|
| Najljepše ljubavne pjesme | |
|
+14Otelo LuckyM5 kala Marko77 Petra P mexx Rokerka jaran Bonnie Blizanka Kikica legija mala_djevojka Goran 18 posters | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Najljepše ljubavne pjesme 06.12.08 3:20 | |
| First topic message reminder :Pablo Neruda AKO ME ZABORAVIS Hoću da znam jednu stvar. Znaš kako je to ako gledam kristalni mjesec, crvenu granu spore jeseni u mom prozoru, ako dotaknem uz vatru neopipljiv pepeo ili izborano tijelo klade, sve me odvodi tebi kao da je sve sto postoji, mirisi,svjetlost, metali poput barčica što plove ka ostrvima tvojim koja me čekaju. E, pa dobro, ako malo - pomalo prestaneš da me voliš i ja ću prestati tebe da volim malo - pomalo. Ako me odjednom zaboraviš ne traži me jer bih te ja već zaboravio. Ako smatraš dugim i ludim vjetar zastava što prolazi kroz moj život i odlučiš da me ostaviš na obali srca u kome imam korijena zapamti da ću toga dana, toga časa dići ruke isčupati svoje korijene u potrazi za drugim tlom. Ali ako svaki dan, svaki sat, prestaneš da mi budeš sudbina s neumoljivom slašću, ako se svakoga dana popne jedan cvijet do tvojih usana tražeći me o ljubavi moja, o moja u meni se sva ta vatra ponavlja, u meni ništa nije ugašeno ni zaboravljeno, Moja ljubav se hrani tvojom ljubavlju, ljubljena, i sve dok živis biće u tvojim rukama ne napuštajući moje. _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
Zadnja promjena: Goran; 25.07.11 21:07; ukupno mijenjano 1 put. | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
legija Ljubitelj foruma
Broj postova : 5576 Godine : 54 Lokacija : Varaždin Datum registracije : 19.10.2009
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 23.11.09 23:28 | |
| Mala kavana. Treperenje sunca I stol u kutu za dvoje-- Pa ti me ljubiš, zbilja me ljubiš, Drago, jedino moje?!
Mjesece u meni ljubav je rasla, Al nikome to ne htjedoh reći. Bio sam sam, ispijen od čežnja, A tako blizu sreći.
Da l' mogao sam slutiti ovoga jutra, Blijed od probdite noći, Da ću ti šaptati riječi, Sanjane u samoći?
I da ću tog jutra, što će se vječno U riznici srca da zlati, Naić na ruku toplu i spremnu Da stisak mi dršćući vrati?
D.Cesarić | |
| | | legija Ljubitelj foruma
Broj postova : 5576 Godine : 54 Lokacija : Varaždin Datum registracije : 19.10.2009
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 23.11.09 23:40 | |
| TREBA ZNATI - (Il Faut Savoir)
Smijesiti se dalje, da to treba znati kada je najbolje ustati od stola, kad pred nama stoje samo prazni sati u tome zivotu glupome do bola.
Trebalo bi znati, ma koliko stoji, sacuvati ponos, onaj sto preosta, i usprkos svemu, prijatelji moji, zauvijek otici, znati da je dosta.
Pred sudbinom svojom koja sve ti uze, kad vec nista nemas, kada sve si dao, trebalo bi znati skriti svoje suze. No ja, srce moje, ja to nisam znao.
Zato treba znati napustiti stol kad je ljubav tvoja davno pojedena, ravnodusna lica skriti svoju bol, zauvijek otici tiho kao sjena. I usnama treba reci da se smiju iza maske jada, i stisnuti zube, a krikovi mrznje u tebi da gnjiju, te posljednje rijeci onih koji ljube.
Treba znati mirno otici na kraju, usutkati srce sto vec umrlo je, sacuvati obraz ko neki sto znaju, dok jos nije pao.
Trebalo je znati,
suvise te volim, ja to nisam znao.
Charles Aznavour - 1924 | |
| | | jaran Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 264 Godine : 29 Datum registracije : 07.12.2009
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 07.12.09 10:49 | |
| Samo me takni
Ako mi taknes ruku Otvorice ti se put do mog srca Upoznaces svijet ljubavi Samo me takni.......
Jedan dodir ko treptaj oka Uzburkat ce more Nastace velika oluja Samo me takni........
Zasjace jace Sunce Otvorice se vrata zivota Dan ce postati vjecnost Samo me takni........
Zivjecu samo zbog tebe Ostvariti tvoje zelje Dolazicu u tvoj san Samo me takni......
Pruzam ti svoju ruku Eto tako ti je blizu Ispuni moju zelju Samo me takni......
Atlanta, April 23. 2009. godine Razim Bijelic - Jaran | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 23.02.10 3:43 | |
| STREPNJA Ne, nemoj mi prići!Hoću izdaleka Da volim i želim oka tvoja dva. Jer sreća je lepa samo dok se čeka, Dok od sebe samo nagoveštaj da.
Ne,nemoj mi prići!Ima više draži Ova slatka strepnja,čekanje i stra`. Sve je mnogo lepše donde dok se traži O čemu se samo tek po slutnji zna. Ne,nemoj mi prići!Našto to, i čemu? Iz daleka samo sve k`o zvezda sja; Iz daleka samo divimo se svemu. Ne,neka mi ne priđu oka tvoja dva. D.Maksimovic |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 05.04.10 13:36 | |
| Rijeka i More
On je rijeka a ja sam more. Njegov je nemir naglost voda koje raspasuju travu. Ja ih slusam kako huce u tijesnom koritu probijajuc se kroz duboki kanjon snagom od koje sustaje moja blagost.
Ja sam nestrpljivo more. On je rijeka. njegove ladje nisu moje ladje. njegove ptice nisu moje ptice. Ali njegovim ladjama ja sam sidriste gjde je dopusteno sjesti uz vatru i smijesiti se jednoj prici zbog koje se zaboravlja smionost. Njegovim pticama ja sam klisura koja ih sakriva u svoje stijene misleci da ih otimlje oceanu.
On je prispjela rijeka. Ja sam more. moje obale postaju njegove obale. Moje oluje postaju njegovo uzglavlje. moja beskrajnost postaje njegov mir.
Vesna Parun |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 05.04.10 13:36 | |
| Cekaj me
Cekaj me i ja cu sigurno doci Samo me cekaj dugo Cekaj me i kada zute kise noci ispune tugom Cekaj i kada vrucine zapeku I kada mecava brise Cekaj i kada druge niko ne bude cekao vise Cekaj i kada pisma prestanu stizati iz daleka Cekaj me i kada cekanje dojadi svakome koji ceka Cekaj me i ja cu sigurno doci
Ne slusaj kada ti kazu da je vrijeme da zaboravis I da te nade lazu Nek povjeruju i sin i mati da vise ne postojim Neka se tako umore cekati i svi drugovi moji I gorko vino za moju dusu nek piju kod ognjista Cekaj I nemoj sjesti s njima I nemoj piti nista Cekaj me i ja cu sigurno doci Sve smrti me ubiti nece
Nek rekne ko me cekao nije taj je imao srece Ko cekati ne zna Taj nece shvatiti niti ce znati drugi Da si me spasila ti jedina cekanjem svojim dugim Nas dvoje samo znatcemo kako prezivjeh vatru kletu Naprosto ti si cekati znala kao niko na svijetu....
Simonov |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 05.04.10 13:37 | |
| Sa tvojih usana
kad sat zazvoni na kuli sred begove dzamije ja sicu sicu do baste satro sljive da poberem ti uzmi ibrik srebrn ibrik ko fol vode da doneses
i tada priznat cu ti sve sapnut rijeci te volim te
sa tvojih usana vrucina ubija jos pamtim legende starih plemena sto za ljubav glavu gube i umiru kada ljube i tada priznat cu ti sve sapnut rijeci te volim te
Z. Arslanagic |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 05.04.10 13:39 | |
| Što sam? Tko sam? Ja sam samo sanjar, čiji pogled gasne u magli i memli, živio sam usput, ko da sanjam, kao mnogi drugi ljudi na toj zemlji.
I tebe sad ljubim po navici, dijete, zato što sam mnoge ljubio, bolećiv, zato usput, ko što palim cigarete, govorim i šapćem zaljubljene riječi.
"Uvijek" i "ljubljena" i "upamtit ću", a u duši vazda ista pustoš zrači; ako dirneš strast u čovjekovu biću, istine, bez sumnje, nikad nećeš naći.
Zato moja duša ne zna što je jeza odbijenih želja, neshvaćene tuge. Ti si, moja gipka, lakonoga brezo, stvorena i za me i za mnoge druge.
Ali, ako tražeć neku srodnu dušu. vezan protiv želje, utonem u sjeti, nikad neću da te ljubomorom gušim, nikad neću tebe grditi ni kleti.
Što sam? Tko sam? Ja sam samo sanjar, čiji pogled gasne u magli i memli, i volim te usput, ko da sanjam, kao mnoge druge na toj zemlji.
S. Jesenjin |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 05.04.10 13:41 | |
| Svida mi se kad sutis...
Svidas mi se kad sutis jer si kao odsutna, i cujes me izdaleka, i glas moj ne dodiruje te. Cini se kao da su ti letjele oci i cini se da ti je poljubac jedan zatvorio usta.
Kako su stvari sve ispunjene dusom mojom izranjas iz stavri, ispunjena dusom mojoj. Leptirice sna, dusi mojoj si slicna, i slicna si rijeci melankonija.
Svidas mi se kad sutis i kad si kao udaljena. I kada kao da se zalis, leptiricu u gukanju. I cujes me izdaleka, i glas moj ne dostize te: Pusti me da sutim s mucanjem tvojim.
Pusti me da ti govorim takoder s tvojom sutnjom jasnom kao svijeca jedna, prostom kao jedan prsten. Kao noc si, sutljiva i zvjezdana, tako daleka i jednostavna.
Svidas mi se kad sutis jer si kao odsutna. Udaljena i bolna kao da si umrla. Jedna rijec tada, osmijeh dovoljan je jedan. I veseo sam, veseo sto to nije tocno.
Pablo Neruda |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 05.04.10 13:42 | |
| Znam, mora da je tako: nikad se nismo sreli nas dvoje, mada se trazimo podjednako zbog srece njene i srece moje.
Pijana kisa, siba i mlati, vrbama vetar cupa kosu.
Kuda cu? U koji grad da svratim?
Dan je niz mutna polja prosut.
Vucaram svetom dva prazna oka zurim u lica prolaznika. Koga da pitam, gladan i mokar, zasto se nismo sreli nikad?
Il je vec bilo? Trebao korak? Mozda je sasvim do mene dosla. Al' ja, u krcmu svratio gorak, a ona ne znajuci - prosla.
Ne znam. Ceo svet smo obisli u zudnji ludoj podjednakoj, a za korak se mimoisli.
Da, mora da je tako.
M. Antic |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 05.04.10 13:44 | |
| DVOJE
Ljubeci se od postanja Kroz maglu svijeta dvoje bludi, Sa cudnom ceznjom, da se nadju U metezu stranih ljudi.
Razmisljaju o sebi cesto I prevarit ce se kadikad, Da su jedno drugo nasli, A nece se naci nikad.
Pa ipak, on ce jednom doc U sobu onoga hotela, U kom je ona cijelu noc Uz uzdisaje mora bdjela.
Pred zoru, kad u krevet legne, Na onu mislec koju trazi, Ni slutit ne ce, da mu jorgan Pokrivase vec njene drazi.
I mozda ce u restoranu Iz one case on da pije, Na kojoj bjehu njena usta Nekoliko dana prije.
D. Cesaric |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 05.04.10 13:46 | |
| Gledao sam te kako se odmah iza vrata rasplineš. Tek u ovoj sobi ti si ona koju oboje ljubimo. Malo nespokojna zbog tolikih čestih promjena i stoga uvijek tako jednostavna, kao nebo u svitanje.
Ali nebo koje se žari. Sanjiva od plamena koji u tebi spaljuje sve što nije ljubav. Ideš putovima koji bi se unaprijed mogli izračunati. Ti neproračunata! S osmjehom žuriš prema skoroj propasti.
kao da znaš da je vrijeme ljubavi jedino prekratko. Ni mene ne čuješ kada u kutu sobe jaučem zbog nemoći da prevarimo vrijeme. Jest, ljubav je u tebi nepotkupljiva. I ti samo nju poznaš.
Slavko Mihalić |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 05.04.10 13:47 | |
| Ne volim te zato što te volim i od voljeti te do ne voljeti te stižem i do čekanja kada te ne čekam srcem mi struji studen i plam.
Ne volim te zato što te volim i beskrajno te mrzim, a mrzeći te molim, i mjera moje putujuće ljubavi jest da te ne vidim i poput slijepca volim.
Možda ću potrošiti siječanjsku svjetlost, okrutnu zraku, svoje beskrajno srce, ukravši sebi ključ spokoja.
U ovoj historiji samo ja umirem i umrijet ću od ljubavi jer te volim, jer te volim, ljubavi, krvlji i ognjem.
Pablo Neruda |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 05.04.10 13:47 | |
| MALA MOJA IZ BOSANSKE KRUPE
Bilo mi je dvanaest godina, Prvi put sam sišao do grada Iz mog sela, tihog i dalekog, Kad susretoh tebe iznenada. Eh, dječačke uspomene glupe! Mala moja iz Bosanske Krupe!
Jesi li me spazila ili nisi, Zbunjenoga seoskoga đaka, Svjetlokosog i očiju plavih, U oklopu od novih opanaka, Kako zija u izloge skupe? Mala moja iz Bosanske Krupe!
Naišla si kao lak oblačak, Tvoj me pogled za tren obeznani, Zaboravih ime i očinstvo, Kako mi se zovu ukućani. Iznevjerih poput sablje tupe. Mala moja iz Bosanske Krupe!
Tekli tako gimnazijski dani, Uspomena na te ne ocvala, Modra Una u proljetne noći Tvoje mi je ime šaputala. Lebdjela si ispred đačke klupe, Mala moja iz Bosanske Krupe.
Brzo minu naše đakovanje, Lagan leptir sa krilima zlatnim, Ipak tebe u srcu sačuvah Kroz sve bure u danima ratnim. Ta sjećanja mogu l’ da se kupe, Mala moja iz Bosanske Krupe?
Sad je kasno, već mi kosa sijedi, Gledam Unu, ćuti kao nijema, Zalud lutam ulicama znanim, Sve je pusto, tebe više nema. Ej, godine, nemjerljive, skupe! Zbogom, mala, iz Bosanske Krupe!
Branko Ćopić |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 05.04.10 13:48 | |
| AKO ME ZABORAVIŠ
Hoću da znam jednu stvar.
Znaš kako je to ako gledam kristalni mesec, crvenu granu spore jeseni u mom prozoru, ako dotaknem uz vatru neopipljiv pepeo ili izborano telo drveta, sve me odvodi tebi kao da je sve sto postoji, mirisi, svetlost, metali poput barčica što plove ka ostrvima tvojim koja me čekaju.
E, pa dobro, ako malo-pomalo prestaneš da me voliš i ja ću prestati tebe da volim malo-pomalo.
Ako me odjednom zaboraviš ne traži me jer bih te ja već zaboravio.
Ako smatraš dugim i ludim vetar zastava što prolazi kroz moj život i odlučiš da me ostaviš na obali srca u kome imam korena zapamti da ću toga dana, toga časa dići ruke iščupati svoje korene u potrazi za drugim tlom.
Ali ako svaki dan, svaki sat, pristaneš da mi budeš sudbina s neumoljivom slašću, ako se svakoga dana popne jedan cvet do tvojih usana tražeći me o ljubavi moja, o moja u meni se sva ta vatra ponavlja, u meni ništa nije ugašeno ni zaboravljeno, moja ljubav se hrani tvojom ljubavlju, ljubljena, i sve dok živiš biće u tvojim rukama ne napuštajući moje. Pablo N. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 05.04.10 13:51 | |
| LJUBAVI
Ljubavi, od zrna do zrna, od planete do planete, mreza vjetra sa svojim sjenovitim mjestima, rat sa svojim cokulama krvavim, ili dan i noc klasa.
Kuda prodjosmo, otoci, mostovi ili zastave, violine prolazne jeseni izbodene, radost je ponavljala usne kaleza, bol nas je zaustavljala svojom lekcijom placa.
U svim republikama razvijao je vetar svoju neporocnu zastavu, svoju ledenu kosu i zatim se vratio cvijet svome cvijetanju.
Ali jesen u nama nikada nije ovapnela. U nasoj domovini stalnoj nicala je i rasla ljubav sa svim zakonima rose.
Pablo Neruda |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 05.04.10 13:51 | |
| DIVNO JE LJUBAVI ZNATI
Divno je, ljubavi, znati da si ovdje u noci, nevidljiva u svom snu i ozbiljno osamljena dok rasplicem svoje brige kao mreze zapletene.
Odsutno, tvoje srce plovi snovima, ali tijelo ti dise tako napusteno, trazeci me uzalud, dopunjujuci moj san kao biljka sto se udvostrucuje u seni.
Uspravna, bit ces druga sto ce zivjeti sutra, ali od onih granica izgubljenih noci, od ovog biti i ne biti u kojem se nalazimo
nesto ostaje i vodi nas svjetlu zivota kao da je pecat sjene obiljezio vatrom svoja tajnovita stvorenja.
Pablo Neruda |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 05.04.10 13:52 | |
| NOĆAS BIH MOGAO NAPISATI
Noćas bih mogao napisati najtužnije stihove.
Napisati, na primjer: "Noć je posuta zvijezdama, trepere modre zvijezde u daljini."
Noćni vjetar kruži nebom i pjeva.
Noćas bih mogao napisati najtužnije stihove. Volio sam je, a ponekad je i ona mene voljela.
U noćima kao ova bila je u mom naručju. Ljubljah je, koliko puta, ispod beskrajna neba.
Voljela me, a ponekad i ja sam je volio. Kako da ne volim njene velike nepomične oči.
Noćas bih mogao napisati najtužnije stihove. Misliti da je nemam, osjećati da sam je izgubio.
Slušati noć beskrajnu, još mnogo dužu bez nje. I stih pada na dušu kao rosa na pašnjak.
Nije važno što je ljubav moja ne sačuva. Noć je posuta zvijezdama i ona nije uza me.
To je sve. U daljini netko pjeva. U daljini. Duša je moja nesretna što ju je izgubila.
Kao da je želi približiti, moj pogled je traži. Srce je moje traži, a ona nije uza me.
Ista noć u bijelo odijeva ista stabla. No mi, od nekada, nismo više isti.
Više je ne volim, sigurno, ali koliko sam volio! Moj glas je tražio vjetar da takne njeno uho.
Drugome. Pripast će drugome. Ko prije mojih cjelova. Njen glas i jasno tijelo. Njene beskrajne oči.
Više je ne volim, zaista, no možda je ipak volim? Ljubav je tako kratka, a zaborav tako dug.
I jer sam je u noćima poput ove držao u naručju, duša je moja nesretna što ju je izgubila.
Iako je to posljednja bol koju mi zadaje A ovo posljednji stihovi koje za nju pišem.
Pablo Neruda |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 05.04.10 13:52 | |
| SADA
Sada si moja. Pocivaj svojim snom u mom snu. Ljubav, bol i nevolja sada moraju usnuti. Noc se okrece na svojim nevidljivim kotacima, a ti si uza me cista ko jantar uspavani.
Nijedna nece, ljubavi, spavati s mojim snovima. Ici ces, ici ce mo zajedno vodama ovoga vremena. Ni jedna nece sjenom zajedno sa mnom, samo ti, uvijek ziva, uvijek sunce i mijesec.
Sada su ruke tvoje otvorile njezne sake, ispustile njezne znakove, a ne zna se kamo, tvoje se oci sklopise kao dva siva krila,
dok slijedim vodu koju nosis, koja me nosi: noc, svijet i vjetar rasplicu svoju sudbinu i ja sam bez tebe samo jos tvoj vlastiti san.
Pablo Neruda |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 05.04.10 13:53 | |
| SRCU MOME...
Srcu mome tvoje su grudi dovoljne, a slobodi tvojoj pristaju krila moja. Iz usta će mojih nebu stići sve što bijaše uspavano na duši tvojoj.
U tebi je svakodnevna iluzija. Dolaziš kao rosa cvjetnim krunama. Tvoja odsutnost obzorje potkopava. Vječno poput vala bježiš.
Rekoh da si pjevala na vjetru kao borovi i kao jarboli. Poput njih si uzvišena i šutljiva. I namah se rastužiš, kao pred putovanje.
Prihvatljiva si poput puta znana. Nastanjuju te odjeci i glasovi sjetni. Probudih se, i ponekad se sele i bježe ptice što su ti u duši spavale.
Pablo Neruda |
| | | Rokerka Ljubitelj foruma
Broj postova : 4199 Godine : 28 Lokacija : Nedođija ^^ Datum registracije : 31.12.2009
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 05.04.10 22:13 | |
| VRT
Hiljade i hiljade godina
Nece biti dovoljno
Da iskazu
Onaj tren vecnosti
Kad si me poljubila
Kad sam te poljubio
Onoga svetlog jutra
U parku Monsuri u Parizu
Na zemlji
Koja se u zvezde racuna.
Zak Prever | |
| | | jaran Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 264 Godine : 29 Datum registracije : 07.12.2009
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 01.05.10 21:06 | |
| Eh kad bi samo znala....
Eh kad bi samo znala Sta mi tvoje oci znace Srce bi mi svoje dala Da moje vise ne place
Eh kad bi samo znala Kako me tvoje usne mame Ljubiti ih nada je mala A smijesile se samo za me
Eh kad bi samo znala Kako sam volio kose plave Sa mnom si k'o cvijet cvala Sam ostadoh kraj rijeke Save
Eh kad bi samo znala Da u ljubavi sav gorim Odmah bi me ti zvala Da te vise ja ne molim
Eh kad bi samo znala Koliko mi dusa pati Od tuge bi i rijeka stala Vrati mi se mila vrati
Eh kad bi samo znala Kako sada lupam case U zagrljaj moj bi pala Tebe samo volim zna se
Eh kad bi samo znala......
Razim Bijelic | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 05.05.10 9:19 | |
| LJUBAVNA PESMA
Kako da dušu sputam, da se tvoje ne takne? Kako, mimo tebe, njom da grlim druge stvari i daljine? Ah, rado bih sklonio na koje zaboravljeno mesto usred tmine, u neki izgubljeni kut, u kom neće je tvoje njihati dubine. Al' ipak, sve što dodirne nas dvoje ko gudalo nas neko spaja, koje iz dveju struna jedan mami glas. Na kom smo instrumentu? Ko nas satka? I koji ovo svirač drži nas? O, pesmo slatka.
Rajner Maria Rilke |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 05.05.10 9:20 | |
| Slovo o ljubavi
Ako se volite ljubavlju koja buja u samoći, od razdaljine, koja je više od sna nego od svesti, i po rastanku drhtaćete od miline, mognete li se još ikada sresti. Vi koji se volite ljubavlju isposnika, sa strahom od sagrešenja, koji kao ptica o kavez lomite krila, sećaćete se uvek jedno drugom lika. I po rastanku zamreti vam neće gušena htenja. Ako zbog nje patiš od nesanice i u ponoć hodaš budan po bašti, ako te lomi neutoljena želja luda, sećanja na nju nikad se nećes spasti. Onih s kojima se igramo oko vatre, a bojimo se da je dodirnemo, s kojima idemo kraj ponora nezagrljeni i nemi, sećaćemo se dugo ma i zavoleli zatim druge. Ako je želis bezgranično, a sediš kraj nje bez glasa slušajući bajku koja se u vama rađa, svanuću slično, pamtićeš je i kad se zima pred tobom zabelasa. Ako veruješ sedeći uz nju da je ljubav maslačkov puhor koji svaki dodir moze da strese, ako voliš u njoj san i dete, ako ti je bez nje pusto i gluho, misao na nju budiće te i kad se rastanete. Zauvek se pamte oni s kojima se grlili nismo, čije su nam usne ostale nepoznate, kojima smo samo s proleća, u snu, pisali pismo. Oni koji se kao reke ne mogu sliti, među kojima nema spojnog suda krvi i krvi vrele, a srca im se dozivaju ludo, zaboraviti se neće ni kad im duše budu posedele. Ako vam je ljubav nož u srcu, a bojite se taj nož izvući, kao da ćete tog časa umreti, pamtiće te on, setiće te se i umirući. Oni zbog kojih srca osećamo kao ranu, ali ranu zbog koje se jedino živi, u sećanje nam banu i kad zavolimo druge- i osetimo se nesrećni i krivi. Desanka Maksimovic |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme 05.05.10 9:21 | |
| Gledam te. Ti si, a nisi. Ruke su tvoje. A nisu. Bar mi pismo napisi da vidim po rukopisu.
Gledam te. Sneg na kosi. I korak isti. Drag. I vetar pahulje nosi i zamece ti trag.
Gledam te. A sneg sipa. I sve te vise znam. U sobi mirise lipa. Ponoc je. Opet sam.
Pero Zubac |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Najljepše ljubavne pjesme | |
| |
| | | | Najljepše ljubavne pjesme | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 537 korisnika/ca online; 1 registriran/a, 0 skrivenih i 536 gostiju. :: 1 Bot GerillaNajviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59. |
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943552. in 18084 subjects
|
|