Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
Naslov: Najmirnije mjesto na svijetu Greben A 28.09.09 18:14
U ovome našem haotičnom svijetu ponekad se čovjeku učini da bi morao otputovati na drugi kraj zemljine kugle da bi našao malo mira, piše u četvrtak Daily Telegraph.
Naučnici su ustanovili da je najmirnije mjesto na svijetu jedan antarktički greben visok više od četiri hiljade metara. Nosi prozaično ime Greben A i može se pohvaliti najnižom brzinom vjetra, najvedrijim nebom i najmanjom bukom na planeti.
Što je najprivlačnije od svega, tu ljudska noga nikad nije kročila primjećuje Daily Telegraph.
Velika mana mu je što biste morali prijeći oko 3.500 kilometara teškoga terena da stignete do njega, i to na prosječnoj zimskoj temperaturi od minus 70 stepeni.
Ovo mjesto na hiljadu kilometara širokom platou istočnog Antarktika otkrili su astronomi koji su tražili idealnu lokaciju za opservatorij.
Oni procjenjuju da bi teleskop postavljen na Grebenu A dao tri puta oštrije slike nego oni koji se već koriste na drugim mjestima, piše Daily Telegraph.
Fena
_________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
Naslov: Re: Najmirnije mjesto na svijetu Greben A 28.09.09 18:20
ali je prelijepo ...i dopada mi se ovo najmirnije mjesto na svijetu
_________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo
Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
Naslov: Re: Najmirnije mjesto na svijetu Greben A 20.12.09 19:07
I tu bi mogla..ali mislim da bi tu bilo prehladno..ipak radije Bolivija..
Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
Naslov: Re: Najmirnije mjesto na svijetu Greben A 22.03.10 10:24
Jao Bolivija i osušena jezera..i komarci..e baš sam ga izbirala... ali temp do -70 jao mene..nemoram čuti nikada tu tišinu zbilja...