|
| Đorđe Balašević | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
mobile VIP član
Broj postova : 17288 Godine : 34 Datum registracije : 23.04.2011
| Naslov: Đorđe Balašević 04.07.11 7:24 | |
| First topic message reminder :
1987
Juce sam slusao vesti na radiju, poseban osvrt na pucnjavu u Persiji. Sve redje spominju drug' Hamdiju, suvise njih je na veresiji. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
Na svetskoj berzi laju kerovi, nek dolar propadne, tu su nase menice. Ne plase mene krupni zverovi nego krvopije i stenice. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
Decu ubijaju na spavanju, plasi me da se ne podigne vampir cetnicki, sta vampir zna o iseljavanju, i on sve vidi cisto etnicki. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
I negde sasvim u dnu novina mala i beznacajna vest, da jedan peva deset godina, otpev'o je i on svoje, gotovo, gotovo je!
Juce sam gled\'o televiziju, neshvacen genij, drug Fadilj na teskoj muci je: ne shvata niko mocnu viziju, ne dizu javne institucije. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
'ajmo deco...
U Novom Sadu demonstracije, poznata prica, i ovde je kriva menza. Na ulicama mladost nacije, e sad nam jedino fali jos Lech Valensa. Tuga jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
I neki drug je opet digao glas, drug nam je ponovo zbog svega drz'o govor. Da, on je opet malo vik'o na nas, do kraja govor je postao cisti horor! Tuga jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
Slucaj tih gradjana je zamrsen, niko im jos ne sme reci da stede snagu, i da je rat nedavno zavrsen i da su Rusi vec na Reichstag-u. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
La, la, la, la, la... Oleo! La, la, la, la, la, la, la... jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Blesava! Jadna i bedna osamdeset sedma! Stop, stop, stop, stop, stop! Jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Najgora godina! Jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Pu, je...
| |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:35 | |
| Covek za kog se udala Buba Erdeljan
U Backoj Palanci bila je igranka ma, lazem, ordinarna pijanka samo smo brljali, kako smo starili sve smo surovije tezgarili posle se kajali, sve satro cudili dokle smo stigli i kraj kojih smo se krokodila budili
Nesto pre fajronta prisla mi tipcina s onim hitlerskim brcicima pecatnim prstenom, kravatom labavom da casti odusevljen zabavom al' ja bas nisam fan napadnih pedera sto vecno jure konobarice i mirisu na berbera, al' ajde
Bio sam umoran, rekoh tom paunu: "Majstore, ja sam u nokdaunu grebem po zicama, tamburam danima ubi me dim po restoranima sad vidis promaje pod ovim satorom" on rece: "Cekaj malo, ti si bio dobar s mojom matorom" A, tako
Da, onda sam ga poznao tek pa nije cudo, pros'o je vek za tog se dripca udala Buba Erdeljan
Ref. Sta ti je trebalo to mali misu moj da podjes za takvu barabu sto nisi pazila sto si princa preobrazila u ovu zabu vol'o bih da znam
Bila si kci tatina, ja vucibatina blesavko sa senom u kosi uzmi il' ostavi, ko je mog'o da pretpostavi, djavo ga nosi
Tip rece: "Ovde sam sa dve fine zenice" u, dve opake raspustenice namignu mangupski: "Svi malo saramo" namignuh i ja, kao naravno, seo sam tako s njim i onim guskama a, on je samo brbljao o, da l' je poljubi tim usnama ma ne
Konobar, sto zastajkujes da l' i ti mozda strajkujes daj, decko, odmah flasu svirni pa smo mirni
Pros'o sam sever i jug sirom, pa u krug i cega sam ostao zeljan pa ne bas mnogo tog brsljena s jednog zida visokog i Bube Erdeljan
E, vol'o bih da znam sta ti je trebalo to, moja lepojko o, bila si dukata vredna sto si pustila da te ovaj tu izgustira, budalo jedna ej, moji lanjski snegovi
Ref.
Pros'o sam sever i jug sirom, pa u krug i cega sam ostao zeljan pa ne bas mnogo tog brsljena s jednog zida visokog i Bube Erdeljan | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:35 | |
| Crni labud
Cim dosla je i prosla meni pade na um hej, to je moj par i prvi put je vidim, ali poznajem nju sasvim lucidna stvar
Gde je to zivela, gde se to skrivala sto je nisam video pre koga je ljubila, koga je snivala nekakve folere - mrzim ih sve
Porucuje Campari mirno povlaci dim lupka casom o sank okrenula se karta sad sam nacisto s' tim ona sad drzi bank
Sva elegantna, tanka i misticna da l' pri hodu i dotice pod sve mi to lici na Pjotra Ilica pricu o jezeru, o dobru i zlu
Ref. Hajde povedi me, crni labude ja sam slutio da ces doci daj, poljubi me i pogubi me sad sam spreman, sad mogu poci
Upucuje mi pogled kao dodir na tren hej, al' tren jako dug znam, prob'o sam sve i sad sam konacno njen ona zatvara krug
Ona je drukcija, s' njom nema smekanja i mnogo bolje nosi moj stil to nije putnica za listu cekanja cim se spakuje, startuje vec
Ref.
Trosio sam zivot kao secerni stap hej, sladak i lep i sarao, i varao, i stvarao bol vuk'o vraga za rep
Ti nosis racun za sve te zablude o tvome vratu vidim svoj krst ja sam te cekao, moj crni labude jos od ko zna kad, podjimo sad
Ref. Hajde povedi me, crni labude ja sam slutio da ces doci daj, poljubi me i pogubi me ja sam spreman, sad mogu poci sa tobom
Daj, dotuci me, crni labude i ne stedi me ove noci hajde, vodi me, oslobodi me svi to moramo jednom proci bar nekad | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:36 | |
| D-moll
Odlutas ponekad i sanjam sam priznajem ne ide, ali pokusavam i uvek dodje D-moll spusti se ko lopov po zicama ruke mi napuni tvojim sitnicama i tesko prodje sve to
Jedan D-moll me dobije kako odes ti u sobi je glupi D-moll uvek sazna kad je to uhvati me cvrsto i ne popusta lud je za tisinom, to ne propusta vodi me u svoj plavicasti dol
Jedan D-moll me razvali neki bi to prosto tugom nazvali nije to, sta je tuga za D-moll
Ponekad te nema i sasvim sam izmisljam nacin da malo smuvam dan ali je lukav D-moll pusti da se svetla svud priguse saceka poslednje zvezde namiguse vuce mi rukav, idemo
Plasi me on, gde si ti hiljadu se stvari moglo desiti glupi D-moll, za kim tugujem svu noc uzme me u svoju tamnu kociju nebo primi boju tvojih ociju znam taj put, to je precica za bol jedan D-moll me razvali neki bi to prosto tugom nazvali nije to, sta je tuga za D-moll
Ostala je knjiga sa par neprocitanih strana i neke stvarcice od Herendi porcelana jedan pulover u kom si bila i ostala je ploca Best of Ry Cooder i fina mala plava kutijica za puder i ja sam te ostao zeljan dok me bude, moja mila | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:36 | |
| Da ti je BMW
Ciganka mi gledala u dlan al' ne vide tebe Slavice nista mi na dlanu ne vide eh sto ne skidoh rukavice
Dusu si mi moju ranila mog si oka bila zenica a cim je onaj dotero BMW polegla si kao psenica
O da ti je bmw-e i ostalo sve za mnom ti si kasala ali cim si stasala za drugog si glasala
Da ti je bmw-e moja Slavice sa mnom si se druzila dok ti ljubav sluzila drugog si zaokruzila
Ma da ti je bmw-e | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:37 | |
| Dan posle ponedeljka
Pogledom je dala punomoc da joj utucem dosadu bio sam negde vizavi planete sam u dubokom ofsajdu
O slatkom vinu mladosti za cas smo pricu sklopili ispade da smo prosuli daleko vise neg' sto smo popili
Vrtela je isti stari film samo u svojoj reziji eh, gde si bila prethodnih aprila dok sam jos bio sveziji
Udavila me Indijom klepetala ko nanula ma, sve je bilo legalno dok nije zora kroz prozor banula
Jos jedan utorak, ne to ne mogu da podnesem taj dan je baksuzan zar nije dosta sto je jesen utorke mrzim i tacka
Jos jedan utorak koji se ljulja kao ljiljan rekla je formalno kako cu s tobom kad si pijan i ne bas sveze obrijan
