Broj postova : 386 Godine : 44 Datum registracije : 06.07.2012
Naslov: ''Obojeno jezero''- najljepše jezero na svijetu 23.07.12 17:46
Jezero Hilijer
Jezero pastelno ružičaste boje krasi ostrvo na kojem gotovo nikakva ljudska aktivnost ne narušava mir.
Posmatrana iz vazduha, svjetlucava svjetloružičasta površina zabačenog jezera Hilijera izgleda kao glazura na ovalnoj torti. Jezero daje neočekivanu boju dijelu ostrva Midl koje je prekriveno gustom šumom. To je jedno od preko stotinu malih ostrva koji zajednički stavaraju arhipelag Rečerč uz južnu obalu Zapadne Australije. Oivičeno bijelom solju i okruženo tamnozelenom šumom eukaliptusa i čaja, jezero je od dubokih plavih voda okeana odijeljeno uskim područjem bijelih dina i pijeska. Uzrok ružičaste boje jezera istraživala je grupa naučnika 1950.godine. Očekivali su da će u slanoj vodi pronaći neku algu, međutim, uzorci vode nisu sadržavali tragove bilo kakvih algi, tako da ni danas nije poznato šta je prouzrokovalo izrazito ružičastu boju vode.
Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
Naslov: Re: ''Obojeno jezero''- najljepše jezero na svijetu 24.07.12 21:58
..baš je fora. Ja sam baš neki dan pročitala jedan kratak tekst o tom jezeru, navodno je ružičasto zbog neke bakterije koju sam zaboravila kako se zove i koja nije opasna po čovjeka