|
| Đorđe Balašević - car | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Đorđe Balašević - car 28.02.09 21:52 | |
| First topic message reminder :
Bezdan
Nema me više u tvojim molitvama, više me putem ne prate. A noć mi preti, ponoć i pusta tama, kad me se samo dohvate.
Više me ne voliš, kad se vraćam nisi budna, ne goriš, gasne naša zvezda čudna, lažna srebrna stvar.
Daleko putujem, vetar nudi neke rime, kupujem, pristaju uz tvoje ime, dva-tri stiha na dar.
Ne slušam više šta šapućes dok snivaš, plaši me koga pominješ. I sve si dalja, a sve mi bliža bivaš, kao da opet počinje...
Ali me ne voliš, to se uvek drugom desi, govoriš, ali više ne znam gde si, da li neko to zna?
Šta sam uradio? Kakva tužna humoreska! Gradio ispod gradova od peska dubok bezdan bez dna. |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Zgubidan Totalno relaxiran
Broj postova : 1942 Godine : 47 Lokacija : Zagreb Datum registracije : 13.04.2011
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 8:51 | |
| Miholjsko leto
Do pola jedan je bila na času klavira... Onda korakom merila grad... I usput gledala izloge... Pardon... Svoj odraz u njima... U kosi još, poput venca, ona molska kadenca... Mala vračka da upravo tad... Uz "caffe Kibic" polagano nadođe On... Kao plima...
Tajne su tu zato da ih neko nasluti... Postoji reč koja vredi tek kad se odćuti... Bogu je kanuo čaj... Svud je prsnuo sjaj... Jedan platan će ostati zlatan... Ona kroz smeh čvrsto svoju kajdanku stišće... Ne drhti On... To je samo to uvelo lišće... Blaženo Miholjsko Leto... Jedno i sveto za njih...
A On je nosio naglas svojih Skoro Osamnaest... Sve češće mu govore "Vi"... Begeš u grudima udara... Bije u bronzane žice... U džepu sretni staklenac... Ko ono novčić i zdenac... Mala vračka da nestanu svi... A Ona bane ko lupež... I prospe mu kosu u lice...
Kao osrednji klošar, malo prosed... I prostar... Na uglu sam zastao sam... Ne tako dobar oktobar... I misli sve... U "ruskom štimu"... A onda shvatih, na prepad... Da te volim, ko nekad... Vreme samo raspiruje plam? U meni "miholjsko leto"... To prkosno sunce pred zimu... | |
| | | Zgubidan Totalno relaxiran
Broj postova : 1942 Godine : 47 Lokacija : Zagreb Datum registracije : 13.04.2011
| Mirka
Čuli ste za Zlatni Bokal, to je jedan sumnjiv lokal, al' je kuvar pravi as. Sedeo sam sam za stolom, pio viski s koka kolom, kada začuh neki glas: "Znam vas, pardon, s televizije. Vi ste ponos naše nizije. Moja kći od devet godina, sve vaše pesme zna, baš svaki stih".
Na te reči izvanredne, ponudih da sa mnom sedne, (čekao je samo to). Reče: "Hm, ja sam iz orkestra, ta što peva mi je sestra, tu smo već mesec i po. Mi vas ne bi maltretirali, al' bi nešto sad odsvirali, to je jedan šlager lično naš, želimo čuti vaš cenjeni sud".
Pa reče: "Mirka, ljubavi jedina moja ti, ko te sada dirka, i ko ti pod prozore dolazi da ti svirka? Mirka, mozda bi mi sretno živeli, samo da si ti našla pravi put do mog tužnog srca".
Rekoh da ću im pomoći kol'ko je u mojoj moći, al' ja sam pevač tek. Reče: "Svi su producenti promašeni dirigenti, niko od njih nema šmek. Mi već godinama sviramo, al' strašno slabo prosperiramo. Poslušajte još jedanput bar, ovo je prava stvar, veliki hit!"
Pa reče: "Mirka, ljubavi jedina moja ti, ko te sada dirka...
Pričali smo posle dugo, o muzici, šta bi drugo, popili smo oho-ho. Ja od tada slabo radim, stvarno nije da se vadim, al' je razlog tačno to. Ta mi se interpretacija, javlja k'o halucinacija, proganja me, muči, vraća se, uvek, k'o bumerang, taj smešni, divni refren.
Mirka, ljubavi jedina moja ti, ko te sada dirka... | |
| Mnogo mi znači to
Imam jednog malog psa. Cesto njegov lavez budi me iz sna. Ali zato oko jedan, pola dva, mase repom kad se kasno vratim ja.
Mnogo mi znaci to...
Imam jednu zensku ja. Hoce sve da cuje, hoce sve da zna.
I zbog nje pozelim nekad da sam sam, ali da me voli ipak dobro znam.
Mnogo mi znaci to...
Imam ludu mastu ja. Nosi me do divnih, belih oblaka.
I do zvezda i sve dalje, dalje jos i zbog nje mi zivot nikad nije los.
Mnogo mi znaci to... | |
| Moj friend ima rock n` roll band
Ja pevam balade i pesme lagane i cuvam svoju snagu za dobre stare dane.
Ali ponekad zelim da pevam na sav glas. Ponekad stvarno zelim da pevam na sav glas.
Moj stari friend ima rock and roll band, a to je bio moj san, da sviram rock svaki dan. Moj stari friend ima Gibson les Paul, a ta gitara meni nanosi bol.
On peva: 'Sa - na - na', on peva: 'One, two, three', on peva: 'Je, je, je!'
Ja cesto navratim i onda sviram s njim i pevam: 'Je, je, je!'
Priznajem sam, to bas nije moj stil, ja nemam rokerski glas, ja nemam rokerski stas. Al' mislim, hej, gde bi bio nam kraj, da svako radi samo ono sto zna.
I zato: 'Sa - na - na', i zato: 'One, two, three', i zato: 'Je, je, je!'
Svojim baladama ja cu se vratiti, al' dotle: 'Je, je, je!'
Moj stari friend ima rock and roll band, a to je bio moj san, da sviram rock svaki dan. Moj stari friend ima Gibson les Paul, a ta gitara meni nanosi bol.
Dok oni lupaju i kose cupaju i vicu: 'Je, je, je!',
ja ludim za njima, samo me zanima da pevam: 'Je, je, je!'
Moj stari friend ima rock and roll band, i sa njim zaboravljam sve, da li sam rocker il' ne. Moj stari friend ima rock and roll band i s njim se vracam ja u decacke sne. | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 8:52 | |
| Moja draga
Više ni neznam di sam tu sam a opet nisam Nad Novim Sadom sputa se mrak Nežno kao kad Merkur ulazi u rak
Sokakom moji, tu sam ja, nije mi važno dal me netko zna Peva tu pesmu u sva glas puca mu digme a kakav mu je stas
Neću više da smeram na tebe Voleo sam druge žene ali ti si bila ta koju kraj sebe trebam ja
Možda nebi sve bilo tako crno da sam znao da sa tobom prolazio kroz Trno i što sve radim sa sobom
Možda te nebi svakoj pesmi ubacio da sam znao da si pored mene bila Sokakom mojim tragove ostavila Moja Draga ! | |
| Moja draga sad je u Japanu
Pamtim jos taj sastanak suze njene, rdjav znak rece, tata ima pos'o nov, ja se selim nije strasno, rekoh ja osim parnog vikenda vidjacu te stalno, dobro znas kol'ko pozelim
Moja draga sad je u Japanu pisma dugo putuju do nje uci dzudo, pravi ikebanu plasim se, zaboravice sve
Ja sam jos uglavnom na Balkanu i bez nade da cu proci svet da l' me ona ima jos u planu ili drugom bere tresnjin cvet
To je bila ljubav bas love story na nacin nas sumnjam da cu sresti ikad jos neku slicnu srusio se citav svet odneo je dzambo dzet od sudbine dobio sam tad petu licnu
Moja draga sad je u Japanu pisma dugo putuju do nje uci dzudo, pravi ikebanu plasim se, zaboravice sve
Ja sam jos uglavnom na Balkanu i bez nade da cu proci svet da l' me ona ima jos u planu ili drugom bere tresnjin cvet
Nasa Mara sad je sajonara Nasa Mara sad je Cu-cu San Nasa Mara sad je sajonara Nasa Mara sad je Cu-cu San
Nasa Mara sad je sajonara Nasa Mara sad je Cu-cu San Nasa Mara sad je sajonara Nasa Mara sad je Cu-cu San | |
| Morao sam da se odselim
Prolaze gradom umorne bivse lepojke iz moje slatke mladosti. Skrivaju bore, s linijom se bore, vreme im smislja pakosti.
Najbolji momci sa korzoa, mladi lavovi, mangupi, ugursuzi, sad su soferi, magacioneri, kriju ih mracni bircuzi.
I kad o tome razmislim, ja sam kriv sto zivim s tim. Morao sam da se odselim, da se davno izgubim.
I da se nikad ne vratim, da ih onakve zapamtim, morao sam da se odselim kad mi je bilo dva'estri.
I ja sam bio decko s gitarom, mali car, sasavi boem za sve njih. Decko s gitarom, danas decko s honorarom koji ga odvaja od svih.
I kad o tome razmislim, ja sam kriv sto zivim s tim... | |
| Mrtvi
Od loših vesti i reklama prognan Utekoh na treći program Gde je, nekim čudom, tekla poznata burleska Svi oni gegovi i lica ista Slikovnica što se lista Setno, k'o na dnu škrinje nađena sveska Osmeh se zaledi na čas Gde su sad' Laurel i Hardi I ovaj ljuti zrika, i njegov beli psić O, svi su mrtvi, odnešeni Bršljan je davno prekrio stih Od zla i briga su rešeni Al' divna ludost, k'o oreol, još rominja oko njih Bila je berba, osta' fotka od nje Leto neznano gospodnje No, uglavnom, ta su burad otkad popijena Ćale s' kačketom, čuvenim, od tvida Putunju sa leđa skida Deda pred vranca spušta otkose sena U smeđoj senci bresaka Samo po bluzi poznam majku I k'o da čujem mobu i kikote niz drum Al' svi su mrtvi i blaženi Bršljan je davno prekrio stih Od zlih vremena su spašeni A trag poštenja i dobrote K'o oreol još rominja oko njih U godišnjaku škole Važna lica šmekera i bubalica Ali samo jedan moto: Drži se, Planeto Sanjari, genijalci, šampioni Žrtvovani k'o pioni Pale su zastave u četrdes' petoj Kadgod ih sretnem, žale se Šapuću k'o zaverenici Al' pijan dah je vetar što zmaja ne diže Ma, već su mrtvi, a hodaju Ja nisam rođen da čekam smak, ne Moj život nije na prodaju A kada pleteš svoj oreol Za to i nema boljeg mesta nego mrak | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 8:53 | |
| Na Bogojavljensku noć
Na Bogojavljensku noć... Peku se kesteni, lome se pogače, a venci smokava i mali zlatni praporci se pokače U prednjoj sobi mog baće... Čudo je navike moć... Kao pod zastavom, društvo se sastalo, pod istom ikonom za dugim švapskim astalom Što pamti svadbe i daće... Uglavnom gostujem kod kuće, al moju narav pamte tu... Brbljaju svašta pred svanuće... Al čak ni pripiti, ni da pomenu nju...
Na Bogojavljensku Noć... Pobožne pesmice, sveće i kresnice, i uvek metu odveć onih glupih grožđica u česnice... Al to je tako, i amin... Strašna je prošlosti moć... Prate me duhovi, ko gladni vukovi... A moje vreme tinja kao stari trupac bukovi... Još jutros gurnut u kamin... Ruža je pupila na mrazu... I, što bi rekao moj kum: vuče te đavo na tu stazu, A ispred sebe imaš dobri stari izlizani drum...
Nikad ne pričaju o njoj... A ja se ne raspitkivam... Ukrstim politru i noć... I na taj krst se, tu i tamo, prikivam... Već me i Dunav pretiče... Moja me senka spotiče... Al ništa mi se ne tiče... I malo šta me pomera i dotiče... Sem, katkad, Nje...
Na Bogojavljensku Noć... Vašar starudija... Banda sa studija... Profesor ruskog, Šveroš, Doktor, Paor i Opštinski Sudija... I svi smo na "Pomoz' Bože"... Silna je ljubavi moć... U jutra besana još dođe nezvana, i kao provalnik mi pretura po mislima i pesmama... Al' to je sve što mi može... | |
| Na pola puta
Hej, mnoge vatre sam lozio, i mnoge vode zamutio nošen srećom i zlom.
I da znaš, tri sam banke potrošio, a da nisam ni slutio, da sve to tek prohuji s vihorom,
jednom zauvek...
Hej, gde su sad oni klikeri, trešnje sa periferije, sveske iz šestog b?
Gde su sad svi gimnazijski šminkeri, prve studentske ferije i čežnjiva pisma iz armije?
I vidiš već sam tu, na pola puta - sve je dim! I fotografije od vremena izbledele. I vidiš već sam tu, na pola puta, sad mi trebaš ti, budi vodič moj kroz mutne predele.
Hej, čudne staze do uspeha, čvrsta vera u drugove, sve je to varljiva stvar.
I sad, ako postoji uteha, ja nisam praštao dugove i svakom sam vratio isto bar.
I vidiš vec sam tu, na pola puta...
Hej, sada znam gde sam grešio i gde sam, na žalost, bio gad, a gde, na žalost, ne.
I da znaš, sve sam rebuse rešio, ali ipak se ponekad još zaletim na vetrenjače.
I vidiš već sam tu, na pola puta... | |
| Namcor
Ne volem... Nikog, lutko... Takva mi je narav... Kao odžak star i garav... Puno dima je kroz mene prošlo...
Ne volem... Ujne, strine, šogore, komšiluk... Nataknem ih na čiviluk... Od njih ništa dobro nije došlo...
Ne volem... Semenkare... Cigose trubače... Burek... Ulične pišače... Nek mi moju lepu varoš vrate...
Ne volem... Džipadžije... Dizel... Butikaše... Restoteke... Tamburaše... Svaku pesmu bar za strofu skrate... Mater im...
Al tebe volem, to je fakat... Ti si mi ljubav jedina... Prodaću onu našu kućerdu "na lakat"... Ma nek je stoput dedina... Da kupim četir konja besna... Da ih u oblak upregnem... Pa s tobom di nas niko ne zna uteknem...
Ne volem... Kad mi gaće uđu... Di već uđu... Te što brinu brigu tuđu... Košticu u štrudli od višanja...
Ne volem... Zatucane... Gratis... Kravataše... Hipohondre što se plaše Da dobiju rak od razmišljanja...
Ne volem... onda krvoločne pse i gospodare... Nađubrene trotoare... Maskirne kad navale na pendžer...
Ne volem... one lopuže što voze tuđa kola... Znaju azbuku do pola... Miču usnama dok sriču pejdžer... (nji' se malko gadim, pravo da ti kažem...)
Al tebe volem, to je fakat... Ti si mi ljubav jedina... Prodaću onu našu kućerdu na lakat... Pa nek je stoput dedina... Da kupim čamac na dva vesla... I onaj šešir rogozan... Pa tebe di nas niko ne zna odvozam...
E onda, ne volem šizove i nervne bolesnike... Pre ih puštali za vikend... Sad ih puste pravo pred kamere...
E ne volem... Sve te lezibejke, da prostite... Proročice... Travestite... Nek mi gospon-dame ne zamere...
Ne volem... Teget girtlu na teget mantilu... Šestu ličku... Sedmu silu... Opa-cupa preko Okučana...
Ne volem... Izbore... Televizor... Plakate... Dosta, ako boga znate... Ludnica je kanda otključana širom ostala... (provert'e, molim vas?)
Al tebe volem, to je fakat... Ti si mi ljubav jedina... Prodaću onu našu kućerdu na lakat... Pa nek je stoput dedina... Da kupim adicu od peska... Na njoj šumarak nakrivljen... Da tebe di nas niko ne zna sakrijem...
Sta je ovo, solo? Uf, ne volem solo...A to je onaj sopran saksofon? To tek ne volem!
Ej, ne volem, daklem... Uzdržane... Trezvene... Pa džoging... Takve najpre trefi šloging... Al ni krkanje mi nije blisko...
Ne volem... Što odasvud samo čuješ daj mi! Il' se prosi il' se zajmi... Jebo te, ja nikad nisam isko?
Ne volem... Štreberčine... Večne odlikaše... Crne rolke i sektaše... Ne padam na Tibet... Ili Burmu...
Ne volem... Škrtariju... Intelektualce... Koji važno vrte palce... Kupiš ih za špricer i kavurmu... (koju ja licno, isto, mislio sam na kavurmu, ne volem...)
Al tebe volem to je fakat... Ti si mi ljubav jedina... Prodaću onu našu kućerdu na lakat... Ma nek je stoput dedina... Napuklo srce na dve pole... Ljubav je teret pregolem... Baš ni to što tol'ko volem... Ne volem...
Joj, ovaj, ovo sto ne volem ovako, kad zavrsi pesmu ovako, k'o racija...
Bas je logicno, sta?
...k'o da je upalo nesto..., sta je? Koju logiku te Kole, tu si me nas'o?! | |
| Naopaka bajka
U suterenu tunel ka nebesima Na tankoj gazi jutro mračan goblen tka Sumorna lica, nasamo sa gresima U hodniku bez povratka U crni grm se moja ptica zaplela Zaneta titrajima zvezde danice I kasni dah dok hladni čelik skalpela Klizi niz nit brojanice Postoji plan da je anđeli ukradu Il' bar na čas da je vrate među njih Jer nekad' nebo pravi veliku baladu I traži rimu za glavni stih Na grad juriša nežna bela legija Januar prostire svoj prefinjeni sag U tajnom dosluhu smo prvi sneg i ja Da zima pričeka njen trag Ne vrede priče koje znam, laže za oči pospane Izmišljam bajku, čudnu, naopaku uspavanku Da od nje budna ostane Postoji put koji namernike bira Tajnovit drum uvek najboljima sklon Jer nekad' nebo samo crne dirke svira I traži notu za taj ton Negde sad' dečak jedan Zbunjeno na mostu stoji jer tek sluti da postojiš Negde u tebi čeka okovana neka pesma Koju niko živ još ne zna U tebi lanac zvecka tajnim alkama Bićeš ti majka majkama Postoji plan da te anđeli ukradu Il' bar na čas da te vrate među njih Jer nekad' nebo pravi veliku baladu I traži rimu za glavni stih Postoji put koji namernike bira Tajnovit drum uvek najboljima sklon Jer nekad' nebo samo crne dirke svira I traži notu za pravi ton | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 8:54 | |
| Naposletku
Naposletku... Ti si dobro znala ko sam ja... Otkud sad te suze, moja mila? Rekla si da se za točak bršljan ne hvata... Zalud izgužvana svila... To je tako... Ne pravi od tuge nauku... Mami svetlo na sledećem bregu... Okopniće moj otisak na tvom jastuku... Kao "jezuška" u snegu...
Razbiću gitaru... Crn je mrak ispunjava... Odavno se svoje pesme bojim... Pomera u meni one gene Dunava... Pa ja tečem... I kad stojim... Ali opet... Dal' bi ikad bila moja ti da sam vojnik u armiji ljudi? Rekla si da baš ne umem novce brojati... I da je Ništa sve što nudim...
Naposletku, ti si navek znala da sam svirac... Brošić što se teško pribada... Da me može oduvati najblaži Nemirac... Da ću u po reči stati... Da se neću osvrtati... Nikada...
Ređaš po vitrini fini porculanski svet... Al' ja sam figurica bez žiga... Pazi... To je bajka što ti pada na pamet... Fali ti bas ovaj cigan?
Ne, duso... Tek u jesen otkriju se boje krošanja... Sve su slične u leto zelene... Naposletku... Ti si dobro znala ko sam ja... Čemu suze lepa ženo?
Draga moja, ti si navek znala da sam pajac... Moj je šešir šatra pomična... Usne, tice-rugalice... A u oku tajac... Da sam kaput sa dva lica... Da sam Gospo'n Propalica... Obična...
Naposletku, ti si navek znala da sam svirac... I da je nebo moja livada... Da me može oduvati najblaži Nemirac... Da ću u po reči stati... Da se neću osvrtati... Nikada... | |
| Narodnjaci
Narodnjaci su preuzeli stvar, znaju sistem i stvaraju dar-mar. Rasturaju po pitanju tiraza, sve veca je blamaza biti neko od nas.
Narodnjaci su ukrali moj bend, narodnjaci su federalni trend a mi smo gurnuti u ilegalu, na kom tajnom kanalu naci bazu i spas?
O narodnjaci, sve vam je u saci al' zasto da se baci? Ma ostavite nesto i za nas. Narodnjaci, braco i zemljaci, budite ortaci pa smanjite taj gas!
Narodnjaci na kljucnim mestima. Narodnjaci u glavnim vestima. Na dzinovskim plakatima u boji, kud koji mili moji, da vam ne cujem glas.
Narodnjaci sa nasim curama. Narodnjaci u svim strukturama. Od udruzenog rada pa do sporta, narodnjak ante portas, njihov dolazi cas!
O narodnjaci...
Nemaju njive te perspektive, armiran beton zove nas sad. A snovi lebde izmedju negde na relaciji selo - grad. Nastupa era amatera, iz svoje koze moze se sad. Rapidno stasa hibridna klasa na pola puta selo - grad.
Narodnjaci...
Narodnjaci, narodnjaci, narodnjaci, narodnjaci... | |
| Ne lomite mi bagrenje
Verujem cenjeni sude Da dobro poznaješ ljude Vi barem imate posla Jer cud je cud, a sud je sud Verujem cenjena glavo da si i ucio pravo Da svakom sudiš pošteno Jer cast je cast, a vlast je vlast I sve po zakonu, za to sam prvi Ne bi bilo ove krvi da je bilo sve po zakonu Vlast je vlast, sve ja to poštujem Tu su paragrafi, pa zagrabi Nek' isto je i djavolu i djakonu Pa nek' se zna Nek' su mi gazili njivom Mojom se sladili šljivom Uvek je lopova bilo Jer cuk je cuk i vuk je vuk Nikada zlotvora dosta Suša mi uništi bostan I led se prospe pred žetvu Al' led je led, a red je red I prekardašilo Im'o sam bagremovu šumu Tamo dole prema drumu Pa sam cekao, red je red Polako komšije Ne može samo da se udje, da se ruši tudje Lepo sam im rekao Ne lomite mi bagrenje Bez njih ce me vetrovi oduvati Pustite ih moraju mi cuvati Jednu tajnu zlatnu kao dukati Ne lomite mi bagrenje Pod njima sam je ljubio Bosonogu i odbeglu od sna Ljudi smo cenjeni sude Pa neka bude šta bude Žao mi marama crnih Al' plac je plac, a mac je mac Ne pitaj šta bi sad' bilo Kad' bi se ponovo zbilo Ne pitaj da li se kajem Jer jed je jed, a red je red I sve po zakonu Tu su paragrafi Pa zagrabi pošteno i za veru i za neveru Red je red, sve ja to poštujem Jer više bilo bi ubica nego ptica Koje odlecu ka severu Ne lomite mi bagrenje Bez njih ce me vetrovi oduvati Pustite ih, moraju mi cuvati Jednu tajnu zlatnu kao dukati Ne lomite mi bagrenje Pod njima sam je ljubio O, zar moram da vam ponovim Okanite se njih, jer sve cu da vas polomim | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 8:55 | |
| Ne volim januar
Ne volim januar ni bele zimske vragove. U svakom snegu vidim iste tragove, tragove malih stopa, broj trideset i ko zna, kako polako odlaze.
Više ne prolazim ulicom Dositejevom i nemam pojma kad neko pita gde je to. Tih dvesta šest koraka dužinom tog sokaka nikad ja nisam brojao.
Nisam te nikad čuvao, nisam te nikada mazio, pazio. Tvoju sam ljubav gazio, svemu smišljao broj.
Nisam te nikad štedeo i nisam umeo stati ni ostati. Šta će od mene postati, mali anđele moj?
Ne gledam filmove iz ranih sedamdesetih, dosta je suza i rastanaka nesretnih. Ko takve stvari snima? Baš čudnog sveta ima, tako se lako rasplaču.
Nisam te nikad čuvao, nisam te nikada mazio, pazio. Tvoju sam ljubav gazio, svemu smišljao broj.
Nisam te nikad štedeo i nisam umeo stati ni ostati. Šta će od mene postati, mali anđele moj?
Bila je noć, jedna mrkla, kao ova večeras, u ulici Dositejevoj, u Novom Sadu, na Dunavu... Ja sam dolazio sa jednog mesta gde su svi bili rumeni kao kuvano vino koje su pili i gde su svi mirisali na karanfilić i pevali "Roždestvo tvoje" i još neke druge pesme kojih se ne sećam baš. Bila je noć i dugo sam stajao pod njenim prozorom ispred kuće broj 7A. Tišina je bila, samo koraci nekih noćnih ptica i lepet krila nekih pravih noćnih ptica. Ipak ni na trenutak nisam uspeo pod njenim prozorom te noći da je čujem kako diše, kako diše u snu... | |
| Ne vredi kasno je
.. onakva kakvu bih i voleo da pamtim. Opet sam snio crni procvetali dud I nekog dragog sto me ceka odnekud Kljuc skriven iznad dovratka Jos jedan simbol povratka Suvise toga da bi bilo podudarnost Sanovnik s jasnim slovima Lako je to sa snovima Nevolje krenu onda kad tumacim stvarnost.
Ne vredi, kasno je brojati trijumfe i havarije Sve spiskano i steceno Ne vredi, kasno je ostaje s tobom na vrh kalvarije Samo neizreceno ..
Sve redje srecem ljude iz svog plemena Zamicu redom s one strane vremena Senke im tamnije od njih Bez keca pred poslednji stih Nisam bas znao da im javljam dobre vesti Za tim cu sutra zaliti To cemo jednom zaliti U nekom tudjem snu U kom cemo se sresti.
Ne vredi, kasno je brojati trijumfe i havarije Sve spiskano i steceno Ne vredi, kasno je ostaje s tobom na vrh kalvarije Samo neizreceno .. | |
| Nedostaje mi nasa ljubav
Na jastuku... Bdim na ponoćnoj straži kao stari posustali ratnik Kom svaki put od riznice neba jedva zapadne mesečev zlatnik... Pod oklopom drhti košuta plaha večno gonjena tamnim obrisima straha Koja strepi i od mirnih obronaka sna...
Nedostaje mi naša ljubav, mila... Bez nje se život kruni uzalud... Nedostaješ mi ti, kakva si bila... Nedostajem mi ja... Onako lud... Ja znam da vreme ne voli heroje... I da je svaki hram ukaljalo... Al meni, eto, ništa sem nas dvoje nije valjalo...
Kad potražim put u središte sebe, staze bivaju tešnje i tešnje... I skrijem se u zaklon tvog uha kao minđuša od duple trešnje... Al uspevam da jos jednom odolim da prošapućem da te noćas ruski volim... Šta su reči... Kremen što se izliže kad tad...
Nedostaje mi naša ljubav, mila... A bez nje ovaj kurjak menja ćud... Nedostaješ mi ti, kakva si bila... Nedostajem mi ja... Onako lud... Ja znam da vreme svemu menja boje... I da je silan sjaj pomračilo... Al meni, eto, ništa sem nas dvoje nije značilo...
Ponekad još u moj filcani šešir spustiš osmeh ko čarobni cekin... I tad sam svoj... Jer ma kako me zvali ja sam samo tvoj lični Harlekin... Ponekad još... Suza razmaže tintu... I ko domina padne zid u lavirintu... Tako prosto... Ponekad još stignemo do nas...
Nedostaje mi naša ljubav, mila... Bez nje uz moje vene puže stud... Nedostaješ mi ti, kakva si bila... Nedostajem mi ja... Onako lud... Ja znam da vreme uvek uzme svoje... I ne znam što bi nas poštedelo? Al meni, eto, ništa sem nas dvoje nije vredelo... | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 8:56 | |
| Neizreceno
Opet sam snio crni procvetali dud, i nekog dragog sto me ceka odnekud... Kljuc skriven iznad dovratka, jos jedan simbol povratka, suvise toga da bi bilo podudarnost... Sanovnik s jasnim slovima, lako je to sa snovima... Nevolje krenu onda kad tumacim stvarnost...
Ne vredi, kasno je brojati triumfe i havarije... sve spiskano i steceno... Ne vredi, kasno je, ostaje s tobom na vrhu Kalvarije samo neizreceno...
Sve redje srecem ljude iz svog plemena, zamicu redom s one strane vremena... Senke im tamnije od njih, bez keca pred poslednji stih nisam bas znao da im javljam dobre vesti... Za tim cu sutra zaliti, to cemo jednom zaliti, u nekom tudjem snu u kom cemo se sresti...
Ne vredi, kasno je brojati triumfe i havarije... sve spiskano i steceno... Ne vredi, kasno je, ostane s tobom na vrh Kalvarije Samo neizreceno | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 8:57 | |
| Neki novi klinci
Moj deda vec dugo ore nebeske njive ali baka jos cuva sve stvari i sliku naseg sveca na dan kad sam rodjen tu je posadjen orah i u avliji pod gustom krosnjom sad igraju se deca
Neki novi klinci, neki novi klinci neki novi klinci 2x
Kroz maglu treperi devet sveca na torti tad sam dobio par mandarina i malog, belog zeca u maju jos uvek zriju komsijske baste ali tresnje i zelene kajsije kradu druga deca
Moj drugar Milutin druga klupa do vrata ima klinca od cetiri i po i uci ga da peca ponekad ga sretnem mahne kroz prozor kola al' u borbi za loptom sad jurcaju neka druga deca
A ja, ja se kockam s' prevarantom zivotom iz rukava on svakoga dana izvuce nekog keca i stariji mi kazu "Sad si u pravom dobu" a u ulici Jovana Cvijica rastu druga deca
Neki novi klinci, neki novi klinci neki novi klinci 2x | |
| Neki se rode kraj vode
Neki se rode kraj vode plavetne i zivot im ritam surov nametne: s neba sve i metalik BMW i one tanke talijanske cipele sto lako gaze i dobro prolaze.
U leto nude nam geto, satore. Pet zvezda za ljute okupatore: kinta-dve za noviji BMW U fond za tanke talijanske cipele sto lako gaze i dobro prolaze.
Samo prebroje svapce k'o deca klikere, i samo nataknu tamne cvikere, Miki, to je kao na sliki. Orlovi rano lete na plavim markama, a galebovi nad belim barkama kruze, to je nepravda druze....
Mene je geografski faktor omeo da ikad vozim Alfa Romeo, nervi su na rezervi...
Neki se rode kraj vode, i to je kraj, furesti furaju sve za zimmer frei: Nov TV, i felge za BMW i nove tanke talijanske cipele sto lako gaze i dobro prolaze.
Samo prebroje svapce k'o deca klikere, i samo nataknu tamne cvikere, Miki, to je kao na sliki. Orlovi rano lete na plavim markama, a galebovi nad belim barkama kruze, to je nepravda druze....
Ometen, dakle, pomenutim faktorom, jurim kroz njive sportskim traktorom. Nervi su na rezervi...
Moj zivot nije toj prici ni nalik, ja imam srp i cekic metalik, I cekova za jos par vekova... Na mom su putu mutne barustine. Hiljadu rupa odavde do Skupstine.
Rodjen sam kraj kanala za navodnjavanje, meni je glavna stavka davanje, Miki, a dotle na onoj sliki: Orlovi rano lete na plavim markama, A galebovi nad belima barkama kruze, to je nepravda, druze...
Cipele tanke su za sminku i za dzez, ja nosim model zvani stipl-cez, Nervi su na rezervi. | |
| Neko to od gore vidi sve
Stevu cenejca je ubio grom nezno ko rukom Na sirokom soru, tu negde pred zoru il' pre Niko se nije pitao gde se to nocu skitao Nego su zalili i svece palili svi
Sa njegovim stricem sam proveo dan, bio je ocajan Al' taj matori momak je imao stomak za sve Pa rece: "Eto, tudjeg se latio, zato je glavom platio Zbog zene svog kuma je sisao s uma sasvim"
"A vidis, neko to od gore vidi sve Povlaci te konce, igra se Postavi na svoje mesto svako dobro, zlo jos pre Sve vide oci sudbine"
Tako ponekad te reci mi dodju ko jeka Kad bure se spuste pa pacovi napuste brod Ne brinem mnogo o njima, vrate se s lepim danima Pa idemo dalje i plovidba traje ko pre
Al' znam da neko to od gore vidi sve Povlaci te konce, igra se Postavi na svoje mesto svako dobro, zlo jos pre Sve vide oci sudbine
Lomis mi srce k'o bagremov prut, onako usput Kad ostanes sama ti nadjes par dana za nas A ja crtam svoje krugove i prastam stare dugove Da, mozda se varam, al' sto da se staram o tom
Kad uvek neko to od gore vidi sve Povlaci te konce, igra se Postavi na svoje mesto svako dobro, zlo jos pre Sve vide oci sudbine | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 8:58 | |
| Nema vise benda kao Neoplanti
Nema vise benda kao Neoplanti, to je bilo da se prica da se pamti, da smo tad ovo znali svemu bi odoleli.
Pratili me posle neki muzikanti, tezgarosi, manje-vise kalkulanti, al' brak iz racuna, nismo se mi voleli.
O, dobri dani, best-of-all, kad svirao se rock and roll, i kad su cak i stari konobari plesali.
I ljuljao se ceo svet, sve pesme znali napamet, danas me cene vazni krugovi, a gde su sada moji drugovi?
Gde su sada moji drugovi?
Nema vise benda kao Neoplanti, to je bilo da se prica da se pamti, slavna vremena davno iza nas!
Nema vise fudbalice posle probe, preferansa u tisini garderobe, kako se fajront blizi, sve to prima drugi tok.
Sve se manje cuju one prave psovke, sve je manje one prave viljamovke, i sve se cesce cuje 'Meni jedan gusti sok'.
O, dobri dani, best-of-all...
Nek ide zivot, nek ide zivot, i nek se plese za sve to sto bese... | |
| Nemam nista sa tim
Ona je volela blues, njen kralj zvao se Peter Green, A ja, sasvim slucajno tu... Za taj film neko levi, sasvim...
Uvek je gledala sat, i cim sklope kazaljke krug Ko mala bi saputala tad, da negde neko misli na nju.
U njenoj sobi mala riznica greha, kao duga, preko besmisla most... Puno knjiga nekog prebeglog Ceha, i sportska stampa ako naidje gost...
Uglavnom prodje sve, ali ostane blues, boje se razliju kad ga cujem na radiju... Ubija metronom... sta taj sat radi tu? Jedan i nula pet, neko misli na nju.
Negde u meni je kvar, i mrak sto me gricka k'o mis... I sav sam kao ona staklena stvar u kojoj veje kad je pomeris.
U ovoj sobi ravnoteza je prosta: sto i krevet i prekidac za luc... Ispod cena mole cenjenog gosta da pre puta ne zaboravi kljuc.
Uglavnom prodje sve, ali ostane blues, boje se razliju kad ga cujem na radiju... Ubija metronom... sta taj sat radi tu? Jedan i nula pet, neko misli na nju.
Ona je volela blues... Oh, yeah, lucidni Peter Green... A ja, ja sam voleo nju, a blues... Sta blues? Nemam nista sa tim. | |
| Nevena
Sale Nađ je umro u snu... Dan se taman zasiveo... I ne znam šta je sumnjivo u tu... Jer u snu je i živeo... Kažu da je slutio kraj... Tobož, nije navio sat... Pa sad, znao je da gubi taj rat... Neko ružno sanja, nekom su košmari svitanja
Sveštenik je gunđao psalm... Ko za kaznu naučen stih... Pred kapelom nobles i šljam... Iz istog puka Poraženih... Srećom, nije imao šta... Pošto ne bi imao kom... Arčio je život po svom... Testament? Tek skica na kutijici šibica
Strpljivi prsti neminovnosti razlažu uvod pesme koju dobro znam I ako još išta ima da se oprosti i to ti noćas opraštam Huči okean neizbežnosti... Pritislo nebo laki til tavanice Al' to se leči s dve-tri kapi nežnosti u vinu iz Ravanice
Sale Nađ je umro u snu... Slutim da je snivao Srem? Onaj bunar studen pri dnu... I šarom loze zasenčen trem... Slutim da je snivao Nju... Čije ime sam gospod zna? I da se u ječmu tog sna jednostavno zbilo to što ga je i ubilo?
Strpljivi prsti neminovnosti razlažu uvod pesme koju dobro znam I ako još išta ima da se oprosti i to ti noćas opraštam Huči okean neizbežnosti... Pritislo nebo laki til tavanice Al' to se leči s dve-tri kapi nežnosti u vinu iz Ravanice | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car | |
| |
| | | | Đorđe Balašević - car | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 345 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 345 gostiju. :: 1 Bot
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|