|
| Noćna mora: Gubitak putovnice u inozemstvu | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
| Naslov: Noćna mora: Gubitak putovnice u inozemstvu 19.01.10 14:00 | |
| Iako se trudimo ne dovesti u ovakvu situaciju dok smo na putovanju, nezgode kao što je gubitak novčanika, dokumenata i najgore od svega putovnice, uvijek su moguće.Kako se vaše putovanje iz snova ne bi pretvorilo u totalnu noćnu moru, navest ćemo nekoliko savjeta koji vam u slučaju gubitka dokumenata, novčanika i putovnice mogu bar malo olakšati. Ako vam se dogodi da u stranoj zemlji izgubite ili vam ukradu putovnicu prvo što morate napraviti je obratiti se najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu. Bilo kako bilo ovakva situacija je strašna, ali postoje načini da se pripremite na ovaj najgori mogući scenarij. Od kopija glava ne boliNapravite više kopija svega, putovnice, osobne iskaznice, kreditnih kartica. Jednu kopiju nosite sa sobom i ostavite je u hotelskoj sobi, a jednu ostavite kod kuće ili kod nekog od prijatelja tako da ako vam zatreba neki podatak s jednim telefonskim razgovorom možete doći do njih ili vam mogu faksirati potrebne podatke. Opskrbite se svim važnim telefonskim brojevimaPrije puta napravite dokument koji će sadržavati lokalne brojeve: konzulata i banaka koji bi vam mogli zatrebati u slučaju gubitka putovnice, osobne iskaznice ili kreditnih kartica da ne morate trošiti vrijeme na traženje tih brojeva u nekom internet caffeu ili zivkajući. Sve potrebne brojeve možete imati na svom mobilnom telefonu, ali i još negdje za svaki slučaj. Novac ovamo, novac tamoNikada nemojte nositi sav novac koji imate sa sobom, rasporedite ga, nešto u torbi, džepovima, nešto u hotelskoj sobi tako da uvijek imate zalihe. Ekstra savjetiU slučaju da vam treba više informacija i savjeta dobro je znati da ih možete potražiti na stranici www.mup.hr. Unatoč tome ako mislite da se vama ovako nešto neće i ne može dogoditi, nikada ne znate što vas čeka i dobro bi bilo biti pripremljen na ovakav mogući ishod dok ste negdje na putovanju. Ako ste pripremljeni možete sami sebi olakšati ovu poprilično nezgodnu situaciju, prenosi travelandleisure.com. <BLOCKQUOTE class=box-article>Gubitak ili nestanak putovnice Građanin je dužan bez odgode prijaviti nestanak putne isprave ili njezino pronalaženje. Nestanak ili pronalaženje putne isprave prijavljuju se policijskoj upravi/postaji, ako je putna isprava nestala ili pronađena u Republici Hrvatskoj, odnosno najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu, ako je putna isprava nestala ili je pronađena u inozemstvu. Nakon provedenog postupka i utvrđivanja okolnosti nestanka putne isprave, nestala putna isprava rješenjem se proglašava nevažećom (građanin plaća upravnu pristojbu u iznosu od 20,00+ 50,00 kuna). Rješenje o proglašenju putne isprave nevažećom građanin daje oglasiti u Narodnim novinama o svom trošku, nakon čega može podnijeti zahtjev za izdavanje nove putovnice, piše na stranicama mup.hr.</BLOCKQUOTE>Net.hr | |
| | | mihaela Ljubitelj foruma
Broj postova : 3434 Godine : 38 Lokacija : Uvek dovoljno blizu da vidim sve Datum registracije : 25.11.2009
| Naslov: Re: Noćna mora: Gubitak putovnice u inozemstvu 19.01.10 14:07 | |
| Pasos cuvam vise nego kofere kad god sam u inostranstvu | |
| | | Tea Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 758 Godine : 54 Lokacija : Split Datum registracije : 01.11.2009
| Naslov: Re: Noćna mora: Gubitak putovnice u inozemstvu 20.01.10 16:42 | |
| Mogu sve izgubit ,ali putovnicu ni slučajno.Stalno provjeravam...neke stvari su zakon za mene.Ali...dobro je to znati sa kopijama...nisam razmišljala o tome. | |
| | | bodo Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 739 Godine : 54 Datum registracije : 05.12.2009
| Naslov: Re: Noćna mora: Gubitak putovnice u inozemstvu 20.01.10 17:19 | |
| Super savjeti . Ali !!! Prošli Božić sam išao kod sestre u Njemačku, putovnica naravno uredna, ponio sve dokumente, čak i kopije, uredan, ošišan, obrijan... dođem na aerodrom u Stutgart i policajci me zamijene s nekim arapskim teroristom (a ja plava kosa, plave oči)... Držali me dva sata, pretresali, uzeli mobitel, uspoređivali sa slikama tog majmuna... Džaba i putovnica i kopije, kad su si umislili da je sve falsificirano. Propade od straha i godišnji i simpatije prema njemačkoj pedantnosti i... Eto. :jawdrop: | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Noćna mora: Gubitak putovnice u inozemstvu 20.01.10 17:42 | |
| Super savjeti da,ja uvijek pazim posebno na putovnicu i dakako permesso (dozvola za boravak u Italiji)jer njega moram vucati i u hr kad idem,Vedran sad kad smo bili u Vkcima je izgubio novčanik,ma ne bitni su novci al tko god da je našao jbte ma samo da je bacio novčanik ispred kuće jer unutra su mu bili svi dokumenti i Hr i talijanski,sreća pa putovnica kod mene na sigurnom haha.A Bodo štaš oni kad zapnu ponašaju se dok ne dokažu drugačije takoreći kao da si kriminalac,nas jednom kad su pregledavali na granici i malenog su iz sjedalice vadili i preturali grozno,al jbga tako je. |
| | | Tea Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 758 Godine : 54 Lokacija : Split Datum registracije : 01.11.2009
| Naslov: Re: Noćna mora: Gubitak putovnice u inozemstvu 20.01.10 22:44 | |
| - bodo je napisao/la:
- Super savjeti . Ali !!! Prošli Božić sam išao kod sestre u Njemačku, putovnica naravno uredna, ponio sve dokumente, čak i kopije, uredan, ošišan, obrijan... dođem na aerodrom u Stutgart i policajci me zamijene s nekim arapskim teroristom (a ja plava kosa, plave oči)... Držali me dva sata, pretresali, uzeli mobitel, uspoređivali sa slikama tog majmuna... Džaba i putovnica i kopije, kad su si umislili da je sve falsificirano. Propade od straha i godišnji i simpatije prema njemačkoj pedantnosti i... Eto. :jawdrop:
Auh...koja je to mora baš.Ja samo po bivšoj Jugi putujem | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Noćna mora: Gubitak putovnice u inozemstvu 20.01.10 22:50 | |
| - bodo je napisao/la:
- Super savjeti . Ali !!! Prošli Božić sam išao kod sestre u Njemačku, putovnica naravno uredna, ponio sve dokumente, čak i kopije, uredan, ošišan, obrijan... dođem na aerodrom u Stutgart i policajci me zamijene s nekim arapskim teroristom (a ja plava kosa, plave oči)... Držali me dva sata, pretresali, uzeli mobitel, uspoređivali sa slikama tog majmuna... Džaba i putovnica i kopije, kad su si umislili da je sve falsificirano. Propade od straha i godišnji i simpatije prema njemačkoj pedantnosti i... Eto. :jawdrop:
Koji idijoti...sto im nisi skrdasio posteno na naski... ajd da nisi plav...nebi nist rekla, ali ovako... |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Noćna mora: Gubitak putovnice u inozemstvu | |
| |
| | | | Noćna mora: Gubitak putovnice u inozemstvu | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 513 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 513 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|