Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 Đorđe Balašević

Go down 
Autor/icaPoruka
Gost
GostĐorđe Balašević Empty
PostajNaslov: Đorđe Balašević   Đorđe Balašević I_icon_minitime1/1/2009, 22:13

Đorđe Balašević je rođen 11. maja 1953. godine, u Novom Sadu, u porodici oca Jovana Balaševića i Veronike Dolonec, iz sela Koprivnica u današnjoj Hrvatskoj. Po pisanju hrvatskog magazina „Moljac“, Balaševićev deda Đoka se prezivao Balašev, ali je 1941. godine, za vreme Drugog svetskog rata, iz straha „da će ga Mađari pomađariti“ dodao nastavak „ić“, karakterističan za srpska prezimena.[1]
Balašević je odrastao u Novom Sadu, u kući u Ulici Jovana Cvijića, u kojoj i danas živi sa suprugom i troje dece. Pesme je počeo da piše u osnovnoj školi, a sanjao je da postane fudbaler. Gimnaziju je napustio u trećem razredu, jer nije voleo matematiku, fiziku i hemiju, ali je uspeo da maturira kao vanredni učenik i položio je prijemni ispit za studije geografije. Nikada nije diplomirao na univerzitetu, ali se 1977. pridružio grupi Žetva.

Žetva i Rani mraz
1977. godine pristupa akustičarskoj grupi „Žetva“ sa kojom, iste godine snima hit pesmu „U razdeljak te ljubim“ i ostvaruje svoj prvi uspeh. Singl je prodat u više od 180.000 kopija, što je bio veliki uspeh za jugoslovenske standarde.
Naredne godine napušta bend u kome se afirmisao i sa Vericom Todorović osniva grupu „Rani mraz“ sa kojom nastupa na festivalu u Opatiji, sa pesmom „Prva ljubav“. Tokom te godine snima nekoliko hit pesama i sa njima ostvaruje velike tiraže i doživljava potpunu afirmaciju.
Pred samo snimanje pesme „Računajte na nas“, pridružuju im se bivši članovi grupe Suncokret, Biljana Krstić i Bora Đorđević. Pesma je postala vrlo popularna među vlastima i među narodom, i predstavljala je svojevrsnu himnu generacije. Nakon samo dva meseca saradnje, grupu je napustio Đorđević, pošto je uočio razlike u autorskom senzibilitetu između sebe i Balaševića, i formirao grupu Riblja čorba. Grupu je napustila i Verica Todorović, pa su Biljana i Đorđe snimili prvi album Ranog mraza „Mojoj mami umesto maturske slike u izlogu“. Đorđe je još kao tinejdžer bio veliki poštovalac Korni grupe, tako da kompletnu produkciju i aranžmane albuma „Mojoj mami umesto maturske slike u izlogu“ poverava bivšim članovima Korni grupe.
Na festivalu u Splitu 1979. godine, Balašević je osvajio prvu nagradu sa pesmom „Panonski mornar“, svoju popularnost potvrđuje osam rasprodatih koncerta u beogradskoj dvorani Doma sindikata. Tokom 1980. godine, služio je JNA u Zagrebu i Požarevcu, gde je snimio TV seriju Vojnici. Krajem godine izašao je album „Odlazi cirkus“, poslednji album grupe Rani mraz. Album je potvrdio Balaševićev status i doneo hitove kao što su „Priča o Vasi Ladačkom“ i „Život je more“.
Solo karijera
Početkom 1982. godine započinje solo-karijeru u vidu albuma Pub sa kojim beleži zapažen uspeh. U TV seriji Pop Ćira i pop Spira tumači zapaženu ulogu berberina Šace. U zimu sledeće godine prvi put puni beogradski Sava centar. Zatim sledi ploča pod nazivom „Celovečernji the Kid“ snimljena 1983. godine. Melodija naslovne numere koja je snimljena i na engleskom jeziku, je inspirisana folklorom Meksika. Aprila 1985. godine, snima izuzetno zapažen album 003 na kome se jako istakla pesma Slovenska. Ovu ploču je produkcijski uradio kao i prethodnu Josip Boček.
Sa sledećim albumom Bezdan, Balašević formira ekipu koja će mu ubuduće biti redovna studijska i koncertna potpora. Za produkciju ploče je zadužen Đorđe Petrović, aranžmani su povereni klavijaturisti Aleksandru Dujinu. Đorđe Balašević naglašava da najplodniji period njegovog stvaralaštva otpočinje ovim albumom. Sledeći album „Panta rei“ prati izuzetno loše kritike, koje se podudaraju sa teškim periodom kroz koji je novosadski kantautor u privatnom životu prošao. Ipak na ovom albumu se izdvaja jedna od Balaševićevih najlepših balada „Jednom...“
Naredna ploča, „Tri posleratna druga“, koja je dobila podnaslov „Muzika iz istoimenog romana“ i koju Balašević snima 1989. godine, prati radnju istoimenog romana i beleži veliki uspeh. Na pomenutoj ploči, koja je doživela dobre kritike, i veoma dobro prošla kod publike, nalazi se jedna od najlepših balada koje je Balašević snimio - „D–mol“. U vreme dok počinju ratna zbivanja u SFRJ 1991. godine, na tržište izlazi album „Marim ja...“. Ovaj album ostaje upamćen po izuzetno dobrim tekstovima, nostalgičnim notama, po pesmama „Nevernik“, „Divlji badem“, „Ringišpil“... .
Te iste jeseni Balašević je imao svoju kolumnu u Radio-TV Reviji. U ovoj kolumni, dok besni rat na prostoru tada već bivše SFRJ, Balašević pravi veoma oštre i kritičke osvrte na sva aktuelna, pretežno politička dešavanja u zemlji. Ratne godine provodi sklonjen od javnosti, izbegavajući mobilizaciju. Krajem 1993. godine snima album „Jedan od onih života“; album izlazi u vreme teške ekonomske krize, a pesme su inspirisane ratnim tragedijama. Tih godina Balaševićevi koncerti postaju prva javna čistilišta, budući da na njima iznosi veoma oštre konotacije na račun aktualne vlasti, sa jasnim opozicionim stavovima.
Posle malo duže pauze 1996. godine, objavljuje album pod nazivom „Naposletku“. Nove pesme snimljene su uglavnom na akustičnim instrumentima uz učešće gudača Svetog Đorđa. Od instrumenata su upotrebljivani fagot, oboa, truba i violina koje na veran način dočaravaju atmosferu Balaševićevih stihova.
Drugi roman objavljuje 1997. godine. I u njemu Balašević prati svoj pretposlednji album – „Jedan od onih života“. Roman postiže izuzetno dobre kritike. A 2000. godine Balašević objavljuje političkim album pod naslovom decenije koja je iza nas – „Devedesete“. Na tom albumu on daje javnu osudu jednog vremena, jednog izgubljenog vremena, za jednu generaciju, umesto na nostalgične i ljubavne pesme na koje je navikao svoju publiku, na ovom albumu je ostala zabeležena pesma „Živeti slobodno“ koja ujedno i predstavlja himnu petooktobarskih promena u kojima je i Balašević imao svoje aktivno učešće.
Ljubavne pesme koje su izostale sa prethodnog albuma u punoj meri su nadoknađene krajem 2001. godine., kada je snimljen album „Dnevnik starog momka“ koji je posvetio svojoj supruzi Olji. Naime, svaka od 12 pesama na albumu nosi naziv jednog ženskog imena, a kombinacijom početnih slova tih imena dobija se pravo značenje ovog albuma „Olja je najbolja“. 2004. godine snima izuzetno dobar album koji nosi naziv svoje prve grupe Rani mraz. Zapaženo učešće u ovom albumu ima grupa Apsolutno romantično.
Oženjen je suprugom Oliverom i ima ćerke Jovanu i Jelenu i sina Aleksu. Živi i radi u Novom Sadu.Godine 1978. Balašević je snimio pesmu „Računajte na nas“, koja je bila nezvanična himna Titove omladine. Ta pesma je poručivala starijoj generaciji da će mladi slediti revolucionarni komunistički put, koji su zacrtali stariji revolucionari na čelu sa Titom. Nakon smrti Josipa Broza objavio je i pesmu „Tri put sam video Tita“. Bio je poznat po nadimku „Titov omladinac“. Balaševićev zanos je kasnije prešao u razočaranje i rezignaciju (pesma „Rekvijem“ iz 1988.). Zbog te pjesme ga tokom devedesetih mnogi napadaju da je titoista i jugonostalgičar u nekom ružnom kontekstu te riječi, na šta on odgovara na njemu svojstven, humorističan način: "Ljudi, ja sam tu pesmu napisao pre 20 godina, da sam tad ubio Tita do sad bih izašao...".
U vreme kada je Srbija bila pod sankcijama uzeo je slovenačko državljanstvo. Javno se suprotstavljao režimu Slobodana Miloševića, držao kultne novogodišnje koncerte u Sava centru i bio ambasador dobre volje Visokog komesarijata UN za izbeglice. Nakon pada Miloševićevog režima, prestaje da se politički eksponira, sve do 2008. godine kada je na predsedničkim izborima podržao Borisa Tadića i učestvovao u njegovoj predizbornoj kampanji.
Danas živi i radi u Novom Sadu, a drži vrlo posećene koncerte u mnogim gradovima bivše Jugoslavije.

DISKOGRAFIJA


ZETVA - RANI MRAZ
u razdeljak te ljubim - [3:19]
marina - [3:06]
lagana stvar - [3:26]
prvi januar - [2:55]
hej haj bas nas briga - [3:28]
prva ljubav - [3:32]
kristifore crni sine - [2:30]
oprosti mi katrin - [3:01]
panonski mornar - [2:23]
moja draga sad je u japanu - [3:38]
ljubio sam snasu na salasu 1 - [7:35]
ljubio sam snasu na salasu 2 - [7:03]


1979 MOJOJ MAMI UMESTO MATURSKE SLIKE U IZLOGU
uvod - [1:24]
sve je dobro kad se dobro - [2:20]
drago mi je zbog mog staro - [2:53]
jedan Sasa iz voza - [3:00]
uticaj rodjaka na moj zivo - [3:10]
mnogo mi znaci to - [2:49]
neki novi klinci - [4:11]
stara pesma - [2:14]
moj frend ima r’n'r band - [2:07]
brakolomac - [3:01]
prodaje se prijatelj - [3:27]
zivot je more - [3:22]


1980 ODLAZI CIRKUS
gorka pesma - [3:27]
nisam bio ja za nju - [3:19]
menuet - [3:45]
prica o vasi ladackom - [5:45]
pa dobro gde si ti - [3:37]
mirka - [4:13]
o,kako tuznih ljubavi ima - [4:06]
ostaje mi to sto se volimo - [4:30]
odlazi cirkus - [5:03]


1982 BOZA ZVANI PUB
ilona - [3:36]
ratnik paorskog srca - [4:28]
za sve kriv toma sojer - [3:09]
za trecu smenu - [3:23]
lepa protina kci - [3:18]
pesma o jednom petlu - [3:20]
boza zvani pub - [4:04]
predlog - [3:14]
na pola puta - [4:59]


1983 CELOVECERNJI THE KID
celovecernji the kid - [3:18]
vi ste jedan obican mis - [3:34]
svirajte mi jesen stize du - [5:15]
crni labud - [3:41]
blues mutne vode - [3:58]
don francisco long play - [3:19]
medena vremena - [3:38]
lunjo - [3:58]
nikad kao bane - [4:38]
neko to od gore vidi sve - [4:10]


1985 003
noc kad sam preplivao duna - [3:53]
baby blue - [2:38]
morao sam da se odselim - [3:40]
bela ladja - [2:58]
al’ se nekad dobro jelo - [3:48]
slovenska - [4:37]
mani me se lepa nasto - [2:40]
olivera - [3:25]
put u srediste zemlje - [2:44]
badnje vece - [3:17]


1986 BEZDAN
sve je otislo u honduras - [3:51]
virovitica - [3:28]
ne volim januar - [4:05]
nema vise benda kao neopla - [3:16]
bezdan - [4:27]
stari orkestar - [2:49]
narodnjaci - [4:51]
ne lomite mi bagrenje - [5:35]
slow motion - [5:51]


1988 PANTA REI
soliter - [2:59]
neki se rode kraj vode - [3:41]
oni - [3:55]
sansona - [4:52]
ona je volela blues - [5:32]
jednom… - [4:43]
starim - [6:09]
cekajuci montenegro expres - [3:35]
requiem - [5:51]


1989 TRI POSLERATNA DRUGA
sugar rap - [4:12]
jos jedna pesma o maloj ga - [3:16]
devojka sa cardas nogama - [3:22]
caletova pesma - [4:47]
d-moll - [4:08]
kad odem - [5:50]
saputnik - [4:50]
remorker - [3:49]
o,boze - [4:21]


1991 MARIM JA
covek za koga se udala bub - [5:46]
ringispil - [5:32]
slabo divanim madzarski - [3:17]
marim ja… - [4:05]
nevernik - [3:38]
divlji badem - [3:50]
citron pesma - [2:57]
olelole - [3:45]
kako su zli dedaci razbucali - [4:32]


1993 KONCERT U SAVA CENTRU ‘1993
kad odem - [5:53]
ratnik paorskog srca - [7:42]
song gusle 1 - [1:50]
marim ja - [4:58]
narodnjaci - [8:20]
da mi je BMW - [5:12]
covek za koga se udala buba erdeljan - [6:52]
kod paje berbera - [8:40]
devojka sa cardas nogama - [3:24]
slabo divanim madzarski - [6:25]
neko to od gore vidi sve - [5:36]
na pola puta - [6:40]
ne lomite mi bagrenje - [6:20]
sloboda-ne - [9:23]
ringispil - [8:55]
ne volim januar - [8:48]
zivot je more - [3:32]
caletova pesma - [5:15]
badnje vece - [3:27]
samo da rata ne bude - [3:27]
jednom - [5:13]
lepa protina kci - [5:09]
prica o vasi ladackom - [6:38]
odlazi cirkus - [6:15]


1993 JEDAN OD ONIH ZIVOTA
ja luzer - [4:24]
the last march - [4:15]
krivi smo mi - [4:40]
posvadjana pesma - [4:17]
dan posle ponedeljka - [4:18]
portret zivota mog - [4:16]
provincijalka - [4:44]
stari laloski vals - [5:45]
covek sa mesecom u ocima - [6:24]


1995 NAPOSLETKU
naposletku - [5:51]
dodjoska - [4:20]
namcor - [5:37]
regruteska - [7:25]
poslednja nevesta - [5:16]
miholjsko leto - [4:55]
sin jedinac - [4:49]
drvena pesma - [6:07]
uspavanka za decaka - [4:19]


1999 DEVEDESETE
devedesete 1 - [5:50]
ziveti slobodno - [5:20]
balkanski tango - [6:25]
plava balada - [5:35]
stih na asfaltu - [4:09]
leged’a o gedi gluperdi - [6:54]
sevdalinka - [5:56]
kao talas - [4:45]
nedostaje mi nasa ljubav - [3:45]
naopaka bajka - [7:00]
dok gori nebo nad novim sadom - [6:05]
mrtvi - [5:02]
devedesete 2 - [2:06]


2001 DNEVNIK STAROG MOMKA
Andjela (Moja Je Draga Vestica) - [3:39]
Anita (Budimpestanski Sneg) - [4:09]
Ankica (Jos Jedan Dan Bez Nje) - [4:36]
Branislava (Narkomanska) - [7:05]
Eleonora (Na Bogojavljensku Noc) - [4:52]
Jaroslava (Princezo Javi Se) - [5:05]
Julia (Jablani Tuze Jalovi) - [5:30]
Ljerka (Korzo) - [4:22]
Ljudmila (Noc Kad Je Tisa Nadosla) - [4:33]
Nevena (Salenadj) - [5:24]
Ognjena (Malecka) - [5:02]
Otilia (Lakonoga) - [4:44]


2004 RANI MRAZ
Aco-Braco - [4:21]
Boze, Boze… - [6:28]
Civutski vrt - [5:15]
Galicia - [4:46]
Ja Vas, kanda, znam - [4:39]
Kao rani mraz - [4:37]
Kere Varosanke - [4:40]
Ladjarska serenata - [3:27]
Maliganska -[5:50]
Pred zadnji sneg - [3:57]
Prica o Vasi L. - [7:27]
Pricica o Vasi L.(instrumental) - [3:17]
Tvoj Neko - [5:30]
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster
Broj postova : 87086
Godine : 39
Lokacija : Bjelovar
Datum registracije : 24.09.2008

Đorđe Balašević Empty
PostajNaslov: Re: Đorđe Balašević   Đorđe Balašević I_icon_minitime3/15/2009, 02:16

Đole je jedna od istinskih balkanskih glazbenih legendi, izdao je neke zaista sjajne albume. bravo

_________________
Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja
Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/CarpeDiemCitatiMisliPoezija
sookie
Zagrijao tipkovnicu
sookie

Female
Broj postova : 199
Lokacija : dalmacija
Datum registracije : 07.09.2012

Đorđe Balašević Empty
PostajNaslov: Re: Đorđe Balašević   Đorđe Balašević I_icon_minitime9/13/2012, 19:57

moj obožavani ljubav

na youtube možete pronaći i poslušati tri njegove nove pjesme

Osmeh se vratio u grad
Berba 59
Ljubav ne pobeđuje
[Vrh] Go down
Lavanda
Ljubitelj foruma
Lavanda

Female
Broj postova : 7780
Lokacija : polje lavande
Datum registracije : 27.12.2012

Đorđe Balašević Empty
PostajNaslov: Re: Đorđe Balašević   Đorđe Balašević I_icon_minitime3/1/2014, 16:46

[Vrh] Go down
Sponsored content
Đorđe Balašević Empty
PostajNaslov: Re: Đorđe Balašević   Đorđe Balašević I_icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Đorđe Balašević
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Društvo i zabava :: Glazba :: Biografije, glazbene vijesti i glazba općenito :: Biografija i diskografija glazbenika-
Forum(o)Bir: