|
| Poezija i proza - najljepše pjesme | |
|
+41Otelo Sinistra Besna_glista Carolija dea_ Talia mila01 Luca Milan01 Luna2 Šefik pfirsichblute januska Zagy Ines Mala Mario-x LuckyM5 kala Lunaneaktivna bonaca Zlatokosa clara Oleg520 cassia black-devil len facaabc4 scorpio57 Rokerka jaran legija Kikica Ary Markop Staša Meh Blizanka Niky ajmeivana silvinka Goran 45 posters | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| | | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 20.08.10 21:25 | |
| Uzalud je budim Budim je zbog sunca koje objašnjava sebe biljkama zbog neba razapetog između prstiju budim je zbog reči koje peku grlo volim je ušima treba ići do kraja sveta i naći rosu na travi budim je zbog dalekih stvari koje liče na ove ovde zbog ljudi koji bez čela i imena prolaze ulicom zbog anonimnih reči, trgova budim je zbog manufakturnih pejzaža, javnih parkova budim je zbog ove nase planete koja će možda biti mina u raskrvavljenom nebu zbog osmeha u kamenu drugova zaspalih između dve bitke kada nebo nije bilo više veliki kavez za ptice nego aerodrom moja ljubav puna drugih je deo zore koju budim budim je zbog zore, zbog ljubavi, zbog sebe, zbog drugih budim je mada je to uzaludnije negoli doživati pticu zauvek sletelu sigurno je rekla: neka me traži i vidi da me nema ta žena sa rukama deteta, koju volim to dete koje je zaspalo ne obrisavši suze koje budim uzalud, uzalud, uzalud uzalud je budim jer će se probuditi drukčija i nova uzalud je budim jer njena usta neće moći da joj kažu uzalud je budim ti znaš, voda protiče, ali ne kaže ništa uzalud je budim treba obećati izgubljenom imenu nečije lice u pesku ako nije tako odsecite mi ruke i pretvorite me u kamen |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 20.08.10 21:26 | |
| Odakle meni u džepu vetar Koji je mrsio tvoju kosu Nekoliko kamenčića Koje si bacala iza sebe Govoreći da ćeš tako lakše naći U povratku put do kuće A vrapci ih neće pojesti Odakle meni mali komad papira Na kome si napisala Volim te I tvoja slika Iz vremena kada si volela da gledaš Kako opada lišće Kada si volela da gaziš po njemu Odakle meni u kutiji od šibica Malo peska sa zamka Koji si sama sagradila I u kome sam te Princezo Poljupcem probudio iz snaOdakle meni snovi puni tvojih reči I gomile rečenica Koje ti pričaš samo meniOdakle meni to da nikada ne kasnim Na sastanke sa tobom Jer ti uvek dolaziš ranije Odakle meni glupa navika Da ti nikada ne kažem Ja te volim Samo zbog toga što znam da znaš A meni je teško da te reči izgovorimOdakle meni devojka Koja se osmehne uvek kada me vidi I kaže mi samo jedno ćao Koje znači i volim te I drago mi je što si tu I poljubi me I budi blizu mene I lepo je što si baš ti mojOdakle meni sanjalica Odakle meni neko ko ne ume da svira Ali čiji je svaki pokret Čija je svaka reč pesmaOdakle meni ti?
M.Marinović |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 20.08.10 21:32 | |
| Večeras ćemo za njih voleti Bilo ih je 28. Bilo ih je pet hiljada i 28. Bilo ih je više nego što je ikada u jednoj pjesmi bilo ljubavi. Sad bi bili očevi. Sad ih više nema. Mi koji smo po peronima jednog vijeka odbolovali samoće svih svjetskih Robinzona, mi koji smo nadživjeli tenkove i nikog nismo ubili, mala velika moja, večeras ćemo za njih voljeti. I ne pitaj jesu li se mogli vratiti. I ne pitaj je li se moglo natrag dok je posljednji put, crven kao komunizam, gorio horizont njihovih želja. Preko njihovih neljubljenih godina izbodena i uspravna prešla je budućnost ljubavi. Nije bilo tajni o polegnutoj travi. Nije bilo tajni o raskopčanoj bluzi. Nije bilo tajni o klonuloj ruci s ispuštenim ljiljanom. Bile su noći, bile su žice, bilo je nebo koje se gleda posljednji put, bili su vozovi koji se vraćaju prazni i pusti, bili su vozovi i makovi, i s njima, s tužnim makovima jednog vojničkog ljeta, s divnim smislom podražavanja, takmičila se njihova krv. A na Kalemegdanima i Nevskim Prospektima, na Južnim Bulevarima i Kejovima Rastanka, na cvijetnim trgovima i Mostovima Mirabo, divne i kad ne ljube, čekale su Ane, Zoje, Žanet. Čekale su da se vrate vojnici. Ako se ne vrate, svoje bijela negrljena tijela daće dječacima. Nisu se vratili. Preko njihovih strijeljanih očiju prešli su tenkovi. Preko njihovih strijeljanih očiju. Preko njihovih nedopjevanih Marseljeza. Preko njihovih izrešetanih iluzija. Sad bi bili očevi. Sad ih više nema. Na zbornom mjestu ljubavi sad čekaju kao grobovi. Mala velika moja, večeras ćemo za njih voljeti. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 20.08.10 21:33 | |
| Telefonski broj koji lagano blijedi u pamćenju. Čaše sa ugraviranim monogramima, ukradene u Esplanadi. Poslije ljubavi ostaje običaj da se bijelo vino sipa u te dvije čaše, i da crte budu na istoj visini. Poslije ljubavi ostaje jedan sto u kafani “Kod znaka ?”, i začuđeni pogled starog kelnera što nas vidi sa drugima. Poslije ljubavi ostaje rečenica “Divno izgledaš, ništa se nisi promijenio…” i “…javi se ponekad, još imaš moj broj telefona.” I neki brojevi hotelskih soba u kojima smo spavali, ostaju poslije ljubavi. Poslije ljubavi ostaju tamne ulice kojima smo se vraćali…poslije ljubavi. Poslije ljubavi ostanu melodije sa radija koje izlaze iz mode. Ostaju tajni znaci, ljubavne šifre:”Ako me voliš počni sutrašnje predavanje sa tri riječi koje će imati početna slova mog imena…” Poslije ljubavi ostaje tvoja strana postelje i strah da će neko iznenada naići. Klak! – spuštena slušalica kada se javi tvoj glas. Hiljadu i jedna laž. Poslije ljubavi ostaje rečenica koja luta kao duh po sobi:”Ja ću prva u kupatilo.” I pitanje :”Zar nećemo zajedno?”…Ovaj put ne. Poslije ljubavi ostaju saučesnici. Čuvari tajni, koje više nisu nikakve tajne. Poslije ljubavi ostaje laka uznemirenost, kad u prolazu ugledam tople smeđe oči.. slične tvojima.. na nekoj djevojci u prolazu. Prepune pepeljare.. i prazno srce. Navika da se pale dvije cigarete istovremeno, mada nema nikog u blizini. Fotografije snimljene u automatu. Taksisti koji nas nikad nisu voljeli (“Hvala što ne pušite!” – a pušili smo), i cvjećarke koje jesu. Poslije ljubavi ostaje povrijeđena sujeta, metalni ukus promašenosti na usnama. Poslije ljubavi ostaju drugi ljudi, i druge žene. Poslije ljubavi ne ostaje ništa… Momo Kapor, „Una“ |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 20.08.10 21:39 | |
| Ima ih koji umiru, ali smrt ne prepoznaju i to se ponavlja svakoga dana postajući neprimjetno, zaboravljeno, izgubljeno. Ima ih koje je smrt zatekla kako se smiju, kako se smiju do suza, ali smijeh se skupio u neodlučnu boru na obali usana i ostala je samo voda, topla i vlažna. Ima ih koji umiru samo za sebe, u njima svi žive, u njima svi traže svoju smrt i nalaze je u svemu što im pripada. Ima ih koji umiru samo za druge, u njima umiru svi, sve u njima umire do njih samih. U kutu svoga tijela oni dišu i plaču. Ima ih koji su samo uzdahnuli poput zvona u kome svaki udarac srca odjekuje kao udarac groma. Ima ih koji se opraštaju, ne znajući kamo idu, ni kome pružaju ruku. Njihova se sudbina ostvaruje ispisujući magične znakove na krilu ptice. Ima ih koje je smrt zatekla ljubeći se. O njima bih mogao govoriti da su riječi prazne kao koža gusjenice iz koje se rađa prekrasan leptir. Ima ih koji su umrli grleći se. Zar ima ljepše smrti od plamena koji svoje oštre zube odmara na grlu koje jeca? Ima ih koji su smrt dočekali kao ženu, kao ljubavnici spremni da vladaju, da budu pobijeđeni, i ne znaju gdje počinje poraz i gdje pobjeda prestaje. Ima ih koji su umrli, ali ni to nije bilo dovoljno i oni su ponavljali svoju smrt kao dijete koje ponavlja stihove. Ima nespretnih, zbunjenih, uplašenih i uznemirenih. O njima vjetar pjeva dok valja svoje teško tijelo u sporom koritu mora. Ima i onih koji su umirući psovali život riječima u kojima bijaše gorčine poput trnja što jeca iza svake ruže. I konačno, ima ih koji su umrli odjednom, bačeni poput kamena visoko u nebo. Ni smrt ih nije zaustavila u letu koji još traje. Zvonimir Golob |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 20.08.10 21:45 | |
| Uvek sam se plašio da ti tepam Plašio se uvek da ti kosu držim u ruci Prestrašen bio da naglo možeš da se okreneš i da mi uhvatiš nežno oko na svom vratu. Jer sam glupavo verovao da ću ako ti ruku na rame stavim da ću ako ti prstima čelo dodirnem da ću ako ti u tople oči grudi slijem da ću izgubiti sebe. Sad kad si otišla imam sebe, isuviše ZORAN RADMILOVIĆ |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 20.08.10 21:47 | |
| Kad odeš, kad zatvoriš za sobom vrata, ne osvrći se Kad bežiš, pobegni naglo i plači kad si daleko Kad već nisi to da možeš da ostaneš gde te vole Onda učini to brzo, brže od suze iz njenog oka. Požuri da te suza ne stigne i ne opeče Pazi da te oko ne vidi i ne skameni Juri da te ruka ne potraži, ruka snena Stazi se svojoj jedinoj vrati, sebičnom sebi. Zoran Radmilović |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 20.08.10 22:00 | |
| Hiljade i hiljade godina Ne bi bilo dovoljno Da se opiše Kratki sekund večnosti U kome si me ti poljubila U kome sam te ja poljubio Jednoga zimskog praskozorja U Parku Monsuri u Parizu U Parizu Na zemlji Na zemlji koja je zvezda Žak Prever |
| | | cassia Totalno relaxiran
Broj postova : 2455 Lokacija : Greenwood Datum registracije : 07.08.2010
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 20.08.10 23:20 | |
| Ostao je miris cigareta I napola ispijeno piće U ovoj te sobi više nema Tužno jutro u mome oku sviće Ostali su poljupci u zraku Na košulji tragovi od vina Tvoje suze svijetle još u mraku Kao kletva kao sudbina Rastanci su uvijek tužni Kad se dijele duše dvije Ali nikad još ovako Srcu teško bilo nije... | |
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 20.08.10 23:25 | |
| Samo tren odavno sam znala da smo tren koji prolazi,
ali koji se ne zaboravi,
zato do kraja života živjeti ćeš u meni,
i kad me jednom ne bude,
nek ostanu samo one uspomene najljepše,
da me ne pamtiš u suzama kad smo se rastali,
već nasmiješenu kad smo se sreli..
Odavno sam znali da smo suđeni,
al da prava ljubav u sjeni bolne sluge,
neću ti zamjeriti nikad ako me ne nađeš i kad budeš ljubio druge... ljubavi se prave rode ne bi li uveličale čovjeka da bi ga potom smrvile do tuge...
Odavno sam znala da voljet ću jednom,
onako jako da boli do kraja vijeka,
sada vidim sve što smo imali
teče u prošlost kao rijeka,
ali ta rijeka ne presušuje..
jer i ljubav zauvijek traje..
I tvoj cvijet što si ga darovao,
počeo je da vene,
da umire,
kada si otišao...
Umirao je polako,
iz dana u dan,
umirao polako samnom.. I naše slike,
tužno me gledaju,
i tvoje poruke moje suze skupljaju,
svakim danom sve tvoje što imam,
u tugu me zove,
svakim danom ja se pitam,
zašto volim
ono što izgubljeno od samog početka je... | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 21.08.10 21:14 | |
| Pišem vam – šta bih znala bolje? I šta vam više mogu reći? Sad zavisi od vaše volje prezrenje vaše da l’ ću steći. Al’ ako vas moj udes hudi bar malo trone i uzbudi, vi me se nećete odreći. Da ćutim ja sam prvo htjela, i za sramotu mojih jada ne biste znali vi ni sada, bar da se nadam da sam smjela da ćete opet k nama doći i da ću bar i rijetko moći u selu da vas vidim našem, da se veselim glasu vašem, da vam što kažem, pa da zatim o istom mislim i da patim dane i noći duge sama dok ne dođete opet k nama. Al’ osobenjak vi ste, znamo, i teška vam je selska čama, a mi… mi ničim ne blistamo, no iskreno smo radi vama. Što dođoste u naše selo? U stepi, gdje moj život traje, ja ne bih srela vas zacijelo i ne bih znala patnja šta je. Smirivši burne osjećaje, možda bih jednom (ko će znati?) po srcu našla druga vjerna i bila bih mu žena smjerna, a svojoj djeci dobra mati. Drugi!… A ne, ja nikom ne bi’ na svijetu dala srce svoje! Oduvijek tako pisano je… Nebo je mene dalo tebi; moj život sav je jamstvo bio da ću te sresti izmeđ’ ljudi; znam, bog je tebe uputio, moj zaštitnik do groba budi… U snove si mi dolazio, i neviđen si bio mio, tvoj pogled me je svud proganj’o, u duši davno glas odzvanj’o… Ne, nije mi se san to snio, jer čim si uš’o, ja sam znala, sva premrla i usplamsala, i rekla: on je ovo bio! Ja tebe često slušah sama; govorio si sa mnom jednom kad prosjaku pomagah bijednom i kada blažih molitvama buru i jad u srcu čednom. Zar nisi ti i onog trena, o priviđenje moje drago, promak’o kroz noć kao sjena, nad uzglavlje se moje sag’o i šapnuo mi riječi nade ljubavi pune i iskrene? Ko si ti? Čuvar duše mlade il’ kobni duh što kuša mene? Utišaj sumnje što me guše. Možda su sve to sanje moje, zablude jedne mlade duše, a sasvim drugo suđeno je… Nek bude tako! Što da krijem? Milosti tvojoj dajem sebe, pred tobom suze bola lijem i molim zaštitu od tebe… Pomisli: ja sam ovdje sama i nikog nema da me shvati, sustajem i moj um se slama, a nijemo moje srce pati. Čekam te: nade glas u meni bar pogledom oživi jednim, ili iz teškog sna me preni prekorom gorkim i pravednim. Završih! Da pročitam strepim… Od stida više nemam daha… Al’ vaša čast mi jamči lijepim i predajem se njoj bez straha… Aleksandar Sergejevič Puškin (Iz poeme “Evgenije Onjegin”) |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 26.08.10 16:05 | |
| Zaboraviti treba Sve što je moguće Onog koga nema Vrijeme rastanka Izgubljeno vrijeme
Treba znati kako Preboljeti sate Što ubiti mogu Udarcima svojim Samo srce sreće
Nemoj, nemoj ići Nemoj, nemoj ići
Pokloniću tebi Svaki biser kiše Iz onih zemalja Gdje ni kiše nema
Prokopaću zemlju Sve do iza smrti Da ti skrijem tijelo Svjetlošću i zlatom
Stvoriću zemlju Gdje će ljubav biti I vladar i zakon Ti kraljica moja
Nemoj, nemoj ići Izmisliću za te Besmislene riječi A ti ćeš ih znati
Pričaću ti priču O zaljubljenima Što vidješe svoja Srca gdje se ljube
Pričaću ti priču O onome kralju Što je davno umro Jer te nije sreo
Dešava se često Da izbije vatra Iz starog vulkana Što je davno umro
I, čini se, ima Izgorjele zemlje Koja žitom rodi Bolje nego druga
A kad dođe veče I upali nebo Zar se stopiti neće Crveno i crno
Nemoj, nemoj ići Nemoj, nemoj ići Nemoj, nemoj ići
Plakati više neću Govoriti neću Sakriću se negdje Samo da te gledam Kako plešeš srećna
Samo da te slušam Kako pjevaš srećna I samo ću biti Sjena tvoje sjene Sjena tvoga psa
Nemoj, nemoj ići
Nemoj, nemoj ići.
Žak Brel
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 26.08.10 16:06 | |
| Ponekad te sretnem i tada mi biva kao mrtvac kad bi sreo sebe živa. Ponekad te sretnem tad si bila glavna pa ti se osmehnem moja srećo davna. Ponekad te sretnem i poželim na čas da si ona reka da sam onaj alas. Ponekad te sretnem i stao bih – ali strah me na ulici da bi zaplakala. Ponekad te sretnem i nije mi krivo što zaboli srce i duša – sve živo. Ponekad te sretnem i prođemo tako jedno pored drugog reklo bi se lako. Ponekad te sretnem i baš tako biva kao da mrtvac sretne sebe živa!Boro Kapetanović |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 28.08.10 20:16 | |
| Trenutka ja se sjećam sjajna, kada preda mnom se ti pojavi ko priviđenje, kao tajna, i ko ljepote genij pravi.
Kad tuga sve mi skrha nade, a kinjile me strepnje tašte, tvoj nježni glas mi pjevat stade i lik tvoj sanjah na dnu mašte.
No, doba minu. Vihor nježni raspršio mi sne i stravu. I predadoh ja glas tvoj nježni i lik nebeski zaboravu.
Polako su se vukli dani u zabiti, u zatočenju, bez zanosa, bez suza ranih, bez nadahnuća, nalik mrenju.
Al stiže duši probuđenje. I opet mi se ti pojavi ko nenadano priviđenje i ko ljepote genij pravi.
I kucat stade srce vruće, nov život u njem maha uze. I opet plamti nadahnuće, i ljubav sja, i teku suze.
Puškin
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 28.08.10 20:18 | |
| Stare sjedokose kelnerice
po kafeima u noći
odustale su,
i dok koračam
niz pločnike svjetlosti
i gledam u prozore
staračkih domova
vidim da toga više nema
u njima.
Gledam ljude po klupama u parku
i vidim po tome kako
sjede i gledaju
da je iščezlo.
Gledam ljude koji voze
i vidim po tome kako
voze svoja kola
da niti vole niti su voljeni
niti više mare za seks
sve je zaboravljeno kao
neki stari film.
Gledam ljude u robnim kućama
i samoposlugama
dok se kreću među rafovima
kupujući stvari
i vidim po tome
kako im stoji odjeća
i po načinu na koji hodaju
i po izrazu njihovih lica
i očiju
da im nije stalo ni do čega
i da ničemu nije stalo
do njih.
Vidim na stotine ljudi dnevno
koji su sasvim odustali.
Ako odem na hipodrom
ili na stadion
vidim hiljade
koji ne osjećaju ništa
ni za koga
i niko ne osjeća za njih.
Na sve strane vidim one koji
ne žude ni za čim osim za
hranom, krovom i
odjećom,
usredsređeni samo na to,
BEZ SNOVA.
Ne shvatam zašto ovi ljudi
ne iščeznu,
ne shvatam zašto ovi ljudi
ne izdahnu,
zašto ih oblaci
ne usmrte,
zašto ih psi
ne usmrte,
zašto ih cvjetovi i djeca
ne usmrte,
ne shvatam.
Biće da su već mrtvi
pa ipak ne mogu da se naviknem
na njihovo postojanje,
jer toliko ih je mnogo.
Svakoga dana,
svake noći,
sve ih je više,
u metrou,
u zgradama,
u parkovima.
Oni ne osjećaju užas
što ne vole
ili što nisu voljeni.
Toliko, toliko, toliko
mojih bližnjih.
Čarls Bukovski
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 28.08.10 20:20 | |
| Ako uzmemo ono što vidimo mašine koje nas izluđuju, ljubavnike koji se na kraju mrze, tu ribu na pijaci, što zuri naviše u nas, cvijeće koje trune, muve u paukovoj mreži, ulične nerede, urlike lavova u kavezu, klovnove zaljubljene u novčanice, nacije što pomjeraju ljude kao pione, dnevne lopove sa prelijepim noćnim ženama i vinom, pretrpane zatvore.
Uobičajeno nezaposlene, anemičnu travu, ljude dovoljno stare da vole grob.
Te stvari, i druge, pokazuju kako se život klati na istruljeloj osovini.
Ali ostavili su nam malo muzike i govornički šou na uglu, čašicu viskija, plavu kravatu, džepno izdanje Remboovih pjesama, konja koji juri kao da mu đavo uvrće rep, i onda je tu ponovo ljubav kao tramvaj koji na vrijeme stiže iza ćoška, grad koji čeka, vino i cvijeće, voda što šeta preko jezera i ljeto i zima i ljeto i ljeto i opet zima.
Čarls Bukovski
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 30.08.10 10:02 | |
| Danas je otvorila prozore nekoliko puta, sluteći… da će proći ulicom bez početka i kraja… oči njegove. I danas je. I sada gleda… i svi su opet tu, dolaze i prolaze… samo njega nema. Jedna zvijezda sa neba k’o nada se nasmije, a postelja od snova… velika i bijela, iznova… čeka je; i novo sutra kada neće htjeti… Reče da od sutra neće na njega misliti, ali… za svaki slučaj, -samo će jedan, mali, krišom…. prozorčić otvoriti.
Senada Brčaninović
|
| | | Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 25.09.10 10:04 | |
| Sonet o dobroj duši
U staroj jakni, ni nakita nema, ta žena bez škole je ipak dama. U vrećici su joj Puškin i Gorki; iz knjižnice vraća se moja mama. Zamišljeno lice, odsutan pogled, brige su ispod tog sijedog joj prama. Nakon što svrati po lijek, kruh i mlijeko, domu svom, umorna, vraća se mama. Davno mi je dala gene što vole, napajaju se iz ljubavi hrama. Vatru i vodu i zemlju i ptice, ma, sve to voli i dobra mi mama. Prosjaka prosi da prosi bez srama jer puno je jada prošla i sama. Da, takva je duša draga mi mama. © Ivica Smolec, 7. siječnja 2009. (zbirka "O ljubavi i tuzi - pjesme i priče", 2009.) _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 25.09.10 10:17 | |
| Ne plači, zlato!Ne plači mi, zlato, samo munja sijeva, ma, začas će proći i taj pljusak kiše. Slatko mi snivaj dok ti mama pjeva i ničeg se ne boj, ne dršći mi više! A kad se probudiš, sunce će se smijat', pred skloništem pjesmu započet će ptice i novo će gnijezdo tu, na brezi, svijat'. Daj da mama vidi nasmiješeno lice! Ne boj mi se, srce, to običan je grom, ma, nikada više neće biti rata! Savit ćemo gnijezdo, naš novi, topli dom gdje bio je prije, čim vrati se tata. Ako nam se, ipak, naš tata ne vrati, dvostruku ću ljubav svom anđelu dati! © Ivica Smolec, 17. siječnja 2010. _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 25.09.10 10:46 | |
| Svidjaš mi se kad šutis - Pablo Neruda
Sviđaš mi se kad šutiš jer si kao odsutna, i čujes me izdaleka, i glas moj ne dodiruje te. Čini mi se kao da su ti letjele oči i čini se da ti je poljubac jedan zatvorio usta. Kako su stvari sve ispunjene dušom mojom izranjaš iz stvari, ispunjena dušom mojom. Leptirice sna, duši mojoj si slična, i slična si reči melanholija. Sviđas mi se kada šutiš i kad si kao udaljena. I kada kao da se žališ, leptiricu u gukanju. I čujes me izdaleka, i glas moj ne dostiže te: Pusti me da šutim s mučanjem tvojim. Pusti me da ti govorim takođe s tvojom šutnjom jasnom kao sveća jedna, prostom kao jedan prsten. kao noć si, šutljiva, zvezdana. Šutnja tvoja je zvezdana, tako daleka i jednostavna. Sviđas mi se kad šutis jer si kao odsutna. Udaljena i bolna kao da si umrla. Jedna reč tada, osmeh dovoljan je jedan. I veseo sam, veseo što nije tačno. _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 25.09.10 14:01 | |
| Loše vino Ne vjeruj mi nocas svakog casa nudicu ti vise ne vjeruj mi kad gitara svira i padaju kise iz zlatnih visina sve je to od loseg vina Ne ljubi me nocas bit ce suza, stihovi ce teci ne slusaj me mala, jer ces cuti sto ne zelim reci i nije istina sve je to od loseg vina Ref. Ne gledaj me tako dok se ludi snovi mnoze prevaricu sebe srce nudi vise, no sto moze i sto mu je sudbina sve je to od loseg vina sve je to od loseg vina ...ne znam tekstopisca ali meni je jedna od najljepših pjesama ikad..opjevana a najviše je volim od Bijelog dugmeta i Gibonnija... | |
| | | clara Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 126 Datum registracije : 18.08.2010
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 26.09.10 16:41 | |
| Čudo najkraće tajne
Znaš, bilo je mnogo dobro. Bilo je, bolje nego bilo šta.
Bilo je, kao nešto, što možemo da podignemo, držimo, gledamo i onda se smijemo, zbog toga.
Bili smo na Mjesecu. Bili smo u Mjesecu, imali smo ga.
Bili smo u vrtu, bili smo u beskrajnom ponoru. Nigdje nema takvog mjesta.
Bilo je duboko, i svijetlo, i visoko.
Primaklo se tako blizu ludila, smijali smo se bezumno.
Tvoj smijeh i moj.
Pamtim kad su tvoje oči, glasno rekle volim, sada, dok se ovi zidovi, tako nečujno ljuljaju.
Čarls Bukovski | |
| | | Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 26.09.10 18:02 | |
| Ta ljubav - Zak Prever
Ta ljubav tako silna tako drhtava tako nežna tako očajna. Ta ljubav Lepa kao dan i ružna kao vreme
Ta ljubav tako stvarna ta ljubav tako divna tako srećna tako vesela i tako jadno drhteći od straha ko dete u mraku, a tako sigurna u sebe Ko neki spokojni čovek u sred noći.
Ta ljubav koja je izazivala strah kod drugih Gonila ih da govore I primoravala da blede Ta ljubav vrebana Jer te druge mi smo vrebali.
Ganjani ranjavani gaženi dotucavani, poricani zaboravljeni. Zato što smo tu istu ljubav mi ganjali ranjavali gazili dotucavali poricali, zaboravljali.
Ta ljubav cela celcata Još toliko živa a sva ozarena to je tvoja lljubav to je moja ljubav Ona koja je bila To osećanje je uvek novo i nije se izmenilo.
Toliko stvarno kao neka biljka, toliko drhtavo kao neka ptica. Toliko toplo i živo kao leto
Možemo oboje otići i vratiti se. Možemo zaboraviti, a, zatim ponovo zaspati, pa probuditi se patiti bditi.
Pa ponovo zaspati Sanjati i smrt Zatim probuditi se osmehnuti se, smejati se i podmladiti se.
Naša ljubav zastaje tu Tvrdoglava ko magare, ziva ko želja. Svirepa kao sećanje hladna kao kajanje nežna kao uspomena. Hladna kao mermer.
Lepa kao dan nežna kao dete. Gleda nas smešeći se, i kazuje mnogo ne govoreći ništa.
A ja je slušam drhteći i vičem. Vičem za tebe Vičem za sebe i preklinjem te
Za tebe za sebe i za sve one koji se vole i koji su se voleli. Da ja im vičem za tebe za sebe i sve druge Da ne znam Ostani tu, tu gde si gde bila si nekad.
Ostani tu, tu gde si. Gde si bila nekad Ostani tu.
Ne pomiči se ne idi. Mi koji smo voleli mi smo te zaboravili. Ali ti nas ne zaboravi, jer nemamo drugog do tebe na zemlji.
Ne dopusti nam da postanemo hladni Da se udaljavamo sve više.
Odemo gde bilo. Daj nam znak da si živa. A mnogo docnije na ivici nekog šipražja u šumi uspomena, iskrsni odjednom, pruži nam ruku i spasi nas. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 07.10.10 21:39 | |
| Ne pitaj me - Pablo Neruda
Srce mi je tesko od tolikih stvari koje sam spoznao i to je kao da nosim vrecu golemog kamenja ili kao da kisa neprestano pada po mome secanju.
Ne pitajte me nista o tome. Ne znam o cemu govorite.
Ni drugi nisu znali, tako sam isao iz magle u maglu misleci da se nista ne dogadja, trazeci voce po ulicama, misli po pasnjacima, i ishod je bio ovaj; svi su imali pravo, a ja sam u medjuvremenu spavao. Zato neka nametnu na moje grudi ne samo kamenje nego i senu, ne samo senu nego i krv.
Tako stoje stvari, mladicu, a tako i ne stoje stvari, jer, uprkos svemu, ja sam ziv i zdravlje mi je izvrsno, raste mi dusa i rastu nokti, hodam po brijacnicama, odlazim do granica i vracam se, istem i oznacujem polozaje, no ako zelite vise saznati, moje se staze zaplicu, a cuju se tuga i laz kako laju oko moje kuce; vedro vreme je ljubav, izgubljeno vreme je plac.
I tako, o svemu onom cega se secam i o onom cega nemam u pamcenju, o onom sto znam i o onome sto sam znao, o onome sto izgubih na putu s tolikim izgubljenim stvarima, o mrtvima koji me nisu culi, a mozda su hteli da me vide, najbolje da me ne pitate nista; stavite mi ruku ovde, na prsluk, i videcete kako u meni udara vreca mracna kamenja. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Zlatokosa Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 306 Godine : 51 Lokacija : tamo gde ljubav pocinje Datum registracije : 17.09.2010
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme 29.10.10 11:25 | |
| Znakovi I taman kad pomislim da si vec izbledeo,odnekud se pojavis kao dim iz pepela...Uzalud ja krijem se i od tebe sklanjam se,prolazis krzo moje sne prolazis kroz zidove...
Da mi srecu pokvaris malo da se poigras,kad na drugog pomislim misli da mi oteras...Bilo gdje da krenem ja,okrenes mi znakove da ka tebi vode svi ...i posle tebe,opet ti...
I taman kad zaboravim boju tvoga pogleda,dodjes da me podsetis kako tuga izgleda...
Da ti glas nepoznajem mislila bih ljubav je,da me bol neodaje mislila bih vecna je...Bilo gdje da krenem ja okrenes mi znakove da ka tebi vode svi,i poslije tebe opet,TI...
S.C. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Poezija i proza - najljepše pjesme | |
| |
| | | | Poezija i proza - najljepše pjesme | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 453 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 453 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|