|
| Đorđe Balašević - car | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Đorđe Balašević - car 28.02.09 21:52 | |
| First topic message reminder :
Bezdan
Nema me više u tvojim molitvama, više me putem ne prate. A noć mi preti, ponoć i pusta tama, kad me se samo dohvate.
Više me ne voliš, kad se vraćam nisi budna, ne goriš, gasne naša zvezda čudna, lažna srebrna stvar.
Daleko putujem, vetar nudi neke rime, kupujem, pristaju uz tvoje ime, dva-tri stiha na dar.
Ne slušam više šta šapućes dok snivaš, plaši me koga pominješ. I sve si dalja, a sve mi bliža bivaš, kao da opet počinje...
Ali me ne voliš, to se uvek drugom desi, govoriš, ali više ne znam gde si, da li neko to zna?
Šta sam uradio? Kakva tužna humoreska! Gradio ispod gradova od peska dubok bezdan bez dna. |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Zgubidan Totalno relaxiran
Broj postova : 1942 Godine : 47 Lokacija : Zagreb Datum registracije : 13.04.2011
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:14 | |
| Shugar rap
U disku Napredak u centi ne prave se incidenti Al' onomad, bo'me, bilo je belaja Jebes ga sam je i isk'o, sta je navrac'o u disko Kad je znao da mi iducka na zivac
zezi, zezi...
Vidim ja cim sam us'o, generalni djuska s drustvom, Mlati glavom sav zajapuren k'o vepar Postavljen svima u inat, pravi covek za kombinat Valjda zato sto je prljav k'o repa
Do njega djipa cerka, u pardon, ipak je svalerka Tu sam nocnu pticu susret'o na soru Guguce na centrali, na nju su se vec pentrali Da prostite, vise neg' na Frusku goru
Vid'o me, kelnera silje, on casti -- sta pijem O, jedva sam uspeo da se malo smirim Dobro, reko': tu sam te cek'o Fala, al' od tebe bato ni aspirin
Ti ovde malko repujes i glumis plesni tecaj Ti mi se fino slepujes, a kod nas besni stecaj Kuci begaj, ranije legaj, prika moj Zaradi 'lebac, repuj di treba, bitango
On rece: Ti ces mi kaz'ti, nemoj sad da zovem vlasti Nemoj sad da malo okrenem mog kuma Vec mi je bilo na umu da kazem: Ej, 'ajd', okreni kumu Da sam rek'o, on bi puk'o k'o guma
Jos rece: Tako to ide, das im pos'o i sve pride Pa smo ravni, nema respekta ni trunke Ako sam s tobom, reko', ravan, odma' odlazim na tavan Da se od sramote obesim medj' sunke
Rece: Ti si glupi Lala, reko': Lepo, bas ti fala Al' sam jedno ipak uspeo da s'vatim supalj si k'o crkveno zvono, jeb'o te voz koji te don'o Da se i ja tu s tobom cela veka patim
Ti ovde malko repujes, a firma jadna, bedna Ti mi se fino slepujes, teska lambardo jedna Kuci begaj, ranije legaj, prika moj Zaradi lebac, repuj di treba, bitango
Nije mu dosta ma kakvi, vice: Umem ja sa takvim Kad te bocnem ovom bricom bices miran steta, ja nemam bricu, al' imam sekiricu Pa kanda da cu malo da te nasekiram
E da ste vid'li te muke, rece, cek', evo ruke Od sve sale jos ce neko i da strada Ma nemoj vatas na buku Dobices ruku tamo gde se, bato, malo nadas
A cim se sklonio malo, viknu: Pijana budalo Zaboravi bolje di je firma Onda sam udahnuo jako i skin'o sam sako I doslo je do prekida filma
Ti ovde malko repujes sa znakom aligatora Ti mi se fino slepujes, dzukelo jedna matora Kuci begaj, ranije legaj, prika moj Zaradi lebac, repuj di treba, bitango
Onda su dosli iz SUP-a, "Alo' kobac!" i sve skupa cekaj malo, ko je drugovi ovde koga tuk'o? Odveli me na policiju, dali mi aboliciju A u firmi sam se izvuko uz ukor
Na zadnjem, ovom, sastanku E, da je zadnji, je l' | |
| | | Zgubidan Totalno relaxiran
Broj postova : 1942 Godine : 47 Lokacija : Zagreb Datum registracije : 13.04.2011
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:14 | |
| Sin jedinac
Stara stvar u Novom Bečeju... Slava je za Gospojinu... Ne znate vi moju Ninu... Dece nema pa me vole kao matera... Pridveče do crkve trkne... Za pokojnim Strikom smrkne... A sve brine da me u "špacirung" natera...
Ja sam otrov za udavače... Trepću oči snevalice... Uzdišu ko zevalice... Gurkaju se laktovima... Usne napuće... Jednoj miraz mlin što melje... Drugoj lanac i po zemlje... Trećoj cifra tolk'a da se samo šapuće...
Bež'te curice s glavne ulice... Kada prođe sin jedinac... Štikla kleca... Sitne su vam udice... Korzom plovi štuka što se retko peca... Zbogom Totice, male skotice... Mađarice-svađalice... Srcolomke... Prave ste lepotice... Žali bože faliti vam druge momke...
Videh pendžer u Bečkereku... I u njemu... Povrh lale... Tog trenutka procvetale... Zasja pramen riđi... Kao krilo tetreba... Nidočeg mi više nije... Snevam zemlju iz saksije... Meni, babo, od te zemlje više ne treba...
Nek se okuša hor torokuša... Ja sam babin sin jedinac... Mater svima... Štagod kogod pokuša... Uzeću je, pa da samo bluzu ima... Zbogom Sremice-uspaljenice... I Bačvanke... Probiranke od zanata... Fine ste vi ženice... Al već vidim... Ženiću se iz Banata... | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:15 | |
| Slabo divanim hrvatski
Slabo divanim hrvatski, dve tri rijeci, a i to s' greskom. Tecno govorim rukama i perfektno se sluzim smeskom. Ali hrvatski ne umem, daj, nauci me, kruha ti! Nisam mog'o da pomislim da c'e se stvar zakuhaati.
Tvoje oci mastiljave, crne zrele visnje spanske, tvoje usne sladunjave, kao rizling od berbe lanske, suva trava sva suskava, kao sipon na nevesti, ali dzabe pripovedam kada ne umem prevesti.
Ma, 'di ces naci boljeg momka za te pare? Ne budi smesna draga ti, mozes do veka tragati, al' neces naci nikog, tako mi gitare, ko ce te vise voleti i ko ce lepse lagati.
Slabo poznajem Varazdin, ali stignem do tvoje kuce. Tiho zazveckam sibicom, sve se ponadam: mozda cuces. Ali pendzeri miruju, a te firange cipkane samo vatru potpiruju tvojom rukicom pipkane.
Ma 'di ces naci boljeg momka za te novce? Da ste mi sretni on i ti, ja cu se o'ma' skloniti, al' me na svilen gajtan vezi kao zvonce i samo cimni kad pozelis - ja cu ti zazvoniti.
Slabo divanim hrvatski, dve tri rijeci, a i to mani. Ucio sam iz citanke, al' sam ost'o na osmoj strani. Babe su me zacarale perom iz krila selice, ali ti ces me resiti moja medena 'celice.
Sad treba prevesti ovo
Mjesec se sakrio iza oblaka , zasad znam, samo dvije zvijezde su na nebu, kao tvoje oci, kao biser rose... na cvijetu sto se zove kako se zove djurdjevak na hrvatskom ? Djuuurdjevak ? Onda dobro, onda to. | |
| Slabo divanim madžarski
Slabo divanim madžarski, nešto malo a i to s greškom. Tečno govorim rukama i perfektno se služim smeškom. Ali madžarski ne umem, daj, nauči me, 'leba ti! Nisam mog'o da pomislim da će mi tol'ko trebati.
Tvoje oči mastiljave, crne zrele višnje španske, tvoje usne sladunjave kao rizling od berbe lanske, suva trava sva šuškava, kao žipon na nevesti, ali džabe pripovedam kada ne umem prevesti.
Ma, gdi ćeš naći boljeg momka za te pare? Ne budi smešna draga ti, možeš do veka tragati, al' nećeš naći nikog, tako mi gitare, ko će te više voleti i ko će lepše lagati.
Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće. Tiho zazvečkam šibicom, sve se ponadam: možda čućeš. Ali pendžeri miruju, a te firange čipkane samo vatru potpiruju tvojom ručicom pipkane.
Ma gdi ćeš naći boljeg momka za te novce? Da ste mi sretni on i ti, ja ću se o'ma' skloniti, al' me na svilen gajtan veži kao zvonce i samo cimni kad poželiš - ja ću ti zazvoniti.
Slabo divanim madžarski, nešto malo, a i to mani. Učio sam iz čitanke, al' sam ost'o na osmoj strani. Babe su me začarale perom iz krila selice, ali ti ćeš me rešiti moja medena čelice.
A hold a felhők mőge rejtőzőtt Két csilág van csak az égen Mind a szemed, mind a győngy harmat. ... tja, ne znam kako se kaze djurdjevak.
Napomene:
* Mesec se iza oblaka sakrio, samo dve zvezde sijaju na nebu, kao tvoje oči, kao biserna rosa...
* gyöngyvirág (madj.) - djurdjevak | |
| Sloboda-ne
Znam, ovo sve sam mogo reći i pre, Al' ptica trpi dok je bar metar neba. Nisam hteo da se mešam, Ispašću, ko velim, smešan, Smešnih imamo i više neg' što treba.
Na tamburu sam metio ključ, Do zadnje epizode ovog ružnog sna, Odroni se srca komad, Nisam pev'o od onomad. Pitaš kad ću? Bog sveti zna...
Gledam skupštinu il' šta je to već. Bife "Proleće" u Petrovcu na Mlavi. Ej, gledam one tužne kese, Di baš meni da se dese Da mi takve glave delaju o glavi?
A u mutnoj reki topi se brod, U džepu pesak a u ušima voda. Kad već pričamo o tome, Što ja braćo s' vama tonem, Ja sam putnik s jednog sasvim drugog broda.
A TV Dnevnik, ko kormilo, okreću spodobe Vrlo podobne. Sve će se, kažu, srediti, Istina će pobediti.
Slobodane! Sloboda-ne!
I ja ponekad popušim, al' zbog tog zemlju ne srušim. Slobodane! Veliš: što da ne? Tebi su mase odane, Ko sluša duše prodane? Kao ja.
Kažu da je nekad carovo um. Gde je tu bajku samo iskopao DEPOS? Joj, ispadoše akademci, veći zlotvori neg Nemci, Nisu ljudi stigli kasti "fala lepo".
Al' tek zbog studoša mi napuko film, E, reko, sad će valjda sa trešnje sići. "Malo morgen", reče Boban, Doktor nauka il čoban, "Vi ste samo mali glasački listići".
A TV Dnevnik, oduševljen time je doneo Kraći rezime: Da treba pravdu slediti, Istina će pobediti.
Slobodane! Sloboda-ne!
Deca u mestu putuju, Mladost na tačke kupuju. Slobodane! Eh, što da ne? Kad su ti mase odane, Ko sluša duše prodane, Kao ja.
Amer merači na Mesecu plac, Ej, rock'n'roll se čuje s tavana Kremlja. A od mene ištu vize, Da'l sam besan, da li grizem? Pardon, je li ovo kasarna il' zemlja?
Ma tu mora biti još neki put. Zar se do mira uvek putuje ratom? Čuvajući dostojanstvo, Primako si inostranstvo, Inostranstvo nam je oma tu, za vratom.
Uz TV Dnevnik je sve više gnevnih, a sve manje Vernika Dnevnika. "Istina će pobediti", Znam, tek ćeš se ondak jediti.
Slobodane! Sloboda-ne!
Nemoj nas više braniti, Brigom ćeš nas saraniti. Slobodane! Ma, što da ne? Tebi su mase odane, Ko sluša duše prodane? Kao ja.
Slobodane! Zauzdaj svoje klovnove, Dok Vijetnam ne ponove. Sloboda - da! Sloboda - da! Sloboda - da, sad il nikada, Na kraju to tako ispada. Slobodane! Sloboda - da! I ja ponekad popušim, Al' zbog tog zemlju ne srušim. Slobodane! Sloboda - da! Sloboda - da, sad il nekada, Na kraju to tako ispada. SLOBODANE! | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:16 | |
| Slovenska
Nosen dahom sna doleteo je crni golub na moj dlan. Zasto, ko da zna, al' to sam jutro docekao umoran. K'o da sam i ja leteo s njim, krilima teskim, olovnim, i video svet sakriven iza zlatnih oblaka.
Ako umrem mlad, posadi mi na grobu samo ruzmarin. Ne dozvoli tad da naprave od toga tuzni treci cin. Nek mi ne drze govore, nek drugom pletu lovore, ako umrem mlad, zaustavljen u koraku i snu.
O zagrli me sad, jako, najbolje sto znas i nemoj crnoj ptici da me das.
O ne, ne brini, proci ce za tren, ja sam samo malo lud i zaljubljen.
U mojim venama davni sever samuje i ja ponekad ne znam sta mu je, sto luduje, od srece tugu tka moja prosta dusa slovenska.
Uplasi me sjaj milion sveca kad se nebom popali. Gde je tome kraj? Za kog su tako dubok zdenac kopali? Zasto se sve to desava, dal' covek ista resava il' smo samo tu zbog ravnoteze medju zvezdama?
O zagrli me sad, jako, najbolje sto znas i nemoj crnoj ptici da me das.
O ne, ne brini, proci ce za tren, ja sam samo malo lud i zaljubljen.
U mojim venama davni sever samuje i ja ponekad ne znam sta mu je, sto luduje, od srece tugu tka moja prosta dusa slovenska.
Moja prosta dusa slovenska...
Moja prosta dusa slovenska...
Moja prosta dusa slovenska... | |
| Slow motion
Život je stari kuckin sin Stalno se raspravljam sa njim Život je ofucani Holivudski film Svi smo mi malo dramili, cutali il' galamili U tom spektaklu Neki su rodjeni za maske Neki statiraju do daske Ja sam pozitivno-negativan tip I kao svi iz stare škole Radim sve slow motion Igram bez dublera, sve sam Što nije prakticno, to znam Pomalo šmiram, pomalo briljiram Partner sam raznim licima Zvezdama i naivcima, u tom spektaklu Možda i nisam neki biser Ali sam barem svoj režiser Sam za sebe smišljam zaplete i kraj Koristeci uglavnom laku tehniku slow motion Od Mure pa do Morave Neka me svi zaborave Ako uopšte ikom išta znacim Sa samog ruba pameti stižu mi strašni saveti Al' ja bi' da proživim na svoj nacin Odlaze zadnji vozovi, biraju ljude lozovi I sve u svemu nemam lepe reci Al' ja bih, baš u ime to, još jednu popio I teško da ce neko da me spreci Život je stari kuckin brat Sve manje sa njim vodim rat Jer sve mi više lici na pešcani sat U svakom zrnu neki dan U svakom danu neki san i keep on smiling Necu da o tom' pišem roman K'o svaki prosecan grandoman Bicu sretan ako dovršim svoj stih Jer sati i minuti nisu culi za slow motion Od Mure pa do Morave Neka me svi zaborave Ako uopšte ikom išta znacim Sa samog ruba pameti stižu mi strašni saveti Al' ja bih da proživim na svoj nacin Odlaze zadnji vozovi, biraju ljude lozovi I sve u svemu nemam lepe reci Al' ja bih, baš u ime to, još jednu popio I teško da ce neko da me spreci Od Mure pa do Morave Neka me svi zaborave Al' ja bi' da proživim na svoj nacin Odlaze zadnji vozovi, biraju ljude lozovi Sa samog ruba pameti, stižu mi strašni saveti Ja bi' da proživim na svoj nacin Ja bi' da proživim na svoj nacin Od Mure pa do Morave ... | |
| Soliter
Nas soliter je super, brat je na glavi bratu, al' da krenemo redom, znaci na prvom spratu zive dobri juznjaci, znam ih samo po faci i po pesmama.
A nad njima se viju tici junacke krvi, Jes, na drugom su spratu, al' su inace prvi. Kazu: uzdaj se u se, u se i u svoje Ruse, pa da guslamo.
Nas soliter je veselo zdanje, talasa masa, ljulja ga stalno, Sad je doveden u prizemno stanje, al' zamisljen je monumentalno. Takvog nema na svetu okruglom: fasada drzi, a temelji klize. Nas je soliter pod izvesnim uglom, kao slavni toranj iz Pize.
Na trecem je spratu opstenarodna strava, ona dva podstanara traze stanarska prava. Zasada parnica fer je, dok ne poleti perje kroz nas soliter.
A na cetvrtom sevdah, raja puca od zdravlja jedni vide svog Boga, drugim Gospa se javlja. A proleter goloruk dize vilu na O-ruk, era mermera.
Nas soliter je veselo zdanje, talasa masa, ljulja ga stalno, Sad je doveden u prizemno stanje, al' zamisljen je monumentalno. Takvog nema na svetu okruglom: fasada drzi, a temelji klize. Nas je soliter pod izvesnim uglom, kao slavni toranj iz Pize.
Susjed s petoga kata ima pregled od gore: Jedan prozor na zapad, jedan prozor na more. Da se ne bi opekel, nikad nis ne bu rekel... to je najbolje.
A na sesti nastropju neki skupovi tuzni. Ti se ne druze s nama, mi smo suvise juzni. I kad razmislim malo, nije bas stalo za nas soliter.
Nas soliter je veselo zdanje, talasa masa, ljulja ga stalno, Sad je doveden u prizemno stanje, al' zamisljen je monumentalno. Takvog nema na svetu okruglom: fasada drzi, a temelji klize. Nas je soliter pod izvesnim uglom, kao slavni toranj iz Pize. | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:17 | |
| Srce mi je kao ratar
Budim se u zoru ranu kada čujem prvog petla znak. Nasmešim se novom danu čim se javi zlatni sunčev zrak
Tu mi je dom, sred ravnice selo spi. Beli se još stara ku}a, rodni prag. @ivim po svom, zaneli me gradovi. U srcu mom večiti trag.
Srce mi je kao ratar što u žitu nalazi svoj mir. Srce mi je kao ratar što u žitu nalazi svoj mir.
I peva, na, na, na, na, sutra je opet novi dan. I peva, na, na, na, na, sutra je opet novi dan.
Gledam kako oblak sivi nad ravnicom putuje u krug. Nosi kišu nekoj njivi, dobar razlog da mi bude drug.
Vrti se sve, k'o duboki, tamni vir. Do sre}e put čovek često traži sam. Ja dobro znam gde me uvek čeka mir. Ja dobro znam gde pripadam.
Srce mi je kao ratar što u žitu nalazi svoj mir. Srce mi je kao ratar što u žitu nalazi svoj mir
I peva, na, na, na, na, sutra je opet novi dan. I peva, na, na, na, na, sutra je opet novi dan. I peva, na, na, na, na, sutra je opet novi dan. | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:17 | |
| Stara pesma
Pitala me znam li fiziku i hemijski znak platine ucutkao sam tu siziku i odveo je na matine
A tad jos nije bilo ljubavi traga ni u srcu njenom, a ni u mom i nisam znao da ce biti mi draga a ni stara, luda pesma sa njom
Ref. Zorice, Zorule najlepse devojce ne mogu da zivim bez tebe Zoki, Zorule
A na plazi sam joj svirao i pesma joj se dopala onda sam joj skoljke birao i skakljao joj stopala
A tad jos nije bilo ljubavi traga ni u srcu njenom, a ni u mom i nisam znao da ce biti mi draga a ni stara, luda pesma sa njom
Ref.
Onda sam sav sitnis skupio i sladoled joj kupio posle sam je kuci pratio i dobro sam postupio
Mada nije bilo ljubavi traga ni u srcu njenom, a ni u mom i nisam znao da ce biti mi draga a ni stara, luda pesma sa njom
Ref. | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:18 | |
| Stari lalolski vals
Uz blagoslov magle i nebeske pravde vreme je, vele, da idem odavde e, ne volem s' takvima ni da se svadjam al' nisam ja dosao, di da se vracam tu je sjahao moj askurdjel to je nasa ledina, nasa Vojvodina jedna i jedina
Nebo i zemlja su spojeni savom i jedini kamen je onaj nad glavom tu mi je cardak obliven u zlatu i komotno vreme na crkvenom satu i tu je moja dragana bas za bozic neguje klas a usput k'o da tancuje stari Laloski vals
Rasti 'senice nek' nam je roda, opleti brazdama nisam ja bitanga pa da te prodam ovakvim gazdama mozda odem jeda'red, kad naidje red al' idem zadnji od nas dok na miru odslusam stari Laloski vals
Naloz'te vragovi furune pakla ma nek' se zazari al' moja se zvezda jos nije ni makla, bog nad njom strazari ja vam sledim jeda'red, kad naidje red al' i tad mi ostav'te cas da sa njome odigram stari Laloski vals | |
| Stari orkestar
Taj orkestar stari nema pojma u stvari i vecito peva svoje 'tra-la-la-la'. I sto da se menja kad su uslovi cisti: prvi su i jedini su na Top-listi.
Taj orkestar stari dugo pali i zari, uz evergreen temu zvanu 'tra-la-la-la' i sto da se vezba da se prosiri lager za publiku je dosta jedan jedini slager!
I samo ja, pa ja, o draga gospoja, o tako pametan, i tako postojan.
I ja cu da vam sviram, a vi plesite u krug i pogled dole i ne gresite.
Taj orkestar stari dobro poznaje stvari cim traje toliko uz 'tra-la-la-la'! Da stignes do neba treba znanja i truda a niko od nas za to nema ... snage.
Taj orkestar stari audicije kvari jer pevaju neki svoje 'tra-la-la-la'. Al' brzo se svaki anti-talenat smiri jer slucajno su stari momci vrhovni ziri.
Ovi sto gude se najvise trude, al' vec u refrenu sve drukcije bude - dominiraju trube.
Koriste bubnjeve bolje od grupa i svima pokazuju kako se lupa, nikad ritam ne gube.
I samo ja, pa ja...
Taj orkestar stari ima izvesne cari al' vec se pevusi novo 'tra-la-la-la' i sto vise slusam, sve sam vise tog dojma da nikad nisu imali pojma, pojma! | |
| Starim
Jutro me zatice samog, kao skoljku u pesku... Svu noc su senke na zidu skicirale fresku... Trazio sam jedan stih, skoro da ga osetih, al' mi je iz ruku nestao. Protura se novi dan, al' taj trik je providan, samo da bi prosli prestao...
Jutro me zatice u pravom haosu tema... U mojim strofama lagani raspad sistema... Al' u tajnim vezama s nekim davnim brezama, ponovo se pesma primice Zasad nema imena, samo bluza svilena, Kako mi iz ruku izmice...
Zaboravljam imena, samo liuca ostaju, u prolazu ljude otkrivam kroz sifre... Dovraga, sve mi to govori da starim... Zaboravljam dosadne cifre.
Zaboravljam adrese malih bircuza uz put i curica, sto su uvek dobre bile. Neke bistrine se nepovratno mute ali nikad dodir svile...
Jutro me zatice opet u smisljenju bekstva... Cim malo usporim stignu me davna prokletstva... To su samo momenti, losim vetrom doneti, to su samo male vecnosti... To su samo godine kad se covek otkine, Kao od one gorke tecnosti.
Zaboravljam... | |
| Stih na asfaltu
Da mi je jos jedared proci Ilicom Pa da becarac nasvrljam cirilicom Tesko da bi drugi mogli resiti taj hijeroglif, Al bi Neko znao da sam tu Cipelice jedne bele zastale bi i prevele Stih na asfaltu
Jednom cu u baladu da se prerusim U refren sto se Tamo jos zapevusi Pa da minem Starom Vlaskom Da joj kosu sklonim daskom I za uglom hitro zamaknem Da pred nosom strasnog Bana, kao senka Petra Pana Kapu namaknem
Preko krova i mansarde, osamucen daljinama Da ostavim struk lavande medu njenim haljinama
Lagano se bore nanose Malo sta je jos po starom Al okice moje sokice madijaju istim zarom
Ladica djindjuva po nebu prosuta U jesen vetar primi miris Bosuta Isprva mi nije nista al vec posle par gemista Dopre izdaleka lagan prim Pracen tercom suvog lisca s jednog hrasta kraj Belisca, Stidljivo, sasvim
Sto sam joj kog vraga dao belu ruzu samoniklu Sto li sam je povezao onaj krug na mom biciklu
Lagano se bore nanose Malo sta je jos po starom Al okice moje sokice maðijaju istim zarom | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:19 | |
| Strasan zulj
Sta u brigadi znace predmeti s faksa kad jedno su knjige a drugo je praksa znam da cu moci svoj mozaik da slozim tek kada polozim rad
Ref. 2x Sada znam sta je prava stvar sad sam shvatio kako se radi danas, cuj, imam strasan zulj valjda najlepsi u brigadi
Ja sam u skoli suze prolila gorke zbog svakog pet minus i svake cetvorke bicu odlikas kad dodjem u formu i prebacim normu ja
Ref. 2x
Znao sam malo sve do ovoga leta tek sada razumem sve radnike sveta do sad sam bio samo veliki klinac i mamin mezimac sin | |
| Svadbarskim sokakom
Prođem katkad slučajno il’ ne Kisačkim drumom baš kad svadbe prolaze... Do tog ćoška brojim korake... A od tog ćoška dalje brojim poraze... Obično s’ jeseni... Kad je oblačno... Odbegla senka mi se vrati konačno... Sad, da sam sretan... I nisam, jer tek po senki vidim di sam... To...
Snevao sa opet crni dud... I pustu kojom jezde mladi dorati... Al’ kanda palim sveće uzalud... Jer sad već vidim šta je meni morati... Obično noću, kad je vetrovito... Samoća napusti svoje korito... I mutna voda poplavi poljane sećanja u glavi... Svud...
I naprosto se tuga desi... Jer naprosto si tu di jesi... I naprosto je trista čuda predrasuda sad između nas... Kad ljubav umre jedno žali... Kad ljubav umre jednom fali... I bome nije lako Kad naiđe sokakom kojim svadbe prolaze...
’Ej viđao sam vraške žene ja... Al’ džaba, nikad više, više niko ne... Jer pirne samo april s’ Čeneja... Gledaš ga, Bože prosti, k’o sa ikone... Obično uvek i sličnim danima... Prošlost se navali kao planina... Na tom ću vrhu da sazrem Jer samo s njega negde nazrem... Nas...
I naprosto se tuga desi... Jer naprosto si tu di jesi... I naprosto je trista čuda predrasuda sad između nas... Kad ljubav umre jedno žali... Kad ljubav umre jednom fali... I bome nije lako Kad naiđe sokakom kojim svadbe prolaze... x2
Kad ljubav umre jedno žali... Kad ljubav umre jednom fali... I bome nije lako Kad naiđe sokakom kojim svadbe prolaze... | |
| Svako vreme ima svoju boju
Svako vreme ima svoju boju malo farbi a vremena razna nagadjati kad je bolje bilo to su samo preklapanja prazna
Ref. Od coveka do coveka i od veka pa do veka ponesto se i promeni ne bas mnogo, blago meni
Svako vreme zuri svome kraju malo zuri, malo i ne zuri nagadjati kad ce kraj da dodje to je isto k'o kad slepac zmuri
Ref | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:20 | |
| Sve je dobro kad se dobro svrši
Lana je vozila sanke, a ja sam pravio sneška. Dugo sam plaćao danke, zbog jednog Laninog smeška.
Bili smo klinci i bilo je hladno i sneg je padao krupan. Te sam se zime zatreskao gadno, k'o pravi pubertetski tupan.
Lana je volela cveće, a ja sam voleo Lanu. Korak od tuge do sreće, u jednom jedinom danu.
Proslo je proleće leto i jesen, k'o nežni ljubavni sonet. Ja sam još bio uglavnom zanesen, k'o leptir vihorom ponet.
Lana je pratila modu, a ja sam pratio Lanu. Ljubavi dođu i odu, al' Lana je uvek u planu.
Ima detalja za koje baš ne znam dal' mogu u pesmu da stanu. Jer, Lana je imala muža, a ja sam imao Lanu! | |
| Sve je otislo u Honduras
Prate me jos od rane mladosti tipovi spremni na sve gadosti. Svim promenama odolevaju, o Bato, Bato, samo polevaju. Cuvam se raznih elemenata, od maloletnih delikvenata, bacila, matorih onanista, o Bato, Bato, nacionalista.
Sad mi je pomalo dosta tog presinga, polako momci, ja nemam vrat od mesinga. O, dal' se iko javio da nije odmah gnjavio i davio
Hej, sve manje tipova ostaje poput nas, sve drugo odavno je otislo u Honduras. Mi trudimo se znanstveno da propadnemo barem dostojanstveno.
PRate me fRajeRi sto govoRe 'R', oni su pRgavi po pRavilu i pRetezno se konfRontiRaju, o Bato, Bato i oponiRaju. Cuvam se devojaka razrokih, postoje za to dobri razlozi: nikada ne znam koga cekaju, o Bato, Bato, sa kim se smekaju.
Sad mi je pomalo dosta tog presinga, polako momci, ja nemam vrat od mesinga. O, dal' se iko javio da nije odmah davio i gnjavio
Hej, sve manje tipova ostaje poput nas, sve drugo odavno je otislo u Honduras. Mi trudimo se znanstveno da propadnemo barem dostojanstveno.
SLede me Lica koja govore 'L', oni su zLocesti po praviLu, priLicno Lako maLtretiraju, o Bato, Bato, eLiminiraju. Cuvam se dvosmislenih viceva, debilnih pitanja i bliceva. Pun mi je kufer neke bratije, o Bato, Bato, i birokratije.
Stvarno je pomalo dosta tog presinga, polako momci, ja nemam vrat od mesinga. O, dal' se iko javio da nije odmah gnjavio i davioc
Hej, sve manje tipova ostaje poput nas, sve drugo odavno je otislo u Honduras i trudimo se znanstveno da propadnemo barem dostojanstveno.
Nek idu malo svi u Honduras, nek idu svi u lepi Honduras!
Ili nek otidnu u Kaunas, u Honduras, bolje u Honduras.
Nek idu malo svi u Honduras, i bice ovde vise mesta za nas, nek idu malo svi u Honduras, tamo ih cekaju banane.
Nek malo otidu u Honduras, nek idu malo svi u Honduras!
Nek idu svi u lepi Honduras... | |
| Svirajte mi jesen stiže, dunjo moja
Toga jutra sam stigao putničkom klasom Pa kući sa stanice časom kroz bašte i prečice znane A u vojsci sam stekao druga do groba I hroničnu upalu zgloba, suvenir na stražarske dane
Ušao sam na prstima, mati beše već budna i brzo se prekrstila Reče: "Prošlo je k'o za čas, baš si stigao dobro, jer svatovi su tu do nas, Pa će ti svirati, a ti ćeš birati"
Svadba beše k'o svadba i šta da se priča Parada pijanstva i kiča i poznata cura u belom Već po redu poželeh im zdravlja i sreće Iz ruku mi otela cveće i sakrila pogled pod velom
Tad me spaziše cigani, kum je tražio pesmu, al' ja sam stig'o, briga njih širok osmeh i zlatan zub: "Znam da nije ti lako, al' danas nemoj biti grub, nego zapovedi šta ćemo svirati"
Svirajte mi Jesen stiže dunjo moja, jesen rana, nek zazvone tambure u transu Znam da nije pesma ova za veselje i svatovac, al' ja moram čuti tu romansu Svirajte mi Jesen stiže dunjo moja, al' polako, da mi ne bi koja reč promakla Sklon'te čaše i bokale, razbio bih svet od šale, da je samo slučajno od stakla Dunjo moja..
Retko odlazim kući, a pišem još redje I slike su bledje i bledje, a lepe potiskuju ružne Al' nekad poručim piće i tako to krene Pa stignem u svatove njene, sve prave su ljubavi tužne
Nikom ne pričam o tome, brzo dodje taj talas i znam da ću da potonem Spas mi donose cigani, oni imaju srce za svakog od nas, briga njih Oni me pitaju šta da sviraju
Svirajte mi Jesen stiže dunjo moja, jesen rana, nek zazvone tambure u transu Znam da nije pesma ova za veselje i svatovac, al' ja moram čuti tu romansu Svirajte mi Jesen stiže dunjo moja, al' polako, da mi ne bi koja reč promakla Sklon'te čaše i bokale, razbio bih svet od šale, da je samo slučajno od stakla Dunjo moja.. | |
| The last march
Postoji jedno strucno misljenje po kom sam uvek dosadan i isti zbog tog sam probao vec svasta bluz i tango, rege, kantri, rok i diksi u traganju za novim slagerom sad kopam prstima po tamburi k'o bagerom ali panika brate, tonem poput titanika jer ostade mi mars, jedino jos mars za ovo ovde, za hepi raju sto slavi bedu u punom sjaju ostade mi mars, nista osim mars pesmica jes' malo cudna al' vremena oskudna, daj sta das
Javlja se odredjeni utisak da imam neke momente u stihu ali da moje zalostive rime negativno uticu na psihu dobar sam, kazu, u baladama njima bi dirnuo i onog pravog sadama ali u ritmu sam jos nedovoljno iskusan pa da probam mars, jednostavno, mars za ovo ovde, za sretno stado koje u mraku mekece rado ostade mi mars, jedino jos mars pesmica jes' malo jadna al' vremena prikladna, daj sta das
Kazu da pesma nas je odrzala i ja licno zastupam tu tezu al' sad na primer imam tremu imam jezu kao slepac na trapezu ovo je rasklimana drzava to vise, bre, ni pavaroti ne odrzava kamo li jadan ja idi, to su naivna nadanja al' mozda legne mars, mozda treba mars za ovo ovde, veselo krdo sto je na svome tek kad mu je tvrdo ostade mi mars, jedino jos m'rs jes' da je pesmica bedna al' vremena bedna, daj sta das
Pa da probam jos mars, kratko, jasnmo, mars za ovo ovde, u, lenjo do srzi ciji je moto: trpi i rzi ostade mi mars, nista, samo m'rs uglavi, sto bi se reklo al' vreme je isteklo, daj sta das
(mars, oca ti j**** bezobraznog) | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:21 | |
| Tri vrške u Vukovaru
Tri vrške u Vukovaru Konoba na pragu srca Znam jednu tugu staru Koja se smeška dok grca Znam jednu tugu staru Koja se smeška dok grca
Tri vrške u Vukovaru Dunav pun neba teče Tu mesec pije tajno Kraj šanka svako veče Tu mesec pije tajno Kraj šanka svako veče
Mi smo to ogromno more Gde zvezde nežnosti skrivaju U školjku čase sve do zore
Tri vrške u Vukovaru Konoba na kraju sveta Tu onaj sto sebe traži Samome sebi smeta Tu onaj sto sebe traži Samome sebi smeta
Mi smo to beskrajno more Gde zvezde nežnosti skrivaju U času školjke sve do zore | |
| Triput sam video Tita Marsala
Jednom se otac moj sa posla kuci vratio pre odenuo mi praznicno sve i poveo me na trg
Bio sam klinac jos i bilo mi je tek oko pet al' dobro pamtim nasmejan svet i svecan i sretan grad
Nisam razumeo zastave guzvu, znao sam tek nesto je vazno, jer otac me tad prigrli snazno rece mi, sine, gledaj i pamti
Ref. I ja sam video Tita Marsala legendu tu, slobodotvorca coveka tog, druga i borca
Tada sam ja video Tita prvi put
U skolskim danima o njemu su nas ucili sve al' zivot nam objasnio tek to kakav je covek Broz
Bio sam momak vec kroz muziku sam trazio rec pred jedan koncert prostruja vest da doci ce mozda on
I ja sam stajao malen s gitarom, predamnom sve, moje detinjstvo, sloboda, mir bratstvo, jedinstvo predamnom on, nasmejan, vecan
Ref.
Tada sam ja video Tita drugi put
Bio je peti maj, iz Skoplja me je vodio put na stanicama duz pruge svud tisina i nema bol
Bitola, Maribor, Rijeka Niksic, Zenica, Bor i svaki covek i svaki dom je zalio dusom svom
Al' ja sam video visoke peci fabrike dim, siroke njive gradove sto slobodni zive decu i mir i jato ptica
I opet sam video Tita Marsala legendu tu, slobodotvorca coveka tog, druga i borca opet sam svud video Tita | |
| Tvoj neko
U jednom od onih pajzlova sa kariranim stolnjacima i nekrštenim vinom... Umalo da me Potiski đilkoši konačno dotuku violinom... Pesma beše o suncokretu... do zla boga žalosna... Samo, za nju se kod nas vrlo malo zna...
"Kis naproforgo..." Lepi goropadni cvet... Zbog kog se Sunce s neba spustilo na svet... Da sazna što u sene glavu okrene? Da sazna kom se sveti, kad ne gleda za njime ko svi drugi suncokreti?
Malo moje ćudljivo... Pusti šta je bilo, ne budi zlopamtilo... Obići svet je zbog tog uzbudljivo... Da bi se ovde vratilo... Digni tu lepu glavu... Pogledaj me bar... U suzici što blista čuda se trista vide... Tvoja je sreća samo tvoja stvar... Al zato tvoja tuga... To je već priča druga... To na moj račun ide...
Pipneš jedared šlingu u bećaruše... Pa cela veka snevaš divlje jagode... Zbog nje se rime raspare i naruše... I sve bi htele da se njoj prilagode...
Lako je kad te neko ni ne zavoli... Tad samo tamna strana srca zaboli... Teško je kad za nekog jedinog i svog postaneš zrnce soli... Teško je kad Tvoj Neko prestane da te voli... | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:22 | |
| U razdeljak te ljubim
Kad je pre mnogo leta bal pravio baron, Von Ligenstul je pozvan da naiđe i on. Čim uš'o je u salu, onako lep i mlad, prišla mu neka dama, i uzviknula tad: "U razdeljak te ljubim, svim žarom srca svog, jer hoću da poludim zbog razdeljka ti tvog. U razdeljak te ljubim, jer želim da se zna, zbog njega razum gubim, zbog njega nemam sna."
Von Ligenstul je hitro napustio taj bal, Želeći da, pre svega, eskivira skandal. Al' već sledećeg dana ponovilo se zlo, Stiglo je njeno pismo, na kom je pisalo: "U razdeljak te ljubim, svim žarom srca svog, jer hoću da poludim zbog razdeljka ti tvog. U razdeljak te ljubim, jer želim da se zna, zbog njega razum gubim, zbog njega nemam sna."
Von Ligenstul je bio zbunjen stvarima tim. Izgubio je živce, promen'o se sasvim. I poč'o je da traži u alkoholu spas, mesto miševa belih, priviđ'o mu se glas: "U razdeljak te ljubim, svim žarom srca svog, jer hoću da poludim zbog razdeljka ti tvog. U razdeljak te ljubim, jer želim da se zna, zbog njega razum gubim, zbog njega nemam sna." | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car | |
| |
| | | | Đorđe Balašević - car | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 364 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 364 gostiju. :: 1 Bot
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|