|
| Miroslav Antic | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Miroslav Antic 03.05.10 21:03 | |
| First topic message reminder :Miroslav Mika Antić (rođen 14. marta 1932. u Mokrinu - Kikinda — preminuo 24. juna 1986) je srpski pesnik. U rodnom Mokrinu pohađao je osnovnu školu, gimnaziju je završio u Kikindi i Pančevu, a studije je upisao u Beogradu. Živeo je u Novom Sadu. Pre nego što je postao poznat bavio se raznim poslovima - od vodovoda i kanalizacije do lutkarskog pozorišta. Sem pisanjem bavio se i slikarstvom, novinarstvom i filmom. Bio je i urednik lista „Ritam“ i Zmajevog „Nevena“, a takođe je bio novinar Dnevnika. Umro je 24. juna 1986. godine. Dela: Poznatija dela su mu: „Ispričano za proleće“, „Roždestvo tvoje“ „Plavo nebo“ „Nasmejani svet“ „Psovke nežnosti“ „Koncert za 1001 bubanj“ (pesme) „Mit o ptici“ „Šašava knjiga“ „Izdajstvo lirike“ Za decu je napisao: „Plavi čuperak“ „Horoskop“ (pesme u prozi napisane za sina Vuka pred njegov polazak u osnovnu školu) „Prva ljubav“ i „Garavi sokak“. Režirao je filmove „Doručak sa đavolom“, „Sveti pesak“, „Široko je lišće“, „Strašan lav“ i dr. Pored ovoga pisao je dramska dela i jedan roto roman. rodjen:14.mart,1932. Mokrin (Srbija) preminuo:24. jun,1986. |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:42 | |
| Oduvek sam se divio onima koji umeju da nacrtaju dugačko, široko i visoko.
Oni su sigurno shvatili dokle se prostire beskraj, kad im je tako lako da ga vide i izmere.
Oduvek sam se čudio onima koji razumeju znake u kalendarima, datume, mesece, stoleća, ili stanu pred sat i pročitaju večnost.
To mora biti suluda i neobična hrabrost usuditi se komadati i usitnjavati vreme.
Kameni mir daljine sav je presvučen mojom kožom.
Sklapam oči i osećam: sve ono što sam bio, i ono što sam sada, još uvek nisam ja. To je tek priprema za mene.
Koliko znam da pitam, toliko znanja mi pripada.
Mene je neko od malena zatvorio u prolazno i zaključao za mnom kapiju beskonačnog.
Dresiran da misliš zajedno. Zato i ne volim zakletve. I zajedno da pevaš. Zato i ne volim horove. I zajednički da tuguješ. Zato i ne volim sahrane.
Jedino si sam kad ostariš. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:42 | |
| Pesnik
Ovu pesmu treba čitati sasvim polako.
Malo nakriviti glavu, sklopiti oči i razmišljati o pesku pustinje koji se talasa i prosipa a ipak ima svoju povezanost i sigurnost, jer niko ga nije uhvatio da žuri.
Naiđu nepogode, i on ih utiša svojom težinom.
Niču i sahnu narodi i kulture, a on ih nadživi i zatrpa.
Eto zašto se ova pesma čita polako kao pesak dok se naslanja na uho na ogromni gluvi prostor oko sebe i razmišlja o stvarima koje nas čine jakim i dugovečnim.
Samo onaj, ko nije uhvaćen da žuri, može se uzvisiti nad početkom i krajem i zaslužiti vrlinu da bude vladar jednog nezamislivog predela,
i istraživač jedne ružnoće ili lepote stvari oko sebe.
Ko žuri - zakasniće. Siroko začuđenih zenica, ostaće zauvek pobeđen.
Zauvek samo podanik. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:43 | |
| Samoca Svoju snagu prepoznaćeš po tome koliko si u stanju da izdržiš samoću.
Džinovske zvezde samuju na ivicama svemira. Sitne i zbujene sabijaju se u galaksijama.
Seme sekvoja bira čistine sa mnogo sunca, uragana i vazduha. Seme paprati zavlači se u prašume.
Orao nikada nije imao potrebu da se upozna sa nekim drugim orlom. Mravi su izmislili narode.
Svoju snagu prepozaćeš po tome koliko si u stanju da prebrodiš trenutak, jer trenutak je teži i strašniji i duži od vremena i večnosti. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:43 | |
| Da li sam svuda gde su mi tragovi, Ko zna s čim sam se spajao, A nisam ni takao?
Možda sam boravio i u svom životu, Možda postoje izvesni znaci, Ali kao da je neko stran.
Ali ipak uz mene se može, mada je neobično. Sa mnom je opasno ići, ja se nikad ne umaram.
Valjda sam jedini svedok koji sumnja u sebe Sve češće mi se čini Da nisam nikakav oblik Već da slobodno jedrim kroz sopstveno Pijanstvo – prepušten sunčevom vetru Odlivam se i dolivam.
Ali ipak uz mene se može, mada je neobično, Sa mnom je opasno hteti, ja nikad ne odustajem.
Neiskvaren iskustvom, poseban slučaj samoće. Ponekad izmislim sadašnjost, Da imam gde da prenoćim. I suviše sam video, da bih smeo da tvrdim, Mnogo toga sam saznao, da bih imao ijedan dokaz.
Ali ipak uz mene se može, mada je neobično, Sa mnom je opasno voleti, ja nikad ne zaboravljam.
Pokušavam da shvatim učenja koja mene shvataju. Nejasna mi je vera, spremna u mene da veruje. Teško je biti okovan u moju vrstu slobode. Lako mi je s nemirom, ne mogu da umirim mir.
Ali ipak uz mene se može, mada je neobično. Sa mnom je čudno čak i umreti, jer ja se ne završavam. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:44 | |
| Jedra Bogat sam. Imam oci. Ruke. I pune dzepove dobrih reci.
Proci cu nocas kroz sve luke brodove stare da izlecim.
Zubate kotve da odvalim. Rumenom pesmom da plane mrak.
Da za plovidbe svi signali u pravcu svitanja dadu znak.
Postoje nekakva bela vremena kad prva mladost u oko kane.
To je ta lepa praznina mene u koju ceo svet moze da stane.
Sa jednom smedjom, toplom vescu usne ce obalom da mi odu.
Limune zrele s neba natrescu u tamnu gorku vodu.
Za mnom ce vetar, kad me sretne, mrmljati neki osmeh nov.
Krisom cu svima da podmetnem pomalo svoga srca pod krov.
Zorom ce okolo cvece radjati gde god sam iz krosnji visine pio.
I jos ce dugo ljudi pogadjati i nece znati ko je to bio. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:45 | |
| Putokaz
Kad nekoga u prolazu pitaš: kako si, ti to sebe proveravaš i sebe pitaš. Nauči se da umeš da uplašiš svoj strah, umesto strah da tebe plaši. Nauči se da umeš da zaboliš svoj bol, umesto da on tebe boli. Nauči se da umeš da vodiš svoje puteve, umesto putevi tebe da vode. I nauči da umeš da odživiš svoj život, umesto da on tebe živi. Jer njemu je svejedno da li nas ima ili nema i da li, uopšte, i mislimo da mislimo... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 29.06.10 0:57 | |
| Stojte! Čekajte! – vičem. Ja znam šta znači ta duga. Znam: ona obala druga mnogo lepše se plavi. Al’ neka svako od vas bar mrvicu detinjstva ponese krišom u ruci i sačuva u glavi. Možda vas bez te mrve neću ni sresti, ni stići, a živećemo skupa, u isti bioskop ići, u istom restoranu ručati istu hranu, u istoj ulici možda prolaziće nam dani, pa ipak – bez te mrve, sićušne mrve detinjstva, bićemo toliko tuđi, bićemo toliko strani. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 29.06.10 0:58 | |
| Sad shvatam: nismo došli zadovoljni ko trave što rastu da se zgaze kroz cvrkutave zore. Mi smo zvezde što ludo u mrak se stmoglave i zbog jednog bljeska ne žale da izgore.Imamo ruke dobre kao pijane laste da se grlimo plavo i gasimo u letu.
I prisutni smo zbog neba što mora da izraste u saksijama oka ponekome u svetu. Prejeli smo se davno i zubatog i nežnog. Sad svako pruža šape i nova čuda traži. A sve je smešno, i tužno, i sve je neizbežno, i ove istine dobre i ove dobre laži. Prejeli smo se, kažem, i svako ume da sanja, i svako ume da psuje i ore daljine glavom. I jednako je u nama i kamenja i granja. I jednako je u nama i prljavo i plavo.I svesni da smo lepi isto koliko i ružni, stigli smo gde se gmiže i stigli gde se leti. I znamo šta smo dali, i znamo šta smo dužni, i šta smo juče hteli i sutra šta ćemo hteti.
Goreli smo, al nismo postali pepeo sivi od kojeg bujaju žita i obale u cvetu.
I najzad: tako je dobro što nismo samo trave, što talasanja svoja nijednom vetru ne damo, već smo zvezde što sjajem sve nebo okrvave željne da budu sunce makar trenutak samo. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 29.06.10 1:00 | |
| Ikona
Zaboravi da negde na svetu postoje nekakvi tvoji muževi, i moje žene, i postelje u kojima su snovi zanat.
Neka drumovi budu za mene i tebe pruženi ove slučajne večeri daleko, u nepovrat.
Možda smo zato i rođeni da jednom tuda odemo. Da ti milujem kosu kao da sam ti prvi.
A posle da jedno drugome malo lepoga dodamo uz dve – tri mrve ljubavi i jednu kapljicu krvi.
Nikad neću zbog tebe ići da ločem rum, ni da sročim za večnost najbolju pesmu kraj čaše.
Malo mi se osmehni kad se vratiš niz drum. I, nemoj da mi mašeš.
Ni ja neću da mašem |
| | | Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Miroslav Antic 28.10.10 21:30 | |
| Kroj Ukrašću tvoju senku, obući je na sebe i pokazivati svima. Bićeš moj način odevanja svega neznog i tajnog. Pa i onda, kad dotraješ, iskrzanu, izbledelu, neću te sa sebe skidati. Na meni ćeš se raspasti. Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše. I da se više ne stidim pred biljem i pred pticama. Na poderanim mestima zajedno ćemo plakati. Zašivaću te vetrom. Posle ću, znam, pobrkati moju kožu s tvojom. Ne znam da li me shvataš: to nije prožimanje. To je umivanje tobom. Ljubav je čišćenje nekim. Ljubav je nečiji miris, sav izatkan po nama. Tetoviranje maštom. Evo, silazi sumrak, i svet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipeo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 30.10.10 22:31 | |
| Moja omiljena...
BESMRTNA PESMA
Ako ti jave: umro sam a bio sam ti drag, možda će i u tebi odjednom nešto posiveti.
Na trepavicama magla. Na usni pepeljast trag. Da li si ikad razmišljao o tome šta znači živeti?
Ko sneg u toplom dlanu u tebi detinjstvo kopni. Brige... Zar ima briga? Tuge... Zar ima tuga?
Po merdevinama mašte u mladost hrabro se popni. Tamo te čeka ona lepa, al lukava duga.
I živi! Sasvim živi! Ne grickaj kao miš dane. Široko žvaći vazduh. Prestiži vetar i ptice.
Jer svaka večnost je kratka.
Odjednom nasmejani u ogledalu nekom dobiju zborano lice.
Odjednom: na ponekom uglu vreba poneka suza.
Nevolje na prstima stignu. Godine postanu sivlje.
Odjednom svet, dok hodaš sve više ti je uzan i osmeh sve tiši i tiši i nekako iskrivljen.
Zato živi, al' sasvim!
I ja sam živeo tako. Za pola veka samo stoleća sam obišao.
Priznajem: pomalo luckast. Ponekad naopak. Al nikad nisam stajao. Večno sam išao. Išao...
Ispredi iz svoje aorte pozlaćen konac trajanja i zašij naprsla mesta iz kojih drhte čuđenja.
I nikad ne zamišljaj život kao uplašen oproštaj, već kao stalni doček i stalni početak buđenja.
2.
A onda, već jednom ozbiljno razmisli šta znači i umreti i gde to nestaje čovek.
Šta ga to zauvek ište.
Nemoj ići na groblja. Ništa nećeš razumeti. Groblja su najcrnji vašar i tužno pozorište.
Igrajući se nemira i svojih bezobličja, zar nemaš ponekad potrebu da malo krišom zađeš u nove slojeve razuma? U susedne budućnosti?
Objasniću ti to nekada ako me tamo nađeš.
Znaš šta ću ti učiniti: pokvariću ti igračku koja se zove bol, ako se budes odvažio.
Ne lažem te. Ja izmišljam ono što mora postojati, samo ga nisi jos otkrio, jer ga nisi ni tražio.
Upamti: stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog.
Prepoznaćeš me po ćutanju. Večni ne razgovaraju.
Da bi nadmudrio mudrost, odneguj veštinu slušanja.
Veliki odgovori sami sebe otvaraju.
Posle bezbroj rođenja i nekih sitničavih smrti, kad jednom budeš shvatio da sve to što si disao
ne znači jedan život,
stvarno naiđi do mene da te dotaknem svetlošću i pretvorim u misao.
I najdalja budućnost ima svoju budućnost, koja u sebi čuje svoje budućnosti glas.
I nema praznih svetova.
To, čega nismo svesni, nije nepostojanje, već postojanje bez nas.
3.
Ako ti jave: umro sam, evo šta će to biti.
Hiljade šarenih riba lepršaće mi kroz oko. I zemlja će me skriti. I korov će me skriti.
A ja ću za to vreme leteti negde visoko. Upamti: nema granica, već samo trenutnih granica.
Jedriću nad tobom u svitanja niz vetar klizav ko svila. Razgrtaću ti obzorja, obrise doba u povoju i prizore budućnosti lepotom nevidljivih krila.
I kao nečujno klatno zaljuljano u beskraju, visiću sam o sebi kao o zlatnom remenu.
Prostor je brzina uma što sama sebe odmotava. Lebdeću u mestu, a stizaću i nestajaću u vremenu.
Odmoriću se od sporednog kao galaktička jata, koja su srasla pulsiranjem što im u nedrima traje.
Odmoriću se od sporednog kao ogromne šume, koje su srasle granama u guste zagrljaje.
Odmoriću se od sporednog kao ogromne ptice, koje su srasle krilima i celo nebo oplele.
Odmoriću se od sporednog kao ogromne ljubavi, koje su srasle usnama još dok se nisu ni srele.
Zar misliš da moja ruka, koleno, ili glava, mogu da postanu glina, koren breze i trava?
Da neka malecka tajna, il neki treperav strah mogu da postanu sutra tišina, tama i prah?
Znaš, ja sam stvarno sa zvezda. Sav sam od svetlosti stvoren.
Ništa se u meni neće ugasiti ni skratiti.
Samo ću, obično tako, jedne slučajne zore svom nekom dalekom suncu zlatnih se očiju vratiti.
Kažnjavan za sve što pomislim, a kamoli što počinim, osumnjičen sam za nežnost i proglašen sam krivim što ljubav ne gasim mržnjama, već novom, većom ljubavlju i život ne gasim smrtima, već nečim drukčije živim.
Poslednji rubovi beskraja tek su početak beskrajnijeg.
Ko traje dalje od trajnijeg ne zna za kratka znanja.
Nikad se nemoj mučiti pitanjem: kako preživeti, nego: kako ne umreti posle svih umiranja.
4.
Ako ti jave: umro sam, ne brini. U svakom stoleću neko me slučajno pobrka sa umornima i starima.
Nigde toliko ljudi kao u jednom čoveku.
Nigde toliko drukčijeg kao u istim stvarima.
Pročeprkaš li prostore, iskopaćeš me iz vetra. Ima me u vodi. U kamenju. U svakom sutonu i zori.
Biti ljudski višestruk, ne znači biti raščovečen.
Ja jesam deljiv sa svačim, ali ne i razoriv.
A sva ta čudesna stanja i obnavljanja mene i nisu drugo do vrtlog jednolik, uporan, dug.
Znaš šta su proročanstava? Kalupi ranijih zbivanja i zadihanost istog što vija sebe ukrug.
Pa što bismo se opraštali? Čega da nam je žao? Ako ti jave: umro sam, ti znaš - ja to ne umem.
Ljubav je jedini vazduh koji sam udisao. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Na ovu zemlju sam svratio da ti namignem malo. Da za mnom ostane nešto kao lepršav trag.
Nemoj da budeš tužan.
Toliko mi je stalo da ostanem u tebi budalast, čudno drag.
Noću kad gledaš u nebo, i ti namigni meni.
To neka bude tajna.
Uprkos danima sivim, kad vidiš neku kometu da vidik zarumeni, upamti: to ja još uvek šašav letim i živim. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 30.10.10 22:31 | |
| SERENADA
Mesec je tupom krivom kamom zaklao jedno veče žuto. Oprosti, bio sam skitnica samo, pa sam u tvoje oči zaluto.
I sasvim nespretno prosuo se kao lopata vrelog snega, nasmejan, izgužvane kose, od ptica ranjav, od cveta pegav.
Oprosti, uvek moram da odem. Vetrove žute jesen već plače. Jezera - oči. Što kvase vode obale niske za skitačem.
Uvek se biva lep na početku. Pomalo dobar. Pomalo tužan. Uvek se biva na ovom svetu na kraju tuđ, na kraju ružan.
I uvek samo sebe imamo i san pun želja, nedorečen. Mesec je tupom krivom kamom zaklao jedno žuto veče. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 30.10.10 22:32 | |
| Drugarska pesma
Ništa ti ne razumeš, moj najrođeniji blesane, uobraženi prinče što te je život razmazio. Da znaš kolike sam noći uznemirene i besane drhtao kraj tvog uzglavlja, pokrivao te i pazio.
Ti si za mene još uvek parče tek rođenog mesa: onaj musavko što vrišti i celu kuću potresa.
Ja sam te, lepoto moja, naučio da hodaš. Svima sam plaćao piće kad su ti zubi nikli. Ja sam ti dao život. Nije te donela roda.
A sad smo se, odjednom, jedan od drugog odvikli, kao da sve što kažem zaista ne razumeš i kao da sve što umem ti tri puta bolje umeš.
U redu, pametna glavo. Ja sam te ljuljao, kupao, ponosio se tobom, nemušte reči sricao, i dosta svoje mladosti zbog tebe sam polupao i kad je u svet trebalo nisam se zbog tebe micao,
nego sam sav osedeo, moj naduvenko mili, da bi tvoj život vredeo i dani valjani bili.
Danas, kad rodjendan slaviš, sve ću svečane torte pobacati kroz prozor na užas rodbine cele. Ti znaš: ja sam tvoj otac. Mi smo od takve sorte što ne sme da zadrhti kad odapinje strele.
Možda još nije kasno. Jednom se mora reći: i drugarski i tužno i grubo i srneći.
Propustio sam godine, ispustio te iz ruku. Sve tvoje slabe ocene moljakanjem sam rešio. Večito sam se svadjao kad te drugi istuku. Bio si moje mezimče i tu sam najteže pogrešio.
Četrnaest ti je godina i zar te stvarno ne vređa da stalno za tebe podmećem i dušu i glavu i leđa?
Hoću da jasno kažeš kad misliš da budeš muškarac. Zar treba i sutra da rešavam sve što ti odraslom fali? "Tata, škripi u braku... na poslu...daj za dzeparac..." A ja ti i dalje pomažem jer te volim i žalim.
Ne čestitam ti rođendan. Mi smo se uzalud borili i stvarali smo čuda, a ništa nismo stvorili.
I evo, danas ti dajem reč roditeljsku i mušku: ako ne postaneš čovek na ovoj, tek započetoj čarobnoj stazi života - moram ti razbiti njušku. Makar oženjen bio, makar u trideset petoj.
Nikad te tukao nisam. To za dečake nije. Al sutra, odrasli prinče, videćeš kako se bije. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 30.10.10 22:37 | |
| "Opomena"
Vazno je, mozda, i to da znamo: covek je zeljan tek ako zeli.
I ako sebe celog damo, tek tada i mozemo biti celi.
Saznacemo tek ako kazemo reci iskrene, istovetne.
I samo onda kad i mi trazimo, moci ce neko i nas da sretne. |
| Naslov: Re: Miroslav Antic 27.12.10 20:21 | |
| Čarobna pesma
Vidim te vec, istina-kao u nekoj srebrnoj magli, ali divno te vidim: na nogama ti cizme od sedam milja, u ruci Aladinova lampa, putujes na onom cudotvornom tepihu iz 1001 noci, preleces planine i mora i dizes se visoko prema zvezdama.
Mozda ti i ne slutis koliko volim tvoju trsavu glavu, detinju glavu koja mirise na sapun i penusavi aprilski vetar,
Glavu u kojoj stanuju samo boje visoke, ogromne, nedostizne,
glavu koja ce shvatiti bezmerja i razdaljine svetlosnih godina, nerazumljive cifre i geometrijske krivulje i hrabrost svemirskih brodova sto ce krenuti sutra na nova nepoznata sunca.
Ja sam svoja putovanja protutnjao pod celom i tu su stali prostori o kojima i ne sanjas.
Cetiri ulice tamo i tri ulice ovamo, tako sam jednom leteo cak do Kumove slame.
Dve,tri,pet casa vina u restoranu kraj reke, tako sam beskrajno lebdeo kroz udaljena sazvezdja.
I jedan obican osmeh, i jedno jesenje vece, tako sam trazio nove zlatogrive komete.
Tako sam sebi nasao i jednu tihu mudrost od koje rastu krila.
Zato i hocu samo da te zamolim: preleti beskonacnost i pobedi vreme i mastu, ali nikad ne zaboravi kako se koraca po zemlji.
Dodirni rukama prasinu dalekih dvojnih zvezda, nek ti se damari usklade sa ritmovima pulsara, al nikada ne zaboravi kako se koraca po zemlji.
Jer ljudska srca zasadjena su nisko kao kupine tu, gde su svici crveni dzinovi naseg malenog kosmosa, tu gde smo sebi nacinili milimetarske beskonacnosti, a ipak dovoljno glomazne da se u njima izgubimo: ja daleko od tebe kao Alfa Kentaura, ti daleko od mene kao belo zrnevlje Vlasica.
Pronadji nove svetove i izatkaj im nebo. I podari im vazduh da disu i da ozive.
Ali nikad ne zaboravi kako se koraca po zemlji. Samo tako se mozemo jedan drugom pribliziti.
Cetiri ulice tamo i tri ulice ovamo, moja i tvoja casa piva u restoranu kraj reke, i moje iskrene oci i tvoje iskrene oci u jedno jesenje vece detinjasto i roditeljsko,
-to je ono prostranstvo koje hocu da pomirim izmedju moje i tvoje zvezde.
_________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Miroslav Antic 27.12.10 20:22 | |
| Balada
Od svih si devojaka bila tisa Zbunjena, sama, neprimetna, bleda Ej, zasto nisi bar porasla visa, Bar visa za pola pedlja?
Jedne je noci udarala kisa, Tako krvnicki ko cuvari reda... Ej, zasto nisi bar porasla visa, Bar visa za pola pedlja,
Jer kada si se o drvo kraj vrata Obesila jednom u svitanja seda, Izmedju bosih nogu i blata Bilo je razmaka samo - pola pedlja.
_________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Miroslav Antic 27.12.10 20:23 | |
| Psovke nežnosti
Sad shvatam: nismo došli zadovoljni ko trave što rastu da se zgaze kroz cvrkutave zore.
Mi smo zvezde što ludo u mrak se stmoglave i zbog jednog bljeska ne žale da izgore.
Imamo ruke dobre kao pijane laste da se grlimo plavo i gasimo u letu.
I prisutni smo zbog neba što mora da izraste u saksijama oka ponekome u svetu.
Prejeli smo se davno i zubatog i nežnog. Sad svako pruža šape i nova čuda traži. A sve je smešno, i tužno, i sve je neizbežno, i ove istine dobre i ove dobre laži.
Prejeli smo se, kažem, i svako ume da sanja, i svako ume da psuje i ore daljine glavom.
I jednako je u nama i kamenja i granja. I jednako je u nama i prljavo i plavo.
I svesni da smo lepi isto koliko i ružni, stigli smo gde se gmiže i stigli gde se leti. I znamo šta smo dali, i znamo šta smo dužni, i šta smo juče hteli i sutra šta ćemo hteti.
Goreli smo, al nismo postali pepeo sivi od kojeg bujaju žita i obale u cvetu.
Uvek smo bili živi, pa ipak: drukčije živi od svih ostalih živih na ovom luckastom svetu.
I najzad: tako je dobro što nismo samo trave, što talasanja svoja nijednom vetru ne damo, već smo zvezde što sjajem sve nebo okrvave željne da budu sunce makar trenutak samo.
| Naslov: Re: Miroslav Antic 27.12.10 20:24 | |
| Čarolija
Nekom zabranjuju zvezde. Nekome krila. I laste
Ja ne zabranjujem nista. Sme se sve sto se ne sme. Samo jedno te molim: pokusaj da ne rastes ni mrvu svima za inat, do kraja ove pesme. U toj se pesmi zivi slobodno, lepo i ludo. Mozes da izmisljas. Mastas, Da radis sve naopako.
U njoj i najvece cudo prestaje da bude cudo, jer sve sto pozelis kad zazmuris - ostaje zauvek tako.
Isturi hrabro i divno prkose detinjaste i lazi i sebe samog. Sme se sve sto se ne sme.
I sme se vise od svega!
Jedini: nemoj da rastes za inat i tebi i meni do kraja ove pesme.
I svaki put kad te slome, pa moras nov san da stvaras, ne sanjaj ga u mraku Dotrci blize zori. Na pragu ove pesme tako se divno bori i kad namignes samo i osmehnes se polako
Izbroj u sebi do deset i to u vecnost pretvori. I sve sto zmureci smislis ostace zauvek tako.
| Naslov: Re: Miroslav Antic 16.05.11 10:59 | |
| ODLUKA Život je sve nešto iz početka. Juče i prekjuče sutra ne vrede. Nema na svetu dva ista petka, dve iste nedelje, dve iste srede.
Pa čemu onda razočaranja? Ako je jedna ljubav – ćorak, odmah se drukčije i lepše sanja. I kad si najviše tužan i gorak nekih se novih očiju setiš i shvatiš da letiš… divnije letiš.
Ko je to video da dečak pati? Da kunja kmezav i da plače? Svaki put moraš iznova znati da voliš bolje, da voliš jače. Ne da se vadiš. Ne da se tešiš. Već da se istinski do neba smešiš.
Nema na svetu dve iste srede, dva ista utorka, dva ista petka. Sve nove ljubavi drukčije vrede. Živi se svaki put iz početka. Živi se da se nikad ne pada. Da budeš snažniji posle oluje. I da se u tvom srcu već sada sto zlatnih zvezda unapred čuje
Miroslav Mika Antić _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Miroslav Antic 20.07.11 8:15 | |
| Sve boje sveta
Čudan je ovaj svet u meni kad se od lišća zazeleni ili poplavi kao svila od dečije kose i ptičjih krila.
Čudan je ovaj svet u meni kad sve požuti i porumeni.
Van mene dosta boja živi. Van mene katkad svet i posivi, ili se smrači i naoblači.
Dobro je zato što postoje i ove moje lepše boje. I neki osmeh sunčan i plah. I vetar nečujan kao dah. Pa sve kad trne i sve kad svene, kad tmurno izgleda svet oko mene, u meni živi sto vatrometa nekakvog šarenijeg i lepšeg sveta.
Ponekad želim da podelim moje rumeno sa gradom celim, i moje belo sa žutom travom, i moje žuto sa noći plavom, i moje plavo sa rekom snenom…
Jedino čuvam ono zeleno za neke oči što nisu moje, al' iz njih rastu, odavno rastu sve druge oči i druge boje. "stvarnost je stvarnija ako joj dodas nestvarnog..." _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Miroslav Antic 20.07.11 8:15 | |
| Prvi Tango
Devojcice, vi, koje ste veceras poslednji put uspavale svoje lutke i krisom od njih, na prstima, dosle na ovu igranku, sa zenicama pitomim, sa zenicama srnecim, bistrim kao najveci kao najlepsi cvet,
i vi sa osmehom toplijim od mesecine na proplanku,
i vi, zaljubljene u prvi uvojak sto vam pokriva uho, i zaljubljene u ceo svet...
Decaci, vi, koji ste veceras prvi put nekako drukcije, mangupski zacesljali kosu, pa vam se odjednom cini da vam nicu brkovi, a osmeh vam na licu slican muskijim ljudima,
i vi, sa klikerima u dzepu i pegama na nosu, sto se pravite vazni, pa ste promenili hod, a srce i dalje vam drhti kao preplaseni mis u zadihanim grudima...
Hajde, zapocnimo ovaj nas prvi tango u zivotu! Igrajmo! Nije strasno
Dva levo - jedan desno. Jedan levo - dva desno. Evo, brojimo svi uglas.
Zbogom olovni vojnici! Zbogom detinjstvo sa kikama i plavom masnom! Zbogom sve ono sto je bilo juce!
Dobro nam doslo sve ovo sto je ispred nas!
Nije ovo cas hemije niti cas matematike.
Tiho! Tiho za one pred kojima se veceras otvara mladost siroka!
Umesto lutaka pred svakom devojcicom klanja se po jedan zivi, pegavi lutak. Umesto klikera, u srce svakog decaka kotrljaju se dva topla i nasmejana oka. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Miroslav Antic 20.07.11 8:16 | |
| Nekom zabranjuju zvezde. Nekome krila. I laste. Ja ne zabranjujem nista. Sme se sve sto se ne sme. Samo jedno te molim: pokusaj da ne rastes ni mrvu svima za inat, do kraja ove pesme. U toj se pesmi zivi slobodno, lepo i ludo. Mozes da izmisljas. Mastas, Da radis sve naopako. U njoj i najvece cudo prestaje da bude cudo, jer sve sto pozelis kad zazmuris - ostaje zauvek tako. Isturi hrabro i divno prkose detinjaste i lazi i sebe samog. Sme se sve sto se ne sme. I sme se vise od svega! Jedini: nemoj da rastes za inat i tebi i meni do kraja ove pesme. I svaki put kad te slome, pa moras nov san da stvaras, ne sanjaj ga u mraku Dotrci blize zori. Na pragu ove pesme tako se divno bori i kad namignes samo i osmehnes se polako. Izbroj u sebi do deset i to u vecnost pretvori. I sve sto zmureci smislis ostace zauvek tako. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Miroslav Antic 20.07.11 8:19 | |
| JEDAN TOPAO SAN
Pogledaj: pod oknom nebo izvrnulo dlan.
Lete trotoarima papirići jeseni kao pregršt rumenih makova.
Tako bih želeo da ove noći svi usne jedan topao san, svi ovi što se mršte i odvlače iz treće smene umor i duše u trećerazredne sobe svojih već zarđalih brakova,
pretplaćeni na ukus uhodane sigurnosti, na isti ukus nežnosti i topline, gde se istim lažima iz dana u dan ispisuje istovetna i bespomoćna hronika,
Gde, kad se probude, ostavljaju samo oblike svoga tela u vrelom zadahu posteljine i kašlju u ogledalo dok se umivaju, i riču dok pljuju u vedro ispod umivaonika.
Zato i hoću da podelimo bez ikog ovu poslednju krišku ćutanja i sažvaćemo je svako nad svojim krilom halapljivo i gladno.
Zar ne nalaziš da je dirljivo smešna ova mala čekaonica između lutanja i lutanja? Presedećemo još koji nestrpljivi sat, a onda, prvim jutarnjim vozom otputovati iznenadno. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Miroslav Antic 20.07.11 8:21 | |
| POTRAZICU TE NA TOM PUTU...
Zar se nikad ne upitaš: da li, ovako privremeni, ne prisustvujemo građenju jednog novog sveta, koji, rasparčan u svima nama, iskonski ružno teži da se ponovo spoji u raniju celinu?
Hoćeš li da se nađemo kroz devet miliona godina u nekoj budućoj maglini na putu ka sazvežđu Sirijus? Ja to već odavno nisam bila.
U redu, (...) kažem shvativši konačni smisao poraza. Naći ćemo se. Kroz devet miliona godina. Potražiću te na tom putu. I ja to već odavno nisam bio. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Miroslav Antic 20.07.11 8:21 | |
| ušunjam se u tvoj jastuk da ne znaš, ušunjam se kao umor od jurnjave po šumracima, pokrivam te celu noć, a pre no što se probudiš ostavim ti na rukama toplim od sna, na trepavicama i rumenim obrazima mali smotuljak jutra, jer drugo ništa i ne znam... * _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Miroslav Antic | |
| |
| | | | Miroslav Antic | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 496 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 496 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|