajde, bas u inat babarogama Opla, digni suknju iznad kolena Znam da krijes cardas u tim lepim nogama
Hej, doleti mala senice, tu na moje zlatne civije Vatra sara tvoje zenice, razbij nesto, zaigraj ludo, divije | |
| Dinastija
Ovo je priča koju vrlo retko pričam, To je priča o tipu zvanom Blejk. Jedni ga hvale, drugi ga žale, Ali svi zvrje k'o budale Ponedeljkom nigde nema mesta ni za lek. Odavde do Zemun Polja i do Litl Mokri Lug svud se gleda taj čovek, milioner i drug. I svi se slažu da nam danas treba jedan čivut kao Blejk.
Imao je izvesno imanje, oko kuće više manje, tako da poseje patlidžan i luk. Tu negde, kao onaj salaš o kome peva mladi Balaš, da gosti šest meseci pešadijski puk. Al' ga je pratio maler ceo božji vek, kad si baksuz, moj bato, tu ne postoji lek, sreću ne kupuje lova, niti euroček. Nadrljao je kao žuti s' više strana ovaj isti Blejk.
Džaba vam novci, moji sinovci, Džaba što dolar stoji bolje, I travnjaci i štrafte, i izvori nafte, Kad ste svi vi karakterne drolje. Aleksis je kurva, izvin'te me što psujem, al' ja samo pričam i mestimično pljujem, I ako nas laže režiser i ja lažem vas. Tu priču zna svako, bar par epizoda, Američka je frka postala moda, Buržuj se krije i čuči u svakom od nas I čeka pravi čas.
Blejk ima ćerku zvanu Felon, Jedan ženski Alen Delon, Mali monstrum koji radi šta mu ćef. Njoj je Kolbi zvani Cecil, Pokojni gangster i imbecil, Utrapio svog sinovca po imenu Džef. Felon je partija bila, još se priča o tom, Tamburaši u transu, oko bakšiša lom. Još se ne zna konkretno k'o je ispao som, Ali navukao je damu, sve u šesnaest, čak i klipan zvani Džef.
Pa se pojavio Adam neki sirot, Ko zna kad, taj će džukac da pobrka ceo film. To je baraba, čudna zverka, koja sestru nešto merka, A baš ni mama nije sigurna sasvim. Ali tu je zato Stiven, lepi antički kip, Koji ne zna da li više voli zrna ili klip. Jedan, kako bih rekao, vrlo nazadan tip. I svi se slažu da je svakim danom sve više takvih kao Stiv.
Džaba vam novci moji sinovci...
Lepa drugarica Kristl nije imala tri čistl pa je ljosnula sa konja, Bože moj pravo u ruke psihijatra, lepog kao Frenk Sinatra koji je želeo da doktorira na njoj. A, ona teta Aleksis, djubre jedno moj broj Kolbi kašiku baci i sve ostavlja njoj Ona ima svoj sistem zvani bubreg i loj I jasno vam je da je ta Aleksis naše gore list.
A Blejka tera maler sad mu stig'o ženin švaler Blejk bi s njim da igra tenis jedan set. Ma,'ajde čiča kakav tenis bolje pazi na svoj...život tvoje srce ipak nije džambo-džet. To je serija i posvud se priča o njoj epizoda još ima da ne spominjem broj nešto nema deviza, oko programa boj al' siguran je na ekranu kao TV dnevnik čiča zvani Blejk.
Džaba vam novci... | |
| Divlji badem
Vrteli se točkovi mog bicikla. Gde god je stao taj rulet beše premija.
Smakla se o stepenik njena štikla. Nekad su pogledi bili čista hemija.
Dobro je počela nedelja, poslednje pripreme za maturu. Virili smo u daljine puni nade.
Preko gimnazijskog bedema, k'o pravi dekor za avanturu prosuo je nežni purpur divlji badem.
Poneli nas vetrovi k'o maslačke. Jedni su leteli lako, drugi padali.
I curice su postale prve mačke a loši djaći odjednom svetom vladali.
Sve mi je odlično zvučalo. Dobro sam stajao tih sezona. Ljuljale mo oči širom promenade.
A nju sam sretao slučajno, uvek je s pogrešnim bila ona, ali znao sam da sanja onaj badem.
Stane sve u strofu-dve u baladi: pustinja prošlih minuta i ova zrna sad.
I pred treći refren već nismo mladi. Ušla je nedavno sama u kafe "Petrograd".
Suviše tajni u očima, u zlati okov joj prstić pao. Molio me dugi pogled da je kradem.
Dovraga, kafa je gorčila, al' taj sam ukus odnekud znao: probao sam jednom davno divlji badem. | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 8:01 | |
| Dobro vece moj Beograde
Davno koncert nisam počeo sam ovako, ispred pučanstva. Uvek prvo krene muzika pa tek onda on? Al' je ovo ipak drugo, to znam, stvar dostojanstva, Vi niste samo publika, jasno Vam je to.
Dobro veče moj Beograde Mislio sam malo na tebe. Nije nam se baš dogodila neka godina. Pa rekoh: ko će sada da me ugosti, sad kad nisam baš u milosti. Mi smo istom zvezdom gadjani, moji Beogradjani.
Drmale su razne partije proteklim letom. Javili se novi lideri, priličan broj. Pacijenti s' psihijatrije drmaju svetom. Stežu nas k'o kožni mideri, Begešu moj...
Dobro veče moj Beograde...
Svaki dripac ima naročit plan, rešenje za nas. Svaki levat nas izlevati, takav smo soj. I davno koncert nisam počeo sam, eto, zato ću danas. Ma, ko zna kad ću opet pevati, Begešu moj...
Dobro veče moj Beograde... | |
| Dobro vece, Zagrebe
Davno nisam koncert poceo sam Tako, s gitarom... Sminka je da zvezda istrci Tek kad zasvira band. Ali danas, evo, pocinjem sam Sve je po starom Kakva zvezda, kakvi folovi Veceras nastupa friend.
Dobro vece, Zagrebe Mislio sam malo na tebe Dok sam sviro po budzacima Braci narodnjacima... Ko ce da me ugosti Sad kad nisam bas u milosti Sami smo u nasoj magiji E, moji Zagiji...
Pesme su mi malo mracnije, znam Bome i ja sam Mnogi su o moje stihove Pera izlomili... Ne vole me vise Tacnije, nisam im jasan Kojim pravom mislim glavom U onoj gomili...
Svejedno, dobro vece Zagrebe Mislio sam malo na tebe Dok sam sviro po budzacima Braci narodnjacima Ko ce da me ugosti Sad kad nisam bas u milosti Sami smo u nasoj magiji Dragi moji Zagiji...
Svirao sam svuda Sad me je sram Bas sam kusao srecu Uvenula detelina cetvorolista... Davno nisam koncert poceo sam I skoro necu Nije vreme da se bude Neki solista...
Svejedno, dobro vece Zagrebe Mislio sam mnogo na tebe Dok sam sviro po budzacima Braci narodnjacima... Ko ce da me ugosti Sad kad nisam bas u milosti Sami smo u nasoj magiji E, moji Zagiji... | |
| Dodjoska
Njenog brata znao sam tako... Iz čuvenja... Nisam puno mario za te Dođoše... Vukla se ko kornjača jedna jesen lenja... Spori dani davno prođoće... Pretio je da će on na put da mi stane... I da mu se sestre okanem...
A... Mi smo samo šetali... I pomalo kisli... Dobro sam se nagled'o njenih koraka... Druge su mi devojke pobegle iz misli... Prhnule... Ko jato čvoraka... Tih je dana zvonilo u čast Malog Princa... I odvažnog Bilbo Baginsa...
Na svim mojim crkvama satovi su stali... Kazaljke se, srećom, baš tada sklopiše... Sto hiljada reči znam... Al' jedna mi fali... Da nju kako treba opišem... I... Sram ga bilo, gospodo, ko pomisli loše... Al'... Ni nalik na druge Dođoše...
Otad baš ne uzimam svaku što se pruža... Srce se odupire... Pa se privikne... Al' zumbuli su zumbuli, a Ruža je Ruža... Pa da na kraj sveta iznikne...
Ma... Da se redom postroje odavde do ćoška... Nijedna ko moja Dođoška... Ta, idi... Kao moja lepa Dođoška... | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 8:02 | |
| Dok gori nebo nad Novim Sadom
Da se ne lažemo, nije to bio neki most Od onih podignutih da bi se u njih gledalo Ah, ne Pre je bio od onih podignutih Da bi se sa njih gledalo i pod njima prvi put poljubilo Ali ponekad ga je ona prelazila Svojim uobraženim kadetskim korakom A mesečina se, kao deverika, lovila u mrežu njene kose Po tome ću ga, eto, pamtiti
Rat je, kao pijan svat, prošao poljem Šenlučio celu noć Kaleći bes na ranom žitu i tek niklom bostanu Zašto? Ne pitaj se, jer tako je bolje I Bog je pristao na to Ratovi prolaze, a ljudi, eto, ipak ostanu Za zlo sam teški laik, no to je stara priča Znaš već: Bila jednom dva brata ... i to Kad' sklopim taj mozaik, ostane mi kamičak I to smo, izgleda, mi Ma, hitni papuče u vis, žalosna Panonska vilo Za tvoje dugme sedefno ja noćas kraljevstvo dajem I lupni daire o bok, ramena pospi aprilom Pa ponizi ovaj mrak tim svojim lucidnim sjajem Zaigraj bosa i prkosna Dok iznad Novog Sada đavo pali svoja kandila Žad na reci tamni čim se sumrak zgusne Dunav je pred zoru prek Plaše te aveti što maglom brode teškim skelama Ne, strah nije pravi ruž za tvoje usne Reši ga se jednom zauvek I veruj zvezdi koja zraku tvog života prelama Nije to prva neman što preti dahom vatre, ne Ali ljubav je vitez Arhanđel s' mačem spreman da i tu alu satre, da I samo čeka tvoj znak Ma, hitni papuče u vis, žalosna Panonska vilo Za tvoje dugme sedefno ja noćas kraljevstvo dajem I lupni daire o bok, ramena pospi aprilom Pa ponizi ovaj mrak tim svojim lucidnim sjajem Ma, hitni papuče u vis, žalosna Panonska vilo Za tvoje dugme sedefno ja noćas kraljevstvo dajem I lupni daire o bok, ramena pospi aprilom Pa ponizi ovaj mrak tim svojim lucidnim sjajem Zaigraj bosa i prkosna Dok iznad Novog Sada đavo pali svoja kandila | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 8:02 | |
| Dolazi cirkus
Dolazi cirkus u vaš grad sve mi se čini I nešto mislim možda nije u pravi čas Jer videh onomad pravi cirkus na tribini A to su gospodo veći klovnovi od nas.
Dolazi praznik u vaš grad sa punom vrećom Od te jelke mi smo tek maleni dar Beograd šeta u pravcu sveta - nek' je sa srećom Vihori mladosti su pirnuli u žar.
Gospodo draga što se našeg programa tiče Neće tu biti klepetuša. Ruku na srce sve moje priče - liče Posebno onom k'o ih uopšte ne sluša.
Ma biće isto k'o uvek kažu neki Ma biće isto k'o lane kažu svi A svaki svirac bi prist'o Da barem jednom može isto što i mi.
Ma biće isto k'o lane kažu mnogi O, kamo sreće da bude, kažem ja. I što se tiče mene lično Ako neko ume slično Nek dodje i nek' pokaže šta zna.
A mi smo isti umorni komedijaši Evo taj vitez za klavirom nekad beše paž Reč je dakako ovde o profesoru Saši Kome već sledi ručni časovnik za staž.
Pa Aleksandar strog kao žandar sa bas gitarom Odbornik friški - nismo džaba učili faks. Pa Kovač Jožef - nastupa na edj, ketu, harom Drž' te se gospoje kad dune stari saks.
Bezuha Dušan svud rado slušan naš je tamburaš ritam iz bluza spreda i s guza u mali prst Al' bubnjar nije važno koji fazon furaš Petar je idealan: suptilan, a čvrst.
Prijatelj veran deran - veteran nadzire ritam Gospodin Petrović sve dileme izbistri Jeste to su oni i da se ja nešto pitam U novoj vladi svi bi bili ministri.
I biće isto ...
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car | |
| |
| | | | Đorđe Balašević - car | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 372 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 372 gostiju. :: 1 Bot
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|