|
| Žene su intuitivniji i kreativniji vođe | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Žene su intuitivniji i kreativniji vođe 01.11.11 21:41 | |
| Jeste li znali da je u Hrvatskoj oko 25 - 30% žena poduzetnica? Donosimo vam priču o Ivani Nikolić, vlasnici tvrtke Indigo plavo, koja je s nama podijelila svoje iskustvo u poduzetničkome svijetu. Ivana Nikolić je vlasnica tvrtke INDIGO plavo d.o.o., agencije za tržišne komunikacije kao i INDIGO komunikacije d.o.o., agencije za odnose s javnošću i savjetovanje. Također, akademska je slikarica kao i asistentica na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Predsjednica je i udruge MRAK - Mreže za razvoj i kreativnost koja svake godine organizira Dan kreativnosti i inovativnosti. Otkrila nam je zbog čega je odlučila ući u svijet poduzetništva. 'Ja bih rekla da je to uvijek individualno i najbolje stvari napravim kad sam jako ljuta. Bila sam ljuta na svog bivšeg poslodavca i rekla sam da ja to mogu bolje. S obzirom na to da su mi cijeli život strast komunikacija i psihologija, a došla sam iz kreativnog svijeta, meni je bilo strašno važno kako da ja s tim vizualnim elementima maksimalno iskomuniciram ljudima ono što će prihvatiti i što će im se svidjeti. Ta ideja se nije svidjela mom bivšem poslodavcu, rekla sam da ja to mogu drukčije i tako je sve krenulo. Možda čak iz nekog mojeg inata i iz ideje kako bi spojila sve moje strasti'. Dobro je imati prvog klijenta Što se tiče osnivanja same tvrtke, ' to nije toliko komplicirano otvoriti osim što morate imati osnovni kapital. Ja sam imala pomoć od svoje obitelji i oni su tu meni izašli ususret. Rekli su da će mi pomoći, a poslije su me pustili da se sama borim. Na početku je dobro imati prvog klijenta koji vas čeka. Nije dobro krenuti u posao tako kako sam ja krenula - čistim srcem'. Podijelila je s nama svoje iskustvo kako je riješila probleme s kojima se suočila i savjetovala kako se treba postaviti u takvim teškim situacijama. 'Problema uvijek ima. Kad netko odluči biti poduzetnik, mora imati kreativnost u pronalaženju načina kako prevladati sve teške situacije koje ga sustignu jer će ga sigurno sustići. To su situacije koje vi ne možete predvidjeti u trenutku kada krećete. Doživite često da vas ljudi žele prevariti. Mene je npr. jedan klijent optužio da sam uzela nešto što nisam i to nije bila istina. On je dobio parnicu na sudu jer je falsificirao neke potpise. Ja sam bila vrlo samouvjerena i mislila sam da mi ne treba odvjetnik jer oni nisu mogli pobijediti. Bila sam malo bahata i čovjek to ne smije biti. Mislila sam ako odem kod suca na ročište da ću se s njim sve dogovoriti. Međutim, izgubila sam parnicu i 15 000 kuna. Čovjek nikada ne treba precijeniti situaciju. Treba uzeti odvjetnika, stručne ljude i ne misliti da možete sve sami. U tom trenutku mora biti netko tko je pametniji od vas i koji će vas uputiti na pravi put. Problem je što ne znate to područje i vi kao poduzetnik ne morate znati baš sve. Morate znati svoj posao, o financijama i management ljudi. Za neke stvari jednostavno morate uzeti stručnjaka'. Žene u poduzetništvu Žene su još uvijek manjina u svijetu poduzetništva i trenutno statistike pokazuju da ih u Hrvatskoj ima oko 25 – 30%. Zbog čega su žene još uvijek u manjem broju, Ivana Nikolić dala nam je i svoje mišljenje. 'Što se tiče situacije s ženama u poduzetništvu, uvijek postoji ona službena i neslužbena ideja. Službena je da smo mi još uvijek patrijarhalno društvo i da muškarci gledaju s podsmjehom na žene. Harmonija je jedino što je idealno. Kad gledate u prirodi jedino muško i žensko daju vrijednost. To mora biti u svim sustavima. Žena ima izuzetnu kreativnost i nevjerojatnu intuitivnost. Najbolji muški menadžeri su dobri u poslu jer imaju intuitivnost. Čak i u ozbiljnim poslovnim edukacijama razvijaju neka druga čula. Žena ima jednu fascinantnu karakteristiku koju su žene na visokim položajima zatomile – socijalnu osjetljivost, a što ne bi smjele. Trenutno je u porastu socijalno poduzetništvo. To se odnosi na to da vi razmišljate o svome aparatu koji vama daje rezultat. Ne možete tretirati ljude u sustavu kao da su roblje. Ako se brinemo npr. o svome autu onda moramo i za ljude. To su karakteristike koje žene imaju prirodno, a koje muškarci možda nemaju. Muškarci su drugačije orijentirani i zbog toga je potrebna harmonija. Žena nikada ne smije izgubiti svoju ženstvenost te mora shvatiti svoju vrijednost i biti samouvjerena. Također, mora nastojati uvjeriti taj muški sustav da je ona neophodno potrebna. Muškarci su puno spremniji na rizike i riskirati pa apsolutno ništa ne imali. To je princip koji oni slijede i u poslu. Najbitnija je – harmonija. Ono što želi poručiti čitateljicama, budućim poduzetnicima je 'da slijede svoje srce i potrebno je imati određeni stupanj razuma. Posao koji ćete raditi, mora biti nešto što ćete raditi sa strašću i što vam neće biti teško. To nije posao koji ćete raditi kratko vrijeme i gdje možete odustati. S obzirom na to da ne radite za nekoga ili u državnoj službi, morate raditi sa srcem. Dobra ideja je istražiti što je trenutno traženo na tržištu. Potrebna je dobra ideja i puno ljubavi, strasti i hrabrosti'. Autor: Kristina Nejašmić _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | | Žene su intuitivniji i kreativniji vođe | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 407 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 407 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|