|
| Šta je sreća i kako je pronaći? | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Šta je sreća i kako je pronaći? pet 25 vel - 20:15 | |
| Sto je to što svi traže? Sreća bez tuge. Kontinuirana sreća bez trunke tuge. ~ Lester Levenson Sreća je u osnovi naše prirode. Mi je rijetko pronalazimo, jer nismo u kontaktu sa našom pravom prirodom. Umjesto toga, sreću tražimo tamo gdje ona ne postoji. Svijet poistovjećuje sreću sa ispunjenjem želja. Ipak, svaki postignuti cilj i ostvareno vlasništvo nad željenim stvarima pruža samo kratkotrajni užitak. Premda možemo da cijenimo sve što imamo i da budemo zahvalni na tome, ipak, zadovoljstvo i užitak nije isto što i sreća. S druge strane, neko može biti i voljen, čak obožavan, ali ipak ne biti sretan. Neki su ljudi, na primjer, smatrali da je Elvis Presley bio divan. Bio je zgodan, talentovan i ljubazan. Ipak, on sam, nije bio sretan. Šta je, dakle, sreća? Svako žudi za srećom, ali malo njih zna u njoj uživati. A oni koji uživaju u njoj, čine to samo na kratko. Vrijeme prolazi i ono što je prije bilo izvorom beskrajnog uživanja polako izblijedi. Najbliži put kako doći do sreće jeste kroz ljubav. Voljeti stimulira sreću. Sreća nastaje kada dajemo ljubav. Ona nastaje zato što je ljubav, takodjer, u osnovi naše prirode. Dakle, kad volimo, mi smo sretni; a sretni smo jer smo to što jesmo i izražavamo svoju istinsku prirodu. Naša prava priroda je sreća. To je kvaliteta duše. U stvari, duša je u svom primarnom aspektu svijest: blažena, mudra i moćna iznad svake mjere. Međutim, mi rijetko doživljavamo našu istinsku prirodu jer smo rijetko u kontaktu sa dušom, a sve zbog naših ograničavajućih misli. One nam zasjenjuju dušu kao što oblaci zasjene sunce. Zadatak svake osobe je da otkrije vlastitu dušu. Ovaj zadatak se obavlja kroz prakticiranje duhovnosti. Kako širimo naše iluzije o prirodi svijeta i našeg odnosa prema njemu, tako postajemo sve više svjesni vlastitog sjaja. Kada dajemo, ljubav, i dijelimo ju, tada dotičemo veličanstvo naše duše. Mi ga izvodimo u svijet. Otkrivamo ga iza vela uma i pokazujemo sebe. Onaj ko skine “glazuru” misli, sve slojeve uma, postaje produhovljen. Kad je um miran onda ne ostaje ništa drugo do beskonačno Ja. izvor _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Šta je sreća i kako je pronaći? sub 9 tra - 20:06 | |
| Bit ću sretan kad…
Ubjeđujemo sami sebe da će život biti bolji kada se vjenčamo, dobijemo bebu, a zatim drugu bebu. Onda smo isfrustrirani zato što djeca nisu dovoljno velika i bit ćemo zadovoljniji kada porastu. Nakon toga, isfrustrirani smo zato što imamo posla sa tinejdžerima. Sigurno ćemo biti sretniji kada izađu iz tog razdoblja.
Govorimo sebi da će nam život biti potpun kada naš supružnik dođe k pameti, kada kupimo ljepši auto, kada budemo u mogućnosti otići na lijepo putovanje, ili kada odemo u mirovinu. Prava je istina da ne postoji bolji trenutak za sreću od ovog trenutka. Ako ne sada, kada? Tvoj život će uvijek biti ispunjen teškoćama.
* Najbolje je da to priznaš sebi i da odlučiš svejedno biti sretan. Sreća je pravi put. Zato, čuvaj svaki trenutak koji imaš, i čuvaj ga još više zato što si ga podijelio sa nekim posebnim, dovoljno posebnim da bi provodio vrijeme s njim… I zapamti da vrijeme nikoga ne čeka.
* Zato, prestani čekati da… -otplatiš auto. -kupiš novu kuću ili automobil. -djeca odu od kuće. -se vratiš na studije. -završiš studij. -izgubiš 10 kg. -dobiješ 10 kg. -se oženiš (udaš). -se razvedes. -dobiješ djecu. -odeš u mirovinu. -dođe ljeto. -dođe proljeće. -dođe zima. -dođe jesen. -umreš.
Nema boljeg trenutka za sreću od ovog. Sreća je put, a ne cilj.
Zato: radi kao da ti ne treba novac, voli kao da nikada nisi bio povrijeđen, i pleši kao da te nitko ne gleda. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | slavena Totalno relaxiran
Broj postova : 1510 Godine : 124 Lokacija : sever Datum registracije : 26.02.2011
| Naslov: Re: Šta je sreća i kako je pronaći? pon 13 lip - 11:06 | |
| Hmmm...Sreca... kako je pronaci ili kako i kada biti srecan , mozda cim nadjem bolji posao , ili pak decka , ili kad konacno uspem skinuti ta dva - tri dosadna kilograma , ili.....verujte postoji zaista puno tih ili ..... E sad , ako neko poveruje u mit da je sreca lepa samo dok se ceka i da ipak treba propusnica za lozu sretnih ljudi , verujte osecat cete se samo joz gore , a nikako sretnije. Jer mislim da istinski srecnim ne cine nas ti neki veliki prelomni dogadjaji , jer oni su ionako retki , nego lepi trenutci i naravno , te svakodnevne , dnevne rutine... koliko god to nekome prejednostavno zvucalo , a i znacilo. Balasevic (Djordje) po nekom mom rezonovanju ima pravo. "Srecni ljudi nikad ne razmisljaju o sreci.To je posao za nesrecne."Oni su ti koji se (srece) pokusavaju dokopati na sve moguce nacine. I to uglavnom isforsirane. Ali ne pali. Zato , samo opusteno , i naravno bez zavisti , zlobe..... I sreca ce sama pronaci put do nas. Iskreno , ovo je neka moja licna definicija za srecu , a mnogi mi kazu da sam rodjena pod srecnom zvezdom ...i verujte , ja im verujem jer smatram da zaista jesam srecna. Mada , mnogo zavisi i od toga sta smatramo za srecu u zivotu. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Šta je sreća i kako je pronaći? | |
| |
| | | | Šta je sreća i kako je pronaći? | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 498 korisnika/ca online; 1 registriran/a, 0 skrivenih i 497 gostiju. :: 2 Bots GerillaNajviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana sub 2 stu - 16:59. |
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943552. in 18084 subjects
|
|