|
| Đorđe Balašević - car | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Đorđe Balašević - car 28.02.09 21:52 | |
| First topic message reminder :
Bezdan
Nema me više u tvojim molitvama, više me putem ne prate. A noć mi preti, ponoć i pusta tama, kad me se samo dohvate.
Više me ne voliš, kad se vraćam nisi budna, ne goriš, gasne naša zvezda čudna, lažna srebrna stvar.
Daleko putujem, vetar nudi neke rime, kupujem, pristaju uz tvoje ime, dva-tri stiha na dar.
Ne slušam više šta šapućes dok snivaš, plaši me koga pominješ. I sve si dalja, a sve mi bliža bivaš, kao da opet počinje...
Ali me ne voliš, to se uvek drugom desi, govoriš, ali više ne znam gde si, da li neko to zna?
Šta sam uradio? Kakva tužna humoreska! Gradio ispod gradova od peska dubok bezdan bez dna. |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Zgubidan Totalno relaxiran
Broj postova : 1942 Godine : 47 Lokacija : Zagreb Datum registracije : 13.04.2011
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 8:59 | |
| Nevernik
K'o ukleti jedrenjak u gusti modri mrak uranja kolodvor. O, dobra noć Banja Luko!
Ne, ne dolazim, samo prolazim. Nismo se videli dugo. Dal' to beše čast, šinjel maslinast?
Znam, ona spava sad i možda ponekad predgradjem njenog sna prošeta ludi desetar.
Dal' ikad pomisli uz prozor pokisli il' je sve pomeo vetar? Hej, oči čarne ispred kasarne!
Njenima nisam bio po volji, važno im bilo odakle su moji.
Zašto to smeta, sa ovog su sveta, hlebotvorci, čestit soj?
Njen me je baba uz'o na nišan: dal' sam od njinih il' baš i nisam?
Sloven sam, belac, slobodni strelac. Mani se čiča, ja sam svoj.
Od Stare Kanjiže, pa malko naniže, gde Tisa uspori dići ću salaš na bregu.
Možda im pobegne kad žito polegne, kad se jarebice legu. Možda kad sneva meni dospeva.
Otpravnik klima crvenom kapom: "Vreme je bilo, 'ajmo polako".
Prosipa vetar behara pehar, spavaj mala, mašala.
Ne volim kad me uzmu na nišan: dal' sam od njinih il' baš i nisam?
Sloven sam, belac, slobodni strelac. Za svaki slučaj, još uvek samo svoj. | |
| | | Zgubidan Totalno relaxiran
Broj postova : 1942 Godine : 47 Lokacija : Zagreb Datum registracije : 13.04.2011
| Ničiji i svačiji
Dan je ostao bez kremena, tinja svitanje I zov je ptičiji, drugačiji Sa one strane vremena, staro pitanje Dal' sam ničiji il' svačiji
San je kao lađa ukleta, tamom nošena Preko prevoja i planina K'o mirnu lugu ugledam Polja košena, krune šeboja i malina
Da, opet sam snio košute Sedefne vode i jablana red O da, mjesec u mijeni požude I poljubac njen, k'o bagremov med
Dlan je kao mapa lutanja, srce skitnice Traga čitav vijek, za čudima Kad zapadnem u ćutanja Talas žitnice nosim kao lijek U grudima | |
| Nikad kao Bane
Jos u skoli je rucicu dizao vesto I vec se znalo da postace nesto O, vec se znalo da postace neko, k'o bog
Mi smo rasli u sarenom kraljevstvu igre On je imao drugi pedigre Mali Bane je bio daleko od tog
I cesto se pitala moja mati O, cedo moje samo da mi je znati sta ce to sa tobom biti Da l' ces ikad biti i ti
Kao Bane, dobri sin, tih i miran, cist i fin Kao Bane, vaspitan i solidan i koristan Kao Bane, vredni mrav, poslušan i uctiv sav Kao Bane, odmeren i usmeren i proveren
Pred maturu su pristigli momenti novi Sport i ploce i nemirni snovi Neki izlozi prepuni svega za nas
Ali Bane, taj je imao izloge prazne Pa smo zato za funkcije razne Svi mi vecito birali njega u glas
I cesto se pitala moja mati Gde se to skitas, o, da mi je znati I sta ce sa tobom biti Da l' ces ikad biti i ti
Kao Bane, dobri sin, tih i miran, cist i fin Kao Bane, vaspitan i solidan i koristan Kao Bane, vredni mrav, poslušan i uctiv sav Kao Bane, odmeren i usmeren i proveren za sve
Tu i tamo tek ponekad sretnem tog decka Crna tasna i sofer i mecka TV dnevnik ga forsira nesto, o, da
Bez krivice u stampu je stigao skokom Jer kad krenes tim poznatim tokom Tad svi rucicu podizu vesto, je'n, dva
I cesto se pitala moja mati Ko ga to gura, o, da mi je znati I sta ce sa tobom biti Da l' ces ikad biti i ti
Kao Bane, dobri sin, tih i miran, cist i fin Kao Bane, vaspitan i solidan i koristan Kao Bane, mali vredni mrav, poslusan i uctiv sav Kao Bane, odmeren i usmeren i proveren
Draga mama, zivot je jedna velika... da ne lajem, nema veze, ti znas To je sve lutrija, al' ja ne odustajem od svog broja dok igra traje Izgubim neku bitku, dobro, al' vremena bar jos ima u neogranicenim kolicinama I ja se drzim, jos kako se drzim I ne brini puno o tom sta ce biti, mogu se kockati, londrati, piti I mogu pasti na niske grane Ali ne boj se nikad necu biti
Kao Bane, dobri sin, tih i miran, cist i fin Kao Bane, vaspitan i solidan i koristan Kao Bane, vredni mrav, poslusan i uctiv sav Kao Bane, odmeren i usmeren i proveren
O, nikad kao Bane, nikad, nikad kao Bane, nikad Nikad kao Bane, nikad, nikad, nikad kao Bane Nikad, nikad kao Bane, nikad, nikad kao Bane Nikad, nikad kao Bane, nikad, nikad, nikad kao Bane
Kao Bane, dobri sin, tih i miran, cist i fin O, nikad kao Bane, nikad kao Bane Kao Bane, vredni Bane, poslusan i uctiv sav O, nikad kao Bane, nikad, nikad, nikad, nikad, nikad, nikad, nikad kao Bane O nikad kao Bane, nikad, nikad kao Bane Nikad kao Bane, nikad, nikad kao Bane | |
| Nisam bio ja za nju
Volela je klasiku i jazz, citala je, pretezno, Perl CBak. Njen je praded bio ruski knez, dosao je sa Urala cak.
Nisam bio ja za nju, nisam bio ja za nju. Ne, nikad nisam bio ja za nju, nisam bio ja za nju.
Prosla je, uglavnom, citav svet, London, Pariz, Amsterdam i Rim. Vozila je plavi "Renault 5", ma, vozila je pristojno, sasvim.
Al' ipak, nisam bio ja za nju, nisam bio ja za nju. Nisam bio ja za nju, nisam bio ja za nju.
Zivela je kao sat. Strogi plan za svaki dan. Zelela je znati sve: "Sta se zbiva? Ko se muva?"
Ja sam sasvim drugi tip, o, tako divno slobodan, bas ma briga za njen krem. Eto, to je to.
Bas i ne bi bio neki brak, kad je Njezin idol - cika Freud, a njen suprug povrsan i lak, fudbal, coca-cola i Pink Floyd.
O, mama, nisam bio ja za nju, nisam bio ja za nju. Ne, stvarno, nisam bio ja za nju, nisam bio ja za nju.
Sretnemo se ponekad. Pita me sta radim sad, isprica mi ukratko, sta se zbiva, ko se muva.
Kazem joj da tugujem, kartam se i lumpujem, s oblacima drugujem, ona kaze: "Sam si tome kriv".
Al' ipak, nisam bio ja za nju, nisam bio ja za nju. Ne, stvarno, nisam bio ja za nju, nisam bio ja za nju. | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:00 | |
| Noc kada sam preplivao Dunav
Na mostu smena straze, znao sam da me traze, zandara nema koji ne zna moj lik.
Zar moja glava vredi sto forinti, gospodo draga? Pod slikom toliko pise, vredi bar krajcaru vise.
Dobre smo krcme znali, dobre smo konje krali, dobra nas neka zvezda pratila svud.
Ostajte zbogom zeleni Karpati, drumovi carski. Dugo sam bio daleko, dal' me pozeleo neko?
Dolazim, sto dukata donosim, i kasmirsku maramu cudesnih boja.
Dolazim, da te opet zaprosim, dok te drugom ne daju, ljubavi moja.
Talasi ladje lome, sta srce zna o tome? Srce je ludi husar, pijan i mlad.
I te sam noci preplivao Dunav, dubok i strasan. Oprosti velika reko, al' ja sam morao preko!
Dolazim... | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:00 | |
| Novi Sad
Sokakom Zlatne Grede k’o macor sumrak prede Ljulja se nad kanalom klisanski bus Tvrdava pusta mesec kao zmaja nad Varadinom Aveti tera sa trga Miletic vecito prgav
Salajka drema brale, krovovi lule pale Liman uz Dunav tece, dobar su par Kroz senku bloka pristizu decaci Detelinarci Dok buket zvezda prelep laticom srebri Telep
Novi Sad, podseti se da je grad kad mu se sa ulica bitange sklone.. Novi Sad, jos zablista ponekad kad sest raznih crkava uglas zazvone
Dobro vece Novi Sade moj Ono sto je ostalo ... Dobro vece, deco. U raznim gradovima sam govorio "Dobro vece, zemljaci" ...Dobro vece, moji.
Bio sam, kud sve nisam, vise ni ne znam 'di sam vid’o sam sve kojesta, bedu i sjaj Varosi ima, sto da gresim dusu, boljih i lepsih al’ samo jedna je, shvac'as", varos u koju se vracas. | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:01 | |
| O boze
Upalim radio Da cujem gde su drugovi cenjeni Da vidim koji su bednici na kojoj sednici veceras smenjeni
Ugasim radio
Prelistam novine Da vidim sta se od jutros obecava clanovi klanovi, Gebelsi, zdanovi, magla i mecava
O boze, ti valjda znas sta radis Ti imas bolji pregled, majstore Ali iz naseg tupog ugla izgleda gusto O boze, nije da kukam da nas vadis Al' zapelo je negde Treba nam tip sa iskustvom
Postoje opravdane sumnje da sam pravi genije Samo sto vise nemam pojma sta bih s tim O, zakaj nisam vanzemaljac iz SR Slovenije Lepo mi dodje da se otcepim
U TV dnevniku Istocni Nemci ruse zid, 'leba ti Ne minirati, vec razmontirati, nama ce trebati
Sve cu rasprodati Jedino necu gramofon, ostali zbogom Znam, mogu mediji biti i bedniji, ali ne mnogo
O boze, ti valjda znas sta radis Ti imas bolji pregled, legendo Ali iz naseg tupog ugla izgleda gusto O boze, nije da kukam da nas vadis Al' zapelo je negde Treba nam tip sa iskustvom | |
| O, kako tuznih ljubavi ima
Profesor Lukic sa cetvrtog sprata, je ziveo prilicno sam. A decu je ucio ljubavne pesme, sonete i sta ti ja znam.
O kako tuznih ljubavi ima, bas nesto razmsljam: njegova zena, Lukic Milena, s drugim je otisla. O kako tuznih ljubavi ima, ovaj svet je ispunjen njima, sve vise sumnjam da neko sretno i voli jos.
A gospoda Ruža je radila goblen i subotom igrala tac. Od muza joj ostalo par zutih slika, oficirska kapa i mac.
O kako tuznih ljubavi ima, bas nesto razmisljam: porucnik Bata, iz prvog rata, nije se vratio. O kako tuznih ljubavi ima, ovaj svet je ispunjen njima, sve vise sumnjam da neko sretno i voli jos.
Pisu romane, pesme, novele, o tome kako ljubav uvek nadje put. Znam neke sive, tuzne hotele i neke prazne sobe gde je uvek onaj strasni mir.
O kako tuznih ljubavi ima, bas nesto razmisljam...
Andelija Prokic je cekala princa i njegovu carobnu moc, da joj otplati kredit, da joj napravi klinca, da je voli do kasno u noc.
O kako tuznih ljubavi ima, bas nesto razmisljam: njen suprug Bane, noci i dane, nije se treznio. O kako tuznih ljubavi ima, ovaj svet je ispunjen njima, sve vise sumnjam da neko sretno i voli jos.
A kad se jednom, u dva i deset, vratio kuci zeljan ljubavi i sna, nasao pismo, pao u nesvest, zena mu s Lukicem iz prve strofe pobegla u noc.
O kako tuznih ljubavi ima, bas nesto razmisljam... | |
| Odlazi cirkus
Odlazi cirkus iz našeg malog grada Širokim drumom što izlazi na most. Odlazi cirkus i ja se pitam sada: ko je domaćin a ko je bio gost?
Nestaje cirkus u širokoj ravnici. U kišnoj noći za njim se srebri trag. Odlazi fakir i artisti na žici i tužni pajac što bio mi je drag.
Dal' je sve bilo samo fol? Dal' je sve samo jeftin trik? Il' sve te maske kriju bol i neki sasvim drugi lik?
Pričaće deca o svetlima arene, vežbaće krišom kod kuće neki štos. Ali već sutra, čim prođe neko vreme samo će retko pomišljati na to.
Ostaće okrugli trag na mestu šatre, tu gde se hrvao sa tigrom hrabri grk. I par plakata, na njima gutač vatre kome će klinci već nacrtati brk.
Dal' je sve bilo samo fol? Dal' je sve samo jeftin trik? Il' sve te maske kriju bol i neki sasvim drugi lik?
Laku noć dame i gospodo. Eto, i ova predstava je završena. Nadam se da ste uživali u njoj. Bilo je zadovoljstvo glupirati se za vas sve ove godine. Nadam se da ćemo se još videti u nekom drugom gradu, na nekoj drugoj predstavi, u nekom drugom cirkusu.
Odlazi cirkus iz našeg malog grada širokim drumom što izlazi na most. Odlazi cirkus i ja se pitam sada: ko je domaćin a ko je bio gost?
Odlazi cirkus, za sve je bolje tako. Mnogi su predstavu shvatili do sad. Nove pajace ce masa naći lako jer drugi cirkus ce doći u naš grad.
Ma sve je bilo samo fol. Sve je to samo jeftin trik. I sve te maske kriju bol i neki sasvim drugi lik. | |
| Ognjena
Mesec je mlad zaljuljao grad Na lahoru mrak prosušio lak Po baštama su prve Noćne Frajle nikle Večeras dodaj malo kremena u štikle I odigraj cool... Potpuno cool
Obrati pažnju na bas... U ritmu je spas I kad nađeš svoj gruv i na kiši si suv Načini svaki korak ovom istom strašću I pregazićeš more na tom hodočašću Ako ostaneš cool... Sasvim cool
Sve ima svoje... I vatra i led U kap se spoje... I čemer i med Sve ima svoje... Vrlina i greh Tuge postoje da bi prizvale smeh
Malecka... Ponoć zvecka A tvoja bajka i dalje sja Malecka... Suza pecka Al' šta bi s gunđalom ko ja? Ti samo odigraj cool
Noć je ko neki druid smućkala fluid I vazduh sladunja k'o mošorinska dunja U tebi noćas uzbuđeno srndać dršće Nemir čerge koja stigne na raskršće Odradi to cool... Strogo cool
Sve ima svoje... Kad mrzne i vri Kad menja boje... Kad vene i zri Sve ima svoje... Početak i kraj Tame postoje da bi prizvale sjaj | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:02 | |
| Ole ole
Ole Lole, pišem ti pesmu devet dana, brusim filigranske detalje, nižem, al' ništa od djerdana - lepo neće dalje.
Ole Lole, nameću neki ritam marša, lude se klanjaju k'o djeram. Pevaju pesme s puno falša, ja po svome teram.
Lole, valja mi tamburu spaliti, k'o one vikinške ladje, pustiti rekom pa žaliti, nek je djavo nadje. Lole, daj mi da još jednu ispijem, opet sam sanjao sušu, pa pusti ponovo Gypsy-je, za moju dušu.
Lole, imaš li ikoga na svetu, ili bi samnom na put mogla? Hajde da menjamo planetu, sutra dajem oglas.
Ole Lole, pogledaj samo šta nam rade, na karti neba mi smo tačka. Stavi pred krevet barikade i mirna Bačka.
Lole, taman se ludilo rasčisti, taman smo nadomak smisla, evo ih sledeći fašisti dok si rek'o "piksla". Lole, daj mi da još jednu ispijem, opet sam sanjao sušu, pa pusti ponovo Gypsy-je, za moju dušu, ajde...
Ole Lole, cakli se mesec k'o medaljon, al' nešto goropadno motri. Postroji zvezdani bataljon, fališ na toj smotri.
Ole Lole, baš tebe briga, slušaš jastuk, stiskaš tu svilu kao klešta, misliš na neki bezobrazluk. O, Bože, baš koješta.
Ole, danas sam pun neke [panije, triput sam živeo tamo. Sumnjaš u živote ranije? Ako, smej se samo. Lole, daj mi da još jednu ispijem, opet sam sanjao sušu, pa pusti ponovo Gypsy-je, za moju dušu.
Lole, valja mi tamburu spaliti, k'o one vikinške ladje, pustiti rekom pa žaliti, nek je djavo nadje. Lole, daj mi da još jednu ispijem, opet sam sanjao sušu, pa pusti ponovo Gypsy-je, za moju dušu.
Lole, danas sam pun neke [panije, triput sam živeo tamo. Sumnjaš u živote ranije? Ako, smej se samo. Lole, daj mi da još jednu ispijem, opet sam sanjao sušu, pa pusti ponovo Gypsy-je, za moju crnu dušu, Lole moj! | |
| Olivera
Na pragu svojih dvadesetih bio sam laka roba, bile su moderne barabe onih dana.
Ne želim svega ni da se setim, hteo sam, eto, sve da probam, zvalo me zabranjeno voće s raznih grana.
Sad žalim, da, al' šta sam znao ja? Ti si bila još devojčica. Leteo je kao leptir tvoj čuperak.
Drugi bi sve imalo smisao, drukčije bih život disao da sam znao da postojiš Olivera.
Možda sam a da nisam znao pred isti izlog s tobom stao, možda smo zajedno iz voza negde sišli?
Možda si sasvim blizu bila, ulicom mojom prolazila i možda smo se na trenutak mimoišli?
Sad žalim, da, al' šta sam znao ja? Ti si bila još devojčica, daleko od moga oka i mog pera.
Drugi bi sve imalo smisao, ne bih svakoj pesme pisao da sam znao da postojiš Olivera.
Drugi bi sve imalo smisao, ja bih iz te gužve zbrisao i nikom ne bi bilo jasno šta ja to smeram.
Znao bih gde da sebi nađem mir, skrio se u tajni manastir i čekao da ti odrasteš Olivera. | |
| Onaj ludi Šerbedžijin sin
Vreme je da nazdravimo, baćo moj... Palo inje po ravnici širokoj... Zauzela zima busije, vetar nosi miris Rusije, Bosutom se štuka mresti... Ko zna kad ćemo se sresti... Razmazana maglom šikara ko štafelaj starog slikara... Di ćemo se opet naći, Gospod zna...
Pa da lepo nazadravimo, moj baćane... Za sve one garave i zlaćane... Jer niko ne zna kao ja i ti kako tama zna zasjajiti... Smetnuo je, srećom, Dante negde nas komedijante... I niko ne zna kao ti i ja kakva li je suza stihija... E vidiš, u to ime i ova se ispija...
I osta jedva na dnu srca... Točilo se iz te bačve... Sto godina da se priča... Od Erduta pa do Spačve...
Drama, scena prva, prvi čin, onaj ludi Šerbedžijin sin, zagledan u oblake ko hrlekin... Drama, scena prva, prvi čin, Onaj ludi Šerbedžijin sin, Zagledan u oblake ko hrlekin...
U ravnici svima ravno, rode moj... Pa je čovek nekad planina u njoj... Požare smo tuđe gasili, da li smo bar dušu spasili? Svi su nas za rukav vukli, lakoverni i podmukli... Tuče grom po samom oraju... Ne vole nas, i ne moraju... Ma slušaj, kere laju kad koga ne poznaju!
I osta jedva na dnu srca... Točilo se iz te bačve... Sto godina da se priča... Od Erduta pa do Spačve...
Drama, scena stota, stoti čin, ovaj ludi Šerbedžijin sin, sad tumara oblacima kao džin... Drama, scena stota, stoti čin, ovaj ludi Šerbedžijin sin, Sad tumara Holivudom, bato, kao džin... | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:03 | |
| Oni
Oni su dojahali tacno u podne, vozilom strane proizvodnje. Sofer bi dig'o pare za svoje memoare, ali Zan je lojalan.
Oni su prosli firmom da se sve prasi, pa napred nasi gubitasi, uz rabljene citate i price koje znate, ma 'ajde, slabe vajde za sve nas.
Gde to kume dizu bune navodne? Sta to vicu, zalosne im majke? Da bi culi prave reci narodne, drugovi su krenuli u hajke na izvesne pevaljke.....
Za nasu stvar ce oni i u izgnanstvo - mandat u pusto inostranstvo. Rodjenu decu, tate, u mracne konzulate. Uf, ala je ovo surovo.
Oni ce smelo poci u sumu crnu, sami na krvolocnu srnu i posle krace bitke, cim prebroje gubitke, pili, jeli - ziveli...
Baza hoda oko naseg zavoda. Nek' im neko kaze dve-tri bajke... Da bi culi prave reci naroda, drugovi su krenuli u hajke na tirazne pjevaljke... | |
| Oprosti mi Catherine
Ekspresni vlak za Pariz Pula, Trst, Milano Torino, Grenobl, Pariz polazi sa cetrnaestog kolosjeka drugi peron lijevo
Ponavljam, ekspresni vlak za Pariz, Pula, Trst Milano, Torino, Grenobl, Pariz polazi sa cetrnaestog kolosjeka drugi peron lijevo
Na stanici u Puli pod vrelim suncem leta sam cekao autobus i svirao gitaru
Tad sela je kraj mene i pitala da l' smeta i znam li dobar hotel u Rovinju il' Vrsaru
Ref. Oprosti mi Katrin mozda nisam bio fin mada si mi bila draga
Oprosti mi Katrin sve je sada samo dim nasoj ljubavi ni traga
I rece da je stigla tog jutra iz Dizona odvedoh je u mali restoran s dobrom klopom
Uz sendvice i kafu onako iz fazona predlozih joj da dalje krene sa mnom autostopom
Ref.
Sutra sve je bilo ko da se dugo znamo na plazi joj na poklon izronih morskog puza
I nije rekla nista nasmesila se samo i pruzila mi ruke kao sebe da mi pruza
Ref.
I mahala mi dugo sa prozora vagona i pisala mi posle da pamti sunce juga
I zvala me u jesen da dodjem do Dizona al' tamo ne bi bila ista nego neka druga
Ref. | |
| Ostaje mi to sto se volimo
Moj drug iz detinjstva živi sretno na selu, k'o u ruskom romanu, tačno tako. Ima ženu i sina, ima podrum pun vina i sve mu je ravno.
U poslednje vreme ja ga viđam sve ređe, samo onda, uglavnom, kad nešto slavi. On se ne ljuti zbog tog, pruži ruku i kaže: "Nisi bio odavno".
I sećamo se dana kad smo još bili divlji k'o jeleni hitri, i sve smo bliži istini i tuzi što smo bliži sledećoj litri.
Pitam ga dal' zna da si otišla, da si otišla. "Ma nije strašno", kaže on, "Imala je drugog, to znaš". Pitam ga dal' zna da se volimo, da se još volimo. "Ma baš si smešan", kaže on, "ponekad si klinac baš".
Moj drug iz detinjstva život posmatra škrto, vidi nebo i zemlju, ma ima pravo. Ja sam prokleti pesnik koji stoji na kiši, koji laže i voli.
Mada smo učili istu grubu životnu školu, mi smo nekad daleki, pa to je ljudski. Svako nosi u sebi nekog svog malog boga kom se potajno moli.
I zato vraćam priču na vremena kad smo bili jeleni hitri, i sve smo bliži istini i tuzi što smo bliži sledećoj litri.
Pitam ga šta sad, kad si otišla, kad si otišla. "Ma budi mangup", kaže on, "ima mnogo sličnih njoj". Pitam ga dal' zna da se volimo, da se još volimo. "Ma koješta", gunđa on, "dodaj bokal stari moj".
Moj drug iz detinjstva se oženio zelen, al' je imao sreće, ja vidiš nisam. Ja sam ljubio razne, neke potpuno prazne, neke potpuno strane.
I sve mi se čini da ne postoji način da mu objasnim tebe, jedinu pravu. Zato topim u vinu čitav svet jer u čašu može svašta da stane.
I sećamo se dana kad smo još bili divlji k'o jeleni hitri, i sve smo bliži istini i tuzi što smo bliži sledecoj litri.
Pitam ga dal' zna da je nevažno što si otišla. "Avantura", kaže on, "Šta ti sada ostaje?" Ostaje mi to što se volimo, što se volimo. "Dal' zbog vina", kaže on, "al' ovo smešno postaje". | |
| Otilija
Jedva da se sećam dvanaest zvončića na njenoj bluzici Sam je crni đavo poturio note muzici Vrtela prstić oko dugmeta Starija je sestra bila kao ukleta Obećale, kući, da će doći i pre ponoći
Jedva da se sećam prvih pet-sest slova njenog imena Mesec nesto flekav, ko stara trumpeta limena Vitlao Bozić jata zvezdana Mrznuo je Dunav nizvodno od Bezdana A u nasem kraju, lepih seka iznad proseka
I baš lakonoga... Za drugoga zaručena, a za mene naručena kod Boga. Moja lepotuška... Nedopijen gutljaj vina, dah karmina na krajičku opuška Ko reči par u spomenar...
Jedva da se sećam da je ribnjak bio srmom okovan Tad i nikad više miris'o je sneg na jorgovan O, mati joj njena skrila papuče Od mraza ringlov pred kućom napuče U ocove čizme pa do čarde preko verande
Moja lakonoga... Za drugoga zaručena, a za mene naručena kod Boga Moja lepotuška... Nedopijen gutljaj vina, dah karmina na krajičku opuška I teški lom u srcu mom...
Ajmo deco...
I baš lakonoga... Za drugoga zaručena, a za mene naručena kod Boga. Moja lepotuška... Nedopijen gutljaj vina, dah karmina na krajičku opuška Ko reči par u spomenar...
Moja lakonoga... | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:04 | |
| Otkud muva
Otkud muva, ma otkud ova cudna muva, otkud stvorila se tu?
Zu, zu, zu, zu, zu.
Otkud muva, sta u mome stanu trazi, sta to zeli naci tu? | |
| Pa dobro gde si ti
Nikad nisam bio momak oko kog se diže larma, ali mislim da sam faca i da imam nekog šarma. Možda grešim, al' ja sam takvog dojma.
Neki kažu da sam led, neki kažu da sam vatra, meni stvarno nije važno, š ta ko misli ili smatra, kada ona o tome nema pojma.
I uvek smišljam neki novi stih, i neki fazon drukčiji od svih, al' uvek kad je sretnem kažem ja istu stvar: Pa dobro, gde si ti? Baš sam ovih dana hteo da te zovnem. Hej, reci mi, dal' još uvek imas onaj broj sa 203?
Pa dobro, gde si ti? Što ne navratis, kod kuće sam popodne? Hej, reci mi, kako mama, kako tata, kako baka, kako svi?
Svake noći sanjam film u kom je ona glavni akter, smišljam koju boju voli, smišljam kakav je karakter. Kako spava, ili tome slično.
Ja bih znao da je volim, ja bih znao s njom da maštam, da je čuvam, da je ljubim, da joj lažem, da joj praštam - to bi hteo da joj radim lično.
I uvek smišljam neki novi stih, i neki fazon drukčiji od svih, al' uvek kad je sretnem kažem ja istu stvar.
Pa dobro, gde si ti? Baš sam ovih dana hteo da te zovnem. Hej, reci mi, dal' još uvek imaš onaj broj sa 203?
Pa dobro, gde si ti? Što ne navratiš, kod kuće sam popodne? Hej, reci mi, kako mama, kako tata, kako baka, kako svi?
Nekad ne znam da li sanjam, nekad ne znam šta je stvarnost, ja sam hteo tačno takvu, to je čudna podudarnost, tačno takvu, ma ozbiljno vam kažem.
Jedni misle da je nežna, drugi tvrde da je gruba. Jedni misle da je super, drugi misle da je truba. Ja se slažem, ma ja se uvek slažem.
I uvek smišljam neki novi stih... | |
| Panonski mornar
Gledam Banat, Srem I Backu, s Fruske gore, gledam tako, a u dusi lom. Tu je nekad, kazu knjige bilo more, cekalo me pa presusilo. Rodjeni sam moreplovac, ko Magelan il jos bolje ko admiral KUK, u ravnici u sred njiva gubim elan, na suncanom zitu morski vuk.
REF: Mog mora nema i ne znam sta da radim, moj stari kaze da ni Dunav nije los, mog mora nema, al ja zivim u nadi da mozda ipak negde srescemo se jos.
Zivot mi je zato gorak, kao tonik, tuga moja bez kraja i dna, al na srecu tu je mesec svetionik vodi me kroz plave vode sna. O gde bas mene da tako nesto snadje, ovo je prica i za suze i za smeh, poneki mornar mozda ostane bez ladje, al bez mora to je izuzetan peh
REF: Mog mora nema i ne znam sta da radim, moj stari kaze da ni Dunav nije los, mog mora nema, al ja zivim u nadi da mozda ipak negde srescemo se jos.
O gde bas mene da tako nesto snadje, ovo je prica i za suze i za smeh, poneki mornar mozda ostane bez ladje, al bez mora to je izuzetan peh | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:05 | |
| Pesma Arsenu
Pesma Arsenu
Uvek sam imao namere jasne sta zelim biti kad odrastem ja bicu Arsen
Neki su hteli biti lekari neki piloti, a neki stolari a ja jedino Arsen
Nisam bas imao osnove krasne ni muzikalnost, ni zice glasne a, a, o, ne kao Arsen
Ali sam ipak bas zbog te farce vezbao cesto do noci kasne aha, da budem Arsen
Jer mi smo ucili kako se voli sa ukusom mora i ukusom soli i mi smo pjevali da nam prodje vreme o, sve u glas
Ne daj se, Ines, za ime sveta pa mi sudbina smo ovog planeta moje nezne godine da mi je opet u vas
Ponekad namerno ranije zaspem da sanjam sto duze kako sam Arsen aha, kako sam Arsen
On ima petnaest godina prednost prekratko vreme da dostignem vrednost aha, kao Arsen
On ima petnaest godina prednost prekratko vreme da naucim ono sve sto zna Arsen | |
| Pesma o jednom petlu
Im'o sam strasnog petla, bio je pravi djavo Na kisi i na vetru uvek je staj'o pravo Po selu perje leti, dize se strasna graja U nasoj kuci uvek bilo je dobrih jaja
Im'o sam strasnog petla, bio je pravi ludak Koju taj koku kljucne, ko da je tresno budak A koke, cudne 'tice, uvek im srce kuca Za nekim grubijanom koji jih dobro kljuca
Za njega nisu bile samo koke slatke Ne, taj je skak'o i na guske i na patke A tek na curke, cim je bilo neke sanse Princip je isti, sve su ostalo nijanse
Im'o sam strasnog petla, bio je malo cudan Po danu nesto dremljiv, al' nocu uvek budan Curice iz mog sela cule su za tog dasu Zbog tog sam petla i ja bio na dobrom glasu
Za njega nisu bile samo koke slatke Ne, taj je skak'o i na guske i na patke A tek na curke, cim je bilo neke sanse Princip je isti, sve su ostalo nijanse
O, im'o sam strasnog petla, bio je prvak sveta Danas su petli cudni, svaka im dlaka smeta Ja ne znam sta je razlog, danas su drugi dani Uglavnom, spram mog petla, ovo su sve cerglani
Meni je se'set peta, stize jesen pozna Putuje moje drustvo i ja cekam na red Ne bi mi ova starost bila tako grozna Da cujem petla barem mesecno jedared
Poslusaj zato savet, sto ce ti cica dati Kad imas mladog petla ne daj mu da se pati Pusti ga neka leti, neka ga koke vide Posle ce biti kasno i petlu vreme ide | |
| Pile moje, pace moje malo
Puteve sam pros'o mnoge,dobro sam proset'o noge Pile moje,pace moje malo Kuca mi je tamo gdi sam,nigdi mira nas'o nisam Cedo moje,luce moje lepo
Prosao sam belim svetom,kitio se raznim cvetom Sret'o ljude bele,crne,k'o kurjake i k'o srne
Video sam sto nije svako,procit'o sam zivot lako Lane moje,pile moje malo Za zivot mi malo treba,tambura i parce hleba Luce moje,pace moje belo Sam tugujem,sam se tesim,kazu neki kako gresim Pile moje,cedo moje lepo
Ostadose iza mene od sveg cuda uspomene Varosi i zene razne,puna srca,case prazne
Ne gledaj me,sta je tebi,nadji nekog slicnog sebi Slomicu ti srce kada odem Gle,polaze noge same,to drumovi zovu ,mame Pile moje,pace moje malo Ne zovi me da se vratim,lutalicu zvezdu pratim Cedo moje,luce moje lepo
Kuca mi je tamo gdi sam,nigdi mira nas'o nisam Trazio sam dzaba srecu,kanda da je naci necu
Deder ti so tom violinom,hajde... | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:06 | |
| Plava balada
E, moj Plavi, bio si malo sirov, al' ipak pravi Nikad u dilu sa bagrom, nikom u stranu, nikome duzan Bio si, sve u svemu, dobrom cukom naoruzan.
Sta da pricam, ja danas ne znam nikog ko ti je slican Spremnog da bez racuna, tacno u podne Razgrne slabe i kao Geri Kuper sam izadje pred barabe.
Da, tu i tamo, setim se devojke po kojoj se znamo Cudljivo kisno leto sedamdes' koja, godina Raka Kad me je skolska ljubav ostavila zbog murjaka.
Davno bilo, otad se sedam mora Dunavom slilo Dok jedro mog kaputa burnim su morem terali vetri Na tvoje epolete sletele su zvezde dve - tri.
I tad su dosli popovi, pa topovi, pa lopovi I citav svet se izoblicio Ispuzali su grabljivci, pa lazljivci, snalazljivci Pa, ko je smeo da te podseca sta si Dobro se pamti samo prvi u klasi.
Ne znam, Plavi, meni se cinilo da Beograd slavi Veliki Uskrs duha, svi ti grafiti, a onda kordon Pred onom decom, ko pred toboz nekom hordom.
Znas sta sledi, ipak je ona bila nesto sto vredi Pa, kad se onog jula nismo potukli zbog njene casti Zar cemo sad zbog ovih ocajnika zeljnih vlasti.
Dok god je ovih frikova sa punom vrecom trikova Nista sto vredi nece vredeti Zar stvarno nema nacina pred najezdom prostacina Pa, ti si skolovan da hapsis taj talog A ne da pustas da ti izdaju nalog!
Sorry, Plavi, posalje me katkad srce na raport glavi Od starog drustva nista, neko je puk'o, neko je svirn'o, Ma, ti si super, brate, ako stvarno spavas mirno | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:06 | |
| Poluuspavanka
Hej, otkaci slepove nanisani jutro i pusti tu stvar, neka klizi postoje kod Amera reci za to take it easy, lutko lepa zrela se breskva nebom cepa
U kosu me zadeni ko malenu sedefnu snalu me skri iza temena svi satovi svemira zure mi imamo vremena, puna kapa noc i nas dvoje, stara klapa
Ref. Nije ovo uspavanka, pesma gnjavanka buenas noches, chiquita to smo smislili vrag i ja, to je magija tajni prolaz kroz noc
Bas polaze galije do vina i maslina 'ajmo malo na jug Italije zatvori oci
U tajnoj sam misiji moj dom je tek maleni svitac na nebeskoj pucini a ja sam na ovoj planeti da sretnom te ucinim, spavaj samo ne znaju oni sta mi znamo
Nije ovo sweet baby dream glupi evergreen, nema ljutnje, Sinatra ova pesma te voli sva to je molitva za jos jedan lep san
O, ne boj se granica i naslovnih stranica nema tih glupih stanica na putu do jutra
Ref. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car | |
| |
| | | | Đorđe Balašević - car | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 359 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 359 gostiju. :: 1 Bot
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|