|
| Zabranjeno pušenje | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Zabranjeno pušenje 26.03.09 13:33 | |
| Zabranjeno pušenje je osnovala grupa prijatelja koja je išla u sarajevsku Drugu gimnaziju i živela u Ulici Fuada Midžića u sarajevskom naselju Koševo. Grupi koju su osnovali su dali ime Pseudobluz bend. Svi članovi su bili uključeni u radio emisiju Top lista Nadrealista, pa su već imali svoja scenska imena. Originalnu postavu su činili: Nenad Janković („dr Nele Karajlić“; vokal, klavijature), Davor Sučić („mr Sejo Sekson“; gitara), Zenit Đozić („Fu-Do“; bubnjevi), Mustafa Čengić („Muče/Mujo Snažni“; gitara), Mladen Mitić („Munja“; bas-gitara) i Ognjen Gajić („Ogi“; saksofon, flauta). Povremeno im se kao gost pridruživao Mirko Srdić („Elvis J. Kurtović“), koji je imao svoju grupu Elvis J. Kurtović & his Meteors. Uskoro su počeli da se nazivaju Pseudobluz bend Zabranjeno pušenje, a posle nekog vremena su prosto odbacili prvi deo. Njihov prvi snimak „Penzioneri idu na more zimi“, je snimljen u Radio Sarajevu početkom 1981. Nastupali su širom Sarajeva pre nego što su snimili svoj prvi album „Das ist Walter“ juna 1984. za Jugoton. Postava se promenila, a sada je mlađi brat Nenada Jankovića Dražen Janković („Seid Mali Karajlić“) bio na orguljama, dok je Predrag Rakić („Šeki Gajton“) preuzeo bubnjeve. Album je u početku izdan u 3.000 primeraka, ali je na kraju prodato oko 100.000 kopija, postavivši rekord za prevazilaženje početnog izdanja 30 puta. U jesen 1984. su krenuli na turneju od 60 koncerata, što ih je učinilo jednom od najvećih jugoslovenskih rok atrakcija posle samo jednog albuma. Tokom te turneje, na koncertu u Rijeci 27. novembra 1984. Karajlić je, misleći na pojačalo koje se pokvarilo, rekao: "Crk’o Maršal. Mislim na pojačalo". Publika i vlasti su to shvatili kao šalu na račun preminulog Josipa Broza Tita, što je napravilo veliki problem grupi. Mediji su ih kritikovali, a kampanja protiv njih je rezultovala otkazivanjem ostalih koncerata i prestankom emitovanja Top liste nadrealista. U ovoj atmosferi grupa je snimila svoj drugi album „Dok čekaš sabah sa šejtanom“ i izdala ga jula 1985. Pesme su napisali Sejo Sekson, Nele Karajlić, Seid Mali Karajlić i Elvis J. Kurtović. Album je bio solidan, ali je bojkotovan od strane medija i naknadna turneja je imala razočaravajući završetak što je nateralo Munju, Šekija Gajtona i Mučea da napuste grupu da bi pronašli sigurniji način da zarade za život. Za potrebe snimanje trećeg albuma „Pozdrav iz zemlje Safari“, objavljenog 1987. od strane Diskotona, ostatku grupe su se pridružili Predrag Kovačević (Kova/Kovalski iz „Kurtovićevih Meteora“) na gitari, Faris Arapović na bubnjevima i Emir Kusturica koji je svirao bas gitaru na tri pesme. Sve pesme su napisali Sejo Sekson i Nele Karajlić, dok je Kusturica bio koautor dve pesme. Diskotonovi cenzori su imali nekoliko zamerki i pesmi „Naš predlog za Pesmu Evrovizije“ je morao biti promenjen naslov, pošto je pesma sadržala komentare o depresivnom ekonomskom stanju i nedostatku slobode izražavanja. Album je sadržao veliki broj hit pesama i vratio je grupu na visok nivo slušanosti. Turneja koja je sledila, a koja se sastojala od 87 koncerata, je bila najveća dotadašnja turneja Zabranjenog pušenja, i grupa je tada priznata za jednu od jugoslovenskih rok institucija. U januaru 1988. grupa je dobila zlatnu ploču za prodatih 100.000 kopija. U oktobru 1988. grupa je izdala svoj zadnji album pre raspada, „Male priče o velikoj ljubavi“. Pesme je uglavnom napisao i producirao Sejo Sekson. Na ovom albumu Jadranko Džihan je svirao klavijature, a Darko Ostojić (Minka) je svirao bas gitaru. Na albumu su se pojavili i operska pevačica Sonja Milenković, violinista Dejan Sparavalo i Goran Bregović kao prateći vokal i gitarista. Album je bio srednjeg uspeha. Grupa je krenula na turneju sa grupom Bombaj Štampa i ostatkom ekipe Top liste nadrealista (one koje već nije svirala u grupi). Turneja (kombinacija pozorišta i rokenrola, po ideji Seje Seksona) je bila veliki uspeh i smatrana je za najbolju turneju 1989. sa oko 60 koncerata i više od 200.000 posetilaca.
Nestabilna politička situacija tokom raspada Jugoslavije se odrazila na grupu, pa su je Sejo Sekson, Darko Ostojić i Faris Arapović napustili. Ubrzo nakon početka rata u Bosni i Hercegovini, Nenad Janković je prešao u Srbiju i osnovao svoju grupu Nele Karajlić & Zabranjeno pušenje. Većina članova Zabranjenog pušenja i Top liste nadrealista je ostalo u opsednutom Sarajevu. Iako su mnogi kritikovali Jankovićev potez, Sučić (koji je ostao u Sarajevu i radio je ratne epizode Top liste nadrealista da podigne moral stanovnika Sarajeva) je izjavio da je Janković bio u drugačijoj situaciji jer je imao malu bebu.
Početkom 80ih, kada je ostatak pop scene bivše Jugoslavije pratio evropske trendove (uglavnom pank rok i novi talas), Zabranjeno pušenje je bio deo jedinstvenog rok pokreta sa centrom u Sarajevu. Ovaj pokret, uglavnom zasnovan na prostom, mladalačkom garažnom roku sa uticajima folka, je odredio jedinstveni sarajevski urbani urbani stil nazvan Novi primitivizam. Pesme Zabranjenog pušenja su se kretale od panka do roka; vrlo često aranžirane da sadrže trube i saksofone, davale su grupi jedinstven zvuk. Zabranjeno pušenje je pevalo o Sarajevu, njegovim idolima i lokalnim herojima uz priče o ljubavi i gubicima, na drugačiji i često humoristički način. Vrlo jasni i često cinični, stihovi grupe su bili dovoljno napredni da pokažu poslednje stadijume jugoslovenskog socijalizma („Dan republike“, „Srce, ruke i lopata“, „Amir“, „Guzonjin sin“), drugačije klubove i i homoseksualce („Pišonja i Žuga u paklu droge“, „Javi mi“), a takođe su predvideli mračne nagoveštaje predstojećeg rata („Kanjon Drine“, „Zvijezda nad Balkanom“). Pesme kao što su „Nedelja kad je otišo Hase“ (pesma je naizgled posvećana fudbaleru Asimu Ferhatoviću Haseu, ali je zapravo o danu kada je preminuo Josip Broz Tito), „Anarhija ol over Baš-čaršija“, „Zenica bluz“, „Šeki is on d roud agejn“, „Balada o Pišonji i Žugi“, „Pišonja i Žuga u paklu droge“, „Dok jezdiš ka Alemanji“, „Lutka sa naslovne strane“, „Na straži pored Prizrena“ i mnoge druge su osigurale svoje mesto u istoriji rok muzike bivše Jugoslavije.
DISKOGRAFIJA
1984 Das ist Walter
01. Uvod (Tema iz filma "Walter brani Sarajevo") 02. Anarhija all over Bascarsija 03. Abid 04. Put u srediste rudnika Kreka Banovici 05. Selena vrati se Selena 06. Necu da budem Svabo u dotiranom filmu 07. Kino "Prvi maj" 08. Seki is on the road again 09. Pamtim to kao da je bilo danas 10. Zenica blues 11. Cejeni odlaze
1985 Dok cekas sabah sa sejtanom
01. Stanje soka 02. Djevojcice kojima mirise koza 03. Lutka sa naslovne strane 04. Dok cekas sabah sa sejtanom 05. Dok jezdis ka Alemanji 06. Ibro Dirka 07. Ja imam kuhinju 08. Ne me quitte pas 09. Vuk 10. Bas Celik (1. dio) 11. Brut 12. Radost prvog zita 13. Ujka Sam 14. Nedjelja kad je otiso Hase 15. Sanjao sam nocas da te imam 16. Kazu mi da novog frajera imas 17. Gdja. Brams 18. Bas Celik (2. dio)
1987 Pozdrav iz Zemlje Safari
01. Hadzija ili bos 02. Kako je Velika Britanija postala probuseni dolar 03. Murga drot 04. Dobri jarani 05. Dan republike 06. Balada o Pisonji i Zugi 07. Manijak 08. Posljednja oaza (U losoj formi sam) 09. Srce ruke i lopata 10. Meteor
1989 Male price o velikoj ljubavi
01. Guzonjin sin 02. Javi mi 03. Piccola storia de grande amore 04. Pisonja i Zuga u paklu droge 05. Pklatovi I - Invazija Pklatova 06. Pklatovi II - Veliki bijeg 07. Kanjon Drine 08. 12 sati 09. Na strazi pored Prizrena 10. Zvijezda nad Balkanom
Krnje Zabranjeno Pusenje - 1994 Live @ SKC Basta
01. Javi mi 02. Lutka sa naslovne strane 03. Stanje soka 04. Sanjao sam nocas da te imam 05. Necu da budem svabo 06. 12 sati 07. Nedelja kad je otiso Hase 08. Seki is on the road again 09. Hadzija il bos 10. Srce, ruke i lopata 11. Dan republike 12. Posljednja oaza 13. Ibro dirka 14. Zenica blues 15. Guzonjin sin 16. Pisonja i Zuga
1997 Ja nisam odavle
01.Gile sampion 02.Tri ratna havera 03.Letimo zajedno 04.Nema nigdje nikoga 05.Ja nisam odavle 06.Ona nije tu 07.Zeni nam se Vukota 08.Od istorijskog AVNOJ-a 09.Sto nacina 10.Zoka ja sam trudna 11.Ljubav udara tamo gdje ne treba i kad joj se covjek najmanje nada 12.Odlazi voz
1998 Riblje Pusenje
Gubitnicka pesma Pobednicka pesma
1997 Fildzan viska
01. Halid umjesto Halida 02. Pubertet 03. Mile Hasisar 04. Mozes imat' moje tijelo 05. Fildzan viska 06. Pismo Elvisu 07. Oprosti mi pape 08. Test za dzenet 09. Haile Selasije 10. Balada o Gigi Bosnicu 11. Kada dernek utihne 12. Otpor stoko
1998 Hapsi sve! - Live
01. Balada o Pisonji i Zugi 02. Lutka sa naslovne strane 03. Guzonjin sin 04. Ko te kara nek ti pise pjesme 05. Nedjelja kad je otiso Hase 06. Dan republike 07. Na strazi pored Prizrena 08. Seki is on the road again 09. Piccola storia de grande amore 10. Fikreta 11. Ibro Dirka 12. Zenica blues 13. Halid umjesto Halida 14. Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac
1999 Agent tajne sile
01. Pismo 02. Sa Cickom na Stonese 03. Agent tajne sile 04. Tragovi suza 05. Vjestica 06. Izvini jaro, guzim 07. Penzioneri 08. Mali Cviko 09. Jugo 45 10. Dr. Dzemidzic 11. Poso, kuca, birtija 12. Pupoljak
2001 Bog Vozi Mercedes
01. Tigar iz Kladnja 02. Karabaja 03. Dino 04. Lijepa Alma 05. Bog vozi Mercedes 06. Genter 07. Arizona Dream 08. Raja iz skole 09. Idol 10. Pocasna salva 11. Sareno kamenje 12. Splitska princeza
2004 Live in st. Louis
01. Dok cekas sabah sa sejtanom 02. Pisonja i Zuga u paklu droge 03. Bos ili hadzija 04. Selena vrati se Selena 05. Mozes imat moje tijelo 06. Zenica blues 07. Test za dzenet 08. Jugo 45 09. Posljednja oaza (Fikreta) 10. Lijepa Alma 11. Kanjon Drine 12. Poso, kuca, birtija 13. Fildzan viska
2006 Hodi da ti ciko nesto da
CD1 - Se klicem Mujo 01. Nema vise 02. Mali motac jointa 03. Pravo zajebani DJ iz Chicaga 04. Biffe Neretva 05. Dobro dvoriste 06. Sigurna vremena (za Sasu M.) 07. Haag 08. Impossible is nothing (David Beckham) 09. Laku noc stari 10. Takvim sjajem
CD2 - Se klicem Suljo 01. Hodi da ti ciko nesto da 02. Dzana 03. Pred zatvorenim sankom 04. OK Diane 05. Mejtas 06. Igrac s brojem dva 07. Dzeki 08. Agregat 09. Domovina _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | | Zabranjeno pušenje | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 526 korisnika/ca online; 1 registriran/a, 0 skrivenih i 525 gostiju. :: 2 Bots GerillaNajviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59. |
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943552. in 18084 subjects
|
|