|
| Đorđe Balašević | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
mobile VIP član
Broj postova : 17288 Godine : 34 Datum registracije : 23.04.2011
| Naslov: Đorđe Balašević 04.07.11 7:24 | |
| First topic message reminder :
1987
Juce sam slusao vesti na radiju, poseban osvrt na pucnjavu u Persiji. Sve redje spominju drug' Hamdiju, suvise njih je na veresiji. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
Na svetskoj berzi laju kerovi, nek dolar propadne, tu su nase menice. Ne plase mene krupni zverovi nego krvopije i stenice. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
Decu ubijaju na spavanju, plasi me da se ne podigne vampir cetnicki, sta vampir zna o iseljavanju, i on sve vidi cisto etnicki. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
I negde sasvim u dnu novina mala i beznacajna vest, da jedan peva deset godina, otpev'o je i on svoje, gotovo, gotovo je!
Juce sam gled\'o televiziju, neshvacen genij, drug Fadilj na teskoj muci je: ne shvata niko mocnu viziju, ne dizu javne institucije. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
'ajmo deco...
U Novom Sadu demonstracije, poznata prica, i ovde je kriva menza. Na ulicama mladost nacije, e sad nam jedino fali jos Lech Valensa. Tuga jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
I neki drug je opet digao glas, drug nam je ponovo zbog svega drz'o govor. Da, on je opet malo vik'o na nas, do kraja govor je postao cisti horor! Tuga jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
Slucaj tih gradjana je zamrsen, niko im jos ne sme reci da stede snagu, i da je rat nedavno zavrsen i da su Rusi vec na Reichstag-u. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
La, la, la, la, la... Oleo! La, la, la, la, la, la, la... jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Blesava! Jadna i bedna osamdeset sedma! Stop, stop, stop, stop, stop! Jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Najgora godina! Jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Pu, je...
| |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:28 | |
| Stari orkestar
Taj orkestar stari nema pojma u stvari i vecito peva svoje tra-la-la-la i sto da se menja kad su uslovi cisti prvi su i jedini su na top-listi
Taj orkestar stari dugo pali i zari uz evergreen temu zvanu tra-la-la-la i sto da se vezba, da se prosiri lager za publiku je dosta jedan jedini slager
Ref. I samo ja, pa ja, o, draga gospoja o, tako pametan i tako postojan i ja cu da vam sviram a vi plesite u krug i pogled dole i ne gresite
Taj orkestar stari dobro poznaje stvari cim traje toliko uz tra-la-la-la da stignes do neba treba znanja i truda a niko od nas za to nema, snage
Taj orkestar stari audicije kvari jer pevaju neki svoje 'ra-la-la-la al' brzo se svaki anti-talenat smiri jer slucajno su stari momci vrhovni ziri
Ovi sto gude se najvise trude al' vec u refrenu sve drukcije bude dominiraju trube
Koriste bubnjeve bolje od grupa i svima pokazuju kako se lupa nikad ritam ne gube
Ref.
Taj orkestar stari ima izvesne cari al' vec se pevusi novo 'tra-la-la-la' i sto vise slusam, sve sam vise tog dojma da nikad nisu imali pojma, pojma | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:29 | |
| Starim
Jutro me zatice samog kao skoljku u pesku svu noc su senke na zidu skicirale fresku
Trazio sam jedan stih skoro da ga osetih al' mi je iz ruku nestao protura se novi dan al' taj trik je providan samo da bi prosli prestao
Jutro me zatice u pravom haosu tema u mojim strofama lagani raspad sistema al' u tajnim vezama s' nekim davnim brezama
Ponovo se pesma primice zasad nema imena samo bluza svilena kako mi iz ruku izmice
Ref. Zaboravljam imena, samo lica ostaju u prolazu ljude otkrivam kroz sifre dovraga, sve mi to govori da starim zaboravljam dosadne cifre
Zaboravljam imena malih bircuza uz put i curice, sto su uvek dobre bile neke bistrine se nepovratno mute ali nikad dodir svile
Jutro me zatice opet u smisljanju bekstva cim malo usporim stignu me davna prokletstva
To su samo momenti losim vetrom doneti to su samo male vecnosti to su samo godine kad se covek otkine kao od one gorke tecnosti
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Stih na asfaltu
Da mi je jos jedared proci Ilicom pa da becarac nasvrljam cirilicom tesko da bi drugi mogli resiti taj hijeroglif al' bi neko znao da sam tu cipelice jedne bele zastale bi i prevele stih na asfaltu
Jednom cu u baladu da se prerusim u refren sto se tamo jos zapevusi pa da minem Starom Vlaskom da joj kosu sklonim daskom i za uglom hitro zamaknem da pred nosom strasnog Bana kao senka Petra Pana kapu namaknem
Preko krova i mansarde osamucen daljinama da ostavim struk lavande medu njenim haljinama
Ref. Lagano se bore nanose malo sta je jos po starom al' okice moje sokice madijaju istim zarom
Ladica djindjuva po nebu prosuta u jesen vetar primi miris Bosuta i isprva mi nije nista al' vec posle par gemista dopre izdaleka lagan prim pracen tercom suvog lisca s' jednog hrasta kraj Belisca stidljivo, sasvim
Sto sam joj kog vraga dao belu ruzu samoniklu sto li sam je povezao onaj krug na mom biciklu
Ref.
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Strasan zulj (duet Verica Todorovic)
Sta u brigadi znace predmeti s faksa kad jedno su knjige a drugo je praksa znam da cu moci svoj mozaik da slozim tek kada polozim rad
Ref. 2x Sada znam sta je prava stvar sad sam shvatio kako se radi danas, cuj, imam strasan zulj valjda najlepsi u brigadi
Ja sam u skoli suze prolila gorke zbog svakog pet minus i svake cetvorke bicu odlikas kad dodjem u formu i prebacim normu ja
Ref. 2x
Znao sam malo sve do ovoga leta tek sada razumem sve radnike sveta do sad sam bio samo veliki klinac i mamin mezimac sin
Ref. 2x | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:30 | |
| Sugar Rap
U disku Napredak u Centi ne prave se incidenti al' onomad, bome, bilo je belaja
Jebes ga, sam je isk'o sta je navrac'o u disko kad je znao da mi iducka na zivac
Vidim ja, cim sam us'o generalni djuska s drustvom mlati glavom sav zajapuren k'o vepar
Postavljen svima u inat pravi covek za kombinat valjda zato sto je prljav k'o repa
Do njega djipa 'cerka u, pardon, ipak je svalerka tu sam nocnu ticu susret'o na soru guguce na centrali na nju su se vec pentrali da prostite, vise neg' na Frusku Goru
Vid'o me, kelnera silje on casti, sta pijem o, jedva sam uspeo da se malo smirim dobro, rek'o, tu sam te cek'o fala, al' od tebe bato ni aspirin
Ti ovde malko repujes i glumis plesni tecaj ti mi se fino slepujes, a a kod nas besni stecaj
Kuci begaj, ranije legaj prika moj zaradi 'lebac, repuj 'di treba bitango
On rece, ti ces mi kasti nemoj sad da zovem vlasti nemoj sad da malo okrenem mog kuma
Vec mi je bilo na umu da kazem e, 'ajd' okreni kumu da sam rek'o on bi puk'o k'o guma
Jos rece, tTako to ide das im pos'o i sve pride pa smo ravni nema respekta ni trunke
Ako sam s tobom, reko' ravan, o'ma odlazim na tavan da se od sramote obesim medj' sunke
On viknu, ti si glupi Lala e, pa lepo, bas ti fala al' sam jedno ipak uspeo da s'vatim supalj si k'o crkveno zvono jeb'o te voz koji te don'o da se ja tu s tobom cela veka patim
Ti ovde malko repujes a firma jadna, bedna e, ti mi se fino slepujes teska Lambando jedna
Kuci begaj, ranije legaj prika moj zaradi 'lebac, repuj gdi treba bitango
Nije mu dosta, ma kakvi vice, umem ja sa takvim kad te bocnem ovom bricom bices miran
Steta, aj nemam bricu nit' ja imam sikiricu kanda da cu malko da te nasikiram
Da ste vid'li te muke rece, cek', evo ruke od sve sale jos ce neko i da strada
Ma nemoj, 'vatas na buku sad ces ti dobiti ruku tamo gde se, bato, malo nadas
A cim se sklonio malo viknu pijana budalo zaboravi bolje 'di je firma
Onda sam uzdahnuo jako i skinuo sam sako i doslo je do prekida filma eto
Ti ovde malko repujes sa znakom aligatora ti mi se fino slepujes dzukelo jedna matora
Kuci begaj, ranije legaj prika moj zaradi 'lebac, repuj gdi treba bitango
Posle su dosli iz SUP-a alo, Kobac, i sve skupa cekaj malo, ko je ovde drugovi, koga tuko
Odveli me u policiju dali mi aboliciju a u firmi sam se izvuk'o uz ukor na zadnjem ovom sastanku e, da je zadnji, jel
Zezi, zezi, cepaj, cepaj lutko lepa
Zezi dobro jer si bostan obr'o Zezi dobro jer si bostan obr'o
Ej, dzokej, dzokej, imas moju onu cetri konja debila Sopaj, sopaj, sopaj, sopaj bato | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:30 | |
| Svako vreme ima svoju boju
Svako vreme ima svoju boju malo farbi a vremena razna nagadjati kad je bolje bilo to su samo preklapanja prazna
Ref. Od coveka do coveka i od veka pa do veka ponesto se i promeni ne bas mnogo, blago meni
Svako vreme zuri svome kraju malo zuri, malo i ne zuri nagadjati kad ce kraj da dodje to je isto k'o kad slepac zmuri
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:31 | |
| Sve je dobro kad se dobro svrsi
Lana je vozila sanke a, ja sam pravio sneska dugo sam placao danke zbog jednog Laninog smeska
Bili smo klinci i bilo je hladno i sneg je padao krupan te sam se zime zatreskao gadno k'o pravi pubertetski tupan
Lana je volela cvece a, ja sam voleo Lanu korak od tuge do srece u jednom jedinom danu
Proslo je prolece leto i jesen k'o nezni ljubavni sonet ja sam jos bio uglavnom zanesen k'o leptir vihorom ponet
Lana je pratila modu a, ja sam pratio Lanu ljubavi dodju i odu al' Lana je uvek u planu
Ima detalja za koje bas ne znam da l' mogu u pesmu da stanu jer, Lana je imala muza a, ja sam imao Lanu | |
| | | mobile VIP član
| Sve je otislo u Honduras
Prate me jos od rane mladosti tipovi spremni na sve gadosti svim promenama odolevaju o, bato, bato, samo polevaju
Cuvam se raznih elemenata od maloletnih delikvenata bakcila, matorih onanista o, bato, bato, nacionalista
Ref. Sad mi je pomalo dosta tog presinga polako momci, ja nemam vrat od mesinga, o, dal' se iko javio da nije odmah gnjavio i davio
Hej, sve manje tipova ostaje poput nas sve drugo odavno je otislo u Honduras mi trudimo se znanstveno da propadnemo barem dostojanstveno
Prate me frajeri sto govore 'R' oni su prgavi po pravilu i pretezno se konfrontiraju o, bato, bato i oponiraju
Cuvam se devojaka razrokih postoje za to dobri razlozi nikada ne znam koga cekaju o, bato, bato, sa kim se smekaju
Ref.
Slede me lica koja govore 'L' oni su zlocesti po pravilu prilicno lako maltretiraju o, bato, bato, eliminiraju
Cuvam se dvosmislenih viceva debilnih pitanja i bliceva pun mi je kufer neke bratije o, bato, bato, i birokratije
Ref.
Nek' idu malo svi u Honduras nek' idu svi u lepi Honduras ili nek' otidnu u Kaunas bolje u Honduras
Nek' idu malo svi u Honduras i bice ovde vise mesta za nas nek' idu malo svi u Honduras tamo ih cekaju banane
Nek' malo otidju u Honduras nek' idu malo svi u Honduras nek' idu svi u lepi Honduras | |
| | | mobile VIP član
| Svirajte mi jesen stize
Toga jutra sam stigao putnickom klasom pa kuci sa stanice casom kroz baste i precice znane a u vojsci sam stekao druga do groba i hronicnu upalu zgloba suvenir na strazarske dane
Usao sam na prstima mati bese vec budna i brzo se prekrstila rece, proslo je ko za cas bas si stigao dobro jer svatovi su tu do nas pa ce ti svirati, a ti ces birati
Svadba bese ko svadba i sta da se prica parada pijanstva i kica i poznata cura u belom vec po redu pozeleh im zdravlja i srece iz ruku mi otela cvece i sakrila pogled pod velom
Tad me spazise cigani kum je trazio pesmu al' ja sam stig'o, briga njih sirok osmeh i zlatan zub znam da nije ti lako al' danas nemoj biti grub nego zapovedi sta cemo svirati
Ref. Svirajte mi jesen stize, dunjo moja jesen rana, nek zazvone tambure u transu znam da nije pesma ova za veselje i svatovac al' ja moram cuti tu romansu
Svirajte mi jesen stize, dunjo moja al' polako da mi ne bi koja rec promakla sklon'te case i bokale razbio bih svet od sale da je samo slucajno od stakla, dunjo moja
Retko odlazim kuci, a pisem jos redje i slike su bledje i bledje pa lepe potiskuju ruzne al' nekad porucim pice i tako to krene pa stignem u svatove njene sve prave su ljubavi tuzne
Nikom ne pricam o tome brzo dodje taj talas i znam da cu da potonem spas mi donose cigani, oni imaju srce za svakog od nas, briga njih oni me pitaju sta da sviraju
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:35 | |
| Svirajte mi jesen stize
Toga jutra sam stigao putnickom klasom pa kuci sa stanice casom kroz baste i precice znane a u vojsci sam stekao druga do groba i hronicnu upalu zgloba suvenir na strazarske dane
Usao sam na prstima mati bese vec budna i brzo se prekrstila rece, proslo je ko za cas bas si stigao dobro jer svatovi su tu do nas pa ce ti svirati, a ti ces birati
Svadba bese ko svadba i sta da se prica parada pijanstva i kica i poznata cura u belom vec po redu pozeleh im zdravlja i srece iz ruku mi otela cvece i sakrila pogled pod velom
Tad me spazise cigani kum je trazio pesmu al' ja sam stig'o, briga njih sirok osmeh i zlatan zub znam da nije ti lako al' danas nemoj biti grub nego zapovedi sta cemo svirati
Ref. Svirajte mi jesen stize, dunjo moja jesen rana, nek zazvone tambure u transu znam da nije pesma ova za veselje i svatovac al' ja moram cuti tu romansu
Svirajte mi jesen stize, dunjo moja al' polako da mi ne bi koja rec promakla sklon'te case i bokale razbio bih svet od sale da je samo slucajno od stakla, dunjo moja
Retko odlazim kuci, a pisem jos redje i slike su bledje i bledje pa lepe potiskuju ruzne al' nekad porucim pice i tako to krene pa stignem u svatove njene sve prave su ljubavi tuzne
Nikom ne pricam o tome brzo dodje taj talas i znam da cu da potonem spas mi donose cigani, oni imaju srce za svakog od nas, briga njih oni me pitaju sta da sviraju
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Tajna
Bilo je obicno vece u gradu bez namera nekih skoro bez love podjoh s tom malom na limunadu
Uz staru pricu i iste stoseve takvu cu jednom imati zenu ti nisi devojka kao sve druge sarmanta, obicna u istom trenu govorio sam drzeci joj ruke
Ref. 2x Tako cesto u tisini dok razmisljam danas o tebi nesto mi se samo cini il' bojim se da to priznam sebi
Bilo je obicno vece u gradu bez namera nekih skoro bez love podjoh s tom malom na limunadu
Uz staru pricu i iste stoseve onda bez veze mesto limunade tu gde smo nekad igrali klikere na samom kraju vecernje balade morala je skinuti letnje cvikere
Ref. 4x | |
| | | mobile VIP član
| The last march
Postoji jedno strucno misljenje po kom sam uvek dosadan i isti zbog tog sam probao vec svasta bluz i tango, rege, kantri, rok i diksi
U traganju za novim slagerom sad kopam prstima po tamburi k'o bagerom ali panika, brate, tonem poput titanika
Jer ostade mi mars, jedino jos mars za ovo ovde, za hepi raju sto slavi bedu u punom sjaju ostade mi mars, nista osim mars pesmica jes' malo cudna al' vremena oskudna, daj sta das
Javlja se odredjeni utisak da imam neke momente u stihu ali da moje zalostive rime negativno uticu na psihu
Dobar sam, kazu, u baladama njima bi dirnuo i onog pravog Sadama ali u ritmu sam jos nedovoljno iskusan
Pa da probam mars jednostavno, mars za ovo ovde, za sretno stado koje u mraku mekece rado ostade mi mars, jedino jos mars pesmica jes' malo jadna al' vremena prikladna, daj sta das
Kazu da pesma nas je odrzala i ja licno zastupam tu tezu al' sad na primer imam tremu imam jezu kao slepac na trapezu
Ovo je rasklimana drzava to vise, bre ni Pavaroti ne odrzava kamo li jadan ja
Idi, to su naivna nadanja al' mozda legne mars mozda treba mars za ovo ovde, veselo krdo sto je na svome tek kad mu je tvrdo ostade mi mars, jedino jos m'rs jes' da je pesmica bedna al' vremena vanredna, daj sta das
Pa da probam jos mars kratko, jasno, mars za ovo ovde, u, lenjo do srzi ciji je moto, trpi i rzi ostade mi mars, nista, samo m'rs uglavi, sto bi se reklo al' vreme je isteklo, daj sta das
(mars, oca ti j**** bezobraznog) | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:36 | |
| Tri put sam video Tita
Jednom se otac moj sa posla kuci vratio pre odenuo mi praznicno sve i poveo me na trg
Bio sam klinac jos i bilo mi je tek oko pet al' dobro pamtim nasmejan svet i svecan i sretan grad
Nisam razumeo zastave guzvu, znao sam tek nesto je vazno, jer otac me tad prigrli snazno rece mi, sine, gledaj i pamti
Ref. I ja sam video Tita Marsala legendu tu, slobodotvorca coveka tog, druga i borca
Tada sam ja video Tita prvi put
U skolskim danima o njemu su nas ucili sve al' zivot nam objasnio tek to kakav je covek Broz
Bio sam momak vec kroz muziku sam trazio rec pred jedan koncert prostruja vest da doci ce mozda on
I ja sam stajao malen s gitarom, predamnom sve, moje detinjstvo, sloboda, mir bratstvo, jedinstvo predamnom on, nasmejan, vecan
Ref.
Tada sam ja video Tita drugi put
Bio je peti maj, iz Skoplja me je vodio put na stanicama dus pruge svud tisina i nema bol
Bitola, Maribor, Rijeka Niksic, Zenica, Bol i svaki covek i svaki dom je zalio dusom svom
Al' ja sam video visoke peci fabrike dim, siroke njive gradove sto slobodni zive decu i mir i jato ptica
I opet sam video Tita Marsala legendu tu, slobodotvorca coveka tog, druga i borca opet sam svud video Tita | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:36 | |
| Tvoj neko
U jednom od onih pajzlova sa kariranim stolnjacima i nekrstenim vinom umalo da me Potiski djilkosi konacno dotuku violinom pesma bese o suncokretu do zla boga zalosna samo, za nju se, kod nas vrlo malo zna
Kis napraforgo lepi, goropadni cvet zbog kog se sunce s neba spustilo na svet da sazna sto u sene glavu okrene da sazna kom se sveti kad ne gleda za njime k'o svi drugi suncokreti
Ref. Malo moje cudljivo pusti sta je bilo ne budi zlopamtilo obici svet je zbog tog uzbudljivo da bi se ovde vratilo digni tu lepu glavu pogledaj me bar u suzici sto blista cuda se trista vide tvoja je sreca samo tvoja stvar al' zato tvoja tuga to je vec prica druga to na moj racun ide
Pipnes jedared slingu u becaruse pa cela veka snevas divlje jagode zbog nje se rime raspare i naruse i sve bi htele da se njoj prilagode i sad vec znam
Lako je kad te neko ni ne zavoli tad samo tamna strana srca zaboli tesko je kad za nekog jedinog i svog postanes zrnce soli tesko je kad tvoj neko prestane da te voli
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:37 | |
|
Kad je pre mnogo leta bal pravio baron von Ligenstuhl je pozvan da naidje i on
Cim us'o je u salu onako lep i mlad prisla mu neka dama i uzviknula tad
Ref. U razdeljak te ljubim svim zarom srca svog jer hocu da poludim zbog razdeljka ti tvog
U razdeljak te ljubim jer zelim da se zna zbog njega razum gubim zbog njega nemam sna
Von Ligenstuhl je hitro napustio taj bal zeleci da, pre svega eskivira skandal
Al' vec sledeceg dana ponovilo se zlo stiglo je njeno pismo na kom je pisalo
Ref.
Von Ligenstuhl je bio zbunjen stvarima tim izgubio je zivce promen'o se sasvim
I poceo je da trazi u alkoholu spas mesto miseva belih prividj'o mu se glas
Ref.
| |
| | | mobile VIP član
| Uspavanka za decaka
Pricace ti jednom mozda kako sam ja bio sto-sta pile moje, pace moje malo mudrovace badavani kad me nema da se branim da sam blizu, ne bi im se dalo
Pricace ti o plovidbi ti sto nisu sidro digli sta sam za njih neg' ukleta sajka tvrdice sa cudnim sjajem da sam drhtao pred zmajem gledali su oni iz prikrajka
Al' ti slutis otkud bore trunje se u oku diglo olujno je tamo gore gde nas nije puno stiglo znam da sanjas more sveca i korake po tom doku ti si tamo bio u mom oku
Pricace ti, kojekakvi zloba se k'o rubin cakli kako odjek mog osmeha jeci i klece se u pretpostavke kljuckajuci kao cavke moje lose prepricane reci
Brojao sam ljude s krsta pravila i izuzetke posvud promasena vrsta samo retki nadju retke znam da sanjas vaskrsenje jednu siluetu plahu ti si tamo bio u mom dahu
Pricace ti jednom svasta boljima se tesko prasta pile moje, pace moje malo i silni misevi u boci javice se k'o svedoci pustolovnog traganja za Gralom
Ne znam vise, Boze prosti dal' da strepim il' da stremim da to breme posebnosti i na tebe nakalemim ako nije kasno vec
Jer znam da sanjas rimovanja krike i tisinu nemu ti si bio svugde u mom' svemu pile moje, pace moje malo lavce moje | |
| | | mobile VIP član
| Uticaj rodjaka na moj zivotni put
Eh da sam ucio, ja bih danas mozda bio specijalista za kardiovaskularne bolesti ili asistent na biologiji, a ja sam postao tamburas, zbog nekih rodjaka
Kad sam prvi put pao u skoli, otac je rekao dobro, pa desi se to, razmisli sad sine moj jer zivot se ne igra s tobom, uporedi druge sa sobom svi tvoji vrsnjaci su odlicni djaci, a jedino ti si na dnu
Moj brat Sava je ucio prava pa su hteli da ucim i ja od tih stvari me bolela glava, mnogo jave, a premalo sna
Ref. Nisam mislio da su diplome ona presudna zivotna stvar, vec sam ziveo zivot po svome, kao prosjak i kao car
Tako to biva, kad se previse sniva, a stvarnost se malo zna tako to biva, kad se previse pliva mutnim vodama sna
Kad sam drugi put pao u skoli, otac je rekao sad je vec ozbiljna stvar sine moj, razmisli bar jer zivot se ne igra s tobom, uporedi druge sa sobom svi tvoji vrsnjaci, su odlicni djaci, a jedino ti si na dnu
Moj stric Jova je slagao slova, pa su hteli da slazem i ja ja sam svitanja cekao nova, negde izmedju neba i sna
Ref.
Kad sam treci put pao u skoli, otac je cutao nije mi rek'o ni rec al' ja sam sve znao vec da zivot se ne igra sa mnom, da idem ka ponoru tamnom svi moji vrsnjaci su svrseni djaci, ja ne marim mnogo za to
Moj stric Zivan je bio bonvivan pa sam hteo da budem i ja u tu svrhu sam smislio divan, mada, na izgled, nemoguc plan
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:38 | |
| Uvod
Ja se slikam za naslovne strane i provodim neke bezvezne dane to znas
Dajem intervjue uvek iste i pikiram ka vrhu top liste pa da, sve zbog moje drage mame
Ref. 2x Mesto maturske slike na tablou u nekom izlogu na lokalnom korzou sve sto radim ja ja radim zbog nje
Mesto maturske slike na tablou u nekom izlogu na lokalnom korzou ovo dajem njoj | |
| | | mobile VIP član
| Velikim kanalom
Bogu fala noc je zvezdana dok malenom ladjom brodarim od Beceja pa do Bezdana velikim kanalom
Ja sam ovaj vek odvojio da ti sluzim i gospodarim staru robu sam raskrojio ne sali se salom
Ref. Plava sokla i biber crep ume zivot da bude lep da smo zdravi i da je nama ljubavi
Nema se, nema se kad za zaliti nemoj se sad, nemoj se sad uspaliti ej, moja ti, nemoj da ti moram faliti
Dokle ces se samo srditi to sto radis vec sramota je dokle ce te mati grditi sto kraj vode bdijes
Slucajno uz kanal siris ves tvoj bicikli, pokraj plota je deder pogledaj me ako smes kog se vraga krijes
Ref.
Mesec k'o oreol s' fresaka na reveru srce, kao bros kucica u senci bresaka ne znam, sta bi htela jos
Ref. Nema se, nema se kad za zaliti nemoj se sad, nemoj se sad uspaliti ej, moja ti, nemoj da ti moram faliti | |
| | | mobile VIP član
| Vi ste jedan obican mis
Vi, vi ste jedan obican mis jedan mali preplasen stvor i najbrzi ritam je spor za vase srce
Znam, noc je tamna k'o crni plis tako rano opusti grad cudne ptice tad dolecu tad' nije lako ostati sam
Sam na svetu, sam proti svih kad je vazno ispasti laf kad je vazno ne biti sraf u toj masini
Znam, zvuci kao kafanski stih ali moras zgaziti put moras nos promoliti svud ako zelis stici svoj cilj
Prica se po gradu da ste marka samostalni idealni tip ali to je ocigledna varka sto se mene licno tice to su samo prazne price
Jer vi, vi ste jedan obican cvet mali zecic spreman na beg a svud zima, vetar i sneg i ludi lovci
Znam, ali kako menjati svet nikom nije stalo do tog svako drzi samo do svog svako tera samo po svom
Prica se po gradu da ste glavni samostalni idealni tip kazu da ste samnom vragu ravni sto se mene licno tice to su samo prazne price sve
Ja, ja sam jedan obican tip tezak slucaj, potpuni mrak mnoga mesta nose moj znak i to je nesto
Znam, al' ne smes biti bronzani kip punom parom to je moj plan jer dok lupis dlanom o dlan vec si samo polovna stvar
Spisak mojih snova je dugacak al' na prvom mestu sad ste vi ja sam stari ofucani macak ne nudim vam nista lose nove price, stare ploce
Vi ste moje sve il' nista vec odavno lovim misa poput vas malog misa kao vi | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:39 | |
| Virovitica
Ja nikad dosad nisam bio u Americi i ne nameravam
Mene da zvizne neki tip za dolar, dva, pa cak i tri nemam tih nerava
A bas bih voleo da vidim Kaliforniju i jos par tacaka
Al' imam strasnu fobiju od onih narkosa i tamno crnih macaka
So sorry USA, mozda si ti OK mozda me price varaju al' ja bih ipak ostao tu
I nikad nisam bio u Sovjetskom Savezu i ne nameravam
Bio bih u tom Savezu kao u nekom kavezu nemam tih nerava
Al' bas bih voleo da stignem sve do Rostova ili do Gruzije
Plasim se tolkog prostora mozda se negde zagube moje iluzije
Izvini SSSR mozda si sasvim fer mozda me price varaju al' ja bih ipak ostao tu
Amerika je divna predivna cak cim u njoj zivi Paja Patak zvani Donald Duck
Al' nije svako kao Donald mene plasi onaj Ronald taj je nezgodan
Imamo neke veze Rusi i ja - Horoso onaj me Dostojevski jednostavno obara
Al' nisu svi k'o Dostojevski mene plasi Sibirevski taj je prohladan
Ali sam cesto pevao u Virovitici i dobro prosao mada su strme litice svud oko Virovitice opet bi dosao
U Virovitici ne postoje pritisci i zive mirno svi kao hipici u Virovitici
Amerika je divna | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:39 | |
| Vojnici
Kad sam kretao u vojsku ja moj deda rece, tek si sada muskarac i tutnu mi hiljadu, dve onako, za dzeparac
A otac rece zvanican sav to velika je cast, sine, svakom a mama je ispekla pile i kiflice sa makom
Ref. Brzo u stroj, ne pricaj tamo gledaj me samo, mirno ostav, hej, stari moj sve su to bili casovi mili casna rec, ostav
Pocetak bese prilicno los jer nisam bio suvise spretan al' shvatio sam brzo sta je ko desetar il' kapetan
A ceta nam je bila ko grom zestoki momci, druzina sjajna drugari nas oko, ne smem broj jer to je vojna tajna
Ref.
I danas kada mislim o tom ja zalim sto bar ponekad nema marsiranja, straze i svih onih sala ispod slema
Jer mi smo zivot ziveli lep mi vitezovi carobnog carstva o, bas mi nedostaje svet tog beskrajnog drugarstva
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:40 | |
| Za sve je kriv Toma Sojer
Jedne letnje noci tople Cile, Picuka i ja poneli smo nesto klope da se nadje za dan, dva pa smo krenuli u Brazil il' do juznih mora barem
Smisljali smo neki fazon kovali smo dugo plan djungla, zlato i Amazon pa je dosao taj dan Dunavom do Crnog mora sve je dalje prosta stvar
Ref. Za sve je kriv Toma Sojer takve knjige ne bi smele da postoje to je bilo iskusenje on je tako dobro terao po svom
Za sve je kriv i Misisipi o kom smo sanjali na nasoj staroj lipi gde smo gledali kroz krosnju kako nebom sve do zvezda plovi Tom, kriv je on
Birali smo dugo camce maznuli smo jedan zut poneli smo cak i mamce da bi pecali uz put cinilo se na pocetku da ce provod biti lep
Al' nestade nam prvo hleba mucila nas strasna glad onda grom iz vedra neba pa oluja, kisa, grad al', na srecu, neki cica tad nas primio na slep
Ref.
Za sve je kriv i Misisipi o kom smo sanjali na nasoj staroj lipi gde smo gledali krog krosnju kako nebom sve do zvezda plovi Tom na onom splavu svom
Vratili nas sutra kuci Jao, sto me bilo stid pa sam hteo krisom uci sunjao se uza zid videla me prva mati opa, vratio se sin
Na to otac rece samo neka, nek je ziv i zdrav al' sam ipak tu i tamo posle bio cudno plav pa su me u skoli dugo zvali Haklberi Fin
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:40 | |
| Za trecu smenu
Vidis li gde sam to sad u kom sam dobu cudne mi ptice, da znas, snovima jezde jer, jos sam suvise mlad da mislim o grobu a vec sam suvise star da brojim zvezde
Cujes tisinu, taj zvuk, prolazi vreme zuji i preti kroz noc, drhti ko kobra nemoj da nacinjes sad ozbiljne teme dodji, skupi se tu i budi dobra
Ref. Pa naspi jos jednu za vecite krivce, za balansere ne boj se, imam ja prilican cug naspi jos jednu za umorne livce, za proletere veceras treca smena vraca tudji dug
Skoro ce svanuti dan, jos jedan praznik svi su ti plavi ko san svi su ti isti budis se retko u sest, samo po kazni kad moras negde na put ili na ispit
Ref.
Ponekad tragam i ja za zlatnim runom mozda cu sanjati dim, vatru i celik nisi ti kriva za to, ma volim te puno hajde sad, daj mi pred san poljubac velik
Ref.
Pa naspi jos jednu za vecite krivce, za balansere naspi jos jednu za moje drugare naspi jos jednu za umorne livce, za proletere naspi jos jednu za trecu smenu | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:41 | |
| Ziveti slobodno
Davno ti je vrag zaseo na prag zemljo Srbijo niko ziv se ne seca tolikih nesreca za jednog vezira
Oko tebe komsije podizu bedeme jeda i prezira e tog jos nije bilo, ludama je milo a ostale je stid
Crne hronike i harmonike sitan Rock n' Roll bajke da na kraju ponajbolji ostaju vise ne prolaze, ne, ne
S tamne strane globusa bolje se vidi da najbolji odlaze plocnici Toronta, oci boje fronta lozinka svih nas
Na sta se prica svodi, ej parole o slobodi setaci, preletaci, slaba potpora nije to glava-pismo
Ili jesmo ili nismo ovo srce bubnja vecni tam-tam otpora
Ref. Ziveti slobodno, svetom se oriti okicen perom sokola za urok protiv okova ziveti slobodno, pesmom pokoriti tvoj steg na svakom gradu je gde ti se neko raduje
Probati jug k'o zrno grozdja sa dlana bogorodice liznuti so sa onog gvozdja za koje vezu brodice
Slusati vetre kako gude u bele stepske jasene zajetiti vode koje bude gene u tebi spasene
Al' cim se pomene fantom promene sevnu slemovi o zali Boze matore, oni se zatvore cim gazde podviknu
Upiru se deca da rodjene oceve od lazi odviknu sta na kraju bidne, pa znas putnici za Sidnej, hajmo, izlaz taj i taj
Dokle, bre, da nas voza zli carobnjak iz Oza dokle taj glupi dzoker cuti, dobro je, ma nije
I citav plen da skupe pa ne mogu da vas kupe da vam mladost kao sitan kusur odbroje
Ref.
Svako je jutro novo usce poteci kao recica neka se trnje plete gusce nebo je tvoja precica
I zdrobi lazne dijamante k'o ljusku supljeg oraha nek' bulevari sveta pamte muziku tvojih koraka | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Đorđe Balašević | |
| |
| | | | Đorđe Balašević | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 461 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 461 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|