|
| Miroslav Antic | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Miroslav Antic 03.05.10 21:03 | |
| First topic message reminder :Miroslav Mika Antić (rođen 14. marta 1932. u Mokrinu - Kikinda — preminuo 24. juna 1986) je srpski pesnik. U rodnom Mokrinu pohađao je osnovnu školu, gimnaziju je završio u Kikindi i Pančevu, a studije je upisao u Beogradu. Živeo je u Novom Sadu. Pre nego što je postao poznat bavio se raznim poslovima - od vodovoda i kanalizacije do lutkarskog pozorišta. Sem pisanjem bavio se i slikarstvom, novinarstvom i filmom. Bio je i urednik lista „Ritam“ i Zmajevog „Nevena“, a takođe je bio novinar Dnevnika. Umro je 24. juna 1986. godine. Dela: Poznatija dela su mu: „Ispričano za proleće“, „Roždestvo tvoje“ „Plavo nebo“ „Nasmejani svet“ „Psovke nežnosti“ „Koncert za 1001 bubanj“ (pesme) „Mit o ptici“ „Šašava knjiga“ „Izdajstvo lirike“ Za decu je napisao: „Plavi čuperak“ „Horoskop“ (pesme u prozi napisane za sina Vuka pred njegov polazak u osnovnu školu) „Prva ljubav“ i „Garavi sokak“. Režirao je filmove „Doručak sa đavolom“, „Sveti pesak“, „Široko je lišće“, „Strašan lav“ i dr. Pored ovoga pisao je dramska dela i jedan roto roman. rodjen:14.mart,1932. Mokrin (Srbija) preminuo:24. jun,1986. |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:28 | |
| I
Vredi li se upustati u tumacenja stvari kojima nismo u stanju da sagledamo obim? Milijarde su godina potrebne da se vratimo u dubine strpljenja. Jer ogromna je starost tog svojevrsnog cuda koje se zove: nas dvoje.
U tami prastare proslosti, bas kao i sad, ovako, spusti mi polako glavu na neko bivse rame, i zagledaj se pazljivo u plave barice neba.
Da se ti nisi rodila, neko bi morao biti voljen na ovom mestu. Da se ja nisam rodio, neko bi umesto mene bio tu da te voli. Drugi bi primili poruku i drugi bi produzili to sto se zove beskrajno.
Veruj mi, prva ljubavi, nemoguce je voleti prvi put u ovoj vecnosti.
XIX
Vredi li se upustati u tumacenja stvari kojima nismo u stanju da sagledamo obim? Milijarde su godina potrebne da se popnemo uz okomitu buducnost do nekih kristalnih vrhova nacinjenih od zelja. Jer ogromno je obnavljanje tog svojevrsnog cuda koje se zove: nas dvoje.
U izmaglici dalekog, bas kao i sad, ovako, spusti mi polako glavu na neko sutrasnje rame i zagledaj se pazljivo u plave barice neba.
Ako se ti ne pojavis, neko ce umesto tebe cekati tamo da primi i da prenese poruku. Ako se ja ne pojavim, neko ce drugi produziti to sto se zove beskrajno.
Veruj mi, poslednja ljubavi, nemoguce je voleti poslednji put u vecnosti |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:29 | |
| Proleće
Sunce se, eno, kao vreteno, nad gradom vrti i glavom klima. Sve u meni danas je šareno. I u tebi je možda šareno. U nama svima šarenog ima.
Bila je zima. Prošla je zima.
Tu negde, blizu, al ne znam gde je, vetar se topli vrti i smeje, čupka nam kosu i krošnje niše.
Bile su kiše, prošle su kiše.
Sad sunce, eno, kao vreteno, ispreda gradom nešto šareno i - miriše.
Reci mi zašto s tobom u hodu odjednom danas govorim tiše i zašto misli nekud odu, pa samo trepćem i ništa više?
kad ispod lipa senke se ruše, zašto sam tako, odjednom smušen, pa kas te kući iz škole pratim, sve ne bih hteo da se vretim, već dugo stojim i dugo ćutim pod vetrom toplim i suncem žutim?
A u glavu nebo mi stalo. I još po malo. Čega po malo_
Svega po malo.
Ako se setim ja ću ti reći i - uteći... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:30 | |
| Ptica
Ovo mi je prišapnula jedna dugorepa ptica, brbljiva, sveznajuća, prozračna kao svetlost:
Hoćes li da čuješ čaroliju, prišapnula je ćućuravo i dotakla mi kljunom rame i krajičak uha.
i rekla mi je čaroliju: najvažnije stvari na svetu - to je: umeti videti vetar i čuti sneg kako pada, umeti dotaći na usni sanjivi ukus mesečine.
Ja se osmehnuh lepoj dugorepoj ptici, jer i i ja imam čaroliju, najvažniju na svetu.
To je: videti nečije lice i čuti nečiji govor i dodirnuti rukom nečiju ruku i kosu onda - kad više nikog nemaš, kad si ostao sam, kad jedno veliko leto napušta ove ulice i ostavlja za sobom žute pečate lišća po pločnicima u krošnjama i u sećanju. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:30 | |
| Posle detinjstva
Možda je to zbog sunca, a možda i nije zato:
ove hiljade ruku, ove hiljade lica, sve mi to jutros odjednom izgleda nepoznato, kao da nema u gradu dečaka i devojčica.
Odjednom: ko da su prešli preko velikog mosta, izvijenog i lepog, sto podseća na dugu, u neki novi život, na neku obalu drugu.
Pod nebom, izdaleka, šta ih tamo čeka?
Za njima trake ptica i trake vetra se vuku.
A oni trče. I mašu. I drže se za ruku.
Pod nebom, izdaleka, šta ih to tamo zove?
Za njima gradovi plove. Za njima prostranstva plove. I sve je nalik na snove kad ih prelije zlato.
Možda je, kažem, zbog sunca, a možda i nije zato.
Stojte! Čekajte malo! Ja znam šta znači ta duga. Znam: ona obala druga mnogo lepše se plavi.
Al neka svako od vas bar mrvicu detinjstva ponese krišom u ruci i sačuva u glavi.
Možda vas bez te mrve neće ni sresti, ni stići, a živećemo skupa, u isti bioskop ići, u istom restoranu ručati istu hranu, u istoj ulici, možda, prolaziće nam dani...
Pa ipak, bez te mrve, sićušne mrve detinjstva, bićemo toliko tudji, bićemo toliko strani.
A jednom, kad godine minu u beskraj, u daljinu,
i prodju šareni dani kao da nisu ni bili,
i umore se sve šetnje i posive aprili,
i lepi plavi čuperak nad okom nam osedi, videces da ta mrva, majusna mrva detinjstva, nov neki život vredi.
Kao da raste u srcu velika zvezdana priča, bezbrizna, zlatnozuta.
Pa živis još mnogo puta. Jos nebrojeno puta. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:31 | |
| U obicnom sam sebe uhvatio, pa nikad nisam to sakrivao.
Bar sam posteno kiriju platio na ovom svetu sto sam ziveo.
Mozda sam nekome jad iscelio i nekom u zenice sjaj namamio.
I u komsiluk zvezde doselio. U prozor svitanja uramio.
Ako mi zivot krila skrati i sneg u oko pocne da veje,
znam, bar se necu pokajati sto sam umeo da se smejem. |
| | | Gost Gost
| Mogućnosti
Staviš li težak teret na pleća, hodaćeš posrćući celo jutro. Ako ga odbaciš, odlepršaćeš stopalima. Isto je tako i sa težinom saznavanja. Gomila prolećnih paukova se grohotom smejala dok je, nošena vetrom, slušala kinesku poslovicu: »Samo strpljenje i vreme pretvaraju dudovo lišće u svilu«. Pa evo, rekoše oni, mi svakog trena možemo isplesti toliko niti da prekrijemo nebo. Kako objasniti prolećnim paucima da nije važno plesti i ukrašavati vazduh lepotom svoga tkanja? Važna je upotreba nti. Još nisam nosio košulju od paukove svile. Zato ja više verujem jednoj svilenoj bubi i strpljivom Heraklitu koji misle da ljudi ogromna znanja nalaze u malim svetovima, a zaborave traže u većem i zajedničkom. I verujem Francuzima. List je čak iz Normandije. Datum 1726: "I sitne kiše jedu velike puteve". Zašto se kaže: beskorisno i korisno? Zašto se kaže: usplahireno i spokojno? Kao što postoji ponašanje čoveka, sine moj, tako postoji i ponašanje njegovih misli. Rado bih nešto dodao Aristotelu. Recimo da je rekao: »Mudrost je jedina nauka koja se bavi mudrošću, a ne naukom". I onda bih ga i pod ovo potpisao, jer mi je 58 potrebna i takva razglednica: »Ljubav je jedina umetnost koja se bavi ljubavlju a ne umetnošću". Kjerkegor kaže: »Nema nikakvog Ovde i Tamo. Postoji samo nekakvo Svuda i Nigde«. A stari dobri momak Ričard Bak dopisao je ispod toga nešto potpuno suprotno. Obojica su u pravu. Ovako kaže Bak: »Kad bi nam prijateljstvo zavisilo od vremena i zavisilo od prostora, savladavši ih, mi bismo upropastili naše druženje. Savladamo li prostor, ostaje samo Ovde. Savladamo li vreme, ostaje samo Sada. I zar ti se ne čini da ćemo se nas dvojica na tom čudesnom putu između Sada i Ovde ipak ponekad sretati?" Sad shvataš, sine moj, da ću morati da ti objasnim neke stvari. |
| | | Gost Gost
| Kada smo bili veliki
Kad smo bili veliki kroz detinje nemire, svi onako brljivi, smrkavi i lajavi ludo smo izmisljali neke svoje svemire i bili smo krilati i bili smo zmajevi.
Igrali se piljaka sa najlepsim zvezdama. Crtali smo svetloscu radoznala skitanja. I uvek u srcima ko u toplim gnezdima znali smesan odgovor na sva tuzna pitanja.
Od juce smo ozbiljni. I odjednom, cudno: kao da smo zgrceni, Kao da smo stali.
Sve oko nas izgleda glupavo i budno. Prvi put smo odrasli, a prvi put - mali.
I prvi put sami smo u prepunom svetu. I odjednom, izgleda nista nije za nas. Nevesto smo. Zbunjeni u rodjenoj ulici, zalutali zauvek u ogromnom danas.
Kad smo bili veliki do kuca do drveca, do tornjeva, planina i do pticjeg leta, u dzep nam je stao dan , u zenicu okean i stala nam jos u dlan polovina sveta.
Od juce smo ozbiljni. I ma sta nas cudilo - u svemu svom krilatom kao da smo pali. Kao da se oko nas sve strasno probudilo: prvi put smo veliki, prvi put smo mali. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:32 | |
| Šta je u malom veliko
Svaka prava toplina ima u sebi bezbroj prisnih malih toplota.
Svako veliko dete nosi u sebi bezbroj balavaca i švrća.
Ovaj ogromni život prepun je kao saće običnih malih života i mnogo nekakvih toplih i nežnih predvečerja. I dobrih vedrih svanuća.
I sve te buvice sreće i sumnji i slutnji i snova - armija nežnosti cela, moli nas da im svakom po jedno zrno srca šušnemo krišom u krilo.
Jer bez tih malenih srca što drhte duboko u nama šćućurena i bela, ne bi ni velikog srca, ne bi ni velikog belog, - ničega ne bi bilo.
Pa i nas, evo, ovakvih: čudnih i lepo ludih, zar misliš da bi nas bilo?
Nikad nas ne bi bilo. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:32 | |
| Prorocanstvo
Ne osecati hladnocu, Ni munje koje grme I s vriskom paraju nebo.
Nasmejan, otici mirno.
Pretociti se u vodu, U vazduh, U zemlju, U sume, Ovakve jedne noći Pod maglom neprozirnom.
I onda: Živeti prostran.
Biti do kraja sveta Sve što se doseci može.
Nikad ne ostati mali.
Biti miris i boja, Biti tisina u vetru, I biti okean zvezda Što se u vecnosti pali. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:33 | |
| Rasejana pesma
1.
Pustite mi na miru moje cutljive, pitome, rasejane decake, vi, najjaci u razredu, najglavniji na ulici, vi sto sve brzo hocete i sve preglasno morate.
Mnoge se prave stvari ne postizu umecem, nego se prave u mukama od svoje nesigurnosti.
Pustite mi na miru moje smesne i smusene decake sa uskim ramenima i ocima sto zmirkaju kao da su kratkovide, kao da se u njima vreme polako otapa.
2.
Oni obicno padnu ako se penju na drvece.
Njihova lopta redovno daleko premasi cilj.
Uvek dobijaju batine, ako se s nekim potuku.
Oni nisu za neke velike junacke igre i ja vas duboko molim: pustite mi na miru moje tihe decake.
Oni su stalno povuceni u neke svoje prostore iz kojih pokusavaju da se rukuju mislima.
To je kao kad sanjas da si usnio san.
3.
Glas im je mek i shaputav kao zvuk mesecine.
I zapinju na ravnom kao da se u hodu sudaraju sa sobom.
Stvarno vas cestito molim: pustite ih na miru i nemojte im se rugati.
Oni izgledaju tako kao da nevidljivi pristizu. Zamisli kako tones uvis, u provalije ovog ogromnog neba medju kristale svetlosti.
Tako nekako pristizu.
4.
Oni sede u razredu zamisljeni i drveni. Zabodu nos u knjigu, il gledaju kroz prozor.
Ne cuju sta ih pitamo, jer ko zna gde su bas tada, u kakvom drukcijem svetu koji mi nikad nicim necemo ugledati.
Ne sanjamo svi jednako i to nikom ne smeta.
A zasto svima smetamo kad smo drukcije budni?
5.
Caroban je taj svet od izmisljene jave.
Tu su moji decaci najvece vojskovodje, moreplovci i sportisti.
Tu oni vide ostro kao kraljevski kondori.
Tu njihov govor cini da vode postaju bistrije i misao im u vetru mirise na polenov prah.
Ako bi ikada pristali da zive kao svi drugi, cime bi onda rasli?
6.
Pustite mi na miru moje cutljive, smisene, rasejane decake. Jer samo oni mogu sutra da nas odvedu sa one strane istog, ako iznesu iz glave te neobicne carolije i nauce nas kako se pentra po samom sebi do sneznih vrhova nade.
I puste nas da zajedno zivimo u to svetu, nemogucem i njihovom, i mi sa ovim uskim, i mi sa sirokim ramenima, i mi najgori sportisti, i mi najjaci u ulici, i mi, na izgled nevazni, i mi, zasad najvazniji.
7.
Jer sve na svetu uvene. Mozda i ne znas: i klikeri uvenu kao tresnje.
Uvenu jaka ramena. Uvenu lepe igre. Zaustave se sva trcanja.
Osvrnes se i, okolo, vidis jedino sebe kako si naglo zacutao kao veliko zvono kome je puklo klatno.
I tek tada se prisetis da ipak u tebi ostaje to cudo sto sadrzi ne jednu, vec bezbroj vecnosti. I shvatis: samo se onaj, ko je imun na stvarnost nikada nece razboleti od rdje i od venjenja.
8.
Sta posle detinjstva ostaje jedino bezazleno.
Ostaju samo te glave pune carobnih svetova, sto se nikad ne tope, sto se nikad ne trose, po nezastrtoj svetlosti bez odjeka i senki.
Te glave iz koji sutra rastu njive i sume kroz nesto sto se ne moze sasvim nazvati vremenom, i rastu ogromne prerije, beskrajni okeani i negde, u bespucu maste, nove neke komete, kroz nesto sto se ne moze sasvim nazvati prostorom.
9.
Rastu beli pocheci sasvim drukcijih tebe, iz tih detinjih glava, zamisljenih i obicnih, pametnih samo za cudno, samo za neizvodljivo, kao obilje reci s kojih se para vetar.
Tih usamljenih glava, pametnih samo za snove od kojih su naucili da istovetnost citaju raznim brzinama shvatanja
i tako nikad ne dosade sebi i svome delu. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:33 | |
| Usuđujem se da pomislim ovako: u početku je morao biti neki kraj.
A da bi postojao kraj, sve je to moralo da se dogodi iz kretanja.
U vreme kad nije bilo predstave o sadržini vremena,
u prostoru u kom nije bilo pomisli na suštinu dosezanja,
pre kretanja je morala biti namera začeta kao plod bar jedne posledice odvažnosti
koja je uzrok uzroku što u spirali ronim u unutrašnji vrh neshvatljivog i nemogućeg.
Pre početka i kraja, pre kretanja i vremena, uoči prostora i namere, bila je, eto, ta odvažnost,
kao predak svih stvari što su se na trenutak zagrcnule od prevelikih želja.
Gde su potonje svetlosti i zakasnele vatre ? Gde nebesa i vode ? I gde tek zemlja ?
I gde je ova vrsta stvorenog kojoj pripada i moj svet ?
I gde je posle života smisao, koji se tek nakanjuje da začne glomazni besmisao naslućenog ?
Ovako bih se, dakle, usudio da pomislim: pre svega morala je biti - želja.
Sve što mene izgovara, dok opekline stoletnog ostavlja u mom umu,
sve što me izvodi iz zemlje i uvodi u vatru: čitanje skromnih i oholih slojeva moga postojanja,
čitanje i dozrevanje mojih moralnih prizora, satiranje kultura i nešto od one mahnitosti
kojom se branim kao da nikad ranije nisam bio ja, a besanosti žig mi govori da sam bio,
da sam mnogostruki glasonoša, i da se vraćam u jatima, kao civilizacije, kao kosmički zdenci,
- sve što me tako izgovara, u ovom danu koji se osipa, doista može stati u tri želje.
Pa evo, rekoh ribi, sebičnost jednog od mnogih neiskazanih mene, saleta između potiljka i beonjača,
nalaže mi da od te vaše, sad oživele, porozne telesne sablasti
- ili ne znam već šta ste, ovako ponovo stropoštani u šupljikavost -
zatražim tri mogućnosti da misaono savladam pitanja što me pohode.
Prvo je moje mučenje: da budem mlađi od svojih uspomena.
To je nekako počasno isto, kao i prolaženje ispod zasvođenosti vremena, vetra ili duge.
Drugo je moje mučenje da budem neuhvatljiv u mislima.
Da, dok boravim u njima, budem ipak za nepreglednu beskonačnost ispred.
Da budem, dok boravim u njima, jednu predivnu vrhunsku drevnost posve iza.
Da budem, dok boravim u njima, očito brži i nedostižniji u svim pravcima prostiranja.
Objasnio bih vam taj svoj način, koji se ovde smatra beznadežnim: razumeo bih
da li je kretanje starenje prostora u nama, ili starenje nas u prostoru.
I treće moje mučenje: da postajem sam sobom kao vi.
Spreman sam, evo, da bez velikog čuđenja prihvatim poverenje u kakve god vi zatražite
vrste drukčijeg razumevanja prostora i objašnjenja drukčije sadržine trajanja,
sisteme drukčije živog i univerzume koji su ono čime mi nešto stalno preti.
To bi mi vrlo pomoglo da u konačno smestim beskonačnost
i da ne strepim da li ću samo oživeti, nego da se umnožavam, čak istovremeno, svakada. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:34 | |
| Šta je, uopšte, ime ...? Ono je naša mogućnost da letimo kroz prostore kao piljci svemira, i da plodimo cvetanja veštinom poverenja i majstorijom nade. Znaš kako se ja zovem ... ? Ne kao ime i prezime, već kao boja života. Načinjen od iskonske vatre, misleći je, ja plamtim. I čuvam u tom požaru način paljenja zvezda. Otud i takve čarolije u dubini mog oka. Znaš kako se ja zovem ... ? Zovem se: čekanje tebe. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:35 | |
| Postoje učenja u vidu kratkovide poslušnosti i doznavanja u vidu dalekovide neposlušnosti.
Postoji magičnost dovoljno iskusnih uspomena i proročanstvo nedogrljenog neiskustva.
Postoji strah i umiljavanje pred nepoznatim i prisećanje da vi to odavno poznajete.
Postoji privrženost koja se hrani tradicijama i otuđenje koje uspostavlja nove tradicije.
Morate mi objasniti, reče riba, vašu ideju o misaonom savladavanju prepreka.
Ovako mi se čini: svejedno koliko želja, sve se svodi na jednu - da odrastete.
Ako me tako nečitko shvatate, rekao sam, neka moja prva želja bude inat: da ne odrastem.
Jer, šta će meni, ribo, nekakve krilate dveri uma sa rasklimanim i zarđalim zglobovima ?
Stid me je i da pomislim na mrene koje mru, i navlače se mesnato na dotrajavanje žestokih obrta.
A mučna mi je plemenitost tih ovalnih ogledala, gde sva lisnata pribežišta naših nada
jenjavaju u sivilu i zaprašenoj čamotinji. I uvek ću se buniti, zaista uvek, ako otkrijem
da pregaženi mirisi lepih i svetlih krvi venu bez našeg odobrenja.
O, ribo svekolike budućnosti, knjigo mrtvih! Ribo od koje je sazdana ova stvarnost i uobrazilja!
Moje je načelo da budem samom sebi vodič. Da se učenjem prisećam odavno poznatog.
Da zaronim u istine bogate nejasnoćama koje nisu već okoštali sistem predstavljanja stvari.
Istine koje nisu u nekim svojim prolaznim, privremenim i primitivnim večnostima,
nego iz njih stasaju suprotna značenja i mogućnosti, i opako se bore jedno protiv drugog.
Kako ćete vi meni da ispunite želju da se ne pomirim sa onolikim svojim smrtima ?
Pronicanje u pozadinu pozadine ... Ne. Sam ću ispuniti svoje želje.
Zar u ovom trenutku odgonetanja znakova vi mislite da mene proganja neka vrsta fabule ?
Doći ćemo mi jednom, ribo, i do toga, ako se ne budemo predali misaonoj lenosti.
Zašto vas u detinjstvu uče da ponavljate pokrete ? Da bi vam dodijali, i da se pobunite protiv njih.
Oprostite mi, rekoh, ipak sam ja pogrešio što sam vas uopšte i otvarao.
Čuda se ne pobeđuju ničijim izuzetnim srcima. Mi moramo da postanemo sebi izuzetni... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:35 | |
| Saputnici
Znam: sve se nece na jedan osmeh svesti. Znam: nece svima jednako biti sunca
Na istoj cesti uvek ce se uplesti trag povratnika sa stopama begunca.
Hodace oba u jednom istom smeru, tegleci svaki svoju drukciju veru.
Pa i mi tako, jedan uz drugog, nemo, po istoj cesti teglimo zivote i dane.
I uporedo, rame uz rame, idemo. I lagacemo kako se razumemo,
sve dok na kraju ne stignemo tim istim pravcem na dve suprotne strane... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:36 | |
| Krila
Ako hoćeš da odletiš,
sklopi oči i sve jače veruj, veruj kao nikad u sve ono što je čudno.
Nemoj da mi smešno mašeš kao glupe vetrenjače svakom vetru svakoj ptici, brzopleto, uzaludno.
Svako dete ima krila, samo mora da se seti gde mu rastu sakrivena - i odmah će da poleti.
Neko nađe svoja krila. U tatinom novčaniku.
Neko proda svoja krila. Neko uvek tuđa krade.
Lete ljudi i nogama. Lete ljudi i jezikom.
Lete ljudi od nevolje. Lete ljudi od parade.
Nekom mama krila sveže. Nekom mama krila sreže.
Neko ode za pticama. Neko padne čim se vine. Al' divno je, al' najteže, kad u glavi nađeš krila
i obletiš maštom samo za trenutak sve visine ...
I svi misle: tu si bila. A ti si na nebu bila... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:36 | |
| Detinstvo Razišli smo se al' naše detinjstvo ostaje u prvom osmehu kojim sam usne opekla.
E, moj pegavko, za ceo život dosta je to malo ničega čim sam ti najviše rekla.
Naše su oči tad pomešale boje pa isto vidimo svet ovaj ludi i tršavi.
I još će dugo na usni da ti postoje šapati oni daleki, meki, lepršavi.
I ja, kad grickam bombone ili žvaku, ili ližem kornet, ili nešto luckasto usnim,
ili se bez veze isplezim nekom dečaku, osećam ukus osmeha tvog na usni.
Razišli smo se, al' naše detinjstvo ostaje svejedno kakvim stazama sutra lutali.
Malo je bilo.
Al' ipak, kad pogledaš: dosta je sve ono što smo i rekli i prećutali... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:37 | |
| Moje se trajanje ne poklapa sa vašim. I suviše ga imam. Vi ga i suviše nemate.
Moje je delo ispred misli. Vaše, ukorak s mislima.
Zbir mojih meste nije zbir vaših mesta. Retko se dogode zgusnute tačke kao ova.
Njih nazivamo štedljivost vremena i beskonačnost blizine. Tu se srećemo.
Samo se tako bezobličje smešta u oblike svesti, i prepoznaju slojevi novih i neočekivanih prostora.
Lako je biti drukčiji među istima. Teško je razlikovati se od sebe samog... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:38 | |
| Priznajem: mi stvarno ponekad čudno podetinjimo. I umesto da sam veliki, ozbiljni, najdragoceniji tata, ja pravim takve detinjarije od kojih i ti pocrveniš.
I umesto da je mama nežna i pažljiva mama, onako kao mame iz doba našeg detinjstva kad su nas budile poljupcima, a ne sanjivim gunđanjem, — mama se sada u tvojim očima razbija iz jutra u jutro kao ispušteni tanjiri koji se ne mogu slepiti.
Podetinje i tetke iz prepotopskih vremena, kenjkave usedelice sa braon ovalnih slika iz doba vatrogasnih i zanatlijskih balova kad su im se udvarali učitelji ili šefovi stanica i stavljali u danas već požuele spomenare jedan cvet da se presuje uz pet–šest glupavih stihova.
Podetinje i strogi i ukrućeni ujaci što nose u gornjem džepu maramicu, još uvek fitilje brkove i satima nagvaždaju: eh, kako je to nezaboravno bilo, eh, u ona stara i nepovratna vremena, eh, kad su služili, eh, artiljeriju, eh, avijciju ili mornaricu.
Bake podetinje tako što zaborave kraj bajke koju ti uporno pričaju iako si već odrastao, imaš lične brige, lični džeparac i ličnu prvu ljubav.
A deda podetinji tako što nosi za stolom portihlu i mljacka uz krompir–pire kako su nova deca sto puta gora i bezobraznija nego kad je on bio mali.
Zaista, mi ponekad čudno podetinjimo i to: bar jednom dnevno, kao da smo malo ćaknuti, možda od neke tuge ili od pakosti što više nemamo vaše šmrkave dane.
I rado bismo menjali ovu prosedu kosu za vaših četrnaest nepodšišanih godina.
I naočari sa skupim zlatnim okvirima za klackalice, za ljuljaške i lopte.
I ove brige od zore do mrkle večeri za jednu vašu jedinicu iz hemije.
Toliko bismo, možda stvarno od nevolje, želeli da i vi budete, makar malo, makar jedno popodne, jedno jutro u našim zboranim kožama: da nosite u džepu cigarete i ključeve, da prija ukus crne kafe sa saharinom, da gledate u nebo i da merite pritisak, da jedva razumete decu, isto ovako kao što mi sad jedva umemo da vas razumemo,
a da večito, večito, žalite za detinjstvom.
Podetinjimo tako. Navijamo vas kao igračke. Mučimo. Cmačemo. Kinjimo. Mazimo.
Bijemo vas. Delimo savete. I pravimo se pametni. I navijamo vas dok se ne umorimo. A vi ste sad već ozbiljni. I vidim: samo sa blago smeškate i pravite se da sve to trpite što se mora.
U stvari, nije istina da roditelje ne možete birati. Može vam tata biti i jablan ispod prozora ako ima strpljenja da s vama šapuće tajne.
Mogu vam mame biti i oblaci na nebu ako vam slete na jastuke da bude mekše u snu.
Mogu vam biti rod okeani i ptice, reke i trave. I možete se prezivati po onoj strani sveta koju najviše volite ili po godišnjim dobima, po vetru, ili po svetlosti.
Vi potičete od zvezda, samo vam niko stariji nije pošteno objasnio taj rodoslov.
Nad nekim krovom, u nekoj krošnji, na vrhu nekog grebena, vidite kako do vas iz tame prastarog neba dopire sjaj odavno pogašenih galaksija koje nikada više neće imati svoju večnost, već samo odsjaj večnosti.
Ti utrnuli svetovi, od kojih vuče poreklo i ovo čovečanstvo, opominju nas zlatnim glasom da ništa u vama ne počinje i da se ništa u vama ne može ni završiti.
Sklopite oči, ali to ne znači da ste podigli sazvežđa. Nebo može biti siromašnije za jednu mrtvu zvezdu, ali ne i za njenu svetlost.
Nad nekim krovom, u nekoj krošnji, na vrhu nekog grebena, jedna nova planeta koja tek raste iz magle već je pomalo umorna i od vašeg umora.
Umorna od umora sve dece što kolutaju očima kao glupave lutke, poslušno klimaju glavama i podnose svoje starije mudro i sažaljevaju pomalo.
A čuo sam baš juče, u jednoj vašoj drugarici, od takve neuke i mrzovoljne igre odjednom nešto je naprslo.
Ili, ako se sećate onog dečaka proletos, od takve igre s njega je sasvim opao lak.
Priznajem, mi stvarno ponekad čudno podetinjimo. I kao da smo vas kupili u radnji, a ne stvarali danima od najlepših vidika, od pene najčistijih potoka i od mekote pahuljica,
—navijamo vas dušmanski kao obične igračke dok se ne zasitimo pet ili deset minuta.
Posle vas bacimo u ćošak. I ostavimo. I vratimo se svojim prezaposlenim žurbama, svome gunđanju isvojim izgužvanim i naboranim danima koji se još uvek zovu na stranom i nemuštom jeziku svih matorih tako mnogo uobraženo i bezobrazno: život. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:38 | |
| San Kleknimo uz obalu neba. Umij dlanove, tabane, čelo i oči u svetlosti. Pomolimo se tišini koja nam prošiva srca, nanizana na trajanje kao beskrajni đerdan.
Šta je umeće viđenja? Živeti u svom oku. Šta je umeće shvatanja? Živeti u svom snu. To mi je sasvim dovoljno. Ako je moj način nežnosti davno pre mene otkriven, to je još jedan od dokaza da sam nekad, u ljudima već postojao i voleo... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:39 | |
| Kada mi nedostajes
Mislim tudje misli, kradem svoje vreme, provlacim ga izmedju oblaka, snova, daljine i snega... Kada pozelim da ti nedostajem, odsanjam pesmu, zatvorim oci i na kaldrmi zamislim cvet beli... Kada te nema jer tako hocu zaledim osmeh u sebi kazem ime udahnem duboko i pomislim: Tako mi nedostajes... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:40 | |
| I kada godine minu u beskraj, u daljinu, i prodju mnoge lepote, i svenu mnogi cvetovi, jedino prva ljubav ostace negde u oku, u nekim obicnim stvarima, u pozutelim spomenarima, kao vecito novi i nepoznati svetovi. Zato i vredi sanjati... Zato i vredi zeleti. Sta nas se ostalo tice! Zato i vredi zapisati i kao plakat podeliti ove sarene reci koje na pesmu lice. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:40 | |
| Na svu sreću, ja ti ne mogu pomoći i umoran sam od trazenja rešenja, koje je uvek na dohvatu našhih kratkih ruku. I prolazi vreme, ruke nam jačaju, ali ne rastu.
A da zakoračiš? Ne, ne smeš prva, a ja ne mogu biti ispred tebe. Da krenemo skupa? Ko bi se toga setio?
Ne kradi mi medjuvreme, ako već ne osećaš svoje. Postaću hladan i promeniću se, ali kad-tad ću eksplodirati. Ko će da skuplja parcčiće? Ti? Pa ti ne možeš da me skupiš ni sastavljenog.
Ne kradi mi medjuvreme. Ono nije naše. Ono je moje. I nije izmedju nas. Ono je izmedju mene i mene.
Ne kradi mi medjuvreme, bojim se - upašćeš u njega. Ne kradi mi sebe od mene, budalo glupa. Postaćeš medjuvreme i ostaćeš zauvek sa mnom bez mene. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:41 | |
| Govor Smatram velikom slabošću i stvarno bih bio potišten kada bih sve ovo sto osećam, morao da ti objašnjavam hudim jezikom čoveka: rečima sumnjivim, rovitim, razjedenim i nekorisnim. Postoje svakodnevne, sasvim obične stvari, koje su mnogima tajna.
"Najčvršća vrata su ona koja su širom otvorena, kaze jedan prastari zapis sa Tibeta.
Postoji govor koji će neko otkriti sutra, a možda niko neće ni pokušavati da ga otkrije. Ali ti ga vec sada moraš obuhvatiti mislima. Jer to je jezik značenja, a ne dijalekt naziva.
Postoje kulture gestova, disanja ili vida. Postoji vreme vremena i prostiranje prostora. Postoji lepota lepote. Postoji istina istine, stvarnost stvarnog, volja volje i moć moći. Postoji kretanje kretanja, razmisljanje razmisljanja, ... postoji i ljubav ljubavi, sine moj.
Sve se redje usudjujem da izgovaram reči, jer uvek znače drugo nego sto ja to želim. Sve dalje su od govora i teško ih razabirem u sumovima beskraja.
Pišem umesto tebe Snežani i Alisi. Šaljem telegrame Pinokiju i Malom Princu. Javljam se bar jednom dnevno telefonom Galebu Dzonatanu Livingstonu i Pepeljugi. Ali ni reči odgovora. Znači da misle na nas. Ko zna glasove misli, retko kada se oglasi glasom govora. Ljudi se poštuju recima, a vole ćutanjem. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:41 | |
| Hteli ste silom da me naterate na vaš preživeli način kretanja. način kretanja tvrdih i sporih stvari.
Grlili ste me, a ipak niste znali gde sam. u tom očajničkom neznanju, tražili ste da odredite svoje mesto u meni.
Jedno je: platiti ulaznicu, a drugo: platiti izlaz.
Ko uđe, a ne ume da iziđe, nije trebalo ni da se bavi kretanjem. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Antic 24.05.10 18:42 | |
| Ako bilo kad osetiš da mrtve stvari koje držiš odjednom menjaju boju i počinju da dišu, moraš ih sam završiti; niko ne može da te zameni.
Jer, niko izvan tebe nema tu britku preciznost što izdvaja iz prolaznog oklop od zelenog vetra, u kojem neotporno i pihtijasto podrhtava meko i vlažno klatno tvoje uobrazilje.
Svako može da postavi tvoj osećajni skelet i oko njega ovije tvoje najdivnije namere i utisne u koru nemire tvoga uma .
Ali, to je još uvek tebi dalek i neprirodan nacin kroćenja večnosti.
Niko na svetu nije ti, i zato niko ne može ni završiti tvoje delo.
Nikog nemoj da pitaš šta znači neko delo. Otkud on zna, kad nije: delo?
Uzmi u ruke materijal i na sebi to proveri.
Nikog nemoj da pitaš šta znaci neka izložba. Izložba nije ono sto ti je pokazano.
Ti se pokazujes njoj. Dužnost je izložbe da te vidi.
Stani pred delo i zahtevaj da ti objasni sta ti značiš.
Ako već odlučiš da gledaš, svaki put istu stvar vidi sasvim drukcije. Ista je linija drugi put " nova linija."
Ne veruj onima koji ti uporno tvrde da imaš samo jedno čulo vida.
Koliko tvojih očiju nikada nije progledalo? Koliko tvojih očiju, dok obuhvata ovo, vidi i nešto ono, čega uopšte nisi svestan?
Koliko tvojih očiju nikada neće saznati da su bile oči?
Ako se usudiš da stvaraš, moraš imati dokaza da istu stvar još jednom dotičeš prvi put. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Miroslav Antic | |
| |
| | | | Miroslav Antic | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 462 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 462 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|