| Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? | |
|
|
|
Autor/ica | Poruka |
---|
californiamen Totalno relaxiran
Broj postova : 2464 Godine : 124 Datum registracije : 17.11.2009
| Naslov: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 24.11.09 19:00 | |
| ( I.dio) Titanic je potonuo..Nalazite se u čamcu u kojem se nalazi 7 osoba i koji više ne može primiti niti jednu jer bi se prevrnuo u hladnu vodu.. Oko vas su unesrećeni koji se očajnički pokušavaju primiti za rub i popeti u čamac.. U vašem čamcu je i jedan od starijih i iskusnih kapetana Titanica koji naređuje da se unesrećeni što se približuju ili drže za rub čamca..odgurnu nazad u smrt.. Što ćete učiniti? Savjest mora izabrati..Fusnota: U tom iznimnom skupu sposobnosti koje nam omogućuje proširena svijest, dvije sposobnosti zaslužuju posebno isticanje: prvo, sposobnost da se uzdignemo iznad diktata dobitka i gubitka, koji nam nameću dispozicije vezane uz preživljavanje; drugo kritičko prepoznavanje nesklada koji nas tjera da tragamo za istinom i žudimo za uspostavom normi i ideala za upravljanje ponašanjem i za analizu činjenica. Te dvije sposobnosti nisu tek moji najbolji kandidati za vrhunac ljudske posebnosti, nego su ujedno i one koje omogućuju istinsku ljudsku funkciju koju tako savršeno opisuje jedna riječ – savjest.Na vrhunac ljudske vrsnoće ja ne stavljam ni temeljnu ni proširenu svijest. Svijest je preko potrebna, ali ne i dovoljna da bi se dosegao trenutni vrhunac. Savjest je vrhunac.Vrlo je zanimljiv taj lančani slijed uzorka i posljedica: nesvjesna neuralna signalizacija individualnog organizma rada proto-ja, koje omogućuje pojavu temeljenog ja i temeljne svijesti, koji opet omogućuju pojavu autobiografskog ja, a ono pak omogućuje pojavu proširene svijesti. Na kraju lanca, proširena svijest omogućuje - savjest. ( A.Damagio, Osjećaj zbivanja) | |
|
| |
Niky VIP član
Broj postova : 13469 Godine : 40 Datum registracije : 07.07.2009
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 24.11.09 21:03 | |
| izbacila kapetana..i uzela dvoje djece umjesto njega | |
|
| |
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 24.11.09 23:32 | |
| - Niky je napisao/la:
- izbacila kapetana..i uzela dvoje djece umjesto njega
Ekstremne životne situacije..od nas traže da (pre)ispitujemo svoju savjest.. Možda bismo postupili sasvim drugačije..od mišljenja kojeg imamo sada? | |
|
| |
Tea Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 758 Godine : 54 Lokacija : Split Datum registracije : 01.11.2009
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 24.11.09 23:51 | |
| Ljudi su životinje u takvim momentima.Smatram da je sebičnost tu za vlastiti život na vrhuncu.Ekstremne situacije otkriju prave životinje kod ljudi ali i ljude koji imaju savjest. Baš je pitanje kako bi se tu netko postavio.Kapetan broda mora donijeti najbolju odluku jer je savjest njegova i odgovornost za putnike najveća.Kad tone brod...čak mu je i dunost da potone zajedno sa njim. Znam da je u Titaniku najviše poginulo onih najsiromašnijih u onim najmanjim razredima.Nisu se uspjeli spasiti...dok su bogati bolje prošli. | |
|
| |
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 24.11.09 23:52 | |
| - Tea je napisao/la:
- Ljudi su životinje u takvim momentima.Smatram da je sebičnost tu za vlastiti život na vrhuncu.Ekstremne situacije otkriju prave životinje kod ljudi ali i ljude koji imaju savjest.
Baš je pitanje kako bi se tu netko postavio.Kapetan broda mora donijeti najbolju odluku jer je savjest njegova i odgovornost za putnike najveća.Kad tone brod...čak mu je i dunost da potone zajedno sa njim. Znam da je u Titaniku najviše poginulo onih najsiromašnijih u onim najmanjim razredima.Nisu se uspjeli spasiti...dok su bogati bolje prošli. A - ti? Možeš li se staviti empatijski u tu situaciju? Možeš li pokušati dočarati tu dramatičnost i osjetiti kako bi TI reagirala u toj ekstremnoj situaciji? | |
|
| |
Tea Zagrijao tipkovnicu
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 25.11.09 0:05 | |
| Hmmm...ja sam neki čudan tip.U stresnim situacijama znam dobro reagirati,dok za neke jednostavne probleme nisam dobra.Faktor stresa ,puno osjećaja...napraviti pravu stvar...hmmm... Pitanje je...da sam sa djetetom...šta bi bilo?Bio bi mi važan samo njegov život...moj ne. Ako kapetan naređuje na čamcu da se ne smije nitko primiti,onda ne smije,jer će ostali stradati.I oni koji uđu u čamac...i svi ostali. Ali...biti u čamcu,i gledati djecu kako se utapaju.Da sam bez djeteta,recimo,ja bih ispala da djete uđe.U protivnom...bih šutala,jer u tako stresnoj situaciji ne mogu svi zapovijedati,inače je kaos.Pitanje je... procijeniti koliko može čamac izdržati prekrcaj još nekoliko.Koliko je potrebno riskirati? | |
|
| |
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 25.11.09 0:12 | |
| - Tea je napisao/la:
- Hmmm...ja sam neki čudan tip.U stresnim situacijama znam dobro reagirati,dok za neke jednostavne probleme nisam dobra.Faktor stresa ,puno osjećaja...napraviti pravu stvar...hmmm...
Pitanje je...da sam sa djetetom...šta bi bilo?Bio bi mi važan samo njegov život...moj ne. Ako kapetan naređuje na čamcu da se ne smije nitko primiti,onda ne smije,jer će ostali stradati.I oni koji uđu u čamac...i svi ostali. Ali...biti u čamcu,i gledati djecu kako se utapaju.Da sam bez djeteta,recimo,ja bih ispala da djete uđe.U protivnom...bih šutala,jer u tako stresnoj situaciji ne mogu svi zapovijedati,inače je kaos.Pitanje je... procijeniti koliko može čamac izdržati prekrcaj još nekoliko.Koliko je potrebno riskirati? Slažem se.. ..situacija uopće nije jednostavna.. Povinovati se naredbama autoriteta..i pristati da on " preuzme" ulogu naše savjesti.. Ili..djelovati u skladu sa savješću? Tako ekstremna i konfliktna situacija zapravo je priča o našim biološkim korijenima agresivnosti i konfliktnim stanjima, to jest, našim reakcijama u konfliktnim okolnostima.. U psihologiji ( iako je ovo tema vezana uz etičko ponašanje..) postoji tzv. kognitivno-neasocijacijska teorija koja tumači da u tako ekstremnoj situaciji dolazimo u tzv. negativno afektivno stanje koje generira dvojak odgovor: a) agresija..b) bijeg iz neugodne situacije..Intelektualni procesi ( mix "iskustvo") izabrati će tada reakciju na ovaj ekstremni konflikt.. Tako da, zapravo, previše faktora postoji da bismo dali jednoznačan i nedvosmislen odgovor.. ps. Sutra ću krenuti na II. dio.. | |
|
| |
Tea Zagrijao tipkovnicu
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 25.11.09 0:14 | |
| Dobro je he he...da malo preispitam svoju savjest.Baš mi to treba | |
|
| |
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 25.11.09 0:21 | |
| - Tea je napisao/la:
- Dobro je he he...da malo preispitam svoju savjest.Baš mi to treba
Ajde, pošto je već "sutra" ( 0,16..) evo drugi dio.. U vašem čamcu ostali su ( nakon što ste odgurnuli sve one utopljenike..) svih 7 osoba i to: - kapetan ( već spomenut..)
- trudnica
- muž trudnice
- učiteljica
- liječnik
- vojnik
- svećenik..odjednom svi primjećuju da čamac ima rupu. Ubrzo će potonuti ako se iz njega u hladnu vodu Atlantika ne izbace tri osobe. Preuzimite ulogu onog za koga smatrate da sigurno mora ostati i izaberite još troje za spas, a troje valja žrtvovati. Kojih troje po vašem mišljenju? Zašto baš oni? Ukratko argumentirajte.. | |
|
| |
Niky VIP član
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 25.11.09 7:20 | |
| ostajem pri svome da bih izbacila kapetana...ekstremne životne situacije ne dovode u pitanje moju savjest...uvijek postupim kako treba...možda se to tog trenutka ne čini tako...ali eto do sada je uvijek ispalo kako treba... Kapetan - Vojnik - Svečenik - on je tu da prihvača kako oni kažu '' volju Božju '' njegova nauka vjere vodi ga na to da se žrtvuje u datom trenutku za one slabije... Ostavljam znači trudnicu, muža, liječnika, učiteljicu.. | |
|
| |
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 25.11.09 9:39 | |
| - Niky je napisao/la:
- ostajem pri svome da bih izbacila kapetana...ekstremne životne situacije ne dovode u pitanje moju savjest...uvijek postupim kako treba...možda se to tog trenutka ne čini tako...ali eto do sada je uvijek ispalo kako treba...
Kapetan - Vojnik - Svečenik - on je tu da prihvača kako oni kažu '' volju Božju '' njegova nauka vjere vodi ga na to da se žrtvuje u datom trenutku za one slabije... Ostavljam znači trudnicu, muža, liječnika, učiteljicu.. Zašto trudnicu, muža, liječnika, učiteljicu...? Zašto kapetana i vojnika? Svećenik je " izbačen" po kriteriju samožrtvovanja...ali ostali? | |
|
| |
Niky VIP član
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 25.11.09 9:51 | |
| Ostali jednostavno zato....trudnicu zato što je trudna..muža zato da žena ne bude sama...liječnika zato što če možda biti potreban na brodu...a uostalom nastavit če lječiti ljude..učiteljicu eto tako... | |
|
| |
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 25.11.09 10:02 | |
| - Niky je napisao/la:
- Ostali jednostavno zato....trudnicu zato što je trudna..muža zato da žena ne bude sama...liječnika zato što če možda biti potreban na brodu...a uostalom nastavit če lječiti ljude..učiteljicu eto tako...
Da, taj kriterij "trudnice" ( nosi još jednu osobu..) i muža / zaštite i skrbi../..je čest. Liječnik isto govori o osnovnim potrebama.. Učiteljica? Hmmm...to je već zanimljivije? Zašto misliš da je ona u srazu s vojnikom ili kapetanom vrijedna žrtve? | |
|
| |
Niky VIP član
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 25.11.09 10:07 | |
| Zato što če možda iz tog iskustva prenjeti na dijecu...osječaje koje je ona u tom trenutku doživjela i pokazati im zapravo kako je život ne predvidljiv i da treba možda uživati u svakom trenutku svoga života..biti zadovoljan i sretan što ti je život dan. Jer život je dar. | |
|
| |
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 25.11.09 10:11 | |
| - Niky je napisao/la:
- Zato što če možda iz tog iskustva prenjeti na dijecu...osječaje koje je ona u tom trenutku doživjela i pokazati im zapravo kako je život ne predvidljiv i da treba možda uživati u svakom trenutku svoga života..biti zadovoljan i sretan što ti je život dan. Jer život je dar.
Ok, Niky...iznijela si argumente, vidjet ćemo..hoće li još netko sudjelovati...prije nego što prijeđemo na III. razinu.... | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 25.11.09 10:22 | |
| "Izbacila" bih: -vojnika -svečenika -učiteljicu Ostavila bih kapetana iz razloga što on mi je utjelovljenje neke ajmo reći psihičke borbe na brodu,taj kojeg smatram da je bitno da ostane baš radi tog nekog mira i držanje svega pod kontrolom(koliko je to uopće moguće u tom trenu),trudnicu baš iz toga razloga što još je jedan život u njoj,lječnika zbog njegovog posla. Svečenik, kao što je navela Niky slažem se s njom,vojnik u toj nekoj mojoj prosudi od svih njih on i učiteljica mi nemaju ulogu kao drugi koje bi ostavila,zašto ne znam ni sama objasniti kako kaže Niky eto tako |
|
| |
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 25.11.09 10:26 | |
| - ana je napisao/la:
- "Izbacila" bih:
-vojnika
-svečenika
-učiteljicu
Ostavila bih kapetana iz razloga što on mi je utjelovljenje neke ajmo reći psihičke borbe na brodu,taj kojeg smatram da je bitno da ostane baš radi tog nekog mira i držanje svega pod kontrolom(koliko je to uopće moguće u tom trenu),trudnicu baš iz toga razloga što još je jedan život u njoj,lječnika zbog njegovog posla.
Svečenik, kao što je navela Niky slažem se s njom,vojnik u toj nekoj mojoj prosudi od svih njih on i učiteljica mi nemaju ulogu kao drugi koje bi ostavila,zašto ne znam ni sama objasniti kako kaže Niky eto tako Hmmm..zanimljivo.. Kapetan je "izraz" povjerenja u autoritet i red? Da, često u ovoj igri-radionici...kapetan "ostaje" zbog naše potrebe za sigurnim vodstvom, valjda je to atavizam "vođe čopora".. Da, shvaćam...osnovni kriterij uvijek nam dovodi TRUDNICU..kao najmanje jaku osobu koja nosi još dijete, pa ona gotovo nikada ne biva žrtvovana.. | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 25.11.09 10:39 | |
| Da,trudnica kad pogledam zašto bih žrtvovala dva života,ako mogu jedan,to je tako.A što se kapetana tiče,uvijek je netko vođa,i njega vidim u toj ulozi. |
|
| |
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 25.11.09 10:41 | |
| - ana je napisao/la:
- Da,trudnica kad pogledam zašto bih žrtvovala dva života,ako mogu jedan,to je tako.A što se kapetana tiče,uvijek je netko vođa,i njega vidim u toj ulozi.
Ok, aj' možda još tko želi komentirati..pa ćemo na III. dio... | |
|
| |
Tea Zagrijao tipkovnicu
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 25.11.09 11:08 | |
| Ja bi kapetana prvog izbacila.On je uvijek odgovoran za cijelu katarzu i kad brod potone ,osnovna mu je dužnost da potone s njim.To je po meni pravilo.On bi se sam trebao ponuditi i žrtvovati svoj život. | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 25.11.09 11:13 | |
| Da,ali isto tako je pravilo da kapetan zadnji ostane na brodu koji tone,ili griješim? |
|
| |
Tea Zagrijao tipkovnicu
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 25.11.09 11:16 | |
| Može biti i ja sam to čula.Nekako sam dala ipak svoju definiciju. | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 25.11.09 11:18 | |
| Da,kao i ja što bih ga izbacila ,ti bi ga pustila shvaćam te potpuno |
|
| |
Tea Zagrijao tipkovnicu
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 25.11.09 11:48 | |
| Da ...bilo bi najpoštenije da se sam kapetan ponudi..U toj situaciji bi on to sam trebao predložiti...samo pitanje je kako bi se uopće ko htio izbaciti i kako bi se mogao izbaciti.Bilo bi kaosa.Ljudi su baš životinje u tom momentu. | |
|
| |
flo Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 204 Godine : 110 Datum registracije : 22.11.2009
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? 25.11.09 13:02 | |
| preko ruba čamca će: kapetan ( što on uopće radi u čamcu za spašavanje..kukavica.. trebao je časno ostati na "svom" brodu..) muž trudnice ( jer joj nije bio dobar.. i ona će poslije imati sretan život s ovim liječnikom iz čamca..) svećenik ( on je jako nesretan..i razmišlja o samoubojstvu.. jer je samo željom roditelja gurnut u tu profesiju a njegova prva i jedina ljubav iz mladosti je sada sretno udana žena..) | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? | |
| |
|
| |
| Propast Titanica ( moralna katarza u tri dijela)? | |
|