Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
Naslov: Novi materijal koji sam sebe popravlja 09.10.10 14:43
Kada mislimo o nestašici nafte i kako bi bilo najbolje srezati potrošnju fosilnih goriva, jedino nam na pamet padaju alternative za prijevoz. Ali činjenica je da se u proizvodnji plastike također koristi jako puno nafte. Može li pronalazak alternative plastici biti rješenje? Istraživači sa sveučilišta u Tokyju misle da to može biti tako, a njihov najnoviji izum bi mogao biti materijal koji trebamo. Takuzo Aida i njegova ekipa znanstvenika su stvoili hidrogel koji je dovoljno jak da sam sebe drži kao samostojeći most, fleksibilan je i – sam sebe popravlja.
Materijal je napravljen od vode (95%) miješane sa mikroskopskim komadićima gline, natrijevog poliakrila, i posebne molekule nazvane 'G3'. Gel se vrlo lako formira i spreman je za korištenje unutar tri minute. Snaga i elastičnost ovise o omjeru svake komponente. Zahvaljujući velikom udjelu vode i sposobnosti popravljanja, ovaj materijal jako može dobro doći u prostetici.
Za sada se komponente ovog materijala dobivaju korištenjem fosilnih goriva, ali nadamo se kako će uskoro novi izvori biti pronađeni kako bi ovaj spoj bio ekološki prihvatljiviji. Budi.in
Wall-e Ljubitelj foruma
Broj postova : 6188 Godine : 38 Lokacija : Bejha Datum registracije : 04.06.2010
Naslov: Re: Novi materijal koji sam sebe popravlja 09.10.10 23:57
Samo neka napreduju!
mobile VIP član
Broj postova : 17288 Godine : 34 Datum registracije : 23.04.2011
Naslov: Re: Novi materijal koji sam sebe popravlja 16.05.11 20:04
to je dobro
bodomiere Ljubitelj foruma
Broj postova : 3910 Godine : 33 Lokacija : Kaštel Sućurac Datum registracije : 30.05.2010
Naslov: Re: Novi materijal koji sam sebe popravlja 19.05.11 22:41
ovo bi men dobro došlo za farmerke i rajflešuse na njima
Sponsored content
Naslov: Re: Novi materijal koji sam sebe popravlja