Birala je tanku haljinu kakve se nose nedeljom spricnula Trezor na svoj kombinezon al' nije puno vredelo
Kisa je rondala svu noc i dodje konac laganju i nigde seik ni playboy nikog sem mene na raspolaganju
Jos jedan utorak koji me zatice na delu barut na jastuku i otisci na stranom telu gorki su utorki, al' uvek
Jos jedan utorak, sto ja ne bezim, zar sam vezan rekoh joj, normalno, kako bih s tobom da sam trezan trezan sam tako bezvezan | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:37 | |
| Devedesete I
Mi smo bar imali stare gitare poneki bedz na reverima glupo bi zvucalo, je, je uz ove dileje s' revolverima
Al' zastavu sezdesetih vezle su gramofonske igle i put od zute cigle prostro se pred nas, da, da
Mi smo bar imali razne Ce Gevare o, o, i vece prevare to mladost spiri u dahu kao secer u prahu sa bundevare
Protesti sedamdesetih vise su bili odraz mode jer bokal pun slobode tocen je za nas
Ej, mi smo bar imali putovanja perone, suze, cmakanja crveni pasos bez mane sto prolazi grane bez puno njakanja
Dnevnici osamdesetih svrljani su na jarke razglednice svet je lice sminkao zbog nas
Mi smo bar imali one snove koji se tesko ostvare a snovi najcesce vrede tek kad s' tobom osede
Kad s' tobom ostare nije bas sve na kantaru citavo cudo kupi lova ali snova nema piratiranih
Onda su dosle devedesete tuzne i nesretne, opake Gospod je barut primirisao pa ladno zbrisao za oblake
E, kad vec puknu ustave nema nam spasa dok se reke ne zaustave no, i taj dan ce svanuti
Onda su dosle devedesete tuzne i nesretne, fobicne u udzbenike i u citanke usle su bitange obicne
Kasno je da se panici dali smo sansu da se ludilo ozvanici a sad smo prosto zgranuti
Mi smo bar imali neke veze s' planetom i sa ljudima znalo se ko togu nosi a ko cvetic u kosi, o, blago ludima
Danas se laz odvazila a zadnja bagra kroji moral pa je OK koral dignut oko nas
Ma, jebite se, devedesete vas mogu jedino psovati za vama niko nece zaliti niti vam stihove kovati
Jednu ste mladost sludele budite sretne ako vam i strofu udele pred crkvom pravih vrednosti
Ma, jebite se, devedesete i vasa prica je gotova i dabogda se nikad ne sete svih ovih protuva i skotova
Kad zakon metlom zamane ili ih pusti da se medjusobno tamane sto ima svojih prednosti, jos kakve | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:38 | |
| Devedesete II Ref. Ma jebite se devedesete vas mogu jedino, psovati za vama niko nece zaliti niti vam stihove, kovati
Jednu ste mladost sludele budite sretne ako vam i strofu udele pred crkvom pravih vrednosti
Ma jebite se devedesete i vasa prica je, gotova i da Bog da se nikad ne sete svih tvojih protura i skotova kad zakon metlom zama'ne ili ih pusti da se medjusobno tamane sto ima svojih prednosti
Ref.
Ma jebite se devedesete i vasa prica je, gotova i da Bog da se nikad ne sete svih tvojih protura i skotova kad zakon metlom zama'ne ili ih pusti da se medjusobno tamane sto ima svojih prednosti
Ma jebite se devedesete vas mogu jedino, sovati za vama niko nece zaliti niti vam stihove, kovati | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:38 | |
| Devojka sa cardas nogama
Nosila je jelek svileni kao u pesmi narodnoj i krstic, znak na lancicu da nekog ceka navodno
O, to su bili svatovi sve kiceni i zlaceni a mi smo bolje svirali neg' sto smo bili placeni al' dobro, sad
Nosio sam sal od kasmira i prsluk protkan tajnama bas od takvih su je cuvale tetke sa 'ladnim trajnama
K'o srna me je gledala zalosnom pesmom sludjena cije si, pile pirgavo sto nisi meni sudjena, e da
Ref. Hej pusti kose pune polena hajde bas u inat babarogama hopa digni suknju iznad kolena znam da krijes cardas u tim lepim nogama
Rekoh joj bezi, mani se i trazi bolje partije premala je moja tambura da te od kise sakrije
Rekoh joj ja sam samo tu da vreme brze proleti ja nosim cizme skitaljke mene je tesko voleti, badava
Ref.
Hej, doleti mala senice tu, na moje zlatne civije vatra sara tvoje zenice razbij nesto i zaigraj ludo, divije | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:39 | |
| Divlji badem
Vrteli se tockovi mog bicikla gde god je stao taj rulet bese premija smakla se o stepenik njena stikla nekad su pogledi bili cista hemija
Dobro je pocela nedelja poslednje pripreme za maturu virili smo u daljine puni nade preko gimnazijskog bedema ko pravi dekor za avanturu prosuo je nezni purpur divlji badem
Poneli nas vetrovi ko maslacke jedni su leteli lako, drugi padali i curice su postale prve macke a losi djaci odjednom svetom vladali
Sve mi je odlicno zvucalo dobro sam stajao tih sezona ljuljale me oci sirom promenade a nju sam sretao slucajno uvek je s pogresnim bila ona ali znao sam da sanja onaj badem
Stane sve u strofu-dve u baladi pustinja proslih minuta i ova zrna sad i pred treci refren vec nismo mladi usla je nedavno sama u kafe Petrograd
Suvise tajni u ocima u zlatni okov je prstic pao molio me dugi pogled da je kradem dovraga, kafa je gorcila al taj sam ukus od nekud znao probao sam jednom davno divlji badem | |
| | | mobile VIP član
| Dodjoska
Njenog brata znao sam tako, iz cuvenja nisam puno mario za te Dodjose vukla se ko kornjaca jedna jesen lenja spori dani davno prodjose pretio je da ce on na put da mi stane i da mu se sestre okanem
A mi smo samo setali i pomalo kisli dobro sam se nagled'o njenih koraka druge su mi devojke pobegle iz misli prhnule ko jato cvoraka tih je dana zvonilo u cast Malog Princa i odvaznog Bilbo Baginsa
Na svim mojim crkvama satovi su stali kazaljke se srecom bas tada sklopise sto hiljada reci znam, al' jedna mi fali da nju kako treba opisem i sram ga bilo, gospodo, ko pomisli lose al' ni nalik na druge Dodjose
Otad bas ne uzimam svaku sto se pruza srce se odupire, pa se privikne al' zumbuli su zumbuli, a ruza je ruza pa da na kraj sveta iznikne ma da se redom postroje odavde do coska ni jedna ko moja Dodjoska ta, idi, ni jedna ko moja Dodjoska | |
| | | mobile VIP član
| Dok gori nebo nad Novim Sadom
Da se ne lazemo nije to bio neki most od onih podignutih da bi se u njih gledalo ne, pre je bio od onih podignutih da bi se sa njih gledalo i pod njima prvi put poljubilo
Ali, ponekad ga je ona prelazila svojim uobrazenim kadetskim korakom a mesecina se kao deverika lovila u mrezu njene kose po tome cu ga, eto, pamtiti
Rat je kao pijan svat prosao poljem senlucio celu noc kaleci bes na ranom zitu i tek niklom bostanu
Zasto, ne pitaj se jer, tako je bolje i Bog je pristao na to ratovi prolaze, a ljudi eto, ipak ostanu
Za zlo sam teski laik no, to je stara prica znas vec bila jednom dva brata i to kad sklopim taj mozaik ostane mi kamicak i to smo izgleda mi
Ref. Ma, hitni papuce u vis zalosna panonska vilo za tvoje dugme sedefno ja nocas kraljevstvo dajem
I lupni daire o bok ramena pospi aprilom pa ponizi ovaj mrak tim svojim lucidnim sjajem
Zaigraj, bosa i prkosna dok iznad Novog Sada djavo pali svoja kandila
Zad na reci tamni cim se sumrak zgusne Dunav je pred zoru prek plase te aveti sto maglom brode teskim skelama
Ne, strah nije pravi ruz za tvoje usne resi ga se jednom zauvek i veruj zvezdi koja zraku tvog zivota prelama
Nije to prva neman sto preti dahom vatre, ne ali ljubav je vitez Arhandjel s' macem spreman da i tu alu satre da i samo ceka tvoj znak
Ref.
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:40 | |
| Drago mi je zbog mog starog
Drago mi je zbog mog starog, sto sam bez skole, krenuo od dole i post'o car
Dobro se secam, posle zvuka poslednjeg zvona, trk od skole do stadiona
Bio sam sretan. Tacno pamtim dan, trening prvi, i: 'Mali ima fudbal u krvi'
I onda: 'Trci' , i onda: 'Lezi', nekad po kisi, nekad po zezi
To su bili teski dani, al' sve je proslo, vreme je doslo da vladam ja
Moj stari veruje, mozda preteruje, kad kaze da sam bolji od svih Drago mi je zbog mog starog, sto sam od trnja stig'o do zvezda za tili cas
Kad pruzim dobar mec, on vodi glavnu rec i pita: 'Dal' je selektor slep?'
Drago mi je zbog mog starog, on sada ima moc da pred svima podigne glas
U ime sporta ja sam glavi rekao zbogom, pa sam slavu stekao nogom
Takva smo sorta, brdo love kvari nas lako i onda djonom startuje svako
I nema 'Driblaj', i nema 'Dodaj!' vec samo ima: 'Dobro se prodaj'
Zbogom davni ideali. Manje mi smeta prvenstvo sveta neg' prazan dzep.
Kad slabo zaigram, on pije sasvim sam i kaze: 'Trener kriv je za sve' | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:40 | |
| Drvena pesma
Snio sam nocas nikad prezaljenu stvar mog drvenog konjica kanap i zvuk tockica, vrbice zvon za mnom verni Sanco moj u pohodu na Nespokoj
Snio sam jos i svoju prvu tamburu kako ko nocna dama iz juznog Amsterdama iz izloga mene klinca zavodi na smrtne grehe navodi
'Di je to drvo raslo od kog je tesana da l' se pod njime neko nekada ljubio
Otkud u njemu izvor svih mojih pesama da l' je to znao onaj ko ga je dubio
'Di je to drvo raslo vrh kojih bregova da l' nas je ista kisa mladjane zalila
Ko mu je grane kres'o mati ga njegova cija je ruka lisca s jeseni palila, da znam
Snio sam onda krevet, sav u cipkama obesnu igru vatre, sklopljene salukatre na uzglavlju ruza u intarziji pod kojom smo se mazili
Snio sam sanduk, crni, srebrom okovan novembar, izmaglica i kvartet dragih lica maleni cun nasred luke pokisle da me u vecnost otisne
'Di je to drvo raslo spram kojih vetrova da l' je pod njime neko za nekim zalio
Sto ga je grom obis'o mati ga Petrova ko je u sake pljun'o pa ga strovalio
Jedina moja mila, sto si me budila bio sam tako blizu nalicja vremena taji se jedno drvo u mojim grudima gde li ce nesto nici iz toga semena da znam | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:41 | |
| Eleonora
Na bogojavljensku noc peku se kesteni, lome se pogace a venci smokava i praporci se pokace u prednjoj sobi mog bace to je vec navike moc
Bez slova poziva drustvo se sastalo pod istom ikonom za crnim svapskim astalom sto pamti svadbe i dace
Redak sam gost u starom kraju al' znam sta misle i u snu i oni mene kanda znaju jer cak ni pripiti ni da pomenu nju
Cudna je zvercica strast od one ljubavi zbog glupe svadjice u buri cutanja potonule su ladjice i minus na kraju salda
Da l' grom odabira hrast ili se to pak hrast munjama nametne za to bas nemam reci Bog zna kako pametne to je ta sudbina, valjda
Bila je moja zlatna sansa a tek sam naceo svoj krug moj mali verni Sanco Pansa moja ljubavnica, saborac i moj najbolji drug
Oni ne pricaju o njoj a ja se ne raspitkivam ukrstim politru i noc i tu i tamo na taj krst se prikivam
Vec me i Dunav pretice moja me senka spotice al' nista me se ne tice i malo sta me pomera i dotice sem mozda nje
Kad djavo precepi spil sve krene naopako svale se vanglice, zadrema kum il' nesto nisu ove London-stanglice k'o kad god, u doba slavna
Pogresno uklopljen stil kinesko posudje, salvete heklane model iz izloga a cipele od preklane no, rizling sve to poravna
Vec me Dunav pretice vec me senka spotice nista me se ne tice nista me ne dotice | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:41 | |
| Fina, lagana stvar
Tad jos nisam birao ni gde, ni sta sam svirao a bas u tom je car ona je dosla tad i rekla "Pokusaj, napravi jednom bar za mene neku finu, sporu stvar finu, laganu stvar"
