|
| Rade Serbedzija | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Rade Serbedzija 06.04.10 15:48 | |
| Uzalud je budim
Budim je zbog sunca koje objasnjava sebe biljkama zbog neba razapetog izmedju prstiju budim je zbog reci koje peku grlo, volim je usima treba ici do kraja sveta i naci rosu na travi budim je zbog dalekih stvari koje lice na ove ovde zbog ljudi koji bez cela i imena prolaze ulicom zbog anonimnih reci, trgova budim je zbog manufakturnih pejzaza, javnih parkova budim je zbog ove nase planete koja ce mozda biti mina u raskrvavljenom nebu zbog osmeha u kamenu drugova zaspalih izmedju dve bitke kada nebo nije bilo vise veliki kavez za ptice nego aerodrom moja ljubav puna drugih je deo zore koju budim budim je zbog zore, zbog ljubavi, zbog sebe, zbog drugih budim je, mada je to uzaludnije negoli dozivati pticu zauvek sletelu
Sigurno je rekla neka me trazi i vidi da me nema ta zena sa rukama deteta, koju volim to dete koje je zaspalo ne obrisavsi suze koje budim uzalud, uzalud, uzalud uzalud je budim jer ce se probuditi drukcija i nova, uzalud je budim jer njena usta nece moci da joj kazu uzalud je budim ti znas, voda protice, ali ne kaze nista uzalud je budim treba obecati izgubljenom imenu necije lice u pesku
ako nije tako odsecite mi ruke i pretvorite me u kamen |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Rade Serbedzija 06.04.10 15:49 | |
| Ne daj se Ines
Ne daj se Ines Ne daj se godinama, moja Ines drukcijim pokretima i navikama jer jos ti je soba topla prijatan raspored i rijetki predmeti imala si vise ukusa od mene tvoja soba divota gazdarica ti je u bolnici uvijek si se razlikovala po boji papira svojih pisama, po poklonima pratila me sljedeceg jutra oko devet do stanice i rusi se zeleni autobus tjeran jesenjim vjetrom kao list niz jednu beogradsku padinu u vecernjem sam odijelu i opkoljen pogledima
Ne daj se mladosti moja, ne daj se Ines
Dugo je pripremano nase poznanstvo i onda slucajno uz vrucu rakiju i sa svega nekoliko recenica, lose prikrivena zelja tvoj je nacin gospodje i obrazi seljanke prostakuso i plemkinjo moja pa tvoje grudi, krevet i moja soba objesena u zraku kao narandza kao narandzasta svjetiljka nad zelenom i modrom vodom Zagreba proleterskih brigada 39 kod Prkovic pokisla ulica od prozora dalje i sum predvecernjih tramvaja lijepi trenuci nostalgije, ljubavi i siromastva upotreba zajednicke kupaonice i molim vas, ako netko trazi
Ne daj se Ines
Evo me ustajem tek da okrenem plocu da li je to nepristojno u ovakvom casu Mozart Requiem Agnus Dei meni je ipak najdrazi pocetak raspolazem s jos milion njeznih i bezobraznih podataka nase mladosti koja nas pred vlastitim ocima vara, i krade, i napusta
Ne daj se Ines
Poderi pozivnicu, otkazi veceru, prevari muza odlazeci da se pocesljas u nekom boljem hotelu dodirni me ispod stola koljenom generacijo moja, ljubavnice
Znam da ce jos biti mladosti, ali ne vise ovakve u prosjeku 1938 ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite i ta ce mi mladost tesko pasti a bit ce ipak da ste vi u pravu jer sam sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno a ponovo pocinje kisa, kao sto vec kisi u listopadu na otocima more od olova i nebo od borova udaljeni glasovi koji se mijesaju glas majke, prijatelja, kceri, ljubavnice, broda, brata na brzinu pokupljeno rublje pred kisu i nestalo je svjetla s tom bjelinom jos malo setnje uz more i gotovo
Ne daj se Ines |
| | | Gost Gost
| Popodnevna pjesma
Upucujem ovu lijenu popodnevnu misao njeznu i pohotnu u ono dvoriste u kojem sam vas gledao, draga susjedo
Tisucu devetsto pedeset sedme godine kada je bila jesen slicna ovoj i kada su jos u moj san udarali prozori roditeljske kuce utopljene u sibenskoj jugovini
U gradu koji je postajao moja bolnica a mojom napola razbudjenom glavom kolali prvi tramvaji plavi i uspavani adresiram tamo ovu misao i kazem steta
Bili ste ljubavnica mog cimera od osam do jedanaest svakog jutra kako ste se zvali Ema, Selma Alma, Adela da li je sto izmijenilo vase lice oci i trbuh
A kako sam vam zavidio vracajuci se iz setnje od osam do jedanest izjutra uz cetvrt kruha i mlijeko u jednom blijedom Pescenickom mljekarstvu
Svim je bojama vec moj prvi studentski rujan dodavao malo crnog i malo tamnozelenog i danas Vam iskreno kazem steta, steta
Vise vjerojatno i niste za takva sta ponovo ono dvoriste vrijeme je za nedjeljni ribolov i vas suprug odlazi
Vi znaci danas dolazite jos ranije u moju sobu, oko pola sedam a ja bas izlazim, steta jer moj je cimer mrzovoljan tako rano i ja bih Vam vjerojatno pruzio vise
Ali ja idem u setnju i setao sam tako godinu i drugu i ne da Vam se hvalim, bilo je toga kakve sve zemlje, pica, kakva mora gdje sam sve bio, gdje sam sve ljubio i kakve zene
Jer vama otvoreno mogu reci kuda sam sve setao po kisi ujutro nekakav vlak je istruo u crnom proljecu u Poljskoj, blizu Rusije
Kakvu sam tamo zenu ostavljao, isukrste i kakva je mene ostavljala na sjeveru pijuci neko nerazgovjetno pice svog naroda daleko, daleko, kao u snovima
Opet netko ovdje u Zagrebu u Jurijevskoj pa oci providne i dragocjene jedne cehinje iz Brna, Vozderkove
Premjestene zauvijek u moju utrobu a takav snijeg i sve sto treba bilo je, bilo ali ono dvoriste u kojem sam vas vidjao izmedju dva neodredjena stabla crna od vlage one jeseni
Vas tako obicnu i raskalasnu domacicu i mirisi koje ste ostavljali u mojoj sobi U sezonama 1957,58 i sljedece steta, nepovratno steta
Niceg nema, niceg nema od tebe od mene |
| | | Gost Gost
| Vec sam ti pricao to
Da li znas, i ja sam nekada imao grad ulice, draga lica u dvoristu pod kestenom stol, nekada prasnjava slika i cesta od sna curice, drugova pjesma u dusi se budi djetinjstvo
Zamisli, mirise lipa i ljeto je tu kasnije snjegovi, pramen sam magle pod neonskim svijetlom u zimu pricam ti, im'o sam druga k'o brata ja sada pustinja, ceznjiva pisma pacifik od tuge i sjecanja, kazu sudbina
Ta kurva bol ime mora imati i razlozi milion prica, al' svaka vodi samo do pustosi pitam, da li znas, a znam da ne znas nit' ces ikad shvatiti a i zasto bi, oprosti, to gorka tecnost iz mene gluposti govori
Nije nostalgija, ta je romanticno nevino cedo spram ovih stanja necu da spominjem rat i uzase politiku i slicna sranja necu da ponavljam, pravda ne postoji ta to je jasno bar hocu da dopustim suzu ljubavi sa njom sam divan par kasno je, znam
Curi noc, svaka je mala vjecnost za mene da, znam, moras poc, o, kako nervira kad zadnji autobusi se izgube pitam, da li znas, i ja sam nekada imao grad ulice, draga lica u dvoristu pod kestenom stol ah, vec sam ti pricao to |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Rade Serbedzija 06.04.10 15:50 | |
| Pismo iz Londona
Dodju tako, ponekad neke tamne ure sjetim se drugara starih ili neke davne cure
Zatvorim oci polako boli me sjecanje svako dodju tako, ponekad neke tamne ure
Vratim se mladosti svojoj i prvoj cigareti sjetim se ljubavi prve i prepustim se sjeti
Zamisljam gradove stare ulice, trgove, ljude dodju tako, ponekad neke tamne ure
Ja mogu sve razumijeti i mogu sve oprostiti a tesko mi nekako zivjeti bez tebe, stari moj
Ref. Od Mure sve do Morave ako se svi zaborave ostat ce uvijek poneki mornar panonski
Ponekad napisem pismo adresu imam u glavi kazu, zajedno vise nismo drug mi u drugoj državi
A nekad znali smo skupa brzim preko Bosne na sto je ovo izaslo tri im matere rosne
I tako, svake noci sjetim se pjesme tvoje sto mi vrijedi sto znam da samo tuge postoje
Popijem malo vina pa mi je nekako lakse princip je uvijek isti sve su ostalo, zna se |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Rade Serbedzija 06.04.10 15:50 | |
| Rastanak
Jos nocas, draga, budi tu kraj mene ti u nasoj sobi sjecanje nek izgori
Ref. Poleti, ptico, pustim poljem rasiri krilo ranjeno i leti, ptico, kraju boljem sokol te nije volio
Jos nocas, draga, njeznost stara govori to traze luku mojih snova brodovi
Ref.
Jos nocas, draga, Don Kihot zivi u meni jos samo nocas zablude smijesne i ovaj vjetar pijani jos samo nocas
Ref.
Jos nocas, draga, tuga tuzno mirise jos samo nocas sutra sam stranac, sutra sam daleko, najdalje jos samo nocas
Ref.
Svu noc je padala kisa i drveni pod je skripao dok sam se spremao za put taksi je cekao pred vratima i telefon je poceo da zvoni na stolu su ostale stare fotografije u sobi miris vina
Jos nocas, draga ja gledam svijetla ovog grada jos nocas, draga, putujemo mrak i ja samo jos nocas mrak i ja |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Rade Serbedzija 06.04.10 15:51 | |
| Zaboravi
Ako me sretnes negdje u gradovima stranim po kojima se muvam u posljednje vrijeme
Sretni me kao da me sreces prvi put nismo li se mi vec negdje vidjeli kazi i zaboravi
Zaboravi, dane koje smo nekada zajedno i noci zaboravi gradove kojima smo mjenjali imena i ucrtavali u karte samo nama dostupne
Onaj hlad pod maslinama u nasoj uvali, uvali mirnih voda otok nas i ime broda pjesnika koji nas je tamo nosio
Zaboravi da si ikada rekla da me volis i kako se nikada, nikada necemo rastati
Treba zaboraviti naslove knjiga koje smo zajedno citali filmove koje smo gledali Hemfri Bogarta i Kazablanku narocito zaboravi
Ulicu divljih kestenova s pocetka Tuskanca
I onaj nas poljubac na kisi za koga bi znala reci nikada necu zaboraviti molim te zaboravi
I kada ti kazem da zaboravis kazem ti to zato sto te volim kazem ti to bez gorcine
Otvori oci ljubavi nasim gradom prosli su tenkovi odnijeli su sobom sve sto smo bili znali, imali, zato, zaboravi
Cemu sjecanja pogledaj kako tresnja u tvome vrtu iznova cvjeta svakoga proljeca nasmijesi se jutru koje dolazi zagrli bjelinu novih dana i zaboravi
Kasno je vec dragana hocu da kazem, zreli smo ljudi to jest, nismo vise djeca
I znam da nije lako i znam da mozda i boli ali pokusaj, molim te pokusaj zaboravi
I ako me sretnes negdje u gradovima stranim po kojima se muvam u posljednje vrijeme
Sretni me kao da me sreces prvi put hej, nismo li se mi vec negdje vidjeli kazi i zaboravi |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Rade Serbedzija 06.04.10 15:51 | |
| Slovenska
Pise mi majka iz Beograda brine se kako mi je oni su, kaze, u redu pitaju kako sam ja
Ref. U mome zive nemiru pobratimstva lica u svemiru polako ucim slovenski
Pisu mi djeca iz Zagreba brinem se kako im je oni su, kazu, u redu pitaju kako sam ja
Ref.
Ponekad popijem pice s' predsjednikom Republike pita me kako mi je ne brini, kazem, sve je u redu igram svoju predstavu jer
Ref.
Stanujem u Ljubljani ekskluzivan kraj industriska zona, Fuzine sretnem neke zemljake pitam ih, kako je
Ne brini majstore, gura se djeca idu u skole polako uce slovenski jer
Ref.
Po casi ucim se slovensko
Kaj ti je deklica zakaj si zalosna kaj mi je, nic mi ni srce me boli |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Rade Serbedzija | |
| |
| | | | Rade Serbedzija | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 284 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 284 gostiju. :: 1 Bot
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943552. in 18084 subjects
|
|