Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 Želite dodatno zaraditi? Što kažete na kućnu radinost?

Go down 
Autor/icaPoruka
Goran
Administrator
Administrator
Goran


Male
Cancer Rooster
Broj postova : 81331
Godine : 42
Lokacija : Bjelovar
Datum registracije : 24.09.2008

Želite dodatno zaraditi? Što kažete na kućnu radinost? Empty
PostajNaslov: Želite dodatno zaraditi? Što kažete na kućnu radinost?   Želite dodatno zaraditi? Što kažete na kućnu radinost? I_icon_minitime20.09.11 22:27

Troškovi života su sve veći, a primanja vam ne rastu? Imate neki hobi koje biste voljeli koristiti kao izvor dodatne zarade? Želite to napraviti legalno? Prema Zakonu o obrtu ponovo se mogu obavljati poslovi kućne djelatnosti i sporednih zanimanja. Kućna radinost se odnosi na proizvode koji se proizvode dok sporedno zanimanje znači obavljanje usluga, a ne proizvodnju.

Tko može obavljati poslove kućne radinosti i sporednog zanimanja i kako?
Kućna radinost i sporedno zanimanje zapravo spadaju u obrtničku djelatnost, a mogu je obavljati sve fizičke osobe koje nisu obveznici PDV-a. Ako kojim slučajem zaradite više od 85.000 kn godišnje i uđete u sustav PDV-a, trebate otvoriti samostalnu djelatnost.
Djelatnost se obavlja osobnim radom. Što to znači? Znači da ne možete imati zaposlenike, već morate sami obavljati djelatnost. Izuzetak su članovi obitelji vam mogu pomoći u obavljanju djelatnosti. Ove djelatnosti možete obavljati „sa strane“ tj. čak i ako ste već zaposleni.

Koje djelatnosti možete obavljati?
Navodimo par najzanimljivijih, a cijeli popis možete pogledati na stranicama Narodnih novina.

Kućna radinost:
- Proizvodi od pluta, slame i drugih pletarskih materijala
- Košarački i pletarski proizvodi
- Usluge dovršavanja čaša za piće i drugih proizvoda od stakla
- Figurice i drugi ukrasni keramički predmeti
- Izrada predmeta za uspomenu i suvenira
- Izrada igrački, kišobrana i suncobrana, štapova za šetnju, bičeva ;)

Sporedna zanimanja:
- Razne usluge popravka
- Skupljanje puževa, ljekovitih biljaka
- Usluge kovanja metala
- Usluge pakiranja
- Usluge skrbi za kućne ljubimce
- Usluge pranja i glačanja odjeće, čišćenje

Što trebate napraviti kako bi pokrenuli kućnu djelatnost ili sporedno zanimanje?
Trebate ispuniti Prijavu za upis u evidenciju i izdavanje odobrenja za obavljanje sporednog zanimanja i obavljanje domaće radinosti i predati ju uredu državne uprave u županiji. U prijavi trebate navesti proizvode koje ćete proizvoditi ili usluge koje ćete obavljati. Ako ćete djelatnost obavljati na području Zagreba, tada trebate otići u Ured grada Zagreba u Zapoljskoj 1 na Pešćenici (spada cijeli Zagreb osim Sesveta i Susedgrada), oni izdaju Zahtjev za otvaranje djelatnosti koji treba popuniti i predati njima.

Kako se vrši naplata?
Za svaku isporuku potrebno je izdati račun koji mora sadržavati sljedeće podatke:
naziv radnje, podaci o vlasniku, broj računa, nadnevak izdavanja računa, naziv robe ili usluge, jedinična cijena i ukupna svota računa.
U nastavku slijede odgovori na neka važna pitanja u vezi obavljanja kućne radinosti i sporednih zanimanja.

Ima li kakvih ograničenja?
Kao i uvijek. Ako zaradite više od 10 prosječnih mjesečnih bruto plaća, morate prestati obavljati djelatnost 01.siječnja iduće godine i do 15.siječnja podnijeti Zahtjev za prestanak obavljanja djelatnosti. To ne znači da možete u prvoj godini zaraditi milijun, već si povećavate mogućnost da dobijete kaznu jer će porezna uprava u svakom slučaju reagirati.
Prosječna bruto plaća je u 2010.godini bila 7.763 kn. Dakle, ako zaradite više od 77.630 kn u 2011.godini morate prestati obavljati tu djelatnost kao kućnu ili sporednu.

Što je s porezom?
Porez se može obračunavati paušalno ili se porez na dohodak utvrđuje na temelju podataka iz poslovnih knjiga. Sami birate način oporezivanja ovisno o planiranoj količini proizvodnje odnosno količini usluga, ali da biste mogli porez obračunavati paušalno, morate zadovoljavati sljedeće uvjete:
1. niste obveznik PDV-a prema Zakonu o PDV-u
2. samostalnu djelatnost ne obavljate u supoduzetništvu (supoduzetništvo znači da jedna samostalna djelatnost ima 2 ili više vlasnika koji ostvaruju dohodak od te djelatnosti)
3. nemate izdvojene poslovne jedinice ni proizvodne pogone
4. ne obavljate djelatnost trgovine i ugostiteljstva

• Kod paušalnog oporezivanja, porezna osnovica je fiksna, iznosi 12.750 kn, a porezna stopa 12% što iznosi 1.530 kn godišnje + prirez ako postoji. Porez se plaća tromjesečno prije kraja svakog kvartala na račun grada/općine prema prebivalištu poreznog obveznika. Za Zagreb bi to bio račun 1001005-1713312009. Model plaćanja je 68, a poziv na broj 1449-OIB. U ovom slučaju trebate voditi samo knjigu prometa (obrazac KPR). U knjigu prometa se upisuju naplaćene svote.
• Kod oporezivanja na temelju podataka iz poslovnih knjiga porez se plaća na razliku između primitaka i izdataka te predaje Poreznoj upravi poreznu prijavu na obrascu DOH. Znači vodite poslovne knjige na način na koji to rade i obrtnici. Knjige koje se moraju voditi su: Knjiga primitaka i izdataka, popis dugotrajne imovine, evidencija o tražbinama i obvezama kao i knjiga prometa.

Da li je potrebno obračunavati doprinose?
Doprinosi za mirovinsko i zdravstveno se obračunavaju osim ako ste umirovljenik. Rješenje o doprinosima dostavlja porezna uprava na kraju svakog tromjesečja.
Ako vam je ovo jedini izvor prihoda, plaća se mirovinsko osiguranje 612,56 kn, zdravstveno osiguranje 459,42 kn i zaštita zdravlja na radu 15,31 kn što ukupno iznosi 1.087,29 kn. Osnovica za izračun doprinosa je 3.062,80 kn (prosječna bruto plaća od 7.657 kn pomnožena s koeficijentom 0,40).
Ako ste već zaposleni i osigurani ste po toj osnovi, onda je osnovica za obračun doprinosa 12.750 kn te se na nju plaća mirovinsko osiguranje u iznosu od 2.550 kn te zdravstveno osiguranje u iznosu od 1.912,50 kn dok se zaštita zdravlja na radu ne plaća.
http://www.imamnovac.com

_________________
Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja
Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/CarpeDiemCitatiMisliPoezija
 
Želite dodatno zaraditi? Što kažete na kućnu radinost?
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Auto-radio svira sve što mu kažete da želite čuti
» Tinejdžerice se moraju dodatno zaštiti od sunca
» Kako uskladiti posao i dodatno obrazovanje?
» Prije nego što kažete TE dvije riječi...
» 10 hobija na kojima možete zaraditi

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Najnovije aktualnosti :: Gospodarstvo-
Forum(o)Bir: