|
| Bez negativnih emocija bi poludjeli | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Bez negativnih emocija bi poludjeli 05.11.09 9:21 | |
| Osjećaji su toliko moćni da su nas u stanju podići u visine i odmah zatim baciti u ponor depresije. No oni se izvan konteksta ipak ne bi trebali dijeliti u negativne i pozitivne.
Sve što osjećamo ima svoju funkciju: stavi nas u stanje pripravnosti, uspostavlja odnose s okolinom... Zato je vrlo bitno razumijeti vlastite emocije, naučiti ih prepoznati i pratiti, piše zena.blic.
Nepopravljivi romantičari će se razočarati ali znanost je dokazala da srce, zapravo, nema ništa s osjećajima. Sive stamnice mozga igraju glavnu ulogu. Svako osjećanje, bilo pozitivno ili negativno, dolazi iz glave.
U sklopu mozga djeluje dio tzk. 'emotivni mozak' koja prima vanjske impulse, prerađuje ih i aktivira tijelo. Primjerice, ako osjetimo strah, bježimo ili nam se noge paraliziraju, kad smo zaljubljeni, srce nam brže kuca ili se pojačava znojenje.
U takozvane primitivne emocije svrstavaju se strah, seksualno uzbuđenje ili bijes. Njih kontrolira amigdale, mali nukleusa sive mase, koji se nalazi u unutrašnjosti limbičkog sistema mozga. Dođe li do oštećenja na ovom dijelu mozga čovek više nije u stanju osjetiti 'prvobitnu' emociju, strah, ali je zato može osjetiti sreću ili ljubav koja se nalazi u grupi složenih osjećaja u kojoj su i samilost, kajanje...
Uloga emocija Anksioznost i zabrinutost - obrambene su emocije jer nas pripremaju na opasnost ili nemio događaj nakon čega smo spremniji ispravno odreagirati Bijes i srdžba - također pomažu da se odbranimo i ne dozvolimo zlostavljanje Tuga i melankonija - Potrebne su nam da bismo mogli prebroditi šok zbog gubitka Strast i nježnost - Neophodni su za stvaranje jakih i trajnih veza. Garantiraju i produžetak vrste Entuzijazam i polet - Neophodni su da bismo zapravo bilo što ostvarivali Gađenje i prezir - Čuvaju nas od situacija i osoba koje smatramo negativnima Net.hr _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
| Naslov: Re: Bez negativnih emocija bi poludjeli 07.11.09 21:58 | |
| Istina da nam sve trebaju...i da bi bez nekih balans bio poremečen..sve se vrti u krug..malo ovog, pa malo onog..da bi dobili savršeni mix. onog što određuje svakog pojedinca. Problem nastaje kada je netko uslijed nekih drugih stvari u životu nečega imao premalo ili previše, balans svega se tad poremeti i dobijemo..problematičnu osobu.
Možda ja jesam zbrkana i možda je kod mene ..ili kod svih nas nešto zbrkano pomalo i poremečeno..ali moj je zadatak da u svom djetetu taj balans svega dobro rasporedim..da ima svega pomalo..da jednom odraste u kompletnu osobu. | |
| | | mihaela Ljubitelj foruma
Broj postova : 3434 Godine : 38 Lokacija : Uvek dovoljno blizu da vidim sve Datum registracije : 25.11.2009
| Naslov: Re: Bez negativnih emocija bi poludjeli 06.12.09 23:29 | |
| Kao sto bi nastala zbrka u glavi bez faktora zaborav tako i bez negativnih emocija nastaje haos...
Nista nije dobro u prekomernim kolicinama pa i dobre emocije...
Mera u svemu je lek za sve ! | |
| | | californiamen Totalno relaxiran
Broj postova : 2464 Godine : 124 Datum registracije : 17.11.2009
| Naslov: Re: Bez negativnih emocija bi poludjeli 06.12.09 23:33 | |
| - mihaela je napisao/la:
- Kao sto bi nastala zbrka u glavi bez faktora zaborav tako i bez negativnih emocija nastaje haos...
Nista nije dobro u prekomernim kolicinama pa i dobre emocije...
Mera u svemu je lek za sve ! Hmmm..s tim se baš ne slažem.. ______________ Put neumjerenosti vodi u dvorac mudrosti..Zatvori su sazidani od stijena Zakona, javne kuće od opeka Religije..Što je sada dokazano, nekoć se samo zamišljalo..Sve u što se može vjerovati, slika je istine..Tigrovi bijesa mudriji su od konja pouke..Kao što gusjenica bira najljepše listove da snese jaja, tako svećenik baca prokletstvo na najljepše radosti..( William Blake, „Paklene izreke“) ____________
Neumjerenost nas vodi u "dvorac mudrosti". Od umjerenosti se samo - dugo i umjereno živi.. | |
Broj postova : 3434 Godine : 38 Lokacija : Uvek dovoljno blizu da vidim sve Datum registracije : 25.11.2009
| Naslov: Re: Bez negativnih emocija bi poludjeli 06.12.09 23:37 | |
| Ali neumernost u cemu bi nas odveo u dvorac mudrosti ? | |
| Naslov: Re: Bez negativnih emocija bi poludjeli 06.12.09 23:40 | |
- Ali neumernost u cemu bi nas odveo u dvorac mudrosti ?
Zar si ti zadovoljna umjerenom mudrošću, osrednjim osjećajima, prosječnim životom? ________ Draži mi je jedan nego tisuću - ako je najbolji. ( Heraklit) | |
| Naslov: Re: Bez negativnih emocija bi poludjeli 06.12.09 23:48 | |
| - californiamen je napisao/la:
- mihaela je napisao/la:
- Ali neumernost u cemu bi nas odveo u dvorac mudrosti ?
Zar si ti zadovoljna umjerenom mudrošću, osrednjim osjećajima, prosječnim životom? ________
Draži mi je jedan nego tisuću - ako je najbolji. ( Heraklit) Pazi ovako : preterana mudrost moze odvesti u nepovrat, kao sto su mnogo poznati mudraci bili neshvaceni bas zbog toga... preterana osecanja mogu da bole...ni za sta se ne treba mnogo vezivati jer kad to/taj- ode/nemas ga vise, ostaje praznina pa zalis za umerenoscu.... a ni prosecan zivot nije los u odnosu na one "nadprosecne" koje ili moraju cuvati telohranitelji od ubica ili zive na rubu propasti ! | |
| | | goc Ljubitelj foruma
Broj postova : 4354 Godine : 33 Lokacija : daleko od svih.. Datum registracije : 21.07.2009
| | | | californiamen Totalno relaxiran
| Naslov: Re: Bez negativnih emocija bi poludjeli 06.12.09 23:57 | |
Pazi ovako : preterana mudrost moze odvesti u nepovrat, kao sto su mnogo poznati mudraci bili neshvaceni bas zbog toga... preterana osecanja mogu da bole...ni za sta se ne treba mnogo vezivati jer kad to/taj- ode/nemas ga vise, ostaje praznina pa zalis za umerenoscu.... a ni prosecan zivot nije los u odnosu na one "nadprosecne" koje ili moraju cuvati telohranitelji od ubica ili zive na rubu propasti ! U kakav to "nepovrat"? Nije mi baš jasno kako misliš da bismo trebali prestati tragati i biti "osrednje mudri"? Pretjerana osjećanja zaista mogu boljeti, ali sada bismo trebali imati repertoar osjećanja da vidimo po redu o kojima sve govorimo.. Npr. osjećaj sreće - zar ga ne želimo sve više? Zar nije užitak nešto što želimo dosegnuti i - preko "umjerenih" granica? Hm? " Prosječan život"? To je isto sintagma koju bismo morali definirati. Prvo što mi "nadprosječno" pada na pamet - primjer je koji sam nedavno čitao: filozof Čedomil Veljačić napustio je karijeru i obitelj kako bi se posvetio budizmu. Otišao je na jedan otok kako bi meditirao i posvetio se mudrosti i traganju za smislom svega. To sigurno nije "prosječan život", ali zašto bismo ga trebali okarakterizirati kao "promašenog" i "lošeg"? | |
Broj postova : 4354 Godine : 33 Lokacija : daleko od svih.. Datum registracije : 21.07.2009
| Naslov: Re: Bez negativnih emocija bi poludjeli 06.12.09 23:59 | |
| a tko ga je okarakterizirao kao takvog? | |
| Naslov: Re: Bez negativnih emocija bi poludjeli 07.12.09 0:01 | |
| Pazi to je moje MOJE vidjenje ove teme... hvala Bogu da ima puno pametnih koji mogu da iznesu svaja mishljenja...ali veruj mi da je umerenost majka za sve... | |
| Naslov: Re: Bez negativnih emocija bi poludjeli 07.12.09 0:04 | |
| @goc: umjerenost života - znači prihvatiti umjerenost u svim segmentima - znači prihvatiti (o)srednje vrijednosti...
@mihaela: naravno da je svako viđenje - samo naše subjektivno viđenje, ali rasprava i služi da pokušamo dati dobre argumente u prilog svog stava.. Česta je mudrost da je UMJERENOST MAJKA MUDROSTI.. No, meni je ovaj stih W.Blakea - vrlo mudar. Govori o tome da samo ako pređemo granice umjerenosti, prosječnosti, osrednjosti - možemo dosegnuti istinske životne intenzitete... | |
| Naslov: Re: Bez negativnih emocija bi poludjeli 07.12.09 0:09 | |
| Moje mishljenje je da si ti na korak od granice mudrosti... | |
| | | Ary VIP član
Broj postova : 16291 Godine : 43 Lokacija : Sisak Datum registracije : 16.04.2009
| Naslov: Re: Bez negativnih emocija bi poludjeli 07.12.09 0:13 | |
| joj..... krenuh na spavanje,al ste me zainteresirali raspravom.... (čitam ,šutim i mudrujem sastrane ) | |
| Naslov: Re: Bez negativnih emocija bi poludjeli 07.12.09 0:18 | |
| Ariela tako je to kad se nadju kolege | |
| Naslov: Re: Bez negativnih emocija bi poludjeli 07.12.09 0:20 | |
- Moje mishljenje je da si ti na korak od granice mudrosti...
Možda sam samo gospodar sebe.. ( po profesionalnoj deformaciji) .. ___________ Čovjek koji veli: „To mi se dopada, to ću prisvojiti, štititi i braniti od svakoga“, čovjek koji je kadar da vodi neku stvar, sprovodi kakvu odluku, sačuva vjernost nekoj misli, zadrži neku ženu, kazni i savlada kakvog drznika; čovjek koji ima svoj gnjev i mač, i kome – po prirodi stvari – pripadaju i rado se prepuštaju slabići, paćenici i nevoljnici, a i životinje, ukratko: čovjek koji je u suštini gospodar.. ( F.Nietzsche) | |
| Naslov: Re: Bez negativnih emocija bi poludjeli 07.12.09 0:23 | |
| čitam tvoje postove i rekao bih također da si ti već sad mudrac... i načitan si dosta, vjerujem...odakle bi inače znao toliko tih citata
Zadnja promjena: goc; 07.12.09 0:31; ukupno mijenjano 1 put. | |
| Naslov: Re: Bez negativnih emocija bi poludjeli 07.12.09 0:28 | |
| - Citat :
- Čovjek
koji veli: „To mi se dopada, to ću prisvojiti, štititi i braniti od svakoga“, čovjek koji je kadar da vodi neku stvar, sprovodi kakvu odluku, sačuva vjernost nekoj misli, zadrži neku ženu, kazni i savlada kakvog drznika; čovjek koji ima svoj gnjev i mač, i kome – po prirodi stvari – pripadaju i rado se prepuštaju slabići, paćenici i nevoljnici, a i životinje, ukratko: čovjek koji je u suštini gospodar.. ( F.Nietzsche) lepo ja rekoh | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Bez negativnih emocija bi poludjeli | |
| |
| | | | Bez negativnih emocija bi poludjeli | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 240 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 240 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943552. in 18084 subjects
|
|