Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi

Početna stranicaRegistracijaLogin

Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?

Go down 
+3
Tea
Niky
californiamen
7 posters
Go to page : Previous  1, 2
Autor/icaPoruka
californiamen
Totalno relaxiran
californiamen

Scorpio Broj postova : 2464
Godine : 124
Datum registracije : 17.11.2009

Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 Empty
PostajNaslov: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 I_icon_minitime23.11.09 10:02

First topic message reminder :

Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 8-Synapses

Jučer sam malo spomenuo ovaj fenomen u psihologiji, vrlo zanimljiv, pa da proširim… Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 432419

Leon Festinger, psiholog istraživač na Sveučilištu Stanford predložio je vrlo utjecajnu a danas već slavnu teoriju kognitivne disonance..( misaono nesuglasje..) Kognitivna disonanca događa se kada imamo dva kognitivna sadržaja koja su psihološki protuslovni. Takvo stanje stvara nelagodu i stres različitog stupnja ovisno o važnosti te disonance u životu...
Ta nelagoda nas tjera i motivira da nešto promjenimo kako bismo smanjili pritisak. Budući da ne možemo promijeniti ponašanje ( jer smo to već napravili ili su situacijski pritisci preveliki) – mi mijenjamo stavove.. Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 267525

Npr. ako je neka osoba prisiljena zahtjevima eksperimentatora održati govor u prilog stajališta koje je u suprotnosti s njezinim vlastitim mišljenjem, tada će se stavovi govornika pomaknuti u smjeru onih koje zastupa u svom govoru..
To je zapravo psihološki mehanizam odbrane - način da smanjimo neugodu, mijenjamo svoje privatno stajalište kako bismo ga uskladili sa ponašanjem..Fastinger je ustvrdio da će promjene u stavovima i prosudbama biti najveće uz veliku disonancu..

Jedno od bitnih i važnih pitanja u teoriji konzistentnosti stavova i ponašanja, uočavanja odnosa u procesu stvaranja stava, evaluaciji objekta kao definiciji pobudljivosti stava je upravo pitanje: zašto neke osobe imaju konzistentniji ( dosljedniji) - stav od drugih?
O tome su dosta veliki doprinos dali psiholozi Fazio i Zanna i samo ukratko reći ću neke njihove zaključke.Ključno što je rezultat njihovih istraživanja jeste nešto što oni nazivaju: koncept samomotrenja..
Svaki stav ima afektivnu i kognitivnu komponentu.. Osobe koje na ljestvici samomotrenja imaju nisku vrijednost, to jest, ne
oslanjaju se na koncept samomotrenja u smislu da procjenjuju svoj stav s obzirom na socijalnu komponentu stava, na funkcionalnost i kontrolu bihevioralnog ( ponašanja) , već su - suprotno - vođeni afektivnim i proces samomotrenja je skroman - imaju manju konzistentnost( dosljednost) stava u odnosu na ponašanje.. Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 147761
Dakle, upravo taj indeks samomotrenja je predikator ponašanja. Osobe visokog indeksa samomotrenja traže oslonac u kognitivnom i tu se u tom dijelu pokazuje veća prediktaibilnost konzistencije ( predviđeno ostvarenje dosljednosti).

Jedno mislim, drugo radim, treće govorim - da li je ovaj fenomen prisutan kod Vas? Primjećujete li ga i u vašoj okolini? Što mislite o tome? Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 554834

Zadnja promjena: californiamen; 23.11.09 10:22; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down

Autor/icaPoruka
Tea
Zagrijao tipkovnicu
Tea

Female
Capricorn Rooster
Broj postova : 758
Godine : 54
Datum registracije : 01.11.2009

Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 I_icon_minitime12.12.09 0:01

californiamen je napisao/la:
A, čuj, možda ipak postoji indirektna gratifikacija, možda si zadovoljna pažnjom, osjećajem važnosti, nekim sporednim "darovima" koji ti ipak onemogućuju da se odrekneš - "vampira"? Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 554834

Vidjet ću...pažnje imam dovoljno u familiji,a kad dajem ne tražim ništa zauzvrat.Samo je problem kad se uspričam...ne znam stat.Uvaljujem se u tuđe probleme(iako se pokušavam skonit) a znam riješenje...samo mi je teško direktno osobi reći.Problem mi je naivnost,pa želim pomoći, a nema smisla.I znam da nema smisla i upadam u neki začarani krug.

Sa svojim baš pravim prijateljicama,se nikad ne uvaljujem  ovakve neke razgovore.Sve dobre stvari i kod mene i kod njih...nikad jadanja.Ako i budu neke malo teže situacije riješimo na način da odemo na piće,u društvo i dobro se ismijemo.Tako sve prođe...ništa nije strašno.
[Vrh] Go down
californiamen
Totalno relaxiran
californiamen

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 I_icon_minitime12.12.09 11:42

Pa, jeste, važno je da se prepoznaju granice tolerancije, da znamo odrediti kada nas nešto toliko iritira da dolazimo u status "žrtve"..
No, ponekad taj status izabiremo dobovoljno, postoje sporedne gratifikacije koje su nam važne pa se i osjećaji prilagođavaju tome, pristajemo na ustupke na koje inače ne bismo..
[Vrh] Go down
Tea
Zagrijao tipkovnicu
Tea

Female
Capricorn Rooster
Broj postova : 758
Godine : 54
Datum registracije : 01.11.2009

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 I_icon_minitime12.12.09 16:53

Da da...slažem se baš.Upadne se u jedan odnos iz raznoraznih razloga...ima tu i sporedne gratifikacije.A dobro...šta je tu je Smile
[Vrh] Go down
Rokerka
Ljubitelj foruma
Rokerka

Female
Cancer Rat
Broj postova : 4199
Godine : 28
Datum registracije : 31.12.2009

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 I_icon_minitime03.03.10 6:56

U toga ima kod mene kolko oces.... Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 776231

Ja u stvari vise ne znam ni sta ja stvarno mislim...jer mislim jedno, onda dodje neko (moja mama) i puni mi glavu necim drugim...a na kraju uvek sjebem stvar i uradim nesto sasvim osmo...sto nema veze ni sa mojim a ni sa njenim misljenjem...ustvari nema veze ni sa cim... Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 12363

A boli me uvo...
Ne mogu da budem ono sto stvarno jesam...al, necu vala ni da budem ono sto oni hoce... Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 776231

Tako da sam ja dosla do zakljucka da je najbolje kad ne razmisljam uopste... Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 12363
[Vrh] Go down
californiamen
Totalno relaxiran
californiamen

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 I_icon_minitime04.03.10 22:44

Pikachu je napisao/la:
U toga ima kod mene kolko oces.... Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 776231

Ja u stvari vise ne znam ni sta ja stvarno mislim...jer mislim jedno, onda dodje neko (moja mama) i puni mi glavu necim drugim...a na kraju uvek sjebem stvar i uradim nesto sasvim osmo...sto nema veze ni sa mojim a ni sa njenim misljenjem...ustvari nema veze ni sa cim... Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 12363

A boli me uvo...
Ne mogu da budem ono sto stvarno jesam...al, necu vala ni da budem ono sto oni hoce... Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 776231

Tako da sam ja dosla do zakljucka da je najbolje kad ne razmisljam uopste... Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 12363

Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 73820 Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 73820 ..Piky, Piky..bogme bi ponekad najbolje bilo: ne razmišljati uopće ( jer toliki samo žele od nas ono što-samo-oni-misle-da-je-za-nas-dobro)..
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? - Page 2 I_icon_minitime

[Vrh] Go down

Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?
[Vrh] 
Stranica 2 / 2.Go to page : Previous  1, 2
 Similar topics
-
» Kognitivna nauka
» Koja vam se misao vrti po glavi?
» Mislim da...
» Riječko rodilište je treće po kvaliteti u Europi!
» Trudni muškarac rodio treće dete