|
| Đorđe Balašević | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
mobile VIP član
Broj postova : 17288 Godine : 34 Datum registracije : 23.04.2011
| Naslov: Đorđe Balašević 04.07.11 7:24 | |
| First topic message reminder :
1987
Juce sam slusao vesti na radiju, poseban osvrt na pucnjavu u Persiji. Sve redje spominju drug' Hamdiju, suvise njih je na veresiji. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
Na svetskoj berzi laju kerovi, nek dolar propadne, tu su nase menice. Ne plase mene krupni zverovi nego krvopije i stenice. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
Decu ubijaju na spavanju, plasi me da se ne podigne vampir cetnicki, sta vampir zna o iseljavanju, i on sve vidi cisto etnicki. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
I negde sasvim u dnu novina mala i beznacajna vest, da jedan peva deset godina, otpev'o je i on svoje, gotovo, gotovo je!
Juce sam gled\'o televiziju, neshvacen genij, drug Fadilj na teskoj muci je: ne shvata niko mocnu viziju, ne dizu javne institucije. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
'ajmo deco...
U Novom Sadu demonstracije, poznata prica, i ovde je kriva menza. Na ulicama mladost nacije, e sad nam jedino fali jos Lech Valensa. Tuga jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
I neki drug je opet digao glas, drug nam je ponovo zbog svega drz'o govor. Da, on je opet malo vik'o na nas, do kraja govor je postao cisti horor! Tuga jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
Slucaj tih gradjana je zamrsen, niko im jos ne sme reci da stede snagu, i da je rat nedavno zavrsen i da su Rusi vec na Reichstag-u. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
La, la, la, la, la... Oleo! La, la, la, la, la, la, la... jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Blesava! Jadna i bedna osamdeset sedma! Stop, stop, stop, stop, stop! Jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Najgora godina! Jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Pu, je...
| |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:18 | |
| Predlog
Pile moje, kako stvari stoje vreme radi za nas bas se mislim, sto bi zalud kisli kad bi mogli ostati kod vas kisa pada, gde bi isli sada crni oblaci iznad grada sta je tu je, sakrijmo se od oluje
Srce lupa kao vojni bubanj to je opasan znak imam krizu i uvek kad ste blizu pada mi na oci mrkli mrak sad bi mozda ploca dobro dosla neka muzika davno prosla Chubby Checker ili neki slican smeker
Ref. Otkad vas znam stare slike mi imaju novi ram otkad vas znam neke obicne stvari mi cudno zvuce
Bio sam sam kao niko na svetu, ko niko znam bio sam sam ali sve je to bilo odavno, juce jos
Dame biraju
Ove noci mi smo mogli poci u restoran il' bar ma, gde bili mi bi nesto pili to je problem, bas u tom je stvar sto da krijem, gadan sam kad pijemja se posvadjam, pa se bijem zato bolje ostanimo tu nas dvoje
Ref.
Drugarice biraju | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:19 | |
| Prica o Vasi Ladackom
Znate l' pricu o Vasi Ladackom i ja sam je tek onomad cuo jednom devet dana nije izlazio iz birtije kazu da je bio cudna sorta
Otac mu je bio sitni paor 'ranio je sedam gladnih usti mati mu je bila plava tiha, nezna, jekticava umrla je s trideset i nesto
Imali su par jutara zemlje malu kucu na kraju sokaka na astalu navek hleba taman tol'ko kol'ko treba al' je Vasa hteo mnogo vise
Zeleo je konje vrane, po livadi razigrane sat sa zlatnim lancem i salase zeleo je njive plodne, vinograde blagorodne u karuce pregnute cilase ali nije mog'o da ih ima
Voleo je lepu, al' sirotu uz'o bi je samo da je znao voles jednom u zivotu sad bogatu il' sirotu to ne bira pamet nego srce
Sve se nad'o da ce ljubav proci zanavek je otis'o iz sela nikad nije pis'o nikom venc'o se sa mirazdzikom jedinicom, kcerkom nekog gazde
Dobio je konje vrane, po livadi razigrane sat sa zlatnim lancem i salase dobio je njive plodne, vinograde blagorodne u karuce pregnute cilase sve je im'o - nista im'o nije
Propio se, nije proslo mnogo dusu svoju djavolu je prod'o znali su ga svi birtasi trazio je spas u casi ali nije mog'o da ga nadje
Mlad je, kazu, bio kad je umro 'sred birtije od srcane kapi klonula mu samo glava ko da drema, ko da spava i jos pamte sta je zadnje rek'o
Dzaba bilo konja vranih, po livadi razigranih dzaba bilo sata i salasa dzaba bilo njiva plodnih, vinograda blagorodnih dzaba bilo karuca, cilasa kada nisam s onom koju volem kada nisam s onom koju volem
Znate l' pricu o Vasi Ladackom i ja sam je tek onomad cuo cak i oni slicni njemu kada razmisle o svemu kazu da je bio cudna sorta | |
| | | mobile VIP član
| Prodaje se prijatelj
U lokalnom listu, od pre dva tri dana, videh cudan oglas ja, cudno bas prodaje se prijatelj prosao je mnogo, kvario se lako, trosio je puno, da, i zato sad prodaje se prijatelj
Ref. Prodaje se prijatelj polovan, vrlo hitno nije posebno ucen ni skolovan, zar je to uopste bitno prodaje se friend da, cudno, znam, ali prodaje se friend
Nekad prodas kucu, ili stari klavir, ili jutro zemlje, da, al' kako to prodaje se prijatelj prodaj ga na crno, daj ga ispod cene trampi ga za nesto, da, al' bez tog prodaje se prijatelj
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Provincijalka
Rekli su mi da je dosla iz provincije strpavsi u kofer snove i ambicije
Drug je studirao sa njom pa smo se najzad sreli ona i ja - shvatih: Boze, ovo je sazvezdje za nju provincija
Srce stade kao dete da se otima trazili smo se po prethodnim zivotima
Ostavih iza sebe svet zablude promasaje koji tiste prosto, lako k'o neko beznacajno pristaniste
O, da mi je da se jos samo jednom zaljubim opet bih uzeo kostim vecnog decaka i opet bih smislio kako da prodangubim dok ona ne sleti niz hodnik studenjaka
Gorda, naspram podsmeha i spletki poslednjih usamljeni galeb iznad mora osrednjih
Reci bi sve pokvarile samo sve cutke pokraj mene stisla sami, svoji, izbeglice iz besmisla
O, da mi je da se jos samo jednom zaljubim opet bih gledao niz kej kao niz prugu i opet bih znao da se u oblak zadubim i cekao bih samo nju ni jednu drugu
Napisi mi pesmu, mazila se je nisam znao da li cu umeti reci jesu moje igracke cakle mi se u glavi kao oni sareni staklici kaleidoskopa i svaki put mi druga slika u ocima kad zazmurim ali, postoje u nama neke neprevodive dubine postoje u nama neke stvari neprevodive u reci ne znam
Napisi mi pesmu, molila je i nisam znao da li cu umeti voleo sam ju tako lako a, tako sam tesko to znao da pokazem a, onda odjednom raspored mladeza na njenim ledjima kao tajna mapa pokazao mi je u koju zvezdu treba da se zagledam i tako eto ti pesma, ludo jedna | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:20 | |
| Prva ljubav
Tad jos nisam nista znao i jos nisam verovao da na svetu tuge ima. Jedino mi vazno bilo da postanem levo krilo il' centarfor skolskog tima.
Tad sam iznenada sreo najtoplijeg leta deo, to su njene oci bile. Imala je kose plave i u njima na vrh glave belu masnicu od svile.
Prva je ljubav dosla tiho, nezvana, sama. Za sva vremena skrila se tu negde duboko u nama.
Kad je proslo djacko vreme, padezi i teoreme i stripovi ispod klupe nije vise bila klinka, pocela je da se sminka i da zeli stvari skupe.
Tako mi je svakog dana bivala sve vise strana, slutio sam sta nas ceka. Tad sam prestao da brinem kako da joj zvezde skinem. Postala mi je daleka.
Prva je ljubav dosla tiho, nezvana, sama. Za sva vremena skrila se tu negde duboko u nama.
Danas je na sedmom nebu. Kazu mi da ceka bebu. Nasla je sigurnu srecu, dom. Ima muza inzinjera pred kojim je karijera i mesto u drustvu visokom.
Ja jos kradem dane Bogu. Ja jos umem, ja jos mogu da sam sebi stvorim neki mir. Jos sam sretan sto postojim. Pisem pesme, zvezde brojim. Jos sam onaj isti vetropir.
Prva je ljubav dosla tiho, nezvana, sama. Za sva vremena skrila se tu negde u nama. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:20 | |
| Prvi januar (duet Verica Todorovic)
Halo, ej, cao, ja sam zar mi ne znas glas zvao sam te, nisi bila tu pa eto, malo cugam znam, to nije spas nista, zelim ti sretnu novu godinu, cao
Ref. Pomisli u ponoc na mene, na nas pomisli na Soltu i klince i bas mozda novi januar donosi spas pomisli u ponoc na mene, na nas
Ne daj da nam snegovi zaveju trag pogledaj kroz prozor kad sklopi se sat nosice te masta k'o carobni sag ne daj da nam snegovi zaveju trag
Halo, tu je drustvo hajde dodji i ti da, i on je sa mnom pa sta s tim, cula sam da negde si u planini ma dodji, tako zelim da te poljubim, sad
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:21 | |
| Put u srediste zemlje
Kad sam jutros stig'o kuci s posla sacek'o me papir siv otisla mi draga, svega joj je dosta nikad ne zna da l' sam ziv
Ma idi, lutko lepa, s milim Bogom ti si vise komad lak nisi nikad tamo stala svojom nogom nemas ti pojma sta je mrak
Tamo dole djavoli se kote tri planine pritiska mi vrat bas i nisi drugar, moj zivote al' neka, neka, bice sladje kad srce zemlje nadjem
Neki Francuz, neki pisac mudar, prorek'o je mnogo tog mozda nikad nije radio kao rudar al' ga volim kao svog
Ref. Knjiga pise da postoji mesto u sred zemlje neko sunce sja tamo se moze i s milion dvesto trazim srce zemlje stare i sunce za rudare
Kopam, djavoli se kote tri planine pritiska mi vrat o, bas i nisi drugar, moj zivote al' neka, neka, bice sladje kad srce zemlje nadjem
Tamu slusam, disem, tamu gazim trpim najbolje sto znam al' cu jednog dana da je proburazim i da se svetla docepam
Ref.
'Ajde, djavoli se kote tri planine pritiska mi vrat o, bas i nisi drugar, moj zivote al' neka, neka, bice sladje kad srce zemlje nadjem kad srce zemlje pronadjem | |
| | | mobile VIP član
| Ratnik paorskog srca
Kada se Braca devetnaeste vrn'o sa dalekog fronta 'di soldat je biv'o pric'o nam kako ga strefilo zrno pa zavrto rukav i to pokaziv'o
A mi, mi smo bili derani
Pric'o nam Braca o mirisu mora i o patroli od koje je bez'o pa kako je opsov'o nekog majora i zbog tog posle na robiji lez'o
A mi, mi smo bili derani
Pric'o nam kako je pres'o Karpate zujali meci ko rojevi pcela rekao je: rat je krvav da znate al' nije mi zao ni ljudi ni sela ej, zao mi konja
Kada se Braca devetnaeste vrn'o svake je veceri pric'o na soru koliko je curica usput prevrn'o i kako topovi livade oru
A mi, mi smo bili derani
I cim Braca korak iz avlije kroci skupi se drustvo iz naseg sokaka a svi smo imali velike oci prepuna srca i mastu decaka
Pa da, jer tad smo bili derani
Psov'o je Braca i krivce i zrtve puske i vaske i rov prepun blata rek'o je: ne moz' izbrojati mrtve jer su se carevi igrali rata ej, zao mi konja
Negde u Braci je paorski koren i moze rata i rata da bude kad nije paor za soldata stvoren volije konje i zemlju neg' ljude
A mi, a mi smo bili derani i sve jos je vredelo za nas hej, hej, konji beli nebom terani kroz san i kroz oblake u kas | |
| | | mobile VIP član
| Regruteska
Sine moj,ti se majke secas nejasno dobre senke iznad kolevke poc'o si da pamtis prekasno osluskujem lepet Andjela znacu valjda da je nadjem ja
Mani me, nas sam dom ko cergu selio tepanja na vino mirisu njene stvari sam razdelio svaki praznik minut cuteci sebi nisam znao uteci
Stade sve, samo zivot prodje sine moj oci njene plave stize dan da u vojsku podjes cudni se ovde svetci slave
Sine moj kako da te pustim ti si sve sto mi od nje osta' di ces stim trepuskama gustim zivot bas ne zna sta je dosta
Ma slusaj njih sto uz bojni poklic legaju pevaju u slavu nozeva pevaju pa onda begaju poslo vreme s'goreg na gore razigralo one najgore
Sine moj,gajde ce ti baba kupiti tamburu sa ticom sedefnom cure ce pred kucom pupiti nek se sorom digne prasina kad bataljon suknji marsira
Stade sve,samo zivot prodje sine moj oci njene plave stize dan da u vojsku podjes lumpuju usijane glave
Sine moj,sve su to barabe ne dam ja svog spomenka pokoj derane drz' se svoga babe nisi ti za taj jad i pokor, bre | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:22 | |
| Remorker
Dolaze snegovi, ne vredi, sve vise i vise mi smetaju studeni u kosu me nezno k'o sedefnu snalicu udeni to mi treba, moj mali zaklon ispod neba
Otkaci slepove, nanisani jutro i pusti tu ladju da klizi pronasli su Ameri sifru za to, take it easy lutko lepa, zrela se breskva nebom cepa
Ref. Spusti svetla, oduzmi gas smesnih stvari se bojimo mislis da neko pita za nas kao da ne postojimo stavi misli u prazan hod stresi zvezde k'o dudove i polako nasuci brod na te plisane sprudove, i sanjaj
Odlaze selice, leprsaju malena jedra po nebeskoj pucini taj odlazak gusaka uvek me starijim ucini put do raja, o zar je uzvodno do kraja
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Requiem Ovaj tekst je pregledan 13 908 puta
Kad god prodjem ulicom sa tvojim imenom pomislim na onu pesmu vec je godinama ne pevam stari refren nikom ne treba
A ljudi pesme kratko pamte komandante
Ostace u knjigama i prica o nama Balkan krajem jednog veka svako pleme crta granicu svi bi hteli svoju stranicu
Tope se snovi kao sante ej, komandante
Ref. Na barikadama su opet zastave svet ide k'o na praznike i decu izvode s' jutarnje nastave da vide gladne radnike
A gde smo mi, naivni sto smo se dizali na ''Hej, Sloveni'' kao da smo uz tu pricu izmisljeni
Vremena su nezgodna za momka kao ja koji gleda svoja posla nisam lutak da me naviju imam samo Jugoslaviju
Sve druge baklje bez mene plamte e, komandante
Ref.
I svi su tu da dobiju na toj lutriji na barikadama su uvek najbrzi al' nikad i najmudriji
A gde smo mi, naivni sto smo se dizali na "Hej, Sloveni" kao da smo uz tu pricu izmisljeni i prevareni
I kad god prodjem ulicom sa tvojim imenom pomislim na Panta Rei bacice se tako neki lik kamenom i na tvoj spomenik
Jer sve se menja i sve tece covece | |
| | | mobile VIP član
| Ringispil Ovaj tekst je pregledan 72 014 puta
Curi od jutros, od cet'ri-pet resilo nebo da potopi svet nad gradom danima vise iste kulise
Poliva kisa al' to joj je zanat ma, sve mi je ravno k'o Severni Banat manje - vise i sa kisom i bez kise
Vreme se vuce k'o teretni voz gde li veceras da pomolim nos klasika, konobaru caffe "Macciato", pa da
Prolazi vreme al' to mu je manir i sve je to plitko k'o plehani tanjir izes sliku nigde jedra na vidiku
Ref. O, daj okreni taj ringispil u mojoj glavi to ne zna niko, samo ti
Bez tebe drveni konjici, tuzno stoje dodji, iz plave boce se pojavi bar jednu zelju ispuni i dodaj svetu malo boje cudo moje
Vece se klati k'o prezreli klip teska vremena a ja tezak tip gravitacija za cas uzima svoje
Slab sam ja igrac za subotnje guzve al' shvatam pomalo te pokretne spuzve neko pijan lakse zivot odrobija
Ref.
