|
| Miroslav Antic | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Miroslav Antic 03.05.10 21:03 | |
| First topic message reminder :Miroslav Mika Antić (rođen 14. marta 1932. u Mokrinu - Kikinda — preminuo 24. juna 1986) je srpski pesnik. U rodnom Mokrinu pohađao je osnovnu školu, gimnaziju je završio u Kikindi i Pančevu, a studije je upisao u Beogradu. Živeo je u Novom Sadu. Pre nego što je postao poznat bavio se raznim poslovima - od vodovoda i kanalizacije do lutkarskog pozorišta. Sem pisanjem bavio se i slikarstvom, novinarstvom i filmom. Bio je i urednik lista „Ritam“ i Zmajevog „Nevena“, a takođe je bio novinar Dnevnika. Umro je 24. juna 1986. godine. Dela: Poznatija dela su mu: „Ispričano za proleće“, „Roždestvo tvoje“ „Plavo nebo“ „Nasmejani svet“ „Psovke nežnosti“ „Koncert za 1001 bubanj“ (pesme) „Mit o ptici“ „Šašava knjiga“ „Izdajstvo lirike“ Za decu je napisao: „Plavi čuperak“ „Horoskop“ (pesme u prozi napisane za sina Vuka pred njegov polazak u osnovnu školu) „Prva ljubav“ i „Garavi sokak“. Režirao je filmove „Doručak sa đavolom“, „Sveti pesak“, „Široko je lišće“, „Strašan lav“ i dr. Pored ovoga pisao je dramska dela i jedan roto roman. rodjen:14.mart,1932. Mokrin (Srbija) preminuo:24. jun,1986. |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gracija... Ljubitelj foruma
Broj postova : 5009 Godine : 37 Datum registracije : 10.08.2011
| Naslov: Re: Miroslav Antic 19.09.11 10:26 | |
| U međuvremenuNa svu sreću, ja ti ne mogu pomoći... i umoran sam od traženja rješenja, koje je uvijek na dohvat naših kratkih ruku. I prolazi vrijeme, ruke nam jačaju, ali ne rastu. A da zakoračiš? Ne, ne smiješ prva, a ja ne mogu biti ispred tebe. Da krenemo skupa? 'Ko bi se toga sjetio? Ne kradi mi međuvrijeme, ako već ne osjećaš svoje. Postat ću hladan i promjenit ću se, ali kad-tad cu eksplodirati. 'Ko će skupljati parčiće? Ti? Pa ti ne možeš da me skupiš ni sastavljenog. Ne kradi mi međuvrijeme. Ono nije naše. Ono je moje. I nije između nas. Ono je između mene i mene. Ne kradi mi međuvrijeme, bojim se - upast ćeš u njega. Ne kradi mi sebe od mene, budalo glupa. Postat ćeš međuvrijeme i ostat ćeš zauvijek sa mnom bez mene. Omiljena.. | |
| | | kala Ljubitelj foruma
Broj postova : 6757 Godine : 45 Datum registracije : 18.10.2010
| Naslov: Re: Miroslav Antic 07.10.11 12:58 | |
| Jastuk za dvoje
Ovo je pesma za tvoja usta od višanja i pogled crn. Zavoli me kad jesen duva u pijane mehove. Ja umem u svakoj kapiji da napravim juni. I nemam obične sreće. I nemam obične grehove. Podeliću s tobom sve bolesti i zdravlja. Zavoli moju senku što se tetura niz mokri dan. Sutra nas mogu sresti ponori. Ili uzglavlja. Svejedno: lepo je nemati plan. Zavoli trag mog osmeha na rubu čaše, na cigareti, i blatnjav hod duž ulica koje sigurno nekuda vode. Čak i kad ti se čini da ih mi nekud vodimo, one se smeškaju blago i nekuda nas vode. Bićemo tamo negde možda suviše voljeni, potpuno neprimetni, ili javno prokleti. | |
| | | Riječanka Zlatni VIP član
Broj postova : 78494 Godine : 45 Lokacija : Relax Datum registracije : 17.07.2010
| Naslov: Re: Miroslav Antic 07.10.11 19:58 | |
| Rastanci..
Ne priznajem rastanke i nikad neću! Suviše boli kada se grubo otkine cvet koji tek niče. Kada na samom početku priče vreme zatreperi i stane.
Ja želim da još s tobom gledam kako se bude zlatasta mora da s tobom dišem i da te volim i vatrom noći i zore sjajem.
I zato ne dam, i zato neću i zato rastanke ne priznajem.
Želim da živim tvojim dahom i da se smejem osmehom tvojim želim da bolujem tvoje boli i da strahujem tvojim strahom dokle me ima dok postojim!
Želim da sanjam tvoje snove i da kroz virove tvoje reke ponovo osetim prste u kosi.
Zato ću uvek biti sa tobom u dašku misli ili u snu. Još uvek naš cvet negde niče još uvek naše tajne snije i ustreptalom lepotom traje dok mu na lati leptiri sleću.
Svi su rastanci tužne priče zato ja rastanke ne priznajem i nikad neću.
Miroslav Mika Antić | |
Broj postova : 78494 Godine : 45 Lokacija : Relax Datum registracije : 17.07.2010
| Naslov: Re: Miroslav Antic 15.10.11 14:42 | |
| SVE BOJE SVETA
Cudan je ovaj svet u meni kad se od lisca zazeleni ili poplavi kao svila od decje kose i pticjih krila.
Cudan je ovaj svet u meni kad sve pozuti i porumeni.
Van mene dosta boja zivi. Van mene katkad sve i posivi, ili se smraci i naoblaci.
Dobro je zato sto postoje i ove moje lepse boje.
I neki osmeh suncan i plah I vetar necujan kao dah. Pa sve kad trne i sve kad svene, kad tmurno izgleda svet oko mene, u meni bukti sto vatrometa nekakvog sarenijeg i lepseg sveta.
Ponekad zelim da podelim moje rumeno sa gradom celim, i moje belo sa zutom travom, i moje zuto sa noci plavom, i moje plavo sa rekom snenom....
Jedino cuvam ono zeleno za neke oci sto nisu moje, ali iz njih rastu, odavno rastu sve druge oci i druge boje. | |
| Naslov: Re: Miroslav Antic 17.10.11 13:35 | |
| Ponekad tako sebe damo za oèi jedva upoznate. I na rastanku æutimo samo i ne tražimo da nas vrate. Živimo posle u tom drugom sve dok mu oèi svetom plamte. I ne znamo što nas pamte dugo kad ne tražimo da nas pamte.
Mika Antic
| |
| Naslov: Re: Miroslav Antic 17.10.11 13:44 | |
| Toliko puta, doživeo sam poraze, pa više i ne osecam istinski tamjan sumnje. Prejeo sam se pobeda, pa više i ne osecam istinsku zvonjavu slave. Ne umem ni da se uplašim. Ne umem više ni da umem.
Izdajstvo lirike - Miroslav Antic | |
| Naslov: Re: Miroslav Antic 01.12.11 13:28 | |
| Sedmi amanet ptici - Mika Antic
Dodjite, mahnuo sam
sidjite da vas poljubim u znak zalosti
ja ne upotrebljavam zube i nemojte se bojati.
Vi ste za mene ionako vec mrtva ptica
najveca tuga koju sam ikada okusio
dodjite, slagao sam ja ne ubijam mrtve stvari.
A ptica rece :vasa je najbolja tehnika
u isto vreme vasa najgora tehnika
onda kad ste me stvarali, vec ste me jednom poljubili
i ostala je ziva rana.
Ne bojim se ja zuba, zubi su meksi od usana
Zubi ujedaju za trenutak, usne za ceo zivot.
Razgovarajmo na rastojanju
ja sam vas san, zar ne?
Moram da budem oprezna:
san nema pravo da se uspava.... | |
| | | LuckyM5 Ljubitelj foruma
Broj postova : 3859 Godine : 45 Datum registracije : 25.10.2011
| Naslov: Re: Miroslav Antic 22.12.11 22:22 | |
| Ako ti jave: umro sam a bio sam ti drag, mozda će i u tebi odjednom nešto posiveti. Na trepavicama magla. Na usni pepeljast trag. Da li si ikad razmišljao o tome šta znači živeti? Ko sneg u toplom dlanu u tebi detinjstvo kopni. Brige... Zar ima briga? Tuge... Zar ima tuga? Po merdevinama mašte u mladost hrabro se popni. Tamo te čeka ona lepa, al lukava duga. I živi! Sasvim živi! Ne grickaj kao miš dane. Široko žvaći vazduh. Prestiži vetar i ptice. Jer svaka večnost je kratka. Odjednom nasmejani u ogledalu nekom dobiju zborano lice. Odjednom: na ponekom uglu vreba poneka suza. Nevolje na prstima stignu. Godine postanu sivlje. Odjednom svet, dok hodaš sve više ti je uzan i osmeh sve tiši i tiši i nekako iskrivljen. Zato živi, al sasvim! I ja sam živeo tako. Za pola veka samo stoleća sam obišao. Priznajem: pomalo luckast. Ponekad naopak. Al nikad nisam stajao. Večno sam išao. Išao... Ispredi iz svoje aorte pozlaćen konac trajanja i zašij naprsla mesta iz kojih drhte čuđenja. I nikad ne zamišljaj život kao uplašen oproštaj, već kao stalni doček i stalni početak buđenja. A onda, već jednom ozbiljno razmisli šta znači i umreti i gde to nestaje čovek. Šta ga to zauvek ište. Nemoj ići na groblja. Ništa nećeš razumeti. Groblja su najcrnji vašar i tužno pozorište. Igrajući se nemira i svojih bezobličja, zar nemaš ponekad potrebu da malo krišom zađeš u nove slojeve razuma? U susedne budućnosti? Objasniću ti to nekada ako me tamo nađeš. Znaš šta ću ti učiniti: pokvariću ti igračku koja se zove bol, ako se budes odvažio. Ne lažem te. Ja izmišljam ono što mora postojati, samo ga nisi jos otkrio, jer ga nisi ni tražio. Upamti: stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog. Prepoznaćeš me po ćutanju. Večni ne razgovaraju. Da bi nadmudrio mudrost, odneguj veštinu slušanja. Veliki odgovori sami sebe otvaraju. Posle bezbroj rođenja i nekih sitničavih smrti, kad jednom budeš shvatio da sve to što si disao ne znači jedan život, stvarno naiđi do mene da te dotaknem svetlošću i pretvorim u misao. I najdalja budućnost ima svoju budućnost, koja u sebi čuje svoje budućnosti glas. I nema praznih svetova. To, čega nismo svesni, nije nepostojanje, već postojanje bez nas. Ako ti jave: umro sam, evo šta će to biti. Hiljade šarenih riba lepršaće mi kroz oko. I zemlja će me skriti. I korov će me skriti. A ja ću za to vreme leteti negde visoko. Upamti: nema granica, već samo trenutnih granica. Jedriću nad tobom u svitanja niz vetar klizav ko svila. Razgrtaću ti obzorja, obrise doba u povoju i prizore budućnosti lepotom nevidljivih krila. I kao nečujno klatno zaljuljano u beskraju, visiću sam o sebi kao o zlatnom remenu. Prostor je brzina uma što sama sebe odmotava. Lebdeću u mestu, a stizaću i nestajaću u vremenu. Odmoriću se od sporednog kao galaktička jata, koja su srasla pulsiranjem što im u nedrima traje. Odmoriću se od sporednog kao ogromne šume, koje su srasle granama u guste zagrljaje. Odmoriću se od sporednog kao ogromne ptice, koje su srasle krilima i celo nebo oplele. Odmoriću se od sporednog kao ogromne ljubavi, koje su srasle usnama još dok se nisu ni srele. Zar misliš da moja ruka, koleno, ili glava, mogu da postanu glina, koren breze i trava? Da neka malecka tajna, il neki treperav strah mogu da postanu sutra tišina, tama i prah? Znas, ja sam stvarno sa zvezda. Sav sam od svetlosti stvoren. Nista se u meni neće ugasiti ni skratiti. Samo ću, obično tako, jedne slučajne zore svom nekom dalekom suncu zlatnih se očiju vratiti. Kažnjavan za sve što pomislim, a kamoli što počinim, osumnjičen sam za nežnost i proglašen sam krivim što ljubav ne gasim mržnjama, već novom, većom ljubavlju i život ne gasim smrtima, već nečim drukčije živim. Poslednji rubovi beskraja tek su pocetak beskrajnijeg. Ko traje dalje od trajnijeg ne zna za kratka znanja. Nikad se nemoj mučiti pitanjem: kako preživeti, nego: kako ne umreti posle svih umiranja. Ako ti jave: umro sam, ne brini. U svakom stoleću neko me slučajno pobrka sa umornima i starima. Nigde toliko ljudi kao u jednom čoveku. Nigde toliko drukčijeg kao u istim stvarima. Pročeprkaš li prostore, iskopaćeš me iz vetra. Ima me u vodi. U kamenju. U svakom sutonu i zori. Biti ljudski višestruk, ne znači biti raščovečen. Ja jesam deljiv sa svačim, ali ne i razoriv. A sva ta čudesna stanja i obnavljanja mene i nisu drugo do vrtlog jednolik, uporan, dug. Znaš šta su proročanstava? Kalupi ranijih zbivanja i zadihanost istog što vija sebe ukrug. Pa što bismo se opraštali? Čega da nam je žao? Ako ti jave: umro sam, ti znaš - ja to ne umem. Ljubav je jedini vazduh koji sam udisao. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem. Na ovu zemlju sam svratio da ti namignem malo. Da za mnom ostane nešto kao lepršav trag. Nemoj da budeš tužan. Toliko mi je stalo da ostanem u tebi budalast, čudno drag. Noću kad gledaš u nebo, i ti namigni meni. To neka bude tajna. Uprkos danima sivim, kad vidiš neku kometu da vidik zarumeni, upamti: to ja još uvek šašav letim i živim. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Miroslav Antic | |
| |
| | | | Miroslav Antic | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 502 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 502 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|