|
| Strip | |
|
+6Rokerka Lost_in_Stereo Blizanka Dita von Teese Ary Firefly 10 posters | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Firefly Totalno relaxiran
Broj postova : 1149 Godine : 35 Lokacija : Među oblacima Datum registracije : 06.07.2010
| Naslov: Strip 10.07.10 21:59 | |
| Strip je niz naracijom povezanih prizora. Dolazi od američkog naziva Comic Strip što doslovno znači komična traka. Njegovo postojanje povezano je s pojavom masovnih medija. Iako u početku egzistira kao dodatna zabava za čitatelje novina ubrzo postaje neovisni medij ili kako se voli kazati "deveta umjetnost". Dok se obično na strip gleda kao na zabavu za djecu, dok filmove gledaju odrasli, i u stripu i u filmu se zapravo radi o istoj stvari, naracija - priča treba biti ispričana čitatelju (gledatelju) putem slika, statičnih ili pomičnih. Sama forma stripa zahtijeva sažeto izražavanje, jer u nekoliko kadrova i s malo teksta treba ispričati cijelu priču, no to upravo potencira majstorstvo scenarista i crtača stripova, jer oni nemaju na raspolaganju dodatni vid izražavanja koji film ima - zvuk. Tako zapravo čitajući (dobre) stripove možemo uživati ne samo u likovno/grafički lijepom izražaju nego i u savršeno odabranim rečenicama i kadrovima koje zapravo pretvaraju "običan" strip u remek-djela.
Postoje tri glavna svijetska žarišta s posve različitim tradicijama stripova.
Francuska/Belgija oduvijek njeguje umjetničku stranu stripa, a nakon 1960-ih godina i uspona stripa za odrasle, bande dessinée (kako oni nazivaju strip) postala je prava umjetnost. Francuski je strip obično u formatu albuma s četrdesetak velikih stranica, te ima tvrde korice i kvalitetan papir. Autori stripa imaju mnogo viši status nego u Americi i Japanu, dapače, smatraju se umjetnicima. Najslavniji autor je belgijanac Hergé (Tintin).
Japan je najmlađe ali i najveće od tri žarišta. Japanski stripovi, manga, čine 40% ukupnog tiskanog materijala u Japanu. Svaki mjesec izlazi oko 350 stripovskih magazina i 500 stripova. Izdaju se u svescima od dvjestotinjak stranica (tankoubon), a nije neobično da serija dosegne i 10,000 stranica. Zato se u japanskim stripovima najviše pazi na radnju, dok je crtež sporedan. Poseban fenomen je doujinshi, ogromno tržište amaterskih stripova. Najslavniji autor je Osamu Tezuka (Astro Boy, Blackjack).
Često se populani serijali provode u animjeje ( animirane filmove i serije) i ne tako često dobe i vlastite igrane filmove i serije kao i video igrice (a i obrnuto)
Sjedinjene Države su stvorile masovnu potrošnju stripova kroz ideju superjunaka, koja i danas čini osnovu američke industrije stripa. Postoji oštra razlika između comics, koji se prodaju u tankim izdanjima od dvadesetak stranica ( i kod nas koštaju jer su tiskani u boji na lakiranom papiru) i smatraju se razbibrigom, i graphic novels, koji imaju format albuma, obično s tankim koricama, i pretendiraju na status umjetnosti. Najslavniji autor je Frank Miller (Batman: The Dark Knight Returns).
postoji i Talijanski strip koji ja osobno preferiram zbog lagane dostupnosti Tu se mogu nači svima poznati Zagor, Dylan Dog, Nathan Never, Martin Mystère, Alan Ford...
| |
| | | Firefly Totalno relaxiran
Broj postova : 1149 Godine : 35 Lokacija : Među oblacima Datum registracije : 06.07.2010
| Naslov: Re: Strip 11.07.10 23:11 | |
| nema stripoljubaca? ja sam ga prije par mjeseci oooobožavala u svojoj kolekciji imam odprilike 150 stripova najviše dylan dogova ne cijenim previše američki strip iako obožavam filmove snimljene po njemu | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Strip 11.07.10 23:18 | |
|
stripove sam obožavao kao osnovac...Kapetan Miki, Zagor, Blek Stena, Komandant Mark...
imao sam ih preko 400 komada... smatrali smo to tad za svojevrsno blago i ljubomorno ih čuvali...
stalno sam ih prebrojavao, iznova i iznova čitao i uživao u njima...
|
| | | Ary VIP član
Broj postova : 16291 Godine : 43 Lokacija : Sisak Datum registracije : 16.04.2009
| | | | Dita von Teese Ljubitelj foruma
Broj postova : 3308 Godine : 114 Datum registracije : 12.02.2010
| Naslov: Re: Strip 11.07.10 23:33 | |
| Hiljadu mu smrdljivih tvorica,pa ja volim stripove! | |
| | | Firefly Totalno relaxiran
| Naslov: Re: Strip 26.08.10 13:42 | |
| : eto stripovci Meni je jedan pao pod panđice i oduševljena sam njime Metabarun, najveći i najslavniji intergalaktički ratnik, prvi se put pojavio u stripu Inkal kojeg je 1981. zajedno kreirao genijalni dvojac Alexandro Jodorowsky i Jean Giraud Moebius. Jedanaest godina kasnije, Jodorowsky i jednako genijalni Argentinac Juan Gimenez počinju pričati bizarnu priču o porodičnom stablu Metabaruna, otkrivajući nam tako, iz generacije u generaciju, povijest ovog ultimativnog ratničkog klana. malo teška priča.. teško je povezati tko je s kim u rodu.. ali crteži... Fenomenalni sva ta strast, disciplina... kao da svakom generacijom dijete pretvaraju u neemocionalnog robota koji kanije u životu postaje biće.. i naravno mora biti tragike.. čim postane biće ubije ga sin ali izvrsno napravljeno.. originalno prije svega | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Strip 11.09.10 19:21 | |
| Jedan od najboljih zenskih likova Modesty Blaise |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Strip 11.09.10 19:25 | |
| citao kada sam bio mali... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Strip 11.09.10 19:28 | |
| I ovo se gustalo... |
| | | Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Strip 11.09.10 21:37 | |
| Zagor, Dylan Dog, , Alan Ford...cital asta mi god podruku doslo..a slazem se Sumrace za Modesty Blaise..a Alana Forda mnogi vole ali ja ga nisam neki obozavalac ..citala ga samo kad nisam imala bas nista _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Strip 11.09.10 21:52 | |
| Koliko sam puta cuvao trafiku i pazio na tetu sto radi u njoj , ne bi li mi dala Velikog Bleka... |
| | | Gost Gost
| | | | Gost Gost
| Naslov: Re: Strip 11.09.10 22:56 | |
| sad kad sam bio u Zg-u kupio sam par brojeva... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Strip 11.09.10 22:58 | |
| Bas ssam neki dan prolazila pored hrpetine takvih stripova.........koja su to dobra vremena bila |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Strip 11.09.10 22:59 | |
| Mazo jesi ovaj citala... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Strip 11.09.10 23:01 | |
| Cek nemrem se sjetiti koji je to |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Strip 11.09.10 23:02 | |
| Fantom , taj bi bio za tebe... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Strip 11.09.10 23:03 | |
| Jesam i njega .....Kapetan Mark, pa Bleck stena...to su moji frajeri bili...a Ciko mi je bio najbolji |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Strip 11.09.10 23:07 | |
| sjecas se Ani s 4 pistolja... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Strip 11.09.10 23:09 | |
| Ma imam ti ja pre dobro pamcenje ....pun stan nam je bio tih stripova....kad god smo se brat i ja tukli, a bilo je to stalno, susjeda je dolazila k nama i rekla da se smirimo jer mora uciti.....kad je vidila hrpu stripova, uzela ih je par i mi smo mogli nastaviti |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Strip 11.09.10 23:14 | |
| lijepo djetinjstvo... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Strip 11.09.10 23:21 | |
| Bome je, a steta sto takvih stripova novih vise nema, djeca su danas na PC-u i na face booku i nemaju pojma o tome |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Strip 11.09.10 23:23 | |
| ja uzivam u njima , svaki put donesem najmanje 5-6 komada
onda odem ovdje na sajam knjiga i uzmem...
nikada dosta... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Strip 11.09.10 23:24 | |
| I moj brat kad dode, obavezno ponese par sa sobom, kupi tu |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Strip 11.09.10 23:25 | |
| to i knjige volim uzeti , ostalo minebitno... |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Strip | |
| |
| | | | Strip | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 69 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 69 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943559. in 18087 subjects
|
|