|
| Antun Branko Šimić | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Antun Branko Šimić 23.05.10 12:52 | |
| Hrvatski pjesnik i esejist (pisao i pod pseudonimima: Antun Šimić, Ante Šimić, Hercegovac…) Antun Branko Šimić rođen je u Drinovcima kod Gruda, 18. studenog 1898.. Pučku školu je završio u Grudama, tri razreda franjevačke gimnazije na Širokom Brijegu, kratko prešao na školovanje u Mostar, četvrti i peti razred gimnazije položio 1914. u Vinkovcima, šesti i sedmi razred u Zagrebu. U osmom razredu napustio je školovanje zbog izdavanja književnog časopisa (što je učenicima bilo zabranjeno), te postao slobodan književnik i publicist.1 Bio je pjesnik koji je težio zgusnutim, škrtim stihom intenzivirati doživljaj. Započeo je pjesmama koje oponašaju A. G. Matoša, ali je naglo izveo dramatski zaokret, napustio sedmi razred zagrebačke gimnazije, pokrenuo časopis, primio ekavski izgovor i nastupio kao novi pjesnik i kritičar. Prvim svojim časopisom "Vijavica" (1917.), a zatim i drugim - "Juriš" (1919.) koji je pokrenuo sa Gustavom Krklecom i Nikom Milićevićem, nadahnut časopisom "Der Sturm", sažeto je označavao svoj književni smjer sadržan u uvjerenju da je umjetnost najintenzivniji doživljaj svijeta i da zato ne smije, pa i ne može biti angažirana u službi bilo koje tendencije.2 Šimić zahtijeva da pisci odbace svu dekorativnost i otmjenost, da skinu, kako on kaže, i odijelo sa sebe. Iako je polemičkom, britkom i neumoljivom kritikom znatno utjecao na književna zbivanja i uopće na razmišljanja o književnosti, najdublji trag ostavio je kao pjesnik. Postao je uzor poezije kreirane "iznutra", kao najintenzivnijeg doživljaja svijeta. Pjesnik tijela, grada i siromaha, nije svoje teme vidio u socijalnom nego isključivo u individualno-psihološkom značenju. Pjesnik ljubavi i smrti, osjećao je trajnu tjeskobu i duhovni nemir. Prodirao je kao oštricom noža u dubine ljudskoga bića, u njegovu egzistencijalnu samoću. Zato njegove pjesme, naoko tako hladne i često svedene na gole konstatacije u izravnom iskazu, blistaju dalekim astralnim sjajem.U kratko je vrijeme, ni puno desetljeće, prešao put od matoševsko-wiesnerovskog impresionizma do oslobođenog ekspresionizma. Znao je graditi pjesmu, zgušnjavati stih, birati pravu riječ: često jednostavnoj i običnoj, znao je udahnuti punu izražajnost. Bolujući od rane mladosti, nosio je u sebi smrt i bio svjestan da ona u njemu raste, te je zato naglo sazrijevao što dokazuje i treći njegov časopis "Književnik" (1924-1925).3 Neke od najpoznatijih pjesama su: Pjesnici, Ljubav, Opomena, Povratak, Jedanput, Mjesečar, Zavodnik, Veliki ubijač, Žene, mladići, ljeto… Napisao je brojne eseje, književne i likovne kritike, polemike o novom pjesništvu, nekoliko kraćih proza, dnevnik, autobiografiju, nekoliko dramskih fragmenata, te započeo roman "Dvostruko lice".4 Objavio je jednu, ali legendarnu knjigu pjesama, "Preobraženja" (1920.), kamen temeljac modernog hrvatskog pjesništva, nakon čijeg je izlaska "slobodni stih" prihvaćen od drugih hrvatskih pjesnika. Pjesnik tijela i siromaha, kako ga je nazvao Ivan Goran Kovačić, ostaje, bez dvojbe, prvo ime hrvatskog ekspresionizma te čuđenje u svijetu.5 Teško je obolio od tuberkuloze, umro u Zagrebu 2. svibnja 1925. U Mostaru je Matica hrvatska postavila spomenik Antunu Branku Šimiću u parku preko puta svoje zgrade 2008. godine. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Blizanka Administratorica
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić 23.05.10 12:52 | |
| Pjesma
Kroz moje noći idu mračni usamljeni nemiri kroz moje noći idu bijele ruke bludnica hladne kose oči pruženi pogledi kroz moje noći idu sjenke prazni vjetrovi jad i mir i tišina umornih časa i povrh bludnica ulica muzike ružnih lokala prolaze moji snovi ko svijetle teške tice i ja s anatemom mesa (meso koje već sane) visoko sklanjam nemoćnu glavu u beskrajnost u beskrajnosti tonem i moje se misli u nju ruše kao u bijelu vodu mirne crljene zvijezde _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić 23.05.10 12:52 | |
| Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Pusti da cijelog tebe prođe blaga svjetlost zvijezda!
Da ni za čim ne žališ kad se budeš zadnjim pogledima rastajo od zvijezda!
Na svom koncu mjesto u prah prijeđi sav u zvijezde! _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić 23.05.10 12:53 | |
| PJESNICI
Pjesnici su cudjenje u svijetu
Oni idu zemljom i njihove oci velike i nijeme rastu pored stvari
Naslonivsi uho na cutanje sto ih okruzuje i muci pjesnici su vjecno treptanje u svijetu
SIROMASI
Siromasi nestalno lebde izmedju zivota i smrti i svaki cas moze da pretegne nevidljivi uteg smrti.
Svaki cas mogu da prijedju medju i odmah budu u smrti: najblizoj blizini. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| MOJA DRAGA,PRIJATELJ I JA
Na tijelu moje moje drage tvoj pogled stoji sklize se i pada kao crna mrtva tica
Oko tijela moje drage laju, laju tvoje pozude
Tvoj pogled i moj pogled. Sudar mrznje skripi prasti boli, boli
Kroz prostor crven mlaz moje krvi prska
Srce jede gladna Smrt _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| LJUBAV
Zgasnuli smo zutu lampu
Plavi plast je pao oko tvoga tijela Vani sume oblaci i stabla Vani lete bijela teska krila
Moje tijelo ispruzeno podno tvojih nogu
Moje ruke svijaju se zude mole
Draga, neka tvoje teske kose kroz noc zavijore, zavijore
Kroz noc, kose moje drage duboko sumore kao more _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić 23.05.10 12:54 | |
| GORENJE
Niz zapadno nebo i iz raprsnutih sipaka u vrtu krv se cijedi
Al s istoka se vece javi plavim licem i zapad biva bljedji, crveniji sipci
Ti bjezis k meni preplasena od grana u mraku i cutis
Zato ti je tijelo odjedanput plamen?
O kako sipci prskaju i s nama gore!
Ni zvijezde ne ce da se jave da jace bude ovo nijemo gorenje u vrtu
_________________ _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| RASTANAK S TOBOM
Mi stojimo na rubu svijeta i gledamo u zapadanje zadnjih zvijezda u dubine noci
Sa zvijezdama i mi zapadamo
Mi stojimo vec na krajnjem rubu sebe
Tko ispod nas zemlju nevidljivo maknu da je vec daleko vidimo ko zvijezdu?
Zamakle su zvijezde Tko od nas jos moze naslutiti sebe?
Rusimo se vjecno
Nas je put bez dna i padanje bez glasa
TRCIM TRCIM
Mene prima hladna kuca Sve su stvari nijeme mrke mutne tvrde Jao one mrze mene I kad usnem kad me vise nema onda cujem: stvari zive nekud idu
Samo moji bijeli jastuci (grlim ih ko ciste vjernice) vole mene silno vole Oni svu noc dokle mene nema ziva meni mrtvom pjevaju
Bijeli moji jastuci meni mrtvom pjevaju moj san, i tisinu oko mene _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| BOLESNIK
Moje je tijelo bolesno i zudi jednu tihu bolnicu
Bolnica bez suma i bez grada u praznom blijedom danu Blijedi dan je odsjev blijeda neba U mrtvom vrtu zimsko sunce seta
Mi tihi samostanci bez Boga u nasim bijelim pustim sobama zaboravljamo zivot snivamo duge tuzne blijede prazne nase dane
O okna nasa udare podkadsto krik ples i radost zivota grada - O grad! O nemir nemoc nasih srca! O mi smo davno izisli iz zivota i mi smo samo svoji spomeni! U smrt se samo vrata nase kuce otvaraju -
Za rub zemlje nebo srusi _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić 23.05.10 12:55 | |
| POST SCRIPTUM
U siromastvo gledah i htjedoh da ga otpjevam
Al kad se dublje zagledah unutra zanijemih vidjeh: Bezdana je bijeda!
Sto posta mojom pjesmom? jedan pogled, uzdah Sve ostalo mi osta izvan pjesme neopjevano
To mogu samo cutati.
MRTVA LJUBAV
Kraj ljubavi u dusi mrtvo zvoni Vece silazi s neba plavo Spustam tihe crne zastore
Znam: vani su mrtve zvijezde i kuce i mjesecina i crn prostor nepomican stoji
Nitko nikad nece doci k meni
Smrt jos samo nevidljiva zivi
Snu razmotaj crven tezak pokrov povrh mene i nada mnom neka crno nebo noci vjecno cuti _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić 23.05.10 12:55 | |
| VECE
- O vece noci nase djevojke! Tko ljubi sada nase djevojke? -
Mi potonemo u crn ponor snova i snivamo da svi smo davno pomrli
Vec bezbroj ljeta lezimo Preko nas u trku idu neba oblaci Preko nas u vjecnost se bez konca dani noci ruse _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić 23.05.10 12:56 | |
| TESKI ZRAK
O kuda da se danas podje?
U sobu udje moja majka sjedne i gleda u me nijemim pogledom
Ja pustam knjigu, izlazim iz kuce
Na rubu polja izmedj crnih stabla crveno mrtvo objeseno sunce
Ja stanem nasred ceste i kriknem iz svih snaga
JEDANPUT
Zeno sto iz bijede naseg svagdanjeg zivota ocajale i krotke oci dizes k meni
Sav ovaj zivot... oh, sav ovaj zivot zeno
jedanput ja odsvirat cu na harfi
i kad poslije harfe progovore cutke nase duse
znas li sto ce govoriti?
Kako bjesmo srecni. Kako bjesmo srecni. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| SIROMAHU
O skupi sebe u se i svoju sudbinu Ne razlivaj se preko ruba Zatvori vrata svakoj nadi jer to su vrata u prazninu. O skupi sebe u se i svoju sudbinu.
Tvoje tijelo biva tanje ruke bljedje oci dublje
Bez suma krv iz tvoga srca hlapi Kad stojis go u noci slicis - tako tanak proziran i plav - na visok svenut cvijet.
O kud ces, kud ces? Zar ovdje vec na zemlji posvema ces se osloboditi od tijela?
Bogatas gleda kud si nesto, cudeci se "Isceznu ko miris." _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| POVRATAK
Ti i ne slutis moj povratak i moju blizinu
U noci kada sumi u tvom uhu tiha mjesecina znaj: ne koraca mjesecina oko tvoje kuce Ja lutam plavim stazama u tvojem vrtu
Kad koracajuci cestom kroz mrtvo svijetlo podne stanes preplasena krikom cudne tice znaj: to krik je moga srca s blizih obala
I kad kroz suton vidis crnu sjenku sto se mice s onu stranu mrke mirne vode znaj: ja koracam uspravan i svecan kao pored tebe _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | mrcho Početnik
Broj postova : 2 Godine : 31 Datum registracije : 25.10.2010
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić 25.10.10 18:57 | |
| jel ima neki esej aj ako ima o bilo kojoj pjesmi hitno mi je | |
| | | Talia Ljubitelj foruma
Broj postova : 7245 Godine : 110 Datum registracije : 03.11.2012
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić 26.01.13 20:34 | |
| PRVA NOĆ SAMOĆE Crveni cvjetovi ljubavi gore u noći
Prva noć kroz koju idem sam
Slušam: visoki plavi vodoskoci čeznu zvijezde koje nikad dosegnuti neće
i u meni crno teško srce tuče tuče | |
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić 26.01.13 20:36 | |
| MLADIĆ Ja poznam bol mladića koji pobjednički pjev iz svoga izmučenog srca ujutro pjeva sa željom da sva srca s njegovim zatrepte i da se osluškujući glave prignu u ćutanje i slatki zaborav
Al pjev mladića nečuven od ljudi padne natrag u njegovu ćutljivu samoću
Ja poznam očaj blijed i bolesno zelenkast s pogledom u prazna lica ljudi u sivomu zraku i sa strahom ispred crnog bezdana u duši
Ja poznam ponos mrk i tvrd sa smjelim uspravljenim korakom što gazi i s uhom koje iznutra glas svoga Boga sluša | |
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić 26.01.13 20:36 | |
| ZAVEDENA Ne, njega nema više. Pobjego je. Vrata na kući dolje glasno zalupila ko zadnji put
Da letim za njim niza stepenice? Ukočila se, stojim
Na podu zgažen cvijet Kroz prozor
crvene se zvijezde glasno smiju Ja zovnem u noć iz svih snaga
Na prozoru staklo se zatrese i smiri
U noći kamenito srce grada ćuti
Moje golo tijelo dršće obliveno ladnim svjetlom zvijezda | |
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić 26.01.13 20:37 | |
| VEČE I JA Nevidljive pozaune tuže u zapad sunca što se davi u rođenoj krvi
Pozaune su stale. Prva zvijezda dršće I plavo nebo slazi prema zemlji
Daleko jedna krčma zapjeva u susret noći i dvije se žene cestom prolazeći pogledaše s mržnjom
Ja skrećem s ceste u šumu i gledam kako moje ruke bivaju sve plavlje Iz tame jedna košuta zuri svojim blagim anđeoskim licem bez straha u moje divlje oči
Stadoh: Jedan div se zagledao nagnut
nad sitni modri cvijet u travi Laki šuštaj? Dolje nad zelenom vodom krvare crvene noge mjeseca | |
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić 26.01.13 20:38 | |
| PJESMA IZNAD ZEMLJE Mi cijeli dan smo plovili na oblaku
Sad je veče Spuštamo se na visoki vrh brda i ispijamo vino
Kroz veče k nebu bliješte srebreni pokali
Duboko preziremo ljude i zemlju ispod nas Naš je život samo u visini
Na grudma noći počinut će naša teška tijela
A sutra zorom kroz novi dan će nova radost nas ponijeti
Visoke pjane naše radosti: naša bijela jedra | |
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić 26.01.13 20:39 | |
| BUDUĆI Budući već su bili i sve je bilo već u prvom času u beskrajnom pogledu Boga ogledano
Iz vremena: iz dubokoga tamnog Božjeg krila besprekidno u svjetlost površine stižu budući
U bezdanomu Božjem oku ogledaju se mirijade budućih svjetova | |
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić 26.01.13 20:40 | |
| IDILA Zaboravismo zimu i studen, mraz i snijeg i potjerasmo ovce na visoke vrhunce, a pjesma sve nam ori niz njivu dol i brijeg - slavimo ljetno sunce…
U selu tamo malom domovi drijemlju bijeli, u hladu starih lipa, pod kojim majke naše sanjare danak cijeli i glede u vis plavu kud oblak rujni plovi i mrije ko jeseni veseli, vedri snovi.
- Hajdemo!… eno tamo cure se na nas smiju, a nama gore grudi - i negdje puška puca; u duši radost budi smijeh onih moma dviju… - Hajdemo!… pjesma nek ori niz gore i vrhunce, slavimo ljetno sunce | |
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić 26.01.13 20:40 | |
| RADOST TIŠINE U vrtu je sunce. Ljetom diše dan. Stari fratar, lica kao s drugog svijeta, Bjelokos i kao malko žalostan Moleći uz brevir amo-tamo šeta.
Oči su mu tamne. Pogled ima svet Poput kakva sveca s crkvenih zidova; On zna polu Svetog pisma napamet I goneta tajnu mističnih glasova.
Sada moli i moli. Poslije molitve će Sazvat k sebi malo kokošiju jato I posut im stazom žita, što ga za to Goji svako ljeto i polijeva ko cvijeće.
S kokošjih glasova hrt se diže s loga: Dotle stari fratar stoji u sredini Sklopiv suhe ruke sretan i – sve se čini - Da mu duša u tom času gleda Boga. | |
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić 26.01.13 20:42 | |
| DJEVOJČE Ja ljubim april, njegov rosni pjev i boje. Ko zvonki glas tvoj, dragi, i crne oči tvoje.
U rano jutro – još se čuli pijetli - ja vidjeh kako za grm lik se sakri svijetli I ljupko lice, satkano od cvijeća, Što na tebe i na tvoj sladak osmijeh sjeća.
Zlatokosi taj lik je april možda bio. Poljubit sam ga htjela: tako bješe mio.
Ja hoću, dragi, da ko i ja snivaš U svijetle, slatke noći slađe snove, Ja hoću, da se i ti za grm skrivaš I glas da tvoj me jutrom budi i zove.
Pa budeš li mi pun ko april sklada, Vragoljan spretan, gizdav ko moja maca, Poklonit ću ti raskošna i mlada Sav miris svoga cvijeća, sna i poljubaca. | |
| | | Besna_glista Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 496 Godine : 60 Datum registracije : 17.02.2013
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić 06.04.13 6:46 | |
| Ljubav Zgasnuli smo žutu lampu, Plavi plašt je pao oko tvoga tijela. Vani šume oblaci i stabla, vani lete teska bijela krila. Moje tijelo ispruženo podno tvojih nogu. Moje ruke svijaju se, žude, mole. Draga, neka tvoje teške kose Kroz noć zavijore, zavijore kroz noć Kose moje drage duboko šumore kao more.
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Antun Branko Šimić | |
| |
| | | | Antun Branko Šimić | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 529 korisnika/ca online; 1 registriran/a, 0 skrivenih i 528 gostiju. :: 2 Bots GerillaNajviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59. |
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943552. in 18084 subjects
|
|