|
| Đorđe Balašević - car | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Đorđe Balašević - car 28.02.09 21:52 | |
| First topic message reminder :
Bezdan
Nema me više u tvojim molitvama, više me putem ne prate. A noć mi preti, ponoć i pusta tama, kad me se samo dohvate.
Više me ne voliš, kad se vraćam nisi budna, ne goriš, gasne naša zvezda čudna, lažna srebrna stvar.
Daleko putujem, vetar nudi neke rime, kupujem, pristaju uz tvoje ime, dva-tri stiha na dar.
Ne slušam više šta šapućes dok snivaš, plaši me koga pominješ. I sve si dalja, a sve mi bliža bivaš, kao da opet počinje...
Ali me ne voliš, to se uvek drugom desi, govoriš, ali više ne znam gde si, da li neko to zna?
Šta sam uradio? Kakva tužna humoreska! Gradio ispod gradova od peska dubok bezdan bez dna. |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Zgubidan Totalno relaxiran
Broj postova : 1942 Godine : 47 Lokacija : Zagreb Datum registracije : 13.04.2011
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 8:15 | |
| Julia
Tamburu mi prod'o Cigan Slatkorečiv i prefrigan Čukununuk prosjaka i begova Omakne se prst na struni Nesretna me pesma zbuni Ne znam dal' je moja ili njegova? Nek me spali grom ko senjak ako ima šta za čim bi žalio Proklet da je obešenjak... Tugu mi je s tamburom uvalio...
Darov'o mi knjigu rabin Ubojitu k'o karabin Ako umeš laž od laži probrati Al' već odavno ne znam više dal' je čitam il' je pišem, Ja zaustim a mudrac se obrati? U mastiku suza kane Muti čašu... Pa i dane zamuti Ja sam sebe manji komad... Veći deo čini Nomad A taj čudak nešto bunca... Njemu nikad dosta sunca
Jablani tuže jalovi... I dok ih slušam Uvek me hvata ritam jata... žal za jugom Prolaze nebom ždralovi... I ova duša I noćas ore tamo gore... Za tim plugom
Ukrao mi ljubav lopov Sin doktorov unuk popov Odveo je u Zemlju Bez Snegova U snove mi bosa bane... Pripretim joj da zastane Dal' je u snu moja ili njegova? I tako... Krckam dane k'o orase Sta zagorči ne mora se zagristi Sejem svet kroz sitno sito... Tražim nešto naročito Pokajnika i begunca... Nekog s one strane sunca
Jablani tuže jalovi... I dok ih slušam Uvek me hvata ritam jata... žal za jugom Prolaze nebom ždralovi... I ova duša I noćas ore tamo gore... Za tim plugom | |
| | | Zgubidan Totalno relaxiran
Broj postova : 1942 Godine : 47 Lokacija : Zagreb Datum registracije : 13.04.2011
| Kad bi ti bila neka sestra
Kad bi ti bila medicinska sestra, ja bih onda bio doktor Finli, pa bismo zajedno pelcovali društvo protiv velikih, malih i grčkih boginja i zajedno bi dežurali u dugim noćima za vreme štrajkova pacijenata i onda bi se u nedostatku istih morali medjusobno pregledati i uvek bi nailazili na isto stanje srca i dolazili do istih dijagnoza.
Kad bi ti bila časna sestra ja bih bio papa Pavle Sedmi pa bi' onda, vadeći se na nekog svetog Augustuna il' na neku drugu crkvenu mustru, zajedno palili sveće za vreme nestanka struje, pa bi se onda medjusobno ispovedili i pričešćivali i sve tako...
Da si ti moja sestra to bi mozda bilo simpatično al' ne bi bilo romantično i ne bi valjalo... | |
| Kad odem
Kad odem, kad me djavo isprati glavnim sokakom i kad mesečina zaveje moj trag, nemoj tugovati jer jednom svakom mali nemi slavuj doleti na prag.
Kad odem, kad zamumla vetar zimske očenaše i kad mrtvo lišće potera u kas, za kaznu prognaće i tamburaše, zbog pogrešne pesme u pogrešan čas.
Hej, budi jaka ti, najlakše je plakati. To nam samo Gospod svira jesenju sonatu.
Snio sam vrata u tom suvom zlatu, strah me da prodjem, al' proći ću.
Znam, laf si stari ti, nemoj sve pokvariti, kresni samo jednu sveću na svetog Jovana.
Ne čuvaj dugo pepeo tih dana, kad jednom odem, a poći ću.
Kad odem, kad u prozor staviš prvu hrizantemu i kad popucaju divlji kesteni, ne pali uzalud fenjer na tremu kad me otmu magle jedne jeseni.
Hej, budi jaka ti, najlakše je plakati. To nam samo Gospod svira jesenju sonatu.
Snio sam vrata u tom suvom zlatu, strah me da prodjem al' proći ću.
Znam, laf si stari ti, nemoj sve pokvariti, kresni samo jednu sveću na svetog Jovana.
Ne čuvaj dugo pepeo tih dana, kad jednom odem, a poći ću.
Kad jednom odem... | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 8:16 | |
| Kadinjača
Pevam ovu pesmu i ja sam deo nje Živim ovaj život kao vedar san Gledam plavo nebo iznad Kadinjače Mislim kako je divno biti slobodan
Pao je bataljon al' u isti tren Vinula se ptica slobode u let Jedan beli golub je leteo sam Njegova su krila zadivila svet
Pretile mu grabljive kandže i sneg Pretili mu naleti vetrova zlih Ipak nad Kadinjačom kroz zimski dan Leteo je slobodan sam protiv svih
Prolaze dani i sve smo dalje od rata Iz nekog semena tek sad plodovi zru Nad Jugoslavijom lete slobodna jata Zbog jednog goluba sto se rodio tu
Pao je bataljon...
Bio je rat... Bilo je vreme heroja... | |
| Kako su zli dedaci razbucali proslavu
Na godišnjici braka kod mog druga Jevrema forsirala se muzika iz našeg vremena i točilo se vino iz raznih buradi i radilo se sve što treba da se uradi.
Al' nepoznati genije je kresnuo TV, a baš je iš'o dnevnik i pokvario nam sve. I stado se poizvrtalo svud po patosu i začas smo skomolali k'o na parastosu.
Loša vest, pa još sve puta šest, ola-la, prepotentni su sretni. Vidim ja: bolje rat nego rad. Ja spomenicu ne bi, i eto ti ga sad.
Zli dedaci su zauzeti novim samitom. U, podigli su nosine, sav svet popalili. A drugi organ ne bi digli ni dinamitom, jer svoj su zadnji metak odavno opalili.
Dedaci, bolje igrajte šah, ola-la, impotentni su sretni. Sledi im još kalendar il' dva, pa pakuju za oblake i momke kao ja.
Ta glupost s televizorom je bila teški kiks, jer mužjaci su penili o vojnim silama, a dame su se povukle da gledaju "Twin Peaks" i niko više nije sluš'o starog Dylan-a.
Loša vest, pa još sve puta šest, ola-la, prepotentni su sretni. Vidim ja: bolje rat nego rad. Al' ja spomenicu ne bi, i eto ti ga sad.
Dedaci, bolje igrajte šah, ola-la, impotentni su sretni. Sledi im još kalendar il' dva, pa pakuju za oblake i momke kao ja.
Ola-la, slali su na gola ostrva. E pa šta? Odležali svoje robije. Ola-la, plamen sipaju iz nozdrva. Vidim ja, vabe narod da se pobije. Ola-la, sanjam vijeća, sanjam skupštine. E pa šta? Sanjam MUP-ovce i sabore. Ola-la, nek me neko brzo uštine, vidim ja, vuku me u svoje tabore. Ola-la, profitiraju iz nereda. E pa šta? Skrivaju se iza nacije. Ola-la, niko nas u oči ne gleda. Vidim ja...
Gledaju nam registracije | |
| Kao rani mraz
Dolmom idu majski svatovi... Nisu moji nego bratovi... To da je brataš mlađi od mene... Više niko ni ne spomene...
Svi redom pregli bele pegaze... Da đurđevak uz put ne gaze... Tamburaša tri fijakera... Sram ga bilo kogod zakera...
Oprosti mi... Moja rano rana... Oprosti mi... Srećo bogomdana... Bez reči si na basamak stala... A na moj život ta je tvoja tuga pala... Kao pokora... Kao rani mraz...
Gledala me jedna ista Ti... ja sam još i mogo pristati... Al srce... Ono se ko jare opire... Retko ko do njega dopire...
Oprosti mi... Moja rano rana... Oprosti mi... Srećo bogomdana... Pod nebom je ognjeno i snežno Al malo šta još ume da ubije nežno... Da ne primetiš... Kao rani mraz...
Poljem idu svatovi... Svatovi su bratovi... Mlada prava partija... Lepša neg bogatija... Poljem čeze štrucaju... Momci uvis pucaju... Muzika ne zastaje... Sa dušom se rastaje... | |
| Kao talas
Negde se pipnu nasi mali svemiri kada vec pomislim da spavas Zasumi saten, tama se uznemiri i kao talas naidjes.
U skoljke tvoga pupka leto zimuje, tu cuvas mrve sunca za nas. Sa tvojim dodirom se ceznja rimuje dok kao talas nadires.
I nista vise nije vazno, lice sveta zlobno i lazno se raspline za cas. I nitko vise nije bitan, svi su pesak prezren i sitan. Pesak ispod nas.
Srebra decembra kuju prsten za tvoj prst. Niz tvoje sapi zvezda pala. Zalud te privijam uz sebe ko uz krst. Ti kao talas izmices.
Ostavljas slane kapi bistre i jato dobre mirise Istre po sobi razvijas. Ostavljas varljiv zalog pene u srcu ove napukle stene koju razbijas.
I nista vise nije vazno lice sveta zlobno i lazno se raspline za cas. I nitko vise nije bitan, svi su pesak prezren i sitan Pesak ispod nas. | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 8:17 | |
| Kere varosanke
Imo bi' ja što god kasti i akonto Ove Vlasti... Ali neću... Đavo je tu da me tera... Ja sam tu da ne pretera... Odoleću... Briga mene za "poštene" što zastrane... Za ministre, nadobudne i nastrane Briga me za razne mustre, notaroše, mlade žustre... Što zanoće ko "hetero", a osvanu na četvero... Imo bi ja što god kasti... ej... Čerez čega? Vidi jarca! Slaba vajda od bećarca! ja sam o'de zadnja šuša, nema mene ko da posluša...
Imo bi' ja što god kasti ne mož' otog rep izrasti... Al izvin'te... Već sam bego preko bašte... Ajd jedared i vi kašte... Il se skin'te... Marim ja za bezbožnike prve vrste, Što ćorišu levom dok se desnom krste... Baška što za nji' ne vredi nijedna od zapovedi, Donacije već otvore rajske dveri za zlotvore... Imo bi ja što god kasti, ej... A s tim ću samo steći neke dušmane i jediveke Beležnike što se mite.. Činovnike nezasite... Načelnike... i finanse... Okan'te se... Nema šanse...
Lajte kere varošanke... Kera sam i sam... Odlično vas znam... Ne dam za vas žute banke... Lajte samo znajte da vas ne slušam... Dok je meni moje ljubice... Moje bubice... I golubice... Man'te me se gracki kerovi... Baš i niste neki zverovi...
Imo bi' ja što god kasti, bilo bi tu da se masti... Ali C! Pre bi' ti ja reko štošta pa da ne znam kol'ko košta... Sada? Duplo C! C! Ne pominjem Te što su nas obrukali... Iz mesta nas žandarima odrukali... Dele zemlju i drumove na zaove i kumove... Zakunu se pa odaju... Prepakuju pa prodaju...
Imo bi' ja što god kasti, ej... Nateraću na vrat bedu, 'oštaplere sve po redu: Prefarbane stare kante... Promašene muzikante... Razne vojne liferante... i berzanske špekulante...
Imo bi' ja što god kasti da se čovek zaprepasti... Paz' da ne bi... Svi to vide, svima jasno, samo ja da kažem glasno? Dođ'te sebi... Što bi prič'o o dvoličnim barabama? O njima će pisati po tarabama Da su krali... nisko pali... tuđe snove prokartali... Sve spiskali... sve popasli... I ispali nedorasli... Imo bi' ja što god kasti... ej... Pa da mene stigne kazna? Da crvenim kad se sazna Da su mi pajtaši stari ordinarni šibicari... Prevaranti zlatousti... Lezilebi jedni pusti...
Lajte kere varošanke... | |
| Kosarkasi
Da mi je jedan mali vasionski brod na dva, tri dana da se poslužim s njim, da malo procunjam kroz nebeski svod, da naðem protivnike za Plavi tim.
Na ovom svetu oni vode glavnu reè i ne znam s kim bi mogli igrati još? Predlažem, da bi bio ravnopravan meè, treba da pucaju na blindirani koš.
Æute Brazilci, Italijani, Amerikanci negde po strani. Æute i uèe k'o pravi ðaci, lekciju drze Svetski prvaci
Žarmuhamedov rece Edešku "Ti momci stvarno nemaju grešku" A sve to sluša trener Kondrašin: "Ja ih se deset godina plašim!"
Bar èetvrt metra da sam porastao još, izmeðu koševa i ja bih bio car. Ovako, pogled jedva ubacim u koš, a loptu - to je sasvim iluzorna stvar. | |
| Kristofore crni sine
Dosadio španskom kralju stalno jedan isti svet Na kolumba izbor pade da načini preokret nije stgo da se snađe, već mu utrapiše lađe I rekoše nađi kontinent
Nije znao da će sasvim promašiti liniju Da će naći Ameriku sve tražeći Indiju Kristofore crni sine kud se vinu na pučine Kad ti to ne leži ni za lek
Ne ide se preko mora bez kompasa I motora Nema veze što je srednji vek
Jednog dana kad ped njima neka zemlja velika Svi misliše Indija kad ono Amerika
Kristofer se za glavu hvata Stavlja onču oko vrata Kad potraži stvarno drugi svet
Ljudi moji totalno sam promašio liniju Našao sam Ameriku, a tražio Indiju
Kristofore crni sine kud se vinu na pučine Kad ti to ne leži ni za lek
Ne ide se preko mora bez kompasa I motora Nema veze što je srednji vek | |
| Krivi smo mi
O nisu krivci primitivci sto su pokupili mast korov nikne digod stigne, ma svaka njima cast
Krivi smo mi
Otkud svi ti paraziti sto su nam zagustili nemoj stari moj, krivi smo mi sto smo ih pustili
Ma sta su znali djenerali i brkati majori jedino da vicu: pali ali nisu najgori
Krivi smo mi
Ni svi ti silni infantilni sto su puske sanjali ne, ne derane, krivi smo mi sto smo se sklanjali
Putuj Evropo, nemoj vise cekati na nas ne pitaj mnogo, dospeces i ti na rdjav glas Putuj planeto, super smo se druzili nama je lepo, taman kako smo zasluzili
Nisu krivci depresivci, lude i psihopate sto su rusili pa sada nama nude lopate
Krivi smo mi
Nisu krivi sedativi sto ih nisu sputali sori, matori, krivi smo mi koji smo cutali
Putuj Evropo i pos'lji nam malo peciva nama je dobro, sreca jedna neizreciva Putuj planeto, ovde se vrag priziva nama je lepo, slika jedna neopisiva | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 8:47 | |
| Ladjarska serenata
Da od silnih briga Bog posustane, Pa me zamoli da ga odmenim, Ne bi bilo lepo da mu, dok ne ustane, Svet na bolje promenim...
Ipak, kad već držim žezlo čudesno, Zavar'o bih trag gromom plamenim... A dotle bih reku skren'o malko udesno, Starim drumom kamenim...
Pa da kroz moj salaš lađe prolaze, I od đerma još stanu trubiti, Da ti bar s basamka gledam obraze... Kad ih ne smem ljubiti...
Pa da me u službu sam car pri'vati... Teget mundir knap... Dugmad - dukati... Da se, kad medaljon kreneš pokazivati, Nemaš čime brukati...
Pa da i tvoj baba podavije rep... I da drugi list počne listati: Jel'te, gospon-matroz, možel' ovaj šlep Pod vaš oraj pristati?
Malen je sobičak srce bekrije... Jednu jedinu može primiti... Al bez brige... Sve da santa nebo prekrije... Imaš di prezimiti...
Sad utuli fenjer... Sakri šibicu... Mesečev ću prah tek da istrunim... Da u mraku lovim zlatnu ribicu... Da joj želju ispunim... | |
| Lagana Stvar
Tad jos nisam birao ni gde, ni sta sam svirao a bas u tom je car ona je dosla tad i rekla "Pokusaj, napravi jednom bar za mene neku finu, sporu stvar finu, laganu stvar"
I od dva-tri akorda jer ni ne umem bolje ja pesma je nastala i cim su culi nju, laganu pesmu tu svi su pevusili i svi su zaneseni plesali uz tu laganu stvar
Cule su me krupne zveri producenti, menadzeri shvatili su kakav imam dar nudili mi rajsko voce mnogo love, slavu, ploce ubrzo sam postao superstar
Zahvaljujuci muzici bas k'o kuce na uzici svetom me vodili pricali "To je taj, cudo od deteta" a ja sam pevao milion puta jednu istu stvar finu, laganu stvar
Verovali ili ne za sve moguce novine dao sam intervju svi su me snimali i ocekivali da kazem kad i gde sam tako genijalno smislio finu, laganu stvar
Pisali su da sam zlatan ili da sam cist sarlatan i sve manje ja sam bio svoj kad sam razmislio o tom zamislih se nad zivotom rekoh sebi "Kuci, stari moj"
Zeleo sam zivot nov u senci bresta crven krov i moju Draganu gde god sam bivao o njoj sam snivao od onog dana jos kad je pozelela da napisem finu, laganu stvar
Zeleo sam naci nju i cim stigoh na stanicu upitah dal' je tu tad su mi rekli da se davno udala za nekog mangupa s' kojim je zanesena plesala uz tu istu stvar, finu, laganu stvar | |
| Leged'a o Gedi Gluperdi
Ovo je prica koju vrlo nerado pricam To je prica o antihristu jednom i raspikuci Gedi, takozvanom Što je silnu zemlju nasledio od pokojnog tece I sve spisk'o Bilo je tih slucajova vec i ranije Da je neko zemlju potrošio i razbuc'o Al' da je neko našu zemlju razbuc'o To još nismo doživljavali E, tu smo se mi iz familije malko zamislili I metili prst na celo Mada je bilo i predloga Da i Gedi prislonimo štagod na celo Al' to nije prošlo Mislim, još me nije prošlo Gedo, gluperdo, svu si zemlju procerd'o Sve si spisk'o, sram te bio, Gedo bekrijo Jednom tako Geda iš'o na vašar Za opkladu jah'o junca Otkad' je s' tog junca tresn'o Malko usta krivi desno, breca se i bunca A jednom, opet, Geda iš'o u teatar I gled'o komad s' onim vitezom i zmajom Još mu tad' na pamet palo da se Cim odraste malo, oženi aždajom I svi mu kaz'li Gedo, gluperdo, svu si zemlju procerd'o Sve si spisk'o, sram te bio, Gedo bekrijo Jednom Geda, onda, iš'o na igranku Al' ga bubnjar merk'o mrsko i drsko Šta me g'edaš, ti sa kosom E, o'ma' mu je Geda nosom Svu onu pesnicu razm'sk'o, u paramparcad Jednom Geda jedva iš'o u crkvu Al' i tu se bruk'o grdno J'o, sramote i belaja, ister'o ga otac Paja Jer je naglas podrigiv'o Gedo, gluperdo, svu si zemlju procerd'o Sve si spisk'o, sram te bio, Gedo bekrijo E, vi'š Ovakav solo ne bi Geda odsvir'o ni mrtav Ovo je druga glava o Gedi pripovedanja Geda je, kako bih ga fizicki opis'o Jako ima oštar pogled Mož' seci lubenice njim Al' drugo mu tupo, svu je zemlju slup'o Jednom zgodom Geda iš'o da pravi mostic Pa prickin'o palac daskom Sis'o ga, da smanji otok I smišlj'o je da bolje potok zatrpamo caskom Jednom tako Geda nije nigdi iš'o, za promenu Što je, nažalost, znacilo Da smišlja neku još goru bedu Uvali se na otoman Reklo bi se: "Al' je skroman" Al' mi znamo Gedu I svi mu kažu Gedo, gluperdo, svu si zemlju procerd'o Sve si spisk'o, sram te bio, Gedo, bekrijo Jednom davno Geda iš'o u bijoskop Tužni ruski ratni film ga dirn'o svojski Sav uplakan rece ženi E, to vidiš da je meni, ratova i vojski A jednom tako nijednom nije otiš'o na sud A minuse mu pišu kredom Jao, kad' se zaparnici, tu sve ima da varnici Teško nama s' Gedom I svi ce mu kasti u glas Gedo, gluperdo, svu si zemlju procerd'o Sve si spisk'o, sram te bio, Gedo bekrijo Slušaj ovo, 'leba ti E, to Geda ne bi odsvir'o Sve da sada kupi klavir s' cetir' noge, jebo te Ovo je treca glava o Gedi i bilo bi još glava Geda je k'o meksikanska serija Sa happy end-om Jer, kako god se završi bice happy end Za nas il' za Gedu Jednom tako Geda iš'o na živce Jedio komšiluk redom I sad', ko je lud najposle Da li Geda il' mi što se natežemo s' Gedom Stalno, brašo, Geda iš'o u krajnost Osta zemlje tol'ko samo Da mi lepo našeg Gedu Kada podje sve po redu Sretno zakopamo Na šta ce popa kasti Gedo, gluperdo, svu si zemlju procerd'o Navuce me pesma Sram te bio, Gedo, bekrijo Bravo, gospo'n popo Gedo, gluperdo Freneticno Svu si zemlju procerd'o Everybody Sve si spisk'o, sram te bio, Gedo bekrijo Za njim Gedo, gluperdo Drž'te Gedu Svu si zemlju procerd'o Sve si spisk'o, sram te bio, Gedo bekrijo Šorom, sredom, svi za Gedom Gedo, gluperdo, svu si zemlju procerd'o Sve si spisk'o, sram te bio, Gedo bekrijo Puškom i torpedom, svi za Gedom Gedo, gluperdo, svu si zemlju procerd'o Sve si spisk'o, sram te bio, Gedo bekrijo ... | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 8:48 | |
| Lepa protina kci
Jos sam bio sasvim mlad, neke barske ptice sam lovio tad, kad je dosla da se kupa lepa protina kci.
Nije znala gde sam ja, da je gledam, krisom, kroz trsku i sas, a preko reke noc je pala kao plast.
Mesec tinja nad vrbakom, srebri nebo, zveda roj, i kapi vode kao biseri koji blistaju svud po njoj...
O srce ludo, ludi sni, vec se moji drugovi momcili svi. A ja sam hteo samo jednu: lepu protinu kci.
Cudnom pesmom zvoni drum, te su zime i svatovi dosli po nju, iz daleka, neki svet za mene tudj.
Bas sam prosao sokakom. Padao je prvi sneg. I jos ponekad zazvone praporci sto je odnose, ko zna gde...
Da se zenim, imam kad. Ja sam, eto, ostao momak do sad. Nikad vise nisam sreo lepu protinu kci.
Jedan zivot, miran, tih. Nekad bacim kartu il' napisem stih. Stvari teku, ja se drzim izvan njih.
I ljubim dobre, ljubim lake. Neke prave, a neke ne. I sve su vile, sve su kraljice. I sve su nevazne naspram nje... | |
| Ljerka
Korzo je imao svoj red Neki svoj uhodani sled Dobro se znalo ko probija led Melanija Matić, tačna k'o satić Korakom rimske božice Prošeta duge nožice Pa druga zvezda serije Iz pravca kafeterije Na opštu radost društva s periferije Veronika Bačić, meden kolačić U tesnoj suknjici od zmijske kožice
Al' kad se spusti moja dragana K'o ruska balerina lagana, Korzo se zanjiše, špalir se nadiže Sve se venere pomere za jedno mesto naniže Bela haljina u višnjama O, najlepša je, bez razmišljanja... Crven kaiš a strukić stišnjen Vau, te su višnje bile svevišnje
Kod apoteke, obično, beše klaustrofobično Jer to je mesto s kog se vidi odlično Mia Radenković... Uobraženković Kada u stilu ludice prošeta besne dudice I najzad, s letnjim pegama... Od mnogih tajno čekana U pratnji brata, nabildanog zvekana Lela Doronjski... Dug repić konjski I one skandalozne bež bermudice
Al' kad se spusti moja dragana K'o ruska balerina lagana, Korzo se zanjiše, špalir se nadiže Sve se Venere pomere za jedno mesto naniže Bela haljina u višnjama O, najlepša je bez razmišljanja... Crven kaiš a strukić stišnjen Bože, te su višnje bile svevišnje | |
| Ljudmila
Spalio je juli seno A Tisa nezapamćeno opala I otkrila sprud kraj šlepa Ko stvoren za njena lepa stopala Stari joj je bio lađar Polu Rumun, polu Mađar, besni ker Prema meni nikad zao Nekako je znao da mu volim kćer
Bodom sitnim kao prezla Moje ime je izvezla stidljivo, Plavim koncem na gaćice i pod karner spavaćice Jedva vidljivo Skrila čamac mlada trska Koju možeš sa dva prsta poviti Molila se Bogu Suše Da što duže ne da im otploviti
Tu noć je Tisa nadošla A na njoj nošnja raskošna Samo sandalice, prstenčić I u kosi venčić od ivanjskog cveća Pa ipak, nije nesreća što me se ona ne seća Ma kakvi, nesreća je što se ja nje sećam
Nastavila voda rasti Nije htela naglas kasti, a znala je Drugo jutro sve po starom Al' nikad da slađe garov zalaje Zaklela me da je čekam Da će me se cela veka sećati Na promaji žar malakše... Ima l' ista lakše neg' obećati?
Noć kad je Tisa nadošla... Na njoj nošnja raskošna Samo sandalice, prstenčić I u kosi venčić od ivanjskog cveća Nije nesreća što me se ona ne seća Ma kakvi, nesreća je što se ja nje sećam | |
| Lunjo
Lunjo, moj stari kofer opet mirise na sive ceste a tvoja soba na mandarine i przen kesten. I toplo je tu, tu ispod tvog krova. O, dobro je tu, u zamku iz snova, pa sretna ti nova.
Lunjo, sad cu ti reci i vise nikom i vise nikad: svako je od nas ponekom slican al' ti si unikat. Procitas me, znam, od slova do slova. Precutis to, znam, k'o pametna sova, pa sretna mi nova.
Ti uvek znas najbolji nacin, s tobom lako stizem na tron. Ti si ta nit, taj retki zacin koji daje poseban ton.
Ti si mali carobnjak koji donosi spas a svi ti pajaci na pokretnoj traci nek zure bez nas.
Lunjo, ako me traze ti slazi da sam odavno mrtav. Spusti roletne i navij sat na sredu, cetvrtak. A napolju mraz i magla i zima. A napolju mrak al' ovde sve stima, od kad tebe imam.
Ti uvek znas najbolji nacin, s tobom lako stizem na tron. Ti si ta nit, taj retki zacin koji daje poseban ton.
Ti si mali carobnjak koji donosi spas a svi ti pajaci na pokretnoj traci nek zure bez nas.
Ti uvek znas najlepse reci, ti cak i cutis vise od svih. Ti imas smeh koji sve leci, ti od psovke nacinis stih. | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 8:49 | |
| Maliganska
Život baš i nije bog zna šta... Al za svaki slučaj uvek uzmem šta mi da: Frtalj leba... Metar neba... I pun šešir sna... Al Đavo gleda da i njemu bude fino... Pa katkad sav taj džumbus umoči u vino...
Dajte mi vino, vino nek se toči... Dok traju dani... A naročito noći... Jer tu je tuga... Ta moja verna druga... A kad je tuga onda treba da se cuga... Dajte mi vino... Ja nemam drugih želja... Ni bližeg roda... Ni boljih prijatelja... Jer tu je tuga... Ta moja crna kuga... A kad je tuga onda mora da se cuga...
Sreću sam ko rukav izvrto... S vrha brda svaka staza vodi nizbrdo... Malo ko je, čedo moje, tome izvrdo... Ali kad cugnem, ja lakše misli sredim... Znam, tu sam di sam... Al bar se manje jedim...
Dajte mi vino, vino nek se toči...
S jeseni, kad bagrem opadne... Potera me maler... Štagod počnem propadne... Još mi se, u inat, Ta Što Ne Sme dopadne... E, stara rana se vida starim lekom... Dabome vinom... Ta ne bi valjda mlekom? | |
| Mani me se lepa Nasto
Proganja me stalno Nastasija Kinski, svaki dan mi dolazi u san. Prica da me voli, bas ono, odistinski, i vene zbog mene.
Brine me, pomalo, ta lepa omladinka. Ne mogu da odobrim njen stav. Nosi moju sliku k'o zaljubljena klinka, moju sliku u novcaniku.
Sve je to lepo i sve mi to laska, al' mojoj faci ne pristaje maska. Ja na te stvari gledam starinski - mani me drugarice Kinski!
Nisi ti kriva, stvar ne primaj licno! To su principi il' tu nesto slicno. Ja sam za drugu devojku rast'o, mani se mene lepa Nasto.
Ne mogu da shvatim sta nalazi na meni osim sto sam visok, lep i plav? Cim joj nesto kazem a ona porumeni pa skokne da me cmokne.
Njen pogled rusi i obara s nogu al' ja se branim koliko vec mogu. Snazno me grli, sve grcko-rimski, htela bi da me ljubi filmski.
Polako snajka, obustavi napad, vrati se lepo na svoj truli zapad! U Pariz - Texas i medju ljude-macke, ja nigde ne mrdam iz Backe! | |
| Marim ja
Najbolje godine ovog života mog, sjajne i rdjave, samo su kliznule, k'o sila Dunava pod senkom Tvrdjave.
Godine lavova, vina i makova prošle su lagano, k'o carski poručnik, mlad i uobražen, sa svojom draganom.
Al' marim ja, to su samo kapi vremena prosute k'o šaka semena po širokoj njivi Gospodnjoj.
O, marim ja! Gde su sada davni nemiri, razigrani beli leptiri, dani zvezda poklonjeni njoj, zauvek?
Veliki datumi, čekani, cifrani kružićem crvenim, tiho su minuli k'o oblak pamučni nad tornjem crkvenim.
Najbolje godine ovog života mog prošle su podmuklo - malo sam zastao, loše ih društvo već zauvek odvuklo.
Al' marim ja, to su samo kapi vremena prosute k'o šaka semena po širokoj njivi Gospodnjoj.
O, marim ja! Gde su sada davni nemiri, razigrani beli leptiri, vreme zvezda poklonjeno njoj?
Bolje nije moglo... | |
| Marina
Marina... Tek uz pomoć starih slika Još mogu da se setim tvoga lika... I bude se tad neki nemiri zli I drugovima pričam da si moja bila ti... Sav pijan... Od te laži, ko od dobrog, rumenog vina.
Marina... Ti si bila moja plima... Marina: svetlo, tama, leto, zima... I verujem još... U tome je spas... I često tako smišljam neki život za nas... Al tada... Javi mi se stvarnost setno... Ko violina...
Marina... Ja još iste pesme pevam... Marina... Ja još iste snove snevam... Iz ničega smeh još stvoriti znam... Na kraju svake pesme ipak ostanem sam... I uvek... Čujem kako šumi more... Iz daljina...
Marina... Dal ćemo se ikad sresti? Ja ne znam kuda će nas to odvesti? Al dobro je to što ne znamo kraj... Sad zbogom... Neću reći da te volim... Al znaj: Marina... Ti si bila moja pesma... I moja prima... | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 8:50 | |
| Medena vremena
Bilo je to šezdeset-seste, pamtim tačno u čas jer se u Engleskoj igralo svetsko prvenstvo bez nas. I nema više igrača k'o što je bio Geoffrey Hurst.
Znao se red, subotom uvek preko ograde skok. I već smo svi na igranci uz grupu "Elektro-šok". I nema vise ni svirke k'o što je stari dobri rock.
Svi smo mi voleli izvesnu Martu, čitavo društvo i ja i moj brat. Bila je najbolja cura u kvartu, za njom smo lomili vrat, zbog nje bi vodili rat.
Hej, medena vremena (medena vremena), često mislim na vas. Nije bilo da nema (nema da nema), sve je bilo uz nas.
Bio je tu frajer u jakni, crni skaj, zadnji krik. Spram tog je momka Frankenštajn sasvim prijatan lik. O, nema više baraba kao taj prerušeni bik.
Odjednom, dripac je stao pred Martom, igru je tražio znali smo to. Zar naša ljubav da igra s tim škartom? Ne, tad je pukao grom i tad je nastao lom.
Hej, medena vremena (medena vremena), često mislim na vas. Nije bilo da nema (nema da nema), sve je bilo uz nas.
Bio je to lokalni sukob, mali građanski rat u kom je najgore prošao onaj džukac na sprat. O, vise niko ne tuče k'o što je tukao moj brat.
Sećam se Martinog brižljivog lica, nežno mi dotakla slomljeni nos. Rekoh joj: "Ništa, ma to je sitnica, nek te ne pogađa, pa to se događa!"
Hej, medena vremena... | |
| Menuet
U pet i petnest je zvonio sat, jednoga jutra na kraju leta. U šest i deset je kretao voz s nekog perona na kraju sveta mene je čekao taj voz...
Kraj mojih nogu je spavao pas, rekoh mu tiho, "Hej, beži odatle". Otvorih vrata, izađoh na trem na kom su cvetale bele muškatle. Pomislih, to je, mozda, taj dom.
Nije me čula, mirno je snila svoje lepeze i sveće i čipke. Snila je dane, mirne i nežne, k'o crno - bele klavirske tipke.
A u životu, sama na svetu, u menuetu tražila spas.
Siđoh pred kuću, na prašnjavi put, k'o neki lopov, polako i tiho. Ja nisam bio taj vitez za nju, mada mi govore da sam Don Kihot , al' to je sasvim druga stvar.
Bila je zvezda, bila je pesma, svaki dan druga, a večito ista. Snila je dobra stara vremena, i svog Šopena i Baha i Lista.
Možda će sama, u grubom svetu, u menuetu naći svoj mir.
Od tad je prošao vek ili dva, javi se retko ponekom kartom. I ko zna gde je, ne zelim da zna, koliko čeznem za dalekim martom, kad sam je sreo prvi put.
Bila je zvezda, bila je pesma, svaki dan druga, a večito ista. Snila je dobra stara vremena, i svog Šopena i Baha i Lista.
A u životu, sama na svetu, u menuetu tražila spas.
Još uvek lutam, gde je kraj puta? Pamte me mnoge provincijske pruge. Kriju me mračne, jeftine krčme, noći su, ponekad, puste i duge.
Nestajem tada u nekom svom svetu, i menuetu, i menuetu... | |
| Mi smo jos uvek zemljaci
Kada se noć i subota sretnu Zakuva se takav žur na Menhetnu Da bele rade iskaču iz saksije Startuju tada opasne njuške Protuve ženske, seke muške Al glavni provod ipak je lov na taksije
Majstor je stao ko da je znao Sitna mu kiša farove tiho gasila I učini mi se momenat pre tog Da na visuljku prepoznah svetog Vasila
Svi su taksisti uglavnom isti Stari kontraši i nihilisti Ili ćutljivci nemi od ružnih prizora Na poznat govor samo se trže Neko već trubi da tera brže Proviri mišić iz ugla retrovizora
Al svaka psovka mišolovka I on je jedva čekao da se ulovimo Odgurnu volan ko supu vrelu Okrenu se lupi po čelu Zaglavljen metak i tišina A srce tuče sedam osmina
Mi smo još juče bili zemljaci Poznam ja odmah naše oči iste Šta se tu folirate da ste stranci Kada niste
Mi smo još juče bili tim snova A evo kako danas stoje stvari Ne smeta ništa što je zemlja nova Mi smo stari
Devedes` prve spakov`o kofer Hortikultura, trenutno šofer `Ajmo do njega, po ženicu i svastiku
Tri čase kaže, rečicu prave Četiri bome, Njujork poplave Ote se suza i zamuti mastiku?
I reče nam gorko ne d`o Bog nikom Da `leb zaradi politikom, greh je to Vidiš, moji sinčići Vangel i Blaže dohvate globus, Strumicu traže I gde god prstić na Balkan stave Pokriju barem tri države
I tako krene cuga za cugom Proveja jutro kao sitno brašno Javi se onaj stari žal za Jugom Nista strašno
Čuvaj mi Bože bivše zemljake Moje su pesme njinih reči pune A tuge su nam tako podjednake Da me zbune | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car | |
| |
| | | | Đorđe Balašević - car | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 365 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 365 gostiju. :: 1 Bot
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|