Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi

Početna stranicaRegistracijaLogin

Čuvajte kičmu i leđa

Go down 
+2
Tea
Blizanka
6 posters
Autor/icaPoruka
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female
Gemini Broj postova : 74186
Godine : 174
Datum registracije : 21.01.2009

Čuvajte kičmu i leđa Empty
PostajNaslov: Čuvajte kičmu i leđa   Čuvajte kičmu i leđa I_icon_minitime30.12.09 8:59

Bol u leđima je česta pojava, a najčešći uzrok je oštećenje kičme, mada, naprimjer, većina bolesnika smatra svaku bol u slabinskom dijelu leđa bubrežnom boli.

Na ponavljanu bol u leđima žale se najviše oboljeli koji imaju između 30 i 40 godina, dakle to su osobe u najboljoj radnoj i životnoj kondiciji, a zbog bolova često izostaju s posla.

Kako nastaje takva bol? Pri nekoj neprimjerenoj kretnji, saginjanju ili naprezanju naglo se osjeti jaka bol u leđima koja više ne dozvoljava ispravljanje kičme. Bolni su svaki, pa i najmanji pokret kičme, kašalj, kihanje, smijeh ili naprezanje pri pražnjenju crijeva.

Bol nastaje kada hrskavično tkivo (intervertebralni disk), koje se nalazi između trupova pršljenova, probije svoj ligamentarni prsten i pritisne bogatu mrežu osjetnih nervnih završetaka.

Pored liječenja i drugih tretmana takav bolesnik mora voditi računa o načinu života i ponašanju pri svakodnevnoj aktivnosti. Evo osnovnih preporuka:

1. Sami ne podižite težak teret.

2. Kad nešto podižete, radite to iz čučnja (korištenjem snage mišića nogu kompenzira se i štititi kičma). Prilikom podizanja kičma mora biti uspravljena
(podizanjem tereta od 50 kg pritisak na diskuse slabinske kičme je 3,5 puta veći ukoliko ga podižemo savijene kičme).

3. Za ležanje/spavanje koristite krevet i jastuk koji omogućuju da kičma bude ispravljena i rasterećena (hrskavica se obnavlja i raste tokom spavanja).

4. Iz kreveta treba ustajati oslanjajući se na ruke, a ne naprezanjem trbušnih mišića.

5. Koristite Williamsov položaj pri kojem je kičma rasterećena (polusavijen kuk i koljeno) .

6. Sjedite pravilno s jastukom iza leđa.

7. Podesite radnu površinu tako da je ona pri sjedenju u visini laktova, a pri stajanju u visini kukova

8. Izbjegavajte nagle (posebno rotatorne) pokrete pri ulasku i izlasku iz automobila (unošenje nekog tereta i sl.).

9. Baviti se sportom (plivanje, hodanje i slično).

10. Blagovremeno i pod nadzorom ljekara korigirajte urođene i stečene deformitete.

11. Pravilno vježbajte jačajući mišiće leđa, pravilno vježbajte trbušne mišiće, održavajte elastičnost zglobova) .

12. Na vrijeme započeti prevenciju i terapiju protiv osteoporoze. Ona je najčešće problem žena u menopauzi, ali prevencija započinje znatno ranije.

13. Redovno, 1-2 puta godišnje, obnavljajte program fizikalne terapije.

Širenje bolova

Kod manjih iskliznuća diska bol ostaje lokalizirana u slabinskom dijelu kičme. Međutim, ako je iskliznuo (hernirao) veći dio intervertebralnog diska, bol je intenzivnija, te se često projicira i u jednu polovicu stražnjice, duž stražnje strane bedara i potkoljenice sve do stopala, uz utrnutost vanjske strane stopala ("išijas").

Čuvajte kičmu i leđa 2525_3835082816_86884fac7f.small

Čuvajte kičmu i leđa Admin10
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-po
Tea
Zagrijao tipkovnicu
Tea

Female
Capricorn Rooster
Broj postova : 758
Godine : 54
Datum registracije : 01.11.2009

PostajNaslov: Re: Čuvajte kičmu i leđa   Čuvajte kičmu i leđa I_icon_minitime30.12.09 12:22

I životni uvjeti igraju ulogu i sam posao.Vozači uvijek imaju problema sa kičmom ili ljudi koji rade teže poslove na bauštelu.Dok sam bila mlađa preo student servisa sam radila svakakve poslove i dizala terete sama i nije mi ništa smetalo,ni hladnoća ni vrućina,bila sam ko' avion.
Jedino me jednom kičma uhvatila dok je moj malac bio beba.Volio je da se nosa i da se ljulja i...nikad kraja.Zato smo se dobro izšetali po parkićima i izletima dok je bio manji i sve mi je to pomoglo.Sad nemam ništa od toga.
[Vrh] Go down
sime
Totalno relaxiran
sime

Male
Scorpio Pig
Broj postova : 1278
Godine : 53
Datum registracije : 06.09.2009

PostajNaslov: Re: Čuvajte kičmu i leđa   Čuvajte kičmu i leđa I_icon_minitime30.12.09 12:49

ma moja su ledja vec unistena njima nema spasa jel imam problema imam sa kukom samo kazu mi doktori da samo moze biti spas operacija a moze biti da ostanem nepokretan onda bolje je nista ne dirati dok moze moze
[Vrh] Go down
http://eseth.net/forum/
Kikica
VIP član
Kikica

Female
Taurus Goat
Broj postova : 43764
Godine : 45
Datum registracije : 04.03.2009

PostajNaslov: Re: Čuvajte kičmu i leđa   Čuvajte kičmu i leđa I_icon_minitime30.12.09 13:19

Sreća moja nemam s njima problema..malo nekada zabole..ali to je ako se po noći nahladim...ali muž zato jooaa..koji problemi ništa ne smije podići odmah ga uklješti..mora misliti kada se okreće kako će se okrenuti..nesmije nagle pokrete raditi..sagnuti se nekada nemože da sveže pertle na cipelama., čarapu navući na noge ...strašno nešto.
[Vrh] Go down
Wind
Totalno relaxiran
Wind

Female
Aquarius Rooster
Broj postova : 1722
Godine : 42
Datum registracije : 09.12.2009

PostajNaslov: Re: Čuvajte kičmu i leđa   Čuvajte kičmu i leđa I_icon_minitime30.12.09 13:58

Kikica je napisao/la:
Sreća moja nemam s njima problema..malo nekada zabole..ali to je ako se po noći nahladim...ali muž zato jooaa..koji problemi ništa ne smije podići odmah ga uklješti..mora misliti kada se okreće kako će se okrenuti..nesmije nagle pokrete raditi..sagnuti se nekada nemože da sveže pertle na cipelama., čarapu navući na noge ...strašno nešto.

Ahh kako ga opisa ko dedu od 100godina!
Hmmmm ma jesil ti 100% sigurna da on malo ne simulira da se izvuce iz kakvih poslova? Čuvajte kičmu i leđa 12363
[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica

Female
Taurus Goat

PostajNaslov: Re: Čuvajte kičmu i leđa   Čuvajte kičmu i leđa I_icon_minitime30.12.09 14:14

Jaooo e to i je stvar...
....nema simuliranja kod nejga.. nije ostajao kući..več se dizao redovno i obavljao sve to mora s takvim leđima..problem je bilo samo podići ga i poleći..posjesti u auto ..tko mu je pomagao da izađe ne znam bome.. Čuvajte kičmu i leđa 982261

A opis se samo čini kao da je dedeka od sto god..to je opis večine muških između 30-40 i dobro im kaže satistika ta njihova..ja od 10 muški gledano u prosjeku..dvojica ili jedan da nisu imali tih problema..
[Vrh] Go down
Wind
Totalno relaxiran
Wind

Female
Aquarius Rooster

PostajNaslov: Re: Čuvajte kičmu i leđa   Čuvajte kičmu i leđa I_icon_minitime30.12.09 14:28

Čuvajte kičmu i leđa 231479 ako naletis na tog jednog/dva koji iskacu iz tog prosjeka...obavezno da si mi javila! Čuvajte kičmu i leđa 31382
[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica

Female
Taurus Goat

PostajNaslov: Re: Čuvajte kičmu i leđa   Čuvajte kičmu i leđa I_icon_minitime30.12.09 14:34

..ma baš.. Čuvajte kičmu i leđa 73820 ..lovi sama..možda češ imati više sreće od mene.. Čuvajte kičmu i leđa 73820 ..vidi kako sma sebi dobro ulovila..
[Vrh] Go down
Wind
Totalno relaxiran
Wind

Female
Aquarius Rooster

PostajNaslov: Re: Čuvajte kičmu i leđa   Čuvajte kičmu i leđa I_icon_minitime30.12.09 15:17

Ma daj Kikice gdje ti je kolegijalnost? Čuvajte kičmu i leđa 12363
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster
Broj postova : 80666
Godine : 43
Datum registracije : 24.09.2008

PostajNaslov: Re: Čuvajte kičmu i leđa   Čuvajte kičmu i leđa I_icon_minitime30.04.10 20:43

Dobra pravila, šteta što ih se nisam pridržavao, pa mi je sad kičma u banani. zaboravio

Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/CarpeDiemCitatiMisliPoezija
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female
Gemini Broj postova : 74186
Godine : 174
Datum registracije : 21.01.2009

PostajNaslov: Re: Čuvajte kičmu i leđa   Čuvajte kičmu i leđa I_icon_minitime04.05.10 8:38

Gorane, nikad nije kasno da se pridrzavas ovih savjeta. Bolje se pridrzavati i ciniti sve da ne ide dalje, a ovo su bas dobri savjeti kojih bih se trebali pridrzavati i oni koji nemaju problema sa kicmom.

Čuvajte kičmu i leđa Admin10
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-po
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster
Broj postova : 80666
Godine : 43
Datum registracije : 24.09.2008

PostajNaslov: Izbjegnite bol donjeg dijela leđa   Čuvajte kičmu i leđa I_icon_minitime08.06.10 22:41

Čuvajte kičmu i leđa 2176faf775aa4b3bc93865e179d4a4ef_content_medium

Bol koja pogađa donji dio leđa može se kretati od rebara pa sve do iznad nogu. Donji dio leđa predstavlja poveznicu između gornjeg i donjeg dijela tijela i kao takav nosi veći dio naše tjelesne težine. Zbog te nezahvalne uloge, ovaj dio tijela je jednostavno ozlijediti pri podizanju, posezanju ili okretanju.
Svatko od nas je u određenom životnom periodu osjetio bol u donjem dijelu leđa. Dobra je vijest da ovaj neugodan simptom u većini slučajeva prolazi kroz tjedan - dva i to uz osnovnu brigu o samom sebi. Međutim, ako je bol snažna ili traje nekoliko tjedana, valja potražiti pomoć liječnika.
Kako do bolova u donjem dijelu leđa ne bi niti došlo, važno je biti svjestan radnji ili pokreta koji povećavaju rizik.
Bol u donjem dijelu leđa je često izazvana kombinacijom neopreznog obavljanja određene aktivnosti, naporom ili ozlijedom mišića i ligamenata koji podupiru kralježnicu. U rijeđim slučajevima, bol je uzrokovana bolešću ili deformacijom kralježnice.
Faktori rizika povećavu šansu za pojavu bolova u leđima. Što se više izlažemo tim rizicima to su veće šanse za pojavu boli.
Faktori rizika na koje ne možemo utjecati:
Srednja životna dob (rizik opada nakon 65. godine)
Pripadnost muškom spolu
Obiteljska sklonost bolovima u leđima
Prijašnja ozlijeda leđa
Trudnoća. Ženina su leđa pod priličnim opterećenjem dok nosi dijete.
Kompresijski prijelom kralježnice
Operacija leđa
Problem s kralježnicom koji sežu u djetinjstvo
Faktori rizika na koje možemo utjecati promjenom stila života ili medicinskim liječenjem:
Neredovito vježbanje
Obavljanje posla ili neke druge aktivnosti koja zahtijeva dugotrajno sjedenje, dizanje teških predmeta, savijanje ili okretanje, ponavljajuće pokrete ili stalno vibriranje, poput korištenja pneumatske bušilice ili upravljanja određenim vrstama teške mehanizacije.
Pušenje. Pušači su skloniji riziku za razvoj bolova u donjem dijelu leđa od nešušača.
Debljina. Višak kilograma, pogotovo oko struka, može izazvati naprezanje leđa.
Loše držanje. Sama pogrbljenost možda ne uzrokuje bol u donjem dijelu leđa, međutim ako dođe do naprezanja ili ozlijede, loše držanje može pogoršati bolove.
Stresan život. Vjeruje se da stres i drugi emocionalni faktori igraju ogromnu ulogu u razvoju boli donjeg dijela leđa. To se pogotovo odnosi na kroničnu bol. Naime, dok se nalazimo u stresnoj situaciji, nesvjesno naprežemo mišiće leđa.
Dugotrajna depresija
Dugogodišnje korištenje lijekova koji oslabljuju kosti, poput kortikosteroida.
Iako za sada još uvijek nema jasnih dokaza o mogućim načinima sprječavanja boli donjeg dijela leđa, svatko od nas se može potruditi da si zdravijim navikama osigura život bez boli!

K. Ramić

Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/CarpeDiemCitatiMisliPoezija
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Čuvajte kičmu i leđa   Čuvajte kičmu i leđa I_icon_minitime

[Vrh] Go down

Čuvajte kičmu i leđa
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Pijana mlada pala sa šest metara i slomila kicmu