Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 RUŽIČKA , nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha

Go down 
Autor/icaPoruka
NUSKMP
Početnik
Početnik
NUSKMP


Male
Scorpio Tiger
Broj postova : 49
Godine : 61
Lokacija : Moskva
Datum registracije : 04.07.2009

RUŽIČKA , nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha Empty
PostajNaslov: RUŽIČKA , nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha   RUŽIČKA , nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha I_icon_minitime10.07.09 10:22

Poslednjih 30-ak godina se bavim sakupljanjem,zapisivanjem i proučavanjem društvenih i kartaških igara,a mnogo toga sam bivao prinuđen i da menjam i prilagodim našem podneblju.Pri tome su se rodile i mnoge nove ideje,pa sam tako posatao i autor nekih igara.Međutim,postoji društvo zaljubljenika kartanja i novih i originalnih autorskih igara DAMJANICUS , čiji sam od skoro postao član pa od njih dobio i pravo da novitete objavljujem,između ostalog,i ovim putem.
Neki vrhunac Domjanicusa je igra SubRosa,koja je plod višegodišnjeg igranja i nadgradnji,a po složenosti i mogućnostima kombinatorike mislim da prevazilazi i sam Bridž. Lično sam ispitivao po matematičkom modelu,pačak mogu tvrditi da je prilično i iznad njega.Ipak,za promociju nove igre su potrebna materijalna sredstva,pa se tako niko ne nosi mišlju da SubRosa konkuriše na svetskoj pozornici,ali po svom sadržaju to zaslužuje.U Srbiji već postoji oko 30-ak igrača,te se održavaju turniri i šampionati.
Preteča SubRose je RUŽIČKA koju ću vam opisati ovde,a koja je lansirana kao prava opuštajuća,solidno teška i izvanredno zanimljiva igra sa kartama.Neposredno posle njenog objavljivanja,mnogi su se počeli javljati i govoriti,da je zaista fenomenalna,da je neviđena zaraza i da ne mogu ustati od stola.Ona je istovremeno i osnova već pomenute SubRose,sa amo dodatkom nekih dopunskih pravila pa se i koristi u periodu učenja iste.
Probajte,mislim da će te uz Ružičku provesti lepe i nezaboravne trenutke.
[Vrh] Go down
NUSKMP
Početnik
Početnik
NUSKMP


Male
Scorpio Tiger
Broj postova : 49
Godine : 61
Lokacija : Moskva
Datum registracije : 04.07.2009

RUŽIČKA , nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha Empty
PostajNaslov: Re: RUŽIČKA , nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha   RUŽIČKA , nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha I_icon_minitime10.07.09 10:24

R U Ž I Č K A


Ružička je igra za 4 igrača,od kojih du po dvoje partneri i sede,jedan na protiv drugog.
KARTE : Koristi se skraćeni špil od 32 karte,koje su rangirane standardno: 7,8,9,10, J, Q, K i A.
Boduju se samo Slike i to:
Žandar, 1 bod
Dama, 2 boda
Kralj, 3 boda
Kec, 4 boda
Ukupo ima ovakvih 40 bodova.Svaki odneti krug donosi još po 1 bod,a takođe i osvojeni poslednji štih,dodatnih 5 bodova.
U jednom deljenju su prisutna 53 boda.
Delitelj deli po obrascu 3-2-3,tako da svako dobija po 8 karata.Prvi igra desni igrač od njega.U sledećem deljenju,on meša i deli.Izuzetak je kraj jedne i početak sledeće partije,gde si igrač na funkciji delitelja preskače,ako pripada pobedničkoj strani.
TOK IGRE : Prvi na potezu je desni igrač od delitelja i on odigrava bilo koju kartu.
Ostali redom igraju jaču u istoj boji „gaze“,ili istu i jaču u DŽOKER boji.Primećujete da ovde postoji tzv, Džoker-boja koja ima sličnu ulogu adutu,ali se ipak bitno razlikuje od njega.
Pre svega,ona se igra samo po želji i ne postoji obaveza odigravanja.Da bi sa Džoker bojom nadjačao prethodno odigranu kartu,ona mora biti bar ista,ili jača od nje.Znači,ne može se „seći“ sa slabijom,kao što je to slučaj sa adutom.
Na početku igre,Džoker-boja je uvek HERC,ali je u prvom krugu neko može i promeniti.
Svako nadjačava predhodno odigranu kartu,u istoj boji ili u Džoker boji.
Ko nema ili ne želi da nadjača,prosto odigrava na talon,ali pored prethodno odigrane bilo šta.To se naziva „Odbacivanje“.U tom štihu,on se više ne može boriti za njega.
Svaki krug se mora završiti,odnosno,svako mora igrati po jednu kartu.
Štih se može sastojati od više krugova.Naime,kada sva četvorica odigraju po jednu kartu,ponovo dolazi na red prvi igrač.Ako mu niko nije „gazio“,odnosno,njegova ostala najjača karta,prosto nosi sve četiri i igra za sledeći.
Ako ga je nadjačao u prvom krugu samo njegov partner,štih je takođe završen i pripada partneru.
Međutim,ako je bilo ko od protivnika „zgazio“,prvi igrač mora nastaviti sa igrom i u sledećem krugu.Započeti krug se mora završiti do kraja.Znači,svako odigrava još po jednu kartu. Tek kada nema nadjačavanja od strane protivnika,štih pripada igraču sa poslednjom odigranom kartom.
Ko odbaci,ne može u sledećem krugu „gaziti“,pa makar i da ima jaču kartu.
Primer jednog štiha koji je trajao čak 4 kruga:
I igrač II igrač III igrač IV igrač
I krug 7-pik 8-pik 8-herc(džoker) 9-herc
II krug 10-pik 9-karo(odbacuje) A-Karo (odb.) J-pik
III krug K-pik 8-tref Q-tref A-pik
IV krug A-herc 10-tref K-karo 7-karo
I štih pripada I-om igraču.On igra zatim novu kartu za novi štih,itd.
NUĐENJE : Ovo je situacija,kada I igrač dođe na red za igru,a bilo ko od protivnika je u prethodnom krugu „gazio“.Štih nije odlučen i mora se krenuti u sledeći krug.Ako I igrač nema,ili ne želi da „gazi“,on odbacuje,ali za sada zatvoreno jednu kartu.Tek ako je jasno da se štih odigrava do kraja kruga,on je otvara i ista se smatra odigranom.U protivnom,vraća je u ruke.
Primer: I-9 pik; II-10 pik; III-10 herc(džoker boja) i IV-9 karo(pored samo odbacuje)
Sada su u igri I,II i III igrač,pošto je IV odbacio i ponovo ako dođe na red,samo će odbaciti.I igrač spušta jednu kartu zatvoreno.On odbacuje,ali je moguće da se II krug neće ni igrati.Ako II igrač ne želi ili nema da „gazi“,on može samo kucnuti i u konkurenciji ostaje samo III kome praktično i pripada štih.U tom slučaju,I igrač zatvorenu kartu vraća u ruke.
Ako II zgazi,zatvorena karta se odmah otvara i tretira kao odbačena.
Po istom principu,mogu nuditi i I i II,ako su u igri još uvek III i IV,pa se čeka njihovo rešenje.U slučaju da zgazi III,obe prethodne se otvaraju i tretiraju odbačenim.

Na kraju II kruga,princip je isti.Posmatra se da li je štih odlučen,ili se ide dalje.

ŠTIGLJENJE : Ako jedna strana odnese svih 8 krugova,kaže se da je „oštigljila“ protivnike. Njima se ne sabiraju bodovi za krugove i zadnji štih,već im se pišu samo 40 bodova za vrednosti karata,a protivnicima kaznenih -30 bodova.
BREJK : Kada igrači koji u tom štihu sede na II i IV mestu jedan drugog direktnog nadjačaju,a da igrač između odbaci,oni ga odmah osvajaju,bez daljeg produžetka.
Brejk preko III igrača je jasan.Znači II igrač gazi,III odbacuje,IV gazi svog partnera i I sada ne može nastaviti igru u sledećem krugu.Štih nosi IV igrač u tom potezu.
Brejk preko I-og igrača je u sledećoj situaciji.Ako poslednji igra IV,pa I nudi,II može nadjačati svog partnera(IV-og) pa je opet u pitanju Brejk.Sada ipak i III i IV moraju odbaciti još po jednu kartu,da bi se započeti krug završio.
PROMENA DŽOKER.BOJE : Samo u I-om krugu igre,svako može na svom potezu pokazati Žandara i njegova boja je za to deljenje Džoker-boja.Promena se može izvršiti samo jednom u deljenju i čim to pravo neko iskoristi,njegova boja postaje konačna.Igrač ne mora biti prvi na potezu,već se promena može izvršiti i u toku poteza.Pri tome,od tog trenutka novi Džoker stupa na snagu.Onaj ko je pre toga odigrao Herca,tretira se da je gazio,ali je nadjačan,a može ponovo gaziti ,ako štih pođe i sledeći krug.
Ako u prvom krugu neko pokaže Žandara-herc,to deljenje protiče bez Džoker boje,tzv, EGALITI.
Igrač koji promeni Džoker-boju,preuzima obavezu da sa svojim partnerom odnese bar za 1 bod više od protivnika u tom deljenju.Znači,u standardnoj igri,to bi bio minimum 27:26,ali može biti i neki drugi broj,što će te videti u daljem toku.
Strana koja proglasi boju dobija dodatnu nagradu od:
+8 bodova, a upisuje se i prvo slovo boje koja je aktuelna u tom deljnju
+20 bodova, ako je u pitanju igra bez Džoker-boje.
U slučaju pada,strani se piše -30 bodova,a protivnicima ponovo samo njihovo ostvareno.
OTVORENO : U bilo kom trenutku igre,igrač može spustiti svoje preostale karte,a najmanje ih mora biti 3.Od tog trenutka,njegov partner samo odigrava pasivno,a on sam mora odneti sve do kraja.Posle toga,protivnici takođe otvaraju svoje i nastavlja se otvorena igra.
U slučaju uspeha,pobedničkoj strani se upisuje dodatnih:
3 karte......................6 bodova
4 karte.....................10 bodova
5 karata...................15 bodova
6 karata...................20 bodova
7 karata...................25 bodova
8 karata...................30 bodova
Tokom dalje igre,takođe važi Brejk,pa sa ovim Otvaranjem treba biti jako oprezan. Praktično, partner ne igra,pa je mogućnost Brejka uvek otvorena.
U slučaju pada,strana čiji je igrač otvorio karte ne dobija nikakvu kaznu,ali zato protivnicima pripadaju sve karte od trenutka otvaranja.
Ako je otvorio neko u već započetom potezu,sve karte iz tog poteza takođe odlaze u plen protivnika.
BODOVANJE ; Partija traje do 301 i više,a meč se igra na tri dobijene partije.
Ako je tekući rezultat niži od -200 bodova,vrši se korekcija.Obema stranama se dodaje onoliko,kako bi pomenuta ekipaimala tačno -200.
[Vrh] Go down
NUSKMP
Početnik
Početnik
NUSKMP


Male
Scorpio Tiger
Broj postova : 49
Godine : 61
Lokacija : Moskva
Datum registracije : 04.07.2009

RUŽIČKA , nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha Empty
PostajNaslov: Re: RUŽIČKA , nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha   RUŽIČKA , nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha I_icon_minitime10.07.09 10:25

Za SubRosu,odnosno Ružičku su dizajnirane i originalne karte,koje umesto standardnog sastva boja imaju RUŽU,ŠIŠARKU,DUNJU i ZELJE.
Rangovi su podeljeni u Donji i Gornji Dom.
Donji dom su male karte i označene su sa 1,2,3 i 4 , a Gornji Dom su velike karte,odnosno,veliko 1,2,3 i 4.
Iako su neuporedivo praktičnije od standardnih,još uvek nije započela njihova masovna proizvodnja i prodaja,pa bi ih za sada ostavio po strani.
[Vrh] Go down
Sponsored content

RUŽIČKA , nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha Empty
PostajNaslov: Re: RUŽIČKA , nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha   RUŽIČKA , nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha I_icon_minitime

[Vrh] Go down
 
RUŽIČKA , nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Stiže F1 2010 - nova Formula 1 igra
» Stvari koja vaša nova djevojka ne treba znati
» Do Božića Nova TV i RTL kreću s dva nova programa!
» Do Božića Nova TV i RTL kreću sa dva nova programa
» Dobro je znati: Koja će vam hrana isisati energiju, a koja će vam je podariti!

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Društvo i zabava :: Humanitarizam i društveni aktivizam-
Forum(o)Bir: