|
| Đorđe Balašević | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
mobile VIP član
Broj postova : 17288 Godine : 34 Datum registracije : 23.04.2011
| Naslov: Đorđe Balašević 04.07.11 7:24 | |
| 1987
Juce sam slusao vesti na radiju, poseban osvrt na pucnjavu u Persiji. Sve redje spominju drug' Hamdiju, suvise njih je na veresiji. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
Na svetskoj berzi laju kerovi, nek dolar propadne, tu su nase menice. Ne plase mene krupni zverovi nego krvopije i stenice. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
Decu ubijaju na spavanju, plasi me da se ne podigne vampir cetnicki, sta vampir zna o iseljavanju, i on sve vidi cisto etnicki. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
I negde sasvim u dnu novina mala i beznacajna vest, da jedan peva deset godina, otpev'o je i on svoje, gotovo, gotovo je!
Juce sam gled\'o televiziju, neshvacen genij, drug Fadilj na teskoj muci je: ne shvata niko mocnu viziju, ne dizu javne institucije. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
'ajmo deco...
U Novom Sadu demonstracije, poznata prica, i ovde je kriva menza. Na ulicama mladost nacije, e sad nam jedino fali jos Lech Valensa. Tuga jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
I neki drug je opet digao glas, drug nam je ponovo zbog svega drz'o govor. Da, on je opet malo vik'o na nas, do kraja govor je postao cisti horor! Tuga jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
Slucaj tih gradjana je zamrsen, niko im jos ne sme reci da stede snagu, i da je rat nedavno zavrsen i da su Rusi vec na Reichstag-u. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
La, la, la, la, la... Oleo! La, la, la, la, la, la, la... jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Blesava! Jadna i bedna osamdeset sedma! Stop, stop, stop, stop, stop! Jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Najgora godina! Jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Pu, je...
| |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:25 | |
| Aco Braco
Aco-Braco, derane moj trsavi ti i ja smo drzava u drzavi pukose na vrazjoj burzi Franjo Josip i Habzburzi Boljsevici cara skefali otis'o na dobos Kajzer ko poslednji salabajzer samo nama nista ne fali
Aco-Braco, derane moj stasiti kad si vatra svi te 'oce gasiti vracaju nam i zavide al' to valjda tako ide samo lepo mozes ruziti neg', ogrni jankel stofan suste suknje ko celofan zavist valja i zasluziti
Malo mame, malo cerke opajdare, kaciperke, kibicuju i zagledaju siparice, gradske smizle, porumene ko ribizle kad sa nama pripovedaju ne bije nas dzabe glas zadeni za sesir klas i mater vetru dok je nama nas
Aco-Braco, derane moj srditi da te grdim to mi je ko sebe grditi to il' nemas ili imas da te s vrata spazi primas gust je dati, a ne stiskati nije gazda kesa suplja sto budzasto novce skuplja gazda je ko ume spiskati
Aco-Braco, derane moj cestiti Bog nek gleda di ce koga smestiti od Bodjana do Opova sila hulja i lopova koji grabe sta odaberu od Opova do Bodjana jos je dobrih Vojvodjana da im s neba 'leba naberu | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:25 | |
| Al' se nekad dobro jelo
Nema vise, dobri svete one lepe se'set pete kad smo bili na svecari kod kumova nasih starih klizio je voz ko sanke al' smo stigli do Palanke Severac je duv'o 'ladan pa ko ne bi bio gladan
I cim smo stigli viknu kum svoju zenu Sido, postavljaj, Bog te vid'o spremila nam kuma nasa za uzinu paprikasa pa kolace, krmenadle i par sarmi svakom mesto leba mesa bela princes krofne vangla cela suvih sljiva i koljiva i rezance s makom e, kad se samo setim al' se nekad dobro jelo, bas
Do vecere vreme kratko za kitnikes i za slatko da odbijes, to ne vredi da se kuma ne uvredi nas kum Pera, dipl. agronom rec o ovom, rec o onom sve uz vino, porto-gizer 'di gutljaji sami klize
Taman smo bili gladni kada se zacu Sido, veceru, Bog te vid'o odjedared astal saren, sos paradajz, krompir baren suve snicle, ko promincle kara-batak svakom na podvarku curka, zna se gdi je curka, tu je prase onda torte, razne sorte i rezanci s makom ej, kad se samo setim al' se nekad dobro jelo, bas
Vejao je sneg po soru sedeli smo do pred zoru baba rece, deder kaput radni dan je, ajmo na put al' kum Pera odma' skoci sta to vide moje oci Sido, ne daj nikom kaput prvo frustuk, e, ondak na put
Ne drema vredna kuma ne slusa prve petle brza je od raketle nosi vruce 'leba kriske fafarone, cvarke friske zacas sprema sunke, rena i pihtije svakom pitamo ih ljudi, dokle cekaj, kazu, jos snenokle i sufnudle i griz-strudle i rezance s makom hej, kad se samo setim, al' se nekad dobro jelo, bas
I ondak, sat i frtalj kol'ko je is'o sinobus nismo nista jeli i kad smo stigli na stanicu odma kupimo burek, lep, frisak mastan, sve nam onako, mast curila niz bradu. pa ondak opalimo preko toga jednu tepsiju sampita i gajbu piva mlakog, crnog | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:26 | |
| Andjela
Moja je draga vestica, o tom ni reci nikome, na zidu ispod ikone, sara srca i slova.
Ume sa retkim travkama, mundari tajno s cavkama, u san dozove dobre trolove, i uvek osvane nova.
Kada prode ribljom pijacom, svi sapucu, evo je, bice nevolje, ali blenu kao pijani njenom podsuknjom, omadijani.
Refren: Moja je draga najbolja, andjeo dobrog naboja, prosek u nedra prolije, i eto ti carolije.
Druge mi za cas posade, bezbojnu ruzu dosade, drzimo palce vrag i ja, da potraje ta magija.
Moja je draga vestica, uvraca trista prepreka, odavde do Beckereka, i oko carde kod Zablja.
Kad se na putu zadrzim, paprenu corbu zaprzim, munja se nebom razmase, kao zlatna sablja.
I samo baja, i na pertle mi vezuje cvorove, sto sve govore, al' dok mirno spava posten svet, dugo se mirimo, to je tek vatromet.
Refren x3 | |
| | | mobile VIP član
| Anita Da l' se bar ponekad seti plasim se da ne prosto k'o u opereti sklopilo se sve violinist, tuzni pajac lepa zena i tokajac a kulise zavejani grad
Vodila me kud je htela dobar sam ja gost Veresmarti, Citadela i Lancani Most zavejani Trg Heroja gde pozeleh da je moja i da uvek bude kao tad
Zvonio je cimbal neku tuznu, staru stvar molila me da joj pisem jednom bar zateklo je jutro snezno same zvezde dve ljubila me nezno k'o nijedna pre
Pogledom sam posle dugo pratio njen trag zavejanom ulicom Sent Haromsag plasila me slutnja neka znao sam od pre sve izgleda iz daleka drukcije
Srce malo jace bije kad se setim nje a Listove rapsodije bude stare sne eh, da mi je znati gde je da l' se seti kada veje il' u inat drugog ljubi tad | |
| | | mobile VIP član
| Anita Da l' se bar ponekad seti plasim se da ne prosto k'o u opereti sklopilo se sve violinist, tuzni pajac lepa zena i tokajac a kulise zavejani grad
Vodila me kud je htela dobar sam ja gost Veresmarti, Citadela i Lancani Most zavejani Trg Heroja gde pozeleh da je moja i da uvek bude kao tad
Zvonio je cimbal neku tuznu, staru stvar molila me da joj pisem jednom bar zateklo je jutro snezno same zvezde dve ljubila me nezno k'o nijedna pre
Pogledom sam posle dugo pratio njen trag zavejanom ulicom Sent Haromsag plasila me slutnja neka znao sam od pre sve izgleda iz daleka drukcije
Srce malo jace bije kad se setim nje a Listove rapsodije bude stare sne eh, da mi je znati gde je da l' se seti kada veje il' u inat drugog ljubi tad | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:27 | |
| Ankica
Kroz tanusnu maglu kao zejtin po staklu dan se razliva tih mislim sreda, cetvrtak il' vec neki od njih
Najtise sto moze ko sa predstave lose iskradam se iz sna iz ogledala viri jedan stariji ja
A nad Novim Sadom vetar kinji oblake pocinje jos jedan dan bez nje
Drugari u frci svi su duzni k'o Grci krupnih predloga par kad ono, sto marona do prvog im zavrsava stvar
Na starom Trgu Slobode vecna revija mode i srce strucka na tren neki plesuci mantil, ne, nije njen
A nad Novim Sadom vetar konje propinje prolazi jos jedan dan bez nje
Kod Lazice Puza je podnosljiva guzva katkad poduprem sank i tako, a stara garda iz kvarta jos se lozi na fank
I proturaju price da sve curice lice kad je casa pri dnu pa dobro, mozda jedna na drugu ali nikad na nju
A nad Novim Sadom vetar kaci ordenje prolazi jos jedan dan bez nje
I lelujam u centru kao fenjer na vetru jesen protresa skut ne vredi, potrebno je bar dvoje da se ukrsti put
Zamrzavam sliku na poznatom liku dok se sunjam u san da ne primete tamo da sam odsutan
A nad Novim Sadom primirje prolazi jos jedan dan bez nje | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:27 | |
| Baby blue
Kad ljubim glavu gubim, kad ljubim stvarno ljubim, i zato kad te spazim ja besomucno trubim. I fuckam kao klipan, crvenim k'o tulipan jer ti si jedno cudo Baby Blue.
Prosao sam sve to, sito and reseto, moj dosije to je rat i mir. Al' sad nemam takta, sve ostavljam ad acta, prolece je krivo svemu, to imam tremu.
I sanjarim o tebi, sve ljubim te u sebi i patim, kako ne bi, jer volim te, my baby!
Pratim te k'o UDBA, jer ti si moja sudba, ma ti si jedno cudo Baby Blue!
Dajem sve za zeton, okrenem telefon, u, pa se smrznem kad ti cujem glas. O, slusalicu spustim, zbogom snovi pusti, smislicu do sutra nesto, tesim se vesto.
I sanjarim o tebi...
O, kako da ti pridjem? Popnem se pa sidjem, iza tvojih vrata svira jazz! Ne znam sta bi vise, zazvonim pa zbrisem. Sirok mi je dijapazon, smislicu bolji fazon.
Sanjarim o tebi... | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:28 | |
| Badnje vece
vek mi se ista javljas. Odzvanja ti smeh, cipele u prozor stavljas.
I vecno sanjas, svetom putujes bez putovanja a Badnje vece dolazi.
Mogla si mi bas i reci neke reci nagle. Oci su mi, znas, pune one iste magle.
Al' suprotnost susta, sad u meni tuga koren pusta a badnje vece prolazi.
To je bilo nase zadnje, sad opet zvona zvone - slusam to. Ne, nije svako vece Badnje, al' ovo danas, sasvim slucajno - Badnje je.
U poslednji cas, kao uvek na to vece, gospodja do nas unucima kolac pece.
U mojoj sobi samo stari veker vreme drobi a Badnje vece prolazi...
To je bilo nase zadnje, sad opet zvona zvone - slusam to.
Ne, nije svako vece Badnje, al' ovo danas, sasvim slucajno - Badnje je... | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:28 | |
| Balkanski tango
Ovaj zivot je san mala kuca kraj rampe snop zuckaste lampe i zalihe tuge na zalost, ruzan san, cale notorni smuk keva s daskom za luk manekeni za jad
Sve je morao sam prst na orozu lagan u srcu uragan i skok preko duge brod, sleper, i sa dvadeset dve vec je imao sve, nju je video tad
Ref. Lud sam za tobom, pace ali lud sam i onako trazim te od kako za sebe znam budi moj ortak, mace, nije mi lako da svu tu silnu lovu razbucam sam
Nesto sam nacuo da sutra mozda ne postojim pa bolje da odmah probamo sve za sitan gros kupi me razmazi te divlje kupine
Lud sam za tobom ali ovo jeste vreme ludih i ja cu za nas osedlati strah a ti me ljubi do zla dok ne izgubim dah
A ona seoski krin nocni bus iz provanse mis nikakve sanse, tek statista srece presecen film, cale prosvetni mis keva izlizan plis, sestra ruzna ko vrag
On je bio njen tip prve noci u dvosed pa druge na trosed a trece, tek trece
Ma nek puknu svi kad je njen mladi don spusti pravo na tron kao visnju na slag
Ref.
Opet los deja vu jutro mokro ko ribar i profi kalibar pocinilac neznan u citulji pune stranice dve mafija i DB slozno zale za njim
Balkanski tango uvek zavrsi na trotoaru djavo je kredom upisao bod a ona lagano niz ulicu staru trazeci sponzora punog ko brod
Dok klatno tasnice u ritmu hoda, broji vreme i dok je merkaju ko svezi but u beli prah smrvi dan i mrmlja refren od nekud znan | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:29 | |
| Becarac (duet Neda Ukraden & Lepa Brena)
Joj, kad te, Djordje, snadje neka beda joj, kad te, Djoko, snadje neka beda joj, spasice te, znas ko, tvoja Neda joj, spasice te samo tvoja Neda
Fala lepo, znam ja takva bica fala snajka, znam ja takva bica te menice nemaju pokrica te menice nemaju pokrica
Mnogi ljudi u zvezde te kuju aj, mnogi ljudi u zvezde te kuju ej, dragi Djole, oni slabo cuju ej, dragi Djole, oni slabo cuju
Bas mi drago sto sve prati javnost e, bas mi drago sto sve prati javnost dva na jednog, lepa ravnopravnost e, dva na jednog, lepa ravnopravnost | |
| | | mobile VIP član
| Bela ladja
U aprilu Sombor varos zazeleni pa setaju gospojice, blago meni isprse se brezobrazno pa mi glavom klimnu mazno a mene ceka bela ladja
A kad odem, ne vracam se do jeseni udace se mnoge dotle, blago meni dobar vece, kapetane laku noc vam zelim dame a mene ceka bela ladja
Ref. Moram da idem sad bo'me, nije mi lako al' bolje tako da ja krenem polako moram da idem sad jer cu baciti sidro pa, zbogom Vidro ostacu tu
Od Zemuna do Pasave voda peni a u Pesti promenada, blago meni brinuti sam, kerem sepe madjarice moje lepe a mene ceka bela ladja
Ref.
U aprilu sav se Sombor zasareni od sesira raznoraznih, blago meni i frajlica sto ih nose nasmesene, zlatokose a mene ceka bela ladja
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Bezdan
Nema me vise u tvojim molitvama vise me putem ne prate a noc mi preti ponoc i pusta tama kad me se samo dohvate
Ref. Vise me ne volis kad se vracam nisi budna ne goris gasne nasa zvezda cudna lazna, srebrna stvar
Daleko putujem vetar nudi neke rime, kupujem pristaju uz tvoje ime dva, tri stiha na dar
Ne slusam vise sta sapuces dok snivas plasi me koga pominjes i sve si dalje a sve mi bliza bivas kao da opet pocinje
Ref. Ali me ne volis to se uvek drugom desi govoris, ali vise ne znam gde si da li neko to zna
Sta sam uradio kakva tuzna humoreska gradio, ispod gradova od peska dubok bezdan, bez dna | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:30 | |
| Blues mutne vode
Svasta se rodi u mutnoj vodi, lukava mrena i glupavi smudj, karas i bandar, lopov i zandar i ribe sto zive na racun tudj.
Malene one vecih se klone, ne pazis i vec te nema za tren. Gde god da beze stignu u mreze, neko se rodi da postane plen.
Ja pevam svoj blues bez namere bitne. I najvece ribe za mene su sitne. Ja sa strane samo posmatram taj svet. A budem i ja i smuvan i varan, pa svakom se desi da ispadne saran, to je bar rutinska stvar.
Ko zivot vodi u mutnoj vodi mora sve trikove dobro da zna, u mutnoj vodi, sto mnogim godi, posebno onim sa vrha i dna.
Svi znaju svrhu, stuka na vrhu, tu su da kvare i naprave lom, a dole na dnu sudbinu jadnu mnogima resava nekakav som.
Ja pevam svoj blues bez namere bitne. I najvece ribe za mene su sitne. Ja sa strane samo posmatram taj svet. Ja pevam svoj blues u srcu dubine i drzim se pretezno zlatne sredine, to je bar rutinska stvar, rutinska stvar.
Na sta se svodi zivot u vodi? Pa eto, grabljivci imaju vlast. Grgec je glupan, ali je krupan, pa male ribice guta u slast.
U dane gadne, kad voda padne, plasljive ribe ne vrede ni gros, naidju krize, drukcije grize, i samo najbolji plivaju jos.
Ja pevam svoj blues bez namere bitne. I najvece ribe za mene su sitne. Ja sa strane samo posmatram taj svet. Ja pevam svoj blues u vrtlogu gluvom i pitam se sta rade ribe na suvom, a to je bar rutinska stvar. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:30 | |
| Boza zvani pub
Ovo je prica koju vrlo rado pricam to je prica o Bozi zvanom Pub jedni ga hvale, drugi zale treci kazu 'e moj brale taj je bio kvaran kao supalj zub
Odavde pa sve do Peste i do Srema na jug jos prica bajke o njemu mutni kockarski krug i kazu taj u zivotu nije igrao na dug
I svi se slazu kako danas nema takvih kao Boza Pub
Negde je imao imanje to se znalo vise manje mada o tom nije pric'o ni za lek treb'o je biti veterinar al' je ter'o neki inat pa je ziveo od kocke ceo vek
O taj je pratio karte k'o da vidi kroz njih i uvek 'ladan k'o spricer uvek opasno tih i samo kad ga tera maler on bi rekao stih
I svi jos pamte reci kojim maler tera Boza zvani Pub
Ref. Dzaba vam novci, moji sinovci dzaba vam bilo dobre volje i pogledi cvrsti, i lepljivi prsti ja ipak varam malo bolje, e pa da
A karta je kurva izvin'te me sto psujem jer ja samo pricam onako kako cujem i ako su lagali mene i ja lazem vas
Tu pricu zna svako od vraga do popa jer mnogi su mangupi ostali tropa kockar se krije i cuci u svakom od nas, i ceka pravi cas
Jednom se kart'o s nekim ruskim emigrantom to je bio lihvar bogat kao knez igrao je i upravnik poste zvani Ljupce od miloste i neki svercer kog' je jurio sav srez
U to je partija bila, jos se prica o njoj kibiceri u transu, 'ladan probio znoj na stolu kamara para da ne spominjem broj
I povuk'o je damu na osamnaest mrtav 'ladan Boza Pub
Al' znate l' za ono kad je sa izvesnim baronom igr'o cetiri dana, to je bio rat isle ga stalno karte jake pa je odneo fijaker crnog konja, tabakeru, stap i sat
Baron je pric'o posle da je spil bio star da je previse pio, da ga poneo zar pa svi sto gube se ljute to je poznata stvar
I svako gubi bar po nekad al' nikad Boza zvani Pub
Ref.
Sa svalerske strane nije spad'o u tarzane al' daleko od tog da je bio zec imao je neke tu i tamo al' svi dobro znamo da kod zena igra neki peti kec
Ljubav je igra u kojoj cesto ne pali blef srce se otvara teze nego najbolji sef imao je on svoje dame karo, pik, herc i tref
I bio im je veran sve do sudnjeg dana Boza zvani Pub
Gospodo draga, on je nestao bez traga i to celoj prici daje cudan ton neki se dzambasi kleli da su kod Sombora sreli nekog tipa sto je bio isti on
Mozda ga odvela karta cak u Prag ili Bec vec dugo o njemu niko nije cuo ni rec da l' se jos drzi na svetu il' je predao mec
Pa s andjelima na vrh neba igra raub, preferans i ajnc
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:31 | |
| Boze, Boze (duet Zoran Alvirovic)
Boze, Boze di bas ja, od svih sretnih cigana da se rodim bas kad zadremas da me ne blagoslovis nikad ni ne oslovis dok za nekim, makar kakvim vasar raspremas
24 dinara duzan sam kod mlinara kod kovaca ne smem svracati juri me ducandzija svicka za mnom kamdzija jedva imam svirce placati
Za mnom cika, za mnom potraga a preda mnom put za dovraga bar da mi je ficok rakije tu bi moglo da se sakrije
Jos kad onda svirci nagare sve cu dati, sve cu propiti samo necu moje malo magare s belegom na levoj kopiti
Niko mene ne zna slusati ko moj verni drugar usati zamnom ici i sanjariti a ne kvariti
Boze, Boze di bas ja od svih spretnih cigana naspram zvezda da se zagubim dok sam konje pojio vrag je drum prespojio on je hteo da se u nju belu zaljubim
Samo ako ista znam onda znam da budem sam tu sam isti na mog ujaka lula i kabanica, britva i brojanica a prijatelja ko u kurjaka
Ref. Za mnom cika, za mnom potraga a preda mnom put za dovraga bar da mi je ficok rakije tu bi moglo da se sakrije
Pa kad svirci nagare zadnji gros cu propiti ali ne dam magare s belegom na levoj kopiti
Di je da je neka je samo nek daleka je da je duze trajalo ne bi valjalo
Boze, Boze di bas ja od svih gresnih cigana da padnem na sitnim gresima ne das mi je videti i to od ruke ide ti mora da je besposleno na nebesima
Sticu sutra do mraka do komsijskog oblaka pod njim cu se opet roditi nisi ti na nebu sam bogova je povazdan s nekim cu se vec nagoditi
Ref.
Kog sad ljubi sanjiva kad se dan razdanjiva kom sad zamke postavlja kog li nocas ostavlja | |
| | | mobile VIP član
| Brakolomac
Da se o mom zivotu pravi film il' barem strip (il' barem strip) da se o mom zivotu pravi strip znam da bi bio sasvim negativan tip
Za neke stvari imam strasan nos opasan nos (opasan nos) za neke stvari imam jeziv smek za vase tuzno srce imam pravi lek
I dobro znam vas omiljeni stih, uopste, zivot bolje poznajem od svih da, vama treba neko tako fin i tih al' ste vi neki vrag al' kada padne mrak ugrozicu vam brak
U vasem oku gori neki plam opasan plam (opasan plam) u vasem oku blista neka strast o, tudje voce, ti si ona prava slast
Ja vidim sve sto ne vidi vas muz, vas dragi muz (moj dragi muz) ofarban pramen ili neki novi ruz ja vidim sve sto ne vidi vas muz
Ref. I zivot moj bez vas bi bio jad nikad me niko nije shvatio do sad i neko moze reci da sam pravi gad
Ma, bas ste pravi vrag ali kad padne mrak, ugrozicu vam brak
Da se o mom zivotu pravi film il' barem strip (il' barem strip) da se o mom zivotu pravi strip znam da bi bio sasvim negativan tip
Vas suprug dragi hrce na sav glas o, bas je prost (mislite to) vas suprug hrce u taj sitni cas, kad tako ceznem da sam pored vas
Ref.
Ma, bas ste zlatni ali kad padne mrak, ugrozicu vam brak | |
| | | mobile VIP član
| Branislava
U prvi suton jesen je napala na kej park se sepurio u zutom ko stari usminkani gej
Na uglu Glavne i Dunavske u moj je prostor krocila titrala poput svece slavske senka sa njenim ocima
A bila je cvetak no, to je jucerasnja vest svi smo mi gospodari sveta tu negde s dvadeset i sest
Nas grad je bio njen licni atelje veliki film se snimao bila je jedna od tri zelje koje sam ikad' imao
Za druge je smisljala slatke kolekcije vise ukrase, u bojama neznim i toplim za sebe zaketice od nekih grubih stofova
I nisu vredele lekcije navukla se na pilule i Dzenis Dzoplin i prve paketice od onih propalih grofova
A pricu je moju slusala skepticno za nju je, naravno to bilo totalno fals i pateticno male banalne strasti
Ljubav, ljubomora ceznja i bol i tom slicno uzas pateticno
U prvi suton odjednom je zahladilo davno sam nacuo da je na zutom al' nije me iznenadilo
Do gala-revije smo eto, napokon stigli dame i gospodo ofucana kolekcija za strasila
Na koncu prica vodi igli e, lutko, super si model sasila a ja sam pred zivot nastupio najezen i razdrljen
Ko pred streljacki vod u zoru iz straha nepromenjen dok metak putuje al' sa sudbom se natezem
Onako zagrljen ko dve pijane lude na soru znam kaljavo ordenje na mom kaputu je
Hajde, pricaj mi malo o patetici tvoji su sveci za mene tek ubogi mali heretici pricaj mi malo o tome, ili, nemoj | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:32 | |
| Budimpestanski sneg (Nova Gradiska, 1980.)
Da l' se bar ponekad seti plasim se da ne k'o u nekoj opereti zbilo se to sve violinist, tuzni pajac lepa zena i tokajac a kulise zavejani grad
Vodila me kud je htela bio sam njen gost Veresmarti, Citadela i Lancani Most zavejani Trg Heroja gde pozeleh da je moja i da uvek bude kao tad
Iz daleka zvonio je neki cimbal star molila me da joj pisem jednom bar svitalo je jutro snezno budilo se sve ljubila me nezno k'o nijedna pre
Srce nekad jace bije kad se setim nje sve Listove rapsodije bude stare sne zeleo bih znati gde je da l' se seti sneg kad veje il' je neko drugi ljubi tad | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:32 | |
| Caletova pesma
Ne pitaj me nikad vise zasto neven ne mirise ne secam se, to je prica duga
Ne pitaj me tu pred svima sta to na dnu case ima ne pitaj me nikad zasto cugam
Bolje da sesir nemam pod njime djavo drema sneva i izvoljeva, djavo mi je kriv
Budi me u zlo doba za njega red ne vazi on mora sve da proba to djavo vino trazi
Ne pijem sto uzivam nit sto mi dobro stoji pijem da njega napojim
Ne pitaj me, ne znam kaz'ti di ce koja zvezda pasti di ce pasti dugme s mog kaputa
Na pitaj me sto na kraju svi kerovi za mnom laju ne pitaj me nikad zasto lutam
Budi me u zlo doba za njega red ne vazi on mora sve da proba to djavo mesto trazi
Ne lutam sto uzivam nit' miris druma volim lutam da njega umorim
Ne pitaj me dal' je zima dok po rosi s ciganima brilijante za kravatu biram
Ne pitaj me zasto ptice ne slecu na svake zice ne pitaj me nikad zasto sviram
Budi me u zlo doba za njega red ne vazi on mora sve da proba to djavo pesmu trazi
Ne, ne sviram sto uzivam nije to pesma prava sviram da njega uspavam | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:33 | |
| Cekajuci Montenegro Express
Nebo opet nesto smera (miting zvezda iznad Milocera) dok cekamo Montenegro Express onaj provaljeni frajer pokvarenjak i voajer napadno proviruje kroz cempres
Ref. Cuti, jedina, zavuci se pod moje rame sludece me bregovi i voda cuti, sve se zna i sve su price ispricane, ne znam sta bi moglo da se doda
Zrnce soli na tvom licu detalj za tu razglednicu priznaces mi jednom s kog si sveta stranci tegle karavane dalek im je put do grane skrckali su sledovanje leta
Ref.
Daleke vatre na obali po pesku vitlaju boje razne smo krajeve probali al' ovde stvarno dobro je umorna si, mila, nek si to je nesto sto ti stoji seksi dremni malo, ko kaze da ne smes
Dva oblacka ko dve grudve blesave se iznad Budve dok cekamo Montenegro Express
Ref.
Cuti, cuti, cuti, cuti, moja mila | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:33 | |
| Celovecernji the Kid
Pros'o sam divlji zapad sirom pod nebeskim sesirom a to bas nije neki raj kaktusi, kojoti, oluje pa nema vode i struje o, kakav zabit kraj
Al' ja sam gonio svog vranca mada sam dobar ortak s njim mor'o sam naci toga stranca da najzad rascistim sa tim zasto je slavan i kol'ko je brz na kraju krajeva Celovecernji the Kid
Ref. Od Santa Fea do Santo Franciska i dalje, dokle god dopire vid cuje se muzika, larma i vriska gde god je Celovecernji Kid
Cure visoke, a prerija niska na cudnim mestima ostavlja trag od Santa Fea do Santo Franciska sa njim jase vrag
Poput tvrdoglavog Komanca svud sirom Bozjeg ranca jah'o sam za njim sa koje strane pistolj drzi ma nije valjda brzi O, ne mirim se s tim
Pros'o sam pravu kataklizmu sret'o sam grizlije i sljam usla mi zvecarka u cizmu od tad vise cizme ne skidam al' samo za njim gde si, da si, dobro pazi Celovecernji the Kid
Ref.
I konacno sam ga stigao na nekoj hacijendi izgledao mi je vise kao istocnjacki napuderisani dandy (pio je neki sumnjivi brandy)
Rekoh mu, vadi ga da vidim kol'ko si dobar on rece, opa malo se cudim ovom gestu ja ne vadim nikad na javnom mestu mora biti da si me zamenuo s nekim
Sinko, rece on ti resavas sve u prvoj rundi i ispucas sarzer za par sekundi kod mene je drugo moj metak putuje dugo
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:34 | |
| Citron pesma
Joj, da je meni da za carobnjaka izucim cilinder nabavim i zabavim se s'otom magijom iz rukava bele zecove da izrucim a tebe mlatnem stapiæom onako ko oklagijom
E, kada neces mirnim putom dobices carobnim prutom da se sludis i vec jednom zaljubis
Ref. Kad nece mali andjeli sredice mali djavoli da mene Lenka na posletku zavoli sve ono pati i sanja prolazi kroz razna stanja e, pa ljubav mora i da zaboli
U, da je meni da se snajderaju naucim masinu poteram i doteram moj sakov somotan pa te sacekam za coskom i opaucim pa te smotam, jedan, dva pod taj sakov komotan
E, kada neces mirnim putom okoncaces pod kaputom kada neces gradski i demokratski
Ref.
Joj, da je meni ona zuta farba drecava kada je oblacno i mracno a ja mal'ko nabaren. pa da prodjem tvojom tarabom ko mecava i metnem grafit erotski za to sam, kazu, nadaren
E, kada neces mirnim putom primoran sam citron zutom da ti svoje emocije otkrijem
Ref. 2x
Jao, sto tebi mjauce ta gitara, jao | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:34 | |
| Civutski vrt
Ako krocis u civutski vrt na sedmo koleno cini ce pasti i ko da nema drugih basti di sve pupi i sve sljasti di na miru mozes seboj i bozure krasti moja nesretna mati htela me spasti savetom finim al' morala je dotad znati da ne sme kasti sta da ne cinim
Sta je bedem neg' siroki zid lako se zajasi ko stari cilas mahovina ko astragan da bez glasa smugne dragan ukraj neba se lepeza mlad saran porcijas ruka zavesu mice trepte u tmini biserni zdenci zbog neceg djurdjic uvek nice bas u tisini i bas u senci
Necu skoro onim sorom ne znam posle put odande me sem coro, moja lolo cu co soro pasa mande vetar cvili i lelece skini suknju i jelece nit' ko mari, nit' ko zna na cer mande cingara
Ako dirnes u civutski vrt kletvu ces nositi ko srebrn zvoncic bices zedan kraj bunara i siromah s puno para sve ces dijamante dati za smesni cirkoncic ko u tudji vrt udje crn lebac mesi u crnom plehu eh, ne pozeli nista tudje svi smrtni gresi u tom su grehu
Kao mrva iz dzepa Truni se lako zivot protekli da, rekli su mi da je lepa ali bas tako, to nisu rekli | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:35 | |
| Covek sa mesecom u ocima
Sumoran i nem jablan gromom razvaljen zagledan u casu preduboku bio mi je stran i naizgled normalan al' tad mu spazih odraz meseca u oku
On me oslovi pa kako idu poslovi ma idu, progundjah, u vrazijeg vraga na to on planu naprasno odmeri me sablasno nemate vi pojma, braco draga
Ne znas ti sta znaci ubiti grad ne znas ti bauke kaljavih rovova ne znas ti sta znaci spavati sad kad sklopim oci nista osim tih krovova
Kada sklopim oci nebom naidju mobe zamirisu gostinjske sobe nebom svadba odzvanja kada sklopim oci nebom promicu lica zatreperi roj tamburica Dunav sedef odranja
Zverko ludila, sto si se probudila crni ti je princ poljubac dao al' necu se stideti sto Boga necu videti jer to i nije Bog kojeg sam znao
Ne znas ti, nema oslobodjenih svaku tisinu mi granata prosara spasen je taj prvi pogodjeni a svi su drugi vecni taoci kosmara
Kada sklopim oci nebom naidju ladje zvona, lavez, komsijske svadje miris svezeg oranja ali kada svane vetri s reke zacvile zar to tuze vodene vile dunav tamjan odranja | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Đorđe Balašević | |
| |
| | | | Đorđe Balašević | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 486 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 486 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|