Muzičar svirao violinu za vreme operacije na sopstvenom mozgu
Autor/ica
Poruka
Gost Gost
Naslov: Muzičar svirao violinu za vreme operacije na sopstvenom mozgu 05.05.10 22:27
U Sjedinjenim Američkim Državama ovih dana je obavljena neverovatna operacija. Hirurzi su operisali mozak jednog muzičara i da bi bili sigurni da neće doći do neuroloških oštećenja od njega su tražili da tokom intervencije svira violinu. Pacijent, Rodžer Friš, patio je od jedne vrste neurološkog poremećaja koji je uzrokovao drhtanje jedne ruke koje nikako nije mogao da kontroliše.
Nakon postavljanja precizne dijagnoze, lekari su zaključili da bi operacija mogla da reši problem ali da ona mora da bude izvedena na otvorenom mozgu.
Da bi bili sigurni da neće oštetiti mozak muzičara, hirurzi su od njega tražili da tokom intervencije svira violinu.
Taj zahtev je postavljen kako bi hirurzi odmah mogli da uoče eventualne promene kod pacijenta u slučaju da dotaknu neki osetljivi deo mozga.
Operacija je prošla dobro, a slike improvizovanog koncerta snimljenog u operacionoj sali veoma su impresivne, prenose strani mediji.
izvor:autobrief.com
Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
Naslov: Re: Muzičar svirao violinu za vreme operacije na sopstvenom mozgu 03.06.10 14:49
Ovo je pravo filmski izvedeno a on bome ili je jako lud ili jako jako voli svirati violinu..da mi prčkaju po mozgu jer mi drhti ruka..joj teško da bi se odlučila da mi mesare po glavi.
Muzičar svirao violinu za vreme operacije na sopstvenom mozgu