|
| Poezija i proza - najljepše pjesme | |
|
+41Otelo Sinistra Besna_glista Carolija dea_ Talia mila01 Luca Milan01 Luna2 Šefik pfirsichblute januska Zagy Ines Mala Mario-x LuckyM5 kala Lunaneaktivna bonaca Zlatokosa clara Oleg520 cassia black-devil len facaabc4 scorpio57 Rokerka jaran legija Kikica Ary Markop Staša Meh Blizanka Niky ajmeivana silvinka Goran 45 posters | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| | | |
Autor/ica | Poruka |
---|
mila01 Totalno relaxiran
Broj postova : 1184 Godine : 60 Datum registracije : 24.12.2012
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 06.01.13 14:52 | |
| Za mnom stoje mnogi dani i godine, Mnoge noći i časovi očajanja, I trenuci bola, tuge, greha, srama I ljubavi, mržnje, nade, i kajanja.
Sve to stoji na gomili trenutaka U neredu, po prošlosti razbacano, Dok nju vreme vuče nekud, nekud nosi I odnosi bez otpora i lagano.
Nemam snage da se borim sa vremenom, Da odbranim, da sačuvam, ne dam svoje, Nego gledam čega imam, šta je bilo: I sve više, ništa više moje nije.
Kao miris, kao zraci, kao tama, Kao vetar, kao oblak, kao pena, Odvojeni dani, noći, lebde, kruže I prilaze u obliku uspomena.
Al’ kad mis’o i sećanja budu stali, Onda kud će i kome će oni poći? Onda kud će da isčeznu i da odu Uspomene, moji dani, bivše noći?
Pa kud idem, da li idem, je l’ opsena? Ko me goni, koga nosim, pre ili sada? Za mnom stoji čega nemam, a preda mnom: Mrtva prošlost sa životom pokrivena. Dok budućnost polagano pokrov skida, Nje nestaje i u prošlu prošlost pada.
D.P.V. | |
| | | Otelo Ljubitelj foruma
Broj postova : 5039 Godine : 63 Lokacija : Skoplje.. MKD.. Datum registracije : 10.05.2012
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 07.01.13 13:48 | |
| Jedne veceri sam imao neke cudne želje. Poželio sam mašinu za pisanje pepeljaru sa lažnim otiscima cigare i osjecanja zbunjenog junaka kratke simpaticne price. Poželio sam velicanstvenu sobu punu dima i zvuk saksofona; pomislio sam na nju. Poželio sam da je još uvijek nemam i da je želim da o tome pišem da je takvu volim. Poželio sam da je nadem i da je izgubim da je opet tražim. Iste veceri poželio sam još neke cudne stvari i mašinu za pisanje. Na stolu ispred mene olovka kutija upaljac šolja bijele kafe Vracam se da te pronadem u sobi Nešto cemo vec smisliti Dok cekam na mesara ja ne tvrdim da te volim vec samo da si moja najsavršenija iluzija Hodam puno po Južnom Gradu i valjda mi je, zbog one pjesme najdraža šetnja kroz Merien Strasse Usudio sam se zapoceti novu potragu za smislom Bolje je reci – novu potragu za novim smislom Još sam otkrio da gradovi nisu neosvojivi Stara zabluda opet pada u vodu Gradovi su sada samo blještave tacke koje se poput žiga utiskivaju po mapama moje mašte Odloži svoje obaveze i dozvoli telefonima da zvone Vraticu ti ljubaznost koja mi je pružena ranije Cekam te Zaboravi planove i dodi u Grad Cijelog Svijeta Dacu ti kljuceve od novih skloništa Samo pokucaj na vrata ovog stana i prepolovi krevet u kojem spavam Pokaži mi svoja bedra i grudi bez razmišljanja o samoci Samoca je prestala biti problem Ona je dama poput tebe i želi da je zabavljam Da bicu vaš klaun kao i ranije smijacete se istim pokretima šeprtlje Pokaži da postojiš Pokucaj slušalicom svog telefona na moja vrata Udahni molitve za koje se cijelog života spremam Progovori mojom tišinom Ja se odricem skromnosti Jer sam tvoj covjek Jer sam najbolji na svijetu Na stanicama koje pronalazim negdje na pola puta | |
| | | Luna2 Ljubitelj foruma
Broj postova : 4152 Godine : 47 Datum registracije : 01.12.2012
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 09.01.13 17:18 | |
| STRAŠNO JE VOLJETI TE
Strašno je voljeti te na mjestu tako krhkom kao što je svijet. Mučno je voljeti te u tom kraju, punom nesavršenstva. Gdje nas sve lomi i ušutkuje. Gdje nas sve vara i rastavlja.
Sofija Andersen | |
| | | Talia Ljubitelj foruma
Broj postova : 7245 Godine : 110 Datum registracije : 03.11.2012
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 25.01.13 18:58 | |
| MUNJA Čak i njena kratka vječnost nadmašuje te. za kišu koja te pratila u snovima nema gore glazbe: jedna svjetlosna putanja koja se unaprijed javlja kao stvarna grmljavina. Sjaj usukane munje samo najavljuje da ćemo imati oluju.
| |
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 25.01.13 18:59 | |
| FATAMORGANA Ti si iluzija na mome putu. Ti si lažna voda i sjena u pustinji. Moje oči te gledaju i ne vjeruju ti. Nisi na mom horizontu, ne svetliš, iako to činiš svjetlošću vode. Ne gorčiš, iako zagorcavas život. Ne stižeš, iako si tu. Refleks u tvojim očima lažna je voda. Kroz njih stvaraš iluziju o srebrnom gradu, zelenilu koje ne postoji, svježini bez vjetra, vatrenoj riječi koju nitko i nikada nije napisao na zidu. I sama sam bila projekcija noći u mome snu. Ne zračiš, iako se to čini. Tvoj poljubac ne ljubi. | |
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 26.01.13 20:26 | |
| DVIJE PTICE Zabludila morska ptica U daljine kopne zemlje I susrela kosovicu, Gdje u gaju slatko pjeva.
“Kako možeš pjevat tužna U pustinji ovoj suhoj, Gdje ni kapi vode ne ima?” -
“Pjevahu i moji stari U istome ovom gaju. ” -
Domovina kakva bila, Rođenom je sinku mila. | |
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 03.02.13 1:14 | |
| Ona zove se Nebo
I priđi joj tiho.. Sasvim lagano s leđa, dodirni je usnom.. Obećaj joj jutro, I uzet će te cijelog.. I brisati iznutra.. I pasti ćes prazan.. Nasmijanih usta.. Ona zove se, ona zove se Nebo...
I plakat ćes k'o nekad dok željet' ćes sve više, al' uzet' će noć sve što ona nije, al' jedno ćes znati, jedan broj u redu, jednu bajku boli i njeno ime što zvoni..
Ona zove se, ona zove... . Zove se Nebo!.. | |
| | | mila01 Totalno relaxiran
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 03.02.13 14:10 | |
| Ako nekad mozda cujes, gdje sonatu kisa svira, i gdje neki oluk place, kroz tisinu nocnog mira. Gdje dolazih, tebe cekah, i gdje korak moj odzvanja, u mirisu ispod granja, pod prozorom tvoga svijeta, Znaj, to sam ja...
I kad ponoc grad poljubi kad umukne zvon' sa sata kao andjel' neki vihor kad odskrine tvoja vrata takne li te kakva ruka drhtec' da te ne probudi i daleko od svih ljudi ako mine kakva sjena znaj, to sam ja... znaj, to sam ja...
To sam ja To sam ja... Ako polja stanu sjetna ako nebo umre s tugom kroz noc tamnu voz zapisti dok u maglu tone prugom a kroz puste staze parka miris tuzan ako zaluta i prije nego svane sjutra ako tebi zora bane znaj, to sam ja...
Dusa tvoja ako jednom mimo volje sama krene trazit spokoj, mir i ruke dusu moju, trazit mene a ne znade kud da krene kad je ovi puti lazu tad stihovi nek joj kazu sto ih svira struna moja, da zna to sam ja...
Miladin Sobic | |
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 04.02.13 23:18 | |
| Nježnu noć i nasmijano jutro......
Znat ćeš da te nevolim i da te volim, jer živjet je moguće na dva načina, riječ je samo krilo tišine, a vatra čuva polovinu studeni.
Volim te da bih te počeo voljeti, da bih ponovo počeo beskraj, da te ne bih prestao voljeti nikada: zato te još uvijek ne volim.
Volim te i ne volim, kao da imam u svojim rukama ključeve sreće i nesigurnu sudbinu nesretnika.
Moja ljubav ima dva života da bi te voljela. Zato te volim kada te ne volim i zato te volim kada te volim.
Pablo Neruda | |
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 05.02.13 22:01 | |
| Nije misterija da srce ne miruje
Istina je u par koraka htjelo bi preći prag neosvjetljenog hodnika Suvišne su riječi da kaže što je njemu tone li to u tamu? -
Lice se studira pitaju ogledalce pitaju srce dva oka puna žara.
Spustit ću se poput jutarnje rose u mirišljavi rajski vrt i neću biti tako škrt da korak po korak krenem ka tom mirisu koji me mami.
Na tren ću oči zatvoriti da probdijem trn koji neće osjetiti bol koja u meni ćuti i zamišljat ću da smo sami. U zagrljaju ljubav će zaboraviti sva iskušenja koja ne mogu biti takva da nadjačaju sva osječanja.
BRANKO KUŠEC | |
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 05.02.13 22:03 | |
| KAJANJE
Da sam znala, kako će godine da me bole, otišla bih odavno ,iz tuđine ove, otišla bih, negdje, nekom svome.
Zaboravila bi, da sam ovdje bila, kao ne pozvani gost,od nekud zalutali, otišla bih tamo, gdje su mi korijeni ostali.
Mislila sam s'vremenom, zavoljeti ću ja tuđinu živ se čovjek na sve privikne, govorila sam sebi, za neku bijednu utjehu, i hladnoću njenu.
Da sam znala, kako će da boli, rodnog kraja komad neba otišla bih, vratila bi se.
Korijenje svoje sada ovdje imam da ih ostavim, sada ne bih mogla oni ne razumiju, kako me boli zov rodnog praga moga.
| |
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 07.02.13 23:00 | |
| Tragom svog nemira koračam, idući lagano,putevima tuge, pokušavam svoju bol da nadjačam, bdijući sam i ove noći duge. A moj najveći bol si ti, i prevelika želja za tobom, i svi moji nedosanjani sni, sve rječi sa samim sobom. I bdijem nad mislima svojim, mislima u kojima si ti, i ove noći, i svake večeri ,govorim sa likom tvojim, prije nego što ću na počinak poći. Ne, ne čuješ ti , ni ove riječi, riječi koje ti srce šalje, i nije istina , da "vrijeme rane lječi" već da kroz život s tugom, nastavimo dalje. I svaka noć novu stranicu piše, novu priču tužne duše moje, ovo srce koje za tebe diše, i u grudima kuca, samo za nas dvoje. | |
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 10.02.13 13:12 | |
| ..Tamo negdje...
U očima snenim..čekam ..ne..nije zora..ni mjesec žut . Čekam ..ne,nije svaki oblak pust .. Ni tijelo bez daha ..ni usna bez traga .. Čekam..što ? Čekaj ..da kažem .. Da ti obojim misli ..u stihove snene .. Da se izrazim kroz morske pjene ..i tamo da pričekamo zajedno.. Jedno vrijeme ..jedan tren.. Jedno objašnjenje.. ..novi dan .. Novi trag .. Novi stih .. Novi smiraj u suton --začet pod smjelom jelkom.. Da ti kažem ..da sam u svakoj pori ...na svakoj životnoj odori . | |
| | | mila01 Totalno relaxiran
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 10.02.13 15:11 | |
| Prostor šta je? Gde sam to ja? Živim za tačku u koju nemo zurim. U njoj vidim tvoje oči sanjive, otvorenih očiju tvoju senku jurim.
Bezvoljno šetam ulicama ovim, ne želim da sretnem nikoga, nema više smisla čekati da te vidim, odavno si nestao iz života moga.
Pomirena sa sudbinom svojom i nemoći da te ikad vratim, pokušavam da zivim novi život a da ne plačem i da ne patim.
Ipak se zatvaram kao školjka, povlačim se iz dana u dan, uranjam u sebe gde te grlim večno i sanjam svoj nedosanjani san.
- Monika Živkov -
| |
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 12.02.13 0:08 | |
| Mi smo se sreli na ovoj zvijezdi što se zove Zemlja. Naš put kroz vrijeme u ovaj čas (čas svijetli kao cilj) stoji za nama dalek, gotovo beskrajan, da smo već zaboravili naš početak odakle smo pošli. Sada stoji ruka u ruci, pogled u pogledu. Kroz naše ruke, i kroz naše poglede zagrlile su se naše duše. O kada se opet rastanemo i pođemo na naše tajne puteve kroz beskraj, na kojoj ćemo se opet sresti zvijezdi? I hoće li pri novom susretu opet naše duše zadrhtati u tamnom sjećanju da bijasmo nekada ljudi koji su se nekada ljubili na nekoj zvijezdi što se zove Zemlja?....
A.B.Šimić | |
| | | dea_ Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 222 Lokacija : daleko Datum registracije : 09.02.2013
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 12.02.13 0:24 | |
| Desanka Maksimović: Strepnja
Ne, nemoj mi prići Hoću izdaleka da volim i želim tvoja oka dva. Jer sreća je lepa samo dok se čeka, dok od sebe samo nagoveštaj da.
Ne, nemoj mi prići Ima više draži ova slatka strepnja, čekanja i stra’. Sve je mnogo lepše donde dok se traži, o čemu se samo tek po slutnji zna.
Ne, nemoj mi prići Našta to i čemu? Izdaleka samo sve ko zvezda sja; izdaleka samo divimo se svemu. Ne, nek mi ne priđu oka tvoja dva. | |
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 13.02.13 10:41 | |
| Veće crne obrve natuče Usnule ptice pred kanonom stoje Da nisam mladost popio juče Da se juče nismo rastali nas dvoje.
Zaboravim mračne sile Što me bez milosti kidale i klale Lik tvoj nježni i oči tvoje mile U duši su mi jedino ostale.
Pa i ako se zaljubim u drugu I s njom ljubljenom, shvati Pričat ću o tebi svoju tugu I kao nekad opet drugom zvati.
Pričađu joj o nama kojekuda I o životu sve što bude htjela Glavo moja neizmjerno luda Do čega si ti mene dovela.
*** Pjesniče jadni, zar ćeš moći opjevat stihom mjesečinu? Već odavno su zgasle oči u strasti, kocki i u vinu. Ah, mjesec silazi kroz ramu i oči bole od mjeseca… Igrao sam na pikovu damu, izigrao sam karo keca.
Jesenjin | |
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 20.02.13 22:17 | |
| RAINER MARIA RILKE
Samoća
Samoća je poput kise, U veceri iz mora se dize, Iz ravnica pustih I dalekih stize, Ide u nebo, gdje je uvijek ima. I tek sa neba pada po gradovima.
Pada prije neg svijetlost je izasla, kad ulice se okrecu spram zore, I kad se tijela sto nisu nista nasla, Razocarano dijele puna mora, I kada ljudi sto od mrznje gore, U postelji jednoj moraju da noće.
Tad dolaze valovi samoće… | |
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 20.02.13 22:18 | |
| NAPREDAK
Opet moj dubok život glasno huči, kao da šire korito rnu biva. Svaka se slika sve više otkriva, svaki mi predmet sve prisnije zvuči. Moje se biće s bezimenim sliva: pa svakim čulom, proniknuv iz granja, ko ptica nebom vetrovitim sanja, a dušom, što leluja ko da sva na crnim stoji ribama, uranja u prekinuti dan jezerskog dna. R.M.Rilke | |
| | | Carolija Totalno relaxiran
Broj postova : 2243 Godine : 47 Datum registracije : 24.02.2013
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 24.02.13 22:30 | |
| Epilog
Nisam li drugacije zamisljao ovu noc, purpurnu do zvijezda, biserno-hladnom sobicku bez zidova i dva malena svica utetovirana u tvoju kosu. Bit ce da jesam jer samo klovnovi znaju koliko je najcesce tuzno ono sto izaziva smijeh...
A ja jos uvijek nosim one iste vagone neistovarene njeznosti ispod koze kao usnulu obalu vrele krvi u ocima koje su ponekad zelene.
Na sto te nocas sjeca sve to? Dva svjetla u jednom mraku sta cine? More ili moru... Okean ili kap... Trijumpf ili elegiju...
Znam, vrijeme je rastanka i svaka staza nekuda vodi... osim unatrag. A ja bih nocas upravo unatrag...
Ti dobro znas, biseri u mom oku ne poticu od kapi vec od uplasenih svitaca koji ti vise ne pripadaju. Rukama sada gutam prazninu dok tisina postaje bodljikava, kao noc usamljenog vojnika. Prst sudbine... ili dva i po prsta sudbine? Dvije jednake zvijezde nisu li najudaljenije? U praskozorje kad nas vise ne bude ostace samo milion pahulja vrelog snjega na vrsku granate.
I mjesec je svjestan da postoji jos samo dok pliva na povrsini vode, kao posljednji camac u posljednoj noci, a srebrni trak rijeke u njegovom oku je samo mac sudbine koja ga dijeli na pola. Zatvori vrata, iza crvene zavjese je i crvena svjetlost. manje crvena, a ja iza nje ucim da zaboravim.
U svijetu slavuja i cvrcaka osim krvi postoji jos pjesma, nemoj nikad bar to da zaboravis, ostalo je uglavnom nevazno.
Mali moj svicu, ciji mrak nocas cinis blagim.
M.Beric | |
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 25.02.13 22:26 | |
| Drveni lutak
Noćas bih htio da budem tvoj mali drveni lutak čije će oči da svijetle kao fenjer sa seoskih kola da budem tvoj jastučić u jedan plačni trenutak raznježen cvjetak sreće što raste iz cvjeta bola.
Nemoj da ga bereš po mraku jer mrak te nebeskom crta zbog te sam slike probao opojno vino od gloga sto zrije na tvojim usnama u stakleniku rajskoga vrta gdje sam vec jednom bio sjenovit u naručju Boga.
Noćas bi htio da budem jedini mornar na brodu što plovi od mora do mora tvojih usnulih svjetova napravio sam ga od lokvanja pa ponekad propušta vodu i zato ti letucka u oku i nije mu do drugih letova.
Sve sto se u srcu krije jednom se zarumeni jer srce za svaku ružu predvidi tajni kutak kada ti zaspim na ruci zaspi i ti u meni hoću noćas da budem tvoj mali drveni lutak.
M.Beric | |
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 26.02.13 21:49 | |
| Dođe mi ponekad Da legnem kraj reke, Da se istečem sa njom ili Da ostanem na dnu, da mi isperu vode Srce i dušu. Dođe mi ponekad Da brojim rastajuće zvezde I da gledam plavetnilo neba kuda Krstare namrgođeni oblaci. Dođe mi ponekad Da legnem kraj reke, Jer obuhvata me neka luckasta tuga Onda kad stojim i pratim zelene talase Od obale do obale. Dođe mi ponekad Da se valjam po travi Zajedno sa senkama pasa koji laju Na duvarskom satu, (Sat koji ne otkucava ponoć). Dođe mi ponekad Da pijuckam reku od izvora do ušća, Jer hoću da sretnem zlatnu ribicu I da je zamolim da mi nacrta Svoj lik, da je ne bih izgubio U bezdanu svojih sećanja.
D.Bajski | |
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 26.02.13 21:54 | |
| Gavran Jednom jedne strašne noći, ja zamišljah u samoći, Čitah crne, prašne knjige, koje staro znanje skriše; Dok sam u san skoro pao, netko mi je zakucao, Na vrata mi zakucao - zakucao tiho - tiše - "To je putnik" ja promrmljah, "koji bježi ispred kiše", Samo to i ništa više. Ah, da, još se sjećam jasno, u prosincu bješe kasno Svaki ugarak, što trne, duhove po podu riše. Željno čekam ja svanuće, uzalud iz knjiga vučem Spas od boli što me muče, jer me od Nje rastaviše. Od djevojke anđeoske, od Lenore rastaviše, Ah, nje sada nema više. Od svilenog, tužnog šuma iz zastora od baršuna Nikad prije osjećani užasi me zahvatiše; Dok mi srce snažno bije, ja ga mirim sve hrabrije: "Putnik moli da se skrije od te noći, bure, kiše. Putnik kuca na ta vrata, da se skrije ispred kiše. Samo to je, ništa više." Ohrabrih se iznenada, ne oklijevah više tada: "Gospodine il gospođo, izvinjenje moje stiže! Mene teški snovi prate, a vi nježno kucat znate, Tako tiho i bez snage, vaši prsti vrata biše, Da sam sanjiv jedva čuo" - Tu se vrata otvoriše - Mrak je tamo, ništa više. Pogled mrak je prodrijet htio, čudno zastrašen sam bio, Sumnjajući, sanjajući, sni mi paklenski se sniše; Nedirnuta bje tišina, znaka nije dala tmina, Rečena je reč jedina, šapnuta od zvuka kiše: "Lenora" ja šapnuh tiho, jeka mi je vrati tiše, Samo to i ništa više. Kad u sobu ja se vratih, cijelom dušom tad zaplamtih: Nešto jači nego prije udarci se ponoviše. "Sigurno", ja rekoh, "to je na prozoru sobe moje; Pogledat ću trenom što je, kakve se tu tajne skriše. Mirno, srce. Da, vidimo, kakve se tu tajne skriše - Vjetar to je, ništa više. Prozorsku otvorih kuku, kad uz lepet i uz buku, Kroza nj uđe gordi Gavran, svetih dana što već biše, Nit da poklon glavom mahne, ni trenutak on da stane, S likom lorda ili dame kroz moju se sobu diže I na kip Palade sleti, što se iznad vrata diže, Sleti, sjede, ništa više. Ovaj stvor u crnom plaštu, nasmija mi tužnu maštu Teškim, mrkim dostojanstvom, kojim čitav lik mu diše. "Nek ti kresta jadno visi", rekoh, "kukavica nisi, Strašni, mračni Gavran ti si, što sa žala Noći stiže, Kako te na žalu zovu hadske noći otkud stiže?" Reče Gavran: "Nikad više". Začudih se tome mnogo, što je jasno zborit mogo, Premda nejasne mu riječi malo tog mi razjasniše. Ali priznat mora svako, ne događa da se lako, Da živ čovjek gleda tako, pticu što se nad njim njiše, Životinju ili pticu, što nad vratima se njiše S tim imenom "Nikad više". Ali Gavran sjedeć tamo, govori riječ jednu samo, Ko da duša mu i srce u tu jednu riječ se sliše. To je sve što on mi reče - dalje krila ne pokreće, Dok moj šapat mir presiječe: "Svi me druzi ostaviše, Otići će i on kao nade što me ostaviše". Tad će Gavran "Nikad više". Dok ja stajah još zatečen - odgovor bje spremno rečen. "Nema sumnje," rekoh, "ta je riječ tek trica, ništa više Od nesretnog gazde čuta, kojega je sudba kruta, Pratila duž njegova puta, dok mu sve se pjesme sliše U tužaljke puste nade, koje teret u se zbiše, Od "nikada-nikad više". Al taj stvor u crnom plaštu, još mi u smijeh goni maštu, Ja naslonjač tad okrenuh bisti, gdje se Gavran njiše Na baršun mi glava klone, a ja mislim misli one, Stapam mašte tužne, bolne; kakvu meni sudbu piše Ova strašna kobna ptica, kakvu meni sudba piše Grakćuć stalno: "Nikad više". Sjedih tražeć smiso toga, ne govoreć niti sloga Ptici, čije žarke oči moju dušu rasplamtiše; Tako misleć misli bone, pustih glavu da mi klone I u baršun da mi tone, kojim svijetlo sjene riše, Naslonit se na taj baršun, kojim svijetlo sjene riše O n a ne će nikad više. Zrak tad ko da gušćim stade, na me neki miris pade Ko da anđel lakih nogu kadionik čudni njiše. "Ludo", viknuh, "to su glasi, bog će posla da te spasi Bol i tugu da ti gasi, što te tako izmučiše. Pij nepenthe, da u srcu zaborav Lenoru zbriše." Rače Gavran: "Nikad više". "Zli proroče, ne znam pravo, da l si ptica ili đavo, Da li te je Satan poslo, il te bure izbaciše Sama, al nezastrašena, u tu pustu zemlju sjena U dom ovaj opsednuti, - zaklinjem te, ah, ne šuti Reci, reci ima' l melem jada, što me izmučiše?" Reče Gavran: "Nikad više". "Zli proroče, ne znam pravo, da l si ptica ili đavo, Al u ime Boga po kom obojici grud nam diše, Smiri dušu rastuženu, reci da l ću u Edenu Zagrliti svoju ženu, od koje me rastaviše, Anđeosku tu Lenoru, od koje me rastaviše?" Reče Gavran: "Nikad više". "Dosta ti govorit dadoh, crna ptico!" Tad ustadoh, "U oluje divlje bježi, što se kroz noć raskriliše! Ne ostavi niti traga svojih laži kraj mog praga, Meni je samoća draga - usne same dovršiše - Iz mog srca kljun svoj vadi, nek ti trag se ovdje zbriše!" Reče Gavran: "Nikad više". I taj Gavran, šuteć samo, još je tamo, još je tamo, Na Palade kip je sjeo, što se iznad vrata diže, Oči su mu slika prava zloduha što sniva, spava, Svijetlost, što ga obasjava, na dnu njegovu sjenu riše, Moja duša iz tih sjena, što mi cijelu sobu skriše Ustat ne će - nikad više!
Edgar Allan Poe | |
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 11.03.13 11:10 | |
| Obletao je oko mene Za vreme mnogih meseca dana i časova I stavio je najzad ruku na moje grudi Nazivajući me svojim malim malim srcem Istrgao mi je obećanje K'o što se istrže cvet iz zemlje I zadržao ga u svome sećanju K'o što se čuva cvet u zimskoj bašti A ja Zaboravila sam na svoje obećanje I cvet je brzo svenuo Oči su mu se iskolačile Pogledao me je popreko I uvredio tesko A drugi je došao i nije mi ništa tražio Ali me je celu obuhvatio pogledom U času za njega bila sam naga Od glave do pete I kada me je svukao Dopustila sam mu da od mene čini šta hoće A nisam znala ni ko je on
J.Pervert | |
| | | Besna_glista Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 496 Godine : 60 Datum registracije : 17.02.2013
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 12.03.13 17:09 | |
| U vrijeme kad se slavio moj rođendan, bio sam sretan i nitko nije bio mrtav. U staroj kući proslava mojeg rođendana bijaše nešto poput vjekovne predaje, i radost sviju, i moja, bila je stanovita kao neka religija.
U vrijeme kad se slavio moj rođendan, imao sam potpuno zdravlje što se sastojalo u tomu da ništa ne pojmim da za obiteljski krug budem uman, i da nemam nada koje su drugi imali za mene. Kad dođe vrijeme da imam nade, ja ih više ne znadoh imati. Kad dođe čas da gledam život, bijah izgubio smisao života.
Da, ono što bijah od pretpostavljenoga u pogledu sebe, ono što bijah po srcu i rodbini, ono što bijah u polupokrajinskim predvečerjima, ono što bijah u ljubavi drugih i kao dijete, ono što bijah - o, dragi Bože, ono što samo danas znam što bijah...
u kojoj je razdaljini!... (Ne nahodim...) Vrijeme kad se slavio moj rođendan!
Ono što sam danas poput vlage je u hodniku u dnu kuće, što rađa plijesan po zidovima... ono što sam danas (i kuća onih što me ljubljahu trese se cijela od mojih suza ), ono što sam danas, to je činjenica da su prodali kuću, i da su svi mrtvi, i da sam preživio sebe kao hladna šibica.
U vrijeme kad se slavio moj rođendan... Kako sam to ljubio, kao osobu, ono vrijeme! Tjelesna žudnja duše da se opet tamo nađe u jednom putovanju metafizičkom i ćutilnom, s dvojnošću mojega ja... Jesti prošlost kao kruh izgladnjelog, bez okusa maslaca među zubima!
Vidim nekadašnje s jasnoćom što me osljepljuje za sve ono što je ovdje... Prostrt stol s više stolnjaka, s boljim crtežima na posuđu, s više čaša, kredenac s mnoštvom stvari - slatkišima, voćem i ostalim u sjeni namještaja- stare tetke, razni rođaci, i sve to radi mene, u vrijeme kad se slavio moj rođendan...
Zaustavi se srce! Ne mO, moj Bože, moj Bože, moj Bože. Danas više nemam rođendana. Trajem. Moji se dani zbrajaju. Bit ću star kad to budem bio. Ništa više. Bijes što nisam ponio u džepu ukradenu prošlost!...
Vrijeme kad se slavio moj rođendan!...i | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme | |
| |
| | | | Poezija i proza - najljepše pjesme | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 409 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 409 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|