Sustajem, odustajem pritiska me kao pegla javi se, pojavi se dodaj svetu malo vergla
Nekad si me cudila danas bi mi tako legla dodaj malo ludila dodaj svetu malo vergla | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:23 | |
| Samo da rata ne bude Ovaj tekst je pregledan 11 592 puta
Pijani momci prolaze Duz nase tihe ulice. Oni u vojsku polaze, Prate ih tuzne curice, Brinu ih slutnje sulude: Da rata ne bude
Ne mogu da me ne sete Suze na vrhu nosica, Devetsto-osamdesete, Ulice Brane Cosica I voza crnog k'o da s njim Zauvek odlazim
Znas sta, Neka mora sve potope, Nek' se gleceri razvale, Vecni snegovi otope, Pa sta, Neka kise ne prestaju, Neka gromovi polude, Samo rata da ne bude
Znas sta, Nek' se doba preokrenu, Nek' se zvezde uznemire, Nek' se planine pokrenu, Pa sta, Vetri nek pomahnitaju Nek' se vulkani probude, Samo rata da ne bude
K'o zlatni prah Oreol sna, oko malenih glavica, I tvoja ljubav ranjiva, Cuva ih kao lavica, Lose te vesti uzbude, Da rata ne bude
Znas sta, Neka mora sve potope, Nek' se gleceri razvale, Vecni snegovi otope, Pa sta, Kise neka ne prestaju, Neka gromovi polude, Samo rata da ne bude
Znas sta, Nek' se doba preokrenu, Nek' se zvezde uznemire, Nek' se planine pokrenu, Pa sta, Vetri nek pomahnitaju, Nek' se vulkani probude, Samo rata da ne bude
Samo da rata ne bude | |
| | | mobile VIP član
| Sansona Ovaj tekst je pregledan 8 843 puta
O, Boze dragi, sve sto kazem odmah vuce na sansonu tako na penal dospevam da svaku glupost otpevam
I vec se plasim da sam vestac ili vec u tom fazonu jer sve sto pevam pogodim uvek se tako dogodi
Ref. Gone me ko da sam vraziji vrag i sve je manje onih kojim sam drag i sve je vise onih sto mi bas nisu skloni hteli bi da mi smrse koncice ali pobrkacu im loncice imam na kapi nove, ratne zvoncice
Za teta lije iz pesadije bas nisam po rezonu nesto im nisam logican jasno, cim nisam obican
I sve sto ne sme da se kaze ja provucem kroz sansonu i kad se vlasi dosete isteklo vreme posete
Ref.
Ova konkurencija bas prija zgodni momci za sezonu mene je sreca sluzila sezona se oduzila
O, Boze dragi, sve sto kazem odmah vuce na sansonu i neki misle lako je dabome, deco, tako je
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Saputnik Ovaj tekst je pregledan 13 475 puta
Na granici sam bio posle ponoci mrak je moja boja i tu nema pomoci carinik, jos decak klimnuo mi glavom, zvanican i krut i samo lupio pecat sve u redu, laku noc i sretan put
Put se odmotava ko dugi sivi sal sutra ce se stare koke picnuti za bal takav dan se pamti petnaest godina u vetar poslatih dolaze svi maturanti al' ce neki neke tesko poznati
Dosadne proslave mi dodju kao kazna ali svejedno, idem mozda najzad saznam
Ref. Gde je moja pegava dugo me izbegava nije mi se javila, nikad vise magija je prestala negde mi je nestala kao leptiri pre kise
Gde je moja Peggy Sue nije ovde, rekli su oni su odselili, nemoj zvati ostao je samo lik, mali verni saputnik mali svitac srebrni da me prati
Promicu dani kao jablani uz drum jutro vec mirise na vanilu i na rum gde su, kako se drze bas da vidim sta je s' dobrim djacima oni se potrose brze mi smo nekad bili generacija
Dosadne proslave mi dodju kao kazna ali svejedno idem mozda najzad saznam
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:24 | |
| Sedam osmina Ovaj tekst je pregledan 10 305 puta
Bude tako nekih dana sto se ko suv list duvana pri dodiru moga dlana istrune i zamuti mi nesto sliku kane suza u mastiku odsjaji mi sunca casu ispune i uvek jedna pesma sto se ne zna zaore mi njivu misli kao plug a grudi postanu mi uske osetim, ko divlje guske tugu za jug
Po Balkanu pala tama drumovi su u uicama svaka basca granicama spartana krijem kompas u prsima uvek neki prolaz ima ako brodis po zvezdanim kartama znam sad je kasno to smo sta smo nikom vise nije do nostalgije al' ja nit' delim niti mnozim niti se na tudje lozim ja sam samo malo proklet ne pitaj cime, ma evo ga opet
Pici mi srce sedam osmina u glavi taman kao od vina opet sam tu u Skopju svoj na svome, milo mome ne da se ova stara masina cipela cupka sedam osmina stihovi klize kao zlatne ribe moeto libe
Kucao mi vrag na vrata ratovao sam protiv rata i silne sam gradove izgubio stavili mi kratak lanac sad sam samo crni stranac tamo gde sam sanjao i ljubio ne vredi, sve je jasno to smo sta smo, nikom vise nije do nostalgije ne uzimam nit' sabiram sam zemljake odabirem nit' sam duzan, nit' dugujem smem li barem da tugujem
Cuvaj mi, Boze, moje zemljake jos su nam neke reci jednake jos se u istoj strofi case lome milo mome smiluj se jednom i na juznjake cuvaj mi, Boze, moje zemljake tuku po nama strune kao sibe moeto libe | |
| | | mobile VIP član
| Sevdalinka Ovaj tekst je pregledan 22 259 puta
Sta god nocas da zapevam vuci ce na sevdalinku usnuo sam cobanicu uplakanu u sljiviku grom udari, planu seno rasturi se stado njeno zaplete se dim na uvojku rece da se zove Bosna cudno ime za devojku
Nekom Drina tece desno nekom Drina lijevo tece ma sve da tece u dubinu na dve pole svet da sece znam tajni gaz, moje lane most se pruzi gde ja stanem sve da vuku me konji vrani nema meni jedne strane dok si ti na drugoj strani
Osta ovaj stari kompas u grudima a po polju nikli zabrani crne senke sto se gnezde u ljudima nadlecu me kao gavrani
Nekada sam putovao po mjesecu kroz vilajet pun hajducije a sada me oci ljudske plase vise nego vucije
Sto puta su prijatelji u molitvi pomenuti da l' ce mi se radovati ili glavu okrenuti sta slagati, sta im ka'sti svet ne mozes pesmom spas'ti njine brige me i nocas brinu dok se spremam na put kuci na put kuci u tudjinu
Svetom smo se rasipali ko djerdani nosili nas nebom cilimi da li su to stvarno bili bolji dani ili smo to bolji bili mi nekad smo se bratimili po pogledu sluteci da isto sanjamo i Bogu je prosto bilo krstimo se ili klanjamo | |
| | | mobile VIP član
| Sin jedinac Ovaj tekst je pregledan 17 684 puta
Stara stvar u Novom Beceju slava je za Gospojinu ne znate vi moju Ninu, dece nema pa me vole kao matera pridvece do crkve trkne za pokojnim strikom smrkne a sve brine da me u spacirung natera
Ja sam otrov za udavace trepcu oci snevalice, uzdisu ko zevalice gurkaju se laktovima, usne napuce jednoj miraz mlin sto melje drugoj lanac i po zemlje trecoj cifra tol'ka da se samo sapuce
Bez'te, curice, s glavne ulice kada prodje sin jedinac stikla kleca sitne su vam udice, korzom plovi stuka sto se retko peca zbogom totice, male skotice madjarice, svadjalice, srcolomke prave ste lepotice, zali Boze hvaliti vam druge momke
Videh pendzer u Beckereku i u njemu povrh lale tog trenutka procvetale zasja pramen ridi kao krila tetreba ni do ceg' mi vise nije snevam zemlju i saksije meni, babo, od te zemlje vise ne treba
Nek se okusa hor torokusa ja sam babin sin jedinac, mater svima i sta god ko god pokusa uzecu je pa da samo bluzu ima zbogom sremice, uspaljenice i bacvanke probiranke od zanata fine ste vi zenice, al' vec vidim zenicu se iz Banata
'Ajde Aco, da vidimo je l' znas jos sto god sin ga materin, sin ga materin
Zbogom totice, male skotice madjarice, svadjalice, srcolomke prave ste lepotice, zali Boze hvaliti vam druge momke zbogom sremice, uspaljenice i bacvanke probiranke od zanata fine ste vi zenice, al' vec vidim zenicu se iz Banata | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:25 | |
| Slabo divanim madjarski Ovaj tekst je pregledan 11 173 puta
Slabo divanim madjarski nesto malo i to s greskom tecno govorim rukama i perfektno se sluzim smeskom
Ali madjarski ne umem daj nauci me 'leba ti nisam mog'o da pomislim da ce mi tol'ko trebati
Tvoje oci mastiljave crne zrele visnje spanske tvoje usne sladunjave kao rizling od berbe lanjske
Suva trava, sva suskava kao zipon na nevesti ali dzabe pripovedam kada ne umem prevesti
Ma, di ces naci boljeg momka za te pare ne budi smesna, draga ti mozes doveka tragati al' neces naci nikog tako mi gitare ko ce te vise voleti i ko ce lepse lagati
Slabo poznajem Sent Tomas ali stignem do tvoje kuce tiho zazveckam sibicom sve se ponadam, mozda cuces ali pendzeri miruju a te firange cipkane samo vatru potpaljuju tvojom rucicom pipkane
Ma, di ces naci boljeg momka za te novce da ste mi sretni on i ti ja cu se o'ma' skloniti, al' me na svilen gajtan vezi kao zvonce i samo cimni kad pozelis ja cu ti zazvoniti
Slabo divanim madjarski nesto malo, a i to mani ucio sam iz citanke al' sam ost'o na osmoj strani
Babe su me zacarale perom iz krila selice ali ti ces me resiti moja medena 'celice
Ma, di ces naci boljeg momka za te pare ne budi luda, draga ti mozes doveka tragati al' neces naci nikog tako mi gitare ko ce te vise voleti i ko ce lepse lagati
Ma, di ces naci boljeg momka za te novce da ste mi sretni on i ti ja cu se o'ma' skloniti al' me na svilen gajtan vezi kao zvonce i samo cimni kad pozelis ja cu ti zazvoniti | |
| | | mobile VIP član
| Slovenska Ovaj tekst je pregledan 23 217 puta
Nosen dahom sna doleteo je crni golub na moj dlan zasto ko da zna al' to sam jutro docekao umoran ko da sam i ja leteo s njim krilima teskim olovnim i video svet sakriven iza zlatnih oblaka
Ako umrem mlad posadi mi na grobu samo ruzmarin na dozvoli tad da naprave od toga tuzni treci cin nek mi ne drze govore nek drugom pletu lovore ako umrem mlad zaustavljen u koraku i snu
O zagrli me sad jako, najbolje sto znas i nemoj crnoj ptici da me das ma ne, ne brini proci ce za tren ja sam samo malo lud i zaljubljen
U mojim venama davni sever caruje i ja ponekad ne znam sta mu je sto luduje , od srece tugu tka moja prosta dusa slovenska
Uplasi me sjaj, milion sveca kad se nebom popali gde je tome kraj za kog su tako dubok zdenac kopali zasto se sve to desava da l' covek ista resava il' smo samo tu zbog ravnoteze medju zvezdama | |
| | | mobile VIP član
| Slow motion
Zivot je stari kuckin sin stalno se raspravljam sa njim zivot je ofucani Holivudski film svi smo mi malo dramili cutali il' galamili u tom spektaklu
Neki su rodjeni za maske neki statiraju do daske ja sam pozitivno negativan tip i kao svi iz stare skole radim sve slow motion
Igram bez dublera, sve sam sto nije prakticno, to znam pomalo smiram, pomalo briljiram partner sam raznim licima zvezdama i naivcima u tom spektaklu
Mozda i nisam neki biser ali sam barem svoj reziser sam za sebe smisljam zaplete i kraj koristeci uglavnom laku tehniku slow motion
Ref. Od Mure pa do Morave neka me svi zaborave ako uopste ikom ista znacim sa samog ruba pameti stizu mi strasni saveti al' ja bi da prozivim na svoj nacin
Odlaze zadnji vozovi, biraju ljude lozovi i sve u svemu nemam lepe reci al' ja bi bas u ime to jos jednu popio i tesko da ce neko da me spreci
Zivot je stari kuckin brat sve manje sa njim vodim rat i sve mi vise lici na pescani sat u svakom zrnu neki dan u svakom danu neki san i keep on smiling
Necu da o tom pisem roman ko svaki prosecan grandoman bicu srecan ako dovrsim svoj stih jer sati i minuti nisu culi za slow motion
Ref.
Od Mure pa do Morave neka me svi zaborave al' ja bi da prozivim na svoj nacin odlaze zadnji vozovi, biraju ljude lozovi sa samog ruba pameti stizu mi strasni saveti al' ja bi da prozivim na svoj nacin | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:26 | |
| Soliter
Nas soliter je super brat je na glavi bratu al' da krenemo redom znaci, na prvom spratu zive dobri juznjaci znam ih samo po faci i po pesmama
A nad njima se viju tici junacke krvi jes, na drugom su spratu al' su inace prvi kazu, uzdaj se u se u se i u svoje Ruse pa da guslamo
Ref. Nas soliter je veselo zdanje talasa masa, ljulja ga stalno sad je doveden u prizemno stanje al' zamisljen je monumentalno
Takvog nema na svetu okruglom fasada drzi, a temelji klize nas je soliter pod izvesnim uglom kao slavni toranj iz Pize
Na trecem je spratu je opstenarodna strava ona dva podstanara traze stanarska prava zasada parnica fer je, dok ne poleti perje kroz nas soliter
A na cetvrtom sevdah raja puca od zdravlja jedni vide svog Boga drugim Gospa se javlja a proleter goloruk dize vilu na o-ruk era mermera
Ref.
Susjed s petoga kata ima pregled od gore jedan prozor na zapad jedan prozor na more da se ne bi opekel nikad nis ne bu rekel to je najbolje
A na sestem nastropju neki skupovi tuzni ti se ne druze s nama mi smo suvise juzni i kad razmislim malo njima nije bas stalo za nas soliter
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Srce mi je kao ratar (duet Verica Todorovic)
Budim se u zoru ranu kada cujem prvog petla znak nasmesim se novom danu cim se javi zlatni suncev zrak
Tu mi je dom, sred ravnice selo spi beli se jos stara kuca, rodni prag zivim po svom, zaneli me gradovi u srcu mom veciti trag
Ref. Srce mi je kao ratar sto u zitu nalazi svoj mir i peva, na, na, na, na sutra je opet novi dan
Gledam kako oblak sivi nad ravnicom putuje u krug nosi kisu nekoj njivi dobar razlog da mi bude drug
Vrti se sve ko duboki, tamni vir do srece put covek cesto trazi sam ja dobro znam gde me uvek ceka mir ja dobro znam gde pripadam
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Stara pesma
Pitala me znam li fiziku i hemijski znak platine ucutkao sam tu siziku i odveo je na matine
A tad jos nije bilo ljubavi traga ni u srcu njenom, a ni u mom i nisam znao da ce biti mi draga a ni stara, luda pesma sa njom
Ref. Zorice, Zorule najlepse devojce ne mogu da zivim bez tebe Zoki, Zorule
A na plazi sam joj svirao i pesma joj se dopala onda sam joj skoljke birao i skakljao joj stopala
A tad jos nije bilo ljubavi traga ni u srcu njenom, a ni u mom i nisam znao da ce biti mi draga a ni stara, luda pesma sa njom
Ref.
Onda sam sav sitnis skupio i sladoled joj kupio posle sam je kuci pratio i dobro sam postupio
Mada nije bilo ljubavi traga ni u srcu njenom, a ni u mom i nisam znao da ce biti mi draga a ni stara, luda pesma sa njom
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:27 | |
| Stari Laloski vals
Uz blagoslov magle i nebeske pravde vreme je, vele, da idem odavde e, ne volem s takvima ni da se svadjam nisam ja dosao, di da se vracam tu je sjahao moj askurdjel to je nasa ledina nasa Vojvodina jedna i jedina
Nebo i zemlja su spojeni savom i jedini kamen je onaj nad glavom tu mi je cardak odliven u zlatu i komotno vreme na crkvenom satu i tu je moja dragana bas za Bozic neguje klas a usput ko da tancuje stari Laloski vals
Rasti 'senice nek nam je roda opleti brazdama nisam ja bitanga pa da te prodam ovakvim gazdama mozda odem jedared kad naidje red al' idem zadnji od nas dok na miru odslusam stari Laloski vals
Naloz'te vragovi furune pakla ma nek se zazari al' moja se zvezda jos nije ni makla Bog nad njom strazari ja vam sledim jedared, kad naidje red al' i tad mi ostav'te cas da sa njome odigram stari Laloski vals | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Đorđe Balašević | |
| |
| | | | Đorđe Balašević | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 406 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 406 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|