|
| Đorđe Balašević | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
mobile VIP član
Broj postova : 17288 Godine : 34 Datum registracije : 23.04.2011
| Naslov: Đorđe Balašević 04.07.11 7:24 | |
| First topic message reminder :
1987
Juce sam slusao vesti na radiju, poseban osvrt na pucnjavu u Persiji. Sve redje spominju drug' Hamdiju, suvise njih je na veresiji. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
Na svetskoj berzi laju kerovi, nek dolar propadne, tu su nase menice. Ne plase mene krupni zverovi nego krvopije i stenice. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
Decu ubijaju na spavanju, plasi me da se ne podigne vampir cetnicki, sta vampir zna o iseljavanju, i on sve vidi cisto etnicki. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
I negde sasvim u dnu novina mala i beznacajna vest, da jedan peva deset godina, otpev'o je i on svoje, gotovo, gotovo je!
Juce sam gled\'o televiziju, neshvacen genij, drug Fadilj na teskoj muci je: ne shvata niko mocnu viziju, ne dizu javne institucije. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
'ajmo deco...
U Novom Sadu demonstracije, poznata prica, i ovde je kriva menza. Na ulicama mladost nacije, e sad nam jedino fali jos Lech Valensa. Tuga jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
I neki drug je opet digao glas, drug nam je ponovo zbog svega drz'o govor. Da, on je opet malo vik'o na nas, do kraja govor je postao cisti horor! Tuga jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
Slucaj tih gradjana je zamrsen, niko im jos ne sme reci da stede snagu, i da je rat nedavno zavrsen i da su Rusi vec na Reichstag-u. Nesreca jedna, jadna i bedna osamdeset sedma!
La, la, la, la, la... Oleo! La, la, la, la, la, la, la... jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Blesava! Jadna i bedna osamdeset sedma! Stop, stop, stop, stop, stop! Jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Najgora godina! Jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Jadna i bedna osamdeset sedma! Pu, je...
| |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:08 | |
| Noc kad sam preplivao Dunav
Na mostu smena straze, znao sam da me traze, zandara nema koji ne zna moj lik.
Zar moja glava vredi sto forinti, gospodo draga? Pod slikom toliko pise, vredi bar krajcaru vise.
Dobre smo krcme znali, dobre smo konje krali, dobra nas neka zvezda pratila svud.
Ostajte zbogom zeleni Karpati, drumovi carski. Dugo sam bio daleko, dal' me pozeleo neko?
Dolazim, sto dukata donosim, i kasmirsku maramu cudesnih boja.
Dolazim, da te opet zaprosim, dok te drugom ne daju, ljubavi moja.
Talasi ladje lome, sta srce zna o tome? Srce je ludi husar, pijan i mlad.
I te sam noci preplivao Dunav, dubok i strasan. Oprosti velika reko, al' ja sam morao preko!
Dolazim, sto dukata donosim, i kasmirsku maramu cudesnih boja.
Dolazim, da te opet zaprosim, dok te drugom ne daju, ljubavi moja. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:08 | |
| Novi Sad
Sokakom zlatne grede ko macor sumrak prede ljulja se nad kanalom klisanski bus tvrdjava pusta mesec kao zmaja nad Varadinom aveti tera sa trga Miletic, vecito prgav
Salajka drema brale, krovovi lule pale liman uz Dunav tece, dobar su par kroz senku bloka pristizu decaci detelinarci dok buket zvezda prelep laticom srebri Telep
Ref. Novi Sad, podseti se da je grad kad mu se sa ulica bitange sklone Novi Sad jos zablista ponekad kad sest raznih crkava uglas zazvone
Dobro vece, Novi Sade moj ono sto je ostalo, dobro vece, deco u raznim gradovima sam govorio dobro vece, zemljaci, dobro vece, moji
Bio sam, kud sve nisam vise ni ne znam 'di sam vid�o sam sve kojesta, bedu i sjaj varosi ima, sto da gresim dusu boljih i lepsih al' samo jedna je shvacas varos u koju se vracas
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:09 | |
| O kako tuznih ljubavi ima
Profesor Lukic sa cetvrtog sprata, je ziveo prilicno sam. A decu je ucio ljubavne pesme, sonete i sta ti ja znam.
O kako tuznih ljubavi ima, bas nesto razmisljam: njegova zena, Lukic Milena, s drugim je otisla. O kako tuznih ljubavi ima, ovaj svet je ispunjen njima, sve vise sumnjam da neko sretno i voli jos.
A gospodja Ruza je radila goblen i subotom igrala tac. Od muza joj ostalo par zutih slika, oficirska kapa i mac.
O kako tuznih ljubavi ima, bas nesto razmisljam: porucnik Bata, iz prvog rata, nije se vratio. O kako tuznih ljubavi ima, ovaj svet je ispunjen njima, sve vise sumnjam da neko sretno i voli jos.
Pisu romane, pesme, novele, o tome kako ljubav uvek nadje put. Znam neke sive, tuzne hotele i neke prazne sobe gde je uvek onaj strasni mir.
O kako tuznih ljubavi ima, bas nesto razmisljam. Dal' je i nasa tu medju njima, brinem se ponekad. O kako tuznih ljubavi ima, ovaj svet je ispunjen njima, sve vise sumnjam da neko sretno i voli jos.
Andjelija Prokic je cekala princa i njegovu carobnu moc, da joj otplati kredit, da joj napravi klinca, da je voli do kasno u noc.
O kako tuznih ljubavi ima, bas nesto razmisljam: njen suprug Bane, noci i dane, nije se treznio. O kako tuznih ljubavi ima, ovaj svet je ispunjen njima, sve vise sumnjam da neko sretno i voli jos.
A kad se jednom, u dva i deset, vratio kuci zeljan ljubavi i sna, nasao pismo, pao u nesvest, zena mu s Lukicem iz prve strofe pobegla u noc.
O kako tuznih ljubavi ima, bas nesto razmisljam. Dal' je i nasa tu medju njima brinem se ponekad. O kako tuznih ljubavi ima, ovaj svet je ispunjen njima, sve vise sumnjam da neko sretno i voli jos.
Sve vise sumnjam da neko sretno i voli jos... Sve vise sumnjam da neko sretno i voli jos... | |
| | | mobile VIP član
| O, Boze
Upalim radio da cujem gde su drugovi cenjeni koji su bednicina kojoj sednici veceras smenjeni, ugasim radio
Prelistam novine da vidim sta se od jutros obecava clanovi klanovi, Gebelsi, zdanovi magla i mecava
Ref. O, Boze, ti valjda znas sta radis ti imas bolji pregled, majstore ali iz naseg tupog ugla izgleda gusto o, Boze, nije da kukam da nas vadis al' zapelo je negde treba nam tip sa iskustvom
Postoje opravdane sumnje da sam pravi genije samo sto vise nemam pojma sta bih s tim o, zakaj nisam vanzemaljac iz SR Slovenije lepo mi dodje da se otcepim
U TV-dnevniku istocni Nemci ruse zid, 'leba ti ne minirati, vec razmontirati nama ce trebati
Sve cu rasprodati jedino necu gramofon, ostali zbogom znam, mogu mediji biti i bedniji ali ne mnogo
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| O, jebo ga Bog
Jednog dana krenem ja nisam preso korak-dva kad ugledah tetka svog
Ref. O, jebo ga Bog gde ide sam u tamnu noc ne, stvarno, jebo ga Bog gde tura nos u zivot moj
Ja bas nisam Bog zna sta al' bi voleo da se zna bolji sam od tetka svog
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Odlazi cirkus
Odlazi cirkus iz naseg malog grada Sirokim drumom sto izlazi na most Odlazi cirkus i ja se pitam sada Ko je domacin, a ko je bio gost
Nestaje cirkus u sirokoj ravnici U kisnoj noci za njim se srebri trag Odlazi fakir i artisti na zici I tuzni pajac sto bio mi je drag
Dal' je sve bilo samo fol Dal' je sve samo jeftin trik Il' sve te maske kriju bol I neki sasvim drugi lik
Pricace deca o svetlima arene. Vezbace krisom kod kuce neki stos. Ali vec sutra cim prodje neko vreme samo ce retko pomisljati na to.
Ostace okrugli trag na mestu satre. Tu gde se hrvao s tigrom hrabri Grk. I par plakata, na njima gutac vatre, kome ce klinci vec nacrtati brk.
Da li je sve bilo samo fol. Da li je sve samo jeftin trik. Il' sve te maske kriju bol i neki sasvim drugi lik.
Laku noc dame i gospodo. Eto i ova predstava je zavrsena. Nadam se da ste uzivali u njoj. Bilo je zadovoljstvo glupirati se za vas sve ove godine.
Nadam se da cemo se jos videti u nekom drugom gradu na nekoj drugoj predstavi u nekom drugom cirkusu.
Odlazi cirkus iz naseg malog grada, sirokim drumom sto izlazi na most. Odlazi cirkus i ja se pitam sada ko je domacin, ako je bio gost.
Odlazi cirkus za sve je bolje tako mnogi su predstavu shvatili do sad. Nove pajace ce masa naci lako, jer drugi cirkus ce doci u nas grad.
Ma sve je bilo samo fol. Sve je to samo jeftin trik. I sve te maske kriju bol. Il' neki sasvim drugi lik.
Pa ipak ... laku noc, prijatno. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:10 | |
| Ognjena
Mesec je mlad zaljuljao grad Na lahoru mrak prosusio lak Po bastama su prve Nocne Frajle nikle Veceras dodaj malo kremena u stikle I odigraj cool, potpuno cool
Obrati paznju na bas U ritmu je spas I kad nadjes svoj gruv i na kisi si suv Nacini svaki korak ovom istom strascu I pregazices more na tom hodocascu Ako ostanes cool, sasvim cool
Sve ima svoje I vatra i led U kap se spoje I cemer i med Sve ima svoje, Vrlina i greh Tuge postoje da bi prizvale smeh
Malecka, ponoc zvecka A tvoja bajka i dalje sja Malecka, suza pecka Al' sta bi s gundjalom ko ja Ti samo odigraj cool
Noc je ko neki druid smuckala fluid I vazduh sladunja ko mosorinska dunja U tebi nocas uzbudjeno srndac drsce Nemir cerge koja stigne na raskrsce Odradi to cool, strogo cool
Sve ima svoje Kad mrzne i vri Kad menja boje Kad vene i zri Sve ima svoje, pocetak i kraj Tame postoje da bi prizvale sjaj | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:10 | |
| Ole Lole
Ole Lole, pisem ti pesmu devet dana brusim filigranske detalje nizem, al' nista od djerdana lepo nece dalje
Ole Lole, namecu neki ritam marsa lude se klanjaju ko djeram pevaju pesme s puno falsa ja po svome teram
Lole, valja mi tamburu spaliti ko one vikinske ladje pustiti rekom pa zaliti nek je djavo nadje
Ref. Lole, daj mi da jos jednu ispijem opet sam sanjao susu pa pusti ponovo Gypsy-je za moju dusu
Lole, imas li ikoga na svetu ili bi sa mnom na put mogla hajde da menjamo planetu sutra dajem oglas
Ole Lole, pogledaj samo sta nam rade na karti neba mi smo tacka stavi pred krevet barikade i mirna Backa
Lole, taman se ludilo rascisti taman smo nadomak smisla evo ih sledeci falsisti dok si rek'o piksla
Ref.
Ole Lole, cakli se mesec ko medaljon al' nesto goropadno motri postroji zvezdani bataljon falis na toj smotri
Ole Lole, bas tebe briga, slusas jastuk stiskas tu svilu kao klesta mislis na neki bezobrazluk o, Boze, bas kojesta
Ole, danas sam pun neke Spanije triput sam ziveo tamo sumnjas u zivote ranije ako, smej se samo
Ref.
Lole, daj mi da jos jednu ispijem opet sam sanjao susu pa pusti ponovo Gypsy-je za moju crnu dusu, Lole moj | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:11 | |
| Olivera
Na pragu svojih dvadesetih bio sam laka roba bile su moderne barabe onih dan
Ne zelim svega ni da se setim hteo sam, eto, sve da probam zvalo me zabranjeno voce s raznih grana
Sad zalim, da al' sta sam znao ja ti si bila jos devojcica leteo je kao leptir tvoj cuperak
Drugi bi sve imalo smisao drukcije bih zivot pisao da sam znao da postojis, Olivera
Mozda sam, a da nisam znao pred isti izlog s tobom stao mozda smo zajedno iz voza negde sisli
Mozda si sasvim blizu bila ulicom mojom prolazila i mozda smo se na trenutak mimoisli
Sad zalim, da al' sta sam znao ja ti si bila jos devojcica daleko od moga oka i mog pera
Drugi bi sve imalo smisao ne bih svakoj pesme pisao da sam znao da postojis, Olivera
Drugi bi sve imalo smisao ja bih iz te guzve zbrisao i nikom ne bi bilo jasno sta ja to smeram
Znao bih gde da sebi nadjem mir skrio se u tajni manastir i cekao da ti odrastes, Olivera | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:11 | |
| Oni
Oni su dojahali tacno u podne vozilom strane proizvodnje sofer bi dig'o pare za svoje memoare ali Zan je lojalan
Oni su prosli firmom da se sve prasi pa napred nasi gubitasi uz rabljene citate i price koje znate 'ajde, slabe vajde za sve nas
Gde to, kume, dizu bune navodne sta to vicu, zalosne im majke da bi culi prave reci narodne drugovi su krenuli u hajke na izvesne pjevaljke
Za nasu stvar ce oni i u izgnanstvo mandat u pusto inostranstvo rodjenu decu, tate, u mracne konzulate uf, al' je ovo surovo
Oni ce smelo poci u sumu crnu sami na krvolocnu srnu i posle krace bitke, cim prebroje gubitke pili, jeli, ziveli
Baza hoda oko naseg zavoda nek' im neko kaze dve-tri bajke da bi culi prave reci naroda drugovi su krenuli u hajke na tirazne pjevaljke
Obori
I opet | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:12 | |
| Opatica
Jos se nisam ni brijao al' mi zivot vec prijao kad sam krenuo amidzi prasnim drumom do Han-pijeska
A ispod gore Romanije ma da je moglo i ranije sretoh mladu opaticu blijedu, ma lijepu, kao freska
Nije bila od kamena, i cim se takla mog ramena cudno mi se nasmesila u njoj neki djavo klija
I ne znam dal' se zaljubila al' kao divlja me ljubila i cudne reci mi saptala faljen Isus i Marija | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:13 | |
| Oprosti mi, Katrin
Ekspresni vlak za Pariz Pula, Trst, Milano Torino, Grenobl, Pariz polazi sa cetrnaestog koloseka drugi peron lijevo
Ponavljam ekspresni vlak za Pariz Pula, Trst, Milano Torino, Grenobl, Pariz polazi sa cetrnaestog koloseka drugi peron lijevo
Na stanici u Puli pod vrelim suncem leta sam cekao autobus i svirao gitaru
Tad sela je kraj mene i pitala da l' smeta i znam li dobar hotel u Rovinju il' Vrsaru
Ref. Oprosti mi, Katrin mozda nisam bio fin mada si mi bila draga oprosti mi, Katrin sve je sada samo dim nasoj ljubavi ni traga
I rece da je stigla tog jutra iz Vizona odvedoh je u mali restoran s' dobrom klopom
Uz sendvice i kafu onako iz fazona predlozih joj da dalje krene sa mnom autostopom
Ref.
I sutra sve je bilo k'o da se dugo znamo na plazi joj na poklon izronih morskog puza
I nije rekla nista nasmesila se samo i pruzila mi ruke kao sebe da mi pruza
Ref.
I mahala mi dugo sa prozora vagona i pisala mi posle da pamti sunce juga
I zvala me u jesen da dodjem do Vizona al' tamo ne bi bila ista nego neka druga
Ref.
| |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:14 | |
| Ostaje mi to sto se volimo
Moj drug iz detinjstva zivi sretno na selu, ko u ruskom romanu, tacno tako ima zenu i sina, ima podrum pun vina i sve mu je ravno
U poslednje vreme ja ga vidjam sve redje, samo onda, uglavnom, kad nesto slavi on se ne ljuti zbog tog, pruzi ruku i kaze nisi bio odavno
Ref. I secamo se dana kad smo jos bili divlji ko jeleni hitri, i sve smo blizi istini i tuzi sto smo blizi sledecoj litri
Pitam ga da l' zna da si otisla, da si otisla ma nije strasno, kaze on, imala je drugog, to znas pitam ga da l' zna da se volimo, da se jos volimo ma bas si smesan, kaze on, ponekad si klinac, bas
Moj drug iz detinjstva zivot posmatra skrto, vidi nebo i zemlju, ma, ima pravo Ja sam prokleti pesnik koji stoji na kisi, koji laze i voli
Mada smo ucili istu grubu zivotnu skolu, mi smo nekad daleki, pa to je ljudski svako nosi u sebi nekog svog malog Boga kom' se potajno moli
I zato vracam pricu na vremena kad smo bili jeleni hitri, i sve smo blizi istini i tuzi sto smo blizi sledecoj litri
Pitam ga sta sad, kad si otisla, kad si otisla ma budi mangup, kaze on, ima mnogo slicnih njoj pitam ga da l' zna da se volimo, da se jos volimo ma kojesta, gundja on, dodaj bokal, stari moj
Moj drug iz detinjstva se ozenio zelen, al' je imao srece, ja vidis nisam ja sam ljubio razne, neke potpuno prazne, neke potpuno strane
I sve mi se cini da ne postoji nacin da mu objasnim tebe, jedinu pravu zato topim u vinu citav svet, jer u casu moze svasta da stane
Ref.
Pitam ga da l' zna da je nevazno sto si otisla avantura, kaze on, sta ti sada ostaje ostaje mi to sto se volimo, sto se volimo da l' zbog vina, kaze on, al' ovo smesno postaje | |
| | | mobile VIP član
| Otilia
Jedva da se secam dvanaest zvoncica na njenoj bluzici sam je crni djavo poturio note muzici vrtela prstic oko dugmeta starija joj sestra bila kao ukleta obecale kuci da ce doci i pre ponoci
Jedva da se secam prvih pet-sest slova njenog imena mesec nesto flekav, k'o stara trumpeta limena vitlao Bozic jata zvezdana mrznuo je Dunav nizvodno od Bezdana a u nasem kraju, lepih seka iznad proseka
Ref. I bas lakonoga, za drugoga zarucena a za mene narucena kod Boga moja lepotuska, nedopijen gutljaj vina dah karmina na krajicku opuska
Ko reci par u spomenar
Jedva da se secam da je ribnjak bio srmom okovan tad i nikad vise miris'o je sneg na jorgovan o, mati joj njena skrila papuce od mraza ringlov pred kucom napuce u ocove cizme pa do carde preko verande
Ref.
I teski lom u srcu mom
'Ajmo deco
Ref.
Ko reci par u spomenar
Ref.
I teski lom u srcu mom | |
| | | mobile VIP član
| Pa dobro gde si ti
Nikad nisam bio momak oko kog se dize larma ali mislim da sam faca i da imam nekog sarma mozda gresim al' ja sam takvog dojma
Neki kazu da sam led a neki kazu da sam vatra meni stvarno nije vazno sta ko misli ili smatra kada ona, o tome nema pojma
I uvek smisljam neki novi stih il' neki fazon drukciji od svih al' uvek kad je sretnem kazem ja, istu stvar
Ref. Pa dobro gde si ti bas sam ovih dana hteo da te zovnem hej, reci mi, da l' jos uvek imas onaj broj sa dvesto tri
Pa dobro gde si ti sto ne navratis kod kuce sam popodne hej, reci mi, kako mama kako tata, kako baka, kako svi
Svake noci sanjam film u kom je ona glavni akter smisljam koju boju voli smisljam kakav je karakter kako spava, ili tome slicno
Ja bih znao da je volim ja bih znao s' njom da mastam da je cuvam, da je ljubim da joj lazem, da joj prastam to bi' hteo, da joj radim licno
Ref.
Nekad ne znam da li sanjam nekad ne znam sta je stvarnost ja sam hteo tacno takvu to je cudna podudarnost tacno takvu ma ozbiljno vam kazem
Jedni tvrde da je nezna drugi tvrde da je gruba jedni misle da je super drugi misle da je truba ja se slazem ma ja se uvek slazem
Ref. 2x | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:15 | |
| Panonski mornar
Gledam Banat, Srem i Backu s' Fruske gore gledam tako, a u dusi lom tu je nekad, kazu knjige, bilo more cekalo me pa presusilo
Rodjeni sam moreplovac, k'o Magelan il' jos bolje k'o admiral Kuk u ravnici, usred njiva, gubim elan nasukan u zitu morski vuk
Ref. Mog mora nema i ne znam sta da radim moj stari kaze da ni Dunav nije los
Mog mora nema al' ja zivim u nadi da mozda ipak negde srescemo se jos
Zivot mi je zato gorak kao tonik tuga moja bez kraja i dna al' na srecu tu je mesec, svetionik vodi me kroz plave vode sna
O, gde bas mene da takvo nesto snadje ovo je prica i za suze i za smeh
Poneki mornar mozda ostane bez ladje, ali bez mora to je izuzetan peh
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Pesma Arsenu
Uvek sam imao namere jasne sta zelim biti kad odrastem ja bicu Arsen
Neki su hteli biti lekari neki piloti, a neki stolari a ja jedino Arsen
Nisam bas imao osnove krasne ni muzikalnost, ni zice glasne a, a, o, ne kao Arsen
Ali sam ipak bas zbog te farce vezbao cesto do noci kasne aha, da budem Arsen
Jer mi smo ucili kako se voli sa okusom mora i okusom soli i mi smo pjevali da nam prodje vreme o, sve u glas
Ne daj se, Ines, za ime sveta pa mi sudbina smo ovog planeta moje nezne godine da mi je opet u vas
Ponekad namerno ranije zaspem da sanjam sto duze kako sam Arsen aha, kako sam Arsen
On ima petnaest godina prednost prekratko vreme da dostignem vrednost aha, kao Arsen
On ima petnaest godina prednost prekratko vreme da naucim ono sve sto zna Arsen | |
| | | mobile VIP član
| Pesma o jednom petlu
Im'o sam strasnog petla bio je pravi djavo na kisi i na vetru uvek je stajao pravo
Po selu perje leti dize se strasna graja u nasoj kuci uvek bilo je dobrih jaja
Imao sam strasnog petla bio je pravi ludak koju taj koku kljucne ko da je tresn'o budak
A koke cudne ptice uvek im srce kuca za nekim grubijanom koji dobro kljuca
Ref. Za njega nisu bile samo koke slatke ne, taj je skak'o i na guske i na patke
A tek na curke cim je bilo neke sanse ma princip je isti sve su ostalo nijanse
Im'o sam strasnog petla bio je malo cudan po danu nesto dremljiv al' nocu uvek budan
Curice iz mog sela cule su za tog dasu zbog tog sam petla i ja bio na dobrom glasu
Ref.
Im'o sam strasnog petla bio je prvak sveta danas su petli cudni svaka im dlaka smeta
Ja ne znam sta je razlog danas su drugi dani uglavnom 'spram mog petla ovo su sve cverglani
Meni je se'set peta stize jesen pozna putuje moje drustvo i ja cekam na red
Ne bi mi ova starost bila tako grozna da cujem petla barem mesecno jedared
Poslusaj zato savet sto ce ti cica dati kad imas mladog petla ne daj mu da se pati
Pusti ga neka leti neka ga koke vide posle ce biti kasno i petlu vreme ide ajd' ziveli | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:16 | |
| Pile moje, pace moje malo
Puteve sam pros'o mnoge dobro sam proset'o noge pile moje, pace moje malo kuca mi je tamo gdi sam nigde mira nas'o nisam cedo moje, luce moje lepo
Prosao sam belim svetom kitio se raznim cvetom sret'o ljude bele, crne ko kurjake i ko srne ej, vid'o sam sta nije svako procit'o sam zivot lako lane moje, pile moje malo
Za zivot mi malo treba tambura i parce hleba luce moje, pace moje malo sam tugujem, sam se tesim kazu neki kako gresim pile moje, cedo moje lepo
Ostadose iza mene od sveg' cuda uspomene varosi i zene razne puna srca, case prazne ne gledaj me, sta je tebi nadji nekog slicnog sebi slomicu ti srce kada odem
Gle, polaze noge same to drumovi zovu, mame pile moje, pace moje malo ne zovi me da se vratim lutalicu zvezdu pratim cedo moje, luce moje lepo
Kuca mi je tamo gdi sam nigde mira nas'o nisam trazio sam dzaba srecu kanda da je naci necu deder ti so' tom violinom ajde | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:16 | |
| Plava balada
E, moj Plavi, bio si malo sirov al' ipak pravi nikad u dilu s bagrom nikom u stranu, nikome duzan bio si, sve u svemu dobrom cukom naoruzan
Sta da pricam, ja danas ne znam nikog ko ti je slican spremnog da bez racuna tacno u podne razgrne slabe i kao Geri Kuper sam izadje pred barabe
Da, tu i tamo, setim se devojke po kojoj se znamo cudljivo kisno leto sedamdes' koja, godina Raka kad me je skolska ljubav ostavila zbog murjaka
Davno bilo, otad se sedam mora Dunavom slilo dok jedro mog kaputa burnim su morem terali vetri na tvoje epolete sletele su zvezde dve, tri
I tad su dosli popovi pa topovi, pa lopovi i citav svet se izoblicio ispuzali su grabljivci, pa lazljivci, snalazljivci pa, ko je smeo da te podseca sta si dobro se pamti samo prvi u klasi
Ne znam, Plavi, meni se cinilo da Beograd slavi veliki Uskrs duha, svi ti grafiti a, onda kordon pred onom decom k'o pred toboz nekom hordom
Znas sta sledi, ipak je ona bila nesto sto vredi pa, kad se onog jula nismo potukli zbog njene casti zar cemo sad zbog ovih ocajnika zeljnih vlasti
Dok god je ovih frikova sa punom vrecom trikova nista sto vredi nece vredeti zar stvarno nema nacina pred najezdom prostacina pa, ti si skolovan da hapsis taj talog a, ne da pustas da ti izdaju nalog
Sorry, Plavi, posaljem katkad srce, na raport glavi od starog drustva nista neko je puk'o, neko je svirn'o ma, ti si super, brate ako stvarno spavas mirno | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:17 | |
| Poluuspavanka
Hej, otkaci slepove nanisani jutro i pusti tu stvar, neka klizi postoje kod Amera reci za to take it easy, lutko lepa zrela se breskva nebom cepa
U kosu me zadeni ko malenu sedefnu snalu me skri iza temena svi satovi svemira zure mi imamo vremena, puna kapa noc i nas dvoje, stara klapa
Ref. Nije ovo uspavanka, pesma gnjavanka buenas noches, chiquita to smo smislili vrag i ja, to je magija tajni prolaz kroz noc
Bas polaze galije do vina i maslina 'ajmo malo na jug Italije zatvori oci
U tajnoj sam misiji moj dom je tek maleni svitac na nebeskoj pucini a ja sam na ovoj planeti da sretnom te ucinim, spavaj samo ne znaju oni sta mi znamo
Nije ovo sweet baby dream glupi evergreen, nema ljutnje, Sinatra ova pesma te voli sva to je molitva za jos jedan lep san
O, ne boj se granica i naslovnih stranica nema tih glupih stanica na putu do jutra
Ref. | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:17 | |
| Portret zivota mog
Mesec prosipa bokal fosfora Vitraz mraza na oknu prozora Jedne noci ko ova znace Bog Doslikacu portret zivota svog
Silueta se davno nazire Neko uzdahne, neko zazire Isto vide, a razno tumace Djavo prste u farbu umace
Prave si boje dodala Na taj portret zivota mog Talase plave, nijansu lave Vrtloge zelenog...
I lila tamnu ceznjivu, I boju breskve neznu I sramezljivu Svetlo sivu nepogresivu
Roze nadjoh medj' starim pismima Modru vrpcu nad teskim mislima Ukrah ridju iz pera drozdova Laki purpur iz prvih grozdova...
Uzeh oker sa svece svecarske Drap sa svilene masne becarske Mrku s tambure tuznih tonova A cinober sa nosa klovnova
Prave si boje dodala Na taj portret zivota mog Talase plave, nijansu lave Vrtloge zelenog...
A crnu nisi stedela Ali bez nje bi bela, Jos izbledela Bez crne bela ne bi vredela
Srce je moje napuklo K'o kora starog bagrema Al' u tvom oku Kao lane zadrema.
I jedva kao sapat ti Nicu po uglovima Zlatne paprati Pramen sna u sliku navrati
Vetar dokono senke spopada Huk u ambis tisine propada Jedne noci k'o ova, znace Bog Doslikacu portret zivota svog | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Đorđe Balašević 05.07.11 8:18 | |
| Poslednja nevesta
Vesnik svadbe po sokaku svuda je brinu snajke sta ce koja mesiti neko m'i se, kanda, skoro udaje pa, cuj moralo se i to jednom desiti
Tu livadu ja sam prvi kosio ma pricam vise nego sto bih smeo ajde, odavno bih je zaprosio da sam samo hteo
Vetric glanca krune granja tamis nosi par lokvanja racun svedi, sta sad vredi mladost tricava
Nevazno je to sve skupa secanje je smesna lupa koja sitne stvari uvelicava
Oprezno s tom violinom ona cezne za tisinom ko da skakljas andjelcice vrhom gudala
A nju nemoj pominjati nece svet zbog toga stati nece biti prva sto se udala
Nista lakse nego sebe slagati nista lakse neg' se nasmrt opiti i nista teze nego zalud tragati od sto drugih nju sam probo sklopiti
Srce cupka, al misao okleva ceka da se stvari same dese a tuga lepse zvuci kad se otpeva pesma sve podnese
Bog je katkad pravi seret na strmini doda teret i potura nedohvatno da se dohvati
Bog je dobar kako kome bolje ne pitaj o tome ucutacu ili cu opsovati
Polagano, sanji-baci ti si znao sta mi znaci ko da heklas paucinu vrhom gudala
Kad pred crkvom baci buket neka padne, kao uklet neka bude zadnja sto se udala
Samo bol je u zivotu siguran srecu nosi neki postar jako spor neka, samo ovu noc da izguram sutra cu vec naci dobar izgovor
Hvala feferon | |
| | | mobile VIP član
| Posvadjana pesma
Sa katedrale tri puta lupilo dosta se zvezdica na misu skupilo plocnik k'o potocic, posrebren, krivudav
Zar su se ulice ponovo smanjile a senke brestova utanjile ili ja to nisam predugo prosao tuda
Rasipam korake, k'o pijan dinare od micurinove do detelinare nemir me vuce njoj svojim tankim vlaknom
Mozda se upravo malo odljutila mozda je nekako naslutila kakva se drama odvija pod mojom jaknom
A mesec pojma nema, matora lola drema jutros je lumpov'o po kini dok se sa sobom borim da tacno izgovorim tu tesku stranu rec - izvini
Ona me voli, znam, ok, ne suvise al' taman dovoljno da krisom uzdise kada me traceri ubace u semu
Skripucu oblaci pod njenim nogama ne da se ludica tvrdoglava stavise, pise udzbenik na istu temu
Samo je vetar sretan, vrti se k'o baletan u svojoj sivoj pelerini dok moje misli traze kako se ono po naski kaze ta teska strana rec - izvini | |
| | | mobile VIP član
| Pred zadnji sneg
Kad zadnju brazdu zaorem po tragu senke rodine procvace zimske ruzice po prvi put te godine
Naice studen atarom kao regiment oklopni i bicu samo mirna vlat kad okopni
Ja nemam nigdi nikoga al' moja prica prosta je stogod ih manje zavoles manje ti njih nedostaje
I nisam kadar svindlati za sobom skele paliti da silom steknem nekog kom cu faliti
Znam, duso, obeco sam da te necu pominjati bogarati i sudbinu proklinjati u varos se preseliti orcati i veselit obeco sam srca teska obeco sam, al' jebes ga
Kad zadnji cokot zagrnem pod skute Svetog Damjana u bokal bistre plemenke zapasce trunka tamjana
Strahovi mladi umiru pricu sam kraju priveo jos onda kada sam i njih nadziveo
Znam, mila, obeco sam da cu makar za bestiju i da cu naci lepsu, bolju i vestiju nemeskinju, gospodicnu ni po cemu tebi slicnu obeco sam srca teska obeco sam, al' jebes ga
I utom pasce i zadnji sneg preko svih prvih snegova a perce andjela je teg spram svih zemaljskih tegova
Spreman je Onaj varati olovni kantar skovati al' danas vise ne bih trebo psovati | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Đorđe Balašević | |
| |
| | | | Đorđe Balašević | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 437 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 437 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|