Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi

Početna stranicaRegistracijaLogin

Pisanjem do psihičkog zdravlja

Go down 
+2
Goran
Lux
6 posters
Autor/icaPoruka
Lux
Totalno relaxiran
Lux

Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 1417
Godine : 59
Datum registracije : 03.02.2009

Pisanjem do psihičkog zdravlja Empty
PostajNaslov: Pisanjem do psihičkog zdravlja   Pisanjem do psihičkog zdravlja I_icon_minitime21.02.09 13:39

Čini se da pisanje o vlastitim problemima i opisivanje svog emocionalnog stanja može pomoći. Samo, pritom ne smijemo ići previše u detalje, a stvar ne funkcionira ako ne uzmemo papir i olovku u ruke. Dakle mi koji radije tipkamo ostajemo prikraćeni za tretman...

ČLANAK:

Znanstvenici tvrde da se emocionalna zbrka najbolje rješava olovkom i papirom. Ne treba vam nikakav talent da biste iskušali ovu metodu. Sve brige prenesite na papir i izbjegavajte detaljne opise i tipkovnicu.

Pisanje poezije ili proze – bez obzira imate li dara ili ne – dobro je za psihičko i fizičko zdravlje.

Stavljanje osjećaja na papir pomaže mozgu da regulira emocije i smanji osjećaj nervoze, straha i tuge.

Znanstvenici smatraju da pisanje o osobnim iskustvima ima pozitivan učinak na opće stanje jer inhibira dio mozga povezan s emocionalnom zbrkom i povećava aktivnost u području koje ima veze sa samopouzdanjem.

Kvaliteta stihova i tekstova ne utječe na autora, zapravo znanstvenici smatraju da manje deskriptivni i životni tekstovi imaju bolji učinak.

Sada se nadaju da bi na osnovi ovih otkrića mogli razviti terapije koje bi pomogle u rješavanju socijalnih strahova i fobija.

Dr. Matthew Lieberman, neurolog sa Sveučilišta u Kaliforniji, smatra da je ''izražavanje u pismenom obliku vrsta nenamjerne emocionalne regulacije''.

''Čini se da pisanje regulira našu nervozu. Ne mislim da ljudi sjednu pisati kako bi doveli svoje emocije u red, nego to je jednostavno jedna od pozitivnih posljedica tog procesa.''

Lieberman je terapeutski učinak pisanja dokazao skeniranjem mozgova 30 dobrovoljaca dok su opisivali tužne prizore. Otkrio je da taj čin smanjuje aktivnost u dijelu mozga povezanom s osjećajima i strahom, te povećava aktivnost u frontalnom korteksu, koji regulira tijek misli.

Na osnovi toga se može zaključiti da pisanje o vlastitim emocijama smiruje mozak i ponovno uspostavlja mentalnu ravnotežu.

U drugom istraživanju pisanje je korišteno kao dio terapije za ljude koji imaju fobiju od pauka. Pokazalo se da je pisanje pojačalo učinak terapije jer su oni pokazivali bolje rezultate od kontrolne skupine koja je bila podvrgnuta uobičajenoj terapiji.

No dr. Lieberman kaže da je učinak terapije pisanjem bio negativan ako je test bio previše realan ili detaljan, jer bi to vodilo do ponovnog proživljavanja traume.

Ista stvar je i s tipkanjem – ako ne primite olovku u ruku učinka nema.
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Pisanjem do psihičkog zdravlja   Pisanjem do psihičkog zdravlja I_icon_minitime21.02.09 14:05

ja sam dugo vremena pisala dnevnik i poslije sam se osječala odlično....
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster
Broj postova : 80666
Godine : 43
Datum registracije : 24.09.2008

PostajNaslov: Re: Pisanjem do psihičkog zdravlja   Pisanjem do psihičkog zdravlja I_icon_minitime21.02.09 15:19

Pisanje doista pomaže u kristaliziranju nekih stavova i razbistrivanju misli. Često doista opušta i popravlja raspoloženje. Klasično pisanje je doista najbolje, ali ni tipkanje nije loše. Najčešće tipkam na forumima i to ne samo da me opušta i zabavlja, nego i pridonosi razvoju mojih sposobnosti kvalitetnog diskutiranja i u stvarnoj svakodnevnoj komunikaciji s ljudima.

Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/CarpeDiemCitatiMisliPoezija
Kikica
VIP član
Kikica

Female
Taurus Goat
Broj postova : 43764
Godine : 45
Datum registracije : 04.03.2009

PostajNaslov: Re: Pisanjem do psihičkog zdravlja   Pisanjem do psihičkog zdravlja I_icon_minitime14.03.09 19:58

I ja sam dugo pisala dnevnik, do prije god dvije sam prestala. Ali kada ga otvorim i počnem čitati, shvatim da sam ga uvijek pisala kada sam bila ljuta ili sretna i sve što bi pročitala nije mi uopče izgledalo realno. Izbacila bi sve što me tiskalo, a riječi i rečenice koje su upisane su jednostavno prenapuhane.
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster

PostajNaslov: Re: Pisanjem do psihičkog zdravlja   Pisanjem do psihičkog zdravlja I_icon_minitime14.03.09 20:06

Izgleda prenapuhano jer si bila jako opterečena tim u tom momentu i pisanje o tome je sigurno bio dobar ispušni ventil i način rasterečenja.

Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
Alba
Zagrijao tipkovnicu
Alba

Female
Aquarius Goat
Broj postova : 262
Godine : 32
Datum registracije : 06.02.2009

PostajNaslov: Re: Pisanjem do psihičkog zdravlja   Pisanjem do psihičkog zdravlja I_icon_minitime14.03.09 20:12

pisem dnevnik vec 5 godina i da istina je pomaze puno..... do sad pih posizila 1000 put da mi nije dnevnika.... cesto pisem i poeziju vezanu za moja osjecanja ali dnevnik svakodnevno.... pola sata na dan i sigurno neces otici na zivcima prije 50tih....
[Vrh] Go down
ajmeivana
Ljubitelj foruma
ajmeivana

Female
Virgo Rooster
Broj postova : 3690
Datum registracije : 09.03.2009

PostajNaslov: Re: Pisanjem do psihičkog zdravlja   Pisanjem do psihičkog zdravlja I_icon_minitime25.03.09 15:13

obzirom da ne volim pisati ja rađe komuniciram o problemima pa to na kraju dođe na isto Smile
[Vrh] Go down
Rokerka
Ljubitelj foruma
Rokerka

Female
Cancer Rat
Broj postova : 4199
Godine : 28
Datum registracije : 31.12.2009

PostajNaslov: Re: Pisanjem do psihičkog zdravlja   Pisanjem do psihičkog zdravlja I_icon_minitime09.10.10 8:58

ana je napisao/la:
ja sam dugo vremena pisala dnevnik i poslije sam se osječala odlično....
bravo Takodje...

Stvarno se lakse osecam, pogotovo sto i ovako slabo imam s kim da razgovaram o problemima, i onda eto, papir i olovka su mi jedini koji mogu da me "slusaju" non stop. I sto kaze Goran (mislim da je ovo treci put kako sam danas napisala ovu recenicu looool ), pomaze da bolje vidis neke stvari a samim tim razumnije pristupis tom problemu. Smile
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster

PostajNaslov: Re: Pisanjem do psihičkog zdravlja   Pisanjem do psihičkog zdravlja I_icon_minitime31.10.10 21:45

Ti tako lijepo pišeš seko da bi mogla i bestseler napisati Smile bravo

[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Pisanjem do psihičkog zdravlja   Pisanjem do psihičkog zdravlja I_icon_minitime31.10.10 21:48

Ja ne pišem dnevnik ,kad mi je teško odem mojim prijateljima na msn i eto mi dnevnika veseli
[Vrh] Go down
Rokerka
Ljubitelj foruma
Rokerka

Female
Cancer Rat
Broj postova : 4199
Godine : 28
Datum registracije : 31.12.2009

PostajNaslov: Re: Pisanjem do psihičkog zdravlja   Pisanjem do psihičkog zdravlja I_icon_minitime01.11.10 7:01

Goran je napisao/la:
Ti tako lijepo pišeš seko da bi mogla i bestseler napisati Smile bravo

Ohoo...hvala bato. Ovo je definitivno nesto najlepse sto si mogao da mi kazes, posto mi je oduvek bila zelja da napisem knjigu. Laughing ljubi
[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica

Female
Taurus Goat
Broj postova : 43764
Godine : 45
Datum registracije : 04.03.2009

PostajNaslov: Re: Pisanjem do psihičkog zdravlja   Pisanjem do psihičkog zdravlja I_icon_minitime01.11.10 7:43

tija je napisao/la:
Ja ne pišem dnevnik ,kad mi je teško odem mojim prijateljima na msn i eto mi dnevnika veseli

To si dobro rekla..i ja isto respect
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Pisanjem do psihičkog zdravlja   Pisanjem do psihičkog zdravlja I_icon_minitime

[Vrh] Go down

Pisanjem do psihičkog zdravlja
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» U začaranom krugu tjelesnog i psihičkog
» Kapljice zdravlja
» Obilježen dan zdravlja
» 5 prijatelja i 5 neprijatelja zdravlja
» Prljavština je pola zdravlja