|
| Dvije vrste slobode | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Dvije vrste slobode 21.01.11 14:10 | |
| First topic message reminder :
U našem svijetu postoje dvije vrste slobode: sloboda želja i sloboda od želja. Naša moderna zapadna kultura priznaje samo ovu prvu, dakle slobodu želja. Tu slobodu štuju kao svetinju na naslovnicama nacionalnih ustava i prijedloga zakona o ljudskim pravima. Može se reći da je kredo vrećine zapadnih demokracija štititi slobodu čovjeka da ostvari svoje želje, koliko god je to moguće. Začuđuje činjenica da se ljudi u tim zemljama ne osjećaju previše slobodnima. Druga vrsta slobode, sloboda od želje, cijeni se samo u nekim vjerskim zajednicama, gdje su na cijeni zadovoljstvo i mir, lišeni želja. Začuđuje činjenica da se u takvim vjerskim zajednicama, kao na primjer u mom samostanu, ljudi osjećaju slobodi.
A. Brahm, Krava koja je plakala
koju vrstu slobode vi želite? |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Dvije vrste slobode 26.01.11 14:29 | |
| - Hot chili Yana je napisao/la:
- a što se tiče nedostižnog....gle, opet pojednostavljeno. želim na mjesec. čitav život, recimo, želim otići na mjesec.
nedostižno je.
kad bi ovako razmisljali, onda niko nikad nebi otisao na mjesec...pojednostavljeno.....a kazu da je neko ipak bio vec gore.....
a Viteže, ne shvaćaj sve baš tako doslovno
ja samo koristim tvoj nacin isticanja argumenata...... kontradiktorna si na par mjesta u tumacenju autorovih misli... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dvije vrste slobode 26.01.11 14:32 | |
| ja mislim da uopće nisam. ali, to nije tema. tema su dvije vrste slobode. za psihološko čavrljanje imaš psihološki chat |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dvije vrste slobode 26.01.11 14:39 | |
| ja sam pisao o tumacenju te slobode i kontradiktornostima u tom tumacenju... na jednom mjestu si napisala želim i ja da mi dijete bude sretno u životu...s obzirom da ne znas i nisi sigurna hoce li biti sretno...dali te ta zelja cini manje slobodnom? a na drugom pisees ovo: jednostavno, nisam sigurna hoće li moje dijete jednog dana imati svoju djecu, a ja unuke. govorim pojednostavljeno. i onda od današnjeg dana provedem godine u želji da to bude tako. a nisam sigurna. jesam li slobodna u toj svojoj želji?nije li to kotradiktorno tumacenje slobode od zelja? |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dvije vrste slobode 26.01.11 14:50 | |
| vrati se unatrag i pročitaj da sam komentirala citat iz Goranovog kutka
provesti život u želji za nečim, ponavljam...provesti život u želji - ograničava slobodu. pobogu, živi život - nemoj ga provoditi željeći ga |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dvije vrste slobode 26.01.11 14:56 | |
| ja zaista ne vidim kako neka zelja moze da te sprjecava da zivis zivot?
pa zelje su motor i pokretac zivota....
da nije bilo zelja za nemogucim...mi bi i danas zivjeli u kamenom dobu... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dvije vrste slobode 26.01.11 14:58 | |
| ok. poštujem. tvoje mišljenje. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dvije vrste slobode 26.01.11 15:02 | |
| ok. hvala na ljepoj raspravi , a za tvoje misljenje sam vec iskazao..negdje gore. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dvije vrste slobode 26.01.11 15:14 | |
| - Hot chili Yana je napisao/la:
živi život - nemoj ga provoditi željeći ga da citiram samu sebe.... skromno završavam s ovim citatom same sebe |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Dvije vrste slobode | |
| |
| | | | Dvije vrste slobode | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 433 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 433 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|