Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi

Početna stranicaRegistracijaLogin

Facebook

Go down 
+20
Fallen_angel
Procyon
Nedja
black-devil
Ary
Dita von Teese
teaa
Wind
Rokerka
goc
Zlatko
Blizanka
Teioo
Przewalski
Alba
Kikica
king_in_crimson
Lux
Goran
D_DoLL
24 posters
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
Autor/icaPoruka
D_DoLL
Zagrijao tipkovnicu
D_DoLL

Female
Scorpio Snake
Broj postova : 356
Godine : 35
Datum registracije : 18.11.2008

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime18.11.08 18:48

First topic message reminder :

Sasvim jednostavno.. zašto ga danas svi imaju, a meni tako ide na živce, da sam ga odmah zatvorila nakon samo par dana? cerekalo
Kaj to ima u njemu tak posebno?
[Vrh] Go down

Autor/icaPoruka
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female
Gemini Broj postova : 74186
Godine : 174
Datum registracije : 21.01.2009

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime23.05.10 10:40

Facebook deli privatne podatke kapom i šakom

Facebook i MySpace ponovo su na meti kritika zbog deljenja privatnih podataka korisnika "trećim licima".

Informacije o korisnicima sajta sa Facebooka su prosleđivane reklamnim kompanijama, a da one same to nisu ni tražile. Nekoliko pritužbi stiglo je i na račun sajtova MySpace, Livejournal i Digg.

Naime, korisnički podaci slati su najvećim onlajn reklamnim kompanijama kao što su Google DoubleClick and Yahoo! Right Media. Materijal se sadržao od korisničkih imena, ID brojeva, kao i drugi podataka koji se tiču privatnosti.

Uobičajeno je da reklamne kompanije dobijaju adrese stranica sa kojih su korisnici kliknuli na određene oglase. Te adrese se uglavnom sastoje od kombinacije brojeva i slova koji ne mogu odvesti do pojedinačnog korisnika. Ali, kada su u pitanju soc-net sajtovi adrese sadrže korisnička imena koja oglašivače mogu dovesti do stranica sa profilom na kojima su ponekada i kopletne informacije o korisniku.

Predstavnici kompanija DoubleClick i Right Media ističu da nisu bili svesni da primaju takve podatke i da ih ni na koji način nisu zloupotrebljavali.

S druge strane, u Facebooku kažu da su objavili softversku izmenu koja onemogućava transfer identifikacionog koda. MySpace takođe radi na implementaciji slične zaštite korisničkih profila i podataka na njima.

Kompanija Sophos, koja se bavi sigurnošću Interneta, nedavno je sprovela anketu koja pokazuje da 60 odsto korisnika želi da obriše svoje Facebook profile zbog sve učestalijih sigurnosnih propusta ovog sajta.

(MONDO)

Facebook - Page 3 Admin10
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-po
teaa
Totalno relaxiran
teaa

Female
Capricorn Rooster
Broj postova : 2415
Godine : 54
Datum registracije : 05.02.2010

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime23.05.10 12:31

Baš sam to nešto čula i mogu reć da mi je taj fejs sve manje drag.Vidjela sam da su neki moji prijatelji imali problema.Jedan je kompletno izbrisao svoj nalog...a jedan je imao tonu prijatelja pa ga je netko iz obijesti prijavljivao,pa su mu ukinuli nalog.Sve u svemu...ono što je dobro malo se izokrenulo.
[Vrh] Go down
Gost
Gost

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Fejsbuk može da zagorča život   Facebook - Page 3 I_icon_minitime25.08.10 21:18

Direktor Gugla, jedne od najvećih Internet kompanija na svetu, uputio je mladim generacijama prilično ozbiljno upozorenje - u budućnosti ćete možda morati da promenite svoje ime da biste sakrili neprijatne detalje iz ludih tinejdžerskih dana
Zašto? Zato što veliki broj mladih danas, ne razmišljajući o posledicama, na Internet sajtove poput fejsbuka stavlja pojedinosti iz svog privatnog života. Koliko je ozbiljno ovo upozorenje? Živimo u vreme kada maltene, ako vas nema na fejsbuku, onda kao da ne postojite. Internet stranica za druženje i upoznavanje širom sveta ima više od pola milijarde korisnika. Čak i programi britanske TV i radio mreže BBC, poput Jurop tudej, otvaraju profile na fejsbuku kako bi komunicirali sa slušaoicima, konstatuje u najnovijem izveštaju sam - BBC.
Skoro svi koji koriste fejsbuk reći će vam da je to odličan način da ostanu u kontaktu sa svojim prijateljima i da upoznaju ljude koji mogu da im pomognu u karijeri.
Međuitim, da li na fejsbuk i druge slične sajtove stavljamo previše podataka o svojim privatnim životima? Da li, na primer, otvoreno govorimo o konzumiranju alkohola i droge, o našem seksualnom životu, o zabušavanju u školi ili na poslu? I da li ćemo jednoga dana zažaliti što smo celom svetu ispričali te intimne detalje? Direktor kompanije Gugl, Erik Šmit, na ta pitanja odgovara nedvosmisleno pozitivno. On upozorava današnje tinejdžere da će te intimne, i često kompromitujuće detalje koje sada stavljaju na internet, jednoga dana možda želeti da izbrišu ali da to neće biti moguće.
Svako ko bude hteo da kopa po njihovoj prošlosti moći će lako sve da nađe pretraživanjem interneta. Možda će im jedini izlaz biti da odu na sud i zatraže promenu imena.
Koliko je taj scenario realan? Kiran Kaur je 19-ogodinja studentkinja novinarstva u Britaniji i, naravno, ima profil na fejsbuku.
"Mislim da je priča o promeni imena ekstremna ali razumem otkud takvo upozorenje. Mnogi moji prijatelji uopšte ne razmišljaju o tome šta stavljaju na fejsbuk. Stavljaju, na primer, svakakve fotografije na kojima se vidi šta su radili kada izlaze u noćne klubove. Jedan od mojih prijatelja mi je, na primer, ispričao kako je njegova tetka na fejsbuku videla njegove kompromitujuće fotografije. Znam za ljude koji su raskinuli veze nakon što su videli ili pročitali određene stvari na fejsbuku", ispričala je Kiran.
Ono što o vašem privatnom životu može da se nađe na internetu, moglo bi da utiče na vaše izglede da nađete posao. Kevin Anderson, novinar koji piše o Internetu i tehnologiji, tvrdi da poslodavci često pretražuju Internet kada treba da odluče koga će zaposliti.
"Poslodavci definitivno to rade i bilo je slučajeva kada je na njihovu odluku o tome koga će zaposliti uticalo ono što su našli na fejsbuku. U Americi se čak desilo da je nastavnica u školi otpuštena zato što je na fejsbuk stavila sliku kako pije iz plastične čaše. Njeni nadređeni su zaključili da u toj čaši mora da je alkohol i da ona time ohrabruje učenike da piju. Mislim da je to ekstremna reakcija ali, na žalost, i takve stvari se dešavaju", izjavio je Anderson.
Dakle, ako ste u ranoj mladosti, ne razmišljajući o posledicama, na internet stavili kompromitujuće detalje o sebi, i za koju godinu shvatite da vam to komplikuje život, a da istovremeno te stvari jednostavno ne možete da uklonite sa interneta, da li će jedini izlaz zaista biti promena imena, kako nagađa direktor Gugla? Vendi Grosman iz organizacije Privacy International misli da ni to neće biti rešenje.
"Ovo nije potpuno novi problem. Razmere toga danas su veće nego ranije ali pojava nije nova. Sećam se da smo 90-ih godina koristili sistem za elektronsko organizovanje konferencija zvani Vel. Jedan od ljudi koji su bili u toj mreži postavljen je za direktora velike firme. I onda je frenetično iz mreže brisao sve poruke u kojima je govorio o tome kako uzima drogu i šta voli da radi u krevetu. Svi smo, međutim, i dalje pamtili šta je on u tim porukama govorio i svi smo mislili da je budala", kaže Grosman.
Šta je, zapravo, želeo da kaže? "Ako neko želi da nešto sazna o vama to će mu poći za rukom i ako izmenite ime. Sve u svemu, dakle, pouka je jasna - pazite šta stavljate na fejsbuk i slične sajtove jer bi mogli da zažalite", savetuje Grosman.

izvor
[Vrh] Go down
black-devil
Zagrijao tipkovnicu
black-devil

Female
Aries Rooster
Broj postova : 475
Godine : 43
Datum registracije : 28.07.2010

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime25.08.10 21:22

Zato cu ja svoj profil da ugasim.
[Vrh] Go down
Gost
Gost

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime26.08.10 0:54

to je samo zato sto netko nezna sta je za javnost a sta ne..
i gluparije svakakve im budu cool pa poslje pojedu govno.
Nije zvaka za seljaka, ko god se ne zna ponasat i u svijetu neta neka
se kloni toga.
[Vrh] Go down
Gost
Gost

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime26.08.10 2:07

retko, vrlo retko idem tamo...kad se setim, pa kad se setim...
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster
Broj postova : 80666
Datum registracije : 24.09.2008

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime07.09.10 10:39

Grupa developera pronašla je sigurnosni propust u Facebookovoj platformi za izradu aplikacija, koji omogućava da se poruke automatski šalju na 'zid' (wall) korisnika bez njegova pristanka.

Naime, ovaj propust ne zahtijeva od korisnika nikakvu prethodnu akciju, nego se jednostavno postavi sadržaj na njegov zid u trenutku kad ovaj pokrene aplikaciju. Ubrzo su maliciozni korisnici ovaj propust počeli koristiti za distribuciju spamerskih linkova.

Dobijete li poruku I thought this survey stuff was GARBAGE but i just went on a shopping spree at walmart thanks to FB ili je vidite na zidu svojih prijatelja, ne klikajte na pripadajuće linkove jer se radi o prevari. Ako to napravite, aplikacija će podijeliti sadržaj na vašem 'zidu' te svim vašim prijateljima poslati ovu poruku.

Facebook - Page 3 0179007.42

Ovo je, kako piše All Facebook, jedna od prevara koje se najbrže šire na stranici za društveno umrežavanje, koja u ovom trenutku broji više od 500 milijuna korisnika, te također jedan od najvećih sigurnosnih propusta u Facebook platformi. Izgleda da postoji tisuće aplikacija koje se koriste kao dio ovog sustava prevare, pa će i Facebooku vjerojatno trebati nešto više vremena da izađe na kraj s ovim problemom.

Zapamtite, dakle, ne klikajte na kojekakve linkove u porukama, a ovaj tekst možete podijeliti i sa svojim prijateljima na Facebooku kako biste bili sigurni da neće nasjesti na prevaru.

net.hr

Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/CarpeDiemCitatiMisliPoezija
Nedja
Početnik
Početnik

Male
Capricorn Horse
Broj postova : 52
Godine : 33
Datum registracije : 22.09.2010

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime23.09.10 16:09

ja sam stalno na facebook-u i sada...ali znaci znam sta treba staviti tamo a sta ne..

a to sto ima previse naivnih ljudi to je druga stvar...ovo je 21 vek surov svet je oko nas ali mnogi nisu svesni toga...
[Vrh] Go down
http://www.come.comze.com
Nedja
Početnik
Početnik

Male
Capricorn Horse
Broj postova : 52
Godine : 33
Datum registracije : 22.09.2010

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime23.09.10 16:12

ja volim face...svidja mi se ali sve u granicama normale...ne treba preterivati sa stvarima iz privatnog zivota...
[Vrh] Go down
http://www.come.comze.com
Procyon
Totalno relaxiran
Procyon

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 1261
Godine : 34
Datum registracije : 26.07.2010

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime23.09.10 16:37

Face mi je, kako da kažem, samo formalni dodatak u virtualnom svijetu. Imam face, a koristim ga kao nekakvu zahebanciju, nemam niti jedan podatak točan na njemu, a dodao sam uglavnom bliže kolege i kompiće sa sela, usput se nađe ponešto smiješno za pročitati od njih i tako to. Prosječno idem po 2 puta tjedno na fejs da vidim novosti kojih uglavnom nema. A sve u svemu face mi nije previše drag.
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Facebook se ispričao za najgori kvar u četiri godine   Facebook - Page 3 I_icon_minitime26.09.10 3:55

Facebook - Page 3 0389007.42

Kompanija Facebook ispričala se zbog kvara koji se dogodio u četvrtak navečer, a zbog kojeg otprilike 150 tisuća (od 150 milijuna) korisnika satima nije moglo pristupiti stranici. Ovo je najgori kvar koji im se dogodio u posljednje četiri godine.

"Još jednom se ispričavamo zbog neugodnosti oko današnjeg pada stranice. Greška ovih razmjera uvijek podrazumijeva istovremeni kvar više faktora, kao što je bilo u današnjem slučaju", piše u priopćenju kompanije.

"Jednom kad smo vratili bazu i kad je popravljen primarni problem, polako smo puštali sve više ljudi na stranicu", dodaje se u tekstu, u kojem se također napominje da kompanija vrlo ozbiljno shvaća pouzdanost i operabilnost stranice.

Podsjetimo, Facebook je u četvrtak navečer bio nedostupan dva do tri sata nekim hrvatskim korisnicima. Stranica je ponovno proradila oko 23 sata.

U međuvremenu se o padu Facebooka naveliko pisalo na drugoj društvenoj mreži – Twitteru, a i sam Facebook je preko svog profila na toj mreži obavještavao korisnike o najnovijim informacijama vezanim uz stranicu.

net.hr

Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
Fallen_angel
Totalno relaxiran
Fallen_angel

Male
Aquarius Cat
Broj postova : 1077
Godine : 37
Datum registracije : 06.01.2010

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime27.09.10 9:02

NItko vas ne tjera da na face date prave podatke XD
Niti na jednoj stranici nisam dao prave podatke... Pa nek ih djele koliko hoče XD HAHAHAHAHA
[Vrh] Go down
svilena
Zagrijao tipkovnicu
svilena

Female
Gemini Goat
Broj postova : 947
Godine : 57
Datum registracije : 05.08.2010

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime30.09.10 16:09

..koristim se facebookom svakodnevno.. tamo sam JA stvarno ja, imenom i prezimenom.. i svi prijatelji su mi i u stvarnosti znani.. volim da ih vidim svaki dan, da znam kako su i šta rade.. čitam ih, komentiram.. meni je postao navika i ovisnost, kao i ovaj forum.. Smile
[Vrh] Go down
http://mojainternetgalerija.blog.hr/
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime30.09.10 21:50

I koliko imaš prijatelja na Face Svilena? cerekalo

[Vrh] Go down
svilena
Zagrijao tipkovnicu
svilena

Female
Gemini Goat
Broj postova : 947
Godine : 57
Datum registracije : 05.08.2010

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime01.10.10 8:48

trenutno 145.. nisu sve samo prijatelji, ima tu i susjeda, rodbine, kumova..i tako nekih grupa u kojima sam aktivna..
[Vrh] Go down
http://mojainternetgalerija.blog.hr/
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime12.10.10 9:14

Grupe su novi Facebook unutar Facebooka

Facebook je na svojoj konferenciji za novinare u Palo Altu u Kaliforniji objavio još jednu posebnost koja se uvodi na ovu društvenu mrežu.

Riječ je o novoj verziji elementa "Groups" (grupe), odnosno o virtualnom prostoru na Facebooku u kojem članovi mogu sudjelovati u zajedničkim aktivnostima kao što su grupni chat, dopisivanje preko e-mail lista, dijeljenje dokumenata i grupno foto-tagiranje.

Da je Facebook država, bila bi to treća najveća zemlja na svijetu. Facebook je danas ogroman, a sudeći po svemu, bit će još veći. Stoga je uvođenje novog elementa "grupe" na neki način pokretanje niza mini Facebooka unutar samog Facebooka.

Ili, kako je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg istaknuo na konferenciji, nove grupe su u potpunosti novi proizvod koji sa starim grupama dijeli samo ime. Naime, stare Grupe će nastaviti i dalje postojati, ali ubuduće će članovi Facebooka moći kreirati samo nove grupe.

Grupe su po definiciji tajne (ali mogu biti tajne ili otvorene) i dizajnirane su upravo s ciljem da budu mjesta na kojima male grupe ljudi, odnosno prijatelja mogu dijeliti informacije među sobom. Uostalom, prisjetite se koliko puta vam se dogodilo da ne želite opterećivati neke ljude koje ste dodali za prijatelje informacijama za koje biste željeli da ih vide samo oni ljudi koji će biti i zainteresirani za njih.

Nakon učestalih medijskih prozivki Facebooka zbog zaštite privatnosti, novi "feature" mogao bi ohrabriti "privatne interakcije" među korisnicima. Kada se učlanite u novu grupu, one grupe koje najviše posjećujete automatski će vam biti prikazane u lijevoj strani navigacije na web stranici Facebooka.

Kao i s nekim drugim funkcijama koje su prije uvedene, Facebook i ovoga puta smatra da će upravo nove grupe "fundamentalno promijeniti način na koji koristite Facebook i dati vam više kontrole nad distribucijom svojih poruka".

Ukratko, nove grupe su novi Facebook unutar Faceboka.

No, to nije sve. Facebook je na konferenciji za novinare predstavio još jednu novost pod nazivom "Download Your Information", a radi se o tome da ćete kao korisnici moći "brzo downloadati sve što ste ikada objavili na Facebooku i svu vašu korsepondenciju s prijateljima; vaše poruke, postove na zidu (Wall), ažuriranja statusa i informacije o profilu".

izvor

[Vrh] Go down
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime21.10.10 7:54

Hrvatski poslodavci zabranjuju Facebook

Zaposlenici HAC-a, ni najobičniji radnici kao ni direktori i članovi uprave, za radnog vremena više ne mogu čavrljati, slati poruke, postavljati ili gledati fotografije, upisivati i komentirati statuse... na internetskim društvenim mrežama.

Uprava HAC-a prije nekoliko dana odlučila je onemogućiti pristup Facebooku, Twitteru i YouTubeu, piše Večernji list. U HAC-u objašnjavaju kako su se na tu mjeru odlučili jer im je server bio prezagušen, a mreža spora zbog velike količine filmova i ostalih sadržaja koje su radnici HAC-a skidali, ponajviše s YouTubea. Iako su se čule glasine da blokada neće ostati samo na društvenim mrežama nego da će uprava zabraniti i pristup nekim hrvatskim portalima, u HAC-u to demantiraju. Iako HAC nije jedino poduzeće u RH koje je radnicima odlučilo uskratiti virtualno druženje, iako to više čine privatnici, Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, protivi se toj odluci.

– Nije u redu zaposlenicima braniti pristup informacijama. Meni, kao čelniku sindikata, većina radnika pritužbe u vezi s HAC-om šalje putem Facebooka jer se boje za takve stvari služiti se službenim mailom koji se kontrolira. Čak kad mi i neki od šefova iz HAC-a šalju mailove, to ne rade preko službenog e-maila – objašnjava Stanić.

Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca pak kaže kako je ključ za zabranu pristupa društvenim mrežama djelatnost kojom se tvrtka bavi. Ako je riječ, kaže, o poslu u kojem su društvene mreže poželjne i korisne, onda ih nema smisla blokirati. Ali ako se koriste za ubijanje vremena, a posao stoji, onda je zabrana u redu – tvrdi Jakelić. No, HAC-ova sestrinska tvrtka Hrvatske ceste, primjerice, svojim radnicima ne brani korištenje društvenih mreža.

– Iako društvene mreže nisu blokirane, radnici ipak ne mogu skidati velike dokumente, odnosno slike i filmove s interneta kako se ne bi usporio rad mreže – objasnila je Ivana Bekavac, glasnogovornica Hrvatskih cesta. No, radnici kojima je dan bez Facebooka ili YouTubea nezamisliv ipak ne moraju očajavati jer postoje linkovi preko kojih, unatoč blokadi, mogu pristupiti željenim stranicama. Zabrane mogu zaobići, primjerice, preko nekog od linkova za proxy poslužitelje.

Tko je sve ukinuo virtualno druženje za radnog vremena:

Ustavni sud
Zabranjen je pristup društvenim mrežama

Ministarstvo pravosuđa
Blokiran je pristup društvenim mrežama zbog opasnosti od otkrivanja informacija

T-Mobile
Radnici nemaju pristup YouTubeu

Agrokor
Zaposlenicima je onemogućen pristup Facebooku

Siemens
Radnicima je zabranjen pristup chatu i YouTubeu

Zagrebačko poglavarstvo
Zaposlenici zagrebačke gradske uprave nemaju pristup Facebooku

Net.hr

[Vrh] Go down
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime21.10.10 7:55

Mladić ukrao šifru s Fejsa pa dobio kaznenu prijavu

Facebook - Page 3 0139007.48

Trogirska policija provela je kriminalističku obradu nad 15-godišnjim mladićem iz Splita zbog sumnje da je provalio računalne šifre dvjema 17-godišnjim sestrama iz mjesta u zaleđu Trogira.

Kako pišu 24sata, mladić je navodno dešifrirao zajedničku Facebook adresu te pod imenom sestara na toj društvenoj mreži ispisivao uvredljive i opscene sadržaje.

Maloljetnika su prijavili policiji, koja je nakon istrage uputila posebno izvješće Državnom odvjetništvu za mladež zbog povrede tajnosti računalnih podataka.

Danas.hr

[Vrh] Go down
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime21.10.10 7:56

Bez privatnosti ostalo 10 mil. korisnika Facebooka!

Sigurnost na Facebooku još je jednom došla u pitanje. Naime, podaci više milijuna korisnika pušteni su u ruke oglašivača, a osim njihovih imena, raznim tvrtkama su sada na raspolaganju i podaci njihovih prijatelja.

Pretpostavlja se da je desetak milijuna imena članova Facebooka i njihovih prijatelja dospjelo u internetske oglašivačke tvrtke. Curenje podataka se dogodilo čak i kod onih koji su na osobnim postavkama imali najvišu razinu očuvanja privatnosti, piše Dnevnik.hr.

Prijenos podataka se kosi s osnovnim načelima Facebooka koji jamči sigurnost svojih članova te se još jednom postavlja pitanje o njihovoj sposobnosti da učine isto. Stručnjaci za sigurnost na internetu govore da će podaci, zajedno s drugim javnim podacima o svakoj osobi, pomoći marketinškim tvrtkama da formiraju profil pojedinca, saznaju koji su mu interesi, svjetonazori i s kim se druže.

Više od 25 tvrtki dobilo je podatke od drugih tvrtki koje surađuju s Facebookom na stvaranju aplikacija, odnosno igrica. Wall Street Journal piše o tome kako igrajući 10 najpopularnijih igrica na Facebooku osoba svoje podatke ostavlja tvrtkama koje ih šire dalje. Radi se o megapopularnom Farmvilleu koji ima 59 milijuna korisnika, Texas Holdem Pokeru te FrontierVilleu.

Dnevnik.hr prenosi kako se oglasio i Facebook koji je službeno najavio kako će odmah krenuti u akciju uništavanja svih aplikacija koje krše pravila.
izvor

[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime06.11.10 23:52

Naime, podaci više milijuna korisnika pušteni su u ruke oglašivača, a osim njihovih imena, raznim tvrtkama su sada na raspolaganju i podaci njihovih prijatelja.

E pa to je stvarno ljigavo bljuv

[Vrh] Go down
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime27.12.10 18:44

Prijateljstvo ne zna za granice prema Facebookovoj grafici

Veličanstvena slika sklopljenih prijateljstava otkriva zemlje s najvećim brojem Fejs-prijateljstava, a svaka linija predstavlja ostvarenu vezu sa stvarnim ljudima

Facebook - Page 3 Svijet-prema-facebooku-pokazao-da-granice-ne-postoje-504x335-20101250-20101214152418-e4cc5b0a950bf65ac6d9a3ca19f8b7be

Facebookov pripravnik Paul Butler stvorio je grafiku koja prikazuje kako svijet izgleda iz perspektive te društvene mreže. Najpopularnija društvena mreža na svijetu trenutno ima preko pola milijarde korisnika, a grafiku je Butler počeo počeo izrađivati na uzorku od 10 milijuna korisnika, koristeći se njihovim prebivalištima te prebivalištima njihovih prijatelja. Kombinirao je te podatke s gradom svakog korisnika i zbrojio broj prijateljstava.
Potom je te podatke povezao s geografskom širinom i duljinom te ih osvijetlio. Veličanstvena mreža na slici otkrila je koliko su ljudi povezani u kojem dijelu svijeta, gdje je najviše Facebook-prijateljstava te kako geografske i političke granice utječu na ljude i njihove odnose s prijateljima te obitelji.
- Linije na grafici ne prikazuju obale, rijeke ili političke granice već stvarna ljudska prijateljstva. Svaka linija može predstavljati prijateljstvo uspostavljeno je na putovanju, člana obitelji u drugoj zemlji ili starog prijatelja s faksa - ispričao je Butler.
Najaktivnija područja su SAD i zapadna Europa, ali grafika pokazuje i velike rupe, pa je primjetno da Facebook još nije osvojio Kinu kao ni veći dio Afrike.

izvor

[Vrh] Go down
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime28.12.10 19:32

Šta vaš Facebook status govori o vama

Statusi koje ažurirate na najpopularnijoj društvenoj mreži Facebook mnogo govore o vama. To je pokazalo i nedavno istraživanje koje su proveli zaposleni u kompaniji sa sjedištem u Palo Altu u Californiji, na temelju analize statusa milion korisnika u SAD-u.
Analizom su dobiveni zanimljivi podaci. Naprimjer, starije osobe u svojim statusima češće se dotiču religije, komentarišu društvena dešavanja ili poruke na statusima posvećuju nekim članovima svoje porodice.

Primijećeno je da mlađi korisnici Facebooka umjesto punih riječi uglavnom pišu skraćenice. Također, mnogo više psuju, izražavaju ljutnju preko statusa i mnogo češće koriste ličnu zamjenicu "ja".

Istraživanje je pokazalo i to da ukoliko u svojim statusima često koristite zamjenice "ti", odnosno "vi", onda vjerovatno imate mnogo prijatelja na društvenoj mreži.

Prema istraživanju ljudi su mnogo raspoloženiji ujutro. Do 10.00 sati korisnici Facebooka uglavnom objavljuju pozitivne i emotivne statuse. A, nakon toga Facebook preplave negativne emocije korisnika.

Naravno, mnogo više komentara bude na stausima u kojima su izražene negativne emocije, bijes ili ljutnja, vjerovatno zbog toga što prijatelji uvijek tješe jedni druge.

Primjećeno je i to da ljudi često u statusima koriste iste riječi kao i njihovi prijatelji.

(Sarajevo-x.com)

[Vrh] Go down
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime28.01.11 11:05

7 stvari koje nikad ne biste smjeli otkriti na Facebooku

Facebook - Page 3 4357_big

Za koliko ste online grijeha vi krivi?

Dobro je razgovarati, barem se tako kaže, i znate što? Dobro je i s drugima podijeliti neke stvari. Stavljanje nekoliko svježih fotografija ili osvježivanje statusa na Facebooku pomaže nam ostati u vezi s prijateljima. Jedini problem je, što neki ljudi ne znaju gdje povući crtu. A „linija diskrecije“ itekako postoji.

Neke se stvari jednostavno ne bi trebale otkrivati putem Facebook stranice - pogotovo ako sve što pišete i stavljate gore mogu vidjeti i osobe koje vam i nisu baš bliski prijatelji. Ovisno o tome kako su vam postavke oko privatnosti postavljene, vaša ažuriranja statusa, postovi na zidu i fotografije mogli bi biti na raspolaganju svima. A čak i ako ste ih otkrili samo najbližima, „provaliti“ u vaš profil nije nikakav problem talentiranim (a i oni manje talentiranim) hackerima.

Imajući to na umu, nabrojit ćemo sve što nikada ne biste trebali otkriti kada je u pitanju neka društvena mreža (bio to Face, Myspace, Twitter ili nešto četvrto). (I da unaprijed odgovorimo na vjeorjatno pitanje - da, neki ljudi stvarno objavljuju takve stvari/podatke/fotografije.)

Vaš datum i mjesto rođenja te adresa

Naravno, možete reći koji ste dan rođeni, ali otkrite i godinu rođenja te adresu, već ste otkrili previše. Zbog čega? Postoji niz načina na koji se ove informacije mogu negativno iskoristiti – osim što često otkrivaju dio ili čak cijelu vašu lozinku ili pinove, podaci se mogu iskoristiti i na brojne druge načine.

Planovi za godišnji

Vrijeme je za malo sunca ili skijanje? Blago vama. Ali vi ste to zaslužili. Samo nemojte prije nego što odete na Fejsu ostaviti otprilike ovakav status update: „Jupiiii, odoh za Španjolsku i nema me idućih dva tjedna!!!“. Nije da smo ljubomorni (stvarno), već je stvar u tome da je to otprilike jednako tome da na svoja kućna vrata nalijepite poster „Nema nikog doma dva tjedna“. Čak i ako niste otkrili svoju adresu na Facebooku, nju se lako može saznati preko interneta (online telefonskog imenika ili drugih izvora).

Ispovijesti

Vi možda mrzite svog šefa ili nekog kolegu, na bolovanju ste, ali se odgovarate preko Fejsa za kavu s prijateljicom, ili prijetite samoubojstvom jer vas je dečko ostavi... ali ovo uistinu nije mjesto da to priznate. Sve češće poslodavci bacaju pogled na profile svojih zaposlenika (ili kandidata za posao) na društvenim mrežama. Sad već postoji nebrojeno puno otkaza radi nesmotrenih komentara o radnom mjestu ili nekoj drugoj temi ili radi neprikladnih fotografija. Nemojte se i vi pridružiti tim osobama.

Facebook - Page 3 Face01

Rizično ponašanje

Volite brzinu, pa to tu i tamo foto dokumentirate? Ili pak tu i tamo volite zapaliti joint? Volite se slikati polugoli ili goli? Sve ovo može vam nakopati itekakve probleme na glavu. Sve ako to i napravite kao šalu, neki ljudi možda neće shvatiti šalu ili im to možda neće biti smiješno, a vi ćete već biti u problemima. Pogledajte samo liječnike u Great Western Bolnici u Wiltshireu, Engleskoj. Liječnici i sestre su se fotografirali kako leže na stolu za reanimaciju, podovima u bolnici i na sletištu za helikopter – i sve su to objavili na Facebooku. Recimo da njihovi šefovi nisu bili baš oduševljeni.

Varate partnera

Ovo bi moglo spadati u gornju kategoriju rizičnog ponašanja, no odlučili smo dati zasebno mjesto čisto iz razloga što je ovaj "grijeh" sve češći. Ako već varate onda sastanke barem ne objavljujte javno ili se nemojte dopisivati preko Fejsa (jer već smo rekli u profile je jako lako upasti). Facebook je postao plodno tlo za odvjetnike koji su „specijalizirali“ razvode brakova. Nedavno istraživanje koje je provela Američka akademija bračnih odvjetnika otkrilo je da je 81 posto američkih odvjetnika primijetilo porast slučajeva u kojem su dokazi protiv nevjere pronađeni na nekoj od društvenih mreža.

Tragovi do lozinki

Ako imate mail ili online račune, vjerojatno ste morali odgovoriti desetak različitih sigurnosnih pitanja, reći djevojačko prezimesvoje majke, ime prvog kućnog ljubimca, svoju omiljenu pjesmu... Te iste stvari imate negdje objavljeno na stranicama? Recimo, staru fotografiju kućnog ljubimca s njegovim imenom u potpisu? Time onom tko vam želi naštetiti itekako olakšavate put do vaše lozinke.

Imate 5.000 prijatelja

Neki ljudi skupljaju "prijatelje" jer se tada osjećaju popularnijima. Ali to sve nema nikakvog pravog smisla jer se naš mozak može nositi samo s do 150 pravih prijatelja. S više prijatelja od toga vi možda hoćete otkriti što Jura, krovopokrivač, radi u slobodno vrijeme, ali to ne znači da će vam to poboljšati kvalitetu života i međuljudskih odnosa. Zapamtite ljudi - popis s tisućama prijatelja nije znak popularnosti, to je samo znak slabe kontrole kvalitete.

izvor

[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime31.01.11 15:47

Citat :
Mladić ukrao šifru s Fejsa pa dobio kaznenu prijavu
Te krađe šifri i provaljivanje u profile su postali neka moda u posljednje vrijeme.

[Vrh] Go down
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime01.02.11 11:39

Crnogorac tuži Facebook za pola milijuna dolara zbog gašenja profila

Facebook - Page 3 Facebook_zaklju_an_369101S1

Mustafa Fteja tvrdi da je izgubio sve osobne uspomene u obliku komentara, poruka i fotografija

Amerikanac crnogorskih korijena, Mustafa Fteja, tužit će Facebook jer mu je ukinuo korisnički račun bez prethodne najave ili bilo kakvog objašnjenja, javlja New York Post.
Fteja tvrdi da mu je na taj način prekinuta komunikacija s prijateljima i obitelji koji se nalaze u u Crnoj Gori, Albaniji, Njemačkoj i Austriji. Isto tako, navodi kako je izgubio sve osobne uspomene u obliku komentara, poruka i fotografija.

Izgubio je i 340 prijatelja te za sve duševne boli od najpopularnije društvene mreže traži odštetu od pola milijuna dolara.

Dodaje kako je mjesecima pokušavao dobiti odgovor od Facebooku zašto mu je profil ukinut, no bez uspjeha.

- Zovete ih, ne javljaju se. Pišete im, ne odgovaraju. Nisam imao više izbora nego ih tužiti. I ne radim to radi novca već radi pravde - ističe Fteja.

Ogorčeni korisnik Facebooka ponašanje uprave društvene mreže uspoređuje sa životom pod komunističkom diktaturom.

- Živio sam u komunističkoj zemlji u kojoj ljudi nisu imali prava. Ovo meni isto izgleda - rekao je Fteja.

Njegov je račun ukinut 24. rujna prošle godine, no od tada nije uspio otkriti zašto je došlo do toga.

- Ako mi je netko provalio u račun, želim da mi to Facebook kaže. Kada imate problema s računom na AOL-u, AOL vam pomogne, no ne i Facebook - navodi Fteja te dodaje kako njegovi prijatelji ne znaju što se događa s njime i vjeruje kako mu je većina već prestala biti Face-prijatelji zbog nedostatka kontakta.

Isto tako, njegova tužba navodi kako je musliman te optužuje Facebook i za vjersku diskriminaciju.

- Tako se ne ponaša prema svojim klijentima. Korisnici Facebooka donose kompaniji novac pa ne vidim čemu takvo ponašanje - zaključio je Fteja koji u tužbi osim odštete traži i obnovu računa.

izvor

[Vrh] Go down
Sponsored content

Facebook - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Facebook   Facebook - Page 3 I_icon_minitime

[Vrh] Go down

Facebook
[Vrh] 
Stranica 3 / 4.Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics