Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 Hrana danas pogubna po zdravlje

Go down 
4 posters
Go to page : 1, 2  Next
Autor/icaPoruka
cassia
Totalno relaxiran
cassia


Female
Broj postova : 2455
Lokacija : Greenwood
Datum registracije : 07.08.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime20.09.10 12:29

Iako su danas otrovi svuda oko nas, upoznavanjem s njima ipak dobivamo određenu prednost, makar utoliko da ih naučimo izbjegavati u njihovom najopasnijem obliku. Na listi otrova nalaze se brojni aditivi kojima je zakonom dopušteno da se mogu koristiti u konzerviranju i preradi hrane.

O njima bi se mogla napisati cijela knjiga.Ali ne samo o njihovoj štetnosti već i pretjerivanju o opasnosti aditiva kojima se služe konkurentne tvrtke koje proizvode tzv. „prirodno“, „domaće“ i „zdravo“ .
Čitajte što piše na poleđini etiketeAditivi jesu opasni za zdravlje, ali nažalost, živimo u vremenu kad je doslovno nemoguće živjeti bez njih, jer su svuda oko nas.

Jedina mogućnost koja nam preostaje jest da smanjimo dozu unosa u organizam tako da što manje koristimo svu prerađenu, rafiniranu i konzerviranu hranu. Ne preostaje nam drugo nego boriti se znanjem protiv svih nametnutih nam zabluda o prehrani.
Najveća od svih zabluda je da možemo kupiti hranu bez aditiva.Osim nekolicine namirnica s certifikatom do kojih se teško dolazi, a i nisu dostatne za kompletnu, uravnoteženu prehranu. Pogledajte samo poleđinu bilo kojeg proizvoda kojeg kupite.Gotovo u svim namirnicama koristi se jedan od najopasnijih aditiva sa najbezazlenijim imenom „umjetne boje“ obično sakriven pod e-brojevima.. Svima nam je poznato što piše na poleđini cigareta i da cigarete uzimamo na vlastitu odgovornost.Samo tu su opasnije kupovne cigarete pune parfema ,olova i benzola od onih kad lijepo kupite škiju i smotate pušilicu sa aparatićem....

Ništa manje nisu opasne „umjetne boje“ i ostalih nebrojeno mnogo aditiva, ali i prirodnih aroma, kao što je običan , prirodan dim s roštilja koji sadrži opasnu „prirodnu“ tvar – benzipiren koja je dokazano kancerogena. Nećemo sada zbog tog saznanja djetetu zabraniti da pojede sladoled ili kupi žvakaću.Niti ćemo odlučiti da nikad više nećemo kupiti maslac, sir...i ostalih bezbroj proizvoda.
Samo znanjem možete se zaštititi od prijevareNiti ćemo odlučiti nikada više ne jesti ništa sa roštilja. Radi se o količini otrova koje unosimo u organizam. Kao što nekoliko cigareta popušenih povremeno u društvu neće nikome drastično ugroziti zdravlje, tako niti aditivi neće dovesti do općeg poremećaja organizma ako ih unosimo u malim i umjerenim količinama. Kako ih izbjeći? Nikako. Kako se zaštititi? Znanjem i samo znanjem!
Kad saznamo gdje nam sve prijeti opasnost naučit ćemo prilagoditi svoju prehranu i zaštititi se od predoziranja aditivima koje može završiti fatalno.Znanjem ćemo se oboružati da bismo mogli bez straha pogledati „neprijatelju“ u oči.I ne samo u hrani. Doći će na red i kemikalije koje se koriste u domaćinstvu.I stres kao jedan od glavnih neprijatelja zdravlja. Prilagođavanje novim uvjetima življenja postalo je nužnost opstanka!

Kao prvo započela bih sa običnim kruhom kojega ama baš svatko konzumira i mesožder i vegetarijanac i vegan.Zašto sa kruhom?E pa zato jer je nezdrav 100 % i to sam sama sebi dokazala na vlastitom primjeru.Naime unazad nekoliko godina(pazite radi se o godinama) počeli su mi problemi sa želucem.Isprva tu i tamo pojavila bi se neodređena bol u želucu i to obavezno par sati nakon jela.Zatim se to s vremeno počelo sve češće događati.U razgovoru s ljudima uvidjela sam da i drugi masovno pate od istih simptoma.E sad (sreća moja)odlučila sam skinuti neke suvišne kilograme i izbaciti kruh.Počela sam konzumirati Wasu,beskvasni kruh sa mnogo vlakana.Ubrzo mi se stanje počelo popravljati,bolovi su se smanjili.Na nagovor prijatelja sama sam počela peči kruh i to isključivo od integralnog,crnog i graham brašna.Bijelo brašno sam potpuno izbacila iz upotrebe,to više ne postoji u mojoj kući.Pazim da na pakovanjima bude istaknuta deklaracija i sastav brašna te da ima određen postotak vlakana koja su vrlo važna za zdravlje i probavu.I pogodite,sve tegobe su potpuno nestale kao rukom odnesene.Probava mi se potpuno izregulirala,bolovi su potpuno nestali,kile su išle dolje kao lude a uopće nisam gladovala.I što bi sada mogla zaključiti iz toga?Pa eto,da se nešto stavlja u to brašno što može škoditi većini ljudi i polako iz godine u godinu to NEŠTO JAAAAKO šteti organizmu.
Evo službenog izvješća što sve stavljaju u bijelo brašno i to je samo po sebi čisti užas, no pitam se da li je to sve.
Sredstva za izbjeljivanje brašna i poboljšivači kruha. Svježe samljeveno pšenično brašno je blijedo-žute boje, te daje ljepljivo tijesto koje se ne oblikuje niti peče dobro. Tokom skladištenja brašno se prirodno polako izbjeljuje te mu se odležavanjem poboljšavaju svojstva pečenja. Da bi se takvi procesi ubrzali, brašnu se dodaju Kemijska sredstva kao i aditivi koji poboljšavaju aktivnost kvasaca.Izbjeljivanje brašna prvenstveno uključuje oksidaciju karotenoidnih pigmenata. Rezultat je kidanje konjugiranih dvostrukih veza karotenoida u manje konjugirane bezbojne sisteme. Sredstva za oksidaciju mogu djelovati samo u izbjeljivanju, u izbjeljivanju i poboljšanju tijesta, ili samo u poboljšanju tijesta. Često korišteno sredstvo za izbjeljivanje benzoil peroksid djeluje izbjeljivački ili obezbojivački, ali ne utječe na svojstva pečenja.

Tabela Tvari koje djeluju i na izbjeljivanje i na poboljšanje tijesta

rb Naziv spoja Hemijska formula
1. benzoil peroksid C6H5CO)2O2
2. plinoviti klor Cl2
3. klor dioksid ClO2
4. nitrozil klorid NOCl
5. oksidi dušika NO2, N2O4

Ova oksidacijska sredstva su plinovita i djeluju čim dođu u kontakt s brašnom.
Oksidacijska sredstva koja djeluju prvenstveno kao poboljšivači aktivna su u tijestu, a ne u samom brašnu.

Tabela: Oksidacijska sredstva koja djeluju kao poboljšivači u tijestu

rb Naziv spoja Hemijska formula
1. kalij bromat (KBrO3)
2. kalij jodat (KIO3)
3. kalcij jodat [Ca(IO3)2]
4. kalcij peroksid (CaO2)

Anorganske soli koje su sastavni dio regulatora kiselosti u tijesto se dodaju kako bi poboljšali rast kvasaca i olakšali kontrolu pH. Osnovna svrha amonijevih soli je lako dostupan izvor dušika za rast kvasaca.

Tabela: Anorganske soli koje su sastavni dio regulatora kiselosti

rb Naziv spoja Hemijska formula
1. amonij klorid (NH4Cl),
2. amonij sulfat [(NH4)SO4],
3. kalcij sulfat (CaSO4),
4. amonij fosfat [(NH4)3PO4]
5. kalcij hidrogenfosfat (CaHPO4).

Fosfatne soli poboljšavaju tijesto podešavanjem pH na vrijednosti nešto niže od normalne vrijednosti.

Ugljični dioksid je jedini plin koji se stvara pomoću današnjih hemijskih sredstava za dizanje tijesta, a nastaje iz karbonatnih ili bikarbonatnih soli. Najčešća sol koja se upotrebljava za dizanje je natrij bikarbonat (NaHCO3), dok se amonij-karbonat [(NH4)2CO3] i amonijbikarbonat (NH4HCO3) ponekad koriste u kolačićima. Obje amonijeve soli razgrađuju se na temperaturama pečenja i stoga ne trebaju, za razliku od natrij bikarbonata, dodatak kiseline za dizanje da bi bile djelotvorne. Kalij-bikarbonat (KHCO3) se kao sastojak sredstava za dizanje koristi kod prehrane sa smanjenim udjelom natrija, no primjena mu je ograničena zbog higroskopne prirode i gorkastog okusa.

Sredtva za dizanje koje se danas najčešće primjenjuju su: kalij hidrogen tartarat (KHC4H4O6), natrij aluminij sulfat (Na2SO4 × Al2(SO4)3), δ-glukonolakton (C6H10O6 ), te orto- i pirofosfati. Fosfati uključuju kalcij fosfat, natrij aluminij fosfat, te natrij hidrogen pirofosfat. Opće karakteristike najčešće korištenih kiselina za dizanje dane su u Tablici 2. Na umu treba imati da su ovo samo primjeri, te da je tehnologija danas uznapredovala i u modifikaciji i u kontroli ovih kiselina.

U praške za peciva ubraja se veliki broj hemijskih sredstava za dizanje tijesta koja se koriste u pekarskoj industriji i domaćinstvima. Ovi pripravci uključuju natrij bikarbonat, prikladnu kiselinu za dizanje, škrob i ostale dodatke. Federalni standardi zahtijevaju da formulacija mora dati prinos od minimalno 12 % CO2 u odnosu na masu, te sadržavati najviše 26 – 30 % natrij bikarbonata (u odnosu na ukupnu masu sredstva). Tradicionalna sredstva za dizanje na bazi kalij hidrogen tartarata uvelike su zamijenjeni prašcima dvostrukog djelovanja.

Literatura
Spisak korišćene literature možete naći u Literatura – Kemija hrane.
__________________
Princip je isti samo se nijanse razlikuju

Izvor / cassia/ slobodni.net
[Vrh] Go down
cassia
Totalno relaxiran
cassia


Female
Broj postova : 2455
Lokacija : Greenwood
Datum registracije : 07.08.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime21.09.10 11:24

Evo nekih opasnih i manje opasnih dodataka i namirnica koje su u svakodnevnoj upotrebi:
Dodaci prehrambenim namirnicama

(prijepis izvješća Klinike za Pedijatrijsku onkologiju – Dusseldorf)


1. Bezopasni dodaci:

E- 100, 101, 103, 104, 105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180
E- 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290
E- 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382
E- 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480

2. Sumnjive tvari:

E- 125, 141, 150 (Elite Cappuccino),
153, 171, 172, 173, E- 240, 241, E- 477

3 Opasni dodaci:

E- 102, 110 (Cedevita bomboni), 120, 124,

(Izazivaju smetnje u radu crijeva, smetnje probavnog sustava, kožne bolesti, uništavaju vitamin B 12, povisuju kolesterol, podražuju živce, uzrokuju upalu usne šupljine)

4. Štetni po zdravlje

E- 220, 221, 224, 230, 231, 232, 233
E- 311, 312, 320, 321, 338, 339, (Zdenka mazivi sirevi, Zott Toast sandwich sir u listićima, Martinger sandwich sir u listićima, Anamarija Cappuccino), 340 (Anamarija Cappuccino, Arabesca Cappuccino Gold, Elite Cappuccino), 341
E- 407, 450 (Zdenka mazivi sirevi, Puris hrenovke), 461, 463, 465, 466 (pakirani sladoledi)

5. Dodaci koji uzrokuju rak

E- 123, 131, 142
E- 210, 211 (Zvijezda ketchup, Zvijezda light majoneza), 213, 214, 215, 216, 217, 239
E- 330 (Margo s maslinovim uljem, Margo Nova, Margo s jogurtom, Schweps Bitter Lemon, Zvijezda delicates umaci)

E-123 je jako otrovan i zabranjen u SAD, zajedno s E-110, E-123 (sadrže ih Haribo gumeni bomboni,
Treets i Smarties čokoladni bomboni, puding sa šlagom u plastičnim posudicama, zamrznuta riba marke Iglo, vrhnje za kuhanje Crčme-Fraiche, topljeni sirevi za mazanje, puding od vanilije.)
__________________
[Vrh] Go down
cassia
Totalno relaxiran
cassia


Female
Broj postova : 2455
Lokacija : Greenwood
Datum registracije : 07.08.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime21.09.10 12:53

Aspartam - slatki otrov
Citat:

Najvjerojatnije ne očekujete, da vaš zdravi jutarnji light jogurt može biti vaš najveći neprijatelj. Ili da dijetalni napitak koji vas „štiti“ od kilograma i nije tako dijetalan, a ni sve light namirnice nisu uopće bezopasne.
Naime, ozloglašena prehrambena industrija već neko vrijeme prikriva zabrinjavajuće rezultate ispitivanja utjecaja aspartama na naše zdravlje. Aspartam naime sadrži 10% metanola, koji može biti smrtonosan već pri dozi od dvije čajne žličice, jer se u tijelu pretvara u formaldehid i mravlju kiselinu. U aspartamu isto tako nalazi se i fenilalanin i aspartamska kiselina, koja se inače u kombinaciji sa aminokiselinama postepeno razgrađuje, a u toj kombinaciji brzo dolazi do centralnog nervnog sustava u nenormalno visokim koncentracijama i tako pretjerano stimulira moždane stanice, što za posljedicu ima i njihovo odumiranje. Aspartam uništava seksualni nagon i izaziva druge seksualne tegobe, sprječava normalan razvoj fetusa, uzrok je spontanim pobačajima i urođenim manama novorođenčadi, izaziva migrene, multiplusklerozu, dijabetes, alchajmerovu bolest i tumore. Ako se količina fenilalanina u krvi trudnice petostruko poveća, to izaziva 10% smanjenje IQ ploda, a desetorostruko 20%.

Pogrešno je također i mišljenje da je aspartam koristan pri smanjenju težine (light ovo i ono). Usprkos tome, da je riječ o tzv. dijetetskom prehrambenom dodatku, fenilalanin u aspartamu onemogućava nastajanje serotonina, supstance koja, između ostalog, regulira i osjećaj sitosti. Stručnjaci povezuju problem povećanog broja debelih ljudi posle 1980. sa istovremenom pojavom „dijetetskih“ proizvoda sa aspartamom.

London Evening Standard 2005.g. izvještava o kliničkim pacijentima koji su bili na ivici ludila zbog nesanice, tjeskobe i teškoća sa razmišljanjem, čije se stanje nevjerojatno poboljšalo, po prestanku uzimanja proizvoda koji sadrže aspartam.

Istraživanja iz 1994.na Harvadu su dijetne napitke povezala sa lomovima kostiju kod četrnaestogodišnjih djevojčica. Vodič prehrambenih dodataka, koji je izdao Northern Allergy Centre iz Australije, pod imenom aspartam navodi samo: „Aspartam ima previše štetniog djelovanja, da bi ih nabrajali u ovom
popisu!“

Količina metanola u tijelu ne bi trebala prelaziti 7,8mg na dan. Jedna litra pića, koje je zaslađeno aspartamom (Coca-Cola, Pepsi, Sprite, Tonik, Ledeni čajevi, napitci za dijabetičare, Inka, …………… popis je predug, sadrži oko 56mg metanola. Tako ljudi, koji pojedu više proizvoda sa aspartamom, unesu 250mg etanola dnevno u tijelo, što 32 puta prelazi preporučenu granicu.

No, aspartam je osigurao mjesto u našoj svakodnevnoj ishrani uz veliku pomoć korupcije prehrambenih giganata. Godine 1996. bilo je napisano 164 studije, od kojih je 74 financirala aspartamska industrija. 90 je bilo nezavisnih i od tih je 83 navelo jednu ili više tegoba sa aspartamom. Čak 6 od preostalih 7 ispitivanja, koje nisu našle nikakve tegobe, bilo je vođeno od strane aspartamske industrije.Aspartam nalazimo u gotovo svim proizvodima sa natpisom „bez šećera“, prije svega u light osvježavajućim pićima pa i u žvakaćim gumama, (fenilalanin), dijetetskih napicima, lakim jogurtima i slično. .Aspartam je umjetni zaslađivač, koji se dodaje mnogim napicima (dijetalna pića) i jelima (jogurti - light) i slatkišima (bombonima, Tik-tak, žvakaćim gumama).
On je u izuzetno širokoj upotrebi u suvremenoj ishrani, usprkos tome što uzrokuje zabrinjavajuće simptome, od gubitka pamćenja, pa sve do tumora na mozgu. FDA(američka uprava za hranu i lijekove), ga je odobrila kao siguran prehrambeni dodatak, mada je aspartam jedna od najopasnijih supstanci, koju dodaju u hranu neupućene javnosti.

Aspartam je stručno ime za umjetni šećer,poznat i pod zaštićenim imenima NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure itd. Otkrili su ga slučajno 1965. kada je James Schlatter, kemičar kompanije G. D. Searle, testirao neki lijek protiv čira na želudcu.

Godine 1981. aspartam bio je odobren za upotrebu u prehrani, a za zaslađivanje gaziranih pića 1983. Godine 1985. je kompanija Monsanto kupila kompaniju G. D. Searle, koju je potom razdijelila na dvije samostalne sestrinske tvrtke, Searle Pharmaceuticals i NutraSweet Company.

Aspartam je krivac za više od 75 % negativnih reakcija na prehrambene aditive, koje prijavljuju FDA. Mnoge od tih reakcija su veoma ozbiljne, kao epileptični napadi, pa čak i smrt, što je moguće pročitati još veljače 1994. u izvještaju Američkog ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Među 90 različitih dokumentiranih simptoma uzrokovanih aspartamom, koji su navedeni u tom izvještaju su: glavobolje i migrene, kod manje djece odmah po uzimanju u hrani ako je u većoj dozi izaziva povraćanje i mućnine, vrtoglavica, gubitak svesti, slabost, utrnulost, grčevi u mišićima, povećanje težine, kožni osipi, depresija, umor,razdražljivost, ubrzan rad srca, nesanica, teškoće sa vidom, gubitak sluha, otežano disanje,napadi panike, poremećaji govora, gubitak čula ukusa, zujanje u ušima,gubitak ravnoteže, otežano pamćenje i bolovi u zglobovima.Znanstvenici koji su proučavali neželjena djelovanja aspartama utvrđuju da unošenje tog sredstva može izazvati, potaknuti ili pogoršati kronične bolesti, kao što su: tumor na mozgu, multipla skleroza,
epilepsija, sindrom kroničnog umora,Parkinsonova bolest, Alchajmerova bolest, duševna zaostalost, limfom, deformacije kod novorođenčadi, bol u mišićima i dijabetes – a ima ga u svim proizvodima za dijabetičare.
Glavni sastojci aspartama su: aspartinska kislina (40%), fenilalanin (50%) i metanol (10%). Posebno problematičan je metanol, koji je smrtno opasan otrov. Pri zagrijavanju aspartama iznad 30°C stvara se slobodni metanol, koji može izazvati trovanje.I još savjet za kraj – Duga je povijest korištenja šećera i meda. Njima se nismo trovali. Možda smo bili malo deblji ako smo pretjerali, ali nisu nas ubijali i trovali. Prirodna sladila kao med, javorov sok, melasa, šećer od trske ili repe, su prirodno nastali i proizvod su duge Zemljine evolucije, te tisućljetnog korištenja tih proizvoda – hrane. Aspartam je 200 puta slađi od šećera, što znači tabletica aspartama je kao 200 žličica šećera. Razlika je u učinku nakon konzumiranja: aspartam truje, a šećer samo deblja, pa ako baš stvarno ne pretjeramo nećemo se ni udebljati. Prisjetimo se samo kada je počeo linč starog dobrog šećera, ne znate, e upravo onda kada su izmislili aspartam i otkrili da mu je jeftinija proizvodnja nego proizvodnja šećera, izračunali su svoju dobit i odlučili ubiti šećer, med i čovjeka.Dakle


Kada sljedeći put kupujete neki proizvod, na kojem piše velikim slovima BEZ ŠEĆERA, pogledajte najsitniji tekst na pakiranju. Ako na njoj piše da sadrži ASPARTAM ili fenilalanin koji je njegov sastavni dio, sjetite se da se igrate svojim zdravljem i zdravljem svoje djece.


Zato dva puta razmislite, prije no što vas vaš mališan sljedeći put bude molio za neki light napitak ili žvakaću gumu - bez šećera .

P.S. Monsantova licenca za aspartam uskoro ističe, što znači da će spomenuti umjetni zaslađivač biti još šire zastupljen u namirnicama. Inače Monsanto je već patentirao novi proizvod - Neotame, koji je desetostruko jači od aspartama i naravno, još škodljiviji.

P.P.S. Uzgred, u SAD prehrambeno – farmaceutski lobi (ubojice čovječanstva) intenzivno radi na tome, da aspartam ne treba obavezno navesti na deklaracijama namirnica, što znači, u tom slučaju uopće ne bismo mogli znati, da određena namirnica sadrži prehrambeni otrov aspartam.


I ŠEĆER je zdrav ……………………Aleš Babić
Nezavisni savjetnik za potrošače
www.prihranite.si
Autor knjige: Zašto sam bez novca

" U budućnosti bi se tok novca morao preusmjeriti ka ljudima koji sa njim postupaju mudro – inače su
ekološka i socijalna katastrofa neizbježne!"
[Vrh] Go down
cassia
Totalno relaxiran
cassia


Female
Broj postova : 2455
Lokacija : Greenwood
Datum registracije : 07.08.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime22.09.10 19:58

A sad malo o "bajnoj" Vegeti.... zaboravio
Na žalost godinama smo je konzumirali,svakodnevno jer naprosto nisam znala i razmišljala o tome.I kako sam se počela malo zanimati za prehranu i što sve jedemo iskopala sam da je Vegeta sve samo ne zdrava.Zašto? Jer sadrži E621(glutaminat) a to je čisti otrov.Potrebna je pažnja prilikom kupovine namirnica, jer E621 može doci zamaskiran i pod razlicitim imenima ili nazivima poput „hidroliziraniproteini“ ili „autolizirani kvasac“.

Hrana danas pogubna po zdravlje Vegeta

E621 Mononatrijev glutaminat
Pojačivač okusa, biljnog ili životinjskog podrijetla. Natrijeva sol glutaminske kiseline. Mononatrijev glutaminat nalazi se i u mesu ribe, mlijeku, rajčici, no tada ne stvara probleme, jer nije u slobodnom obliku. Kao aditiv koji može imati štetne posljedice dodaje se u hranu u konzervama i u mnoge pikantne namirnice, i to pod raznim imenima, a često kao"prirodna aroma". Učestala upotreba može uzrokovati napadaje glavobolje, mučnine, vrtoglavice, lupanja srca, depresije, tjeskobe, bolove u prsima, promjene raspoloženja, napetost, hiperaktivnost, nadutost, žeđ, hladan znoj, crvenilo lica. Postoje sumnje da izaziva alergijske reakcije, posebno kod astmatičara. Smatra se ekscitotoksinom - može potaknuti živčane stanice na odumiranje, što je uočeno i u pokusima s eksperimentalnim životinjama. Smatra se da velika količina mononatrij-glutaminata izaziva snažno pobuđivanje receptora živčanih stanica, što vodi do njihova uništenja. S tim je povezan i nastanak neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerova, Parkinsonova, Huntingdonova). Posebno može biti štetan u kombinaciji s aditivima E626 do E635. Stoga ih proizvođači često razdvajaju, ne bi li barem na ambalaži učinili opasnost manje očitom. Zabranjen u dječjoj hrani.

Evo zdravog recepta za domaću vegetu.... bravo
Sastojci:
1 kg mrkve, 1 kg paprika, 25 dkg peršinovog korijena, 25 dkg celerovog korijena, 25 dkg korabice, 25 dkg poriluka, 25 dkg lišća od peršina i celera, 80 dkg soli

Povrće dobro operemo, očistimo od koštica i dobro osušimo. Sve sameljemo u mašini koja se obično koristi za mljevenje mesa, dodamo sol i sve dobro pomiješamo. Stvorit će nam se pritom veća količina tekućine, ali ona će se kasnije prožeti s povrćem. Vegetu pokrijemo krpom i ostavimo na sobnoj temperaturi 12 sati. Poslije toga smjesu još jednom dobro promiješamo i spremamo u staklenke pripremljene kao i u prethodnom receptu. Možda nam se čini da je pravljenje domaće vegete prenaporno i komplicirano, ali trud se svakako isplati jer je puno zdravija od kupljenih pripravaka. Ta količina traje oko 2 godine i nevjerojatno poboljšava okus svih jela. Od vegete možete i spremiti i brze juhe ili umake tako da skraćuje pripremu mnogih jela.


Ipak ima sada Vegeta natur,a ona je bez ikakvih aditiva i mislim da se ona može upotrebljavati ako se nekom neda spravljati domaće:
Vegeta Natur nastala je potpuno prirodno, od pod suncem uzgojenog povrća i bez ikakvih dodataka. Za jedno pakiranje Vegete Natur korišteno je 450 g svježeg povrća. Proizvod ne sadrži pojačivače okusa, arome ni bojila.
Za kuhanje s ljubavlju i potpuni užitak u bogatstvu prirodnih okusa i mirisa!
Sastojci: kuhinjska sol, sušeno povrće 30% (mrkva, pastrnjak, luk, krumpir, celer, poriluk, paprika, peršin list, češnjak), šećer, kvaščev ekstrakt, začini (crni papar, kurkuma, kopar).
Način upotrebe: tijekom kuhanja ili pečenja jelo začiniti Vegetom Natur. Jedna žličica (3 g) dostatna je za 250 ml juhe, umaka, salate, riže, tjestenine. Meso i ribu s obje strane bogato posipati.
Kako čuvati: čuvati na suhom mjestu i sobnoj temperaturi.
Rok trajnosti: 2 godine.

Nutritivne vrijednosti

Energetske i nutritivne vrijednosti izračunate su na 100 g proizvoda.

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Energetska vrijednost kcal 170 Energetska vrijednost kJ 721 Ukupno bjelančevina g 4,70 Ukupno ugljikohidrata g 36,00 Ukupno masti g 0,80

Izvor podataka: Podravka d.d.

Hrana danas pogubna po zdravlje Ff7033c6cacf44df0c5c4f418f176936_content_medium_noaspect

[Vrh] Go down
cassia
Totalno relaxiran
cassia


Female
Broj postova : 2455
Lokacija : Greenwood
Datum registracije : 07.08.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime23.09.10 11:35

Pronašla sam ovo, ne znam koliko je istina jer nisam osobno isprobala
DA LI Volite Coca-COLU?

1. U mnogim državama SAD-a policijske patrole voze u automobilu dva galona Coca-Cole za uklanjanje tragova krvi na putu nakon saobraćajnih nesreća.
2. U posudu napunjen Coca-Colom stavite sirov komad mesa i pogledajte, za dva dana nema ga više!
3. Za čišćenje WC školjke: limenku Coca-Cole prospite u skoljku, ostavite jedan sat i isperite vodom. Coca-Cola uklanja mrlje od kamenca.
4. Za uklanjanje hrđe sa automobila: zgužvanu alu-foliju nakvasite u Coca-Colu i time istrljajte mrlje.
5. Korozivne mrlje na automobilskom akumulatoru: limenke Coca-Cole istresite preko akumulatorskih baterija pa će korozije nestati. (ovo sam jedino isprobala i tako je)
6. Sve mrlje od hrđe možete očistiti krpom potopljenom u Coca-Colu, koju nekoliko minuta držite na mrlji i zatim istrljajte.
7. ovo sam izbrisala jer je prestrasno
8. Uklanjanje masnih mrlja: Coca-Colom nakvasite odjeću, dodajte deterdžent i operite u mašini. Coca-Cola će pripomoći u uklanjanju masnih mrlja.
9. Ako u autu magle stakla, premazi ih Coca-Colom.

Evo još nekoliko informacija:

1. U Coca-Coli se nalazi fosforna kiselina pH joj je 2, . Nokat može rastopiti za četiri dana. Fosforna kiselina otapa i kalcijum iz kostiju, što je glavni uzrok osteoporoze.
2. Za koncetrat-sirup Coca-Cole prijevoznici moraju koristiti cisterne sa posebnom zaštitom od hrđanja.
3. Distributeri Coca-Cole već 20 godina koriste Coca-Colu za čišćenje kamiona i motora!
4. U Venezueli coca-cola zero povlači se iz prodaje (kaže njihov ministar - zbog štetnosti za zdravlje ljudi. Na pitanje kojih konkretno - nije odgovorio)

e pa sad...u zdravlje ali to je čisti OTROV....Hrana danas pogubna po zdravlje Exit-Stage-Right
Hrana danas pogubna po zdravlje Cola

svakom slučaju, čitam sa etikete što se sve nalazi u ovom čarobnom napitku i pronalazim slijedeće informacije o tim sastojcima na internetu.

1. FENILALANIN (Phenylalanine) - Utiče na lučenje SEROTONINA (hormon zadovoljstva) koji izaziva ovisnost.

2. FOSFORNA KISELINA (Phosphoric acid) - E338 - Smanjuje gustoću kostiju, jer veže kalcij i magnezij i stvara soli koje se ne apsorbiraju. Takođe izaziva bolesti bubrega, kao i stvaranje kamenca.

3.. NATRIJUM CIKLAMAT (Sodium cyclamate) - E952 - Umjetni zaslađivač koji je 1969. ZABRANJEN, jer je otkriveno da formira kancerogenu tvar u organizmu.

4. ACESULFAM K (Acesulfame potassium) - E950 - Umjetni zaslađivač za koji se tvrdi da nije dovoljno testiran prije puštanja u uporabu i za koji se sumnja da je kancerogen.

5. ASPARTAM (Aspartame) - E951 - Sumnja se da je štetan za mozak i da izaziva tumor. Na stranama wikipedije možete pročitati o ostalim neželjenim posljedicama kao i o sumnjivim okolnostima pod kojim je ovaj zaslađivač prihvaćen kao 'siguran'.

6. KOFEIN (Caffeine) - Ok, ovo svi manje-više znaju, izaziva ovisnost bla bla...

7. NATRIJUM CITRAT (Sodium citrate/Trisodium citrate) - Ovaj 'regulator' okusa je ustvari anestetik (za jezik) i antikoagulant, (mogu misliti kakav je ukus kole bez njega).

8. NATRIJUM BENZOAT (Sodium benzoate) - E211 - Konzervans, koji može reagirati sa Vitaminom C i formirati Benzen, čija su kancerogena svojstva poznata. Takođe utvrđeno je da ova kemikalija izaziva stanično oštećenje, jer utiče na DNK mitohondrija.

9. U jednoj čaši cole (fanta,coca cola zero..) nalazi se 12 žlica šećera(0,3). (i onda se svi čude ako imaju trbuščić..)


2007. je otkriveno da natrijum benzoat (E211) izaziva hiperaktivnost i smanjenje inteligencije kod djece. Prema ovim istraživanjima IQ opada i do 5.5 posto.


'Čim se pronađe adekvatna zamjena'.

I ONDA...STA SE CUDITE AK IMATE TRBUH ? Hrana danas pogubna po zdravlje Smile

Naravno, nije Coca-Cola jedina koja ima ove sastojke u sebi, ali 'Zero' u sebi nema - ništa drugo.

I još nešto što sam iskopala na netu o coca-coli i sličnim napitcima:

"U gaziranim pićima Coca Cole koja su u prodaji u Velikoj Britaniji, piše Daily Mail, pronađeni su pesticidi u čak 300 puta većim količinama nego onima dozvoljenim u vodovodnoj ili flaširanoj vodi.
Španjolska studija provedena je širom svijeta te je njome utvrđeno da su razine pesticida u pićima od limuna i naranče najviše u Velikoj Britaniji, i to pod brendom Fante, koja je vrlo popularna među djecom.
Istraživački tim pozvao je vladu te predstavnike industrije i kompanije da uklone te kemikalije iz napitaka te da postave nove sigurnosne standarde kojima bi se reguliralo tržište bezalkoholnih pića.
Industrija je, naravno, zanijekala mogućnost da su djeca u opasnosti te da količine koje su naveli istraživači sveučilišta Jaen iz Španjolske nisu štetne.
Na prisutnost pesticida testirano je 102 limenki i boca bezalkoholnih pića prikupljenih iz 15 zemalja. Stručnjaci napominju kako su razine pesticida ispod maksimalno dozvoljene razine rezidua za voće, ali zato i do 300 puta veće od razine dozvoljene za vodovodnu ili flaširanu vodu.
Kemikalije pronađene u pićima (karbendazim, tiabendazol, imazalil, prokloraz, malation i iprodion) koriste se za sprječavanje razvoja gljivčnih infekcija i truljenja voća nakon berbe.
Prosječna razina ukupne kontaminacije pesticidima u britanskim pićima bila je 17,4 ppm što je 34,6 puta više od maksimalne dopuštene razine rezidua u vodi za Europsku Uniju.
Britanski predstavnici Coca Cole tvrde da su njihovi proizvodi bezopasni, a njihov glasnogovornik rekao je da su svi testirani napitci u skladu s pravilnikom o sigurnosti hrane proizvedene od poljoprivrednih sastojaka, što uključuje i napitke s voćnim sokom. Također dodaje da se te male količine nalaze unutar prihvatljive dnevne razine te da ovi znanstveni nalazi dodatno mogu uvjeriti kupce da nema riječi ni o kakvoj opasnosti."


Ma tko im više vjeruje?Ja sigurno ne....uglavnom nisam ovisnik o gaziranim pićima i radije ću popiti čašu vina...Hrana danas pogubna po zdravlje Thumbs
[Vrh] Go down
cassia
Totalno relaxiran
cassia


Female
Broj postova : 2455
Lokacija : Greenwood
Datum registracije : 07.08.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime23.09.10 21:28

Otrovni spojevi u ribama za koje sigurno niste znali

Svi znamo kako je živa otrovna i kako moramo paziti na unos iste u organizam. Znamo i kako se živa često može pronaći u ribama. Jeste li znali za prisutstvo pesticida i arsena u plodovima mora diljem svijeta? Konzumirajući plodove mora 2.6 milijuna Amerikanaca unosi u tijelo 20% životinjskih proteina. Svjetske su vode zagađene industrijskim i komunalnim otpadom, poljoprivrednim nusproizvodima i raznim drugim stvarima koje uzrokuju ozbiljnu štetu na ljudima, životinjama i na okolišu. Pred vama se nalazi popis sedam otrovnih kemikalija u ribama za koje sigurno niste znali.1. PBDE: Detektiran u raznim vrstama riba diljem zapadne obale SAD-a. Izvješće radne grupe o okolišu iz 2006. otkrilo je PBDE u washingtonskim rijekama i jezerima. Od 1997. do 2003. razina PBDE-a se udvostručila među ribama u zaljevu San Francisca. PBDE se koristi u radu s elektronikom, pokućstvom i tekstilima. Spoj se može pronaći u rijekama, ušćima, oceanima, kućnoj prašini i vodi.2. PCB: Premda je 1977. zabranjena njegova proizvodnja, PCB se još uvijek nalazi u američkim vodama. Taloži se na dnu rijeka, jezera i brzaca kao i diljem morske obale. Ovi vrlo otrovni, otporni, organski zagađivači ulaze u vodu gdje kontaminiraju ribe nakupljajući se u njihovom masnom tkivu. Može se pronaći i u ribama iz uzgoja.3. Klorirani dioksini: Visoka razina kloriranih dioksina, industrijskog spoja s poznatim kancerogenim svojstvima, često se nalazi kako u divljoj tako i u uzgojenoj ribi kao i u ostaloj hrani temeljenoj na životinjskim proteinima (poput jaja, mlijeka, maslaca, puretine, govedine i svinjetine). Zbog povećane razine ovoga spoja u lososu Zaklada za obranu okoliša savjetuje smanjeno konzumiranje te ribe.4. DDT: DDT, jedan od najozloglašenijih pesticida, infiltrirao je morski hranidbeni lanac, utječući na većinu riba i rakova. Godine 1952. američko ministarstvo poljoprivrede pozdravilo je upotrebu DDT-a zbog „cijene, lakoće rukovanja, bezopasnosti za ljude i prirodu i učinkovitosti u uklanjanju nametnika“. Dvadeset godina kasnije, Agencija za zaštitu okoliša je zabranila njegovu upotrebu. Ipak, ostaci DDT-a prisutni su i danas.5. Nafta: Nakon katastorfe u Meksičkom zaljevu, jedna od metoda po kojima se utvrđivao stupanj zagađenosti bio je „test mirisa“ Otkako je ribarenje ponovno dozvoljeno u Louisianni, ribari su počeli hvatati pastrve, škarpine i ciple. Kamenice i plavi rakovi za sada su nejestivi.6. Arsen: Otpadne vode nastale prilikom izgaranja ugljena ne šire samo živu već i arsen što izaziva golemu štetu na okolišu i ribama te uzrokuje čitav niz ljudskih oboljenja poput otrovanja jetre te raka jetre i mjehura. Kako razina voda pada tako raste razina arsena u njima.7. Melamin: Godine 2008. reputacija Kine kao najvećeg uvoznika ribe bila je narušena zbog jedne jedine kemikalije: melamina. Melamin se često dodavao u hranu za ribe. Ova kemikalija postala je ozloglašena po tome jer su se njeni tragovi našli u poznatoj američkoj hrani za djecu. U kolovozu su Ujedinjeni narodi odredili maksimalnu dopuštenu razinu melamina u svjetskoj hrani.

dalje.com/cudaprirode.com
[Vrh] Go down
cassia
Totalno relaxiran
cassia


Female
Broj postova : 2455
Lokacija : Greenwood
Datum registracije : 07.08.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime24.09.10 9:20

Ne biste vjerovali, ali voda deblja

Možemo li se udebljati pijući čistu vodu? Zvuči nemoguće, ali engleski znanstvenici došli su do potvrdnog odgovora. Kemikalije koje se dodaju u procesu pročišćavanja mogu potaknuti debljanje.Zbog onečišćenja se pri obradi vode koriste razne kemijske supstance, a neke od njih mogu uzrokovati debljanje, prenose 24sata.info. Čak i obična voda iz slavine može povećati razinu masnoće u tijelu ako su u njoj, zbog slabijeg filtriranja, još prisutne kemikalije koje kod ljudi mogu utjecati na hormonalnu neravnotežu.

Istraživanje je provedeno u Velikoj Britaniji, a podaci su uspoređeni s istraživanjima još nekoliko europskih zemalja, među ostalima Francuske i Njemačke. Ohrabruje činjenica da su štetne kemikalije bile prisutne tek u manjem broju uzoraka.

No, rješenje nije u flaširanoj vodi, jer plastika u kojoj se pohranjuje sadrži kemikaliju bisfenol-A (BPA). Riječ je zapravo o sintetskom spolnom hormonu sličnom estrogenu koji se upotrebljava u proizvodnji plastike, a koji može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
izvor/ Net.hr
[Vrh] Go down
cassia
Totalno relaxiran
cassia


Female
Broj postova : 2455
Lokacija : Greenwood
Datum registracije : 07.08.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime27.09.10 10:52

SKRIVENI OTROV U NAŠOJ HRANI

Egzotoksini su kemijske supstance koje se dodaju u puno industrijski obrađene hrane, čak i u dječju, što često nije navedeno na deklaraciji.


Zahvaljujući moći i utjecaju velikih međunarodnih korporacija, i njihovim financijskim i drugim interesima, često se kao opće prihvatljivi, promiču i oni proizvodi koji su štetni po njihove konzumente.

Posebno je zabrinjavajuće kada se promiču prehrambeni proizvodi ili lijekovi koji direktno negativno utječu na zdravlje ljudi.

Jedan takav primjer je i korištenje takozvanih egzotoksina, koji se široko primjenjuju u prehrambenoj industriji, iako postoje ozbiljne indikacije kako mogu imati poguban utjecaj na ljudsko zdravlje.

Moćne organizacije koje se bave proizvodnjom hrane kao i moćne i bogate farmaceutske kompanije često su one koje naručuju i financiraju raznovrsna istraživanja koja bi trebala potvrditi kvalitetu njihovih proizvoda.

Ako to nije sukob interesa, onda što jest?

Citat:

Hidrolizirani protein nastaje od 'otpadaka' povrća koje nije na prodaju. Ekstrakcijski proces hidrolize uključuje kuhanje povrća u bačvi kiseline nakon čega slijedi proces neutralizacije kaustičnom sodom. Iz ovog nastaje smeđi talog koji se potom skuplja na površini. - Dr. Blaylock
Otrovi poznati pod imenom egzotoksini

Egzotoksini su kemijske supstance koje prekomjerno stimuliraju neurone u mozgu, potičući ih tako na aktivnost koja ih ostavlja potpuno istrošene, a ponekad ih i u potpunosti uništi.

Russell L. Blaylock, cijenjeni je umirovljeni neurokirurg i autor nekoliko knjiga na temu zdravlja, između ostalih i knjige 'Egzotoksini - okus koji ubija'.

U toj knjizi, koja se temelji na njegovom dugogodišnjem radu s nebrojenim pacijentima, on ističe razne negativne efekte dugotrajnoj izloženosti raznim egzotoksinima kao što su primjerice: Natrij - glutaminat, umjetna sladila kao što je aspartam, limunska kiselina, hidrolizirani protein povrća i slični.

Uzrok teških bolesti

Prema brojnim istraživanjima dugoročno konzumiranje egzotoksina uzrokuju ili pogoršavaju čitav niz različitih težih i manje težih bolesti od kojih su samo neke: rak, tumori na mozgu, endokrini poremećaji, multipla skleroza, Parkinsonova bolest, sljepoća, fibromijalgija, vrtoglavica, migrene i depresija.

- Potrebno je znati da učinci egzotoksinskih dodataka hrani uglavnom nisu dramatični. Neki su pojedinci na njih izuzetno osjetljivi i pritom razviju ozbiljne simptome, pa mogu iznenada čak i umrijeti zbog poremećaja rada srca; u većini slučajeva, međutim, učinci su suptilni i razvijaju se tijekom duljeg vremenskog razdoblja - piše Dr. Blaylock u članku za časopis Nexus.

Kada bi egzotoksini imali brzi i direktni negativni utjecaj na naše zdravlje to bi zapravo bilo bolje, jer bi veza između konzumacije egzotoksina i lošeg zdravlja postala jasna i ne bi se više mogla ignorirati.

Egzotoksini uglavnom djeluju vrlo sporo tako da se povezanost egzotoksina i efekata koji on proizvodi na ljudski organizam često previđaju.

Natrij - glutaminat

Natrij - glutaminat prvi je egzotoksin koji je pušten u javnu prodaju i ušao je u vrlo široku primjenu.

Bilo koja industrijski proizvedena hrana koja sadrži više sastojaka, gotovo sigurno sadrži neki oblik glutaminata.

Dr. Henry Bieler, autor knjige 'Hrana je vaš najbolji lijek', u svojim je eksperimentima na štakorima otkrio da od natrij-glutaminata crijeva postanu svijetlo crvena.

Problematično u cijeloj priči je to što se ta supstanca često skriva iza drugih imena, kao i to da njeno prisustvo često uopće nije navedeno na etiketama sa sastojcima proizvoda.

Jedan dobar primjer proizvoda koji 'skriva' natrij-glutaminat, hidrolizirani je protein iz povrća.

Nakon što su primjećeni razni negativni efekti natrij-glutaminata, njegova je prodaja pala. Zbog toga su stvoreni drugi slični proizvodi koji sadrže taj aditiv, ali javnost s time nije bila upoznata.

Jedan od takvih proizvoda, koji 'skriva' natrij-glutaminat, hidrolizirani je protein iz povrća.

Iako na prvi pogled zvuči hranjivo, možda promijenite mišljenje nakon što pročitate kratak opis procesa njegove proizvodnje.

- Ova se mješavina dobiva od 'otpadaka' povrća koje nije na prodaju. Ekstrakcijski proces hidrolize uključuje kuhanje povrća u bačvi kiseline, nakon čega slijedi proces neutralizacije kaustičnom sodom. Iz ovog nastaje smeđi talog koji se skuplja na površini i kojeg se zatim prikuplja te suši. Finalni proizvod je smeđi prah koji sadrži visoki postotak tri poznata egzotoksina: glutamata, aspartata i cistolične kiseline. Prehrambena industrija ga potom dodaje u sve proizvode, od konzervirane tunjevine do hrane za bebe - piše dr. Blaylock.

Otrov u hrani za bebe

Prema Dr. Blaylocku, ali i drugim stručnjacima hidrolizirani protein iz povrća, koji sadrži različite kancerogene tvari, čak je smrtonosniji i od natrij-glutaminata.

Posebno je zabrinjavajuće što se taj sastojak zna stavljati u hranu za bebe te su tako one, od male dobi, izložene njegovom štetnom utjecaju.

- Nevjerojatno je da Ured za kontrolu hrane i lijekova (FDA) ne propisuje dozvoljenu količinu kancerogenih tvari u hidroliziranom proteinu iz povrća ili količinu hidroliziranog proteina iz povrća kojeg se smije dodati prehrambenim proizvodima - piše Dr. Blaylock u svojoj knjizi.

Aspartam (L-asparty-L-phenylalanine methyl ester)

Unatoč tome što brojni znanstvenici i liječnici često upozoravaju na štetne efekte egzotoksina, oni i dalje nisu izbačeni iz uporabe zbog toga što ih proizvode i promiču nevjerojatno bogate i moćne multinacionalne kompanije.

Aspartam je odličan primjer jednog takvog proizvoda koji nikada nije smio biti pušten u prodaju.

Elaine Hollingsworth, bivša je glumica koja se posvetila promicanju zdrave prehrane i razotkrivanju štetnog djelovanja egzotoksina. Ona je ujedno i autorica odlične knjige 'Preuzmite kontrolu nad vašim životom' koja otkriva 'mračne tajne' velikog broja industrijski proizvedene hrane.

- Izdavanje početne dozvole za stavljanje smrtonosnog neurotoksina aspartama u industrijski proizvedenu hranu i piće jedan je od najvećih zdravstvenih skandala 20. stoljeća - piše u svojoj knjizi Elaine Hollingsworth.

'Muljaže' oko izdavanja dozvole

Velika i poznata kompanija Monsanto, koja se inače bavi i promicanjem i proizvodnjom GMO hrane, 1985. godine, kupila je G.D. Searle - farmaceutsku kompaniju koja je imala patent za proizvodnju aspartama.

U to je vrijeme funkciju predsjednika Searlea obnašao Donald Rumsfeld, osoba koja je poznata javnosti kao ministar obrane za vrijeme predsjednikovanja George W. Busha mlađeg. Rumsfeld je prodajom Searlea Monsantu, zaradio oko 12 milijuna dolara.

Oformljena je nova peteročlana skupina koja je trebala ponovno procjeniti štetnost aspartama.

Citat:

"Sa skandalima koji su pratili fluor i živine plombe, ruku pod ruku ide i masovno trovanje svijeta aspartamom. Svijet se kupa u ovoj izuzetno otrovnoj kemikaliji." - dr. William Campbell Douglas
Kada je postalo jasno da će, sa tri prema dva glasa, aspartam ostati na popisu zabranjenih supstanci, čelna osoba FDA-a Arthur Hayes Hull, koji je potajno radio na ozakonjenju aspartama, u skupinu uvodi šestog člana koji glasa u korist aspartama.

Pat poziciju od tri prema tri glasa, rješava sam Arthur Hayes Hull, koji tako na kraju svoje farse s glasovanjem odlučuje da se aspartam legalizira.

Aspartam je, unatoč brojnim istraživanjima i upozorenjima od savjesnih stručnjaka i liječnika, do danas ostao legalan i koristi se u više od devet tisuća proizvoda, što dovoljno govori o snazi Monsanta i utjecaju koji ta bogata kompanija ima na one koji donose odluke.

Monsanto nije zabrinjavalo što je Aspartam u to vrijeme već bio predmetom istraživanja tri različita nezavisna znanstvenika, koji su ustvrdili da aspartam može prouzrokovati tumor mozga.

FDA je na osnovu tih istraživanja zabranilo uporabu aspartama, no Rumsfeld je povukao svoje političke veze kako bi postigao podizanje zabrane.

Slatka smrt

Aspartam je umjetno sladilo koje je dvjesto puta slađe od šećera, a količina kalorija je zanemariva.

Zbog tog svojstva umjetna se sladila masovno koriste u svim dijetalnim napicima i prehrambenim proizvodima.

Prof. dr. sci. Woodrow C. Monte još je 1984. godine upozorio na činjenicu da na svaku molekulu aspartama koju unesemo u organizam, ispušta se u krvotok molekula metanola.

Aspartam se, osim što se koristi u dijetalnoj hrani i pićima, pod raznim nazivima kao što su NutraSweet, Equal i Spoonful prodaje kao nadomjestak za šećer.

Citat:

Moćne organizacije koje se bave proizvodnjom hrane kao i moćne i bogate farmaceutske kompanije često su one koje naručuju i financiraju raznovrsna istraživanja koja bi trebala potvrditi kvalitetu njihovih proizvoda.
- Sa skandalima koji su pratili fluor i živine plombe, ruku pod ruku ide i masovno trovanje svijeta aspartamom. Svijet se kupa u ovoj izuzetno otrovnoj kemikaliji - dr. William Campbell Douglas u medicinskom časopisu Second Opinion.

Dr. Campbell govori opširno govori o velikom negativnom utjecaju koji aspartam ima na ljudski organizam.

Njegova je konzumacija direktno povezana s razvojem multiple skleroze, kao i sistemskog lupusa.

Ističe da kronično trovanje metanolom koje je posljedica prekomjerne konzumacija aspartama, izaziva iste efekte kao i multipla skleroza, pa se ljudima često krivo dijagnosticira ta opaka bolest.

- Simptomi 'aspartamske bolesti', kronično trovanje metilnim alkoholom, nevjerojatno variraju, a uključuju sljepoću, tinitus, tupost u udovima, grčeve u mišićima, nejasan govor, zamućeno vidno polje, bolove u zglobovima, glavobolje, tjeskobu, vrtoglavicu i gubitak pamćenja. Vidite dakle, kako je lako u ranim fazama trovanja pacijentu pogrešno dijagnosticirati multiplu sklerozu, Alzheimerovu bolest, tumor na mozgu ili tek običnu neurozu - piše dr. Campbell u Second opinion.

Uz sve to, prema istraživanjima, aspartam uzrokuje i tumor na mozgu, kao i to da stvara ovisnost u onoga tko ga konzumira.

Razna nezavisna istraživanja koja se bave štetnošću aspartama i drugih egzotoksina trebala bi biti dovoljna da se njihova proizvodnja i distribucija, ako ne zabrani - onda barem podvrgne sustavnim rigoroznim provjerama.

Do onda će interesi velikih kompanija biti ispred zdravlja 'običnih ljudi', a egzotoksini i druge štetne tvari dodavat će se u hranu i piće koje svakodnevno koristimo, pa čak i u hranu i lijekove za malu djecu, kao što je to slučaj s aspartamom. __________________
[Vrh] Go down
cassia
Totalno relaxiran
cassia


Female
Broj postova : 2455
Lokacija : Greenwood
Datum registracije : 07.08.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime28.09.10 8:34

Kako je zdrava hrana postala nezdrava
Obratite više pažnje

Zdrava prehrana ne ovisi toliko o samim namirnicama koliko o načinu pripreme i količinama. Tako, jedan te isti obrok može biti ili premastan i s previše ugljikohidrata, no može biti i ukusan obrok koji objedinjuje sve one fine i zdrave stvari na našem tanjuru i pri tom sadržava najbolje omjere bjelančevina, proteina, vitamina i minerala.

Započet ću s primjerom pizze!

Pizza

U Italiji postoje zakoni koji definiraju kakva pizza treba biti- kontrolira se tip brašna koje se koristi, rajčica, mozzarella, maslinovo ulje, masline, origano. Takva je pizza zdrava i ukusna. Već smo pisali o blagodatima i zdravim učincima pizze( beta-karotenom, likopenom, vitaminom C).

Kada malo bolje pogledate kakve se sve pizze prodaju pod 'pizze', jer su se vlasnici restorana odlučili na dodatnu zaradu i koriste se jeftinim, masnim i nezdravim namirnicama poput konzerviranih rajčica umjesto svježih, masne prerađene šunke umjesto one cijele iz vlastitog soka, zaleđenih plodova itd. Takva pizza je puna kalorija, masnoća i nezdravih sastojaka.

Kruh

Zdrav kruh treba se sastojati od brašna, vode, malo soli i kvasca. Kada biste imali priliku analizirati kruh koji svakodnevno kupujete, osim tih sastojaka naišli biste na još mnogo drugih dodataka kojima tu i nije mjesto.

Pekari u kruh dodaju aditive, miješaju jeftinija i skuplja brašna i građanima prodaju ražene i graham kruhove po visokim cijenama, iako su napravljeni od jeftine sirovine. Često se kao raženi kruh prodaje bijeli s dodatkom aditiva za tamnjene, tzv. negropanom. Osim sastava kruha, upitna je i težina jer aditivi vizualno napuhuju kruh, a isti ti aditivi mogu imati i negativne posljedice tijekom dugotrajnog korištenja - tako liječnici upozoravaju na pojačanu sklonost alergijama.
Žitarice

Kada govorimo o žitaricama prvo nam padnu na pamet one koje su nam bliske i koje najbolje poznajemo: pšenica, ječam, riža, zob. Upravo su one i vrlo važne za naše zdravlje jer sadrže hranjive tvari poput proteina, zdravih masti i vitamina.

Međutim, današnje žitarice, baš kao i pahuljice dolaze u šarenim kutijama, hrskave su, ukusne i pune su nezdravih dodataka. Iako se prave od integralnih žitarica, kada im dodate šećer, boju, sirup, sol i konzervans dobit će te sve samo ne zdravu porciju hrane. Dakle ipak treba razlikovati žitarice i 'žitarice'! Zanimljivo je i to da vijesti o utjecaju zagađenja genetski modificiranih materijala na mnoge poljoprivredne kulture, pa tako i žitarice gotovo prolaze nezapaženo, poput one o zagađenju autohtonog kukuruza u domovini te žitarice u južnom Meksiku.

Voćni jogurt

Na žalost svima drag i ukusan voćni jogurt također sadrži nezdrave dodatke kao što su prerađeno voće i ogromne količine šećera - čašica voćnog jogurta prava je mala kalorijska bomba. Poznato je da je jogurt vrlo važna namirnica koja potiče prirodnu ravnotežu organizma, ali ne treba zaboraviti da ga proizvođači nude kao zdravu hranu koju treba jesti svaki dan.

Takvi voćni jogurti možda jesu ukusni, ali definitivno nisu zdravi. Ako ste ovisnici o voćnom jogurtu, bolje je da ga sami kod kuće pripremate od svježeg voća. Oni koji rade u industriji voćnih jogurta svjedoče da je bolje da se ne zna kako izgleda voće koje se stavlja u voćne jogurte!!!

Juhe iz vrećice

Brzi stil života često nam ne dopušta svakodnevnu pripremu finih, zdravih domaćih juha nego jednostavno posegnemo za nekom instant juhom iz vrećice kojih na policama trgovina zaista ima mnogo.

Tada i ne razmišljamo o štetnosti takve juhe, neke od njih samo u jednoj porciji sadrže dnevnu količinu soli koju bi odrasla osoba tijekom cijelog dana trebala unijeti u organizam!

Francuski stručnjaci u jednom su istraživanju došli do zaključka kako instant juhe mogu prilično naškoditi zdravlju! Česta konzumacija takvih juha povećava rizik od karcinoma želuca, moždanog i srčanog udara. Takve vrećice juhe sadrže sve samo ne zdrave namirnice. A dobro znate koliko je prava juha zdrava!!!!

Ovo su samo neki od primjera kako je zdrava hrana postala nezdrava, iako se još mnogo teksta može napisati o raznim namirnicama kao što su: paštete, hrenovke, svi suhomesnati proizvodi i oni iz kozerve, voćni sokovi itd. Važno je imati na umu prije nego kupujemo određene proizvode, da hranom ne zadovoljavamo samo naše prehrambene potrebe. Isto tako nemojte se zamarati mišlju da štetnu hranu možete u potpunosti isključiti iz vašeg svakodnevnog menija. U svakom slučaju više pažnje treba obratiti na proizvode koje kupujemo i one štetne zamijeniti zdravijima, i naravno treba uživati u hrani koju jedemo!

[Vrh] Go down
Wall-e
Ljubitelj foruma
Wall-e


Male
Aquarius Buffalo
Broj postova : 6188
Godine : 37
Lokacija : Bejha
Datum registracije : 04.06.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime29.09.10 11:56

Cass, odličan posao ali ja se nebi previše opterećivao ovim skrivenim otrovima, od vegete još nitko nije umro i neću ni ja. Ti otrovi u tragovima nisu toliko opasni. Mislim da bi svi umirali u tridesetim godinama života da je sve toliko toksično, uostalom, sve je opasno neumjereno konzumirati.
[Vrh] Go down
cassia
Totalno relaxiran
cassia


Female
Broj postova : 2455
Lokacija : Greenwood
Datum registracije : 07.08.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime01.10.10 10:37

Stvar je u tome što netko možda želi znati a ne zna.Ja sam ovo počela pisati jer sam imala zdravstvenih problema i to baš sa probavnim sustavom.Kad te mjesecima boli želudac,prođeš sve pretrage i sve je B.O. ideš sam kopati što ne valja.Krenula sam na zdravu prehranu( unos hrane sa vlaknima pretežno),znači -to je primjer samo ako sam do sada koristila vegetu standardnu,sada kupujem ovu bez dodataka, natur.. kruh više ne kupujem nego ga pečem sama bez dodataka...coca colu na sreću nisam nikada ni konzumirala ,pasta za zube više ne kupujem ove sa fluorom, itd... i znaš što, osim što sam smršavila bez muke i gladovanja svi probavni problemi nestali kao rukom odneseni.Ovo što ti kažeš,naravno da neće preko noći ali godinama taložene nezdrave stvari izbiju kad tad u vidu raznih boleština.Po statistikama svaki treči stanovnik ima želučanih i probavnih tegoba ne misliš li ti da je to ipak previše?
[Vrh] Go down
cassia
Totalno relaxiran
cassia


Female
Broj postova : 2455
Lokacija : Greenwood
Datum registracije : 07.08.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime01.10.10 10:51

Evo još malo o coca-coli (iz osobnog iskustva,super skida ljepilo sa stakla, mislim etikete naljepnice)U Indiji coca- colu upotrebljavaju umjesto pesticida.... Hrana danas pogubna po zdravlje 12363Što se tiče Zero opcije ... To bih valjda pila samo pod smrtnom prijetnjom. Aspartam kojeg stavljaju u ovećim količinama u ZERO Coca cola-u se 60-tih godina koristio kao NATO-bojni otrov ... neurotoksin

Citat:

Najvjerojatnije ne očekujete, da vaš zdravi jutarnji light jogurt može biti vaš najveći neprijatelj. Ili da dijetalni napitak koji vas „štiti“ od kilograma i nije tako dijetalan, a ni sve light namirnice nisu uopće bezopasne.
Naime, ozloglašena prehrambena industrija već neko vrijeme prikriva zabrinjavajuće rezultate ispitivanja utjecaja aspartama na naše zdravlje. Aspartam naime sadrži 10% metanola, koji može biti smrtonosan već pri dozi od dvije čajne žličice, jer se u tijelu pretvara u formaldehid i mravlju kiselinu. U aspartamu isto tako nalazi se i fenilalanin i aspartamska kiselina, koja se inače u kombinaciji sa aminokiselinama postepeno razgrađuje, a u toj kombinaciji brzo dolazi do centralnog nervnog sustava u nenormalno visokim koncentracijama i tako pretjerano stimulira moždane stanice, što za posljedicu ima i njihovo odumiranje. Aspartam uništava seksualni nagon i izaziva druge seksualne tegobe, sprječava normalan razvoj fetusa, uzrok je spontanim pobačajima i urođenim manama novorođenčadi, izaziva migrene, multiplusklerozu, dijabetes, alchajmerovu bolest i tumore. Ako se količina fenilalanina u krvi trudnice petostruko poveća, to izaziva 10% smanjenje IQ ploda, a desetorostruko 20%.

Pogrešno je također i mišljenje da je aspartam koristan pri smanjenju težine (light ovo i ono). Usprkos tome, da je riječ o tzv. dijetetskom prehrambenom dodatku, fenilalanin u aspartamu onemogućava nastajanje serotonina, supstance koja, između ostalog, regulira i osjećaj sitosti. Stručnjaci povezuju problem povećanog broja debelih ljudi posle 1980. sa istovremenom pojavom „dijetetskih“ proizvoda sa aspartamom.
London Evening Standard 2005.g. izvještava o kliničkim pacijentima koji su bili na ivici ludila zbog nesanice, tjeskobe i teškoća sa razmišljanjem, čije se stanje nevjerojatno poboljšalo, po prestanku uzimanja proizvoda koji sadrže aspartam.
Istraživanja iz 1994.na Harvadu su dijetne napitke povezala sa lomovima kostiju kod četrnaestogodišnjih djevojčica. Vodič prehrambenih dodataka, koji je izdao Northern Allergy Centre iz Australije, pod imenom aspartam navodi samo: „Aspartam ima previše štetniog djelovanja, da bi ih nabrajali u ovom
popisu!“

Količina metanola u tijelu ne bi trebala prelaziti 7,8mg na dan. Jedna litra pića, koje je zaslađeno aspartamom (Coca-Cola, Pepsi, Sprite, Tonik, Ledeni čajevi, napitci za dijabetičare, Inka, …………… popis je predug, sadrži oko 56mg metanola. Tako ljudi, koji pojedu više proizvoda sa aspartamom, unesu 250mg etanola dnevno u tijelo, što 32 puta prelazi preporučenu granicu.

No, aspartam je osigurao mjesto u našoj svakodnevnoj ishrani uz veliku pomoć korupcije prehrambenih giganata. Godine 1996. bilo je napisano 164 studije, od kojih je 74 financirala aspartamska industrija. 90 je bilo nezavisnih i od tih je 83 navelo jednu ili više tegoba sa aspartamom. Čak 6 od preostalih 7 ispitivanja, koje nisu našle nikakve tegobe, bilo je vođeno od strane aspartamske industrije.


Aspartam nalazimo u gotovo svim proizvodima sa natpisom „bez šećera“, prije svega u light osvježavajućim pićima pa i u žvakaćim gumama, (fenilalanin), dijetetskih napicima, lakim jogurtima i slično. .


Aspartam je umjetni zaslađivač, koji se dodaje mnogim napicima (dijetalna pića) i jelima (jogurti - light) i slatkišima (bombonima, Tik-tak, žvakaćim gumama).
On je u izuzetno širokoj upotrebi u suvremenoj ishrani, usprkos tome što uzrokuje zabrinjavajuće simptome, od gubitka pamćenja, pa sve do tumora na mozgu. FDA(američka uprava za hranu i lijekove), ga je odobrila kao siguran prehrambeni dodatak, mada je aspartam jedna od najopasnijih supstanci, koju dodaju u hranu neupućene javnosti.

Aspartam je stručno ime za umjetni šećer,poznat i pod zaštićenim imenima NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure itd. Otkrili su ga slučajno 1965. kada je James Schlatter, kemičar kompanije G. D. Searle, testirao neki lijek protiv čira na želudcu.

Godine 1981. aspartam bio je odobren za upotrebu u prehrani, a za zaslađivanje gaziranih pića 1983. Godine 1985. je kompanija Monsanto kupila kompaniju G. D. Searle, koju je potom razdijelila na dvije samostalne sestrinske tvrtke, Searle Pharmaceuticals i NutraSweet Company.

Aspartam je krivac za više od 75 % negativnih reakcija na prehrambene aditive, koje prijavljuju FDA. Mnoge od tih reakcija su veoma ozbiljne, kao epileptični napadi, pa čak i smrt, što je moguće pročitati još veljače 1994. u izvještaju Američkog ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Među 90 različitih dokumentiranih simptoma uzrokovanih aspartamom, koji su navedeni u tom izvještaju su: glavobolje i migrene, kod manje djece odmah po uzimanju u hrani ako je u većoj dozi izaziva povraćanje i mućnine, vrtoglavica, gubitak svesti, slabost, utrnulost, grčevi u mišićima, povećanje težine, kožni osipi, depresija, umor,razdražljivost, ubrzan rad srca, nesanica, teškoće sa vidom, gubitak sluha, otežano disanje,napadi panike, poremećaji govora, gubitak čula ukusa, zujanje u ušima,gubitak ravnoteže, otežano pamćenje i bolovi u zglobovima.


Znanstvenici koji su proučavali neželjena djelovanja aspartama utvrđuju da unošenje tog sredstva može izazvati, potaknuti ili pogoršati kronične bolesti, kao što su: tumor na mozgu, multipla skleroza,
epilepsija, sindrom kroničnog umora,Parkinsonova bolest, Alchajmerova bolest, duševna zaostalost, limfom, deformacije kod novorođenčadi, bol u mišićima i dijabetes – a ima ga u svim proizvodima za dijabetičare. izvor / slobodni.net


Uzdravlje ...
[Vrh] Go down
Wall-e
Ljubitelj foruma
Wall-e


Male
Aquarius Buffalo
Broj postova : 6188
Godine : 37
Lokacija : Bejha
Datum registracije : 04.06.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime01.10.10 11:56

Cass sve je to ok, ja sam samo rekao svoje mišljenje. Priznajem da i ja malo pazim što kupujem ali ne toliko da bi gledao sve brojke u sastavu.
[Vrh] Go down
cassia
Totalno relaxiran
cassia


Female
Broj postova : 2455
Lokacija : Greenwood
Datum registracije : 07.08.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime01.10.10 12:10

Wall-e je napisao/la:
Cass sve je to ok, ja sam samo rekao svoje mišljenje. Priznajem da i ja malo pazim što kupujem ali ne toliko da bi gledao sve brojke u sastavu.
Hrana danas pogubna po zdravlje 477390

Eeeee,...to bi puno vremena izgubio Hrana danas pogubna po zdravlje 12363 ,slažem se ali sada otprilike znam kako treba,pa tako i postupam,jasno je da se ne može baš sve izbjeći, isto tako da te namirnice stoje po skladištima a imaju rok trajanja pa da se oduže što duže tretirane su itd...no,u mnogo čemu možemo utjecati na vlastiti boljitak ako neke stvari znamo,zato vidim svrhu u ovome pisanju... Hrana danas pogubna po zdravlje 765814 Hrana danas pogubna po zdravlje 969280
[Vrh] Go down
Wall-e
Ljubitelj foruma
Wall-e


Male
Aquarius Buffalo
Broj postova : 6188
Godine : 37
Lokacija : Bejha
Datum registracije : 04.06.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime01.10.10 12:12

Kako da nema svrhe, ali bojim se ako sve pročitam da ću postati previše strog prema namirnicama i neću ništa jesti. Smile
[Vrh] Go down
cassia
Totalno relaxiran
cassia


Female
Broj postova : 2455
Lokacija : Greenwood
Datum registracije : 07.08.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime01.10.10 12:36

Ma samo ti papaj ali nemoj baš ono što je jako štetno,ni ja nisam mnogo toga znala dok nisam pročitala,evo primjer mog prijatelja,ne pije,ne puši,pazi kako se hrani ali ovisnik o coca-coli,godinama( litra dnevno najmanje)...posljedica - masna jetra,gastritis,to su mu sami lječnici potvrdili i sam mi je to ispričao.... Hrana danas pogubna po zdravlje 765814 meni osobno za moje tegobe koje sam imala šteti nešto u kruhu znam,jer sam testirala.Čim počnem jesti kupovni kruh želučane tegobe se vrate a cijela probava poremeti tako da sam osuđena jesti domaći i što i nije loša opcija jer je deset puta ukusniji i trajniji.. Hrana danas pogubna po zdravlje 31382
[Vrh] Go down
cassia
Totalno relaxiran
cassia


Female
Broj postova : 2455
Lokacija : Greenwood
Datum registracije : 07.08.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime04.10.10 9:22

Kako otrovna hrana uspije prijeći granicu... evo kako:
Očito u sustavu kontrole postoje rupe koje omogućavaju ulazak nezdravih ili opasnih proizvoda na tržište, a tri najvažnija elementa kontrole nisu dovoljno jaka da bi se iz hrvatskih trgovina uklonili štetni i lažni proizvodi, odnosno da bi se spriječilo da takvi prozivodi uopće dođu do hrvatskih kupaca.
Bila je dovoljna samo jedna veća provjera proizvoda iz naših trgovina kako bi se potvrdile sumnje potrošača i kupaca da je lanac kontrole u Hrvatskoj savršeno funkcionira samo na papiru.

Prva efikasna “crta obrane” trebala bi biti inspekcija na samoj granici Republike Hrvatske, a riječ je konkretno o sanitarnoj i veterinarskoj inspekciji. Međutim, iako imaju znanja i dovoljno jake ovlasti, granični inspektori po pravilu na granici kontroliraju samo one proizvode koji prvi put ulaze u Hrvatsku, odnosno koji nemaju potrebne certifikate. Što znači da jednom kada neki proizvođač dobije certifikat, u sljedećoj pošiljci može uvesti isti taj proizvod, ali s potpuno lažnim i opasnim sastojcima, no ponovne kontrole neće biti.
Druga razina kontrole u Hrvatskoj trebala bi biti sanitarna inspekcija sa svojom metodom nasumične i nenajavljene “racije” po trgovinama, nakon čega se uzeti uzorci šalju u ovlaštene laboratorije u Hrvatskoj. Iako takve kontrole postoje, u Zavodu za javno zdravstvo potvrđuju da su one dosta rijetke i pokrivaju vrlo mali dio ponude na tržištu. Sanitarna inspekcija u laboratorij u prosjeku pošalje samo pet uzoraka mjesečno, a način odabira proizvoda i vrijeme izlaženja na teren jasni su samo njima.

U sanitarnoj inspekciji kažu kako reagiraju kada sumnjaju na kvalitetu nekog proizvoda ili nakon dojave, što bi moglo značiti da ne postoji sustavni i koordinirani plan kontrole proizvoda u trgovinama na razini cijele države. Na nesreću potrošača, kancerogeni keksi i lažni ginko nisu jedini proizvodi koji su došli do hrvatske granice, a vjerojatno je i dobro uhodanim švercerskim kanalima prešli.

Bakterijom zaražene kokoši, bakterijom listerije zaražen sir, insekti u kukuruzu, grinje u grašku, plijesan i insekti u svježem povrću, paraziti u osliću(prošli tjedan kupila svježu ribu na tržnici i pronašla sam parazite u jednom od njih,ostale nisam ni gledala,sve je letilo u smeće...fuj) olovo u kineskom čaju, salmonela u miješanom kosanom mesu - dio je proizvoda zaplijenjenih samo tijekom rujna na hrvatskim granicama, čime je spriječen njihov plasman na domaće tržište. Da mnogo toga u cijelom sustavu uvoza i provoza hrane do polica ne štima, potvrdio je prije tri godine tadašnji ministar poljoprivrede ministar Petar Čobanković koji je najavio snažnu borbu protiv crnog tržišta hranom. Međutim, javnost je šokirala nedavna izjava novog ministra poljoprivrede Božidara Pankretića koji je prije dva mjeseca to “hladno” demantirao.


- Prema mojim saznanjima, crnog tržišta hrane nema u Hrvatskoj - rekao je Pankretić. Proizvođači hrane odmah su se obrušili na tu izjavu ističući kako se već godinama uzaludno bore protiv nelojalne konkurencije, upozoravajući da “višak” uvezene hrane uhodanim kanalima odlazi u ruke švercera koji je preprodaju u Hrvatskoj ili izvoze.

- Ilegalni izvoz hrane je javno poznata stvar, samo država to ne želi priznati i time se pozabaviti - tvrdi Antun Raič, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka i mesa Baby beef. Podsjetimo, i u tvrtki Milsing, koja prodaje Dietpharmove proizvode od ginka, rekli su danas  kako im je dobro poznato da lažni proizvodi od ginka ili neki drugi dodaci prehrani ilegalnim kanalima dolaze do polica trgovina te da je to isključivo krivnja inspekcija.
Izjavu ministra Pankretića demantiralo je njegovo ministarstvo, koje tvrdi da na nekim graničnim prijelazima ne postoji niti infrastruktura za uzimanje uzoraka. Kakva je procedura pri otkriću štetnih tvari u nekom proizvodu, objasnilo je Ministarstvo:

- Nakon uzimanja uzoraka slijedi laboratorijska analiza, o čijem se nalazu obavještava granična Uprava za veterinarske inspekcije, nakon čega se upućuje nalog graničnim prijelazima da se sljedećih deset pošiljaka od istog dobavljača zaustavi i uzorkuje na granici. Uprava daje isti nalog i nakon zaprimljene RASFF obavijesti od naše kontaktne osobe u Bruxellesu i Hrvatske agencije za hranu (HAH) da je u Europskoj Uniji u nekoj pošiljci pronađena štetna tvar, a pošiljka istog proizvoda iz istog je upućena u Republiku Hrvatsku.
Nakon primitka takve RASFF obavijesti odmah se obavještava granična veterinarska postaja, uvoznik pošiljke i županijski veterinarski inspektor na čijem se području nalazi objekt u koji je Na nekim prijelazima ne postoji infrastruktura za uzimanje uzoraka.

sporna pošiljka uvezena, te se odmah pošiljki zabranjuje promet i nalaže se njeno uništavanje - objašnjavaju u Ministarstvu. Međutim, carinska inspekcija se odmah ogradila od odgovornosti za propuste pri uzvozu robe, poput švedskih keksiju Ginger Thins i lažnih proizvoda od ginka i guarane.

- Sva roba, bez obzira na podrijetlo, bez iznimke podliježe provedbi formalnog carinskog postupka koji obuhvaća i provjeru sukladnosti robe koja se unosi u carinsko područje Republike Hrvatske s važećim propisima. Međutim, carinski službenici ne vrše inspekcijski nadzor u smislu provjere sukladnosti robe koja se unosi u državu s trgovinskim, sanitarnim, fitosanitarnim, zdravstvenim i drugim propisima, nego je navedeni nadzor u isključivoj nadležnosti sanitarne, veterinarske i fitosanitarne inspekcije, te gospodarskog inspektorata. Hrana koja se podvrgava laboratorijskoj analizi zdravstvene ispravnosti, ostaje pod carinskim nadzorom do dobivanja rezultata - stoji u priopćenju Carinske službe.

Sindikat carinika: Korupcija moguća kod veće količine robe
Božo Prka, član Predsjedništva Sindikata carinika, kaže kako je na prijelazima ovlaštenima za uvoz prehrambenih proizvoda 24 sata dnevno po jedan sanitarni, veterinarski fitosanitarni inspektor kojima je posao pregledavati pošiljke koje se uvoze u Hrvatsku. No, problem je, kaže Prka, što se uzorci uzimaju samo kada na tržište dolazi neki novi proizvod koji još nije certificiran. - Zdravstvenu ispravnost kontrolira sanitarna inspekcija koja uzorke dostavlja raznim laboratorijima. Uzorci se uzimaju samo kada se uvozi neka nova vrsta proizvoda. Ostalo kontrolira inspekcija po trgovinama. Po meni je najveći problem to što carinici na robnim terminalima odrađuju najodgovorniji posao, a najmanje su plaćeni. Sustav kontrole je takav da je mala šansa da netko tog carinika podmiti, ali korupcija je moguća ako se radi o većoj količini neke robe - kaže Prka (S. Trajković)

Pokazatelji su aditivi, masti, arome i cijena
Crveni bomboni, puding s okusom kivija, čips s paprikom ili okusom slanine, vanili šećer, žvakače gume s eukaliptusom ili tek obično mlijeko, sladoled, gotova jela, razni vitamini i minerali... Sve to završi u košaricama dok kupujemo u supermarketu u kratkom vremenu bez prevelikog obaziranja na kvalitetu. Pažnju nam obično privuče cijena, a deklaracije su pisane sitnim slovima.
Osim toga, to što na njima piše većini je vrlo nerazumljivo.
Stručnjaci ističu da se na žalost u Hrvatskoj kupci rijetko bave manjkavim deklaracijama i onim što u njima piše, a to bi ponekad mogao biti prvi korak k brizi o kvalitetnoj prehrani osim onog službenog koji mora provoditi država, ali i cijela Europa. Od težih nevolja štiti nas činjenica da je Hrvatska, premda nije članica EU, uključena u EU RASFF (Žurni sustav uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje) kojim se europske zemlje štite od potencijalno opasne hrane. Naime, premda kontrole hrane, igračaka, odjeće i lijekova postoje i provode se, teško je vjerovati da u želji brzog protoka robe neće promaknuti i nešto neželjeno. Osobito zbog činjenice da inspektora nikad dosta. Iskusna biotehnologinja koja se niz godina bavi kvalitetom hrane kaže kako će za izbacivanje loše hrane s hrvatskog tržišta trebati zajednička akcija svih, uključujući i građane. Dodaje da kupci trebaju biti skeptični i prema vrlo jeftinom proizvodu jer teško je vjerovati u kvalitetu onog što je višestruko jeftinije od prosječne cijene nekog proizvoda. Deklaracije su važe jer se iz njih može vidjeti sadrži li proizvod umjetnu aromu te koje aditive. Možda će se također moći vidjeti i sadrži li umjetnu ili prirodnu aromu. I sadržaj šećera, masti te soli trebao bi biti naznačen na deklaraciji. Osim što nas trebaju štititi inspektori, mnogo možemo učiniti i sami. Nije zato čudno da se u EU sve snažnije čuje upravo glas potrošača i njihovih udruga u kojima radi sve više stručnjaka.
(izvor:Jutarnji list)
[Vrh] Go down
Wall-e
Ljubitelj foruma
Wall-e


Male
Aquarius Buffalo
Broj postova : 6188
Godine : 37
Lokacija : Bejha
Datum registracije : 04.06.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime04.10.10 9:25

Cass, ti stvarno hoćeš da ja prestanem jesti?? Laughing
[Vrh] Go down
cassia
Totalno relaxiran
cassia


Female
Broj postova : 2455
Lokacija : Greenwood
Datum registracije : 07.08.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime04.10.10 10:15

Il prestani jesti ili čitati druge nema...a čuj,što ja tu mogu,bolje je da se zna cerekalo
[Vrh] Go down
Wall-e
Ljubitelj foruma
Wall-e


Male
Aquarius Buffalo
Broj postova : 6188
Godine : 37
Lokacija : Bejha
Datum registracije : 04.06.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime04.10.10 10:18

MA samo ti piši, dok je ražnja ne bojim se gladi!(malo seljačke teorije)
[Vrh] Go down
cassia
Totalno relaxiran
cassia


Female
Broj postova : 2455
Lokacija : Greenwood
Datum registracije : 07.08.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime05.10.10 9:37

Amerika postaje najdeblja nacija svijeta. I dok se podsmjehujemo, jesmo li se zapitali koliko smo mi daleko od tog problema? Lanci restorana brze prehrane već su tu, u našem kvartu. Običaj je proslaviti rođendan u njima jer tako je lakše i modernije. Nema kuhanja, hrpe gostiju u dvosobnom stanu i pranja posuđa nakon proslave. Sve je pod kontrolom drugih. Tu su dječje igralište, igračka na dar i teta koja se brine o dječjoj zabavi. U cijeloj toj priči zaboravljamo da time fast food navike od malih nogu usađujemo našoj djeci.

Hrana danas pogubna po zdravlje Thumb

Pretilost za sobom nosi mnoge zdravstvene probleme (visok krvni tlak, srčane bolesti, moždani udar, artritis, rak dojke, prostate i debelog crijeva, apneja, starački dijabetes). Jedan je od najopasnijih šećerna bolest tipa II.
Ključ problema se nalazi u promjeni načina života. Nekad se jelo u restoranu samo u posebnim prigodama, a danas sve više onako na brzaca jedemo vani,"s nogu".Jesu li samo proizvođači hrane krivi za epidemiju pretilosti? Kolika je educiranost stanovništva o nutritivno vrijednoj i nutritivno manje vrijednoj hrani? Zna li prosječan čovjek razliku?....većinom i ne razmišlja o tome pa ne želi ni znati...


Citat:
Zašto su Amerikanci toliko debeli? Morgan Spurlock iskoristio je svoje zdravlje kako bi otkrio što je iza epidemije pretilosti u Americi. Je li kriva nemogućnost kontrole svakog pojedinca ili pak odgovor treba potražiti u restoranima brze prehrane? Posljedice su njegova eksperimenta poražavajuće: dobitak na tjelesnoj težini (čak 10 posto od ukupne tjelesne težine u samo mjesec dana), povišenje razine kolesterola u krvi i poremećena funkcija jetre.
Spurlock je postavio tri jednostavna pravila:

može jesti samo ono što je ponuđeno na jelovniku (uključujući i vodu)
ne bira veću mjericu hrane, osim ako mu ponude
bez izlike, mora probati svaku hranu iz jelovnika barem jednom.
Prije početka eksperimenta posjetio je tri liječnika koji su trebali nadgledati njegovo zdravstveno stanje: kardiologa, gastroenterologa i liječnika opće prakse. Upozorenja liječnika bila su da bi mogao očekivati povišenje razine triglicerida i kolesterola u krvi zbog pretežno masne hrane.
Ideja za Morganov eksperiment javila se nakon vijesti da su dvije tinejdžerice tužile restorane brze prehrane zbog problema s pretilošću. Odvjetnici objašnjavaju da će, uspiju li dokazati kako restorani brze prehrane žele da ljudi jedu njihovu hranu nekoliko puta na dan, i to se pokaže nerazumno i opasno, imati osnove za tužbu.

Tu su i kombinacije koje vode u ovisnost naravno,što više klopaš tu hranu sve ti se više javlja želja za konzumiranjem iste...ponovo i ponovo,u stvari već ti sline cure čim ugledaš nešto tipa Mc Donalld's...
i u početku su restorani brze prehrane imali jednu veličinu porcije pomfrita. Poslije su uvedene nove: mala, srednja i velika porcija. Mala porcija ima 200 kcal, a velika tri puta više (600 kcal). Nastoje očito povećati apetite svojih kupaca. Rezultat je epidemija pretilosti, sve češća u dječjoj i adolescentnoj dobi. Prerađena hrana brzo se probavlja, tj. brzo prolazi kroz probavni sustav, pa se nedugo nakon jela javlja glad, a i ovisnost o takvoj hrani.
Stručnjaci obrazlažu zašto su prisutne upravo takve kombinacije namirnica koje dovode do ovisnosti, primjerice mesni odrezak s topljenim sirom. Sir je prepun endorfina, opijata koji izaziva ovisnost. Upravo takva kombinacija namirnica osvaja kupce. Miris je presudan kod izbora neke vrste hrane. Tako kod pizze najprije osjetimo miris topljenog sira koji nas navodi da se odlučimo pojesti je. Isto je i s lazanjama. Uz takvu hranu servira se zašećereni sok ili frappe. Još jedan udarac nastojanju da se održi normalna tjelesna težina. Šećer je namirnica koja se vrlo brzo probavlja i odmah ulazi u krvotok, a svaki višak šećera (dnevno se preporučuje unositi dvije žličice šećera!) prelazi u masnoće koje se nagomilavaju kao masne naslage. Zato nutricionisti preporučuju svježe voće (jabuka, kruška, grožđe, smokve) za podmirenje dnevnih potreba šećera. Ako pak pomislimo da smo dobro odabrali uzimajući salatu, još jednom smo preplavljeni kalorijama, jer salate imaju preljeve koji sadrže suvišne masnoće.
Iz svega navedenog zaključuje se da u prehranu treba uvesti mnogo svježeg voća i povrća. To više nije pitanje novca i ekonomičnosti, nego ponajprije zdravlja.


Citat:
Može li se živjeti samo od hrane iz restorana brze prehrane

Nakon 30 dana prehrane samo u restoranu brze prehrane, Morgan Spurlock konzumirao je 13,5 kg šećera, što je čak 0,5 kg šećera na dan i 5,5 kg masnoća, te dnevno unosio 5000 kcal od preporučenih 2500 kcal. Unos dnevnih potreba za vitaminima i mineralima bio je manji od 50 posto. To nas navodi na zaključak da su glavni uzroci sve većeg problema pretilosti:
- prevelik unos kalorija,
- slaba informiranost o nutritivnoj vrijednosti hrane,
- premala (ili nikakva) tjelesna aktivnost.

Moja je preporuka da si svakako pogledate dokumentarac na tu temu:
Super size me

http://video.google.com/videoplay?do...5846377280008#

[Vrh] Go down
cassia
Totalno relaxiran
cassia


Female
Broj postova : 2455
Lokacija : Greenwood
Datum registracije : 07.08.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime06.10.10 8:57

Preporučam svima od srca da pažljivo pročitaju ovo što slijedi:
Jeste li znali da hrana ne samo da detoksicira vaš organizam, nego može promijeniti i vaše gene? No to se odnosi samo na kvalitetnu hranu, onu iz ekološkog uzgoja tretiranu bez umjetnih pesticida, insekticida i konzervansa, odnosno na hranu kojom se ne unose toksini u organizam.

Budući da se još uvijek prilično malo ljudi hrani na zdrav način te konzumira ekoproizvode, ljudima vrlo često u prehrani nedostaje mnogo esencijalnih tvari dok se u njoj nalazi cijelo mnoštvo toksina. Ove i mnoge druge zanimljive i korisne spoznaje podijelio je s mnoštvom zainteresiranih slušača, ugledni belgijski znanstvenik i biolog, Gabriel Devriendt, na predavanju u Makronovi.

Povezanost hrane i toksina
Hrana danas pogubna po zdravlje Organsko-povrce

U naš organizam svakodnevno unosimo mnoge sintetske sastojke, najčešće putem hrane. Pritom zanemarujemo činjenicu da neki od njih postaju toksični, ako se dugoročno talože u organizmu. Prehrambena industrija često objavljuje razna istraživanja o neškodljivosti supstanci u hrani, no nitko ne primjećuje da se zapravo radi o kratkoročnim istraživanjima, a mnoge supstance postaju toksične tek taloženjem u organizmu, odnosno nakon duljeg konzumiranja. U današnje je vrijeme u našem organizmu mnogo toksina koji nisu postojali prije 50 godina.
Sve se češće možemo uvjeriti u jaku povezanost mnogih sastojaka iz hrane i pića te specifičnih bolesti koje se doduše pojavljuju tek nakon dugog niza godina. Izmislili smo i modernu riječ za toksine – „slobodni radikali”, a upravo su oni uzrok bolesti kao što je rak, multipla skleroza, kronična iscrpljenost, neplodnost, razne upale i slično.

Prihvatili smo i tvrdnju da je sve genetski uvjetovano, no i zaboravili da se geni ne mogu samostalno aktivirati već im treba poticaj. Ipak, izgleda da je sve epigenetsko, što znači da je glavni faktor bolesti okoliš – odnosno toksini i nepravilna prehrana. Znanstvenici kažu da je rak dojke nasljedan, no zapravo to je tako svega kod 2% žena. Ostalih 98% slučajeva raka dojke uvjetovano je vanjskim faktorima kao što su onečišćenja zraka, vode, zemlje i slično.

Vrlo je važno naglasiti da su toksini topivi u mastima te se, u slučaju kada ih organizam ne može odmah detoksicirati, pohranjuju u dijelovima organizma s najviše masnoća (kod žena dojke, a kod muškaraca prostata).
Istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Cancer u siječnju 2006. godine, pokazuje da u slučaju genskih mutacija fitoterapija ili pravilna prehrana mogu obnoviti „neispravne” gene unutar šest mjeseci. Kod raka se zapravo radi o slobodnim radikalima ili toksinima zbog kojih su neki geni mutirali, a sve je prouzročeno impulsima iz okoliša.
Prije nekoliko dana prof. Von Larebeke s belgijskog sveučilišta u Ghentu, istraživanjem je dokazao da u pupčanoj vrpci koja povezuje majku i dijete pri samom rođenju djeteta postoji 137 toksina koji su djetetu već preneseni pupčanom vrpcom, a uzrok je loša prehrana majke. Jedino antioksidansi mogu neutralizirati ove slobodne radikale koji su zapravo toksini. Službeno, ovi su toksini proglašeni netoksičnima i nazivaju se pesticidi, dioksini, insekticidi, umjetna bojila, konzervansi, lijekovi, herbicidi, antibiotici i teški metali.


Što je detoksikacija?

Proces detoksikacije u organizmu započinje u crijevima, no ako se tamo već nalaze prevelike količine toksina, proces detoksikacije pokušava preuzeti jetra. Svi toksini talože se u organima s visokim postotkom masnoća jer su topivi samo u mastima. Ako se i u jetri nataložilo mnoštvo toksina te ona više nema kapaciteta za detoksikaciju, ti toksini ulaze u krv i oštećuju cijeli sustav pa dolazi do pojave bolesti kao što su multipla skleroza, hiperaktivnost, kronova bolest i druge. Naime, toksine topive u mastima potrebno je u organizmu učiniti topivima u krvi ili vodi, kako bi ih se neutraliziralo i uklonilo iz metabolizma, primjerice uriniranjem. Topivima ih može učiniti klorofil te drugi antioksidansi, odnosno enzimi, minerali, vitamini.

Kako toksini djeluju na ponašanje i zdravlje djece?

Ako znamo da se samo sintetske supstance mogu patentirati, kako to da svaki sintetski vitamin (a većina ih je patentirana) nazivaju prirodnim? Nemoguće je patentirati prirodnu supstancu. Većina tih sintetskih vitamina zapravo su mješavine prirodnih i umjetnih supstanci. Prirodni vitamini su oni koji nastaju u živom sustavu, a ne u bočici, ističe Devriendt.

U današnje vrijeme poremećaje koji su nekoć bili uobičajeni za stariju populaciju, susrećemo već i kod male djece, to su autizam i hiperaktivnost.

Potrebno je naglasiti da dječji metabolizam funkcionira dva puta brže od metabolizma odraslog čovjeka, pa tako ona dobivaju i dva puta više toksina. Istraživanja su pokazala da djeca koja svakoga dana jedu jogurt od vanilije (sintetski derivat prirodne vanilije) postaju hiperaktivna za dva tjedna. Hiperaktivnosti pogoduju i umjetna bojila, posebno prisutna u bombonima, sladoledima i slično, te pesticidi u brzoj hrani. Naime, problem je u kombiniranju toksina, jer oni uvijek dolaze izmiješani. primjerice: pesticid + insekticid + bojilo.

Prije dva tjedna završeno je i istraživanje na sveučilištu u Cambridgeu, gdje su spravili mješavinu dva umjetna bojila, koja se obično nalaze u slatkišima, i od nje su napravili sok koji su dali testnoj skupini djece dok je placebo skupina dobila sok bez umjetnih bojila. U vrlo kratkom vremenu 95% djece koja su konzumirala sok s bojilima postala je hiperaktivna.

Važnost klorofila
Hrana danas pogubna po zdravlje Zelena-magma

Jedan od najvažnijih antioksidanata, enzim katalaza i sastoji se od klorofila. Pri tome od velike pomoći može biti Zelena magma, prirodni dodatak prehrani spravljen od dehidriranog praha mladog lišća ječma koji zbog visokog udjela klorofila i minerala odlično djeluje protiv želučanih problema, a pomaže i kod povišenog kolesterola. Postoji i bliska povezanost između klorofila i hemoglobina. Jedina je razlika što u molekuli klorofila nalazimo magnezij, a u hemoglobinu željezo. Upravo zbog toga Zelenu magmu zovu i zelena krv. Hemoglobin je vrlo važan za prenošenje kisika jer bez kisika nema niti energije.

Klorofil je isto tako važan za proizvodnju energije za koju je zadužen citokrom C. Ovaj se enzim sastoji od mitohodrija, a kod oboljelih od raka uvijek postoji problem detoksikacije, hemoglobina i manjka energije. Stoga ne čudi da su oboljelima od raka dodatak prehrani od klorofila ili svježi klorofil dragocjena pomoć pri oporavku.
Klorofil je vrlo važan za biljke jer bez njega nema ni fotosinteze niti energije u biljkama. I za nas ljude je klorofil važan, jer ćemo bez njega osjetiti nedostatak energije. Potreban je i zdravim ljudima, no i onima koji imaju tegobe s crijevima, tumore, koji pate od kroničnog umora ili anemije.

Važno je naglasiti da je zdrava prehrana samo jedan od važnih elemenata visoke kvalitete življenja, no potrebno je isto tako i izbjegavati stres jer on dovodi do povećanog optoka krvi zbog ubrzanog lupanja srca te povećanja razine adrenalina, a samim time povećava se i kolanje i razina toksina u krvi. Svakako, osim namirnica iz ekološkog uzgoja treba voditi računa i o načinu spravljanja obroka od svježih namirnica, te o korištenju kvalitetnih prirodnih dodataka prehrani.

Zar je čudno onda da je tolika eksplozija rakova i razno raznih drugih bolesti ali uporno se krive cigarete i genetika (ne kažem da je pušenje zdravo ali nije ni krivo kako se želi prikazati,uostalom dežurni krivac mora postojati....)
__________________
[Vrh] Go down
cassia
Totalno relaxiran
cassia


Female
Broj postova : 2455
Lokacija : Greenwood
Datum registracije : 07.08.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime07.10.10 11:51

Vitaminčeki u bočicama

Mi ih gutamo, no umjetno proizvedeni vitamini štete zdravlju. Sintetizirani E, A ili D dokazano povećavaju mogućnost smrti do čak 18 posto. Vitamine uzimajte samo iz hrane...je tema ovog posta i ja vjerujem daje tako.Naravno da sam i ja u skupini onih koji su naivno vjerovali da vitamini iz bočice zaista pomažu...no biti ću iskrena prvo prema sebi,nisam se osjećala ni jače,ni energičnije a zdravlje mi je hvala Bogu bilo o.k. i sa i bez tih vitamina.Tako da sam i sama shvatila da je bolje piti limunadu,jesti greipfriuth i naranče,dubiti kivi i guliti banane....jer
Uzimanje umjetno proizvedenih vitaminskih sastojaka može ozbiljno ugroziti zdravstveno stanje organizma, pokazala su istraživanja međunarodne znanstvene asocijacije, a rezultati su objavljeni u biltenu Američkog medicinskog udruženja.

U istraživanju je sudjelovalo oko 250.000 osoba na kojima su vršena testiranja reakcije organizma na umjetno sintetizirane vitamine.

Na ispitivanju je najbolje prošao sintetiziran vitamin C koji nije pridonio zdravlju ispitanika, ali ga nije ni pogoršao. Vitamin E je povećao rizik smrti za 4%, dok je sintetizirani vitamin A povećao mogućnost smrti za 18%. Veće količine umjetnog vitamina D pojačale su pojavu zgrušavanja krvi kojom se povećava rizik od tromboze.

Znanstvenici su utvrdili kako umjetno napravljeni vitamini ne mogu pomoći čovjeku već mu samo mogu naškoditi te da je vitamine u organizam potrebno unositi isključivo preko prehrambenih proizvoda u kojima se oni nalaze u prirodnom obliku. Pa prema tome ja sam zaboravila na vitaminčiće iz bočice,zanemarila reklame prepune pametnih savjeta i preporuka po pitanju istih i potrudila se da gulim voće po mogućnosti ono manje otrovno( vidi prethodne postove), zasada se osjećam odlično,prehlađena nisam bila već četiri godine a gripa što je to?....
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5695836,00.html
[Vrh] Go down
cassia
Totalno relaxiran
cassia


Female
Broj postova : 2455
Lokacija : Greenwood
Datum registracije : 07.08.2010

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime10.10.10 15:54

Popis namirnica najzagađenijih i najmanje zagađenih namirnica po trgovačkim centrima:

najzagađenije: jabuke

paprike

celer

trešnje, višnje

grožđe

(iz uvoza)

nektarine

breskve

kruške

krumpir

maline

jagode

špinat
Najmanje zagađeno:

šparoge

avokado

banane

brokula

cvjetača

kivi

mango

luk

papaja

ananas

kukuruz


[Vrh] Go down
Gost
Gost
Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime10.10.10 17:13

Uf... cass svaka čast, stvarno si si dala truda... Puno toga sam znala, ali ne ovoliko...

Stvarno kao što kaže Walle, čovjeku dođe da sasvim prestane jesti
[Vrh] Go down
Sponsored content

Hrana danas pogubna po zdravlje Empty
PostajNaslov: Re: Hrana danas pogubna po zdravlje   Hrana danas pogubna po zdravlje I_icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Hrana danas pogubna po zdravlje
[Vrh] 
Stranica 1 / 2.Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Hrana za zdravlje vašeg srca i krvnih žila
» Hrana
» Egzotična hrana
» Masna hrana
» Proljetna hrana

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Društvo i zabava :: Na rubu znanosti :: Teorija zavjera-
Forum(o)Bir: