Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 Zaštita potrošača

Go down 
4 posters
Autor/icaPoruka
Goran
Administrator
Administrator
Goran


Male
Cancer Rooster
Broj postova : 81331
Godine : 42
Lokacija : Bjelovar
Datum registracije : 24.09.2008

Zaštita potrošača Empty
PostajNaslov: Zaštita potrošača   Zaštita potrošača I_icon_minitime23.05.10 16:49

Zaštita potrošača Zastita-pic

Iako većina malih potrošača (u ovom slučaju kupaca u supermarketima) svoja negativna iskustva iz kupovina zadržavaju za sebe te metodom eliminacije dolaze do njima najprihatljivijih mjesta za kupnju, nije loše znati da su danas u Hrvatskoj odnosi između kupaca i potrošača regulirani različitim pravnim aktima a organizirano je i više udruga građana koja se bave upravo pravima potrošača.

Kao najvažniji pravni akt izdvojili bi Zakon o zaštiti potrošača (iz srpnja 2007. g). Među mnogim člancima zakona izdvojili smo nekoliko po nama najbitnijih s kojima bi svaki morao biti upoznat:
a) OBVEZA TRGOVCA

Članak 5.
(2) Trgovac je dužan, na zahtjev i prema izboru potrošača, proizvod koji ima nedostatak zamijeniti novim ispravnim proizvodom ili mu vratiti iznos plaćen za taj proizvod, odnosno sniziti cijenu ili, uz suglasnost potrošača, otkloniti nedostatak na proizvodu.
(3) Trgovac je u slučaju nedostatka kod obavljene usluge dužan, na zahtjev potrošača, vratiti iznos plaćen za tu uslugu, sniziti cijenu usluge ili otkloniti nedostatak obavljene usluge.
(4) Potrošač može u slučaju iz stavka 2. i 3. ovoga članka zahtijevati povrat plaćenog iznosa samo ako je prethodno dao trgovcu primjereni rok za ispunjenje ugovora.
b) UVJETI PRODAJE PROIZVODA I PRUŽANJA USLUGA

Članak 7.
(4) Za usluge popravaka i održavanja proizvoda čija je vrijednost veća od 500,00 kuna trgovac mora ispostaviti potrošaču predračun i radni nalog s opisom radova te upotrijebljenog materijala i dijelova za popravak. Radni nalog potpisuje trgovac i potrošač, a jedan primjerak radnog naloga mora se predati potrošaču.

Članak 8.
(1) Svaki trgovac je dužan potrošačima omogućiti podnošenje pisanih prigovora, bilo u prodajnom prostoru ili putem pošte, telefaks uređaja ili elektroničke pošte, te je na njih dužan odgovoriti u roku od 15 dana od dana zaprimljenog prigovora.
(2) Svaki trgovac, dužan je voditi i čuvati pisanu evidenciju prigovora potrošača iz stavka 1. ovoga članka najmanje godinu dana od dana primitka prigovora potrošača.
c) ISTICANJE CIJENA PROIZVODA I PRUŽANJA USLUGA

Članak 9.
(1) Trgovac mora jasno, vidljivo i čitljivo istaknuti iznos utvrđene maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere proizvoda ili usluge koje pruža i rezervnih dijelova koje prodaje s uslugom te označiti da je cijena u kunama. Uz isticanje cijene u kunama, trgovac može cijenu istaknuti i u drugim valutama.
d) RAČUN

Članak 12.
(1) Trgovac mora za prodani proizvod, odnosno obavljenu uslugu potrošaču izdati račun koji mora biti točan, neizbrisiv, jasan, vidljiv i čitljiv u papirnatom ili elektroničkom obliku.
e) ISPRAVE KOJE PRATE PROIZVOD

Članak 13.
(1) Trgovac mora prigodom prodaje proizvoda potrošaču predati, ili ako je riječ o proizvodima u rasutom stanju predočiti, propisane isprave koje je proizvođač priredio radi lakše i sigurnije uporabe proizvoda (jamstvo, tehničku uputu, uputu za sklapanje, uputu za uporabu, popis ovlaštenih servisa, upozorenje o mogućoj opasnosti pri uporabi, izjavu o sukladnosti proizvoda i sl.).
(2) Isprave iz stavka 1. ovoga članka moraju biti napisane jasno, vidljivo i čitljivo na hrvatskom jeziku i latiničnim pismom.


f) AMBALAŽA
Članak 14.
(3) Vrećice i torbe koje služe za nošenje kupljenih proizvoda i imaju u cijelosti ili djelomično logotip, znak, slogan i/ili naziv proizvođača ili trgovca smatraju se promidžbenim materijalom. Takvu ambalažu trgovac ne smije naplatiti.


g) OSTAVLJANJE OGLASNIH PORUKA I MATERIJALA


Članak 16.
(1) Zabranjeno je ostavljanje oglasnih poruka i materijala u ili na poštanskim sandučićima, te na ili ispred kućnih vrata potrošača ako je takva zabrana na njima jasno napisana.
2) Za ostavljanje oglasnih poruka i materijala odgovoran je trgovac čija se roba i usluge oglašavaju na oglasnim porukama i materijalima.

h) OBAVIJEST O PROIZVODU

Članak 17.
(1) Obavijest o proizvodu podrazumijeva sve pisane oznake, trgovačku oznaku, zaštitni znak, naziv marke, slikovni prikaz ili simbol koji se odnosi na proizvod, a stavlja se na ambalažu, naljepnicu ili privjesnicu, na dokumente te obavijesti koji prate ili se odnose na taj proizvod.
(2) Obavijest o proizvodu obvezna je za svaki proizvod i mora sadržavati najmanje sljedeće podatke:
– proizvođački naziv proizvoda, ime pod kojim se proizvod prodaje,
– tip i model proizvoda te oznaku mjere proizvoda, ako je to bitno obilježje proizvoda,
– datum proizvodnje i rok uporabe, ako je to propisano,
– za domaće proizvode naziv i sjedište proizvođača te zemlju podrijetla,
– za uvozne proizvode naziv i sjedište uvoznika, naziv proizvođača te zemlju podrijetla.
i) Fizičko odvajanje proizvoda na sniženju, odnosno rasprodaji

Članak 22.
Trgovac mora fizički odvojiti proizvode koje je stavio na sniženje, odnosno rasprodaju od proizvoda koji nisu na sniženju, odnosno rasprodaji te jasno, vidljivo i čitljivo istaknuti da je riječ o sniženju, odnosno rasprodaji.

Zakon o zaštiti potrošača
Zaštita potrošača Huzp2

_________________
Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja
Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/CarpeDiemCitatiMisliPoezija
Gost
Gost
Zaštita potrošača Empty
PostajNaslov: Re: Zaštita potrošača   Zaštita potrošača I_icon_minitime24.05.10 9:07

bravo, ovo je jako dobro znati
[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica


Female
Taurus Goat
Broj postova : 43767
Godine : 44
Datum registracije : 04.03.2009

Zaštita potrošača Empty
PostajNaslov: Re: Zaštita potrošača   Zaštita potrošača I_icon_minitime27.05.10 16:47

Trgovci moraju štošta..mogli bi ti ponekada progledati ako kupiš nešto a baciš račun a roba ne ispravna..jer u kodu jasno piše gdje je i odakle je roba kupljena koja ima grešku.
Ali zašto bi ..kada je to deračina na 100 načina a mi budale gutamo...tako nam i treba. Zaštita potrošača 12363 i zaštita potrošaća postoji samo na papiru.
Čast izuzetcima jer ima trgovaca koji su zbilja spremi uskočiti ako si bacio račun a roba je bila s greškom. Zaštita potrošača 462401
[Vrh] Go down
teaa
Totalno relaxiran
teaa


Female
Capricorn Rooster
Broj postova : 2416
Godine : 53
Lokacija : Split
Datum registracije : 05.02.2010

Zaštita potrošača Empty
PostajNaslov: Re: Zaštita potrošača   Zaštita potrošača I_icon_minitime05.06.10 19:37

Ovo je dobra stvar i dobro je znati i pratiti zakon.Ja pratim emisiju "Potrošački kod" i jako je zanimljivo vidjeti iskustva drugih i riješavanje problema koji nisu mali.Pogotovo problemi vezani za internet.Mnogi ljudi upadnu u zamke i plaćaju vlastitu naivnost.

Ja sam sa trgovcima imala dosta dobra iskustva i probleme smo riješavali dogovorom.Kupila sam kaput ,recimo i nosila ga tri mjeseca i od kiše se skroz raspao.Vratila sam ga i dobila cjelokupni novac nazad.Iz toga vidim da im je stalo do ugleda i mišljenja kupca i nastavila sam tamo i dalje kupovat.
Ali kad vidim neljubaznost prodavača...idem u drugi dućan jer mi je gubljenje vremena da se žalim.Teško će svoju plaću zaradit na taj način.

Zaštita potrošača je dobra i potrošač se može pozvati na zakon i iskamčiti svoje pravo.Oni malo žešći slučajevi odu na televiziju...pa se nekako i riješavaju.Samo kod svega treba strpljivosti i neodustajanja.

Samo nikad nije sve idealno...pogotovo od slučajeva internetskog kriminala.Ali i to je tematika na kojoj se radi gdje će neki slučajevi implicirati donošenje strožih i novih zakona.
[Vrh] Go down
mobile
VIP član
mobile


Male
Virgo Horse
Broj postova : 17288
Godine : 33
Datum registracije : 23.04.2011

Zaštita potrošača Empty
PostajNaslov: Re: Zaštita potrošača   Zaštita potrošača I_icon_minitime27.04.11 17:15

svaka cast hrvatskoj u ovoj ludoj srbiji sve moze ako imas pare a ako nemas ne sljivosu te 2%
[Vrh] Go down
Sponsored content

Zaštita potrošača Empty
PostajNaslov: Re: Zaštita potrošača   Zaštita potrošača I_icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Zaštita potrošača
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Zaštita potrošača u Europskoj uniji i e-trgovina
» Zaštita životinja
» Krpeljni meningoencefalitis
» Zaštita facebook profila
» Ekološka zaštita u voćnjaku

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Društvo i zabava :: Pravo-
Forum(o)Bir: