Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi

Početna stranicaRegistracijaLogin

Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?

Go down 
+3
Tea
Niky
californiamen
7 posters
Go to page : 1, 2  Next
Autor/icaPoruka
californiamen
Totalno relaxiran
californiamen

Scorpio Broj postova : 2464
Godine : 124
Datum registracije : 17.11.2009

Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? Empty
PostajNaslov: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime23.11.09 10:02

Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 8-Synapses

Jučer sam malo spomenuo ovaj fenomen u psihologiji, vrlo zanimljiv, pa da proširim… Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 432419

Leon Festinger, psiholog istraživač na Sveučilištu Stanford predložio je vrlo utjecajnu a danas već slavnu teoriju kognitivne disonance..( misaono nesuglasje..) Kognitivna disonanca događa se kada imamo dva kognitivna sadržaja koja su psihološki protuslovni. Takvo stanje stvara nelagodu i stres različitog stupnja ovisno o važnosti te disonance u životu...
Ta nelagoda nas tjera i motivira da nešto promjenimo kako bismo smanjili pritisak. Budući da ne možemo promijeniti ponašanje ( jer smo to već napravili ili su situacijski pritisci preveliki) – mi mijenjamo stavove.. Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 267525

Npr. ako je neka osoba prisiljena zahtjevima eksperimentatora održati govor u prilog stajališta koje je u suprotnosti s njezinim vlastitim mišljenjem, tada će se stavovi govornika pomaknuti u smjeru onih koje zastupa u svom govoru..
To je zapravo psihološki mehanizam odbrane - način da smanjimo neugodu, mijenjamo svoje privatno stajalište kako bismo ga uskladili sa ponašanjem..Fastinger je ustvrdio da će promjene u stavovima i prosudbama biti najveće uz veliku disonancu..

Jedno od bitnih i važnih pitanja u teoriji konzistentnosti stavova i ponašanja, uočavanja odnosa u procesu stvaranja stava, evaluaciji objekta kao definiciji pobudljivosti stava je upravo pitanje: zašto neke osobe imaju konzistentniji ( dosljedniji) - stav od drugih?
O tome su dosta veliki doprinos dali psiholozi Fazio i Zanna i samo ukratko reći ću neke njihove zaključke.Ključno što je rezultat njihovih istraživanja jeste nešto što oni nazivaju: koncept samomotrenja..
Svaki stav ima afektivnu i kognitivnu komponentu.. Osobe koje na ljestvici samomotrenja imaju nisku vrijednost, to jest, ne
oslanjaju se na koncept samomotrenja u smislu da procjenjuju svoj stav s obzirom na socijalnu komponentu stava, na funkcionalnost i kontrolu bihevioralnog ( ponašanja) , već su - suprotno - vođeni afektivnim i proces samomotrenja je skroman - imaju manju konzistentnost( dosljednost) stava u odnosu na ponašanje.. Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 147761
Dakle, upravo taj indeks samomotrenja je predikator ponašanja. Osobe visokog indeksa samomotrenja traže oslonac u kognitivnom i tu se u tom dijelu pokazuje veća prediktaibilnost konzistencije ( predviđeno ostvarenje dosljednosti).

Jedno mislim, drugo radim, treće govorim - da li je ovaj fenomen prisutan kod Vas? Primjećujete li ga i u vašoj okolini? Što mislite o tome? Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 554834

Zadnja promjena: californiamen; 23.11.09 10:22; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
Niky
VIP član
Niky

Female
Aries Rat
Broj postova : 13469
Godine : 40
Datum registracije : 07.07.2009

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime23.11.09 10:06

trenutno jedno mislim..drugo radim..ali ništa ne govorim Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 12363
[Vrh] Go down
californiamen
Totalno relaxiran
californiamen

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime23.11.09 10:14

Niky je napisao/la:
trenutno jedno mislim..drugo radim..ali ništa ne govorim Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 12363

To je baš jedan zanimljiv mehanizam odbrane. Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 432419
Pomaže nam da "izdržimo" pritisak koji se stvara kada se moramo ponašati suprotno od naših stavova..( a to je grrr..tako često)..
Tim fenomenom bavio se još i jedan poznati psihić, La Pierre, i to baš u vezi sa socijalnim stavovima..
Njegov zaključak dobiven socijalnim eksperimentima je da ako želimo predvidjeti nečije ponašanje u stvarnoj situaciji ili prema nekoj osobi, ne možemo mjeriti niti uvažavati simboličku situaciju ( npr. ispitivati te stavove anketama..)
Takvi socijalni stavovi mogu se pratiti samo u stvarnim situacijama..jer je mala pouzdanost korelacije, povezanosti između naših društvenih stavova i ponašanja..
Sve, zapravo, zaključuje on, ovisi o konkretnoj specifičnoj situaciji..
Nekakav zaključak je da se mijenjaju i stavovi i ponašanja, ali da znanje o tome ipak utječe na stabilnost naših i - stavova i ponašanja.. Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 432419
Uf, kako to kontrolirati...
[Vrh] Go down
Tea
Zagrijao tipkovnicu
Tea

Female
Capricorn Rooster
Broj postova : 758
Godine : 54
Datum registracije : 01.11.2009

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime05.12.09 19:32

Teško to kontrolirati.Uvijek imam isti stav ...poštujem svoje i tuđe mišljenje.Teško me uvjeriti da neke stavove mijenjam,ali ne namećem drugome mišljenje,samo ga iznesem.
Trudim se biti objektivna...ali ne mogu reći i da je jednostavno biti objektivan uza sve situacije u životu.Nekako se držim sličnih ljudi kao i ja.
Kad je osoba pametna koja mene cijeni i jako ju cijenim,onda uvažavam mišljenje.
Sve je jednostavno kad se ljudi uvažavaju.Kad nije tako...onda ima komplikacija.Onda se sklanjam i idem u drugom pravcu.
Ima i situacija kad jedno kažem a drugo mislim...hmmm...mislim da nitko nije izuzet od toga.Samo nikad nikome neću naštetit .
[Vrh] Go down
Niky
VIP član
Niky

Female
Aries Rat
Broj postova : 13469
Godine : 40
Datum registracije : 07.07.2009

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime05.12.09 19:34

ufff..ja trenutno mislim na nešto jakoooooo lijepo...ali opet ništa ne govorim ....valjda sam stavila puno vode u usta Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 73820
[Vrh] Go down
Tea
Zagrijao tipkovnicu
Tea

Female
Capricorn Rooster

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime05.12.09 19:48

Dobre si ti volje danas .Ja mislim puno toga...samo nikako da ispraznim viškove koji me opterećuju Smile Puno se brigam...oko svega i svačega...
[Vrh] Go down
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female
Gemini Broj postova : 74186
Godine : 174
Datum registracije : 21.01.2009

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime06.12.09 10:11

vjerovanje da ces usreciti nekoga i dati smisao njegovom zivotu cineci bas to "Jedno mislim, drugo radim, treće govorim"i da bi smo isli uvijek naprijed..moramo vjerovati da ono sto govorimo i cinimo ...ima nekog smisla...
"Jedno mislim, drugo radim, treće govorim"cinim to jednostavno zato sto vjerujem da da to ima smisla ..da mnogo pomogne nekom u datom trenutku ...mada ja licno dozivljavam nemir ...kad mi nije u skladu moj stav sa mojim ponasanjem...
mislim da ne trebam se mijesati u nesto jer mi se to ne dopada...radim na tome da se malo ubacim u to nesto da bih pomogla...a govorim desete stvari jer mislim da ce pomoci...

e ove stvari u meni se ne podrzavaju medusobno i onda mi stvaraju nemir ...i mislim da bi trebala pokusat nadvladat "Jedno mislim, drugo radim, treće govorim"..ali kad vidim da je neko sretan ...da sam pomogla ...bez obzira sto ja jedno mislim ...onda odustanem od toga da nadvladam kognitivnu disonancu Smile

Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? Admin10
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-po
mihaela
Ljubitelj foruma
mihaela

Female
Libra Tiger
Broj postova : 3434
Godine : 38
Datum registracije : 25.11.2009

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime07.12.09 0:24

Uglavnom radim ono sto mislim i osecam da tad treba da radim...

To se cesto ne moze ostvariti zato sto zivimo u takvom vremenu gde stalno zurimo, jurimo, pa se i ne osvrcemo na ono malo sto zelimo....al sta da se radi...
[Vrh] Go down
californiamen
Totalno relaxiran
californiamen

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime07.12.09 1:07

mihaela je napisao/la:
Uglavnom radim ono sto mislim i osecam da tad treba da radim...

To se cesto ne moze ostvariti zato sto zivimo u takvom vremenu gde stalno zurimo, jurimo, pa se i ne osvrcemo na ono malo sto zelimo....al sta da se radi...

Pa jeste, kognitivna disonanca nam i pomaže tada da svoje stavove i ponašanje dovedemo u red. Prezahtjevnost i kompleksnost modernog društva puna je pritisaka, moramo izgraditi i razviti svoje "odbrane" kako bismo sačuvali konzistenciju, osjećaj da sve radimo kako treba...
[Vrh] Go down
mihaela
Ljubitelj foruma
mihaela

Female
Libra Tiger

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime07.12.09 1:12

Trebamo postaviti i shtit od tih ljudi, da se odbranimo...
Trebamo i imati svoj kutak, svoju aozu mira u kojoj ne treba biti ljudi koji nam ne pashu...
[Vrh] Go down
californiamen
Totalno relaxiran
californiamen

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime07.12.09 1:18

mihaela je napisao/la:
Trebamo postaviti i shtit od tih ljudi, da se odbranimo...
Trebamo i imati svoj kutak, svoju aozu mira u kojoj ne treba biti ljudi koji nam ne pashu...

Ti "štitovi" su dio našeg ega, "odbrambeni mehanizmi" koji čuvaju naš ego od anksioznih stanja, kada se osjećamo tjeskobno, uplašeno i ne prepoznajemo narušeno stanje..
Svoj kut ili oazu - možemo stvoriti u sebi, ali i u odnosu sa sadržajima koji nam pomažu da naše ponašanje, misli i osjećaji budu u nečem što prepoznajemo kao "red" bez boli.. Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 31382
Kognitivna disonanca ( kao jedan od tih odbrambenih mehanizama) je pozitivan simptom, znak da je čovjek "probuđen" i zgrožen nesuglasjem koje se pokušava "prodati" pod normalno-stanje-stvari..
[Vrh] Go down
mihaela
Ljubitelj foruma
mihaela

Female
Libra Tiger

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime07.12.09 1:20

ne ja ne znam sta je Kognitivna disonanca Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 73820 Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 73820
mozes li mi to malo bolje pojasniti Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 12363 ?
[Vrh] Go down
californiamen
Totalno relaxiran
californiamen

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime07.12.09 1:23

mihaela je napisao/la:
ne ja ne znam sta je Kognitivna disonanca Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 73820 Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 73820
mozes li mi to malo bolje pojasniti Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 12363 ?

Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 27368 ...Mihaela, kakva je to profesionalna "cehovska" solidarnost?
[Vrh] Go down
mihaela
Ljubitelj foruma
mihaela

Female
Libra Tiger

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime07.12.09 1:35

Nisam bila na tom predavanju Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? Icon_study
[Vrh] Go down
californiamen
Totalno relaxiran
californiamen

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime07.12.09 1:37

mihaela je napisao/la:
Nisam bila na tom predavanju Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? Icon_study

Ma, meni je na kliničkoj uvijek bilo zanimljivo, baš ti mehanizmi odbrane.. Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 31382
[Vrh] Go down
mihaela
Ljubitelj foruma
mihaela

Female
Libra Tiger

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime07.12.09 1:41

Stara skola, nova skola :P
[Vrh] Go down
californiamen
Totalno relaxiran
californiamen

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime07.12.09 1:51

Ja sa svojih 109 godina ležao sam kod Freuda na kauču, učio na izvorima.. Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 31382
[Vrh] Go down
mihaela
Ljubitelj foruma
mihaela

Female
Libra Tiger

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime07.12.09 1:55

verujem... ja mala, mene nije imao ko uciti tužni moraces ti Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 816407
[Vrh] Go down
californiamen
Totalno relaxiran
californiamen

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime08.12.09 11:24

mihaela je napisao/la:
verujem... ja mala, mene nije imao ko uciti Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 22424 moraces ti Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 816407

Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 73820 ...krećemo od "kauča" ili..?
[Vrh] Go down
boemčina
Početnik
Početnik

Pisces Tiger
Broj postova : 14
Godine : 62
Datum registracije : 09.12.2009

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime10.12.09 20:08

sve što u datom trenutku usrećuje bilo koju osobu kojoj treba pomoć služim se svim raspoloživim sredstvima,a kad je učinim srećnom onda je opet spustim haaaaa,tako i sebe samu ma sve je to dan noć dan,uvijek sam za sve što će u datom trenutku biti slamka spasa
[Vrh] Go down
californiamen
Totalno relaxiran
californiamen

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime10.12.09 22:27

boemčina je napisao/la:
sve što u datom trenutku usrećuje bilo koju osobu kojoj treba pomoć služim se svim raspoloživim sredstvima,a kad je učinim srećnom onda je opet spustim haaaaa,tako i sebe samu ma sve je to dan noć dan,uvijek sam za sve što će u datom trenutku biti slamka spasa

Aaa..zašto ju "spustiš"? Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 432419
[Vrh] Go down
Tea
Zagrijao tipkovnicu
Tea

Female
Capricorn Rooster

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime11.12.09 0:12

Sat vremena razgovora sa prijom i nisam se iživcirala zbog njenih problema.Pomogla sam joj?Ne baš...tražila je samo nekog da se izjada.
[Vrh] Go down
californiamen
Totalno relaxiran
californiamen

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime11.12.09 0:15

Tea je napisao/la:
Sat vremena razgovora sa prijom i nisam se iživcirala zbog njenih problema.Pomogla sam joj?Ne baš...tražila je samo nekog da se izjada.

Pazi samo da ne pretjeraš u dobrohotnosti, "emocionalni vampiri" i postoje jer imaju svoje "žrtve".. Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 554834
[Vrh] Go down
Tea
Zagrijao tipkovnicu
Tea

Female
Capricorn Rooster

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime11.12.09 0:18

californiamen je napisao/la:
Tea je napisao/la:

Pazi samo da ne pretjeraš u dobrohotnosti, "emocionalni vampiri" i postoje jer imaju svoje "žrtve".. Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 554834

Pokušavam...samo sam žrtva više njih...a nikako da se izvučem.
[Vrh] Go down
californiamen
Totalno relaxiran
californiamen

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime11.12.09 15:57

A, čuj, možda ipak postoji indirektna gratifikacija, možda si zadovoljna pažnjom, osjećajem važnosti, nekim sporednim "darovima" koji ti ipak onemogućuju da se odrekneš - "vampira"? Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? 554834
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?   Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)? I_icon_minitime

[Vrh] Go down

Jedno mislim, drugo radim, treće govorim ( kognitivna disonanca)?
[Vrh] 
Stranica 1 / 2.Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Kognitivna nauka
» Koja vam se misao vrti po glavi?
» Mislim da...
» Riječko rodilište je treće po kvaliteti u Europi!
» Trudni muškarac rodio treće dete