|
| Darivanje organa | |
|
+22Dragance scorpio57 mihaela goc nitapita dear_green_gem bodo Bella IvanTitanic kika&dejan californiamen Wind Seth Antonio Yo slave_six Teioo Kikica Ary Goran Blizanka Zlatko 26 posters | |
Što mislite o darivanju organa? | Nikad ih ne bi donirao | | 5% | [ 2 ] | Nemam stav o tome | | 3% | [ 1 ] | Možda bi | | 8% | [ 3 ] | Sigurno bi | | 84% | [ 34 ] |
| Ukupno glasova : 40 | | |
| Autor/ica | Poruka |
---|
Zlatko Totalno relaxiran
Broj postova : 2586 Godine : 44 Lokacija : Sesvete Datum registracije : 15.10.2008
| Naslov: Darivanje organa 19.03.09 17:26 | |
| First topic message reminder :
Ja bi donirao svoje organe, ionako će mi biti svejedno, a možda nekog spase. | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Bella Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 273 Godine : 33 Datum registracije : 29.01.2010
| Naslov: Re: Darivanje organa 01.02.10 22:15 | |
| naravno da cu darovat organe, ajde bar da bude neke koristi od mene | |
| | | bodo Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 739 Godine : 54 Datum registracije : 05.12.2009
| Naslov: Re: Darivanje organa 01.02.10 22:25 | |
| A čim se počelo pričati o darovanju, otišao sam doktoru i uzeo onu karticu, kojom pristajem na darovanje... i nosim je u vozačkoj. Pa čak i ako je neka baba... bolje da se iskoristi... A i krv koju dajem... možda dobije neka baba... ali kad sam čuo da je dobilo i jedno malo dijete... moju krv... ma davati ću i dalje | |
| | | Ary VIP član
Broj postova : 16291 Godine : 43 Lokacija : Sisak Datum registracije : 16.04.2009
| Naslov: Re: Darivanje organa 01.02.10 22:48 | |
| - IvanTitanic je napisao/la:
- Dobra anketa, ali ja ne bih nikada donirao svije organe...
Zašto? Pa poznato nam je da nakon smrti u većini dođe naše beživotno tijelo na neki stol pa željeli mi ili ne malo nas "rastrančiraju" i povade što valja imali mi donatorsku karticu ili ne, jer to tako kod nas funkcionira... Ali najveći razlog zašto NE je to što ti organi nebudu ravnomjerno "raspoređeni". Većina su to bogati i imućni i stari ljudi, bilo bi bolje da mlađim i mladim ljudima daju organe i da se ne naplaćuju...ali nažalost naša država još nije 100% pravna pa će moj odgovor nažalost biti ipak NE. Organe mogu transplatirat...jedino ako je nastupila moždana smrt - Citat :
- Najčešći uzroci moždane smrti su: (1) traumatska ozljeda glave (npr. u teškim prometnim nesrećama) i (2) teška spontana moždana krvarenja (moždani udar).
- Citat :
- Dijagnostika moždane smrti je kompleksna. Potrebno je dokazati (1) smrt cijelog mozga, uključivši i moždano deblo i (2) potpunu ireverzibilnost takvog stanja (vidi sliku!).
Oduvijek se mislilo da kad osoba umre, srce prestane s radom. Ako je osoba moždano mrtva, zašto tada srce ipak radi? Srce ima svoj autonomni sustav funkcioniranja, koji je neovisan o aktivnosti mozga. Srce može dalje kucati ako ima dovoljno kisika. Srce se čak može izvaditi, staviti u odgovarajuću otopinu i ono može dalje kucati. Tako je lakše razumjeti da srce može kucati u moždano mrtvom bolesniku.
Nedostatno razumijevanje moždane smrti ima dokazano negativni utjecaj na odluku obitelji za doniranjem organa.
Zakonski, potvrda o smrti odražava trenutak kada su kod bolesnika zadovoljeni kriterije moždane smrti, a ne trenutak kada je došlo do prekida funkcije pluća ili kucanja srca. U tom razdoblju može se plućna funkcija održavati umjetno, tehnološkom podrškom, tj. mehaničkom ventilacijom ili "umjetnim disanjem", te podržavati rad srca i krvne cirkulacije. U tom trenutku, dakle, nema više održavanja života, nego samo održavanja organa u funkciji.
Smrt mozga nije prognostička kategorija nego dijagnoza. Ovo je najvažnija dijagnoza u medicini, jer ima mnogostruke medicinske, etičke, pravne i eonomske implikacije.
izvor | |
| | | dear_green_gem Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 497 Godine : 32 Lokacija : Kladanj,bih Datum registracije : 29.12.2009
| Naslov: Re: Darivanje organa 02.02.10 16:01 | |
| | |
| | | nitapita Ljubitelj foruma
Broj postova : 4647 Godine : 40 Datum registracije : 25.10.2009
| Naslov: Re: Darivanje organa 03.02.10 10:31 | |
| - Zlatko je napisao/la:
- Ja bi donirao svoje organe, ionako će mi biti svejedno, a možda nekog spase.
potpisujem i onako mi je zelja da me kremiraju kad umrem pa bolje da nekom dam svoj organ ako ce ga spasiti nego da gori samnom | |
| | | Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Darivanje organa 24.02.10 19:55 | |
| _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | goc Ljubitelj foruma
Broj postova : 4354 Godine : 33 Lokacija : daleko od svih.. Datum registracije : 21.07.2009
| Naslov: Re: Darivanje organa 10.04.10 2:31 | |
| | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Donacija organa 27.05.10 20:20 | |
| Donacija organa je akt davanja sopstvenog vitalnog dela tela drugom ljudskom biću. Legalno se organ hirurški uklanja od donatora, koji se prethodno složio, i ugrađuje osobi kojoj je neophodan da bi preživela. Danas se promoviše neophodnost donacije tkiva i organa,, uključujući i posthumno zaveštanje, jer ljudski organi predstavljaju neophodan resurs u tretmanu, kritičnih pacijenata i teških bolesti koje razaraju organe.
Izvesno vreme sam razmisljala o tome da jednoga dana postanem donator organa...jer "sutra" kad umerem ti organi mi nista nece znaciti...a nekome mogu spasiti zivot.Moracu se ovih dana malo bolje informisati kako se dobija karticu dobrovoljnog davaoca organa.. Da li ste vi nekada razmisljali o tome ? |
| | | mihaela Ljubitelj foruma
Broj postova : 3434 Godine : 38 Lokacija : Uvek dovoljno blizu da vidim sve Datum registracije : 25.11.2009
| Naslov: Re: Darivanje organa 27.05.10 23:12 | |
| Jesam razmishljala i ne pada mi napamet...
U Srbiji se mnogo shpekulishe s tim...ne daj boze da ih zavestam, i nekom biznismenu zatreba neki moj organ, lekari bi me odmah "ubili" necim, da bi on dobio . Nemam poverenja u to...Krv dajem bar 2 puta godishnje, od mene dosta ! | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Darivanje organa 27.05.10 23:14 | |
| Toga ima svuda ne samo u Srbiji Ali ja cu to svakako uraditi |
| | | Ary VIP član
Broj postova : 16291 Godine : 43 Lokacija : Sisak Datum registracije : 16.04.2009
| Naslov: Re: Darivanje organa 27.05.10 23:18 | |
| Ova tema već postoji http://www.relax-forum.com/ankete-f38/darivanje-organa-t1895.htm?highlight=doniranje+organa | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Darivanje organa 27.05.10 23:23 | |
| spojeno |
| | | scorpio57 Totalno relaxiran
Broj postova : 2012 Godine : 67 Lokacija : sb Datum registracije : 18.05.2010
| Naslov: Re: Darivanje organa 28.05.10 12:27 | |
| bi sigurno nekome iz bliže obitelji ili prijatelju | |
| | | Dragance Totalno relaxiran
Broj postova : 1556 Godine : 39 Datum registracije : 04.06.2010
| Naslov: Re: Darivanje organa 06.06.10 16:13 | |
| ja bih!!!planirala sam da se rapsitam za donorsku mrezu | |
| | | Riječanka Zlatni VIP član
Broj postova : 78494 Godine : 45 Lokacija : Relax Datum registracije : 17.07.2010
| Naslov: Re: Darivanje organa 23.07.10 17:51 | |
| pristala bi zasto ne ako mogu nekome spasit zivot.. | |
| | | Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Darivanje organa 22.11.10 17:50 | |
| Lijepo je znati da ces mozda nekom zivot podariti ...mnogi se ne slazu sa tim sto sam donator ali obavjesteni su sta je moja volja...i interesantno kad pitam za razlog zasto se ne slazu niko mi ne daje konkretan odgovor ..kakve su kod vasih blizih reakcije ... _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Darivanje organa 22.11.10 17:52 | |
| bi sigurno,,,zašto ne,,, ,,,to je nešto jako divno,,, |
| | | Wall-e Ljubitelj foruma
Broj postova : 6188 Godine : 38 Lokacija : Bejha Datum registracije : 04.06.2010
| Naslov: Re: Darivanje organa 22.11.10 17:53 | |
| Ja imam karticu! | |
| | | Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
| Naslov: Re: Darivanje organa 22.11.10 18:49 | |
| Baš razzmišljam jednom da kada dođem do dr. da ju pitam za taj papir gdje se to što popunjava. Ali to će me prije kamion pokupiti dok ja dođem do dr. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Darivanje organa 26.11.10 19:56 | |
| nisam o tome uopće razmišljala |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Darivanje organa 14.12.10 1:20 | |
| ma naravno da bih donirao.....svaki dio ....nikome ne koriste truli u zemlji |
| | | Luna2 Ljubitelj foruma
Broj postova : 4152 Godine : 47 Datum registracije : 01.12.2012
| Naslov: Re: Darivanje organa 18.12.12 11:27 | |
| Za darivanja organa sam uvijek bila za. Posjedujem i donorsku karticu.. Zaprvo time spašavaš ne samo jedan život, nego više njih... Ima li što ljepše nego nekome podariti novi život ? | |
| | | Sumrak VIP član
Broj postova : 34131 Godine : 57 Lokacija : šuma Datum registracije : 31.03.2011
| Naslov: Re: Darivanje organa 24.12.13 18:21 | |
| darivao bih, ako mogu pomoći... | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Darivanje organa | |
| |
| | | | Darivanje organa | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 370 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 370 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|