|
| Ukrasno bilje za balkone, dvorista, terase | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Ukrasno bilje za balkone, dvorista, terase 12.06.09 17:41 | |
| volim cvijece ...i najdraze mi je vidjeti dobro ureden balkon ili dvoriste...imate li vi na balkonu cvijeca...ili u dvoristu...i sta vi volite evo nekih mojih prijedloga ovo je meni najdraze za balkona ...traje citavo ljeto i boja ima preljepih _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo
Zadnja promjena: blizanka; 12.06.09 18:17; ukupno mijenjano 1 put. | |
| | | Blizanka Administratorica
| Naslov: Re: Ukrasno bilje za balkone, dvorista, terase 12.06.09 18:16 | |
| _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Ukrasno bilje za balkone, dvorista, terase 03.07.09 22:40 | |
| Na balkonu imam đirane i petunije, niz stepenice imam na svako drugoj prkos suncu, on mi je super... A u vrtu lijepe Kate, cinije, kadife, noćne frajle, kale, turske karanfile... |
| | | Lux Totalno relaxiran
Broj postova : 1417 Godine : 59 Lokacija : Zagreb Datum registracije : 03.02.2009
| Naslov: Re: Ukrasno bilje za balkone, dvorista, terase 03.07.09 22:41 | |
| Imala sam petunije na balkonu, sad ne mogu jer bi ih pas pojeo. | |
| | | Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
| Naslov: Re: Ukrasno bilje za balkone, dvorista, terase 29.04.10 11:17 | |
| Ma joj vake godine si rasdim ..posadim brdo ..Pelagonija..(morala sam tražiti kako se zovu na netu.. ) .. i jel došla zima uvijek mi se smrznu pa hajmo Jovo na novo ljenguzaih ne spremi u podrum na vrijeme ja uvijek imam vremena..i evo sad opet iz početka...najbolje da odustanem od njih... | |
| | | Blizanka Administratorica
| Naslov: Re: Ukrasno bilje za balkone, dvorista, terase 04.08.10 10:01 | |
| Bakopa Bakopa - nježna ljepotica Bakopa (lat. Bacopa Cabana) je puzava, odnosno viseća ljetna biljka koja se posebno ističe na balkonima i u visećim posudama. Ova biljka naraste između 50 i 80 centimetara te ima bezbroj malenih sitnih cvjetića koji nisu veći od centimetra. Bacopa je jako lijepa u kombinaciji s verbenom, surfinijom, grmolikom pelargonijom i gomoljastom puzavom begonijom. - Jako je dobro da bacopa bude u polusjeni, jer ona sa svojim cvjetićima i listićima puno sporije raste od većih biljaka. Također, treba pripaziti da joj ne bi dolazilo puno kiše, savjetuje uzgajivačica cvijeća Mirjana Vertel. Bacopa je biljka koja se razmnožava sjemenski u rano proljeće, odnosno oni koji su je mislili posaditi trebali su to učiniti koncem travnja i tijekom svibnja. Gotovu sadnicu moguće je još posaditi tijekom lipnja, ali kako hortikulturisti upozoravaju, ne bi trebalo previše čekati s krajnjom sadnjom. Najvažnije je biljčicu smjestiti u bogatu, rahlu zemlju na polusunčano mjesto, gdje će najbolje uspijevati. Ovo je zahvalna biljka koja cvjeta cijelog ljeta, pa čak i do kasne jeseni, ako je ne ošteti mraz. Kao i za većinu biljaka, potrebno je reći kako bacopu treba redovito zalijevati, ali ne pretjerivati da joj ne bi istrulilo korijenje, a samim time i cijela biljka. Prihranjivanje bacope trebalo bi u prosjeku činiti svakih 14 dana tekućim gnojivom za biljke cvjetnice. D. POLJAK izvor _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Wind Totalno relaxiran
Broj postova : 1722 Godine : 42 Datum registracije : 09.12.2009
| Naslov: Re: Ukrasno bilje za balkone, dvorista, terase 06.08.10 19:46 | |
| Ja sam isprobala svasta, i zakljucih da su za topla podrucja, sa izrazito suncanim ljetom i s malo kise, idealne petunije i kadifice Evo jedan segment moje okucnice, u kombinaciji pomenutih biljaka Uploaded with ImageShack.us | |
| | | Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
| Naslov: Re: Ukrasno bilje za balkone, dvorista, terase 10.08.10 15:36 | |
| Viseće košareŠto su to viseće košare? One su praktično i vrlo lijepo rješenje za uzgajanje cvijeća tamo gdje za njih nema ili ima vrlo malo mjesta. Riječ je o biljkama koje traju jednu godinu i koje na jesen moramo odstraniti kako bi u proljeće posadili nove. Izbor posude Posuda za viseću košaru može biti od raznih materijala: pletena, žičana, glinena, drvena, metalna… Ona može biti i različitih oblika: okrugla, četvrtasta, valjkasta... Prije nego li izaberete posudu, morate znati gdje ćete je postaviti, jer u skladu s time ćete izabrati vrstu cvijeća. Pazite i na veličinu, jer ako je biljčica premala, brzo će ishlapiti voda i često ćete je morati zalijevati, a ako je prevelika, bit će teška i s njom ćete jedva izaći na kraj. Izbor cvijeća U košare možete posaditi mnogo različitog cvijeća, u nebrojeno mnogo kombinacija. Možda ipak za početak kako se ne biste razočarali, počnite s jednom vrstom u jednoj košari, a kad steknete malo iskustva već iduće proljeće možete kombinirati više cvijeća u istoj košari. Za prostore s mnogo sunca preporuka su: sporiš, tuljasti plamenac, patuljasti neveni, pelargonija, lobelija i slak. Za sjenovita mjesta preporuka su: begonije, fuksije, asparagus... Možete u košare zasaditi i trajnice poput bršljana, paprati ili zimzelena kako bi cijelu godinu imali zelenilo oko kuće, a možete ih i kombinirati s jednogodišnjim biljkama. Priprema košare Kada ste nabavili košaru ili više njih, pripremite ih za sadnju biljaka tako da unutarnji dio presvučete plastičnom folijom (vreća za smeće može poslužiti kao zamjena), a na dnu izbušite nekoliko rupa za nesmetano otjecanje viška vode. U košaru zatim dodajte kompost za lončanice i sadite biljke od vanjskog ruba prema unutra. Više biljke i one koje rastu uspravno postavite u sredinu, a one niže i povijuše (puzavice) uz vanjski rub. Kada ste sve posadili, košare dobro zalijte i ostavite na zračnom i hladnijem mjestu kako bi se biljke oporavile i prilagodile novoj okolini. Smještaj košare Visećim košarama najbrže možete urediti i razveseliti prostor kao što je trijem, balkon, ulaz u predvorje, ispod ili pokraj prozora. Imaju jednak učinak kao i cvjetni aranžmani, ali ne ostavljaju dojam nepokretnog, već se mijenjaju dok rastu uz stalne promjene boja. Osigurajte im dovoljno svjetla i pazite da nisu na propuhu, a objesite ih na pripremljene kuke, klinove ili jednostavno pažljivo zavežite za neki čvrsti postojeći predmet (npr. ograda balkona). Njega i održavanje Potrebno je često obraćati pažnju na košare i zalijevati i dohranjivati biljke. Dohranjivanje se vrši tekućim gnojivom – jednom do dva puta mjesečno. Kada nabavite umjetno gnojivo, pažljivo pročitajte upute. Zalijevanje se obavlja češće, tj. prema potrebi. Najjednostavnija provjera je da u košaru (u kompost) gurnete prst i ako je suh, dobro zalijte. Slobodno otkinite suho i bolesno lišće, a ako vam se učini da je košara praznjikava ili vam se ne sviđa i u bilo koje vrijeme dosadite nove biljke. Izvor | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Ukrasno bilje za balkone, dvorista, terase | |
| |
| | | | Ukrasno bilje za balkone, dvorista, terase | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 527 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 527 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|