|
| Đorđe Balašević - car | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Đorđe Balašević - car 28.02.09 21:52 | |
| First topic message reminder :
Bezdan
Nema me više u tvojim molitvama, više me putem ne prate. A noć mi preti, ponoć i pusta tama, kad me se samo dohvate.
Više me ne voliš, kad se vraćam nisi budna, ne goriš, gasne naša zvezda čudna, lažna srebrna stvar.
Daleko putujem, vetar nudi neke rime, kupujem, pristaju uz tvoje ime, dva-tri stiha na dar.
Ne slušam više šta šapućes dok snivaš, plaši me koga pominješ. I sve si dalja, a sve mi bliža bivaš, kao da opet počinje...
Ali me ne voliš, to se uvek drugom desi, govoriš, ali više ne znam gde si, da li neko to zna?
Šta sam uradio? Kakva tužna humoreska! Gradio ispod gradova od peska dubok bezdan bez dna. |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Zgubidan Totalno relaxiran
Broj postova : 1942 Godine : 47 Lokacija : Zagreb Datum registracije : 13.04.2011
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:06 | |
| Portret mog zivota
Mesec prosipa bokal fosfora. Vitraz mraza na oknu prozora. Jedne noci k'o ova, znace Bog, doslikacu portret zivota svog.
Silueta se davno nazire. Neko uzdahne, neko zazire. Isto vide a razno tumace, djavo prste u farbu umace.
Prave si boje dodala na taj portret zivota mog: talase plave, nijansu lave, vrtloge zelenog. I lila, tamnu, ceznjivu, i boju breskve, neznu i sramezljivu, setno sivu, nepogresivu.
Roze nadjoh medj' starim pismima, modru vrpcu nad teskim mislima, ukrah ridju iz pera drozdova, laki purpur iz prvih grozdova.
Uzeh oker sa svece svecarske, drap sa svilene masne becarske, mrku s tambure tuznih tonova a cinober sa nosa klovnova.
Prave si boje dodala na taj portret zivota mog: talase plave, nijansu lave, vrtloge zelenog. A crnu nisi stedela, ali bez nje bi bela jos izbledela - bez crne bela ne bi vredela.
Srce je moje napuklo k'o kora starog bagrema, al' u tvom oku kao lane zadrema. I, jedva, kao sapati, nicu u uglovima zlatne paprati. Pramen sna u sliku navrati.
VETAR DOK´ONO SENKE SPOPADA HUK U AMBIS TIŠINE PROPADA JEDNE NOĆI K´O OVA ZNAT ĆE BOG DOSLIKAT ĆU PORTRET ŽIVOTA SVOG | |
| | | mobile VIP član
Broj postova : 17288 Godine : 34 Datum registracije : 23.04.2011
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:06 | |
| nije lose slusam ga ali retko | |
| | | Zgubidan Totalno relaxiran
Broj postova : 1942 Godine : 47 Lokacija : Zagreb Datum registracije : 13.04.2011
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:07 | |
| Poslednja nevesta
Vesnik svadbe po sokaku svuda je... Brinu snajke šta će koja mesiti... Neko mi se, kanda, skoro udaje? Moralo se i to jednom desiti... Tu livadu ja sam prvi kosio... Pričam više nego što bih smeo... Ajde... Odavno bih je zaprosio... Da sam samo hteo...
Vetrić glanca krune granja... Tamiš nosi par lokvanja... Račun svedi: šta sad vredi mladost, tričava? Nevažno je to sve skupa... Sećanje je smešna lupa Koja sitne stvari uveličava...
Oprezno s tom violinom... Ona čezne za tišinom... Ko da škakljaš anđelčiće vrhom gudala... A Nju nemoj pominjati... Neće svet zbog toga stati... Neće biti prva što se udala...
Nista lakše nego sebe slagati... Ništa lakše neg se nasmrt opiti... Ništa teže nego zalud tragati... Od sto drugih nju sam hteo sklopiti... Srce cupka, al misao okleva... Čeka da se stvari same dese... Tuga lepše zvuči kad se otpeva... Pesma sve podnese...
Bog je katkad pravi šeret... Na strmini doda teret... I potura Nedohvatno da se dohvati... Bog je dobar... Kako kome... Bolje ne pitaj o tome... Ućutacu ili ću opsovati...
Polagano, Šanji-bači... Ti si znao šta mi znači... Ko da heklaš paučinu vrhom gudala... Kad pred crkvom baci buket Neka padne, kao uklet... Neka bude zadnja što se udala...
Samo bol je u životu siguran... Sreću nosi neki poštar jako spor... Neka... Samo ovu noć da izguram... Sutra ću već naći dobar izgovor... | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:07 | |
| Posvadjana pesma
Sa katedrale tri puta lupilo dosta se zvezdica na misu skupilo pločnik ko potočić posrebren krivuda
dal su se ulice ponovo smanjile a senke brestova otanjile il ja to nisam predugo prošao tuda
prosipam korake ko pijan dinare od Mičurinove do detelinare nemir me vuče njoj svojim tankim vlaknom
možda se upravo malo odljutila možda je nekako naslutila kakva se drama odvija pod mojom jaknom
a mesec pojma nema matora lola drema (jutros je lumpov'o po Kini) dok se sa sobom borim da tačno izgovorim tu tešku stranu reč "izvini"
ona me voli znam, OK ne suviše al' taman dovoljno da krišom uzdiše kada me tračeri ubace u šemu
škripuću oblaci pod njenim nogama ne da se ludica tvrdoglava šta više da piše udžbenik na istu temu
samo je vetar sretan vrti se ko baletan u svojoj sivoj pelerini dok moje misli traže kako se ono po naški kaže ta teška strana reč IZVINI
izvini, izvini, izvini, ... izvini | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:08 | |
| Pred zadnji sneg
Kad zadnju brazdu zaorem, po tragu senke rodine... Procvaće zimske ružice... Po prvi put te godine... Naić'e studen atarom... Kao regiment oklopni... I biću samo mirna vlat, kad okopni...
Ja nemam nigdi nikoga... Al moja priča prosta je: Štogod ih manje zavoleš, menje ti njih nedostaje... I nisam kadar švindlati... za sobom skele paliti... Da silom steknem nekog kom ću faliti...
Obećo sam da te neću pominjati... Bogarati i sudbinu proklinjati... U varoš se preseliti... Orcati i veseliti... Obećo sam srca teška... Obećo sam... Al jebešga...
Kad zadnji čokot zagrnem pod skute Svetog Damjana... U bokal bistre plemenke zapašće trunka tamjana... Strahovi mladi umiru... Priču sam kraju priveo... Još onda kada sam i njih nadživeo...
Obećo sam da ću makar za beštiju... Da ću naći lepšu, bolju i veštiju... Nemeškinju... Gospodičnu... Ni po čemu tebi sličnu... Obećo sam srca teška... Obećo sam... Al jebešga...
I utom pašće i zadnji sneg... Preko svih prvih snegova... A perce anđela je teg spram svih zemaljskih tegova... Spreman je Onaj varati... Olovni kantar skovati... Al danas više ne bih trebo psovati... | |
| Predlog
Pile moje, kako stvari stoje, vreme radi za nas Bas se mislim, sto bi zalud kisli, kad bi mogli ostati kod vas Kisa pada, gde bi isli sada, crni oblaci iznad grada sta je tu je, sakrijmo se od oluje
Srce lupa kao vojni bubanj, to je opasan znak Imam krizu i uvek kad ste blizu pada mi na oci mrkli mrak Sad bi mozda ploca dobro dosla, neka muzika davno prosla Chubby Checker ili neki slican smeker
Otkad vas znam stare slike mi imaju novi ram Otkad vas znam neke obicne stvari mi cudno zvuce Bio sam sam kao niko na svetu, k'o niko znam Bio sam sam, ali sve je to bilo odavno, juce jos
Dame biraju...
Ove noci mi smo mogli poci u restoran il' bar Ma gde bili, mi bi nesto pili, to je problem, bas u tom je stvar sto da krijem, gadan sam kad pijem, ja se posvadjam, pa se bijem Zato bolje ostanimo tu nas dvoje
Otkad vas znam stare slike mi imaju novi ram Otkad vas znam neke obicne stvari mi cudno zvuce Bio sam sam kao niko na svetu, k'o niko znam Bio sam sam, ali sve je to bilo odavno, juce jos
Drugarice biraju...
Pile moje, kako stvari stoje, vreme radi za nas Bas se mislim, sto bi zalud kisli, kad bi mogli ostati kod vas Kisa pada, gde bi isli sada, crni oblaci iznad grada sta je tu je, sakrijmo se od oluje
ca ca ca.. | |
| Priča o Vasi Ladačkom
Znate l' priču o Vasi Ladačkom? I ja sam je tek onomad čuo. Jednom devet dana nije izlazio iz birtije, kažu da je bio čudna sorta...
Otac mu je bio sitni paor, 'ranio je sedam gladnih usti'. Mati mu je bila plava, tiha, nežna, jektičava, umrla je s trideset i nešto...
Imali su par jutara zemlje, malu kuću na kraju sokaka. Na astalu navek hleba, taman tol'ko kol'ko treba, al' je Vasa hteo mnogo više...
Želeo je konje vrane, po livadi razigrane, sat sa zlatnim lancem i salaše... Želeo je njive plodne, vinograde blagorodne, u karuce pregnute čilase, ali nije mog'o da ih ima.
Voleo je lepu al' sirotu, uz'o bi je, samo da je znao: voleš jednom u životu, sad bogatu il' sirotu, to ne bira pamet nego srce...
Sve se nad'o da će ljubav proći. Zanavek je otiš'o iz sela. Nikad nije pis'o nikom, venč'o se sa miraždžikom, jedinicom ćerkom nekog gazde...
Dobio je konje vrane, po livadi razigrane, sat sa zlatnim lancem i salaše... Dobio je njive plodne, vinograde blagorodne, u karuce pregnute čilase, sve je im'o ništa im'o nije.
Propio se, nije proslo mnogo, dušu svoju Đavolu je prod'o. Znali su ga svi birtaši, tražio je spas u čaši, ali nije mog'o da ga nađe...
Mlad je, kažu, bio i kad je umro, sred birtije, od srčane kapi. Klonula mu samo glava, k'o da drema, k'o da spava i još pamte šta je zadnje rek'o...
Džaba bilo konja vranih, po livadi razigranih, džaba bilo sata i salaša... Džaba bilo njiva plodnih, vinograda blagorodnih, džaba bilo karuca, čilaša...
Kada nisam s onom koju volem, kada nisam s onom koju volem.
Kad ja nisam s onom koju volem, E, kad nisam s onom koju volem.
Znate l' priču o Vasi Ladačkom? I ja sam je tek onomad čuo. Čak i oni slični njemu, kada razmisle o svemu, kažu da je bio čudna sorta.. | |
| Prica o momku zvanom Blejk
Ovo je prica koju vrlo retko pricam, to je prica o momku zvanom Blejk. Jedni ga hvale, drugi žale, treći zvrje k'o budale, pred ekranom, ponedeljkom mesta ni za lek. Odavde pa do Zemuna i do Little Mokri Lug, svud se gleda taj covek, milioner i drug. I kažu, taj je u stanju da nam sanira dug. I svi se slažu da nam treba jedan civut kao Blejk.
Blejk je imao imanje, to se znalo više-manje, tek da sadi patlidžan i luk. To je bio neki salaš, k'o što peva mladi Balaš, da šest meseci hrani pešadijski puk. Ali ga pratio maler citav božiji vek. Kad si baksuz, moj bato, tu ne postoji lek. Sreću ne kupuje lova, niti euro cek. I nadrlj'o je kao žuti, s više strana, onaj isti Blejk.
Džaba vam novci, moji sinovci, džaba vam dolar stoj'o bolje. Travnjak na štrafte, izvori nafte, kad ste vi karakterne drolje. E, pa da... Jer, Aleksis je kurva, izvinte me što psujem, ja samo pevam, i mestimicno pljujem. I ako nas laže režiser, i ja lažem vas. Je-je-je... Tu pricu zna svako, bar par epizoda. Americka frka je postala moda, jer buržuj se krije i cuci u svakom od nas. I ceka pravi cas.
Blejk je im'o ćerku Felon, to je ženski Alen Delon. Mali monstrum, radi što mu bude ćeif. Njoj je Kolbi, zvani Cecil, pokojni gangster i imbecil, utrapio svog sinovca, po imenu Džef. O, Felon je partija bila, još se prica o tom. Tamburaši u transu, oko bakšiša lom. Još se ne zna, konkretno, ko je ispao som. Al' navuk'o je damu, sve u šesn'est, cak i klipan kao Džef.
Tu je doš'o neki Adam, taj je glupav k'o makadam. Taj mi krelac kvari citav film. To je mangup, cudna zverka, svoju sestru nešto merka, a ni mama nije sigurna sasvim. Tu je još i Stiven, lepi anticki kip. Koji ne zna dal' voli više zrno il' klip. To je jedan, kako da kažem, vrlo nazadan tip. I sve je više takvih kao što je Stiv.
Džaba vam novci, moji sinovci, džaba vam dolar stoj'o bolje. Travnjak na štrafte, izvori nafte, kad ste vi karakterne drolje. E, pa da... Jer, Aleksis je kurva, izvinte me što psujem, ja samo pevam, i mestimicno pljujem. I ako nas laže režiser, i ja lažem vas. Je-je-je... Tu pricu zna svako, bar par epizoda. Americka frka je postala moda, jer buržuj se krije i cuci u svakom od nas. I ceka pravi cas.
Blejk je im'o ženu Kristl, ta nije imala tri cistl, pade s konja, jao bože moj. Pa u ruke psihijatra, lepog kao Frenk Sinatra, koji je hteo da doktorira baš na njoj. Još ga ter'o neki maler, pa mu došo ženin švaler. Blejk bi s njim da igra tenis, barem jedan set. More cica, kakav tenis, bolje misli na svoj pe... život, nije ni tvoje srce džambo džet.
Tu je i Aleksis, jao, ta je moj broj. Svima uzima meru, mustru i kroj. Ima taktiku sjajnu, sami bubreg i loj. I sve više mislim da je ta Aleksić naše gore list.
Džaba vam novci, moji sinovci, džaba vam dolar stoj'o bolje. Travnjak na štrafte, izvori nafte, kad ste vi karakterne drolje. E, pa da... Jer, Aleksis je kurva, izvinte me što psujem, ja samo pevam, i mestimicno pljujem. I ako nas laže režiser, i ja lažem vas. Je-je-je... Tu pricu zna svako, bar par epizoda. Americka frka je postala moda, jer buržuj se krije i cuci u svakom od nas. I ceka pravi cas! | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:09 | |
| Prodaje se prijatelj
U lokalnom listu, od pre dva tri dana, videh cudan oglas ja, cudno, bas: 'PRODAJE SE PRIJATELJ!'.
Prosao je mnogo, kvario se lako, trosio je puno, da, i zato sad: prodaje se prijatelj...
Prodaje se prijatelj polovan, vrlo hitno! Nije posebno ucen ni skolovan, zar je to uopste bitno?
Prodaje se friend! x3
Da, cudno, znam, ali prodaje se friend...
Nekad prodas kucu, ili stari klavir, ili jutro zemlje, da, al' kako to: 'Prodaje se prijatelj!'?
Prodaj ga na crno, daj ga ipod cene. Trampi ga za nesto, da, al' bez tog: 'Prodaje se prijatelj!'...
Prodaje se prijatelj polovan, vrlo hitno! Nije posebno ucen ni skolovan, zar je to uopste bitno?
Prodaje se friend!
Prodaje se friend!
Prodaje se friend!
Da, cudno, znam, ali prodaje se friend...
Prodaje se friend! | |
| Provincijalka
Rekli su mi da je dosla iz provincije strpavsi u kofer snove i ambicije drug je studirao sa njom pa smo se najzad sreli ona i ja shvatih, boze, ovo je sazvezdje za nju - provincija
Srce stade k'o dete da se otima trazili smo se po prethodnim zivotima ostavih iza sebe svet, zablude, promasaje koji tiste prosto, lako, k'o neko beznacajno pristaniste
O da mi je da se jos samo jednom zaljubim opet bih uzeo kostim vecnog decaka i opet bih smislio kako da prodangubim dok ona ne sleti niz hodnik studenjaka
Gorda naspram podsmeha i spletki poslednjih usamljeni galeb iznad mora osrednjih reci bi sve pokvarile, samo se cutke pokraj mene stisla sami, svoji, izbeglice iz besmisla
O da mi je da se jos samo jednom zaljubim opet bih gledao niz kej kao niz prugu i opet bih znao da se u oblak zadubim i cekao bi samo nju, nijednu drugu
Napisi mi pesmu, mazila se. Nisam znao da li cu umeti. Reci jesu moje igracke, cakle mi se u glavi kao oni sareni staklici kaleidoskopa i svaki put mi je druga slika u ocima kad zazmurim ali postoje u nama neke neprevodive dubine. Postoje u nama neke stvari neprevodive u reci, ne znam... Napisi mi pesmu, molila je. I nisam znao da li cu umeti. Voleo sam je tako lako a tako sam tesko to znao da pokazem a onda odjednom raspored mladeza na njenim ledjima kao tajna mapa pokazao mi je u koje zvezde treba da se zagledam i tako, eto ti pesma, ludo jedna... | |
| Prva ljubav
Tad jos nisam nista znao i jos nisam verovao da na svetu tuge ima jedino mi vazno bilo da postanem levo krilo il' centarfor skolskog tima.. Tad sam iznenada sreo najtoplijeg leta deo to su njene oci bile.. Imala je kose plave i u njima na vrh glave - belu masnicu od svile.
Prva je ljubav dosla tiho nezvana, sama za sva vremena, skrila se tu, negde - duboko u nama.
Kad je proslo djacko vreme, padezi i teoreme i stripovi ispod klupe nije vise bila klinka, pocela je da se sminka i da zeli stvari skupe. Tako mi je svakog dana bivala sve vise strana, slutio sam sta nas ceka pa sam prestao da brinem kako da joj zvezde skinem postala mi je daleka..
Prva je ljubav dosla tiho nezvana, sama za sva vremena, skrila se tu, negde - duboko u nama.
Danas je na sedmom nebu, kazu mi da ceka bebu, nasla je sigurnost, srecu, dom. Ima muza inzinjera pred kojim je karijera i mesto u drustvu visokom. Ja jos kradem dane bogu ja jos umem, ja jos mogu da sam sebi stvorim neki mir. Jos sam sretan sto postojim, pisem pesme, zvezde brojim, jos sam onaj isti vetropir.
..Jos sam sretan sto postojim, pisem pesme, zvezde brojim, jos sam onaj isti vetropir..
..Ja jos kradem dane bogu ja jos umem, ja jos mogu da sam sebi stvorim neki mir. Jos sam sretan sto postojim, pisem pesme, zvezde brojim, jos sam onaj isti vetropir.. | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:10 | |
| Prvi januar
Halo, ej, cao, ja sam zar mi ne znas glas zvao sam te, nisi bila tu pa eto, malo cugam znam, to nije spas nista, zelim ti sretnu novu godinu, cao
Ref. Pomisli u ponoc na mene, na nas pomisli na Soltu i klince i bas mozda novi januar donosi spas pomisli u ponoc na mene, na nas
Ne daj da nam snegovi zaveju trag pogledaj kroz prozor kad sklopi se sat nosice te masta k'o carobni sag ne daj da nam snegovi zaveju trag
Halo, tu je drustvo hajde dodji i ti da, i on je sa mnom pa sta s tim, cula sam da negde si u planini ma dodji, tako zelim da te poljubim, sad
Ref. | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:10 | |
| Put u srediste zemlje
Kad sam jutros stig'o kuci s posla sacek'o me papir siv: otisla mi draga, svega joj je dosta, nikad ne zna dal' sam ziv.
Ma idi lutko lepa s milim bogom, ti si vise komad lak! Nisi nikad tamo stala svojom nogom, nemas ti pojma sta je mrak.
Tamo dole djavoli se kote, tri planine pritiska mi vrat. Bas i nisi drugar, moj zivote, al' neka, neka, bice sladje kad srce zemlje nadjem.
Neki Francuz, neki pisac mudar, prorek'o je mnogo tog. Mozda nikad nije radio kao rudar, al' ga volim kao svog.
Knjiga pise da postoji mesto, u sred zemlje neko sunce sja. Tamo se moze i s milion dvesto! Trazim srce zemlje stare i sunce za rudare.
Kopam, djavoli se kote, tri planine pritiska mi vrat. O, bas i nisi drugar, moj zivote, al' neka, neka, bice sladje kad srce zemlje nadjem.
Tamu gutam, disem, tamu gazim, trpim najbolje sto znam. Al' cu jednog dana da je proburazim i da se svetla docepam.
Knjiga pise da postoji mesto, u sred zemlje neko sunce sja. Tamo se moze i s milion dvesto! Trazim srce zemlje stare i sunce za rudare.
'Ajde, djavoli se kote, tri planine pritiska mi vrat. O, bas i nisi drugar, moj zivote, al' neka, neka, bice sladje kad srce zemlje nadjem,
kad srce zemlje pronadjem! | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:11 | |
| Računajte na nas
U ime svih nas iz pedeset i neke za zakletvu Titu ja spevo sam stih ne spominjem prošlost ni bitke daleke jer rođen sam tek posle njih Al život pred nama još bitaka skriva i preti nam preti ko duboki vir ja znam da nas čeka još sto ofanziva jer moramo čuvati mir računajte na nas sumnjaju neki da nosi nas pogrešan tok jer slušamo ploče i sviramo rock al negde u nama je bitaka plam i kažem vam šta dobro znam računajte na nas u nama je sudbina budućih dana i neki se možda i plaše za nju kroz vene nam protiče krv partizana i znamo zašto smo tu računajte na nas... | |
| Ratnik paorskog srca
Kada se Braca devetnaeste vrn'o s dalekog fronta 'di soldat je biv'o Pric'o nam kako ga trefilo zrno, pa zavrt'o rukav i to pokaziv'o A mi, a mi smo bili derani, a mi, mi smo bili derani
Pric'o nam Braca o mirisu mora i o patroli od koje je bez'o Pa kako je opsov'o nekog majora i zbog tog posle na robiji lez'o A mi, a mi smo bili derani, a mi, mi smo bili derani
Pric'o nam kako je pres'o Karpate, zujali meci k'o rojevi pcela Rek'o je: Rat vam je krvav da znate, al' nije mi zao ni ljudi ni sela Hej, zao mi konja
Kada se Braca devetnaeste vrn'o svake je veceri prico na soru Kol'ko je curica usput prevrn'o i kako topovi livade oru A mi, a mi smo bili derani, a mi, mi smo bili derani
I cim Braca korak iz avlije kroci skupi se drustvo iz naseg sokaka A svi smo imali velike oci, prepuna srca i mastu decaka Pa da, jer tad smo bili derani, pa da, tad smo bili derani
Psov'o je Braca i krivce i zrtve, puske i vaske i rov prepun blata Rek'o je: Ne mo's izbrojati mrtve jer su se carevi igrali rata Hej, zao mi konja
Negde u Braci je paorski koren i moze rata i rata da bude Kad nije paor za soldata stvoren, volije konje i zemlju neg' ljude A mi, a mi smo bili derani i sve jos je vredelo za nas Hej, hej, konji beli nebom terani, kroz san i kroz oblake u kas | |
| Regruteska
Sine moj... Ti se majke secas nejasno... Dobre senke iznad kolevke... Poc'o si da pamtis prekasno... Osluskujem lepet andjela... Znacu valjda da je nadjem ja?
Eh, mani me... Nas sam dom k'o cergu selio... Tepanja na vino mirisu... Njene stvari sam razdelio... Svaki praznik minu cuteci... Sebi nisam znao uteci...
Stade sve... Samo zivot prodje... Sine moj, oci njene plave... Stize dan da u vojsku podjes... Cudni se ovde sveci slave... Ej... Sine moj... Kako da te pustim? Ti si sve sto mi od nje osta'... Di ces s tim trepuskama gustim? Zivot bas ne zna sta je dosta...
Slusaj njih Sto uz bojni poklic legaju... Pevaju u slavu nozeva... Pevaju pa onda begaju... Poslo vreme s goreg na gore... Razigralo one Najgore...
Sine moj... Gajde ce ti baba kupiti... Tamburu sa ticom sedefnom... Cure ce pred kucom pupiti... Nek se sorom digne prasina... Kad bataljon suknji marsira...
Stade sve... Samo zivot prodje... Sine moj, oci njene plave... Stize dan da u vojsku podjes... Lumpuju... Usijane glave...
Sine moj, sve su to barabe... Ne dam ja mog spomenka bokor... Derane... Drz' se tvoga babe... Nisi ti za taj jad i pokor, ej... | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:12 | |
| Remorker
Dolaze snegovi, ne vredi, sve vise i vise mi smetaju studeni U kosu me nezno, k'o sedefnu snalicu udeni To mi treba, moj mali zaklon ispod neba
Otkaci slepove, nanisani jutro i pusti tu ladju da klizi Pronasli su Ameri sifru za to, take it easy Lutko lepa, zrela se breskva nebom cepa
Spusti svetla, oduzmi gas, smesnih stvari se bojimo Mislis da neko pita za nas, kao da ne postojimo Stavi misli u prazan hod, stresi zvezde k'o dudove I polako nasuci brod na te plisane sprudove I sanjaj
Odlaze selice, leprsaju malena jedra po nebeskoj pucini Taj odlazak gusaka uvek me starijim ucini Put do raja, o, zar je uzvodno do kraja
Spusti svetla, oduzmi gas, smesnih stvari se bojimo Mislis da neko pita za nas, kao da ne postojimo Stavi misli u prazan hod, stresi zvezde k'o dudove I polako nasuci brod na te plisane sprudove I sanjaj | |
| Requiem
Kad god prodjem ulicom sa tvojim imenom, pomislim na onu pesmu... vec je godinama ne pevam, stari refren nikom ne treba. Ljudi pesme kratko pamte, Komandante...
Ostace u knjigama i prica o nama: Balkan krajem jednog veka. Svako pleme crta granicu, svi bi hteli svoju stranicu... Tope se snovi kao sante, Komandante...
Na barikadama su opet zastave, svet ide kao na praznike, A decu izvode s jutarnje nastave da vide gladne radnike...
A gde smo mi, naivni, sto smo se dizali na Hej Sloveni? Kao da smo uz tu pricu izmisljeni.
Vremena su nezgodna, za momka kao ja, koji gleda svoja posla... Nisam lutak da me naviju. Imam samo Jugoslaviju... Sve druge baklje bez mene plamte, Komandante...
Na barikadama su opet zastave, svet ide kao na praznike, A decu izvode s jutarnje nastave da vide gladne radnike... I svi su tu da dobiju na toj lutriji... Na barikadama su uvek najbrzi, al nikad i najmudriji.
A gde smo mi, naivni, sto smo se dizali na Hej Sloveni? Kao da smo uz tu pricu izmisljeni... I prevareni...
Kad god prodjem ulicom sa tvojim imenom pomislim na Panta Rei... Bacice se, tako, neki lik kamenom i na tvoj spomenik, Jer sve se menja, i sve tece...
Covece. | |
| Ringispil
Curi od jutros od četiri- pet, rešilo nebo da potopi svet. Nad gradom danima vise iste kulise.
Poliva kiša al' to joj je zanat, ma sve mi je ravno k'o severni Banat, manje više, i sa kišom i bez kiše.
Vreme se vuče k'o teretni voz, gde li večeras da pomolim nos? Klasika: "Konobar, un cafe' macchiatto". Pa da.
Prolazi vreme, al' to mu je manir, i sve je to plitko k'o plehani tanjir. Izeš sliku, nigde jedra na vidiku.
O, daj okreni taj ringišpil u mojoj glavi. To ne zna niko, samo ti. Bez tebe drveni konjići tužno stoje.
Dodji, iz plave boce se pojavi, bar jednu želju ispuni i dodaj ovom svetu malo boje, čudo moje.
Veče se klati k'o prezreli klip, teška vremena, a ja težak tip - gravitacija začas uzima svoje.
Slab sam ja igrač za subotnje gužve, al' shvatam pomalo te pokretne spužve: neko pijan lakše život odrobija.
O, daj okreni taj ringišpil u mojoj glavi. To ne zna niko, samo ti. Bez tebe drveni konjići tužno stoje.
Dodji, iz plave boce se pojavi, bar jednu želju ispuni i dodaj svetu malo boje, o, čudo moje.
Sustajem ,odustajem, pritiska me kao pegla. Javi se, pojavi se, dodaj svetu malo vergla. Nekad si me čudila, o, danas bi mi tako legla. Dodaj malo ludila, dodaj svetu malo vergla.
O, daj okreni...
sustajem, odustajem...
taj ringišpil u mojoj glavi... | |
| Samo da rata ne bude
Pijani momci prolaze Duz nase tihe ulice. Oni u vojsku polaze, Prate ih tuzne curice, Brinu ih slutnje sulude- Da rata ne bude.
Ne mogu da me ne sete Suze na vrh tvog nosica, Devetsto-osamdesete, Ulice Brane Cosica I voza crnog k'o da s njim Zauvek odlazim.
Znas sta, Neka mora sve potope, Nek' se gleceri rasture, Vecni snegovi otope, Pa sta, Neka kise ne prestaju, Neka gromovi polude, Samo rata da ne bude.
Znas sta, Nek' se doba preokrenu, Nek' se zvezde uznemire, Nek' se planine pokrenu, Pa sta, Vetri nek pomahnitaju Nek' se vulkani probude, Samo rata da ne bude.
K'o zlatni prah Oreol sna, Oklopnih malenih glavica, I tvoja ljubav ranjiva, Cuva ih kao lavica, Lose te vesti uzbude, Da rata ne bude.
Znas sta, Neka mora sve potope, Nek' se gleceri razvale, Vecni snegovi otope, Pa sta, Kise neka ne prestaju, Neka gromovi polude, Samo rata da ne bude.
Znas sta, Nek' se doba preokrenu, Nek' se zvezde uznemire, Nek' se planine pokrenu, Pa sta, Vetri nek pomahnitaju, Nek' se vulkani probude, Samo rata da ne bude.
Samo da rata ne bude, Ludila medju ljudima, Veliki nude zablude, Plase nas raznim cudima I svakoj bajci naude, Da rata ne bude. | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:13 | |
| Samo je jos Mesec pun
(Iz emisije "Panonski mornar")
Dosao raspust, blago meni, Skola se ljulja kao brod, A odrasli su raspusteni Vec duzi period...
Neki su pricali do juce: Zivot je skola... leba ti ? Pustite decu neka uce, Njima ce trebati...
Uprava naseg kluba vesta mocna U njoj su vazni drugovi Lakse se muva i namesta Lakse se vrate dugovi
Uprava naseg kluba mocna Postenom svetu od njih zor Paze k'o straza danonocna Da se ne umesa spor...
Zena je tu da klima glavom, Da kuva, i da se ustine, De ce sad one, s kojim pravom Na vrata skupstine?
Muskarci vladaju, to znamo, Tako je jos od onog Adama, A ravnopravnost vazi samo Na barikadama...
Znam jednog s' losom krvnom slikom, Taj ima srece, blago meni, Stalno se bavi politikom A ne crveni...
Stvar je, da bude jasno svima, U objektivnoj kritici Cestitog sveta, dakle, ima I u politici.
??? ...teram za radni narod nas, Ponekad mislim da boga ima, Al ne preterujem bas...
Neki se kunu da su culi, Da ce se malo pomaci, Al vec smo odavno na nuli, Tu smo vec domaci..
refren: Samo da docekam Jun, Sve je drugo pod razno, Samo je jos mesec pun, Sve je ostalo prazno... Samo da docekam leto, Sve mirno i cutke, Samo je jos mjesec pun, Na trenutke... (s vremena na vreme...) | |
| Sanja
Ponoc me opet zatece sa lošim vinom i sumnjivim ženama, secanje kao reka potece mojom glavom i mojim venama.
Uzalud tiho prestaje odjek tvojih reèi u svemiru, osmeh tvoj vedri nestaje uzrok jednom davnom nemiru.
Dugi su putevi kojim sam hodio more iluzija kojim sam brodio, prazan je zivot koji sam vodio. Sanja!
Hteo bih svemu da dokucim smisao zašto sam živeo zašto sam disao? Zašto sam voleo i pesme pisao? Sanja!
Svaki put nekuda odvodi ja ne znam kuda niti me zanima, samo san do tebe dovodi i to je put kojim putujem danima. | |
| Sansona
O, Boze dragi, sve sto kazem odmah vuce na sansonu Tako na penal dospevam da svaku glupost otpevam.
I vec se plasim da sam vestac ili vec u tom fazonu Jer sve sto pevam pogodim, uvek se tako dogodi...
Gone me k'o da sam vraziji vrag, i sve je manje onih kojim sam drag, I sve je vise onih sto mi bas nisu skloni... Hteli bi da mi smrse koncice, ali pobrkacu im loncice Imam na kapi nove ratne zvoncice...
Za teta lije iz pesadije bas nisam po rezonu. Nesto im nesam logican... Jasno, cim nisam obican.
I sve sto ne sme da se kaze ja provucem kroz sansonu I kad se vlasi dosete - isteklo vreme posete...
A konkurencija mi prija zgodni momci za sezonu Mene je sreca sluzila, sezona se oduzila...
O, Boze dragi, sve sto kazem odmah vuce na sansonu I neki misle: lako je.... Dabome, deco, tako je... | |
| Saputnik
Na granici sam bio posle ponoci Mrak je moja boja, i tu nema pomoci Carinik, jos decak klimnuo mi glavom zvanican i krut I samo lupio pecat: sve u redu, laku noc i sretan put
Put se odmotava ko dugi sivi sal Sutra ce se stare koke picnuti za bal Takav dan se pamti, petnajst godina u vetar poslatih Dolaze svi maturanti, al' ce neki neke tesko poznati
Dosadne proslave mi dodju kao kazna Ali svejedno idem, mozda najzad saznam
Gde je moja pegava, dugo me izbegava Nije mi se javila nikad vise Magija je prestala, negde mi je nestala Kao leptiri pre kise
Gde je moja Peggy Sue, Nije ovde, rekli su: Oni su odselili, nemoj zvati Ostao je samo lik, mali verni saputnik Mali svitac srebrni Da me prati
Promicu dani kao jablani uz drum Jutro vec mirise na vanilu i na rum Gde su, kako se drze, bas da vidim sta je s dobrim djacima Oni se potrose brze, mi smo nekad bili generacija
Dosadne proslave mi dodju kao kazna Ali svejedno idem, mozda najzad saznam
Gde je moja pegava, dugo me izbegava Nije mi se javila nikad vise Magija je prestala, negde mi je nestala Kao leptiri pre kise
Gde je moja Peggy Sue, Nije ovde, rekli su: Oni su odselili, nemoj zvati Ostao je samo lik, mali verni saputnik Mali svitac srebrni Da me prati | |
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car 01.06.11 9:14 | |
| Sevdalinka
Štagod noćas da zapevam vućiće na sevdalinku... Usnuo sam čobanicu uplakanu u šljiviku... Grom udari... Planu seno... Rasturi se stado njeno... Zaplete se dim na uvojku... Reče da se zove Bosna... Čudno ime za devojku?
Nekom Drina teče desno... Nekom Drina lijevo teče... Sve da teče u dubinu... Na dve pole svet da seče... Znam tajni gaz, moje lane... Most se pruži gde ja stanem... Sve da vuku me konji vrani... Nema meni jedne strane dok si ti na drugoj strani...
Osta ovaj stari kompas u grudima... A po polju nikli zabrani... Crne senke što se gnezde u ljudima nadleću me kao gavrani... Nekada sam putovao po mjesecu... Kroz vilajet pun hajdučije... A sada me oči ljudske plaše više nego vučije...
Stoputa su prijatelji u molitvi pomenuti... Dal će mi se radovati? Ili glavu okrenuti? Šta slagati? Šta im kasti? Svet ne možeš pesmom spasti... Njine brige me i noćas brinu Dok se spremam na put kući... Na put kući...U tuđinu...
Svetom smo se rasipali ko đerdani... Nosili nas nebom ćilimi... Da li su to stvarno bili bolji dani, ili smo to bolji bili mi? Nekad smo se bratimili po pogledu... Sluteći da isto sanjamo... I bogu je prosto bilo krstimo l' se ili klanjamo... | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Đorđe Balašević - car | |
| |
| | | | Đorđe Balašević - car | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 366 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 366 gostiju. :: 1 Bot
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|