I od dva-tri akorda jer ni ne umem bolje ja pesma je nastala i cim su culi nju, laganu pesmu tu svi su pevusili i svi su zaneseni plesali uz tu laganu stvar
Cule su me krupne zveri producenti, menadzeri shvatili su kakav imam dar nudili mi rajsko voce mnogo love, slavu, ploce ubrzo sam postao superstar
Zahvaljujuci muzici bas k'o kuce na uzici svetom me vodili pricali "To je taj, cudo od deteta" a ja sam pevao milion puta jednu istu stvar finu, laganu stvar
Verovali ili ne za sve moguce novine dao sam intervju svi su me snimali i ocekivali da kazem kad i gde sam tako genijalno smislio finu, laganu stvar
Pisali su da sam zlatan ili da sam cist sarlatan i sve manje ja sam bio svoj kad sam razmislio o tom zamislih se nad zivotom rekoh sebi "Kuci, stari moj"
Zeleo sam zivot nov u senci bresta crven krov i moju Draganu gde god sam bivao o njoj sam snivao od onog dana jos kad je pozelela da napisem finu, laganu stvar
Zeleo sam naci nju i cim stigoh na stanicu upitah dal' je tu tad su mi rekli da se davno udala za nekog mangupa s' kojim je zanesena plesala uz tu laganu stvar | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:42 | |
| Galicija
Pred zoru je sa njine strane obicno muk pod velom magle zvecka osmi kozacki puk i svu noc mi inje kamuflira sinjel uz polegli brest
U inat cu i ovo pismo poslati znam, ime i adresa nisu poznati dok tikvan-postar ne skonta ko to ceka sa fronta, kakvu dobru vest
I tek da znas, ovo na slici je naoko pitomi pejsaz Galicije al' mira ni cas, sve zivo pali na nas fotograf jedini metkove spara
Oberst kao lud olovo rasipa fotograf jedva katkad okine sa nasipa na nadosloj Visli se soldati stisli i svima su nam pomisli, daleko
U sumrak je sa njine strane obicno zal zatuzi adjinokaja k'o ranjeni zdral al' postane krotka kad drmne je votka onako na belo
Pod mojom sapkom lavovi se baskare u snu mi pletes beli sal za maskare sva se pobrka predja kad te obgrlim s' ledja kao violoncelo
I tek da znas, mesec u zici je zvone na vecernje zvona Galicije i neka mi to ne uzme nebo za zlo al' ti si jedino cemu se molim
Brinucu vec ja, nemoj ti brinuti ma, da sam 'teo, vec sam sto put mog'o ginuti dok otice Visla, natraske, van smisla i krecu jata pokisla, daleko | |
| | | mobile VIP član
| Gusle
Boze mili, cuda velikoga kad se scase u zemlji Srbiji u Srbiji zemlji da promeni
Od dahije do demokratije pohitala na izbore raja nema raja za promene jaja
Redom glasa za cestitog knjaza kad to zacu nas cestiti knjaze zapenio, sto se ono kaze
Vabi ljubu, odi blize muzu u pundju joj aranziro ruzu
Eto mila, kad svi ovi odu jos da mi je sjebati vojvodu
Hoj oj oj hoj oj oj | |
| | | mobile VIP član
| Hej haj bas nas briga
U mog babe para mlogo hej, da izbrojis ne bi mog'o sve! Pa se selom pripoveda da smo prave lole, ma, zavidi nam neki sitan svet
Ume zivot biti tmuran kad gledas odole, budi zato sivi soko, pa se vini u visoko, hej, hej, hej, hej!
Hej, haj, bas nas briga vozamo se na taljiga. Zorom ili mrakom, sorom il' sokakom nocu kad selo drema, kad nigde nikog nema mi jurimo kroz noc
Jedared je baba bio kum svirci su nas cekali uz drum red bi bio da smo konje upregli u ceze al' taljige vole baba, on... jos kad tiho iz saraga tambura zaveze Onda zivot nema mana, brzi smo od aeroplana, hej, Hej, hej, hej!
Ste l' videli onog Varburga, obisli? Mora bit' da je is'o u rikverc... | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:43 | |
| Hej, carobnjaci
I mi smo vasi i vi ste nasi crveno beli na Marakani ili na strani, zvezda istok i zapad zovu u napad, crveno beli sever se pusi, zvezda sve rusi, zvezda
Ref. Zvezdo, zvezdana, nasa pesma zvoni mi smo majstori, mi smo sampioni zvezda, zvezda
Legendu pletu po celom svetu, crveno beli svuda si slavna, svakom si ravna, zvezda istok i zapad zovu u napad, crveno beli sever se pusi, zvezda sve rusi, zvezda
Mi smo Zvezdini, to nam je u krvi mi smo najbolji i kad nismo prvi zvezda, zvezda
Carobna kugla, lopta okrugla, crveno beli hej, carobnjaci, svi su vam djaci, zvezda istok i zapad zovu u napad, crveno beli sever se pusi, zvezda sve rusi, zvezda
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:43 | |
| Ilona
Jednog leta, s kraja sveta vozio sam putem sivim ja sam putnik, od tog zivim samo je podigla taj prstic svoj i ja sam stao, otvorio njoj
Ona je andjeo bila, sa greskom bez krila, moj san, moja Ilona jos se secam tvog imena sretna i sama, sva u bajkama gde li je sada Petar Pan i svi oni momci
Ilona, tvoja je slika moja ikona i cim se dignem ja joj namignem i uvek tako pocne dan
Dobro guram, kroz zivot buran i mada zivim dosta sretno ja nemam nikoga konkretno uz kog bi bio i sretan i lud i tako miran i siguran svud
Ja nemam nikog da masta i prica mi svasta svu noc, kao moja Ilona, jos se secam tvog imena sretna i sama, sva u bajkama gde li je sada Petar Pan i kapetan Kuka?
Ilona, tvoja je slika neka moja mala ikona i cim se dignem ja joj namignem i uvek tako pocne dan
Slabo pricam, bas nisam vican al' sad reci idu same o, zivot pise ljute drame ja znam detalje, sitnice o njoj a ne znam adresu, telefonski broj
Il' nesto slicno po cemu bih saznao gde li je sad izvesna Ilona, jos se secam tvog imena srecna i sama, sva u bajkama, gde li je sada Petar Pan i svi oni momci
Ilona, tvoja je slika neka moja mala ikona i cim se dignem ja joj namignem i uvek tako pocne dan
Lutko lepa, dobar dan | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:44 | |
| Ja je ljubim a ona podriguje
Spusta se, spusta noc glupo bi bilo da se dize pice porucujem casa za casom za sto stize
Al' mi smo barem znanci stalni ugostitelju samostalni sviraj svirce da se setim nje
Ref. Ja je ljubim a ona podriguje moju ljubav nece ni da cuje ja je ljubim, a ona stuca a za njom mi srce puca
Oce, majko, brate sestro, komsija, postaru vodjo mesne zajednice osam stotina zena i jarane moj | |
| | | mobile VIP član
| Ja nisam luzer
Rodjen pod sretnom zvezdom magicnom ali nad ovom zemljom generalno tragicnom cemu sam blizi triput pogadjaj neko nad nama vrsi oglede hajde, usudi se i pogledaj u poglede ovde je osmeh dogadjaj
U supak kosmosa smo upali mnogi su domobranci zauvek prolupali caruje virus apatije al' ti na mene stavi upitnik pa rekni, da l' ti bata deluje ko gubitnik ma nema sanse, sta ti je
Ref. Ja nisam luzer, o naprotiv meni je osmeh lajt-motiv ja nisam luzer, ja imam nas a za svet ko te pita
Ja nisam cedo proseka mene ne vuce oseka s tobom je tretman poseban svaki je dan dolce vita i svud je Hollywood
Namlatim mesecno sest maraka bude za cipovku i frtalj kile cvaraka olos mi veze ometa ali kad dodjem kuci tu si ti e tu ce tvrdjavicu malo teze srusiti to im je izvan dometa
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Ja vas Kanda znam Ovaj tekst je pregledan 14 394 puta
Ja vas Kanda znam sa reke pravili ste kerefeke, sram vas bilo skakali ste onaj sraub k'o kad Bucov cini raub, taman tako
Sve je vrilo nosili ste ciklam kostim na tufnice a u kosi dzidza-midze i pufnice gledale vas opirace podgrejane krompirace
S balonima pod njedrima i s faltama na bedrima ko ste da ste najlepsa ste, ej
Kad krenete mokra s tusa uspravna ko majorusa cigarom se muski guse a zenske se redom roguse
Znam vas Kanda iz plicaka presli ste u ses' koraka onaj pesak vreli dokasko bi Dunav do vas iz ruke vam zob'o ovas, da ste 'teli
Pesak vreo, voda 'ladna, srce lupka najgore je kad zapljusne ispod pupka ja sam ipak, djak Iriski postivam kad dama piski
Cvikere sam crne metno da ne bude indiskretno ko ste da ste najlepsa ste, ej lociran sam bio zgodno malo odstrag i uzvodno
Taman da vam sacnem strukic oblo rame, obli kukic strcala je samo pundja sta se pod tom pundjom mundja
Ref. Ja vas Kanda znam sa stranda il' od nekud pre, tak'e nema dve mi smo Kanda ista banda tiha voda sto odranja bregove sad nas dvoje moram spojiti vas osvojiti, il' usvojiti nemojte mi sta prkositi da vas nebi mor'o prositi
Znam vas Kanda i sa splava slamen sesir lokna plava sta da kazem, izvanredno
Neki vas je dzindzov pogan pozurivo niz tobogan, djubre jedno imali ste formu sasvim vitke kruske fes u struku a duduske k'o pupuske
Vasa mi koleginica rece da ste knjeginjica sto sve ruglu izvrdava svojeglava i prgava
Ko ste da ste najlepsa ste, ej jako malo fali leti da se covek poremeti nit' se kerim, nit' vazniram
Ne bi da vas deranziram mor'o sam vam ovo kaz'ti ili kaz'ti, il' propasti
Ref.
Sto se tice mog zivota sama bruka i sramota, o, Bogo blagi prodacemo s krsta safir da bude za sekin stafir, kobojagi
Nas vam salas dodje kao grofovija corda konja u galop se tu povija hrastov krevet kao sajka jastuke mi vezla majka
U sifonjer sve slozeni dok se deran ne ozeni ko ste da ste najlepsa ste, ej gledam se u oku vasem
I k'o da vam pasent pasem andrak me je neki spop'o uz vas bi se sebi dop'o sad je to vev doslo dotle da pomisljam da vas otmem
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:45 | |
| Jaroslava
Umesto molitve rekla si o tom cu misliti sutra sa sminkom od gara k'o Skarlet O'Hara tvoj preslikan lik
I dugo plutala k'o brodolomnik ka obali jutra nekad tisina zna prepasti dzina kad ispusti krik
Jos jednu noc si izgurala sama Cehov je zaspao blazenim snom ni ne zna da je orgijala tama pod prozorom
Vetar je vezbao violoncelo ceznjive skale u nedogled zora ti brizljivo pipnula celo negde u tebi je goreo led
Ref. Princezo, javi se jos imam dzep u kom se hladni prsti zgreju posalji poruku, da vidim jednom to pisamce na displeju
Sve mi nedostaje cuvam u damastu jos kalup tvoga vrata princezo, dosta je dve i po godine smo taoci inata, sta ti je
Plima banalnosti tvoj svet zapljuskuje k'o Atlantidu dok smrka bioskop fali ti neko da napravi geg
Da ti za rodjendan ispise sonet na komsijskom zidu i s' bandom cigana pod tvojim prozorom utaba sneg
Na podmetacu jos crtam tvoj profil suvisna pitanja izbegavam fintom ime ti ispisem u svakoj strofi nevidljivom tintom
Pod mojom jelkom do proleca stoji jedino dar tebi namenjen zauvek fosil tvog struka postoji na mome dlanu okamenjen
Ref. Princezo, javi se neke se pobede dobijaju na juris ne tvrdoglavi se priznajem javno da se genijalno duris
Opasno postaje na durske akorde se paucina hvata princezo, dosta je dve i po godine smo taoci inata, princezo, dosta je
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 04.07.11 7:45 | |
| Jedan Sasa iz voza
Juli je mesec vruc kada putuje pola nacije u vozu ni za lek nema mesta bez rezervacije
A ja sam gledala kako promicu neki pejzazi i tad sam videla jedan pogled koji me trazi
Ref. Jedan Sasa iz voza mi slomio srce i otis'o negde u daleki svet i rek'o mi kako je voleti lako jer ljudi su pcele, a ljubav je cvet
O sto je pricao divno pricao o nekim stvarima o trci - Tour de France i o zelenim bulevarima
O nekom Zokiju s kojim je davno delio klupu o tom kako je slusao samo Index-e i Korni grupu
Ref.
On mi je pruzio citav beli svet na svom dlanu al' vec je svitalo voz je stigao u Ljubljanu
I kad je sisao samo mahnuo, rekao: Cao ja sam ponavljala: nije mi zao, nije mi zao
Ref. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Đorđe Balašević | |
| |
| | | | Đorđe Balašević | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 410 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 410 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|