Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana

Go down 
3 posters
Autor/icaPoruka
Kikica
VIP član
Kikica


Female
Taurus Goat
Broj postova : 43765
Godine : 44
Datum registracije : 04.03.2009

14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana Empty
PostajNaslov: 14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana   14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana I_icon_minitime27.01.11 8:55

Sud je optuženog oslobodio obrazloživši da za silovanje mora biti izrečena ozbiljna prijetnja i uporabljena sila, a iz iskaza žrtve proistječe da joj optuženi ničim nije prijetio niti je uporabio silu. Uz to, žrtva ni u jednom trenutku nije rekla ne i fizički se usprotivila, niti je jasno dala do znanja da mu se protivi, obrazložila je, među ostalim, sutkinja Sanja Mazalin.

Po njezinoj ocjeni, 14-godišnjakinja je bila svjesna što se događa i mogla je pobjeći dva puta kad je optuženi otišao do kupaonice.

Jasno je da djevojka to nije željela, nije joj bilo ugodno, no u ovom slučaju nema riječi o silovanju, ustvrdila je sutkinja.

Optuženom je poručila da je počinio duboko nemoralno djelo.

Nakon objave presude 41-godišnjak će danas biti pušten iz pritvora u kojemu je od početka svibnja prošle godine.

Mediji su nakon njegova uhićenja, pozivajući se na izvor blizak policijskoj istrazi, objavili da je slučaj otkriven nakon pokušaja samoubojstva 14-godišnjakinje, o čemu je policiju izvijestila bolnica. Sestra žrtve u medijima je stala na stranu policajca, s kojim živi, te je sestru optužila da laže.
Dnevno.hr

-------------------------------------------------

Užas..a gdje je ta donja granica kod nas..dali tako i za dijete od 10 god ako ne kaže ne , znaći svojevoljno je pristalo i nije silovano.. bljuv
[Vrh] Go down
cinnamon duckie
Totalno relaxiranFemale
Capricorn Broj postova : 1279
Godine : 124
Lokacija : u labirintu
Datum registracije : 11.10.2010

14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana Empty
PostajNaslov: Re: 14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana   14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana I_icon_minitime27.01.11 8:57

Ma koliko nas to šokiralo, da, ako se nije usprotivila, nema kaznenoga djela, takav je zakon.
[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica


Female
Taurus Goat
Broj postova : 43765
Godine : 44
Datum registracije : 04.03.2009

14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana Empty
PostajNaslov: Re: 14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana   14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana I_icon_minitime27.01.11 9:17

..e pa onda zakon ne valja ako je takav..i neka ga prepravljaju
[Vrh] Go down
Gost
Gost
14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana Empty
PostajNaslov: Re: 14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana   14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana I_icon_minitime28.01.11 9:20

Sestra je poseban slucaj 14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana 634108
[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica


Female
Taurus Goat
Broj postova : 43765
Godine : 44
Datum registracije : 04.03.2009

14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana Empty
PostajNaslov: Re: 14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana   14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana I_icon_minitime01.02.11 10:43

Prema postojećim zakonima, 40-godišnjaci mogu posve legalno biti u spolnoj vezi s 14-godišnjacima ako su djeca na to pristala bez prisile. Potvrđuje to i presuda zagrebačkog Županijskog suda koji je oslobodio policajca koji se upustio u seksualni odnos s djevojčicom.

Nekidan sa Županijskog suda u Zagrebu slobodan poput ptice išetao je D. G. (41), policajac iz Zagorja, gdje je (nepravomoćno) oslobođen optužbi za silovanje prošlog travnja. Premda je oštećenicu, k tomu sestru svoje partnerice, dirao po intimnim dijelovima tijela, oštećena je izjavila da se optuženog nije bojala, a kako nije dokazano da je policajac prijetio ili je prisiljavao na taj čin, obilježja kaznenog djela silovanja u konačnici nisu utvrđena.


Spolno iskorištavanje

Doista, stvar je legalna, čista kao suza, no zna li se da je oštećenica zapravo djevojčica od 14 godina i sedam mjeseci, teško je oteti se gorčini zbog ovakvog epiloga te mučne priče. Taj događaj vremenski se poklopio s raspravom Radne skupine za izmjenu Kaznenog zakona, koja se pozabavila i kaznenim djelima protiv spolne slobode te protiv braka, obitelji i mladeži. Tom prigodom otvoreno je i pitanje dobne granice za pristanak na spolni odnos koju je hrvatska legislativa postavila na 14 godina, što pojedine institucije smatraju neprimjerenim zalažući se da se 16 godina propiše kao dobna granica za mogućnost svojevoljnog promišljenog ulaska u odnos, po uzoru na praksu brojnih zemalja EU.

Ta delikatna tema s okruglog se stola odmah preselila u medije, pa se među suprotstavljenim mišljenjima moglo čuti i ono dr. Aleksandra Štulhofera, stručnjaka za sociologiju spolnosti, koji je bliži starom rješenju tvrdeći da "nije za to da zabranjujemo nešto što se teško može kontrolirati i sankcionirati". Stoga je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić (koja se zalaže da se granica podigne na 16 godina) odmah reagirala na "aktualne napise u medijima koji bi mogli izazvati nesporazume i pogrešno razumijevanje ove inicijative u javnosti".

"O ovoj temi treba javno raspravljati i dobro razjasniti o čemu je riječ. Nije, dakle, riječ o "zabrani seksa mlađima od 16 godina", kao što se negdje moglo shvatiti. Javnost treba biti informirana da u Hrvatskoj, prema postojećim zakonima, 40-godišnjaci mogu posve legalno biti u spolnoj vezi s 14-godišnjacima ako su djeca na to pristala bez prisile.

Smatramo da je to područje koje omogućuje nekažnjeno spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece i u kojem država mora osigurati djetetu veću zaštitu. Nažalost, u medijskim izvješćima najčešće nije spomenuto da je pritom riječ o pristanku djeteta na spolni odnos s odraslom osobom koja je od njega starija pet i više godina, pa se stječe dojam da je riječ o upletanju u spolne odnose među vršnjacima", tvrdi Mila Jelavić.

Mišljenje pravobraniteljice podržava i Sanja Cesar, psihologinja Centra za edukaciju, istraživanje i savjetovanje.

"Mladi ljudi nisu pripremljeni za ulazak u spolni život, a ovakav zakon dopušta da stariji muškarci zlorabe djevojčice. Djevojčice od 14 godina nisu dovoljno zrele da razumiju taj čin i posljedice i zato treba podići granicu. Isto tako, važno je razlikovati odnose sa starijim osobama i one među vršnjacima jer sam protiv toga da se međuvršnjački odnos kažnjava", kaže psihologinja.

'Zakon je apsurdan'

A mladi, koje je ovaj put, začudo, netko pitao za mišljenje, rekli su svoje o toj temi. Anketa provedena među 850 zagrebačkih srednjoškolaca pokazala je da njih čak 93 posto smatra dobnu granicu od 14 godina preniskom.

I ostali su rezultati iznad očekivanja: njih 48 posto traži da ta granica bude 16 godina, 19 posto traži da to bude 17 godina, a čak 14 posto misli da odluku o ulasku u spolni odnos mogu trezveno donijeti tek 18-godišnjaci. Evo što o tome misli njihova vršnjakinja iz Belišća Vedrana Vujnovac, učenica drugog razreda osječke Medicinske škole.

"Kada sam prije nekoliko dana razgovarala o toj temi sa svojom vršnjakinjom, složile smo se da je zakon koji određuje tako nisku dobnu granicu apsurdan i da ga treba mijenjati. Smatram da bi se granica trebala s 14. godine pomaknuti na 16.


'PLAVAC' IZA REŠETAKA
Djevojčicu silovao policajac, pa se pokušala ubiti
Dijete od 14 godina nije dovoljno zrelo za pristanak na spolni odnos s bilo kim, a kamoli na odnos s odraslom osobom. Naravno da će to učiniti zbog pritiska koji se na njega vrši. Osoba koja čini pritisak na to dijete treba i mora biti kažnjena", kaže Vedrana Vujnovac.

Što kažu srednjoškolci

48 posto učenika trećih i četvrtih razreda zagrebačkih srednjih škola izjasnilo se da bi minimalna dob djeteta za pristanak na spolni odnos trebala biti 16 godina.

19 posto učenika u istoj anketi, u kojoj je sudjelovalo 850 srednjoškolaca, izjasnilo se da bi dobna granica za pristanak na spolni odnos trebala biti 17 godina.

14 posto učenika koji su sudjelovali u anketi smatra da bi dobna granica trebala biti znatno viša od one koju zagovara pravobraniteljica: 18 godina, tj. punoljetnost.

Dobna granica u europskim zemljama

12 – Vatikan

13 – Španjolska

14 – Italija, Austrija, BiH, Bugarska, Srbija, Estonija, Njemačka, Mađarska, Litva, Ukrajina, Portugal

15 – Grčka, Češka, Danska, Francuska, Island, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Švedska

16 – Andora, Bjelorusija, Belgija, Finska, Letonija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Rusija, Švicarska, V. Britanija, Sj. Irska, Gibraltar

17 – Cipar, Republika Irska

18 – Malta, Turska


Agencija Vlm|Danas.hr

------------------------------------------------

Ja sma sada šokirana ostala...hrvatska legislativa postavila na 14 godina, što pojedine institucije smatraju neprimjerenim zalažući se da se 16 godina propiše kao dobna granica za mogućnost svojevoljnog promišljenog ulaska u odnos, po uzoru na praksu brojnih zemalja EU..svi s kojima sma pričala su mislili da je kod nas dobra granica 16 a ono 14, pa kakkva divna katolička zemlja.. glavom u zid glavom u zid glavom u zid
[Vrh] Go down
Ketica
Ljubitelj foruma
Ketica


Female
Sagittarius Snake
Broj postova : 4357
Godine : 34
Lokacija : zagreb
Datum registracije : 10.12.2010

14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana Empty
PostajNaslov: Re: 14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana   14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana I_icon_minitime01.02.11 11:53

ova tema mi budi ružna sjećanja i osjećaje,ali zaista je zakon u takvim slučajevima poput ovog navedenog više na strani tih bolesnih perverznjaka nego na strani maloljetne djece koja još nisu ni svjesna ozbiljnosti takvog čina
[Vrh] Go down
http://uradilako4you.forumcroatian.com/
Sponsored content

14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana Empty
PostajNaslov: Re: 14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana   14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana I_icon_minitime

[Vrh] Go down
 
14-godišnjakinja nije rekla ne, nije se suprotstavila i nije silovana
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Hrvatska nije Teksas? E, pa nije ni daleko od toga!
» 19-godišnjakinja se ubila skokom pod vlak
» Silovana djevojčica (9) ne smije natrag ocu zlostavljaču
» Mubarak bolestan ali nije u komi
» Blistajte i kad nije baš vaš dan

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Ostalo :: Arhiva-
Forum(o)Bir: