Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 Gubitak dokumenata

Go down 
Autor/icaPoruka
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female
Gemini Broj postova : 77757
Godine : 170
Datum registracije : 21.01.2009

Gubitak dokumenata Empty
PostajNaslov: Gubitak dokumenata   Gubitak dokumenata I_icon_minitime8/2/2014, 09:43

Što učiniti kad na putovanju izgubite dokumente?

Gubitak dokumenata 8656_big

Što kad izgubite dokumente? Kakav je postupak u zemlji, a što ako vam se to dogodi na putovanju? Muka je i jedno i drugo, no, muke možete skratiti ako znate kako reagirati, što hitno učiniti, kakva je procedura u domovini, a što se od vas očekuje da poduzmete u inozemstvu.

Ne paničarite!
Putovnica, osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, kreditne kartice, avionska karta, sve je spremno i spakirano na najpraktičnije mjesto u koferu ili putnoj torbici. Putovanje, privatno ili službeno, začas se pretvori u noćnu moru, ako se dogodi da nestane koji od tih dokumenata. Osnovno i prvo pravilo – morate odmah reagirati. Samo na taj način možete spriječiti neželjene troškove, odnosno na vrijeme doći do dokumenata koji vam trebaju da biste se mogli vratiti kući. Krađu ili gubitak putovnice u inozemstvu morate prijaviti u najbližoj policijskoj postaji. Tamo će službena osoba napraviti zapisnik. S tim zapisnikom trebate se javiti u najbliže veleposlanstvo Republike Hrvatske u kojem će vam, nakon provjere identiteta, izdati propusnicu s kojom možete otputovati kući. Ta propusnica vrijedi samo za povratak u Hrvatsku. Ukoliko je u inozemstvu nestala osobna iskaznica, to ste također dužni prijaviti najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu. Ako je u sklopu vašeg putovanja bio predviđen obilazak neke treće zemlje, morat ćete ga otkazati, za to se morate obratit predstavniku turističke agencije s kojom putujete ili zrakoplovnoj kompaniji s kojom imate let. Krađu ili gubitak kreditnih kartica morate što prije prijaviti kartičarskoj kući.

Što trebate učiniti prije putovanja?
Uvijek kad putujete u inozemstvo napravite prije puta fotokopije važnih dokumenata i te fotokopije čuvajte kao i originalne dokumente. Najbolje u hotelskom sefu. Ukradu li vam dokumente, pomoću fotokopija nadležne institucije puno će brže provjeriti vaš identitet i izdati vam potrebni dokument za povratak. U banci koja vam je izdala kreditnu karticu ili u kartičnoj kući tražite prospekt na kojem piše točan broj telefona na koji morate prijaviti krađu ili gubitak kartice. Te informacije možete saznati i na internetu. Ostavite kod kuće kreditne kartice koje ne namjeravate koristiti. PIN-ove raznih kartica nikada ne nosite zajedno s karticom. Dokumente koji vam nisu neophodni ostavite kod kuće. Zapišite si telefonski broj veleposlanstva ili konzulata, adresu i radno vrijeme.

Postupak u Hrvatskoj
Izgubili ste osobnu iskaznicu, putovnicu, vozačku dozvolu ili neki drugi osobni dokument. Saznajte što policija kaže kako prijaviti njihov nestanak. Ako se radi o osobnoj iskaznici, građanin je dužan bez odgode prijaviti nestanak osobne iskaznice najbližoj policijskoj upravi ili postaji te, u policijskoj upravi nadležnoj prema mjestu prebivališta, podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice. Policijska uprava ili postaja će nestalu osobnu iskaznicu rješenjem proglasiti nevažećom (građanin plaća upravnu pristojbu u ukupnom iznosu od 20 do 50 kn), a građanin je dužan o svom trošku u roku od tri dana od dana primitka rješenja, navedeno rješenje dati oglasiti u Narodnim novinama. Nova osobna iskaznica izdat će se nakon što policijska uprava utvrdi da je rješenje o proglašenju osobne iskaznice nevažećom objavljeno u Narodnim novinama. Dužni ste bez odgode prijaviti i nestanak putovnice. Nakon provedenog postupka i utvrđivanja okolnosti nestanka putovnice, nestala putna isprava se rješenjem proglašava nevažećom.

Gubitak ili nestanak vozačke dozvole
Nestanak vozačke dozvole prijavljuje se, bez odgode, policijskoj upravi na čijem je području vozačka dozvola nestala, odnosno policijskoj upravi, koja ga vodi u evidenciji. Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole se podnosi u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji na čijem području podnositelj zahtjeva ima prebivalište, uobičajeno prebivalište, odnosno na čijem se području podnositelj zahtjeva školuje. Ukoliko se vozačka dozvole izdaje u žurnom postupku, zahtjev se može podnijeti i u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Obrazac zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole ispisuje službenik na šalteru, a podnositelj zahtjeva svojim potpisom na obrascu potvrđuje točnost ispisanih podataka. Podnositelj zahtjeva prilaže:
ukoliko je originalna vozačka dozvola bila izdana u državi članici EGP, dokaz nadležnog tijela države koja je izdala originalnu vozačku dozvolu da je osobi bila izdana vozačka dozvola,
jednu fotografiju veličine 30x35 mm
50 kn u državnim biljezima
dokaz o uplati 151 kuna (redovni postupak), odnosno 200 kuna (žurni postupak) za obrazac vozačke dozvole putem uplatnice koja se podiže u policijskoj upravi, odnosno postaji, općom uplatnicom ili putem internet bankarstva, na IBAN državnog proračuna
osobna iskaznica, a ukoliko je originalna vozačka dozvola bila izdana u državi članici EGP-a dokaz o identitetu i odgovarajuću ispravu kojom osoba dokazuje uobičajeno prebivalište na području Republike Hrvatske ili da se na području Republike Hrvatske školuje najmanje šest mjeseci,

Proglašenje dokumenata nevažećim
U Malom oglasniku Narodnih novina objavljuje se oglas kojim se osobni dokument oglašava nevažećim. Oglas se može predati osobno, na adresi NARODNE NOVINE d.d., Nakladnička djelatnost, Odjel oglasa građana, Ulica kralja Držislava 14, 10000 Zagreb. Oglasi predani osobno plaćaju se gotovinom. S računom koji sadrži tekst oglasa traži se izdavanje novoga osobnog dokumenta. Na istu adresu mogu se i poštom slati dokumenti i potvrde o uplati novčanoga iznosa potrebnoga za objavu oglasa. Telefaksom se šalju dokumenti i potvrde o uplati novčanoga iznosa potrebnoga za objavu oglasa na broj telefaksa: 01/4501-349. Objava oglasa o nevažećoj osobnoj iskaznici košta 35 kuna, isto toliko koštat će vas i objava nevažeće zdravstvene iskaznice, dok 50 kuna košta objava nevažeće putovnice u Narodnim novinama.

(M.G.)


_________________
Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU,
ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU
ellaMarigoGubitak dokumenata Admin10
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-po
 
Gubitak dokumenata
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Planet Zemlja :: Turizam i putovanja :: Savjeti, svaštara-
Forum(o)Bir: