Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 Teorije putovanja kroz vrijeme

Go down 
5 posters
Autor/icaPoruka
Wall-e
Ljubitelj foruma
Wall-e

Male
Aquarius Buffalo
Broj postova : 6236
Godine : 35
Lokacija : Bejha
Datum registracije : 04.06.2010

Teorije putovanja kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Teorije putovanja kroz vrijeme   Teorije putovanja kroz vrijeme I_icon_minitimeuto 20 srp - 13:55

· Promatrac - Vrijeme
Nekoliko teorija koje se koriste oko razmišljanja o putovanju kroz vrijeme dosta su
jednostavne i vec dosta poznate javnosti. Takvim se teorijama fizicari koriste ne samo da bi "putovali kroz vrijeme" vec i da bi se protumacio sam pojam vremena. Uzmimo primjer promatraca i vremena. Protok vremena pocinje ovisiti o gibanju promatraca. Uzmimo za primjer dva blizanaca od kojih jedan putuje velikom brzinom kroz galaktiku i nakon povratka na Zemlju ustanovljava da je njegov brat ostario mnogo više od njega. Takve pojave se svakodnevno primjecuju u fizicarskim eksperimentima i zaista nema nikakve sumnje da je u odredenoj mjeri moguce kontrolirati gibanje kroz vrijeme. Stvari medutim postaju krajnje problematicne kad se upitamo da li je moguce otputovati u prošlost, a specijalna teorija relativnosti sugerira matematicku mogucnost : gibanje brže od svjetlosti bi omogucilo gibanje u prošlost.

· Crvotocine
Crvotocine su cijevi koje povezuju udaljene tocke prostora tako da put kroz njih može biti mnogo kraci nego put kroz normalni prostor. U nacelu, crvotocina bi mogla biti takva da nam omoguci put na drugi kraj galaktike za svega par sekundi, dok svjetlost putujuci kroz normalni prostor do tamo treba tisuce godina. Premda smo se sa svjetlošcu utrkivali nesportski upotrijebivši precicu kroz crvotocinu rezultat se racuna tj. ispada da smo efektivno putovali brže od svjetlosti i teorija relativnosti pokazuje da takvu crvotocinu možemo iskoristiti kao vremeplov i možemo se vratiti s drugog kraja galaktike prije nego smo uopce krenuli na put. Ostaje pitanje da li je postojanje crvotocina u skladu sa svim poznatim zakonima fizike i ako jest da li bismo ih mogli konstruirati kad bismo raspolagali
dovoljno naprednom tehnologijom. Crvotocinu možete zamisliti kao liniju ili tunel koja spaja dva udaljena dijela prostora. Tako je moguce od tocke A do tocke B doci kracim putem kroz crvotocinu brže nego što svjetlost obavi put kroz normalni prostor.

· Egzoticna Tvar
Ako bi željeli sagraditi vremenski stroj, i teoretski gledano nademo crvotocinu o kojoj smo malo prije govorili, mislili bi da je moguce napraviti taj famozni skok kroz vrijeme. No ima još jedna manje poznata cinjenica u vezi stabilnosti tih crvotocina ili tunela za koju se smatra da bi bila neizmjerno potrebna u slucaju putovanja kroz vrijeme. Crvotocina u prostor-vremenu se obicno vrlo brzo steže i puca prije negoli bilo što može proci kroz nju. Da bi se ona ucinila dovoljno stabilnom da može poslužiti kao vremeplov, nužno je ojacati je tzv. egzoticnom tvari. Ta tvar ima neobicna svojstva : njena masa je negativna i ponaša se, grubo govoreci, antigravitacijski. Problem je da takvu tvar nismo nikad vidjeli u prirodi i ne znamo da li je njeno postojanje uopce dopušteno zakonima fizike. Jedna od indicija da egzoticna tvar nije samo san ambicioznih konstruktora vremeplova dolazi nam iz astronomskih promatranja koja posljednjih godina snažno
ukazuju na to da je citav svemir prožet necim što se u žargonu naziva "tamna energija" koja se ponaša upravo kao i egzoticna tvar - tjera svojim antigravitacijskim ponašanjem svemir na ubrzano širenje. S druge strane, moguce je da ova svemirska tamna energija nije u pravom smislu neka tvar od koje bi bilo moguce naciniti vremeplov vec samo specijalno svojstvo vakuuma. Slicna je situacija s obicnom energijom vakuuma. Vakuum je teoretski gledano prazan prostor za koju znamo da postoji, ali ga ne možemo iskoristiti u prakticne.

· Kauzalnost I Paradoks Samoubojstva
Ukoliko zanemarimo fizikalne probleme pri konstrukciji vremeplova, ostaje nam pitanje da li je postojanje vremeplova u sukobu s elementarnom logikom. Klasican je prigovor mogucnosti putovanja kroz vrijeme paradoks samoubojstva. Pretpostavimo da se temponaut vrati u prošlost i ubije samog sebe dok je još bio dijete. No onda on nece ni odrasti, a kamoli uci u vremeplov i ubiti se. Logicka kontradikcija je ocita i pitanje je kako priroda može sprijeciti takvu situaciju, a da svejedno dopusti putovanje kroz vrijeme.
Ustvari priupitajmo se da li covjek u životu postupa po svojoj slobodnoj volji ili je on samo dio velikog svemirskog mehanizma pa je svaki naš cin, ukljucujuci ulazak u vremeplov i ubijanje samog sebe odreden zakonima fizike i pocetnim uvjetima u trenutku nastanka svemira. No za sada je bolje izbjeci takva filozofska pitanja i ograniciti se na teoretske mogucnosti. Zamislimo na primjer što se dogada ako instaliramo vremeplov na bilijarski stol i pošaljemo bilijarsku kuglu u prošlost upravo tako da nakon izlaska iz vremeplova udari i skrene samu sebe s putanje prema vremeplovu. Naime, ta bi se kugla u odredenim vremenskim razmacima neprekidno pojavljivala i odbijala samu sebe kroz vremenski stroj u prošlost gdje bi opet udarila samu sebe i opet ušla u vremenski stroj.
Takvom kretanju ne bi bilo kraja. To je paradoks skoro ekvivalentan paradoksu
samoubojstva, ali takav postupak je zapravo moguce egzaktno opisati jednadžbama fizike.
Analize pokazuju da uvijek postoji neko rješenje situacije. U primjeru s bilijarom kugla može uz iste pocetne uvjete samo okrznuti samu sebe i malo se skrenuti s putanje tako da nakon prolaska kroz vremeplov ne dode do ceonog sudara vec samo do spomenutog okrznuca i odmah kontradikcija nestaje. Na isti nacin uzmemo da samoubojica loše gada i samo ranjava samog sebe što mu naruši zdravlje i više ne može vješto rukovati oružjem u svojoj prošlosti i upravo to je razlog zašto loše gada u tom pokušaju samoubojstva. Tako putovanje vremeplovom postaje vrlo cudno, uzroci i posljedice se miješaju i gube svoj identitet, ali elementarno logicko protuslovlje je izbjegnuto.
[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica

Female
Taurus Goat
Broj postova : 44696
Godine : 42
Datum registracije : 04.03.2009

Teorije putovanja kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Teorije putovanja kroz vrijeme   Teorije putovanja kroz vrijeme I_icon_minitimečet 22 srp - 7:44

Tko zna možda će se jednom i moći..zapravo možda negdje neke vrste znaju kako se to radi. A mi zapravo bi se trebali okrenuti više očuvanju ove naše Zemljice nego mozganju kako putovati i vračati se u njemu prošlost odnosno odlascima u budučnost jer bi se moglo dogoditi da nebi imali što vidjeti u budučnosti. Zapravo za Zemlju bi to bilo najbolje pošto bi to značilo da bi se mogla obnoviti.
[Vrh] Go down
lekter
Početnik
Početnik


Broj postova : 30
Datum registracije : 09.08.2010

Teorije putovanja kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Teorije putovanja kroz vrijeme   Teorije putovanja kroz vrijeme I_icon_minitimepon 9 kol - 8:57

Putovanje kroz vrijeme je oduvijek bila doista škakljiva tema.
Kad je u pitanju vremeplov, koliko se tu radi o stvarnoj mogućnosti, a koliko je sve samo fanatazija?
Ruski znanstvenici vjeruju da će se CERN-ov akcelerator čestica moći upotrijebiti za putovanje kroz vrijeme.

CERN-ov Akcelerator Čestica Europski Vremeplov?


Teorije putovanja kroz vrijeme Putovanje_kroz_vrijeme
[Vrh] Go down
http://cromalternativemoney.org
Wall-e
Ljubitelj foruma
Wall-e

Male
Aquarius Buffalo
Broj postova : 6236
Godine : 35
Lokacija : Bejha
Datum registracije : 04.06.2010

Teorije putovanja kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Teorije putovanja kroz vrijeme   Teorije putovanja kroz vrijeme I_icon_minitimepon 9 kol - 9:47

Putovanje kroz vrijeme je teoretski moguće, samo još trebaju naći način kako to izvesti. U svakom slučaju to nam je bliska budućnost. Svemir se sastoji od 10 dimenzija, mi poznajemo 4, 3 prostorne i jednu vremensku, ako otkrijemo još koju to je to.
[Vrh] Go down
Gost
GostTeorije putovanja kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Teorije putovanja kroz vrijeme   Teorije putovanja kroz vrijeme I_icon_minitimepon 9 kol - 9:54

walle, a kako znaš da se svemir sastoji od 10 dimenzija?
je li to dokazano?
[Vrh] Go down
Wall-e
Ljubitelj foruma
Wall-e

Male
Aquarius Buffalo
Broj postova : 6236
Godine : 35
Lokacija : Bejha
Datum registracije : 04.06.2010

Teorije putovanja kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Teorije putovanja kroz vrijeme   Teorije putovanja kroz vrijeme I_icon_minitimepon 9 kol - 10:02

Imam negdje jedan tekst pa kad ga pronadjem postat ću ga tu. Ima još nekih teza o slojevitom svemiru, materijalnom i nematerijalnom, energetskom itd.
[Vrh] Go down
Gost
GostTeorije putovanja kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Teorije putovanja kroz vrijeme   Teorije putovanja kroz vrijeme I_icon_minitimepon 9 kol - 10:02

to su samo teze. teorija.
[Vrh] Go down
Wall-e
Ljubitelj foruma
Wall-e

Male
Aquarius Buffalo
Broj postova : 6236
Godine : 35
Lokacija : Bejha
Datum registracije : 04.06.2010

Teorije putovanja kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Teorije putovanja kroz vrijeme   Teorije putovanja kroz vrijeme I_icon_minitimepon 9 kol - 10:07

To je jedan od onih tajnih dokumenata koji su nekako došli u javnost.
[Vrh] Go down
Procyon
Totalno relaxiran
Procyon

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 1339
Godine : 31
Datum registracije : 26.07.2010

Teorije putovanja kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Teorije putovanja kroz vrijeme   Teorije putovanja kroz vrijeme I_icon_minitimepet 13 kol - 19:20

Da se svemir sastoji od 10 dimenzija govori string teorija, a sve dobiveno matematičkim putem. Matematički se mogu razračunavati n-dimenzionalni prostori, a konkretno brojka od 10 dimenzija vjerojatno dovodi do matematičke stabilnosti u fizici čestica.
[Vrh] Go down
Procyon
Totalno relaxiran
Procyon

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 1339
Godine : 31
Datum registracije : 26.07.2010

Teorije putovanja kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Teorije putovanja kroz vrijeme   Teorije putovanja kroz vrijeme I_icon_minitimeuto 31 kol - 9:23

Ima još pitanja vezano za putovanje kroz vrijeme. Prvo i osnovno jest gdje bi se mi uopće mogli pojaviti? Sve u svemiru se giba, Zemlja oko Sunca, Sunce oko središta galaksije, galaksija oko težišta lokalnog superjata... Ako bismo mi sada i krenuli u prošlost, tko nam garantira da bismo se mi u prošlosti pojavili baš na Zemlji? Možda se putovanje u prošlost bazira na položaju u odnosu na svemir. Zamislimo veliku mrežu kroz svemir sa koordinatnim točkama. Kroz tu mrežu se kreću sva tijela. Ako se mi u prošlosti pojavimo na istoj koordinati svemira gledano na taj način, mi se ne bi pojavili ni blizu Zemlje, ona bi k nama tek trebala doći. To je problem prostornog smještaja.

Taj problem otvara nova pitanja, recimo ako bismo mi u vremeplovu ipak bili podložni gravitaciji i ostalim silama, bismo li ipak ostali na Zemlji nakon putovanja kroz vrijeme. Ako bi, i ako bi tijekom putovanja vremeplov bio podložan gravitaciji, ne bi li onda isto tako bio podložan i ostalim silama, dakle bilo bi ga moguće vidjeti uz zračenje.

A naravno, pitanje koje slijedi prije svega toga jest kolika je očuvanost vremenske linije. U uvodnom postu kod ubojstva se postavlja da vremenska linija nije očuvana, već da ju mi de facto možemo mijenjati. No opet, i to ima određenih pitanja. Ako u prošlosti vidimo sami sebe, dali smo mi doista vidjeli sami sebe? Mi imamo svoje misli i osjećaje u prošlosti, osoba koju gledamo ispred sebe smo mi sami, ali ta osoba ima pak svoje misli i osjećaje koje mi NE osjećamo. Zar onda stvarno ubimo sami sebe ili ubimo osobu koja bi trebala biti mi, a nama se ne dogodi ništa? Opet pitanje očuvanosti vremenske linije.
[Vrh] Go down
Aor
Početnik
Početnik


Capricorn Horse
Broj postova : 15
Godine : 30
Datum registracije : 16.01.2011

Teorije putovanja kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Teorije putovanja kroz vrijeme   Teorije putovanja kroz vrijeme I_icon_minitimečet 3 oľu - 21:10

Tesla je napravio time machine uz pomoć svoje mlade ruske pomoćnice. Inače, odbio je daljnji rad na tome jer je američka vlada htjela koristiti ljude kao pokusne kuniće, s čim se on nije slagao. Smatrao je da su ljudi psihički nespremni za to, pogotovo ljudi koje je Vlada htjela koristiti.
[Vrh] Go down
Sponsored content
Teorije putovanja kroz vrijeme Empty
PostajNaslov: Re: Teorije putovanja kroz vrijeme   Teorije putovanja kroz vrijeme I_icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Teorije putovanja kroz vrijeme
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Društvo i zabava :: Na rubu znanosti :: Ostale misterije-
Forum(o)Bir: