|
| Đorđe Balašević | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
mobile VIP član
Broj postova : 17288 Godine : 34 Datum registracije : 23.04.2011
| Naslov: Đorđe Balašević 04.07.11 7:24 | |
| First topic message reminder :
1987
Juce sam slusao vesti na radiju, poseban osvrt na pucnjavu u Persiji. Sve redje spominju drug' Hamdiju, suvise njih je na veresiji. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
Na svetskoj berzi laju kerovi, nek dolar propadne, tu su nase menice. Ne plase mene krupni zverovi nego krvopije i stenice. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
Decu ubijaju na spavanju, plasi me da se ne podigne vampir cetnicki, sta vampir zna o iseljavanju, i on sve vidi cisto etnicki. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
I negde sasvim u dnu novina mala i beznacajna vest, da jedan peva deset godina, otpev'o je i on svoje, gotovo, gotovo je!
Juce sam gled\'o televiziju, neshvacen genij, drug Fadilj na teskoj muci je: ne shvata niko mocnu viziju, ne dizu javne institucije. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
'ajmo deco...
U Novom Sadu demonstracije, poznata prica, i ovde je kriva menza. Na ulicama mladost nacije, e sad nam jedino fali jos Lech Valensa. Tuga jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
I neki drug je opet digao glas, drug nam je ponovo zbog svega drz'o govor. Da, on je opet malo vik'o na nas, do kraja govor je postao cisti horor! Tuga jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
Slucaj tih gradjana je zamrsen, niko im jos ne sme reci da stede snagu, i da je rat nedavno zavrsen i da su Rusi vec na Reichstag-u. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
La, la, la, la, la... Oleo! La, la, la, la, la, la, la... jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Blesava! Jadna i bedna osamdeset sedma! Stop, stop, stop, stop, stop! Jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Najgora godina! Jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Pu, je...
| |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:45 | |
| Jednom su sadili lipu
Jednom su sadili lipu stari Nestorov, gos'n Ceda i jos jedan bio sam nov u tom stripu komsijin mali kog su pustili da gleda Stari nestorov, potpalivsi korov, tad rece mi ti si mlad ti ces dospeti za taj hlad
Jednom sam voleo zbilja mislim na ljubav pravu, sasavu i silnu vozio hiljadu milja ko onaj ruzni Francuz u prelepom filmu vukle me sine pod tocak masine al' ona me spasila sve je druge ugasila
Ref. Hej, sve to dodje na svoje odavno pravila znam samo tuge se broje hej, opet tornjevi tuku na Svetog Luku jesen je kriva, uvek me rasturi siva
Jednom je prosla kraj mene sa tipom kog sam znao tama da se javim skrila je pogled na vreme al' sasvim dovoljno za blues u mojoj glavi bezvezno zdravo i klimanje glavom i sve sto vec sleduje neka, lutko, u redu je
Ref.
Jednom su palili lisce sa one lipe dim je leteo do neba na kom su (nema ih vise) stari Nestorov, gos'n Ceda i jos jedan
Ko nije drvo razumeo prvo pa tek onda sadio taj nije nista uradio i shvatice kad-tad da ne zna sta je hlad | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:46 | |
| Jos jedna gorka pesma
Gorko zivim, gorko disem gorak mi je cas do casa a neke slatke pesme pisem znam, za bolje nemam glasa
Ja samo sebe za sve krivim jer, ja sam birao taj put e, al' da pevam to sto zivim o, ja bih pev'o cisti blues
Znam da mozda bicu smesan za strucnjake silne nase sta se ovaj u blues mesa ma, nek' se drzi svoje snase
Ipak, samo sebe krivim jer, ja sam birao taj put e, al' da pevam to sto zivim o, ja bi pev'o cisti blues
Zbivace se cudne stvari bunice se javno mnenje javice se nadrikriticari ma, samo drvlje i kamenje
Ja, ipak, samo sebe krivim jer, sam sam birao taj put e, al' da pevam to sto zivim o, ja bi pev'o cisti blues | |
| | | mobile VIP član
| Jos jedna pesma o maloj garavoj
Citav zivot jurile me plave sve neke iste kao kopije e, moje plave, dosle ste mi glave dosadne krvopije
Citav zivot jurile me buce i stizale me uvek bestije rumene buce, im'o sam vas tuce sad bih nesto resije
Ref. Hocu jednu malu garavu crnu kao braca Arapi da joj krene sav na carapi kad je poljubim
Hocu jednu malu garavu da je gricnem kao jabuku da mirise na mom jastuku kad se probudim
Citav zivot jurile me blonde al' od sad cu bolje paziti e, moje blonde, sve ste anakonde drazesni paraziti
Citav zivot jurile me svetle i skratile mi isti primetno ne, necu svetle, svetle jasu metle hocu jednu s' pigmentom
Ref.
Citav zivot jurile me takve sve neke iste k'o iz fabrike e, moje takve, da me niste takle krvolocne Barbike
Ref.
Hocu jednu malu, malu, malu malu garavu crnu kao mrak na tavanu da me greje kada zaveje da se ne budim | |
| | | mobile VIP član
| Julia
Tamburu mi prod'o Cigan slatkoreciv i prefrigan cukununuk prosjaka i begova omakne se prst na struni nesretna me pesma zbuni ne znam da l' je moja ili njegova
Ma, nek' me spali grom ko senjak ako ima sta za cim bi zalio proklet da je obesenjak tugu mi je s' tamburom uvalio
Darov'o mi knjigu rabin ubojitu k'o karabin ako umes laz od lazi probrati al' vec odavno ne znam vise da l' je citam il' je pisem ja zaustim a mudrac se obrati
I tako, u mastiku suza kane muti casu, pa i dane zamuti ja sam sebe manji komad veci deo cini Nomad a taj cudak nesto bunca njemu nikad dosta sunca
Ref. Jablani tuze jalovi i dok ih slusam uvek me hvata ritam jata zal za jugom prolaze nebom zdralovi i ova dusa i nocas ore tamo gore za tim plugom
Ukrao mi ljubav lopov sin doktorov,unuk popov odveo je u zemlju bez snegova u snove mi bosa bane pripretim joj da zastane da l' je u snu moja ili njegova
I tako, krckam dane k'o orase sta zagorci ne mora se zagristi sejem svet kroz sitno sito trazim nesto narocito pokajnika i begunca nekog s' one strane sunca
Ref.
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:47 | |
| Kad odem
Kad odem, kad me djavo isprati glavnim sokakom, i kad mesecina zaveje moj trag, nemoj tugovati, jer jednom svakom mali nemi slavuj doleti na prag
Kad odem, kad zamumla vetar zimske ocenase, i kad mrtvo lisce potera u kas za kaznu prognace i tamburase zbog pogresne pesme u pogresan cas
Ref. Hej, budi jaka ti, najlakse je plakati To nam samo Gospod svira jesenju sonatu Snio sam vrata u tom suvom zlatu Strah me da prodjem, al' proci cu
Znam, lav si stari ti, nemoj sve pokvariti, kresni samo jednu svecu na Svetog Jovana, i ne cuvaj dugo pepeo tih dana.. Kad jednom odem, a poci cu
Kad odem, kad u prozor stavis prvu hrizantemu, i kad popucaju divlji kesteni, ne pali uzalud fenjer na tremu kad me otmu magle jedne jeseni | |
| | | mobile VIP član
| Kadinjaca (duet Verica Todorovic)
Pevam ovu pesmu i ja sam deo nje zivim ovaj zivot kao vedar san gledam plavo nebo iznad Kadinjace mislim kako je divno biti slobodan
Ref. Pao je bataljon al' u isti tren vinula se ptica slobode u let jedan beli golub je leteo sam njegova su krila zadivila svet
Pretile mu grabljive kandze i sneg pretili mu naleti vetrova zlih ipak nad Kadinjacom kroz zimski dan leteo je slobodan sam protiv svih
Prolaze dani i sve smo dalje od rata iz nekog semena tek sad plodovi zru nad Jugoslavijom lete slobodna jata zbog jednog goluba sto se rodio tu
Ref.
Bio je rat, bilo je vreme heroja (3x) | |
| | | mobile VIP član
| Kako su zli dedaci razbucali proslavu godisnjice braka kod mog druga Jevrema
Na godisnjici braka kod mog druga Jevrema forsirala se muzika iz naseg vremena i tocilo se vino iz raznih buradi i radilo se sve sto treba da se uradi
Al' nepoznati genije je kresnuo TV a bas je is'o dnevnik i pokvario nam sve i stado se poizvrtalo svud' po patosu i zacas smo skomolali, k'o na parastosu
Losa vest, pa jos sve puta sest ola-la, prepotentni su sretni vidim ja, bolje rat nego rad ja spomenicu ne bih, i eto ti ga sad
Zli dedaci su zauzeti novim samitom uh, podigli su nosine, sav svet popalili a drugi organ ne bi digli ni dinamitom e, svoj su zadnji metak odavno opalili
Dedaci, bolje igrajte sah ola-la, impotentni su sretni sledi im jos kalendar il' dva pa pakuju za oblake i momke kao ja
Ta glupost s televizorom je bila teski kiks jer muzjaci su penili o vojnim silama a dame su se povukle da gledaju Twin Peaks i niko vise nije slus'o starog Dylana
Ola-la, slali su na gola ostrva e pa sta, odlezali svoje robije ola-la, plamen sipaju iz nozdrva vidim ja, vabe narod da se pobije
Ola-la, sanjam vijeca, sanjam skupstine e pa sta, sanjam MUP-ovce i sabore ola-la, nek' me neko brzo ustine vidim ja, vuku me u svoje tabore
Ola-la, profitiraju iz nereda e pa sta, skrivaju se iza nacije ola-la, niko nas u oci ne gleda vidim ja, gledaju nam registracije | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:48 | |
| Kao rani mraz
Dolmom idu majski svatovi nisu moji nego bratovi To da je bratas mladji od mene vise niko ni ne spomene
Svi redom pregli bele pegaze da djurdjevak uz put ne gaze Tamburasa tri fijakera sram ga bilo ko god zakera
Ref. Oprosti mi Moja rano rana, oprosti mi, sreco bogom dana Bez reci si na basamak stala A, na moj zivot ta je tvoja tuga pala Kao pokora, kao rani mraz
Gledala me jedna ista ti Ja sam jos i mog'o pristati Al' srce Ono se k'o jare opire Retko ko do njega dopire
Ref. Oprosti mi, moja rano rana oprosti mi, sreco bogom dana Pod nebom je ognjeno i snezno Al' malo sta jos ume da ubije nezno Da ne primetis Kao rani mraz
Poljem idu svatovi svatovi su bratovi Mlada prava partija lepsa neg' bogatija Poljem ceze strucaju momci uvis pucaju Muzika ne zastaje sa dusom se rastaje | |
| | | mobile VIP član
| Kao talas
Negde se pipnu nasi mali svemiri kada vec pomislim da spavas zasumi saten, tama se uznemiri i kao talas naidjes
U skoljke tvoga pupka leto zimuje tu cuvas mrve sunca za nas sa tvojim dodirom se ceznja rimuje dok kao talas nadires
Ref. I nista vise nije vazno lice sveta zlobno i lazno se raspline za cas i niko vise nije bitan svi su pesak prezren i sitan pesak ispod nas
Srebra decembra kuju prsten za tvoj prst niz tvoje sapi zvezda pala zalud te privijam uz sebe k'o uz krst ti kao talas izmices
Ostavljas slane kapi bistre i jato dobrih mirise Istre po sobi razvijas ostavljas varljiv zalog pene u srcu ove napukle stene koju razbijas
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Kosarkasi
Da mi je jedan mali vasionski brod bar dva, tri dana da se posluzim s njim da malo procunjam kroz nebeski svod da nadjem protivnike za Plavi Tim
Na ovom svetu oni vode glavnu rec i ne znam s kim bi mogli igrati jos predlazem da bi bio ravnopravan mec treba da pucaju na blindirani kos
Ref. Cute Brazilci, Italijani Amerikanci negde po strani cute i uce ko pravi djaci lekciju drze svetski prvaci
Zar Muhamedov rece Edesku ti momci stvarno nemaju gresku a sve to slusa trener Kongraskin ja ih se deset godina plasim
Bar cetvrt metra da sam porastao jos izmedju koseva i ja bih bio car ovako pogled jedva ubacim u kos a loptu, to je sasvim iluzorna stvar
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:49 | |
| Kristifore, crni sine (duet Verica Todorovic)
Dosadio spanskom kralju stalno jedan isti svet na Kolumba izbor pade da nacini preokret
Nije stig'o da se snadje vec mu utrapise ladje i rekose nadji kontinent nije znao da ce sasvim promasiti liniju da ce naci Ameriku sve trazeci Indiju
Ref. Kristifore, crni sine kud se vinu na pucine kad ti to ne lezi ni za lek ne ide se preko mora bez kompasa i motora nema veze sto je srednji vek
Jednog dana, kad pred njima neka zemlja velika svi mislise Indija kad ono Amerika Kristof se za glavu hvata stavlja omcu oko vrata da potrazi stvarno drugi svet
Ljudi moji, totalno sam promasio liniju nasao sam Ameriku, a trazio Indiju
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:49 | |
| Krivi smo mi
To nisu krivci primitivci sto su pokupili mast korov nikne digod stigne, ma svaka njima cast
Krivi smo mi
Otkud svi ti paraziti sto su nam zagustili nemoj stari moj, krivi smo mi sto smo ih pustili
Ma sta su znali djenerali i brkati majori jedino da vicu: pali ali nisu najgori
Krivi smo mi
Ni svi ti silni infantilni sto su puske sanjali ne, ne derane, krivi smo mi sto smo se sklanjali
Putuj Evropo, nemoj vise cekati na nas ne pitaj mnogo, dospeces i ti na rdjav glas
Putuj planeto, super smo se druzili nama je lepo, taman kako smo zasluzili
Nisu krivci depresivci, lude i psihopate sto su rusili pa sada nama nude lopate
Krivi smo mi
Nisu krivi sedativi sto ih nisu sputali sori, matori, krivi smo mi koji smo cutali
Putuj Evropo i pos'lji nam malo peciva nama je dobro, sreca jedna neizreciva
Putuj planeto, ovde se vrag priziva nama je lepo, slika jedna neopisiva | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:50 | |
| Ladjarska serenata
Da od silnih briga Bog posustane pa me zamoli da ga odmenim ne bi bilo lepo da mu dok ne ustane svet na bolje promenim
Ipak, kad vec drzim zezlo cudesno zavar'o bih trag gromom plamenim a dotle bih reku skren'o malko udesno starim drumom kamenim
Pa da kroz moj salas ladje prolaze i od djerma jos stanu trubiti da ti bar s basamka gledam obraze kad ih ne smem ljubiti
Pa da me u sluzbu sam car pri'vati teget mundir knap, dugmad dukati da se kad medaljon krenes pokazivati nemas cime brukati
Pa da i tvoj baba podavije rep i da drugi list pocne listati jel'te, gospon-matroz, moze l' ovaj slep pod vas oraj pristati
Malen je sobicak srce bekrije. jednu jedinu moze primiti al' bez brige, sve da santa nebo prekrije imas di prezimiti
Sad utuli fenjer, sakri sibicu mesecev cu prah tek da istrunim da u mraku lovim zlatnu ribicu da joj zelju ispunim | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:50 | |
| Legenda o Gedi Gluperdi
Ovo je prica koju vrlo nerado pricam to je prica o antihristu jednom i raspikuci Gedi, takozvanom sto je silnu zemlju nasledio od pokojnog tece i sve spisk'o
Bilo je tih slucajova vec i ranije da je neko zemlju potrosio i razbuc'o al' da je neko nasu zemlju razbuc'o to jos nismo dozivljavali
E, tu smo se mi iz familije malko zamislili i metili prst na celo, mada je bilo i predloga da i Gedi prislonimo stagod na celo al' to nije proslo, mislim, jos me nije proslo
Ref. Gedo gluperdo, svu si zemlju procerd'o sve si spisk'o, sram te bio, Gedo bekrijo
Jednom tako Geda is'o na vasar za opkladu jah'o junca otkad' je s' tog junca tresn'o malko usta krivi desno breca se i bunca
A jednom, opet, Geda is'o u teatar i gled'o komad s' onim vitezom i zmajom jos mu tad na pamet palo da se, cim odraste malo ozeni azdajom i svi mu kaz'li
Ref.
Jednom Geda onda is'o na igranku al' ga bubnjar merk'o mrsko i drsko sta me g'edas ti sa kosom e, o'ma mu je Geda nosom svu onu pesnicu razmrsk'o u paramparcad
Jednom Geda jedva is'o u crkvu ali tu se bruko grdno jos sramote i belaja ister'o ga otac Paja jer je naglas podrigiv'o
Ref.
E, vi's, ovakav solo ne bi Geda odsvir'o ni mrtav
Ovo je druga glava o Gedi pripovedanja Geda je, kako bih ga fizicki opis'o jako ima ostar pogled moz' seci lubenice njim al' drugo mu tupo svu je zemlju slup'o
Jednom zgodom Geda is'o da pravi mostic pa prickin'o palac daskom sis'o ga da smanji otok i smislj'o je da bolje potok zatrpamo caskom
Jednom tako Geda nije nigde is'o, za promenu sto je, nazalost, znacilo da smislja neku jos goru bedu uvali se na otoman reklo bi se, al' je skroman al' mi znamo Gedu i svi mu kazu
Ref.
Jednom davno Geda is'o u bijoskop tuzni ruski ratni film ga dirn'o svojski sav uplakan rece zeni e, to vidis da je meni ratova i vojski
A jednom tako nijednom nije otis'o na sud a minuse mu pisu kredom jao, kad se zaparnici tu sve ima da varnici tesko nama s' Gedom i svi ce mu kaz'ti u glas
Ref.
Slusaj ovo, 'leba ti e, to Geda ne bi odsvir'o sve da sada kupi klavir s' cetir' noge, jebo te
Ovo je treca glava o Gedi i bilo bi jos glava Geda je k'o meksikanska serija sa happy end-om jer, kako god se zavrsi, bice happy end za nas il' za Gedu
Jednom tako Geda is'o na zivce jedio komsiluk redom i sad, ko je lud najposle da li Geda il' mi sto se natezemo s' Gedom
Stalno, braso, Geda iš'o u krajnost osta zemlje tol'ko samo da mi lepo naseg Gedu kada podje sve po redu sretno zakopamo na sta ce popa kasti
Gedo gluperdo, svu si zemlju procerd'o navuce me pesma, sram te bio, Gedo, bekrijo bravo, gospo'n popo, Gedo gluperdo freneticno, svu si zemlju procerd'o, everybody sve si spisk'o, sram te bio, Gedo bekrijo za njim, Gedo gluperdo, drz'te Gedu svu si zemlju procerd'o sve si spisk'o, sram te bio, Gedo bekrijo sorom, sredom, svi za Gedom Gedo gluperdo, svu si zemlju procerd'o sve si spisk'o, sram te bio, Gedo bekrijo puskom i torpedom, svi za Gedom Gedo gluperdo, svu si zemlju procerd'o sve si spisk'o, sram te bio, Gedo bekrijo | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:51 | |
| Lepa protina kci
Jos sam bio sasvim mlad neke barske ptice sam lovio tad, kad je dosla da se kupa lepa protina kci
Nije znala gde sam ja da je gledam krisom kroz trsku i sas, a preko reke noc je pala kao plast
Mesec tinja nad vrbakom srebri nebo zvezda roj a kapi vode kao biseri koji blistaju svud po njoj
O, srce ludo, ludi sni vec se moji drugovi momcili svi, a ja sam hteo samo jedno, lepu protinu kci
Cudnom pesmom zvoni drum te su zime svatovi dosli po nju, iz daleka neki svet za mene tudj bas sam prosao sokakom, padao je prvi sneg
I jos ponekad zazvone praporci, sto je odnose ko zna gde
Da se zenim imam kad, ja sam eto ostao momak do sad
Nikad vise nisam sreo lepu protinu kci jedan zivot miran, tih
Nekad bacim kartu il' napisem stih, stvari teku, ja se drzim izvan njih
I ljubim dobre, ljubim lake, neke prave, a neke ne i sve su vile, sve su kraljice, i sve su nevazne naspram nje | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:51 | |
| Lepa protina kci
Jos sam bio sasvim mlad neke barske ptice sam lovio tad, kad je dosla da se kupa lepa protina kci
Nije znala gde sam ja da je gledam krisom kroz trsku i sas, a preko reke noc je pala kao plast
Mesec tinja nad vrbakom srebri nebo zvezda roj a kapi vode kao biseri koji blistaju svud po njoj
O, srce ludo, ludi sni vec se moji drugovi momcili svi, a ja sam hteo samo jedno, lepu protinu kci
Cudnom pesmom zvoni drum te su zime svatovi dosli po nju, iz daleka neki svet za mene tudj bas sam prosao sokakom, padao je prvi sneg
I jos ponekad zazvone praporci, sto je odnose ko zna gde
Da se zenim imam kad, ja sam eto ostao momak do sad
Nikad vise nisam sreo lepu protinu kci jedan zivot miran, tih
Nekad bacim kartu il' napisem stih, stvari teku, ja se drzim izvan njih
I ljubim dobre, ljubim lake, neke prave, a neke ne i sve su vile, sve su kraljice, i sve su nevazne naspram nje | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:52 | |
| Ljubio sam snasu na salasu
E, bas sam onomad razmislj'o od cega pravidu tambure pa sam pit'o i, i Mitu, i Proku i onog Mileta Devica, birtasa
Zna li kogod, pa niko nije znao da mi kaze a onda mislim, na posletku nije to bas tako zdravo ni vazno
Jer, evo, i ova moja tambura i stara i Bog zna kakva i zvoni i zveci, a opet svira
Pa cu probati sada na njoj da vam odsviram pa mog'o bih kaz'ti da ispripovedam sta mi se jedared desilo kad sam isao u Idjos na vasar a jos sam deran bio
Krenem ti ja jedared u Idjos bio tamo neki vasar sad, je l' vasar, je l' sajam bas ne mogu tacno da se setim
Al' sta bilo da bilo baba mi je dao nesto novaca sta sam ja onda mogao imati jedno osamnaest, devetnaest godina
Uveliko sam se momcio vec po sokacima pa mi je baba rekao na, sine, para, idi u Idjos i kupi kakvog lepog konja
Ne marim kakvog sad, je l' zdrepca, je l' pastuva je l' ajgira, samo kobile nemoj e bas tako mi je rekao
Baba nikad nije mnogo bas voleo kobile sad sam ga i ja razum'o otkad sam odrastao
I tako sam krenuo, pa sam hteo nekom precicom, preko polja nisam se setio onog sto kazu preko prece, naokolo blize
Ono bilo letno doba sto bi kaz'li Englezi summer time, when the living is easy tu negde preobrazenje, moz' biti tako devetnaesti, dvadeseti avgust mesec
Sunce odskocilo, podne, a od tog druma ni traga ni glasa kanda da sam zalutao bogami, kanda da sam zalutao
A gladan i zedan i umoran jos mi je mati kazla ponesi stagod za jauzu Ta, reko, mani, mati, naopako, sta cu nosit' tu za dva sata, casom cu ja al', vraga, bas mi je falilo
I vidim, neki salas se beli u senci oraja sad, jesu l' bili kokosovi oraji ili kakvi drugi to ne mogu da se setim al', reko, 'ajd da svratim, sad sto, sta me kosta
Valjda ce mi dati parce 'leba i masti i malo aleve paprike odgore pa ondak casu vode a nad'o sam se i kakav tanak spricer sto Madjari kazu Hozsu lepes a to na madjarskom znaci dugacak korak
I kad sam dosao na taj salas prvo sto sam video na astalu cipovka 'leba bela vidilo se da je frisak, onako, res malko
A po avliji svuda trcidu pilici brojleri oni sto se zovu Lepo i dan danas vidim kako onako po avliji se muvaju levo, desno
Odskrinita vrata od pusnice a tu e divota jedna odma' ogladnim kad se toga setim sunke, slanine, a znas koje slanine
One 'nako sto ima red slanine pa red sunke, pa red slanine pa red sunke pa tako jedno pet, sest puta, ti redovi
Pa ondak, ondak dzigernjace pa svargle, pa krvavice a dole jedno plekano bure puno cvaraka i drozdine
Sto bi kaz'li Japanci ikebana, prava ikebana nista mene to nije, sto bi kazl'o, onako, taklo iako sam bio gladan ko vrag
E, vec neka plava snasa sto se muvala levo desno po avliji i 'ranila vec pomenute, one pilice
Da sam tada im'o kucu i njivu pet, sest svinja i bar jednu kravu i avliju, u njoj jabuku il' sljivu uz'o bih tu snasu plavu
Pitam, je l', di su ti baba i mati ona rece mi ovako baba do utorka nece da se vrati a s materom cemo lako pa, da te ne slazem za jedno frtalj sata, u vr' glave
Ref. Ljubio sam snasu na salasu strasno bese mirisna ko majska ruza rekla mi je konacno, al' suvise kasno kako ima brkatog muza
Tek tad videh iza plasta sena s nekim vilama muza njena on mi rece, je l' ti, vandrokasu puscaj o'ma moju snasu a pre toga, sad, je l' sekundu, je l' dve, ne znam
Ref.
Od tog doba u vasioni su se odigrale mloge neverovatne pojave eto, bas onomad sam citao, ta Kohoteklova kometla i sve te zvezde sa repom
Pa ondak onaj Bermudski troug'o 'di na cudan nacin nestajadu silni avioni i brodovi tol'ko brodova nestalo tamo da se ja vec malko brinem i za Slavonski Brod da mu se sta ne desi
Pa ondak Rusi u kosmosu pa, ne znam, Amerikanci u kosmosu pa Kinezi u kosmosu pa Bogicevic u Ko pa svi u kosmosu, cudo jedno
A to sam sve kaz'o samo da bi malko ilustrovao ovako, ta mistika i to sta se sve desava
Jer ja sta god sam zamislj'o sta god sam sanjao to sve mi se ostvarilo sve mi se bas ostvarilo
Eto, onomad mi bas umro tetak iz Gospodjinaca, i ostavio mi dvanaest jutara zemlje, ritske, znas kakve kazu, navodnjavaj, ne znam djubri, prskaj, ovo, ono, 'ibridi ma kakvi, znaz kakva je ovo zemlja
Tu kad bi dugmad posej'o opet bi nesto niklo ja ti kazem, tu bi mog'o sejati i kikiriki, i articokle
Ondak ono, ono drvo sto crnci pravidu lebac od njega I, cudo jedno, pa sve bi tu izraslo, takva zemlja
A u selu dve kuce jedna bas na glavnom sokaku. da ti ne kazem ni kako se zove sokak ni koji je broj od kuce al' kad dodjes odma' ces videti
Odma', odma' se to vidi Ej, sest pendzera sas ulice od toga cetiri kibicfensteri pa onako, kad metnem muskatle
A zimi kad nema nikakvog drugog cveca ondak one zimske ruze sitne one zute, sto lepo onako mirisu
Pa divota da ljudi prolaze pa sve gledaju pa govore ju sto je lepo ju sto je divno, i jos svasta govore
Kako i ne bi, druga kuca mi tu celo crkve, isto na lakat isto je lepa i puna ko oko samo sto je sa slamenim krovom al' ne mari, tu mi sad baba zivi i mati
A salas, e, pitas kol'ki mi je ne bih ti mog'o kaz'ti kol'ki je i ja sam voleo da znam pa sam onomad zvao geometra cak iz Segedina da izmeri al' nije mogao siroma' na polak se onesvestio
Eto, ne moze to odjedared Al' evo, da uzmes konja ujutru al' dobrog konja pa uzjases pa jases i jases i jases do uvece
Znas, i uvece i tebi i konju dosta i mislite, gdi smo i krenuli da jasemo a jos ste na mom salasu eto, tol'ki je
U stali sest konja cetir' ova sto ih prezem sad, je l' u taljige, je l' kad orem ili tako stagodj
A dva bela, ona paradosa samo kad je, kad su neki svecari je l' u zimu, tu tako oko Svetog Jovana kad ih upregnem u saonice pa s praporcima, pa divota jedna
Krava imam petnaest komada i to simentalke, one 'olandske znas kakve su ko iz opateke da su izasle
Da stanes pa da gledas, da kazes e, ove sigurno nosidu tetrapak mleko, takve su a nije, nose obicno mleko ko i nase krave
Samo sto su takve ciste ko sa cokolade, sa onih slika mlecne cokolade i tako divota jedna
Svinja imam dvajes'pet komada jorksir i dvajespet komada sad, je l', berksir il' bert lankaster ne znam, uvek tu brkam od ta dva imena
Pa imam nesto i mangurica imam i prasica zivine, tol'ko zivine nisi vid'o da na'ranim polak Afrike
Znas sta je curaka i moraka i pataka i gusaka jesam jos stagod zaboravio svejedno, imam svega
Pa to sam probao sas digitronom da izbrojim kol'ko imam pa mi iskocio osigurac ne mos', al' vidi ovako, na primer
Nekad se probudim pogledam kroz pendzer, pa reko' ju, sneg pao, znas, beli se salas pa ondak mislim, pa ne moze biti sneg naopako, letno doba, kakvi sneg
A ono jaja po salasu i ne mozes skupiti unajmim mobu da skuplja jaja pa ne moze dok skupim opet polak muckovi
Imam nesto i novaca, nije da nemam ne bi voleo o tom da pricam kol'ko imam i gdi ih drzim samo, znas, da ti kazem o'ma' slabo meni vajda od svega toga sto sam ti nabrojao
Zna¹, kad tako nekad uleto kad opali kakva omorina a ja se prevrcem levo, desno po onoj dunji, pa ne mogu da zaspim
Znas, pa onda izadjem na kong pa sednem na basamke pa gledam u zvezde i mislim otac mu i te zvezde kol'ko toga ima, ne mozes to ni izbrojati, cudo jedno, da e, vis, ondak se s mnogo tuge setim
Ref. 2x | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 7:53 | |
| Ljudmila
Spalio je juli seno a Tisa nezapamceno opala i otkrila sprud kraj slepa k'o stvoren za njena lepa stopala
Stari joj je bio ladjar polu Rumun, polu Madjar, besni ker prema meni nikad zao nekako je znao, da mu volim kcer
Bodom sitnim kao prezla moje ime je izvezla, stidljivo plavim koncem na gacice i pod karner spavacice, jedva vidljivo
Skrila camac mlada trska koju mozes sa dva prsta poviti molila se Bogu suse da sto duze ne da im otploviti
Ref. Tu noc je Tisa nadosla a na njoj nosnja raskosna samo sandalice, prstencic i u kosi vencic od ivanjskog cveca pa ipak, nije nesreca sto me se ona ne seca ma kakvi, nesreca je sto se ja nje secam
Nastavila voda rasti nije htela naglas kazti, a znala je drugog jutra sve po starom al' nikad da sladje garov zalaje
Zaklela me da je cekam da ce me se cela veka secati na promaji zar malakse ima l' ista lakse neg' obecati
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 7:54 | |
| Lunjo
Lunjo, moj stari kofer opet mirise na sive ceste a tvoja soba na mandarine i przen kesten i toplo je tu, tu ispod tvog krova o, dobro je tu, u zamku iz snova, pa sretna ti Nova
Lunjo, sad cu ti reci i vise nikom i vise nikad svako je od nas ponekom slican al' ti si unikat procitas me, znam, od slova do slova precutis to, znam, ko pametna sova pa sretna mi Nova
Ref. Ti uvek znas najbolji nacin, s tobom lako stizem na tron ti si ta nit, taj retki zacin koji daje poseban ton ti si mali carobnjak koji donosi spas a svi ti pajaci na pokretnoj traci nek zure bez nas
Lunjo, ako me traze ti slazi da sam odavno mrtav spusti roletne i navij sat na sredu, cetvrtak a napolju mraz i magla i zima a napolju mrak, al' ovde sve stima, od kad tebe imam
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 7:54 | |
| Maliganska
Zivot bas i nije Bog zna sta al' za svaki slucaj uvek uzmem sta mi da frtalj 'leba, metar neba i pun sesir sna al' djavo gleda da i njemu bude fino pa katkad sav taj dzumbus umoci u vino
Ref. Dajte mi vino, vino nek se toci dok traju dani, a narocito noci jer tu je tuga ta moja verna druga a kad je tuga onda treba da se cuga
Dajte mi vino ja nemam drugih zelja ni blizeg roda, ni boljih prijatelja jer tu je tuga ta moja crna kuga a kad je tuga onda mora da se cuga
Srecu sam ko rukav izvrto s vrha brda svaka staza vodi nizbrdo malo ko je, cedo moje, tome izvrdo ali kad cugnem, ja lakse misli sredim znam, tu sam 'di sam al' bar se manje jedim
Ref.
S jeseni, kad bagrem opadne potera me maler, stagod pocnem propadne jos mi se u inat ta sto ne sme dopadne e stara boljka se leci starim lekom dabome vinom, ta ne bi valjda mlekom | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 7:55 | |
| Mani me se, lepa Nasto
Proganja me stalno Nastasija Kinski svaki dan mi dolazi u san prica da me voli bas ono odistinski vene zbog mene
Brine me pomalo ta lepa omladinka ne mogu da odobrim njen stav nosi moju sliku ko zaljubljena klinka moju sliku u novcaniku
Sve je to lepo i sve mi to laska al' mojoj faci ne pristaje maska ja na te stvari gledam starinski mani me, drugarice Kinski
Nisi ti kriva, stvar ne primaj licno to su principi il' tu nesto slicno ja sam za drugu djevojku rast'o mani me se, lepa Nasto
Ne mogu da shvatim sta nalazi na meni osim sto sam visok, lep i plav cim joj nesto kazem, a ona porumeni pa skokne da me cmokne
Njen pogled rusi i obara s nogu al' ja se branim koliko vec mogu snazno me grli, sve grcko-rimski htela bi da me ljubi filmski
Polako, snajka, obustavi napad vrati se lepo na svoj truli zapad u Pariz, Texas i medju ljude macke ja nigde ne mrdam iz Backe | |
| | | mobile VIP član
| Marim ja
Najbolje godine ovog zivota mog, sjajne i rdjave samo su kliznule k'o sila Dunava pod senkom Tvrdjave. Godine lavova, vina i makova prosle su lagano, k'o carski porucnik, mlad i uobrazen, sa svojom draganom.
Al' marim ja, to su samo kapi vremena prosute k'o saka semena po sirokoj njivi gospodnjoj. O, marim ja, gde su sada davni nemiri, razigrani beli leptiri, dani zvezda poklonjeni njoj, zauvek....
Veliki datumi, cekani, cifrani kruzicem crvenim, tiho su minuli k'o oblak pamucni nad tornjem crkvenim. Najbolje godine ovog zivota mog prosle su podmuklo. Malo sam zastao, lose ih drustvo vec zauvek odvuklo.
Al' marim ja, to su samo kapi vremena prosute k'o saka semena po sirokoj njivi gospodnjoj. O, marim ja, gde su sada davni nemiri, razigrani beli leptiri, vreme zvezda poklonjeno njoj, zauvek....
Bolje nije moglo... | |
| | | mobile VIP član
| Marina
Marina, tek uz pomoc starih slika jos mogu da se setim tvoga lika i bude se tad neki nemiri zli i drugovima pricam da si moja bila ti sav pijan od te lazi ko od dobrog rumenog vina
Marina, ti si bila moja plima Marina, svetlo, tama, leto, zima i verujem jos, u tome je spas i cesto tako smisljam neki zivot za nas a tada, javi mi se stvarnost setna ko violina
Marina, ja jos iste pesme pevam Marina, ja jos iste snove snevam iz nicega smeh jos stvoriti znam na kraju svake pesme ipak ostanem sam i uvek cujem kako sumi more iz daljina
Marina, da l' cemo se ikad sresti ja ne znam kuda ce nas to odvesti i dobro je to sto ne znamo kraj sad zbogom, necu reci da te volim, al' znaj Marina, ti si bila moja pesma i moja plima | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 7:56 | |
| Medena vremena
Bilo je to sezdesetseste pamtim tacno u cas jer se u Engleskoj igralo svetsko prvenstvo bez nas i nema vise igraca k'o sto je bio Geoffrey Hurst
Znao se red, subotom uvek preko ograde skok i vec smo svi na igranci uz grupu "Elektro-sok" i nema vise ni svirke k'o sto je stari, dobri rock
Svi smo mi voleli izvesnu Martu citavo drustvo i ja i moj brat bila je najbolja cura u kvartu za njom smo lomili vrat zbog nje bi vodili rat
Ref. Hej, medena vremena medena vremena cesto mislim na vas nije bilo da nema nema da nema sve je bilo uz nas
Bio je tu frajer u jakni crni skaj, zadnji krik spram tog je momka Frankenstajn sasvim prijatan lik o, nema vise baraba kao taj preruseni bik
I negativac je stao pred Martom igru je trazio, znali smo to zar nasa ljubav da igra s' tim skartom ne, tad je pukao grom i tad je nastao lom
Ref.
Bio je to lokalni sukob mali gradjanski rat u kom je najgore prosao onaj dzukac na sprat o, vise niko ne tuce k'o sto je tukao moj brat
Secam se Martinog brizljivog lica nezno mi dotakla slomljeni nos rekoh joj, nista, ma to je sitnica nek' te ne pogadja pa to se dogadja
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 7:56 | |
| Menuet
U pet i petnaest je zvonio sat jednoga jutra na kraju leta u sest i deset je kretao voz s nekog perona na kraju sveta mene je cekao taj voz
Kraj mojih nogu je spavao pas rekoh mu tiho, hej, bezi odatle otvorih vrata, izadjoh na trem na kom su cvetale bele muskatle pomislih, to je mozda taj dom
Nije me cula, mirno je snila svoje lepeze i svece, i cipke snila je dane, mirne i nezne ko crno bele klavirske tipke a u zivotu, sama na svetu u menuetu trazila spas
Sidjoh pred kucu na prasnjavi put ko neki lopov, polako i tiho ja nisam bio taj vitez za nju mada mi govore da sam Don Kihot al' to je sasvim druga stvar
Bila je zvezda, bila je pesma svaki dan druga, a vecito ista snila je dobra stara vremena i svog Sopena, i Baha, i Lista mozda ce sama u grubom svetu u menuetu naci svoj mir
Od tad je prosao vek ili dva Javi se retko, ponekom kartom i ko zna gde je, ne zelim da zna koliko ceznem za dalekim martom kad sam je sreo prvi put
Bila je zvezda, bila je pesma svaki dan druga, a vecito ista snila je dobra stara vremena i svog Sopena, i Baha, i Lista a u zivotu, sama na svetu u menuetu trazila spas
Jos uvek lutam, gde je kraj puta pamte me mnoge provincijske pruge kriju me mracne, jeftine krcme noci su ponekad guste i duge
Nestajem tada u nekom svom svetu i menuetu i menuetu | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Đorđe Balašević | |
| |
| | | | Đorđe Balašević | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 431 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 431 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|