| Praznovjerni golub? | |
|
|
|
Autor/ica | Poruka |
---|
californiamen Totalno relaxiran
Broj postova : 2464 Godine : 124 Datum registracije : 17.11.2009
| Naslov: Praznovjerni golub? 05.12.09 19:24 | |
| Jest li kucali u drvo, izbjegavali proći ispod ljestava, igrali na poseban način, nosili neku stvarčicu za sreću, mijenjali ponašanje zbog horoskopa? Vjerojatno nema osobe koja to nije.. Jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih psihologa uopće B.F.Skinner, pokretač tzv. radikalnog biheviorizma generalizirao je sve naše postupke kao koncept naučenog ponašanja izazvanog pozitivnim ili negativnim podražajima..Skinner je praznovjerje objasnio da se ljudi tako ponašaju jer vjeruju ili pretpostavljaju da postoji veza između praznovjernog ponašanja i nekih potkrepljujućih posljedica, iako takva veza u stvarnosti ne postoji, tj, postoji jer je neko ponašanje slučajno bilo potkrepljeno jednom ili nekoliko puta, tzv. nepovezanim potkrepljenjem.. „I ako mislite da je praznovjerje neka isključivo ljudska aktivnost, ja ću stvoriti praznovjernog goluba“ ( B.F.Skinner)U studiji/eksperimentu je sudjelovalo osam golubova koji su u kavezima tijekom nekoliko dane bile oskudno hranjene a onda stavljeni u eksperimentalni kavez svakog dana nekoliko minuta. Za vrijeme tog njihovog boravka potkrepljenje ( hrana) stizalo je automatski svakih 15 sekundi.. U šest od osam slučajeva pojavilo se novo ponašanje, tako jasno definirano da je slaganje svih promatrača bilo potpuno. Jedna je ptica bila uvjetovana da se okreće u smjeru suprotnom od kretanja sata, izvodeći između potkrepljenja dva do tri okreta. Druga je ponovljeno gurala glavu u jedan od gornjih kuteva kaveza. Treća je razvila neku reakciju zabacivanja, kao da stavlja glavu ispod neke nevidljive prečke. Dvije su ptice razvile reakciju njihanja glava i tijela u kojoj se glava pružala prema naprijed i naglo okretala zdesna nalijevo, uz sporije vraćanje glave u prvobitni položaj. Jedna je ptica bila uvjetovana da radi pokret nepotpunog kljucanja ili guranja u stranu usmjerenog prema podu, ali ne dodirujući ga.. Prije ovog postupka ptice nisu pokazivale niti jedno od tih ponašanja, a novo ponašanje nije imalo nikakve veze s dobivanjem hrane, ali ptice su se ipak ponašale kao da određene radnje proizvode hranu, tj. poticaj – postale su praznovjerne.. Pitanja: Tako - lako ( zapravo) povjerujemo, tako se lako naši psihološki mehanizmi pokrenu u tom praznom smjeru..jer želimo, jer nam treba to - vjerovati u prazno? Što mislite - jeste li praznovjerni „golub“? Što mislite o praznovjerju uopće? Koliko je, zapravo, dio našeg ponašanja? ( moja mama npr. uvijek je pljucnula tri puta kada nam je crna mačka prešla preko puta..) | |
|
| |
Niky VIP član
Broj postova : 13469 Godine : 40 Datum registracije : 07.07.2009
| Naslov: Re: Praznovjerni golub? 05.12.09 19:28 | |
| Ne vjerujem.....to su gluposti....iako kad mačka pređe preko ceste kažem daj se vrati da te mlatnem i potjeram na drugu stranu..natrag ..šalim se..inače sam ljubitelj životinja | |
|
| |
| |
| |
Niky VIP član
| Naslov: Re: Praznovjerni golub? 05.12.09 19:39 | |
| Ne.....nema nikakvih rituala ..osim crvenog donjeg rublja | |
|
| |
| |
| |
Niky VIP član
| Naslov: Re: Praznovjerni golub? 05.12.09 19:46 | |
| ma ne to su provjerile prije mene....to je iskušano..ali pali i crno | |
|
| |
Tea Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 758 Godine : 54 Lokacija : Split Datum registracije : 01.11.2009
| Naslov: Re: Praznovjerni golub? 05.12.09 19:56 | |
| Kuckam o drvo ili glavu...to ne izostavljam.Crna mačka...hmmm...bilo je i toga.Horoskop...ne čitam...ma prije sam ga čitala.To mi je malo besmisleno.Znači malo mačke, al' drvo za svaki slučajčić | |
|
| |
Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Praznovjerni golub? 05.12.09 20:04 | |
| horoskop nemam nikakvih rituala ...to mi je tako glupo ...nisam praznovjerna..jer ne mislim da ista mijenjamo ako kuckamo neko odozgo ..nego odozdo ili ako propustamo nekog ispred nas zbog crne macke ...bez veze _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
|
| |
Niky VIP član
| Naslov: Re: Praznovjerni golub? 05.12.09 20:08 | |
| Vidiš ti B..kako to ide.... | |
|
| |
| Naslov: Re: Praznovjerni golub? 05.12.09 20:11 | |
| @Tea.. Jelda da je to baš zanimljivo? Iako smo svjesni (?) da je takvo ponašanje "prazno", da ne postoji nikakva razmumna veza između neka dva ponašanja ili događaja - ne možemo izostaviti to ( praznovjerno) ponašanje - toliko smo kondicionirani njime.. @blizanka.. Ne čitaš horoskop? Nije ti se nikada dogodilo da - sasvim odjednom - uočiš vezu i da se iznenadiš točnom prognozom? Takve slučajnosti počinju djelovati i odjednom se nađemo zagledani u horoskopi i vođeni nekim smjernicama? Meni se npr. baš ponekad čini da je moj karakter određen TIPIČNIM ŠKORPIONOM.. @Niky..( možemo li vidjeti slikicu?????) ( ako mogu - biram slikicu - u crvenom donjem rublju...) | |
|
| |
Niky VIP član
| Naslov: Re: Praznovjerni golub? 05.12.09 20:12 | |
| Je...sad bi ti da ti sv.nikola donese moju slikicu ..e baš ču ti poslat u crnom Što horskop spada u praznovjerje..i astrologija | |
|
| |
Tea Zagrijao tipkovnicu
| Naslov: Re: Praznovjerni golub? 05.12.09 20:14 | |
| Podznak mi je inače škorpion.Ma...od viška glava ne boli ,tako se ja mislim.Za zdravlje nije na odmet kucnuti o drvo | |
|
| |
| Naslov: Re: Praznovjerni golub? 05.12.09 20:17 | |
| | |
|
| |
Tea Zagrijao tipkovnicu
| Naslov: Re: Praznovjerni golub? 05.12.09 20:21 | |
| Čitala sam nešto da sami predsjednici prate horoskope i imaju svoje astrologe.Valjda u svim svojim odlukama moraju biti naj naj ,pa sve faktore uvažavaju.Čak sam u priči jednog kapetana slušala kako su i oni praznovjerni pomalo.Tolika putovanja...uvijek neki rizik postoji,pa nije na odmet svaka moguća pomoć na tim putovanjima.More je uvijek nepredvidljivo,oni to najbolje znaju koliko iz sitnice može nastupiti katastrofa. | |
|
| |
Niky VIP član
| |
| |
Tea Zagrijao tipkovnicu
| Naslov: Re: Praznovjerni golub? 05.12.09 20:27 | |
| Ma da... nisu ni oni bez veze u nebo gledali | |
|
| |
Niky VIP član
| Naslov: Re: Praznovjerni golub? 05.12.09 20:40 | |
| pa da...mislim da su oni vidjeli i znali ...ne znam...meni se egipatska povjest jako sviđa...tako da.... | |
|
| |
Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Praznovjerni golub? 05.12.09 22:23 | |
| - californiamen je napisao/la:
@blizanka.. Ne čitaš horoskop? Nije ti se nikada dogodilo da - sasvim odjednom - uočiš vezu i da se iznenadiš točnom prognozom? Takve slučajnosti počinju djelovati i odjednom se nađemo zagledani u horoskopi i vođeni nekim smjernicama? Meni se npr. baš ponekad čini da je moj karakter određen TIPIČNIM ŠKORPIONOM.. procitam ja ...ne kazem da ne procitam ...ali se nasmijem ...i ne mislim vise na to ...jer nisam ni malo praznovjerna jer kome god sta napisu mora se nekom nesto i poklopit jer svi ili volimo ili smo sami pa cekamo nekog ...i svima treba odmor ...spavanje ...itd sto se tice znakova ...to mi vec ne spada u praznovjerje nego u opis neke licnosti ...vjerovatno su dosta njih promatrali pa izvukli onosto bi nas zanimalo a sad nasa stvar hocemo li se tu pronaci ...ako je nesto lijepo tu smo ako ne nismo tu ...o skorpiji bi mogla mnogo reci ...ali za sad samo to da si dosta tajanstven i volis misticne igrice ...a za ostalo ne znam ...ali cini mi se da skorpije nisu tako druzeljubljive kao ti bar iz mog iskustva ...sto se tice mog znaka ...dosta se ne slazem sa njihovim objasnjenjima...jer mi nije samo do zabave ...ali pustimo ljude nek vjeruju ako vole i ako im je to zabavno ...jer i ja se zabavim ali nikad me horoskop ne vodi .... _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
|
| |
| Naslov: Re: Praznovjerni golub? 05.12.09 22:38 | |
| - Tea je napisao/la:
- Čitala sam nešto da sami predsjednici prate horoskope i imaju svoje astrologe.Valjda u svim svojim odlukama moraju biti naj naj ,pa sve faktore uvažavaju.Čak sam u priči jednog kapetana slušala kako su i oni praznovjerni pomalo.Tolika putovanja...uvijek neki rizik postoji,pa nije na odmet svaka moguća pomoć na tim putovanjima.More je uvijek nepredvidljivo,oni to najbolje znaju koliko iz sitnice može nastupiti katastrofa.
Da, Tea... Upravo o tome se radi, da bismo smanjili anksioznost u nekim kompleksnim i frustrirajućim situacijama posežemo za onim oblicima ponašanja koja uvjetuju da se u njima osjećamo bolje i s manje stresa... " Praznovjerno" ponašanje je, kao što je to B.F.Skinner i dokazao, jedan oblik naučenog ponašanja, gdje direktne poveznice ne postoje: mi ih stvaramo sami jer nam trebaju, jer naša svijest "vapi" za poveznicama u situacijama kada je kontrola vrlo nepouzdana i teško savladiva.. A pošto živimo u vrlo komplesnim i nesigurnim vremenima - razni oblici praznovjernog ponašanja su česti... | |
|
| |
| Naslov: Re: Praznovjerni golub? 05.12.09 22:43 | |
| - blizanka je napisao/la:
nasa stvar hocemo li se tu pronaci ...ako je nesto lijepo tu smo ako ne nismo tu ...o skorpiji bi mogla mnogo reci ...ali za sad samo to da si dosta tajanstven i volis misticne igrice ...a za ostalo ne znam ...ali cini mi se da skorpije nisu tako druzeljubljive kao ti bar iz mog iskustva ...sto se tice mog znaka ...dosta se ne slazem sa njihovim objasnjenjima...jer mi nije samo do zabave ...ali pustimo ljude nek vjeruju ako vole i ako im je to zabavno ...jer i ja se zabavim ali nikad me horoskop ne vodi .... Ne sumnjam... ..škorpioni ( tipični) su ( ahhh...) kažu emocionalni, strasni, teški karakteri i - imaju onu bodlju kojom ubadaju najviše sebe... Čitao sam baš nedavno knjigu u kojoj se cijela tipizacija horoskopa obrazlaže različitostima u karakterima. Zodijački znakovi su zapravo karakteri, sve ostalo što slijedi može se svrstati u praznovjerje, no - stari grci ( valjda izumitelji prvih ozbiljnih horoskopskih znakova) su to znali pa su "karaktere" podijelili na takav način.. Zapravo, ako je to istina ( karakterne osobine) onda je stvar zaista zabavna.. Ja sam se recimo, uvijek divio STALOŽENIM vagama... | |
|
| |
Ary VIP član
Broj postova : 16291 Godine : 43 Lokacija : Sisak Datum registracije : 16.04.2009
| Naslov: Re: Praznovjerni golub? 05.12.09 22:58 | |
| praznovjerje...pa sad...ne pazim na mačke to mi je malo glupo...ja se recimo nikad ne vračam po nešto ,što sam zaboravila...ako sam već krenula negdje...(radi loše sreće ako se vratim ) horoskop isto čitam ...al ne volim baš ove dnevne ...volim pročitat one karakterne ...karakteristike svakog znaka itd.... a valjda jesam praznovjerna... | |
|
| |
| |
| |
flo Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 204 Godine : 110 Datum registracije : 22.11.2009
| Naslov: Re: Praznovjerni golub? 05.12.09 23:03 | |
| i ono skupljanje srećica ( baš se tako zovu da..) po ulici..spada u to..jel tako Ciii..? ja to radim.. znaš..one male srećice..lipice..koje nađeš dok hodaš.. | |
|
| |
Ary VIP član
Broj postova : 16291 Godine : 43 Lokacija : Sisak Datum registracije : 16.04.2009
| Naslov: Re: Praznovjerni golub? 05.12.09 23:05 | |
| izgleda da jesmo...baš smo golubovi... ma neka ...to mi je onako...jedan dodatan poslić u životu...čisto da razbijem monotoniju | |
|
| |
| Naslov: Re: Praznovjerni golub? 05.12.09 23:07 | |
| @flo... ..daaa..to obavezno, ( ali to ..ako skupiš dosta ...i kupiš si nešto lijepo nije samo prazno "vjerovanje"..već o-predmećeno praznovjerje..) @Ariela.. ..pa jeste, posebno ako nam se čini da s tom monotonijom - "zaradimo" i malo samopouzdanja i vjerovanje da je " sreća na našoj strani".. | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Praznovjerni golub? | |
| |
|
| |
| Praznovjerni golub? | |
|