|
| Oprezno dok grmi | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Oprezno dok grmi 13.06.10 23:20 | |
| Nije retkost da se deca boje grmljavine, a ako je grmljavina baš glasna, umeju i stariji da se uplaše. Strah nije neopravdan, jer se radi o jakim električnim pražnjenjima i potrebno je znati kako da se ne izložite nepotrebnom riziku. Početni "izvor" groma su oblaci kumulonimbusi, koji se često javljaju u periodu od aprila do septembra. U tim oblacima je jako električno polje. Kada kroz pukotine u vazduhu prođe struja, vidimo munju, a ako ona stigne do zemlje, dolazi do udara koji može biti i jačine do nekoliko hiljada ampera, i to je ono što nazivamo grom. Smatra se da nas u gradovima od udara groma štite gromobrani, ali ta zaštita nije stoprocentna - što i sami odlično znate ako ste morali da gasite strujomer koji se zapalio u toku oluje, ili da kućni aparat iz koga je nešto blesnulo nosite na opravku. Čak i uz gromobran, grom može da udari u kablove i prođe kroz električnu mrežu do kućnih aparata. Šta učiniti ako ste kod kuće u toku oluje s grmljavinom? Obavezno isključite električne aparate - televizori, kompjuteri i telefoni su oni koji najčešće stradaju, ali ni, recimo, klima-uređaj ne bi smeo da radi u toku oluje. Grom može da prođe kroz otvorenu utičnicu i izazove požar u kući - a izazvaće ga još i lakše ako utičnice blokirate nameštajem. Pošto su voda i vodovodne instalacije dobri provodnici, u toku grmljavine se ne treba kupati niti prati sudove. Nekome se može učiniti interesantnim da šeta dok traje grmljavina, ali to je loša ideja, kao i trčanje. Ako se zateknete napolju kad zagrmi, trebalo bi da se sklonite u najbliži objekat, a još pre toga da isključite mobilni, čak i ako je u torbi. Ne treba stajati na otvorenom, niti se sklanjati ispod drveta, usamljene građevine na otvorenom ili bilo kog visokog objekta - tamo će grom prvo udariti. izvor |
| | | Wall-e Ljubitelj foruma
Broj postova : 6188 Godine : 38 Lokacija : Bejha Datum registracije : 04.06.2010
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi 13.06.10 23:25 | |
| Da da, grom u jednoj godini ubije više ljudi nego sve ostale prirodne nepogode. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi 21.06.10 12:59 | |
| treba biti oprezan, slažem se, ali ne treba od toga stvarati fobiju. |
Broj postova : 6188 Godine : 38 Lokacija : Bejha Datum registracije : 04.06.2010
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi 21.06.10 13:21 | |
| - Iana je napisao/la:
- treba biti oprezan, slažem se, ali ne treba od toga stvarati fobiju.
Ti se I nemoraš bojati groma! | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi 21.06.10 13:22 | |
| ja se i ne bojim. govorim dobronamjerno za druge |
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi 21.06.10 13:23 | |
| A vidi mene i moje mehanizacije, nigdje ne idem bez uzemljenja! | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi 21.06.10 13:27 | |
| |
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi 21.06.10 13:31 | |
| Da! A i ti ne diži ruke u zrak kad grmi, pogotovo ako se nisi obrijala ispod pazuha! | |
| | | Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi 21.06.10 13:32 | |
| - Citat :
- Šta učiniti ako ste kod kuće u toku oluje s grmljavinom? Obavezno isključite električne aparate - televizori, kompjuteri i telefoni su oni koji najčešće stradaju, ali ni, recimo, klima-uređaj ne bi smeo da radi u toku oluje.
jos nisam nikad cula kod mene da je grom unistio nekom nesto ...svaka zgrada je dobro obezbjedena tako da ovde oko mene nema problema nikad ..nikad niko ne gasi nista ..cak jos nikad nije nestalo ni struje kad je nevrijeme ...ovo su dobri savjeti za one koji zive u prirodi i treba da se paze ...a inace ne bojim se oluje ..volim oluje _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi 21.06.10 13:35 | |
| Bliz, nema veze što su zgrade osigurane, udar u električnu mrežu dovodi do kvarova kućanskih aparata, nemora udariti u zgradu. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi 21.06.10 13:37 | |
| najviše na selu grom uništava, čula sam za takve slučajeve. volim i ja oluju, pogotovo kad sam doma, na sigurnom. walle, uozbilji se |
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi 21.06.10 13:41 | |
| Nikad nisi na sigurnom od groma ma kako to cudno zvučalo. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi 21.06.10 13:42 | |
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi 21.06.10 13:43 | |
| verovali ili ne od groma ste najsigurniji u automobilu... |
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi 21.06.10 13:44 | |
| Walle nek udara gdje hoce ..ne bojim je se ..ona me jednom spasila ..pa smo priajtelji .. i u tenama Tornado : : _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi 21.06.10 13:45 | |
| to sam i ja čula. je li zbog guma? : : |
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi 21.06.10 13:45 | |
| Vjeruj mi. Evo primjera, moja tetka koja se inače jako boji groma, uvijek stane na sredinu kuće. Jedne prilike tako ona jadna stajala kada je grom pogodio u dimnjak. Od detonacije izleti cigla i pogodi je u glavu, zadarila je 5 šavova! | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi 21.06.10 13:46 | |
| ako misliš da si me uplašio, varaš se. |
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi 21.06.10 13:47 | |
| I nije mi bio cilj da te uplašim, samo ti dajem do znanja da nigdje nisi sigurna. | |
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi 21.06.10 13:47 | |
| _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi 21.06.10 13:49 | |
| u svakoj nesreći ima i sreće! | |
| | | Gost Gost
| | | | Wall-e Ljubitelj foruma
| | | | Gost Gost
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi 21.06.10 13:50 | |
| - Iana je napisao/la:
- to sam i ja čula. je li zbog guma? ::
nije zbog guma, nego auto je u ulozi Faradejevog kaveza', koji prosto rečeno, ima 'barijeru za električna pražnjenja... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi 21.06.10 13:51 | |
| aha. dobro Tornado. walle, u ordinaciji |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Oprezno dok grmi | |
| |
| | | | Oprezno dok grmi | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 448 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 448 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943552. in 18084 subjects
|
|