Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 Vrste sinapsi: komunikacija neurona

Go down 
Autor/icaPoruka
Riječanka
Zlatni VIP član
Riječanka

Female
Scorpio Goat
Broj postova : 75616
Godine : 41
Lokacija : Relax
Datum registracije : 17.07.2010

Vrste sinapsi: komunikacija neurona Empty
PostajNaslov: Vrste sinapsi: komunikacija neurona   Vrste sinapsi: komunikacija neurona I_icon_minitime12/15/2019, 15:42

Vrste sinapsi: komunikacija neurona Immagine-3d-dei-tipi-di-sinapsi
Zahvaljujući sinaptičkom prijenosu, živčani impuls može prijeći s jednog neurona na drugi, pa čak i na mišić. Ali koliko vrsta sinapsi postoji?

Premotorni korteks: karakteristike i funkcije
Okcipitalni režanj: struktura i funkcije
Neokortex: struktura i funkcije
Da bi mozak pravilno funkcionirao, neuroni moraju biti u mogućnosti međusobno komunicirati. Ove funkcionalne interakcije između neurona nazivaju se sinapse. Ali kako dolazi do ove međusobne povezanosti? Koliko vrsta sinapsi postoji?

Očito su prepoznata dva glavna načina sinaptičkog prijenosa: električna sinapsija i kemijska sinapsija. Općenito, sinaptička komunikacija obično se događa između ukidanja aksona (najdužeg dijela) živčane stanice koja se prenosi i staničnog soma neurona koji prima.

Međutim, suprotno onome što bi netko mogao pomisliti, ova se komunikacija ne odvija izravnim kontaktom . Neuroni su međusobno odvojeni malim žlijebom: sinaptičkim ili intersinaptičkim prostorom. Kao što ćemo vidjeti u ovom članku, zapravo su dvije vrste sinapsi interneuronalne veze, ali svaka vrsta ima svoje karakteristike. Ako ih želite upoznati i saznati više, pročitajte dalje!

Komunikacija između različitih vrsta sinapsi
Vrste sinapsi
Sinapsija kemikalije
U kemijskoj sinapsi informacije prenose neurotransmiteri . Zbog toga se ova sinaptička veza naziva "kemija". Zadatak neurotransmitera je prenijeti poruku.

Ove sinapse su asimetrične, a to znači da se ne događaju potpuno na isti način od jednog neurona do drugog. Oni su također jednosmjerni: post-sinaptički neuron, onaj koji prima sinapsu, ne može prenijeti informacije na pre-sinaptički neuron, koji šalje sinapsu.

Kemijska sinapsa ima i druga specifična svojstva. Na primjer, pokazuje visoku plastičnost, što znači da će aktivnije sinapse lakše prenositi informacije. Ova plastičnost omogućava prilagođavanje promjenama u okolini. Naš je živčani sustav inteligentan i favorizira one komunikacijske putove koje najčešće koristimo.

Ova vrsta sinapse ima prednost u tome što može modulirati prijenos impulsa . Ali kako to čini? Zahvaljujući mogućnosti moduliranja tri aspekta:

Neurotransmiter.
Učestalost izdavanja.
Intenzitet impulsa.
Ukratko, kemijski prijenos između neurona proizvodi se neurotransmiterima koji se mogu modificirati. Rekavši to, preostaje samo analizirati prijenos kemijske sinapse u svom radu :

Kako djeluje kemijska sinapsija
Neurotransmiter se sintetizira i pohranjuje u vezikule.
Akcijski potencijal upada u pre-sinaptičku membranu.
Dakle, depolarizacija pre-sinaptičkog terminala uzrokuje otvaranje kalcijevih kanala ovisnih o napetosti.
Povoljan je priliv kalcija kroz kanale.
Ovaj mineral otapa vezikule na pre-sinaptičkoj membrani.
Jednom kada se to učini, neurotransmiter se egzocitozom oslobađa u sinaptičku pukotinu .
Neurotransmiter se veže na receptore u post-sinaptičkoj membrani.
Nakon toga se post-sinaptički kanali otvaraju ili zatvaraju.
Stoga, post-sinaptička struja pokreće ekscitacijske ili inhibicijske post-sinaptičke potencijale koji modificiraju ekscitabilnost post-sinaptičke stanice.
Napokon dolazi do oporavka vezikularne membrane plazmatične membrane.
Kemijska sinapsija između neurona
Električna sinapsija
Na električnim sinapsama informacije se prenose lokalnim strujama. Nadalje, ne dolazi do sinaptičkog kašnjenja (vremena potrebnog da se dogodi sinaptička veza).

Ova vrsta sinapse ima neke karakteristike suprotne kemijskim sinapsama. Prije svega, to je simetrična, dvosmjerna i niska plastičnost. Ovaj posljednji element podrazumijeva da se informacije uvijek prenose na isti način. Drugim riječima, kada se akcijski potencijal dogodi u neuronu , on se ponavlja u sljedećem.

Mogu li ove dvije vrste sinapsi koegzistirati?
Sada je poznato da kemijske i električne sinapse postoje u većini organizama i u moždanim strukturama . Međutim, detalji o svojstvima i distribuciji ova dva načina prijenosa još se analiziraju (1).

Čini se da su istraživanja usredotočena na mehanizam djelovanja kemijske sinapse. Znatno se manje zna o električnim. Kao što smo ranije objasnili, mislilo se da su električne sinapse tipične za beskralježnjake i hladnokrvne kralježnjake. Međutim, sada velika količina podataka ukazuje da su i električne sinapse široko distribuirane u mozgu sisavaca (2).

Zaključno, čini se da obje sinapse, i kemijska i električna, surađuju i djeluju široko. Brzina električnog sinapsa može se kombinirati s plastičnošću kemijskog prijenosa omogućujući donošenje odluka ili različite reakcije na isti poticaj, u različitim vremenima.


izvor
[Vrh] Go down
 
Vrste sinapsi: komunikacija neurona
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Društvo i zabava :: Znanost-
Forum(o)Bir: